Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-14, 22:02   #63241
hahihehy
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

mogę dać spirulinę na całą noc (z isana babassu, artiste proteinowa, glicerynka, aloes)? czy lepiej krócej?

siedzę właśnie z angielskim waxem na skalpie. mam nadzieję, że godzina wystarczy na ruszenie cebulek (po waxie miałam wysyp bejbików i przyrost na długość), a będzie jednocześnie zbyt krótko na podrażnienie skalpu...

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-05-14 o 22:06
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 22:08   #63242
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Rozumiem, ale czy wiesz dokładnie jaka jest pielęgnacja tych osób? Czy oprócz suszarki jest coś jeszcze, pielęgnacja, jak było wcześniej, itd, itp?
Naprawdę takie generalizowanie do niczego nie prowadzi. Bo co to znaczy "większość", "mniejszość"? Dla mnie niewiele, właściwie nic. Możemy mówić o sobie, bo wiemy co stosujemy, jakie mamy skłonności. Dla mnie takie obserwacje są miarodajne i wiarygodne
nie prowadziłam na ten temat badań więc pewnych wyników nie mam. widziałam tylko przykłady osób z rozdwajającymi się końcówkami, które po obcięciu ich i porzuceniu suszarki/prostownicy pozbyły się problemu. plus do tego obserwacje dermatologów i trichologów.
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 22:09   #63243
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
wiem że nie jest to zasada sprawdzająca się w 100% we wszystkich przypadkach, ale w większości tak.
Znow sie nie zgodze
Ewentualnie moge sie zgodzic z tym, ze ta wiekszosc, o ktorej wspominasz zle pielegnuje swoje wlosy, maltretuje je goracymi narzedziami- to ma prawdopodobnie zniszczone wlosy/koncowki. Choc i sa szczesliwcy, ktorym nic nie szkodzi Tak jak moja Mama.

Cytat:
napisałam że nie suszę, prawie nie suszę. zdarza się czasem w sytuacjach awaryjnych (wtedy raczej ciepła). rzadko stosowałam lokówkę, na jakieś wielkie wyjścia. prostownica u fryzjera jedynie. ostatnie rozdwojone końcówki na mojej głowie były w gimnazjum albo i wcześniej, ale raczej nie winię za to suszarki bo wtedy użycie było podobne jak teraz. ale obserwacje moje dotyczą głównie otoczenia.
No i tu sie zgadzamy

Edytowane przez tiniaczek
Czas edycji: 2012-05-14 o 22:10
tiniaczek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 22:16   #63244
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
nie prowadziłam na ten temat badań więc pewnych wyników nie mam. widziałam tylko przykłady osób z rozdwajającymi się końcówkami, które po obcięciu ich i porzuceniu suszarki/prostownicy pozbyły się problemu. plus do tego obserwacje dermatologów i trichologów.
hmm, a coś więcej?

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 22:21   #63245
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez tiniaczek Pokaż wiadomość
Znow sie nie zgodze
Ewentualnie moge sie zgodzic z tym, ze ta wiekszosc, o ktorej wspominasz zle pielegnuje swoje wlosy, maltretuje je goracymi narzedziami- to ma prawdopodobnie zniszczone wlosy/koncowki. Choc i sa szczesliwcy, ktorym nic nie szkodzi Tak jak moja Mama.
no i o tym mówię nie mówię o odpowiednim stosowaniu nie-gorącego nawiewu... się nie zrozumiałyśmy

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:
hmm, a coś więcej?
a co? powtarzam opinię pani prof. tricholog. a poza tym logika.
Stary 2012-05-14, 22:24   #63246
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:

a co? powtarzam opinię pani prof. tricholog. a poza tym logika.
Dobra, ja swoje, Ty swoje.
Opinia bezimiennej pani niewiele znaczy.
A logika? Ehh, co to za argument?

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 22:34   #63247
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Dobra, ja swoje, Ty swoje.
Opinia bezimiennej pani niewiele znaczy.
A logika? Ehh, co to za argument?
myślę że podanie nazwiska nic nie zmieni. wątpię że publikacja medyczna też, choć nie trudno takie znaleźć.
prawa fizyki i fizjologia są dość logiczne. w odniesieniu do włosa też. i na nich opiera się też CG z tego co widzę.
skoro ja swoje a ty swoje to kończę rozmowę aby nie zaśmiecać wątku.
Stary 2012-05-14, 22:34   #63248
tiniaczek
Zakorzenienie

Cytat:
no i o tym mówię nie mówię o odpowiednim stosowaniu nie-gorącego nawiewu... się nie zrozumiałyśmy
No ewidentnie. I chyba sie juz nie zrozumiemy. Bo ja nadal nie wiem, o co Tobie chodzi
Stary 2012-05-14, 22:47   #63249
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
Bzdura ponura. Suszę wiele, wiele lat i ostatni raz rozdwojone końcówki miałam w podstawówce /wtedy nie suszyłam/ /a lat już troszkę mam/. Suszę ciepłym i chłodnym na zmianę, częściej i dlużej ciepłym, ale zawsze na najwolniejszym nawiewie. Myję i suszę codziennie - bo lubię.
Włosy mam zdrowe i ładne. Nie generalizowałabym. Robię to, co mi służy i co lubię.
Ja się mogę podpisać pod Basią- ja suszę zawsze i zawsze gorącym, bo nie mam cierpliwości na zimny nawiew do tego farbuję, chodzę na basen - i nawet przy długich włosach rozdwojonej końcówki u mnie nie uświadczysz

