mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4 - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-09-07, 17:44   #3811
Tottie1984
Rozeznanie

Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.4

Cytat:
Napisane przez Anusiak 83 Pokaż wiadomość
Nie wiem czy coś się zmieniło, ale moja sis przy 2 dziecku (2008 ) błagała żeby jej nie nacinali, a i tak nacieli
Czytałam że bez zgody pacjentki nie mają prawa i mam zamiar uświadomić personel o swojej decyzji zanim wejdę na porodówkę

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
A... dla zmiękczenia szyjki i lepszego ukrwienia (by łatwiej szło) można pić 2 razy dziennie po filiżance naparu z liści malin (1 łyzeczka) od 36tyg c. Zalecenie położnej Podobno skuteczne
Dzięki za radę zapisałam sobie i na pewno wybróbuję
hmm tylko gdzie się takie liście z malin kupuje? w jakiejś herbaciarni?
Stary 2011-09-07, 17:45   #3812
owieczka86
Zadomowienie

Seona ja myślałam nad kojcem jako miejscem do zabawy dla maluszka,jak już będzie siadał i próbował wstawać Do wstawania są takie fajne kółeczka za które dziecko może złapać -> u siostry widziaąłm
Łóżeczko mam już kupione i nie myślałam o zastąpieniu go kojcem
owieczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 17:54   #3813
ela3010
Zadomowienie

Tottie ale oxytocynę dają na przyśpieszenie porodu
Ja byłam 10 dni po terminie, to 3 dni podawali mi oxy aż się rozkręciło, i to pędem poszło, ból po oxy jest o wiele mocniejszy, ale jaki jest ból bez oxy to nie wiem dlatego piszę to co słyszałam, w każdym bądź razie mnie tak bolało że nie byłam w stanie powiedzieć co ile mam skurcze, połozna kazała mi patrzeć na zegarek, ale ja widziałam 10 zegarków na ścianie ale wskazówek na żadnym .
No kosmos, ale przeżyłam bez znieczulenia i bez gazu, nic mi nikt nie proponował, moja myśl w najgorszym momencie, hm,' nigdy więcej dzieci',
hehehe.
Długo długo pamiętałam ten ból porodowy, niektóre to od razu go zapominają, ale jak widać zdecydowałam się na drugie bobo więc i tym razem dam radę.
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 17:55   #3814
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez marejta Pokaż wiadomość
A mi się ta podoba http://www.bonprix.pl/bp/offer.htm?p...eko=p&wkz=3790 dziewczyny a czy któraś z Was zamawiała rzeczy z BONPRIX? bo ja jeszcze nie a widziałam kilka sukienek, które wpadły mi w oko w których mogłabym iść na wesele ale nie wiem jak u nich z jakością no i jaki jest termin oczekiwania?
Ja kiedyś zamawiałam. Trzeba uważać z rozmiarami. Ja przed ciążą nosiłam rozmiar S - zawsze kupowałam wszystko o rozmiarze 36 lub S bez przymiarki i zawsze na mnie pasowało. Zamówiłam więc dwie bluzki o rozmiarze 36/38 (nie było rozmiaru 34/36 ani tradycyjniej 36) i okazało się że są za duże. Jeśli chodzi o kostiumy kąpielowe - miseczka C jest jak B :/ więc znowu nie trafiłam... więcej nic nie zamierzam zamawiać z Bon Prixa
Stary 2011-09-07, 18:11   #3815
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez owieczka86 Pokaż wiadomość
Ja też planuję nie brać znieczulenia jeśli nie będzie to konieczne, ale zobaczymy jak to będzie bo narazie mój maluszek dupką w dół jest zobaczymy w piątek na wizycie czy się przekręcił,bardzo bym chciała żeby był główką w dół bo chciałabym rodzić siłami natury
a ja mam zamair wziąć znieczulenie

Cytat:
nam położna ze szkoły rodzenia mówila że tylko po cc,no ale ze jak sie chodzi prywatnie do lekarza to nie ma problemu z wystawianiem zwolnienia, wystarczy poprosić ale jak to naprawdę jest nie wiem ...
nie chodze prywatenie,wręcz ciesze się bardzo,żena NFZ trafiłam na dobrego lekarza

---------- Dopisano o 18:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:57 ----------

Elu,a czy nie jest tak,że moga dać tylko ileś określonych dawek oksytocyny??a potem powinnii zrobic cc??o ile rodząca wyraża zgodę pewnie.
musze poczytać o prawach i podpytac gin

Ela-to mówisz,że nadal pamietasz jak bardzo bolało cie podczas porodu.....

