|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytyuł do kolejnej części naszego wątku
|
|||
| Uśmiechamy się radośnie, bo zaraz witamy wiosnę. |
|
5 | 11,36% |
Ząbek tu, ząbek tam , ale jeszcze czadu mamie dam
|
|
10 | 22,73% |
Dietka rozszerzona, mama zadowolona a ja poznaje nowe smaki, bo już nawet jem buraki
|
|
7 | 15,91% |
| Poznajemy smaki nowe i jesteśmy przez to zdrowe ! |
|
2 | 4,55% |
| RosnąRączki,RosnąNóżkiTo też czas zębowej wróżki, baba,baba wciąż słyszymy i na wiosnę sie cieszymy. |
|
12 | 27,27% |
| Pół roczku już mamy i siadać, pełzać zaczynamy! Mamusie VII-VIII. |
|
8 | 18,18% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3811 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.
Dziewczynki moje, właśnie Was przeczytałam, ale zaraz zmykam do łóżeczka, bo mnie powoli zaczyna kręcić Morfeusz i chyba czas oddać się w jego objęcia
![]() teliczku, rysiki, beatko, agadus, brumek ( i wszystkie inne laseczki za życzenia zdrówka ) i już Wam piszę jak jest - Maluch kaszle, ciągle paskudnie, no ale - leczenia dzień kolejny za nami... Ma leków, aż sobie rozpisałam na kartce godzinami co mam podać, żeby to miało jakiś ład i skład... patrzę i nawet steryd dostał - encorton.No ale, mus to mus. Oby tylko nie zeszło na płucka. W środę kontrola... No i macie rację - sama jestem z tym wszystkim i kurcze ciężko... Lecę dziewuszki. Dobranoc, śpijcie spokojnie
"...- Taki jest los kobiety. Musisz ugotować obiad z tego, co masz w kuchni. Musisz nauczyć się udawać podniecenie. To akt, pozwól, że Ci powiem, samczy akt. A gdy dojdziesz do perfekcji jesteś już stara. Młodość wyparowuje jak rosa, która rodzi się rano, a ginie po południu."
|
|
|
|
#3812 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze maluchy śliczne, radosne, a my plotkując czekamy na wiosnę :) VII-VIII.
Witajcie wieczorową porą!
Już chyba tak zawsze będę wpadać i wypadać po chwili ![]() Sto lat dla Majeczki Karoliny i Majeczki Iwony ![]() U nas próby siadania ![]() Jutro najazd teściów, w środę szczepienie (wzw) więc skromnie proszę o kciuki. Jak mam chwilę to Was gonię, ale nie sposób już się odnieść, jednak zaznaczam, że zawsze trzymam kciuki, kiedy któraś prosi, cieszę się z nowych umiejętności i życzę zdrowia pochorowanym. Synek mojej koleżanki (te 4 dziurki w sercu) będzie miał operację w Łodzi - kiedy i jak - nic nie wiedzą jeszcze ![]() Tęsknię za Wami! Dobrej nocy! |
|
|
|
#3813 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#3814 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja Cię kobieto podziwiam! kiedy Ty masz na to czas...
![]() Cytat:
![]() pewnie kiedyś podam, ale wtedy kupię zwykłe, nie dziecięce ![]() Cytat:
Cytat:
Daję Adasiowi dużo rzeczy do samodzielnego jedzenia, wiadomo że wtedy go sama nie zostawiam ale siedzę w pobliżu. Jakoś się nie boję - odpukać w miarę sobie radzi. Ostatnio ugryzł kawał banana, patrzyłam co z nim zrobi, a on przemielił i połknął
|
|
|
#3815 |
|
Zakorzenienie
|
ANia u mnie Emilie właśnie ugryzła banana
wystraszyłam się i go wyciągnęłam...
|
|
|
|
#3816 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dobra, ja już uciekam, Jeszcze tylko prysznic i lulu (chyba, że w telefonie jeszcze poczytam co nieco) Maja śpi w gondoli, ale budzi się co 15 minut i kwęka, trzeba ją bujnąć mocniej i zasypia z powrotem ![]() Dobranoc! |
|||
|
|
|
#3817 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mogłaby tak cały dzień się bawić na szczęście nie mam problemów żeby zostawić ją samą i wyjść do drugiego pokoju.. no chyba, że już jej się znudzi zabawa to wtedy nie da mi wyjść![]() Także popieram zabawę w a kuku - chowanie się za drzwiami i za chwilę wejście.. potem coraz dłużej.. i Teliczku na pewno nie wychowujesz Jasia źle.. widocznie potrzebuje jeszcze stałego kontaktu z Toba.. z czasem na pewno będzie potrafił dłużej się sam sobą zająć Cytat:
Cytat:
i kciuki zaciśnięte za szczepienieCytat:
|
||||
|
|
|
#3818 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
bawimy się w akuku co prawda Jasiu dopiero niedawno zakumumał o co chodzi ale teraz lubi szczególnie jak go zakrywam kocykiem i potem szybciutko odkrywam ma radoche chłopak ale szczerze mówiąc nie wiedziałam że to taka ważna zabawa Cytat:
przesyłam Ci zdrówka wirtualnego 2 kg Cytat:
i za operacje u maluszka koleżanki Aniu pobite gary z tą organizacją bo zakalec jakiego dawno nie widziałam i znając mnie - zjem go miłej nocki aha jutro jedziemy znowu na płukanie oka proszę o kciuki
|
|
#3819 | ||
|
Zadomowienie
|
Jeszcze doczytałam...
![]() Cytat:
ale nie zawsze to potrafi ściągnąć i jest wtedy panika ![]() Cytat:
2. Gratuluję! ![]() 3. Kciuki zaciskam ![]() 4. i dla koleżanki synka też ![]() ---------- Dopisano o 21:03 ---------- Poprzedni post napisano o 21:02 ---------- ![]() Idę se |
||
|
|
|
#3820 | |
|
Zadomowienie
|
Właśnie czekam aż mi się kaszka manna bobovity skończy. Nie chcę mięć pootwieranych zbyt wiele kaszek, a my z glutenem dopiero na pierwszej fazie, za tydzień będzie miesiąc, to jeszcze jeden nas czeka.
Cytat:
A to księżniczka pewnie że z mamą w wielkim łóżku lepiej. Śpicie we trójkę?
|
|
|
|
|
#3821 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
a wiesz że też bym zjadła? też zmykam, dobranoc!
|
|
|
#3822 | ||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
:- tę kaszkę na swoim mleku to gotujesz normalnie? - śliwkę? Ale ja mu ją podajesz? W jakiej postaci?- Tymuś też patrzy intensywnie na jedzenie Ale nie wiem, czy dlatego że to jedzenie, czy dlatego, że każda rzecz w naszych rękach jest dla niego pociągająca![]() - ale Ty masz już trójeczkę i wcale się nie dziwię, że masz ochotę się "wyrywać". Ja cały czas nie mogę się nacieszyć swoim pierworodnym i nie mam potrzeby wychodzenia na dłużej niż 1-2 godzinki, czyli taka jedna przerwa w jedzeniu w zupełności mi wystarcza ![]() Cytat:
Bo ja się chyba boję ![]() Cytat:
![]() U nas z tych rzeczy jest tylko mata, kocyk i piankowe puzzle, bo innych nie mamy, i czasem wytrzymuje na nich całkiem długo. Ale wiesz co, mi się wydaje że jak na niemowlaka 15 minut samodzielnej zabawy to wcale nie jest mało Mój też kocha mamę-aktorkę. A w zasadzie mamę-klauna Im głupsze rzeczy wyprawiam, im idiotyczniejszym głosem mówię/śpiewam, tym większa radocha w oczach synka (i tym większe przerażenie w oczach męża )Cytat:
![]() Cytat:
No dobra, budze o północy, ale ja tego nie traktuję jak noc, bo dla mnie to środek wieczoru Ale kiedyś go budziłam jeszcze ok. 4.Cytat:
Dopiero dziś zdjęcia zrobiłam i zaraz zgram.A te wargi to dla mnie szok. Tzn. to że się na nowo sklejają Jaki to ma mechanizm? Zaraz sobie gdzieś poczytam.Cytat:
I super że rehabilitacja z tych fajnych, a nie bolesnych czy męczących Cytat:
Czy niemowlaki są od tego, żeby samemu spędzać czas? Nie! I to nie tylko moje zdanie, ale różniastych psychologów dziecięcych ![]() Cytat:
Ale taki silny lek powinien szybko zatrzymać chorobę Cytat:
2. Cięzki tydzień przed Tobą ![]() A moje dziecko ewidentnie spodziewa się kolejnych zębów. Ma takie objawy, jak te, które wystąpiły jakieś dwa tygodnie przed dolnymi: hektolitry śliny, marudzenie i takie szerokie, miękkie dziąsła. Coś czuję, że na półrocznicę może sobie sprawić prezent w postaci kolejnego szpikulca
|
|
#3823 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kciuki ściskam z całych sił ![]() Cytat:
Mama zawsze mnie za to goniła, że będzie brzuch bolał, bo tam jest proszek do pieczenia surowy, ale dla mnie nie ma nic pyszniejszego
|
|
#3824 |
|
Wtajemniczenie
|
Telik kciuki za zabieg. Dominik tez z tych dzieciaczkow, ktore potrzebuja sporo uwagi. Taki charakter. Ostatnio mnie tesciowa wkurzyla, bo stwierdzila, ze Domek nie jest dobrym dzieckiem. Zlym tez nie, tylko takim co to na miejscu nie usiedzi. Powiedzialam jej tylko, ze dla mnie jest idealny. Ale zdecydowanie inne slowa pchaly mi sie na usta.
Wodaqa dla Was tez kciuki. Dziubek jak waga? kurka irytuje mnie ten zastoj.
|
#3825 |
|
Zakorzenienie
|
Telik
proszę. Ponoć ma właśnie wpływać na to aby dziecko wiedziało, że mamusia znika i wraca, aby miało tą świadomość.Ja do tej zabawy tak podeszłam Moja Emi potrafi pozostać sama i sobą się zająć, natomiast np jeżeli nawet idę zęby myć zabieram ją ze sobą w leżaczku, wtedy tak strasznie mnie obserwuję co robię,ale jeżeli muszę zrobić np pranie i nie opłaca mi się jej brać to zostawiam an kocyku daję jej ulubioną zabawkę albo jakąś nową rzecz której jeszcze nie widziała i się nią interesuje - cokolwiek bezpiecznego. np. ostatnio zrobiłam balona z worka którym się świetnie bawiła, albo dałam jej butelkę lekko zgniecioną,którą wylizała od góry do dołu - uwielbia zakrętki nawet lubi się bawić rurką od Fridy - wyciągam wtedy tą gąbeczkę i sobie przekłada z rączki do rączki.Jak już jest tragicnzie marudna w dany dzień to ściągam jej porty i się bawi nóżkami, ale od kilku dni chce mnie widzieć i widzieć...to wtedy jak najczęściej bawię się z nią w a-kuku.
|
|
|
|
#3826 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
9sztuk. W tym jedna z glutenem i jeden kleik ryżowy ![]() Nie wiedziałam jakie dokładnie mam kupić i nabrałam tego tyle... Kiedyś to Radkowi podam ale kiedy to nie wiem. dla Jaśka i Zośki
|
|
|
|
|
#3827 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
1 - wstanie i posiedzi z 1,5 h po czym zawola o kapiel i pojdzie spac okolo polnocy ![]() 2 - uznala ze to noc, bo cisza w domu i bedzie spac do rana ![]() Pierwszy raz sie cos takiego zdarzylo. ![]() Cytat:
Cytat:
Edytowane przez eveewe Czas edycji: 2012-02-06 o 21:26 |
|||
|
|
|
#3828 |
|
Zakorzenienie
|
Ania a jakie to są kaszki swoje ? nie sklepowe? kasza manna ? kasza jaglana? kasza kukurydziana?
|
|
|
|
#3829 |
|
Zadomowienie
|
Piszecie dziś o gryzieniu. Ja też się boję zakrztuszenia. Mam wrażenie, że dziecko powinno już siedzieć, żeby gryźć. Teraz mam problem z jabłkiem, bo Mała uwielbiała ssać jabłko w kawałku, ale teraz od razu rzuca się na nie swoim milimetrowym zębem i wczoraj dwa razy ogryzła mi kawałek, a że leżała sobie na pleckach, to musiałam wyjąć jej paluchem. No i musiałam pójść na kompromis - skrobałam jej tym jabłkiem po małym ząbku jak po tarce - ale miała radochę i sama sobie memlała papkę w buzi.
Podejmujemy też inne próby. Daję jej czasem possać obwarzanka - tu z ogryzieniem sobie jeszcze nie radzi, albo piętkę. Niestety z brzegu piętki udaje się jej oderwać skórkę w większym kawałku i ma później odruch krztusząco - wymiotny. Ale tak sobie myślę, jakoś obie musimy sobie z tym poradzić. |
|
|
|
#3830 |
|
Zakorzenienie
|
Beatka jak się Scio nie zdecyduję na krem to jak najbardziej Ci go mogę przesłać. Nie jest mi potrzebny.
Lekarka mówiła, żeby smarować tylko te miejsca suche. Wiecie, że ja jeszcze nigdy nie spuściłam Radka z oka na dłużej jak 20min? To nie to, że panikara i nie chce z nikim zostawić, ale tak naprawdę to nie mam przy kim. |
|
|
|
#3831 |
|
Zakorzenienie
|
Eweeve Ja bym nie kąpała. Kiedy wstanie przebrałabym ją, dała witaminki i dała jeść i niech ponownie zasypia. U mnie było raz to samo i zrobiłam tak jak Ci piszę, bałam się cholernie że mi nie zaśnie ponownie, ale moja dama uspokoiła mamusię i poszła spać dalej
i wstała tak jak zawsze o 7.
|
|
|
|
#3832 | |
|
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
No to czekamy na kolejnego ząbka Tymka Nie mam pomysłu co zrobić jutro na obiad? Co robicie?
|
|
|
|
|
#3833 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale mnie denerwują takie komentarze. Ja już się nie ma nic miłego do powiedzenia matce na temat jej dziecka, to powinno się zamknąć twarz i siedzieć cicho a nie wyjeżdżać ze swoimi mądrościami A inne sprawa to to że niemowlę jest dobrze albo niedobre Grzeczne albo niegrzeczne. Bzdura.---------- Dopisano o 21:35 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ---------- Ja mam zamówienie na konkretną rzecz, więc właśnie ją robię ![]() Taka zwykła pierś smażona soute, zapieczona z plasterkiem ananasa i z żurawiną. A do tego frytki. Napisałam coś w Klubie. Poradzicie?
|
|
#3834 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
a potem odgryzał i ssał ten kawałek aż się rozpuścił. No i nie będe już mieliła zupek na całkowitą papkę. ![]() Dobry wieczór
|
|
#3835 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Zmalowana, a jak u was z glutenem? W której fazie jesteście? Jak dajesz biszkopt, to liczysz to jakoś do posiłków glutenowych?? |
|
|
|
|
#3836 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesli nie zostawiam ja tak jak jest i niech spi, trudno swiat sie nie zawali jak raz pojdzie nie wykapana spac![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3837 |
|
Zakorzenienie
|
Eveewe ale nie wybudzaj jej, pewnie sama wstanie - tylko nie wiadomo kiedy
|
|
|
|
#3838 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja robię Brumkową rybkę ![]() Zakupiłam dzisiaj potrzebne artykuły
|
|
|
|
|
#3839 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chcialabym jej tylko pieluche zmienic, bo po takiej ilosci herbaty i mleka to moze byc to niezla bomba
Edytowane przez eveewe Czas edycji: 2012-02-06 o 21:49 |
|
|
|
|
#3840 | |
|
Zakorzenienie
|
k
Cytat:
Ale generalnie to teraz będę dawała już łyżeczkę kaszy mannej dziennie. Czyli 2 msc prawie minęły. Dzisiaj kaszy już nie dostał.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:43.

) i już Wam piszę jak jest - Maluch kaszle, ciągle paskudnie, no ale - leczenia dzień kolejny za nami... Ma leków, aż sobie rozpisałam na kartce godzinami co mam podać, żeby to miało jakiś ład i skład... patrzę i nawet steryd dostał - encorton.

wystraszyłam się i go wyciągnęłam...

mogłaby tak cały dzień się bawić

Czy niemowlaki są od tego, żeby samemu spędzać czas? Nie!