Kupiłam dzisiaj Facelle do mycia tylko pisze na nim sensitive, sprawdzi się? skład ma praktycznie taki sam jak ten "zwykły", oprócz ostatniego składnika
Stary 2012-05-14, 23:08   #63250
agatron77
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Straszne!
to smutne W końcu tyle osób używa go do przyspieszenia wzrostu włosów
Ale ja czy Eiri?
Bo ja bardzo różnie. Zwykle wtedy, gdy się przypomni Zdarzy się nawet w czasie mycia - pod odzywkę d/s albo tuz przed suszeniem, bo świetnie się wchłania dzięki ciepłu.
Dzięki Eloe

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Stan całego naszego ciała zależy od tego, co na owo ciało działa oraz od tego, co do tego ciała wpakujemy
Święte słowa

Cytat:
Napisane przez syla_ba Pokaż wiadomość
jak długo utrzymuje się kolorek przy farbowaniu henną?
U mnie nie było widać siwych odrostów AŻ do 2 mycia (myję co trzeci dzień) i to przy hennowaniu dwustopniowym, więc zrezygnowałam.

Cytat:
Napisane przez Rabarba Pokaż wiadomość

Kupiłam dzisiaj Facelle do mycia tylko pisze na nim sensitive, sprawdzi się? skład ma praktycznie taki sam jak ten "zwykły", oprócz ostatniego składnika
Bo to właśnie o SENSITIVE chodzi

agatron77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-14, 23:15   #63251
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
No ewidentnie. I chyba sie juz nie zrozumiemy. Bo ja nadal nie wiem, o co Tobie chodzi
o to mi chodziło od początku co ty tu napisałaś:
Cytat:
maltretuje je goracymi narzedziami
Stary 2012-05-14, 23:18   #63252
hahihehy
Rozeznanie

dobra, idę spać ze spiruliną. jak się obudzę z zielonymi kudłami, to ścinam na łyso

naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
Stary 2012-05-14, 23:31   #63253
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
dobra, idę spać ze spiruliną. jak się obudzę z zielonymi kudłami, to ścinam na łyso
chodź z zielonymi teraz chyba moda na takie odjazdowe kolory włosów
Stary 2012-05-14, 23:33   #63254
tiniaczek
Zakorzenienie

No wlasnie sie nie rozumiemy, bo ja pisze, ze suszarka zlem nie jest i kropka (umiejetnie uzywana), a Ty:

Cytat:
oj tak, suszarka to zło, zwłaszcza dla końcówek. ja używam naprawdę sporadycznie (chociaż teraz nabyłam dyfuzor to może mnie korcić ) i rozdwojone końcówki miałam ostatnio w gimnazjum chyba
Cytat:
wierzę ale często ci co suszą robią to ciepłym nawiewem bo szybciej itd. a często po to suszenie jest
po prostu przekazuję własne obserwacje, które wskazują na korelację tych 2 czynników choć związek przyczynowo-skutkowy pewny nie jest pewien ale tak było: koleżanki suszyły i miały problem z końcówkami, ja nie suszyłam i problemu nie miałam
Z mojej strony to koniec dyskusji.
Stary 2012-05-14, 23:33   #63255
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
chodź z zielonymi teraz chyba moda na takie odjazdowe kolory włosów
a w sumie
chociaż teraz się bardziej boję, że obudzę się łysa spirulina nie powinna zaszkodzić, prawda?

Edytowane przez hahihehy
Czas edycji: 2012-05-14 o 23:34
Stary 2012-05-14, 23:38   #63256
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
a w sumie
chociaż teraz się bardziej boję, że obudzę się łysa spirulina nie powinna zaszkodzić, prawda?
Coś Ty, na pewno nie zaszkodzi. Nawet włosów nie zabarwi. Tylko wypłucz ją dokładnie z włosów
Stary 2012-05-14, 23:57   #63257
Rabarba
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość

Bo to właśnie o SENSITIVE chodzi
uffff, to wspaniale, bo długo stałam przy tej półce i się wahałam, który wziąć w końcu dobrze wybrałam jutro próba a na noc nałożyłam fizjoderm balsam,"Kurację lipidową" z Ziaji Med zobaczymy co będzie rano
Stary 2012-05-15, 01:28   #63258
szsz
Raczkowanie

Cytat:
Zresztą, owa podatność to natura całego naszego organizmu. Stan cery też zależy od sposobu mycia, pielęgnowania... Oraz od naszego odżywiania.
Stan całego naszego ciała zależy od tego, co na owo ciało działa oraz od tego, co do tego ciała wpakujemy
Ach, żeby tylko umieć tym (wszystkim) sterować, znaleźć złoty środek, nie przesadzać w jedną ani drugą stronę - świat byłby u naszych stóp

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
O to mi chodziło, o jakieś określenie, a przecież od dziecka słyszę że mam podatne włosy. Jak są podatne to żadna stylizacja nie jest wbrew ich naturze;-) Dzięki ci!
Może masz ,,dwa w jednym" w zależności jak potraktowane, mogą być kręcone albo proste?
Zobacz tu: https://sites .google .com/site/habioku/My-hair/hair-care - prostowłosa dziewczyna pokazuje, jak to robi, że ma takie proste i jedwabiste - też to sporo czasu zajmuje... (chyba kiedyś, jak już się odważę je czesać, tak spróbuję). Ciekawe, czy gdyby je potraktowała kręconą stylizacją, coś by się pokręciło - na którymś zdjęciu pokazuje, jak wyglądają zaraz po umyiu, bez żadnych zabiegów, i dla mnie to one wcale nie są takie super proste.