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2011-09-07 o 18:13
dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 18:13   #3816
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ela3010 Pokaż wiadomość
Tottie ale oxytocynę dają na przyśpieszenie porodu
Ja byłam 10 dni po terminie, to 3 dni podawali mi oxy aż się rozkręciło, i to pędem poszło, ból po oxy jest o wiele mocniejszy, ale jaki jest ból bez oxy to nie wiem dlatego piszę to co słyszałam, w każdym bądź razie mnie tak bolało że nie byłam w stanie powiedzieć co ile mam skurcze, połozna kazała mi patrzeć na zegarek, ale ja widziałam 10 zegarków na ścianie ale wskazówek na żadnym .
No kosmos, ale przeżyłam bez znieczulenia i bez gazu, nic mi nikt nie proponował, moja myśl w najgorszym momencie, hm,' nigdy więcej dzieci',
hehehe.
Długo długo pamiętałam ten ból porodowy, niektóre to od razu go zapominają, ale jak widać zdecydowałam się na drugie bobo więc i tym razem dam radę.
tak oxytocyna jest na wywołanie porodu tzn sprawia że dostajesz skurcze ale ponoć mięsnie macicy zarówno po niej jak i po środkach p.bólowych (znieczulających) nie pracują tak dobrze jakby pracowały przy porodzie wywyłanym naturalnie - bez jej zastosowania.
Moja koleżanka wywołała sobie skurcze w domu - spacer, masowała sutki, zimny prycznic, "pieszczoty z mężem", znowu zimny prysznic i masaż sutków i dostała skurczy... najpierw miała je co 10 min i dopiero gdy miała je co 6/7minut pojechała z mężem do szpitala. Raz że miała rozpoczętą akcję porodową więc musieli ją przyjąc, dwa że ani nie podłączyli ją na stałe do ktg więc mogła chodzić. Na szybko zrobili jej tylko usg żeby zobaczyć jak ułożona jest dzidzia. Znajoma nie brała ani oxytocyny ani znieczulenia i urodziła ponoć szybko i mówiła że poród wcale nie boli tak jak opisywały jej to koleżanki
Stary 2011-09-07, 18:30   #3817
fatal21
Wtajemniczenie

http://moda.allegro.pl/koszulki-ciaz...793620011.html fajne i tanie:P chyba sobie zamówie
fatal21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 18:47   #3818
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Tottie1984 Pokaż wiadomość
Nie wiem... moze panikara jestem... i nie potrzebnie sie martwie...
Ale zawsze jest ta szansa że kobieta nie popęka.. więc boje się że jeśli dam się naciąć to potem będę się zastanawiała czy przypadkiem nie było szansy żeby nie popękała...

tzn jeśli o mnie chodzi z nacinaniem to zgode wyrażam jeśli zajdzie taka koniecznośc, a nie bez potrzeby wiec jesli dam rade bez naciecia-super, ale jak nie dam, to wole niech tną niz niech popęka

Cytat:
Napisane przez glamourous Pokaż wiadomość
Sluchajcie a jak to jest z obecnoscia partnera podczas cesarki?a jak to u nas jest???
u nas, nie wiem jak w innych szpitalach - nie ma takiej szansy.. operacja to operacja i nie ma tam nikt wstępu
a co do obecnosci partnera przy cc... nie bardzo widze sens płacić 200 zł czy ileś po to by facet wnętrzności pooglądał... myśle ze te pare chwil i ujrzenie dziecka "po" nic nie zmieni no ale to kwestia indywidualna

a te liście malin to gdzie mozna kupic??? w jakim zielarskim czy jak ???? bo ja bym juz zaczela pic a co

Cytat:
Napisane przez czarnaoak Pokaż wiadomość
Mam jeszcze jedno pytanie.
Czy moze ktoras z Was wie jaki jest powod wczesniejszego skracania sie szyjki macicy i jak to powstrzymac? Strasznie sie boje zalozenia pessaru i chcialabym wiedziec czy jest na to jakis mniej inwazyjny domowy sposob?

Gdzies wyczytalam ze najlepiej lezec plackiem Ale nie chce z siebie robic ofiary w ciazy

ja dostałam luteine 2x2 tabletki dziennie... i pomogło z cudnych 2cm zrobiło się 4 cm :P

marejta co do bonprixu przyznam ze super ze w Lodzi ich sklep jest to mozna dotknac i przymierzyc.... z tego co slyszalam od znajomych wysyłka ok 14 dni, ale różnie z rozmiarówką... podobno czesc rzeczy jak 38 jest 38 a niekiedy 38 to i jak 40/42... bo oni te dziwne numeracje mają... ale gatunkowo OK

co do rozmowy znajomi otwieraja przedstawicielstwo ADB Play'a i zaproponowali mi prace z racji ze jestem na zwolnieniu narazie bede na czarno jako telemarketerka dorabiac... fajne prowizje... praca w domu w dowolnych godzinach... jestem pozytywnie nastawiona a jak bede chciala po macierzynskim to etat i bycie ADB zobaczymy co i jak bo o tej pracy nie mam pojecia i doczytac musze,a w Play'u pracuje wiec obeznana jestem

kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 USG ----> 19.09 13:00

22t 4d - 422 gramy miłości
30t 1d - ?
witaminkaccc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 18:51   #3819
dygotka8
Zakorzenienie

a wiecie może jak to jest po macierzyńskim?tzn wiem,że można dostać 2 tyg dodatkoqwego macierzyńskiego,ale w innym watku przeczytałam cos że od 2012 ma byc 4 tyg dodatkowego

już docztałąm,że od 2011 roku to 4 tyg a w przypadku więcej niż jednego dziecka 6 tyg

choć mozliwe,że mam problem z czyteniem ze zrozumieniem-proszę oto link:
http://mittal.net.pl/PRAWO/dla-kogo-...ierzynskie.pdf

witaminko-super z ta pracą)

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2011-09-07 o 18:53
Stary 2011-09-07, 18:52   #3820
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez fatal21 Pokaż wiadomość
http://moda.allegro.pl/koszulki-ciaz...793620011.html fajne i tanie:P chyba sobie zamówie
ja mam stąd koszulkę i polecam moja koleżanka z LO je wykonuje
Podawałam linka już jakiś czas temu Ja zamówiłam sobie u niej czarną koszulkę z niebieskim napisem "wychodzę jesienią" a męzowi "będę tatą, zbieram na wózek"

Edytowane przez Tottie1984
Czas edycji: 2011-09-07 o 18:54
Tottie1984 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 18:59   #3821
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
a wiecie może jak to jest po macierzyńskim?tzn wiem,że można dostać 2 tyg dodatkoqwego macierzyńskiego,ale w innym watku przeczytałam cos że od 2012 ma byc 4 tyg dodatkowego

już docztałąm,że od 2011 roku to 4 tyg a w przypadku więcej niż jednego dziecka 6 tyg

choć mozliwe,że mam problem z czyteniem ze zrozumieniem-proszę oto link:
http://mittal.net.pl/PRAWO/dla-kogo-...ierzynskie.pdf

witaminko-super z ta pracą)
W 2010 i 2011 roku obowiązują dodatkowe 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego, w 2012 i 2013 - 4 tygodnie. W szkole rodzenia bedziemy mieć za 2 tygodnie spotkanie z prawnikiem to dopytam jak to jest w tym dodatkowym urlopem, w sumie będziemy go brać już w 2012 roku, więc tak jakby przysługiwałoby nam 4 tygodnie, nie 2 Ale tego to nie wiem

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 19:05   #3822
dygotka8
Zakorzenienie

kkasikk-no urlop macierzyński tak czy siak skonczy się każdej z nas w 2012 więc to już bedzie 4 tyg
zapytam w kadrach jak się wybiorę wreszcie.

Stary 2011-09-07, 19:54   #3823
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
Witajcie mamuśki

Dziewczyny wiecie co wczoraj tą moją małą chciałam sama już wyjąć tak mnie kopała że prawie płakałam chyba jednak nie lubi szpitala i dała mi to odczuć także w domu cały czas miałam gulę z prawej strony pod żebrami (chyba nóżka) twarda a jak się ruszyła to kop w żebra

Ale najważniejsze dzisiaj zaczynam 37 tydz czyli 9 miesiąc teraz naprawdę mogę rodzić w suwaczku pisze że ciąża już jest donoszona

klask i: Ja też juz chce

---------- Dopisano o 19:48 ---------- Poprzedni post napisano o 19:38 ----------

Cytat:
Napisane przez truscafka Pokaż wiadomość
16 i 8 dachowych, ale dachowe juz kupione i zamontowane

Tż przyjechał, więc zmykam! Tryzmajcie kciuki za moje okna hehe

Dziś rozpoczęłam 31 tydzień!!!! dodaję fotkę

Śliczny masz brzus, ale malutki masz

---------- Dopisano o 19:53 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Sluchajcie a jak to jest z obecnoscia partnera podczas cesarki?
bo w Irlandii to bez problemu wpuszczaja partnera na operacyjna tez- kolezanka niby rodzila naturalnie ale rozwarcie za wolno postepowalo i dzeciaczkowi spadlo tetno, zdecydowali o cesarce i jej maz byl z nia caly czas

a jak to u nas jest???
w ogole co myslicie o obecnosci partnera przy cesarce? bo ja sobie mysle ze fajnie miec kogos przy sobie ale z drugiej strony to jest przeciez operacja i nie zdziwilabym sie jakby ktos mial opory, sama bym w czyms takim nie chciala uczestniczyc

Ja bym chciała ale Mój TZ jest na nie

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------

Cytat:
Dziewczyny a co sądzicie o kojcu dla dziecka?? Przydaje się ?? Planujecie kupić??

Dla Mnie jest zbędny i zabieracz dużo miejsca a tak samo sie mały pobawi w łóżeczku jak i w kojcu

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 19:57   #3824
ela3010
Zadomowienie

Tottie nie wiedziałam że tak to się ma ta oxy, no pewnie tak, naturalna akcja to naturalna, a wywoływana to taka na siłę.

Dygotko nie wiem jak jest z tą oxy, ile razy można. Mnie wzięli w niedzielę na tę kroplówkę, miałam być na czczo, od 7mej do 14tej mi podawali, miałam w tym czasie chodzić i masować sutki, żeby się rozkręciło. Dziko się czułam.
W poniedziałek to samo i nic. Wracałam wykończona i spałam jak reks. Nie wiedziałam co mnie czeka, zadowolona.
Wieczorem pielęgniarki gadały miedzy czasie ze sobą o mnie, słyszałam, że jak można kogoś tyle trzymać w stresie, i na wieczornej wizycie ordynator zadecydował ze rano rozwiązujemy ciąże, znów poszłam ze wszystkim na porodówke, po 7mej przebił mi pęchęrz i powoli się zaczęło, najpierw lekki ból jak na okres, potem już coraz mocniej. Maksymalnego bólu miałam 2,5h, w tym parte 20 minut. Króciutko, moim zdaniem jak na pierwszy poród.

Dygotko a ból pamiętam ale w ten sposób że miałam drgawki jak w gorączce, lał się ze mnie pot ciurkiem i na wymioty mnie ciągnęło, wszystko na raz, położna stwierdziła że te wymioty dlatego że akcja tak szybko się rozkręcała.

Każda z nas inaczej przeżyje swój poród, nie ma co się wzorować na innych, ja wiedziałam że będzie bolało, ale takiego bólu jakos nie mogłam przewidzieć.
Właśnie w trakcie tych spacerów z oxy byłam biernym uczestnikiem jednego porodu, dziewczyna z mega skurczami od 23ciej urodziła po 7mej rano, ależ bidula krzyczała, miałam ochotę zerwać z tą kroplówą i uciec tak jak stałam taka rozmemłana ..

Koniec drastycznych info bo koszmary będziecie mieć
ela3010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 19:58   #3825
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marejta Pokaż wiadomość
A mi się ta podoba http://www.bonprix.pl/bp/offer.htm?p...eko=p&wkz=3790 dziewczyny a czy któraś z Was zamawiała rzeczy z BONPRIX? bo ja jeszcze nie a widziałam kilka sukienek, które wpadły mi w oko w których mogłabym iść na wesele ale nie wiem jak u nich z jakością no i jaki jest termin oczekiwania?

Ja zamawiałam ale niestety maja swoje rozmiaru jakies dziwne a jakosć myślę ze nie najgorsza

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-09-07, 20:08   #3826
Myszeczka86
Zakorzenienie

Dziewczyny Jak Mnie dzis zgaga pali to szok.
Byłam dzis na glukozie masakra ale dałam rade i od tej glukozy to Mnie tak pali że chyba już pół gardła mam spalonego.

Chwale sie kombinezonikiem za 3 zl i czapeczka za 2 zł na żywo dużo śliczniejsze

IMG_0129.jpgIMG_0132.jpgIMG_0135.jpg

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-09-07, 20:15   #3827
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Aniolina, byłam w Rovinji Praktycznie całą Istrię zjechaliśmy i mamy swoje ulubione miejsca. Tylko na wyspie Pag w Novalji średnio mi się podobało (z perspektywy czasu). A we Vrsarze byliśmy w podróży poślubnej i okazało się, że hotel który wybraliśmy był szczególnie z atrakcjami dla rodzin z dziećmi, ale było super
Zapamietam ten Vrsar jak jeszcze bede jechac na Istrie
Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość

Ale najważniejsze dzisiaj zaczynam 37 tydz czyli 9 miesiąc
Gratulacje i szybkiego rozwiazania zycze

Cytat:
Napisane przez tuszka Pokaż wiadomość
Tottie, dzięki za wsparcie, niestety mój TŻ kocha pracę, od dwóch dni wraca o północy z pracy, a ja siedzę sama
wspolczuje

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
a ja od dzis o rok starsza, tz rano wzial mala po cichu na dwor jak wstala do sklepu poszli, przyniesli mi bukiet rozyczek i czekoladki, nie lubie takich ale nie wazne, wazne ze pamietal przyszli zrobili sniadanko i do lozka mi przyniesli
Wszystkiego najlepszego !!!

Cytat:
Napisane przez joamic1 Pokaż wiadomość
A mnie te skurcze męczą co noc i rano, potem w ciągu dnia chodzić mi ciężko bo mnie ten mięsień boli. W poniedziałek jadę po odbiór wyników ze szpitala ciekawe jak wyszły.
Wspolczuje skurczow, aj zaczelam brac magnez profilaktycznie zanim sie zaczely i jak do tej pory mialam tylko 1. Staram sie tez na basenie rozciagac, nie wiem, moze to tez pomaga.

Cytat:
Aaaa... i wczoraj pierwszy raz poczułam, że mogłabym mieć już malutką przy sobie (oczywiscie niech siedzi do swojego czasu) Ale wcześniej tego nie czułam, jak pisałyście, że już chcecie rodzić itd... A wczoraj na szkole rodzenia, tak siedziałam i pomyślałam o tych małych stópkach
Na mnie tez tak szkola rodzenia zadzialala- to chyba oznacza, ze dobrze motywujaca prowadzaca jest

Cytat:
u mnie było podobnie - nie pisałam że chce kase a i tak ją dostałam. Prezenty dostałam tylko od gości ślubnych.
Butelek wina też miałam około 50 i też wszystkie w pół roku poszły :P
A myslalam, ze tylko my takie alkoholiki znajomi mieli mniej tego wina i jeszcze po roku im zostalo

Cytat:
Napisane przez rojku Pokaż wiadomość
Ja to bym chciała, żeby się obeszło i bez nacinania i bez pęknięcia Już kiedyś chyba pisałam, że jak tylko będzie Anielcia odwrócona i nie będzie przeciwwskazań, to zamierzam wypróbować do rozciągania i ćwiczenia krocza Epi-no. Podobno bardzo dobrze robi też po porodzie. Ale jestem też świadoma tego, że nawet jak poćwiczę, to może się skończyć na nacinaniu. Lepiej być naciętym niż potem do koca życia mieć problemy... Wiadomo, że przy nacięciu też bywa, że nie pójdzie tak jakby się chciało.
Tez sie nad tym zastanawiam, musze wiecej na ten temat poczytac...
Mysle, ze jesli dzidzia nie bedzie zapowiadac sie na duza to chce rodzic z ochrona krocza. Ale strach troche jest, ze cos zle peknie...
Wczesniej chcialam ze znieczuleniem ale teraz chyba juz mysle, ze moze bez. Choc ja prog bolu to mam niski akurat... Polozna mowila, ze ze znieczuleniem to moze sie skrocic pierwsza faza porodu, ale za to druga sie wydluza a czasem sie nawet tak zdaza, ze kobieta nie jest w stanie dobrze przec i sie konczy cesarka taki porod. Wiec moze sprobuje sie pomeczyc.

truskafka moze te 12 kg to w torebce nosisz? fajniutki brzuszek

Ja bylam dzis na wizycie i znow bez usg, dopiero za 3 tygodnie A tak to wszytsko ok, cisnienie w normie, szyjka trzyma. Na plusie mam aktualnie 4.5 kg. W ogole mam taki jakis nierowny ten aptetyt i zawsze zle biore jedzenie do pracy Jak jestem glodna to mam za malo a czasem nie moge przejesc. W ogole nosze ze soba dodkowa reklamowke z jedzeniem do pracy. Bo mam duzo roznych rzeczy popakowanych w male plastikowe pojemniczki, migdalki, zurawinka, garstka musli, jakies owoce tak sie rozpieszczam

Ja planuje popracowac do 1-1,5 przed porodem, nikt mnie w pracy nie kotroluje ile siedze. Pracuje po 5-6 h jak mi wygodnie. Troche wiecej niz 4(mam prace przy kompie) bo wiadomo jakas herbatka, ploteczki Dziewczyna na moje miejsce jest juz od 3 miesiecy i juz wiekszosc umie, wiec nie mam jakos duzo pracy. Robie takie rozne dodatkowe rzeczy na ktore zazwyczaj nie bylo czasu Chyba jeszcze nie bylam tak zadowolona z mojej pracy jak w ciazy Zwlaszcza, ze u nas nie ma umow na zastepstwo wiec po powrocie pewnie nie bede robic tego samego.

Co do tacierzynskiego to w 2012 jest chyba 2 tygodnie i to nie jest zalezne od macierzynskiego, tak mi sie wydaje przynajmniej.
Maz kolezanki po porodzie sn tez mial 2 tygodnie opieki nad nia i ona nic nie wspominala, zeby jakos musieli kombinowac, wiec to chyab po kazdym porodzie.
Aniolina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 20:27   #3828
dygotka8
Zakorzenienie

Ela3010 nieźle musiałas wyglądać jak chodziłas i sobie sutki masowałas

Stary 2011-09-07, 20:34   #3829
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Dla Mnie jest zbędny i zabieracz dużo miejsca a tak samo sie mały pobawi w łóżeczku jak i w kojcu
Tez nie planujemy kojca

Cytat:

Każda z nas inaczej przeżyje swój poród, nie ma co się wzorować na innych, ja wiedziałam że będzie bolało, ale takiego bólu jakos nie mogłam przewidzieć.
Właśnie w trakcie tych spacerów z oxy byłam biernym uczestnikiem jednego porodu, dziewczyna z mega skurczami od 23ciej urodziła po 7mej rano, ależ bidula krzyczała, miałam ochotę zerwać z tą kroplówą i uciec tak jak stałam taka rozmemłana ..

Koniec drastycznych info bo koszmary będziecie mieć
Na szkole rodzenia polozna mowila wlasnie, ze pierworodki to maja troche latwiej bo nawet jak sie boja to nei sa w stanie sobie wyobrazic tego bolu
Jak Ty Elu mialas pierwszy porod taki szybki to przy drugim to przy pierwszych skurczach juz powinnas pedem do szpitala bo pewnie okaze sie jeszcze krotszy
Stary 2011-09-07, 20:41   #3830
truscafka
Zadomowienie

No i wróciłam! Aaaaaale się objeździliśmy za tymi oknami wypad uznaje za udany bo udało nam się chyba znaleźć te własciwe. Bierzemy chyba z Krakowskiego oknoplastu - bardzo nam sie podobają, parametry w porządku no i wycena prawie 10 tys taniej niż Salamander, a niczym szczególnym się nie różnią

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość

Ja bym chciała ale Mój TZ jest na nie

---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ----------
Ja to bym wolała aby tż był przy cc - nawet bardziej niż przy sn. Ale jeszcze nie słyszałam tutaj w naszych szpitalach aby przy cc mógł ktoś być .

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość

truskafka moze te 12 kg to w torebce nosisz? fajniutki brzuszek

Ja bylam dzis na wizycie i znow bez usg, dopiero za 3 tygodnie A tak to wszytsko ok, cisnienie w normie, szyjka trzyma. Na plusie mam aktualnie 4.5 kg. W ogole mam taki jakis nierowny ten aptetyt i zawsze zle biore jedzenie do pracy Jak jestem glodna to mam za malo a czasem nie moge przejesc. W ogole nosze ze soba dodkowa reklamowke z jedzeniem do pracy. Bo mam duzo roznych rzeczy popakowanych w male plastikowe pojemniczki, migdalki, zurawinka, garstka musli, jakies owoce tak sie rozpieszczam

Co do tacierzynskiego to w 2012 jest chyba 2 tygodnie i to nie jest zalezne od macierzynskiego, tak mi sie wydaje przynajmniej.
Maz kolezanki po porodzie sn tez mial 2 tygodnie opieki nad nia i ona nic nie wspominala, zeby jakos musieli kombinowac, wiec to chyab po kazdym porodzie.
w torebce

Ja również mam nadzieję , że mojemu Tż bedzie się należało tacierzynskie, ale słyszałam ze te 2 tygodnie to się należą

75, 0 kg < ~~~~ jest 11.04
72,0
70,0
68,0
66,0
64,0
62,0
60,0
truscafka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 20:45   #3831
elf27
Zadomowienie

Cytat:
No i wróciłam! Aaaaaale się objeździliśmy za tymi oknami wypad uznaje za udany bo udało nam się chyba znaleźć te własciwe. Bierzemy chyba z Krakowskiego oknoplastu - bardzo nam sie podobają, parametry w porządku no i wycena prawie 10 tys taniej niż Salamander, a niczym szczególnym się nie różnią

Ja to bym wolała aby tż był przy cc - nawet bardziej niż przy sn. Ale jeszcze nie słyszałam tutaj w naszych szpitalach aby przy cc mógł ktoś być .

w torebce

Ja również mam nadzieję , że mojemu Tż bedzie się należało tacierzynskie, ale słyszałam ze te 2 tygodnie to się należą

mojej znajomej z pracy mąż był obecny przy cc, stał przy jej głowie rodzili w Wawie, ale nie wiem dokładnie w którym szpitalu

a ten tacierzyński "wycina się" z macierzyńskiego? tzn. jeśli TŻ się na niego decyduj to mnie skraca się macierzyński???
DYGOTKA piszesz o dodatkowych 4 tygodniach, ale rozumiem na życzenie? bo chyba 1 dziecko to nadal 20 tygodni urlopu, te pozostałe tygodnie to trzeba jakieś pismo bodajże składać

Edytowane przez elf27
Czas edycji: 2011-09-07 o 20:47
elf27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 20:50   #3832
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cytat:
Napisane przez Aniolina Pokaż wiadomość
A tak to wszytsko ok, cisnienie w normie, szyjka trzyma. Na plusie mam aktualnie 4.5 kg.
Aniolina ... Ty dopiero 4,5 kg przytyłaś ??? Od początku ciąży ???

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 20:54   #3833
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

hej

co do pieluch NIE KUPUJCIE TYCH POMARANCZOWYCH PAMPERSOW!!!!

Sa po prostu makabryczne, nawet nie maja tych boczkow na gumki tylko sa zupelnie ie rozciagliwe-kicha straszna!
(ale najladniej pachna)
na te biale mloda ma uczulenie a na te zwykle nie, nie wiem dlaczego.

Ja tez nie chce ZADNEGO znieczulenia, bo mimo bolu porod to najcudowniejsza , najpiekniejsza, jedyna rzecz jaka przezylam!
Nic lepszego mimo wszystkich przeciwnosci spotkac mnie nie moglo i nie chce "nie czuc" jak to jest, badz czuc ale nie wszystko.

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

BARDZO DZIEKUJE WAM WSZYSTKIM ZA ZYCZENIA (ale powiem wam ze jakis wisielczy humor mam ) nie wiem czemu ale jakis dym chyba wisi w powietrzu...
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 20:55   #3834
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
Dygotko nie wiem jak jest z tą oxy, ile razy można. Mnie wzięli w niedzielę na tę kroplówkę, miałam być na czczo, od 7mej do 14tej mi podawali, miałam w tym czasie chodzić i masować sutki, żeby się rozkręciło. Dziko się czułam.
W poniedziałek to samo i nic. Wracałam wykończona i spałam jak reks. Nie wiedziałam co mnie czeka, zadowolona.

jak lezalam w szpitalu to laska byla 2 tyg po terminie i podawali jej oxy, ale lekarz pow. ze musi byc min2 dni odstepu... dostała w poniedziałek, nie zadziałało i miała umowioną kolejną oxy na czwartek... i tak było... rano ja zabrali i w koncu urodzila ... ale wlasnie mowila ze musi byc ta przerwa... ale jak wiadomo, co szpital, to opinia...

kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 USG ----> 19.09 13:00

22t 4d - 422 gramy miłości
30t 1d - ?
witaminkaccc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 21:13   #3835
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
L4 opieki na żone moża wziąść 2tygodnie, zwolnienie wystawia lekarz ale zwolnienie obejmuję kobietę po cięciu cesarskim - no chyba że dogadasz się z lekarzem ... wiem że z niektórymi można(na pewno jak się chodzi prywatnie
A ja słyszałam co innego. Opieke na żone-10dni można jeśli wymaga opieki- nie słyszałam, że tylko po cc, w końcu po sn też kobieta może wymagać opieki, nie tylko ze względów fizycznych ale i psychicznych.

Kupiłam 2 paki pampkow w 2 rossmanach :P

A mam pytanie, jakie butelki kupujecie swoim dzidziom? Patrze na Avent na zestawy startowe...

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 21:15   #3836
Aniolina
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
tak widocznie wiecej nie potrzebowalam. w III trymestrze podobno najwiecej sie przybiera. wiec zobaczymy jak skoncze. Na razie oprocz brzucha i troszke biustu to nic mi nie uroslo. Moja mama byla 3 razy w ciazy i tez tak tyla od 8 do 11 kg jakos i tez tylko brzuch. W koncu dostalam jakies geny, ktore mi sie przydaly Bo oprocz tego same najgorsze rzeczy podziedziczylam

tak w ogole to przypomnialo mi sie ooolong a Ciebie ta pierwsza fotokoagulacja nie bolala? bo ja to wspominam dosyc nieprzyjemnie a w przyszlym tygodniu czeka mnie druga... Zastanawiam sie jak szybko po tym mozna na basenie plywac, orientujesz sie moze?
Stary 2011-09-07, 21:15   #3837
tuszka
Raczkowanie

Wróciłam do domu, zaczęłam Was czytać i zasnęłam ale nie dlatego, że nudzicie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
Ania GRATULACJE!!

a ja od dzis o rok starsza, tz rano wzial mala po cichu na dwor jak wstala do sklepu poszli, przyniesli mi bukiet rozyczek i czekoladki, nie lubie takich ale nie wazne, wazne ze pamietal przyszli zrobili sniadanko i do lozka mi przyniesli
Najlepszego Darusia, by poród szybki i mniej bolesny był

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
tampony będa na później

z ginem rozmawiałam o nacinaniu i też jest zdania,że jeśli sa wskazanai to tzreba naciąć i nie pozwolic by rodząca popękała,ale niektóre szpitale-np w Wawie św. Zofii-tam nie nacinają.
Dygotka, chcesz powiedzieć, że w Św. Zofii nigdy nie nacinają? Wydaje mi się to niemożliwe... hmmm... Zapytam położną.

Cytat:
heheh całe 12 kg! także wcale tak malutko nie jest gdzieś mi powchodziło w zakamarki
Malutki brzusio

Cytat:
Napisane przez czarnaoak Pokaż wiadomość
Hej Dziewczyny! Jestem w 31tc i czasami po obiedzie albo jak sie poloze to tak jakos ciezko mi sie oddycha, czasami nie moge tchu zlapac. Czy to jest spowodowane ulozeniem malej w brzuchu?
Jest to spowodowane wielką macicą, która przygniata wszystkie narządy, które masz w środku, a jak jeszcze po jedzeniu żołądek się rozrasta, to ugniatają się nawzajem i takie oto skutki. Mnie za to często robi się duszno i sklepach ledwo stoję.

Cytat:
Przyjdzie Bobas na świat i na pewno to się zmieni
Trzymam kciuki!!!
Dzięki,

Cytat:

Ja zamówiłam łóżeczko z materacykiem:
http://allegro.pl/lozeczko-z-szuflad...771149358.html
kolor TEAK.
Mój tata także je dla Franka zamówił, tylko w kolorze Venge, bo takie mamy meble. Już oczekuję kuriera

Cytat:

Chawa pochwal sie plaszczykiem
ja tez cos musze kupic bo mi normalnie zimno jak z rana do pracy ide. wyciagnelam ostatnio poncho- sie ze mnie smieja ze w kocu chodze a jak przyjdzie zima to w pierzynie otwory na glowe i rece wytne, no i nogi...
ale serio to chcialabym cos sobie kupic, ale taka wiatrowka- przejsciowka zastanawiam sie czy ma sens, czy uderzyc w jakies cieplejsze wdzialnko co i zima ponosze
A propos płaszczyka, to kupiłam sobie granatowy, wełniany, o klasycznym kroju płaszczyk w lumpeksie. Niestety warszawskie lumpy najtańsze nie są, ale i tak taniej niż w sklepie. póki co dopinam się na brzuchu, w później ewentualnie dokupię ponczo, by mi brzucho zakrywało.

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość
mojej znajomej z pracy mąż był obecny przy cc, stał przy jej głowie rodzili w Wawie, ale nie wiem dokładnie w którym szpitalu

a ten tacierzyński "wycina się" z macierzyńskiego? tzn. jeśli TŻ się na niego decyduj to mnie skraca się macierzyński???
DYGOTKA piszesz o dodatkowych 4 tygodniach, ale rozumiem na życzenie? bo chyba 1 dziecko to nadal 20 tygodni urlopu, te pozostałe tygodnie to trzeba jakieś pismo bodajże składać
Mój tż planuje iśc chyba na zwykły urlop... ale jeśli będzie możliwość wzięcia tacierzyńskiego, to może... W każdym razie raczej nikt mu nie będzie robił problemów w pracy, bo i tak haruje ponad normę, dzisiaj wrócił wcześniej... o 20.00

Ostatnio czuję, że się rozrosłam, już niełatwo mi się wstaje i kości mnie bolą ;/ ale co tam, jeszcze 12 tyg.
tuszka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 21:18   #3838
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez elf27 Pokaż wiadomość

tak,to wtedy trzeba napisać jakieś podanie nie później chyba niż na 7 dni przed zakończeniem 20 tyg urlopu macierzyńskiego.
wujek google mi tak powiedział

Darusiaaa a możesz jakiegoś linka wrzucić jak one wyglądają te niepolecane pampersy??

a ja się wkurzyłam na tż,co prawda może niepotrzebnie,ale .....tzn podniosłam głos nie denerwując się.niech wie,że ja nie udaję i nie będę na wszytsko przymykała oko...

---------- Dopisano o 21:18 ---------- Poprzedni post napisano o 21:16 ----------

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
też sie nad tym zastanawiałam,że tylko tyleee??
dlaczego tylko tyle,a ja ponad 2x tyle:br zydal:: brzydal:

Edytowane przez dygotka8
Czas edycji: 2011-09-07 o 21:20
Stary 2011-09-07, 21:22   #3839
Tincia
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm tylko gdzie się takie liście z malin kupuje? w jakiejś herbaciarni?
Myślę, że w zielarskim powinny być.
Albo na działaczkę hops i ususzyć sobie

---------- Dopisano o 21:22 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ----------

Cytat:
więcej nic nie zamierzam zamawiać z Bon Prixa
Ja zamawiałam sweterek 36/38. Dla mnie to takie 38/40. normalnie nosze 38/40 więc akurat trafiłam, ale trzeba brać ciut mniejszy rozmiar. Mama moja nosi 40, wziela sukienke 38 i ok.

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-09-07, 21:32   #3840
Tottie1984
Rozeznanie

Cytat:

A mam pytanie, jakie butelki kupujecie swoim dzidziom? Patrze na Avent na zestawy startowe...
Ja się skusiłam na zestaw startowy Aventu

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości