|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- Cytat:
zapisałam sobie i na pewno wybróbuję hmm tylko gdzie się takie liście z malin kupuje? w jakiejś herbaciarni?
|
|
|
#3812 |
|
Zadomowienie
|
Seona ja myślałam nad kojcem jako miejscem do zabawy dla maluszka,jak już będzie siadał i próbował wstawać
Do wstawania są takie fajne kółeczka za które dziecko może złapać -> u siostry widziaąłm Łóżeczko mam już kupione i nie myślałam o zastąpieniu go kojcem
|
#3813 |
|
Zadomowienie
|
Tottie ale oxytocynę dają na przyśpieszenie porodu
Ja byłam 10 dni po terminie, to 3 dni podawali mi oxy aż się rozkręciło, i to pędem poszło, ból po oxy jest o wiele mocniejszy, ale jaki jest ból bez oxy to nie wiem dlatego piszę to co słyszałam, w każdym bądź razie mnie tak bolało że nie byłam w stanie powiedzieć co ile mam skurcze, połozna kazała mi patrzeć na zegarek, ale ja widziałam 10 zegarków na ścianie ale wskazówek na żadnym .No kosmos, ale przeżyłam bez znieczulenia i bez gazu, nic mi nikt nie proponował, moja myśl w najgorszym momencie, hm,' nigdy więcej dzieci', hehehe. Długo długo pamiętałam ten ból porodowy, niektóre to od razu go zapominają, ale jak widać zdecydowałam się na drugie bobo więc i tym razem dam radę |
|
|
|
#3814 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3815 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ---------- Elu,a czy nie jest tak,że moga dać tylko ileś określonych dawek oksytocyny??a potem powinnii zrobic cc??o ile rodząca wyraża zgodę pewnie. musze poczytać o prawach i podpytac gin Ela-to mówisz,że nadal pamietasz jak bardzo bolało cie podczas porodu.....
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2011-09-07 o 18:13 |
||
|
|
|
#3816 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Moja koleżanka wywołała sobie skurcze w domu - spacer, masowała sutki, zimny prycznic, "pieszczoty z mężem", znowu zimny prysznic i masaż sutków i dostała skurczy... najpierw miała je co 10 min i dopiero gdy miała je co 6/7minut pojechała z mężem do szpitala. Raz że miała rozpoczętą akcję porodową więc musieli ją przyjąc, dwa że ani nie podłączyli ją na stałe do ktg więc mogła chodzić. Na szybko zrobili jej tylko usg żeby zobaczyć jak ułożona jest dzidzia. Znajoma nie brała ani oxytocyny ani znieczulenia i urodziła ponoć szybko i mówiła że poród wcale nie boli tak jak opisywały jej to koleżanki
|
|
|
#3817 |
|
Wtajemniczenie
|
http://moda.allegro.pl/koszulki-ciaz...793620011.html fajne i tanie:P chyba sobie zamówie
|
|
|
|
#3818 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
tzn jeśli o mnie chodzi z nacinaniem to zgode wyrażam jeśli zajdzie taka koniecznośc, a nie bez potrzeby wiec jesli dam rade bez naciecia-super, ale jak nie dam, to wole niech tną niz niech popęka Cytat:
![]() a co do obecnosci partnera przy cc... nie bardzo widze sens płacić 200 zł czy ileś po to by facet wnętrzności pooglądał... myśle ze te pare chwil i ujrzenie dziecka "po" nic nie zmieni no ale to kwestia indywidualna ![]() a te liście malin to gdzie mozna kupic??? w jakim zielarskim czy jak ???? bo ja bym juz zaczela pic a co ![]() Cytat:
ja dostałam luteine 2x2 tabletki dziennie... i pomogło z cudnych 2cm zrobiło się 4 cm :P marejta co do bonprixu przyznam ze super ze w Lodzi ich sklep jest to mozna dotknac i przymierzyc.... z tego co slyszalam od znajomych wysyłka ok 14 dni, ale różnie z rozmiarówką... podobno czesc rzeczy jak 38 jest 38 a niekiedy 38 to i jak 40/42... bo oni te dziwne numeracje mają... ale gatunkowo OK ![]() co do rozmowy znajomi otwieraja przedstawicielstwo ADB Play'a i zaproponowali mi prace z racji ze jestem na zwolnieniu narazie bede na czarno jako telemarketerka dorabiac... fajne prowizje... praca w domu w dowolnych godzinach... jestem pozytywnie nastawiona a jak bede chciala po macierzynskim to etat i bycie ADB zobaczymy co i jak bo o tej pracy nie mam pojecia i doczytac musze,a w Play'u pracuje wiec obeznana jestem
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 22t 4d - 422 gramy miłości 30t 1d - ? |
|||
|
|
|
#3819 |
|
Zakorzenienie
|
a wiecie może jak to jest po macierzyńskim?tzn wiem,że można dostać 2 tyg dodatkoqwego macierzyńskiego,ale w innym watku przeczytałam cos że od 2012 ma byc 4 tyg dodatkowego
już docztałąm,że od 2011 roku to 4 tyg a w przypadku więcej niż jednego dziecka 6 tyg choć mozliwe,że mam problem z czyteniem ze zrozumieniem-proszę oto link: http://mittal.net.pl/PRAWO/dla-kogo-...ierzynskie.pdf witaminko-super z ta pracą )
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2011-09-07 o 18:53 |
|
|
|
#3820 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
moja koleżanka z LO je wykonuje ![]() Podawałam linka już jakiś czas temu Ja zamówiłam sobie u niej czarną koszulkę z niebieskim napisem "wychodzę jesienią" a męzowi "będę tatą, zbieram na wózek"
Edytowane przez Tottie1984 Czas edycji: 2011-09-07 o 18:54 |
|
|
|
|
#3821 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale tego to nie wiem
|
|
#3822 |
|
Zakorzenienie
|
kkasikk-no urlop macierzyński tak czy siak skonczy się każdej z nas w 2012 więc to już bedzie 4 tyg
![]() zapytam w kadrach jak się wybiorę wreszcie.
|
#3823 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() Ja też juz chce ---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ---------- Cytat:
Śliczny masz brzus, ale malutki masz ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ---------- Cytat:
Ja bym chciała ale Mój TZ jest na nie ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
Dla Mnie jest zbędny i zabieracz dużo miejsca a tak samo sie mały pobawi w łóżeczku jak i w kojcu ![]()
|
|
|
#3824 |
|
Zadomowienie
|
Tottie nie wiedziałam że tak to się ma ta oxy, no pewnie tak, naturalna akcja to naturalna, a wywoływana to taka na siłę
.Dygotko nie wiem jak jest z tą oxy, ile razy można. Mnie wzięli w niedzielę na tę kroplówkę, miałam być na czczo, od 7mej do 14tej mi podawali, miałam w tym czasie chodzić i masować sutki ![]() , żeby się rozkręciło. Dziko się czułam.W poniedziałek to samo i nic. Wracałam wykończona i spałam jak reks. Nie wiedziałam co mnie czeka, zadowolona .Wieczorem pielęgniarki gadały miedzy czasie ze sobą o mnie, słyszałam , że jak można kogoś tyle trzymać w stresie, i na wieczornej wizycie ordynator zadecydował ze rano rozwiązujemy ciąże, znów poszłam ze wszystkim na porodówke, po 7mej przebił mi pęchęrz i powoli się zaczęło, najpierw lekki ból jak na okres, potem już coraz mocniej. Maksymalnego bólu miałam 2,5h, w tym parte 20 minut. Króciutko, moim zdaniem jak na pierwszy poród .Dygotko a ból pamiętam ale w ten sposób że miałam drgawki jak w gorączce, lał się ze mnie pot ciurkiem i na wymioty mnie ciągnęło, wszystko na raz , położna stwierdziła że te wymioty dlatego że akcja tak szybko się rozkręcała. Każda z nas inaczej przeżyje swój poród, nie ma co się wzorować na innych, ja wiedziałam że będzie bolało, ale takiego bólu jakos nie mogłam przewidzieć. Właśnie w trakcie tych spacerów z oxy byłam biernym uczestnikiem jednego porodu, dziewczyna z mega skurczami od 23ciej urodziła po 7mej rano, ależ bidula krzyczała, miałam ochotę zerwać z tą kroplówą i uciec tak jak stałam taka rozmemłana ..Koniec drastycznych info bo koszmary będziecie mieć
|
|
|
|
#3825 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zamawiałam ale niestety maja swoje rozmiaru jakies dziwne a jakosć myślę ze nie najgorsza
|
|
|
#3826 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny Jak Mnie dzis zgaga pali to szok.
Byłam dzis na glukozie masakra ale dałam rade i od tej glukozy to Mnie tak pali że chyba już pół gardła mam spalonego. Chwale sie kombinezonikiem za 3 zl i czapeczka za 2 zł na żywo dużo śliczniejsze IMG_0129.jpgIMG_0132.jpgIMG_0135.jpg
|
|
#3827 | |||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Gratulacje i szybkiego rozwiazania zycze ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
znajomi mieli mniej tego wina i jeszcze po roku im zostalo ![]() Cytat:
Mysle, ze jesli dzidzia nie bedzie zapowiadac sie na duza to chce rodzic z ochrona krocza. Ale strach troche jest, ze cos zle peknie... Wczesniej chcialam ze znieczuleniem ale teraz chyba juz mysle, ze moze bez. Choc ja prog bolu to mam niski akurat... Polozna mowila, ze ze znieczuleniem to moze sie skrocic pierwsza faza porodu, ale za to druga sie wydluza a czasem sie nawet tak zdaza, ze kobieta nie jest w stanie dobrze przec i sie konczy cesarka taki porod. Wiec moze sprobuje sie pomeczyc. truskafka moze te 12 kg to w torebce nosisz? fajniutki brzuszekJa bylam dzis na wizycie i znow bez usg, dopiero za 3 tygodnie Jak jestem glodna to mam za malo a czasem nie moge przejesc. W ogole nosze ze soba dodkowa reklamowke z jedzeniem do pracy. Bo mam duzo roznych rzeczy popakowanych w male plastikowe pojemniczki, migdalki, zurawinka, garstka musli, jakies owoce tak sie rozpieszczam ![]() Ja planuje popracowac do 1-1,5 przed porodem, nikt mnie w pracy nie kotroluje ile siedze. Pracuje po 5-6 h jak mi wygodnie. Troche wiecej niz 4(mam prace przy kompie) bo wiadomo jakas herbatka, ploteczki Dziewczyna na moje miejsce jest juz od 3 miesiecy i juz wiekszosc umie, wiec nie mam jakos duzo pracy. Robie takie rozne dodatkowe rzeczy na ktore zazwyczaj nie bylo czasu Chyba jeszcze nie bylam tak zadowolona z mojej pracy jak w ciazy Zwlaszcza, ze u nas nie ma umow na zastepstwo wiec po powrocie pewnie nie bede robic tego samego.Co do tacierzynskiego to w 2012 jest chyba 2 tygodnie i to nie jest zalezne od macierzynskiego, tak mi sie wydaje przynajmniej. Maz kolezanki po porodzie sn tez mial 2 tygodnie opieki nad nia i ona nic nie wspominala, zeby jakos musieli kombinowac, wiec to chyab po kazdym porodzie. |
|||||||
|
|
|
#3828 |
|
Zakorzenienie
|
Ela3010 nieźle musiałas wyglądać jak chodziłas i sobie sutki masowałas
|
#3829 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Jak Ty Elu mialas pierwszy porod taki szybki to przy drugim to przy pierwszych skurczach juz powinnas pedem do szpitala bo pewnie okaze sie jeszcze krotszy |
||
|
|
|
#3830 | ||
|
Zadomowienie
|
No i wróciłam! Aaaaaale się objeździliśmy za tymi oknami
wypad uznaje za udany bo udało nam się chyba znaleźć te własciwe. Bierzemy chyba z Krakowskiego oknoplastu - bardzo nam sie podobają, parametry w porządku no i wycena prawie 10 tys taniej niż Salamander, a niczym szczególnym się nie różniąCytat:
.Cytat:
Ja również mam nadzieję , że mojemu Tż bedzie się należało tacierzynskie, ale słyszałam ze te 2 tygodnie to się należą
|
|
|
#3831 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
mojej znajomej z pracy mąż był obecny przy cc, stał przy jej głowie rodzili w Wawie, ale nie wiem dokładnie w którym szpitalu ![]() a ten tacierzyński "wycina się" z macierzyńskiego? tzn. jeśli TŻ się na niego decyduj to mnie skraca się macierzyński??? DYGOTKA piszesz o dodatkowych 4 tygodniach, ale rozumiem na życzenie? bo chyba 1 dziecko to nadal 20 tygodni urlopu, te pozostałe tygodnie to trzeba jakieś pismo bodajże składać
Edytowane przez elf27 Czas edycji: 2011-09-07 o 20:47 |
|
|
|
|
#3832 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3833 |
|
Zakorzenienie
|
hej
![]() co do pieluch NIE KUPUJCIE TYCH POMARANCZOWYCH PAMPERSOW!!!! Sa po prostu makabryczne, nawet nie maja tych boczkow na gumki tylko sa zupelnie ie rozciagliwe-kicha straszna! (ale najladniej pachna) na te biale mloda ma uczulenie a na te zwykle nie, nie wiem dlaczego. Ja tez nie chce ZADNEGO znieczulenia, bo mimo bolu porod to najcudowniejsza , najpiekniejsza, jedyna rzecz jaka przezylam! Nic lepszego mimo wszystkich przeciwnosci spotkac mnie nie moglo i nie chce "nie czuc" jak to jest, badz czuc ale nie wszystko. ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ---------- BARDZO DZIEKUJE WAM WSZYSTKIM ZA ZYCZENIA (ale powiem wam ze jakis wisielczy humor mam ) nie wiem czemu ale jakis dym chyba wisi w powietrzu...
|
|
#3834 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jak lezalam w szpitalu to laska byla 2 tyg po terminie i podawali jej oxy, ale lekarz pow. ze musi byc min2 dni odstepu... dostała w poniedziałek, nie zadziałało i miała umowioną kolejną oxy na czwartek... i tak było... rano ja zabrali i w koncu urodzila ... ale wlasnie mowila ze musi byc ta przerwa... ale jak wiadomo, co szpital, to opinia...
kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 22t 4d - 422 gramy miłości 30t 1d - ? |
|
|
|
|
#3835 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kupiłam 2 paki pampkow w 2 rossmanach :P A mam pytanie, jakie butelki kupujecie swoim dzidziom? Patrze na Avent na zestawy startowe...
|
|
#3836 |
|
Rozeznanie
|
tak
widocznie wiecej nie potrzebowalam. w III trymestrze podobno najwiecej sie przybiera. wiec zobaczymy jak skoncze. Na razie oprocz brzucha i troszke biustu to nic mi nie uroslo. Moja mama byla 3 razy w ciazy i tez tak tyla od 8 do 11 kg jakos i tez tylko brzuch. W koncu dostalam jakies geny, ktore mi sie przydaly Bo oprocz tego same najgorsze rzeczy podziedziczylam ![]() tak w ogole to przypomnialo mi sie ooolong a Ciebie ta pierwsza fotokoagulacja nie bolala? bo ja to wspominam dosyc nieprzyjemnie a w przyszlym tygodniu czeka mnie druga... Zastanawiam sie jak szybko po tym mozna na basenie plywac, orientujesz sie moze? |
|
|
|
#3837 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Wróciłam do domu, zaczęłam Was czytać i zasnęłam
ale nie dlatego, że nudzicie Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ostatnio czuję, że się rozrosłam, już niełatwo mi się wstaje i kości mnie bolą ;/ ale co tam, jeszcze 12 tyg. ![]() |
||||||||
|
|
|
#3838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wujek google mi tak powiedział ![]() ![]() Darusiaaa a możesz jakiegoś linka wrzucić jak one wyglądają te niepolecane pampersy?? a ja się wkurzyłam na tż,co prawda może niepotrzebnie,ale .....tzn podniosłam głos nie denerwując się.niech wie,że ja nie udaję i nie będę na wszytsko przymykała oko... ---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ---------- też sie nad tym zastanawiałam,że tylko tyleee?? dlaczego tylko tyle,a ja ponad 2x tyle ![]() :br zydal:![]() : brzydal:![]()
![]() Edytowane przez dygotka8 Czas edycji: 2011-09-07 o 21:20 |
|
|
|
|
#3839 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Albo na działaczkę hops i ususzyć sobie ![]() ---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Ja zamawiałam sweterek 36/38. Dla mnie to takie 38/40. normalnie nosze 38/40 więc akurat trafiłam, ale trzeba brać ciut mniejszy rozmiar. Mama moja nosi 40, wziela sukienke 38 i ok.
|
|
#3840 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:12.

Podobno skuteczne 

.
no i jaki jest termin oczekiwania?
zobaczymy w piątek na wizycie czy się przekręcił,bardzo bym chciała żeby był główką w dół bo chciałabym rodzić siłami natury 

Ale nie chce z siebie robic ofiary w ciazy

klask i:

.