Cytat:
Napisane przez ania0506 Pokaż wiadomość
Jak widać na fotkach poniżej mam dość długie włosy, które mają tendencję do nadmiernego wypadania (wciąż szukam specyfiku który by zahamował wypadanie). Są również dość cienkie- prześwity widać szczególne przy skórze głowy po umyciu. Powinnam wybrać się niedługo do fryzjera na podcięcie końcówek, jednak do tej pory trafiałam na takich którzy nie potrafili się z moimi włosami odpowiednio 'uporać'
Witamy
Włosy piękne, długie i kręcone Kolor naturalny?
Podzielam niechęć do fryzjerów, może dasz radę namówić kogoś albo sama?

Cytat:
Czasem - całe życie włosa (Lisbeth). Czasem - nie łapie wcale, szybko się wypłukuje (ja; zresztą może chwyta, a ja dobrze nie widzę ).
Zależy też, jaka henna - jak czysta, to większe prawdopodobieństwo, że chwyci. Zdarza się, że pierwsze farbowanie chwyci słabiej, a następne lepiej.
Poczytaj wątek hennowy (szkoda, że nie ma tam Pigułki i FAQ, jak tu).

Edytowane przez szsz
Czas edycji: 2012-05-15 o 01:30
szsz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 06:38   #63259
hahihehy
Rozeznanie

Spirulina to straaaaaaaaaaaaaaszny śmierdziel. Musiałam włosy 2 razy myć, żeby nie czuć tego zapachu, a i tak się przebija Teraz plunking, potem obficie Joaśka i będziemy schnąć. Ciekawe, czy włosy po tym zielsku coś się poprawią...

Stary 2012-05-15, 08:12   #63260
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
paulownia, piękne masz włoski! I chyba nawet bardziej curly niż wavy Ja, stety lub nie, jestem tylko falowana (czasem jakiś loczek mi się zrobi, ale to baaaaaardzo rzadko)
Im dluzsze, tym bardziej sie kreca.

Cytat:
Napisane przez ania0506 Pokaż wiadomość
(raz nawet fryzjerka porównała je do sierści jakiegoś zwierzęcia, co miłe nie było).
Co za podejscie do klienta.

Cytat:
Dlugo w moim przypadku. Po pierwszym hennowaniu zlapalo bardzo slabo, ale w miare powtarzania zabiegu kolor robil sie coraz mocniejszy i dlugo sie trzyma. Teraz rozpoznaje moje siwki po lekko jasníejszym, miedzianym odcieniu, ale nic sie nie wyplukuje, a ostatnio sie hennowalam ze trzy tygodnie temu.
I ten polysk.
Dziewczyny, rzuca mi sie na mozg nawet we snie kupuje odzywki.
Dzis bede probowac maselko.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 09:34   #63261
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość

Może masz ,,dwa w jednym" w zależności jak potraktowane, mogą być kręcone albo proste?
Zobacz tu: https://sites .google .com/site/habioku/My-hair/hair-care - prostowłosa dziewczyna pokazuje, jak to robi, że ma takie proste i jedwabiste - też to sporo czasu zajmuje... (chyba kiedyś, jak już się odważę je czesać, tak spróbuję). Ciekawe, czy gdyby je potraktowała kręconą stylizacją, coś by się pokręciło - na którymś zdjęciu pokazuje, jak wyglądają zaraz po umyiu, bez żadnych zabiegów, i dla mnie to one wcale nie są takie super proste.

Oj na bycie prostymi to takie podatne nie są, wyprostowane na szczotce to może wytrzymywały godzine i zaczynały się kręcić i wychodził puch. Nie mówiąc już, że odrobina wilgotnego powietrza i loczki gwarantowane. Podobnie po prostownicy- odrobina wilgoci w powietrzu i już pokazują którą naturę wolą- choć prostowane prostownicą miałam może 3 razy w życiu u fryzjera;-)
Dla mnie zdecydowanie prostsza w obsłudze jest wersja kręcona/falowana. Łatwiej mi wtedy o objętość i puchu dużo mniej, tylko jeszcze szukam kosmetyków idealnych (dla moich włosów), takich co je pogrubią i skręt podkreślą.

Gdzie tam mi do włosów tej laski ze zdjęć! Dwa różne światy;-)

Czy te z was które mają ciemne włosy i używają joaśki len i rumianek b/s zauważyły jaśniejsze refleksy we włosach? Bo ja zauważyłam i przypomniało mi się że jak parę lat temu jej używałam to też to widziałam. Tylko teraz nie bardzo mi to na rękę.
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 09:37   #63262
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Bry

Cytat:
Tak wmasowywałam w skalp i bardzo mi ta jojoba pomogła, miałam organiczną chyba rafinowaną bo bez zapachu
Proces rafinacji nie ma wpływu na zapach. Są oleje rafinowane pachnące i nierafinowane pachnące

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Jaśniepaństwo
Nareszcie zapuściłaś

Cytat:
Tak się zastanawiam jak ma się kręcone/ falowane włosy to bez stylizacji się nie obejdzie? Ja mam raczej falowane, bo dopiero po stylizacji robią się sprężynkowate. Czy jak ktoś ma duży skręt to bez stylizacji on jest mniejszy czy jak?
Co masz na mysli? Średnicę loka czy siłę skrętu?
Obserwacja i opisy ze stron o kręconych dowodzą, że im mniejsza siła skrętu, tym więcej potrzeba stylizatora. Jednak... jeden drugiemu nie jest równy. Podobnie inny stylizator może być potrzebny latem, a inny zimą. Inny działać będzie na mokrych, inny na suchych.
Tak samo stylizator dla falowanych może się sprawdzać w funkcji ujarzmiacza czy powlekacza u afrowatych - vide choćby KCCC.
Cytat:
W moim przypadku chcąc mieć loki muszę je stylizować czyli nie mogę powiedzieć że mam loki. Nie wiem czy robić je "na siłe" skoro naturalnie są tylko fale, chyba że po deszczu;-)
Tu jest sporo znaków zapytania. Wiele zależy od tego, jak sama się z tym czujesz.
Większość z nas ma na głowie kilka typów skrętu. Na dodatek zmienia się on wraz z długością. Zatem trudno tutaj mówić o czymkolwiek na pewno

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Nie wiem, kto to Hagrid - czy on nie czesze suchych włosów?
Harrego Pottera nie czytałaś? Nie widziałaś?

Cytat:
Ja właściwie nie miałabym nic przeciwko temu, żeby mi włosy na długości wyjaśniały (a przy głowie pociemniały ), bardzo mi się takie naturalne pasemka (czy rozjaśnienie) od słońca podobają - tylko odkąd niedawno Eloe uświadamiała nowicjuszce, że to zło, to inaczej zaczełam na to patrzeć
Co jest złem dla włosa, każda z nas sama musi ocenić Nie zmienia to jednak faktu, że wraz z barwnikiem mamy ucieczkę wody, a przecież walczymy o jej zatrzymanie.

Cytat:
Mało kto jest chyba ortodoksyjny? To bardzo liberalny zakon
ze wskazaniem na myślenie i pracę u podstaw (i u nasady )
Cytat:
Chyba nie ma takich zasad ogólnych ,,jak często" - trzeba patrzeć na włosy, skórę głowy. Bardzo jestem ciekawa, czy ktoś potrafi wskazać ,,optimum".
Właśnie!

Cytat:
Napsikałam się tym za przeproszeniem ,,Tryskiem i błyskiem" - włosy były bardzo, bardzo dziwne, ale potem ładnie się odgniotło. W recenzjach pisały dziewczyny, ze brzydko pachnie i drobinki się osypują - nic takiego nie zauwazyłam
Mam bardzo podobne wrażenia.
Tyle że nigdy nie psikam bezpośrednio na włosy, ale w zagłębienie dłoni, rozcieram i dopiero nakładam na włosy.

Cytat:
Napisane przez agatron77 Pokaż wiadomość
Dzisiaj było mycie SZAMPONEM EMOLIUM, BINGO 12 EKSTRAKTÓW (ostatnio mi bardzo pomogło przy podrażnieniu) i płukanka lniana, więc poczekam na ich działanie. Z jojobą się wstrzymam, bo póki co boję się przedobrzyć. Nie tykam skalpu ze strachu (chociaż zwykle nie moge się powstrzymać).
Ale to, że rycynowy tak może zadziałać wcześniej nie słyszałam.

Nie nakładasz nic łagodzącego? Arnika? Aloes? Panthenol?
Bingo 12 ekstraktów obecnie daję po niemal każdym myciu. Włosom się podoba Kupiłam jako dodatek i tak rzeczywiście stosuję:
po umyciu maziam Artiste, na to 12 ekstraktów i nieco czegoś cięższego (byle bez shea, bo zaliczam przyklap). Jest cacy

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 10:09   #63263
Rabarba
Raczkowanie

Hej dziewczyny,mam pytanie do tych farbujących na olej-czy na kokoska moge bez problemu nałożyć farbę?
Stary 2012-05-15, 10:58   #63264
Eloe77

Fajnie grają. Eloe się buja
Cytat:
tylko nie wiem czy różowawe włosy pasowałyby 23letniej babie
ładnej we wszystkim ładnie

Cytat:
boję się że mogę przyprawić starsze panie o zawał jak się z takimi włosami pojawię w szpitalu
albo co gorsza komentarze ćwiczeniowców
Pani z gniazdem na głowie pewnie zazdrości innym fantazji

Cytat:
Boję się czy taka codzienna stylizacja nie będzie ich niszczyć i osłabiać
Jak zwykle - zależy czym i zależy, w jaki sposób. Ponieważ możliwy jest lekko negatywny wpływ na cebulki, warto pamiętać o ich wzmacnianiu.
Cytat:
myślę sobie gdyby miały być sprężynami to by nimi były naturalnie, że robię coś wbrew naturze i to w końcu się zemści;-)
Taa... Nie nakładasz wałków, nie siedzisz pod suszarą, unikasz prostowania, więc trudno tu mówić o stylizacji w sensie fryzjerskim.
Cytat:
Czyli im bardziej kręcone naturalnie włosy tym większy puch
Raczej napisałabym, że im mocniejszy skręt, tym zwykle większa porowatość. A im większa porowatość, tym zwykle większy puch.
Nie ma jednak reguły stałej jak u Pitagorasa, bowiem istnieje szereg przykładów osób ze średniej mocy skrętem (przyjmijmy tu 2c i 3a) mających spora porowatość.

Cytat:
No to w ogóle chyba się nie dogadałyśmy...
Dla mnie natura = bez dodatkowej ingerencji, a dla Ciebie natura = brak chemii
Masz radykale podejście

Cytat:
Boję się co będzie wraz z długością
Warkocz kogoś zabije w afekcie a mi przyjdzie chodzić z nim na procesy? Masakra :P

Cytat:
Jakby dalej drążyć, to naturalne jest tylko płukanie wodą, cokolwiek innego narusza warstwy sebum ;P
Na pewno? W końcu mamy tu sporą różnice pH...
Ja myję włosy dość często samą wodą (teraz co środę).

Cytat:
Właśnie zużyłam Alterrę granat, więc do mojej listy zakupów dopisuję jakąś nową odżywkę d/s Brać Alterrę morelkę czy Garniera avokado?
[co prawda mam jeszcze w szafce 4 inne odżywki d/s, ale bilans musi być zachowany ]
Bierz obie

Cytat:
Trochę odbiegłam od tematu, bo chodziło mi o NATURĘ WŁOSÓW, o to że długoterminowe próby oszukiwania jej mogą działać niekorzystnie i dla mnie stylizacja włosów tak jak farbowanie, hennowanie, trwała, prostownica, przedłużanie itp jest właśnie takim oszukiwaniem
Ja bym tylko zadała sobie proste pytanie: czy nasza stylizacja polegająca na niemal tym samym co czesanie (bo ugniatasz, układasz przedziałek, ewentualnie podpinasz), to stylizacja tego samego kalibru, co w wymienionych przez Ciebie przypadkach. Moim zdaniem nie, bo i tak, by odcisnąć włosy z wody wykonujesz ten sam ruch, co w przypadku ugniatania i nikt jakoś tego nie nazywa już stylizacją
Podobnie z nakładaniem produktów do stylizacji - w identycznym celu - zabezpieczenia (albo wiem o funkcji zabezpieczającej tych produktów pamiętać trzeba) co odżywki.
Dla mnie nasza stylizacja nie ma nic wspólnego z całą resztą zabiegów, do utrwalenia których potrzebna jest choćby wysoka temperatura czy zmiana pH. Tu nic takiego nie robisz.
Cytat:
Nie mówię że tak nie wolno, tylko ubolewam nad faktem że to strasznie niszczące
nasza stylizacja? Jeszcze raz - co najwyżej może - jeśli mocno ciągniesz włosy - osłabiać cebulki.

---------- Dopisano o 10:28 ---------- Poprzedni post napisano o 10:26 ----------

Cytat:
Hej dziewczyny,mam pytanie do tych farbujących na olej-czy na kokoska moge bez problemu nałożyć farbę?
Nie farbuję na olej, ale kokosem zabezpieczam przed basenem. Dobrze to zrobić dużo wcześniej, by zdążył spenetrować włos. Wówczas nie wpuści barwnika

---------- Dopisano o 10:58 ---------- Poprzedni post napisano o 10:28 ----------

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Mam maskę Biovaxa do włosów ciemnych, zawiera filtr (Polyquaternium-59 (and) Butylene Glycol), czy coś daje po spłukaniu, nie wiem
oddałam swoją, bo jedwab w składzie tego Biowaxa zmiękczał mi włosy.

Cytat:
Na ten zestaw nie ma co wyciągać ciężkich dział
Ale jest też parafina, a ta wymaga jednak mocniejszego mycia.

Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość
ale prostujue, bo jakoś lepiej sie czuje w prostych, gdyż moje włosy nie sa wtedy jakoś tak puszyste, ani nic, ostają jedynie pojedyńcze kosmyki włosów, a w kręconych jest to nie dozniesienia. szukałam i używałam różynch odżywek/szamponów itp, ale nic nie pomogło na to puszenie
Nie chcę być prorokinią złego, ale im więcej prostujesz, tym problemy z późniejszym ujarzmieniem włosów mogą być większe.
Włos niszczysz skutecznie w temperaturze pow. 70 stopni C.
Randki z prostowaniem kończą się zwykle kontaktem z nożyczkami. Może przemyśl, czy lepiej nieco się pomęczyć z pielęgnacją i mieć długotrwałe efekty, czy mieć efekty od razu, a później już niekoniecznie...

Cytat:
chyba jednak pomyśle nad stanowczym skończeniem z prostownica i bede eksponować moje loki a co mi tam
i

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Pochwalę się - pierwsza część licencjatu(jakieś 2/3) przyjęta bez ani jednej poprawki

Cytat:
Napisane przez Cjuban Pokaż wiadomość
-baaardzo łatwo je obciążyć.
(...)
-kiedyś używałam żelów, ale oblepiały mi włosy, więc aut. Lniany nic mi z włosami nie robi, chyba, że jako maska. Teraz testuje flexible curls, ale szału nie ma, aczkolwiek tragedii też nie i myślę, że mogę ją wprowadzić do użytku.
Podkreśliłam to, co mnie zaciekawiło.
Mnie Nivea FC obciąża ze względu na glicerynę (która też i puszy) oraz PVP (jakoś nie lubimy się z tym polimerem). Porowatość mam raczej wysoką.
Powiedz, jak reagujesz na shea? Na naftę? Na parafinę? czy to wszystko Ci pasuje?

Cytat:
foty foty
chwalę się - przód zaczyna falować!!! a skoro on chce w końcu współpracować, to ja znowu zabieram się za maltretowanie ich żelem mam nadzieję, że teraz będzie tylko coraz lepiej
Na pewno!
Świetnie

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-15, 11:11   #63265
paulownia
Zakorzenienie

Jestem NAMASLOWANA.
Bede sie zmywac za jakies dwie godziny, zobaczymy czy to cos da.
Jesli rzeczywiscie dzialanie bedzie podobne do parafiny - jak to pisalas, Eloe to moje wlosy maja szanse maselko polubic. Mam nadzieje, ze to sie jakos mozliwie zmyje.
Stary 2012-05-15, 12:21   #63266
Eloe77

Cytat:
Napisane przez MidnightPoison Pokaż wiadomość
Wracam jako córka marnotrawna bom wielce strapiona stanem moich włosów. Strasznie dziwne rzeczy dzieją się z nimi od roku i muszę z przykrością przyznać, że jest coraz gorzej
W ciągu trzech lat zmienionej pielęgnacji może stać się wiele. Łącznie ze zmianą porowatości.
To, co napisałaś to niestety za mało, by móc stwierdzić, dlaczego tak a nie inaczej się dzieje.
No i nie wiem, co to jest Fructis awokado
Nadto: który Potters? I które psikadło Mrs. potters? Bo są różne
Cytat:
Obecnie moja pielęgnacja wygląda tak:
-myję włosy odżywką
- nakładam odżywkę d/s i ją spłukuję
- mieszam zazwyczaj 3 rodzaje odżywek
Żadnego szamponu z siarczanem? Jakie odzywki d/s? Co za 3 rodzaje mieszasz?

Cytat:
dostałam do biowaxu latte próbkę serum a+e. i tu moje pytanie: dać to serum razem z maską mogę? chce im dać jakąś bombę odżywczą bo śerdniawe ostatnio są ale boję się przedobrzyć
Jeśli lubisz maski ze sporą dawką silikonów, to ładuj.

Cytat:
Ostatnio się wkurzam, bo cały czas mam wrażenie suchych, szorstkich i niemiłych włosów już nie wiem co mam im dać, żeby było lepiej...
pięknie ścięte.
Teraz: lżej niż zimą, więcej humektantów i protein. Zabezpieczamy jak zwykle.

Cytat:
Aha i zapomniałam dopisać, że morał z tego taki : Rabarba więcej nie chodzi do fryzjera, tylko ciacha sama :P
Witaj w klubie

Cytat:
Napisane przez vidia9 Pokaż wiadomość
Takie są moje dziś, myłam w piątek wieczorem.
Kolejne Basiowe włosy Tylko pozazdrościć.

Cytat:
Napisane przez Tyna7 Pokaż wiadomość
kupiłam Alterre morelową i puch większy niż zwykle
Jak długo trzymałaś na włosach? Alterry potrzebują czasu, by zadziałać.

Cytat:
Napisane przez YouStynka88 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny,
mam pytanie do Zakręconych z Wrocławia orientujecie się może, czy we Wrocławiu np w mydlarni na W. Stwosza można kupić keratynę do włosów?
Kiedyś chciałam kupić i nie dostałam.
Jednak odradzam, chyba że coś się u nich zmieniło - nie było lodówki, a keratyna musi być w niej przechowywana. Wolę więc zamówić więcej z ZSK (to się i tak kalkuluje, bo na Stwosza było drożej na produkcie) niż ryzykować stanie keratyny kilka dni (? ) w nieodpowiednich warunkach.
Dobra dawka keratyny jest w różowej odżywce Artiste.

---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:30 ----------

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Jestem NAMASLOWANA.
Bede sie zmywac za jakies dwie godziny, zobaczymy czy to cos da.
Jesli rzeczywiscie dzialanie bedzie podobne do parafiny - jak to pisalas, Eloe to moje wlosy maja szanse maselko polubic. Mam nadzieje, ze to sie jakos mozliwie zmyje.
Ciekawam, ciekawam!

---------- Dopisano o 12:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:31 ----------

Cytat:
Napisane przez affbe Pokaż wiadomość
Ale dalej sa za krotkie... Tak na szybko dziewczyny oprócz drożdzy, jantaru w co moge jeszcze zainwestowac na szybszy porost wlosow? Cos sprawdzonego?
Moze znowu zaczac pic pokrzywę...
Pij ale pamiętaj o wit. B.
Mnie polecone CP przez Ajrisz nie pomaga na przyrost. Za to ekstrakt z argininą z ZSK owszem

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
włoski z wczoraj zadowolonam, zdjęcie robione kalkulatorem (znaczy się komórką, ale efekt jak po kalkulatorze )
po cieniowaniu trochę mniej włosków się wydaje, ale fajnie się podniosły
Wrr! Laska! Niesamowite to zdjęcie z zamazaną buźką!

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Jedyny wniosek, to ze porowatosc mam normalna - posrodku skali
A to całkiem prawdopodobne.

Cytat:
Sylwestrowy nałożył wczoraj olej i zmył szamponem fitomedu osiągnęłam osiągnięcie

Cytat:
Babki hennowe, co dajecie do glossu? mam za mało henny na samą wodę muszę połączyć z odżywką jakąś
Łączyłam raz jedyny z morelową Alterką.
A ja potrzebuję zrobić coś, by po hennie (mam heenarę z Helfów) stały się bardziej rude. Zamierzam robić dziś/jutro.
Robię na samym soku z cytryny, nawet nie daję wody i nadal lipa Chyba czas się przekopać przez hennowy...
Acha - może i podsuszyć. Porowatość mi z lekka spadła, więc nie będę zła, jeśli nieco podskoczy. To i tak tymczasowe.

Cytat:
Napisane przez Minia78 Pokaż wiadomość
Ostatnio to jakaś masakra. Myślę, że w dużej mierze winne jest codzienne suszenie. Wcześniej długi czas nie używałam suszarki. Niestety suszarka i dyfuzor znacznie powiększają ich objętość, dlatego wróciłam do suszenia. Włosy wyglądają względnie zaraz po umyciu. Nie umiem doprowadzić włosów do porządku na drugi dzień, są wygniecione po nocy, robią się strąki, tracą skręt więc je rozczesuję...
Winnych może być i sporo innych czynników.
Zastanów się, czy aby za długo nie suszysz. Czy nie za mocno.
Ja swoje suszę każdorazowo suszarką, ale zawsze zostawiam do doschnięcia. Wówczas dłużej trzymają kształt.
Cytat:
Zastanawia mnie kwestia spłukiwania odżywki. Wam też zamuje to tyle czasu? Płuczę, płuczę i ciągle jest piana. Zużycie wody masakrycznie duże Może zwyczajnie przesadzam z ilością odżywki. Chociaż wciąż słyszę od fryzjerki, że włosy są suche.
Możliwe, że nakładasz za dużo odzywki. Musisz wyczuć swoją ilość.
Ważne też, co to za odżywka.
Do tego pamiętaj też o czasie jej pozostawienia na włosach - niech ma szanse podziałać. Im krócej, tym te szanse są mniejsze.
Włosy kręcone to włosy suche z natury. Gdybym poszła do fryzjera w 3 lub 4 dniu po myciu (albo nawet i 2, ale po zastosowaniu lekkich odżywek), to powiedziałaby mi dokładnie to samo, co Tobie. Często też suchość włosów jako ich cecha jest mylona z puchem.
Cytat:
I jeszcze pytanie dotyczące cięcia. Do tej pory byłam przekonana, że jedyne właściwe cięcie dla włosów kręconych to cieniowanie i wydawało mi się, że takie cięcie służy moim włosom. Ostatnio zmieniłam fryzjerkę i ta nowa twierdzi, że włosy kręcone nie koniecznie trzeba cieniować. A mnie się wydaje, że włosy jednej długości nie będą się dobrze układać i stracą sporo na objętości.
Wszystko zależy od włosów.
Zwykle cieniowane warstwowo mają szansę się pokazać w pełnej krasie, odsłaniając to, co pod spodem. Jeśli jednak spodnie nie mają tendencji do kręcenia - bo zdarza się i tak - to cieniowanie warstwowe nie ma sensu, bo nie ma co pokazać.
A to tylko jeden z przykładów.
Cytat:
Jak suszysz codziennie suszarą to masz! Dobrze wiem co bo sama też kiedyś codziennie suszyłam. Jak odstawiłam prawie 2 lata temu to od tej pory nie wiem co to rozdwojone końcówki i susza znacznie zmalała bo bez odżywki jestem w stanie wyjść do ludzi, a kiedyś to o zgrozo! Po wymyciu i naturalnym schnięciu nawet z odżywką wyglądały gorzej niż teraz bez. Odstaw tą suszarkę.
Cytat:
oj tak, suszarka to zło, zwłaszcza dla końcówek. ja używam naprawdę sporadycznie (chociaż teraz nabyłam dyfuzor to może mnie korcić ) i rozdwojone końcówki miałam ostatnio w gimnazjum chyba
Cytat:
Pozwole sobie na niezgodzenie sie Umiejetne suszenie najnizsza temperatura, najchlodniejszym naawiewem nie niszczyszy wlosow tak jak sie Wam wydaje
Cytat:
ja tam suszę od zawsze, nawet jak przeszłam na cg to niemal zawsze suszyłam

nie pamiętam żebym miała jedną rozdwojoną końcówkę
I ja się przyłączę do Tiniaczki i Maliniarki. Od czerwca 2010 suszę regularnie suszarką i wcale nie chłodnym nawiewem
nie ma ani rozdwojonych końcówek ani problemów ze zbyt suchymi włosami.
Wszystko załatwia optymalna pielęgnacja, siła nawiewu i temperatura suszenia. Plus - umożliwienie włosom doschnięcia we własnym zakresie.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-15, 13:06   #63267
paulownia
Zakorzenienie

Wlasnie przeczytalam sobie artykulik o parafinie na naturallycurly. Szalenie ciekawe i wyglada jednak na to, ze korzysci z niej wiecej niz minusow. Jak bede miala chwilke spokoju to przetlumacze. I przy kolejnej wizycie w polskim sklepie w Malmo kupie sobie cos z parafinka. Come back Ziai rycynowej.
Ide sie zmywac.
Stary 2012-05-15, 13:15   #63268
ania0506
Raczkowanie

Dziękuję bardzo szsz! )) włosy malowane były farbą zmywalną (do 24myć) w kolorze bardzo podobnym do mojego naturalnego ponad rok temu. Chyba faktycznie będę musiała sama podciąć, bo zdecydowanie za długo chodzę z postrzępionymi końcami!
Stary 2012-05-15, 13:35   #63269
Eloe77

Nieźle mi idzie Dotarłam do wczoraj
Cytat:
chyba te ceramidy robią temat?
cokolwiek to nie jest :P
Ceramidy są boskie Uszczelniają ściany komórkowe, dzięki czemu wewnętrzna migracja wody jest ograniczona.
Lubię
Cytat:
winogronowy jest dziwny, u mnie powinien pasować a nie pasuje Oo
Mnie tez nie. I niestety, gdyby wziąć pod uwagę wyłącznie kwasy omega, to u mnie nie byłoby jakiejkolwiek reguły zarówno winogrono, słonecznik, jak i orzech mi nie podchodzą.
Myślę, że bardziej chodzi o inne kwasy tłuszczowe - przynajmniej w moim przypadku.

Cytat:
Dziewczyny a czy można coś wywnioskować o porowatości i potrzebach włosów które:
uwielbiają olej z kiełków pszenicy i róży piżmowej,
lubią jojobe
nienawidzą masła shea, kokosowego i rycynowego
zupełnie obojętny dla nich winogronowy, słonecznikowy, argan
amla je wysusza

Co mogłoby im przypasić?
Kokos i rycynę zostaw na krótko, jeśli stosujesz samodzielnie (do 2 godzin). Shea tylko przed myciem.
Masz podobne reakcje jak moje włosy, choć słonecznik i winogrono mi stanowczo nie pasują.
Arganowego nie stosowałam.

Cytat:
Parafina to kolejny demonizowany składnik. w małej ilości w odpowiednim składzie jest pięknym emolientem
Moim zdaniem słusznie jest demonizowany. Problem stanowi jego zmywalność i rozpuszczalność.
Póki nie będzie na to pytanie klarownej odpowiedzi, póty podchodzić będę co najmniej sceptycznie i uważnie.

Cytat:
Ja suszyłam ciepłym, bo zimne, chłodne powietrze jest zabójcze dla ich objętości, podobnie jak zimna woda zalecana do końcowego płukania. Po suszeniu chłodem miałam taki oklap że hej i żadna stylizacja tu nie pomogła. Na pewno chłodne jest zdrowsze, ale u mnie się kompletnie nie sprawdzało
Jest kilka sposobów:
- myjesz i płuczesz oraz suszysz, pochylając głowę,
- suszysz naprzemiennie ciepłym i chłodnym,
- nie płuczesz zimną ale chłodną wodą lub kwaśna płukanką.
Gdyby nie te zabiegi miałabym smętną objętość. Zresztą kto by w ogóle wtedy pomyślała o objętości?
Cytat:
Zresztą falom/lokom zaleca się naturalne schnięcie- na moich cienkie mają wtedy najlepszy skręt i objętość.
Ja mam oklap gwarantowany

Cytat:
zgadzam się w pełni wczoraj nakarmiłam nim włosy, wcześniej jeszcze olej a potem serum a+e na końcówki
Czyli jednak nie do maski?
Cytat:
ja wczoraj suszyłam zimnym (bardziej podsuszałam dyfuzorem) i nie ma przyklapu za to błysk jest. a nie mam jakiś gęstych włosów, choć chyba są grube tyle że ja suszyłam głową w dół - może to jest sposób, wtedy powinna być objętość mimo zimnego nawiewu.
Jest
Ja tez mam włosów mało, ale w miarę ciężkie i grube.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-15, 13:55   #63270
paulownia
Zakorzenienie

Wstepny raport.
Maslo zmywa sie dosc latwo, porownywalnie do oliwy z oliwek. Obylo sie bez SLES, moj szamponik pokrzywowy z glukozydami poradzil sobie bez problemu. Zapach masla tez sie zmyl.
Polozylam na 15 minut lekka maske aloesowa doemolientowana rycyna i olejem lanolinowym. Jako bs Joasia lniana. Schne i kapie. Jak wyschne calkiem bedzie czesc druga raportu.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości