Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-15, 13:56   #63271
lulaluna
Rozeznanie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Kokos i rycynę zostaw na krótko, jeśli stosujesz samodzielnie (do 2 godzin). Shea tylko przed myciem.
Masz podobne reakcje jak moje włosy, choć słonecznik i winogrono mi stanowczo nie pasują.

Jest kilka sposobów:
- myjesz i płuczesz oraz suszysz, pochylając głowę,
- suszysz naprzemiennie ciepłym i chłodnym,
- nie płuczesz zimną ale chłodną wodą lub kwaśna płukanką.
Gdyby nie te zabiegi miałabym smętną objętość. Zresztą kto by w ogóle wtedy pomyślała o objętości?
Ja mam oklap gwarantowany
.
Ja kładę olej tylko jak wiem że , przed wyjściem z domu będę je myła. Najczęściej na noc bo tak mi najwygodniej. Masło shea strasznie trudno zmywa się z moich włosów i powoduje że się elekryzują. Zauważyłam też że oleje/masła które lubi moja cera, najgorzej sprawują się na włosach i odwrotnie. Tych ukochanych przez włosy nie lubi cera- aczkolwiek amli na cerę nie próbowałam;-)

Co do mycia to zawsze myję z pochyloną głową, jakoś tak mi najwygodniej i kwestia przyzwyczajenia bo w domu rodzinnym jest mała wanna. Nie lubię też jak odżywka mi spływa po plecach. Oczywiście próbowałam też na stojaka, z reguły na wakacjach pod prysznicem - ale to co spływa mi po plecach budzi jakiś taki wrrr...nie lubię. Różnicy w układaniu się włosów nie zauważyłam

Widzę że rozpętałam suszarkową burzę, a tylko podchwyciłam to że jedna dziewczyna napisała, że ma wrażenie iż suszarka jej nie służy. Mi też nie służyła w widoczny sposób, nie ubolewam nad tym że odstawiłam. Włosy mam cieniutkie więc schną b. szybko, prawdopodobnie też porowatość wysoka i układają się dużo lepiej bez suszarki

Edytowane przez lulaluna
Czas edycji: 2012-05-15 o 13:58
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 14:24   #63272
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
a próbowałam ale tylko skronie, tam gdzie mam prześwity
nie wplątywało się nic specjalnie, ale nie jeżdziłam we wszystkie strony jak szaleniec, tylko odgarnęłam włosy do góry i rolowałam, nic nie boli, troszkę kłuje, trochę skóra zaczerwieniona, do rana nic nie widać
Czyli sposób się znalazł
jakby tak po nałożeniu wcierki pomasować, efekt by był podwójny

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Już o normalnych i wysokopor. też jest chociaż nie wiem ile wart ;]
Mnie się podoba, choć dodałabym:
Cytat:
Dopieszczanie i regeneracja powinno być obowiązkowym punktem pielęgnacji.
Tutaj jeszcze zabezpieczanie. Tak naprawdę to ono jest kluczowe, ponieważ ucieka z włosa sporo wody. To nie tylko łatwość dostarczenia, ale i ucieczki.
Dlatego takie włosy szybciej się będą kruszyć, gdy przesadzisz z proteinami.
I dlatego też dzień po myciu wyglądają jak spuszone lwiątka
Cytat:
Włosy WP trudno jest obkleić bo składniki chętnie wnikają w pory
Właśnie niekoniecznie... Piszesz o tym dalej - tutaj:
Cytat:
3. Bez przesady w drugą stronę
Każdy włos da się obciążyć
Być może konkretnym składnikiem np proteiny mleczne, być może połączeniem konkretnego oleju z konkretną proteiną - tzw. nadmiar szczęścia ;]
jednak moim zdaniem warto dać we wstępie, że obciążyć trudno, ale są takie składniki - co należy już do cech indywidualnych - które mogą przyczynić się do skutecznego oblepienia włosa.
U mnie to shea, parafina, wazelina, wosk syntetyczny, olej słonecznikowy, olej winogronowy, oliwa z oliwek amodimethicone...

Cytat:
2. Dieta na bogato
Włosy WP trudno jest obkleić bo składniki chętnie wnikają w pory. Wręcz o to chodzi - żeby zacerować pory Więc dawaj!

Jak najbardziej przydadzą się wszelkiego rodzaju proteiny i bogate (gęste) oleje - półwnikające (jednonienasycone) i niewnikające (wielonienasycone).
BTW - jakie macie doświadczenia z masłami? Też nie są niewnikające. A ameryckie źródła podają je jako składnik czyniący cuda na wszystkich rodzajach włosów (loków).

Trudniejsza sprawa jeśli mamy włosy porowate i cienkie - nadmiar szczęścia je obciąży.
Przyczepię się do obklejenia, bo to zjawisko będziemy mieć w przypadku co poniektórych składników (wymieniłam swoje wyżej). Natomiast obciążenie może się objawiać nieco inaczej.

Doświadczenia z masłami: shea tylko przed myciem i to wyłącznie szamponowym, kakaowe w mieszankach zimą czyni cuda na włosach umytych i zmierzających ku spierzeniu.
Tucuma - rewelacja
Bez względu na porę roku maseł niewiele i w konkretnych momentach.

Porowate i grube - tez nadmiar szczęścia może je obciążyć. Nawet gliceryna

Cytat:
4. Rozmiar
Tutaj małe cząsteczki nie są mile widziane. W mieszankach z dużymi może zagrają, ale raczej wybieramy te większe
No właśnie... tymczasem keratyna hydrolizowana ma jedną z najmniejszych cząsteczek i jako taka się sprawdza (pomijam Sensualistkę, której porowatość to chyba maksymalna wartość). Szczególnie właśnie w mieszankach z emolientami.

Warto by było dopisać też coś o równowadze wodno-proteinowej, ponieważ w przypadku włosów o wysokiej porowatości dbanie o ten balans jest niezwykle ważne.

I jeszcze dodałabym o wpływie szamponu z siarczanem. Piszesz, że unikamy zasadowego pH, a pamiętac trzeba, ze pH szamponu jest zwykle podniesione. Do tego siła samych detergentów jonowych i... po łusce.

Tutaj tez - jak pisałaś w przypadku niskoporowatych - nie można się bawić w "huśtanie" łuską z tego powodu, że bardzo szybko można ją zmęczyć i złamać. Ona się huśta sama I tu wracamy do zabezpieczania - celem ograniczenia lub niedopuszczenia do hydralnego zmęczenia łuski i włosa konieczne jest ograniczenie niektórych składników i skierowanie się ku innym.

A mogę dodać coś jeszcze od siebie? Moje rozpieszczochy nie znoszą polimerów od wiosny do jesieni. Wszelkie żele do włosów mogę postawić na półkę i zapomnieć do zimy. Skręca się na zawołanie na sam aloes, kapkę oleju czy wit. B5

Cytat:
5. Uwaga na łuskę - baczność!
Staramy się nie podnosić łuski!Czyli unikamy:
ciepła
zasadowego pH
tarmoszenia
alkoholu w kosmetykach (alcohol, isopropyl alcohol, alcohol denat.)
Dodałabym jeszcze: nadmiernego moczenia i przetrzymywania odżywki na włosach pod czepkiem - można z łatwością rozmiękczyć włosy.

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
Czy jest tu w wątku jeszcze jakaś cienkowłosa-kręconowłosa?
Poszukaj na forum starszych wątków z pielęgnacją (link w 1. poście) i wypowiedzi Agison. Ma piękne fale, długie choć cienkie. Ona tłumaczyła artykuł, którego treść przywołałaś.
Cytat:
Tylko wiecie nie chodzi mi o gęstość włosów tylko o cienki włos

Cytat:
Może jest i znalazła złoty środek?;-)
Zawsze jest nadzieja, choć skoro starożytnym się nie udało, to co dopiero nam

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam pytanie Kupiłam ostatnio odżywkę jajeczną z Joanny, ale zawiera ona pq. Czy ten składnik to jest wielkie zło? Używać czy oddać komuś?
Używać. Od czasu do czasu zastosować szampon z siarczanem.

Cytat:
No już 3 razy się hennowałam i zamierzam kontynuować, efektów pogrubienia jeszcze nie widzę :-( ale mam nadzieję, że przyjdą. Poza tym kolor taki naturalny, ale ładniejszy;-)
Powinna już coś dać, ale uważaj na ewentualne rozluźnienie skrętu. Piszemy o tym w FAQ.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 14:25   #63273
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Teraz: lżej niż zimą, więcej humektantów i protein. Zabezpieczamy jak zwykle.

Wszystko zależy od włosów.
Zwykle cieniowane warstwowo mają szansę się pokazać w pełnej krasie, odsłaniając to, co pod spodem. Jeśli jednak spodnie nie mają tendencji do kręcenia - bo zdarza się i tak - to cieniowanie warstwowe nie ma sensu, bo nie ma co pokazać.
A to tylko jeden z przykładów.
Muszę zapamiętać. I kupić miód

A mnie właśnie cieniowanie warstwowe pomaga w zmuszeniu spodniej warstwy do kręcenia . Może to dlatego, że jest odsłonięta przez co lepiej ugniatana podczas stylizacji?

Jakieś takie nijakie te włoski mam dzisiaj.. Niby miękkie bardzo, ale takie aż za bardzo i ze skrętem słabo. Muszę im zafundować jakieś proteiny, najlepiej kreatyne, ale nie mam nic pod ręką. Poza tym u mnie w naturze nie ma Artiste . Chyba im dzisiaj trzasnę wielkocząsteczkowe z jojka
Stary 2012-05-15, 14:31   #63274
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Czyli jednak nie do maski?
dopiero później przeczytałam na tym serum że ono b/s, ma być nakładane na końcówki i zniszczone partie już po umyciu. trochę mnie przeraziło nakładanie czegoś tak oleistego jako b/s ale włosy były baaardzo zadowolone
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 14:37   #63275
Eloe77

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Dziś nie wyglądam najlepiej, jestem oblepiona ulanym mleczkiem i wytargana przez Kubę Wieczór mycie jak Wojtek wróci, bo Mały dziś chyba nie da mi włosów umyć
Ach, mamą być

Cytat:
Mam dość
spiąć nie mogę bo mnie skóra piecze
rozpuszczone są WSZĘDZIE - w oczy w nos ;]
cała skóra gorąca - ileż można mieć stan zapalny ;]
żeby to chociaż wypadło to byłby spokój :/
obcinam to cholerstwo i przestaję myć ;] czy coś
ino po zawodach ;]
co się znowu dzieje?
Zabraniam ciąć!

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
Dziękuję, Matko Przełożona i biję się w piersi, że przegapiłam wątek o ochronie UV
poczytaj, bo trochę ciekawych rzeczy jest

Cytat:
Nada się
Nawet rozważam nabycie specjalnie kredek, i przytemperowanie ich do odpowiedniej długości - będę w końcu miała takie długie, jakie mi odpowiadają
Świetnie to będzie wyglądało z kolorowymi kredkami albo dobranymi do kreacji.
Ech, że nie mogę mieć długich

Cytat:
Napisane przez Karen15 Pokaż wiadomość
a kwas hialuronowy to który? bo jest ich kilka
a ZSK jest kilka kwasów hialuronowych. Warto mieć ten wielkocząsteczkowy do produktów naskórnych, szczególnie gdy pojawiają się pierwsze zmarszczki. Wtedy w połączeniu z kolagenem i elastyną wygładzacza lepszego nie znajdziesz
Na włosy niemal każdy, bo robi i tak i tak za promotor przejścia.

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Przy włosach naprawdę trudno mówić o ich naturze, bo ich natura(?) zmienia się w zależności od sposobu pielęgnacji, sposobu układania, sposobu naszego odżywiania się...
... pogody, cyklu miesięcznego, stanu ogólnego organizmu...

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Czyli jeśli będę przed silikonem dawać olej i pamiętać o odżywianiu oraz częstszym oczyszczaniu, to nie powinno zaszkodzić?
Na pewno nie.
Szkodzić będzie wtedy, gdy ograniczysz się wyłącznie do silikonu i zmywania. Silikon m.in. zatrzymuje we włosie wodę, ale jeśli jej nie dostarczasz, to co ma zatrzymać?

Cytat:
Napisane przez szsz Pokaż wiadomość
No to super, mam nową wcierkę (dzięki, czemu z tym słońcem nie wpadłam sama? )
Stosuj, jeśli tylko skóra nie broni Moja broni
Cytat:
Myślałam, że ten żel to jakaś nowość, nie widziałam żeby tu ktoś o nim pisał (dopiero poźniej zauwazyłam recenzje z 2010 r.). Ale z taką rekomendacją to będę czystym sumieniem używać
Ja trafiłam przypadkiem i stosuję z rzadka, ale zadowolona jestem nawet latem, gdy włosy nie tolerują polimerów.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-15, 14:43   #63276
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Ale jest też parafina, a ta wymaga jednak mocniejszego mycia.
Mnie się wydaje, że parafinę można zmyć stosunkowo łatwo. Używałam odzywki ziaji z parafiną a do mycia używałam Facelle Sensitive (z cocamidoproyl betaine na 3 miejscu po wodzie i lauryl glucoside) - włosy nie miały żadnych oznak nadbudowania. Fakt, że coc.betaine nie jest najsłabszym detergentem, ale w Facelle nie gra głównej roli.
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Wlasnie przeczytalam sobie artykulik o parafinie na naturallycurly. Szalenie ciekawe i wyglada jednak na to, ze korzysci z niej wiecej niz minusow. Jak bede miala chwilke spokoju to przetlumacze. I przy kolejnej wizycie w polskim sklepie w Malmo kupie sobie cos z parafinka. Come back Ziai rycynowej.
Ide sie zmywac.
A gdzie ten artykuł? Dasz linka?
Ja mam z parafiną same dobre doświadczenia. Skończę joaśkę z zapasów i znów kupię sobie ziaję albo dwie
Stary 2012-05-15, 14:59   #63277
Eloe77

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
ale przyznasz że jakiś czas temu był bum na proste włosy, moda na prostowanie i prostownice i faktycznie (niestety) wiele dziewczyn uwierzyło wtedy że tylko proste włosy są ładne?
Własnie niestety
Tymczasem ja należę do tych, które nigdy nie miały prostowanych prostownicą włosów Uchowałam się jakoś.
Nigdy tez nie chciałam mieć prostych. Kocham się w afro, lokach i falach. Proste też są piękne, ale dla mnie to nie to samo

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Dziołchy, radźcie - przy olejowaniu, i całej kompleksowej pielęgnacji CG zrobię swoim włosom krzywdę myjąc co mycie Alterrą (SCS)? Bo BD mnie chyba podrażnia
Uważałabym - zgodnie z radą Ajrisz - bo delikatny to on, mimo obietnic producenta, nie jest.

Cytat:
Dziewczyny, doradźcie, co mama może mi przywieźć włosowego z Francji? Chodzi mi o jakieś fajne produkty, których w Polsce nie dostanę
Będzie problem... Kiedyś analizowałyśmy jakieś Ultra Doux z Francji, ale nie były szczególne.
Podejrzewam, że mogą mieć specjalistyczne sklepy dla osób z mocno kręconymi włosami, ale tylko strzelam.

Cytat:
Napisane przez ania0506 Pokaż wiadomość
Jak widać na fotkach poniżej mam dość długie włosy, które mają tendencję do nadmiernego wypadania (wciąż szukam specyfiku który by zahamował wypadanie)
To znaczy konkretnie ile wypada?
Dziennie.
Cytat:
Są również dość cienkie- prześwity widać szczególne przy skórze głowy po umyciu
Kiedy włosy są mokre lub suszone, to zbijają się w kosmyki. Niemożliwością jest, byś wtedy nie zobaczyła własnej skóry.
Cytat:
Powinnam wybrać się niedługo do fryzjera na podcięcie końcówek, jednak do tej pory trafiałam na takich którzy nie potrafili się z moimi włosami odpowiednio 'uporać'
Oto zmora niemal wszystkich osób na tym forum
Dlatego sporo z nas tnie samodzielnie.
Cytat:
(raz nawet fryzjerka porównała je do sierści jakiegoś zwierzęcia, co miłe nie było)
co za komentarz!

Cytat:
mogę dać spirulinę na całą noc (z isana babassu, artiste proteinowa, glicerynka, aloes)? czy lepiej krócej?
Nie martw się, jeśli coś pofarbowała - łatwo się spiera.
Acha - spirulina nakładana jako maseczka natwarzowa z kefirem niektóre dziewczyny podrażniała.
Cytat:
siedzę właśnie z angielskim waxem na skalpie. mam nadzieję, że godzina wystarczy na ruszenie cebulek (po waxie miałam wysyp bejbików i przyrost na długość), a będzie jednocześnie zbyt krótko na podrażnienie skalpu...
Ja bym miała sls i parabeny... Zawsze dziki świąd po tej odżywce miałam.
Ale to jedna z najlepszych do mycia. Dzięki sporej dawce slsu myje niemal jak szampon.

Cytat:
dobra, idę spać ze spiruliną. jak się obudzę z zielonymi kudłami, to ścinam na łyso
Mnie też podobałyby się zielone

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-15, 15:04   #63278
AjriszMarta
Zakorzenienie

Eloe - zapisałam sobie tego posta i poczynię poprawki u siebie na blogu

Idę do pani fryzjerki dzisiaj
Długości nie dam ale z objętości zejść, wycieniować wyżej, może coś postrzępić, grzywkę zrobić?
Dawno nie byłam, czas najwyższy

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 15:16   #63279
paulownia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Mnie się wydaje, że parafinę można zmyć stosunkowo łatwo. Używałam odzywki ziaji z parafiną a do mycia używałam Facelle Sensitive (z cocamidoproyl betaine na 3 miejscu po wodzie i lauryl glucoside) - włosy nie miały żadnych oznak nadbudowania. Fakt, że coc.betaine nie jest najsłabszym detergentem, ale w Facelle nie gra głównej roli.

A gdzie ten artykuł? Dasz linka?
Ja mam z parafiną same dobre doświadczenia. Skończę joaśkę z zapasów i znów kupię sobie ziaję albo dwie
Mam klopoty z wklejaniem linkow. Nie wiem, co robie zle, ale jak bym nie probowala, wklejaja mi sie nieaktywne.
Wpisz w google ''mineral oil and curly hair'' i w wynikach wyszukiwania powinno wyskoczyc. Z naturallycurly.
Wyschlam - co tak szybko w poltorej godziny wlosy suche. Poskrecaly sie standardowo, wygladaja na dosc zadowolone. Chyba wlacze maslo do diety wlosowej. W kuchni uzywam na biezaco.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 15:18   #63280
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Własnie niestety
Tymczasem ja należę do tych, które nigdy nie miały prostowanych prostownicą włosów Uchowałam się jakoś.
Nigdy tez nie chciałam mieć prostych. Kocham się w afro, lokach i falach. Proste też są piękne, ale dla mnie to nie to samo
no to piona! mam podobne poglądy na loki tylko zawsze wolałam loki loki, od moich fal ale i je zaakceptowałam. ale nie mogę powiedzieć że nigdy nie prostowałam bo niestety fryzjerki robiły to z lubością przy cięciu. choć ostatnio już nie. pani spytała się mnie (z pogardą w głosie) czy ja w ogóle te włosy prostuję? to odpowiedziałam że nie, więc z bólem bo z bólem ale zgodziła się na cięcie bez prostowania ale w sumie już ponad rok nie cięłam nic...
Stary 2012-05-15, 15:28   #63281
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Tu masz stara fotke sprzed dwoch miesiecy. Niewiele sie zmienilo.
kurliki
Cytat:
włosy takie jak w awatarze (i w albumie) moje z proteinami nawet się lubią, ale tylko w odpowiednim towarzystwie
wysłałam Ci frendrekłesta bo chcę zobaczyć album
Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Bzdura ponura. Suszę wiele, wiele lat i ostatni raz rozdwojone końcówki miałam w podstawówce /wtedy nie suszyłam/ /a lat już troszkę mam/. Suszę ciepłym i chłodnym na zmianę, częściej i dlużej ciepłym, ale zawsze na najwolniejszym nawiewie. Myję i suszę codziennie - bo lubię.
Włosy mam zdrowe i ładne. Nie generalizowałabym. Robię to, co mi służy i co lubię.
zgadzam się
Cytat:
Napisane przez ania0506 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny! od dłuższego czasu czytam forum i informacje które wycztałam PRZEOGROMNIE mi pomogły przed stosowaniem zasad CG moje włosy były w kiepskim stanie (niestety nie mogę znaleźć żadnej porządnej fotki).
ale dłuuuuugie i ile ich, super!
Cytat:
Napisane przez helvetet Pokaż wiadomość
pewnie już kilkaset razy odpowiadałyście na to pytanie, ale przyznam sie, nie chciało mi sie wszystkiego czytać - co jest dobre na puszenie sie włosów? żeby nie miały tak dużej objętości..
emolienty? silikon jak lubisz
Cytat:
po obcięciu ich i porzuceniu suszarki/prostownicy pozbyły się problemu. plus do tego obserwacje dermatologów i trichologów.
rozgraniczyłabym tu suszarkę od prostownicy, bo jednak prostownica działa bardziej bezpośrednio i temratuara jest dużo dużo dżo wyższa
a jeśli włos już jest zniszczony prostownicą, to i suszenie tym biednym porozchylanym łuskom dobrze nie zrobi
Cytat:
dobra, idę spać ze spiruliną. jak się obudzę z zielonymi kudłami, to ścinam na łyso
Ufoludek

Szsz cuda w dzienniku widzę

moje włoski z teraz po hennie gloss, zdj. z komórczaka, niemal proste hehe
chcę zdecydowanie ciemniejszą następnym razem
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg hennagloss2gidzien(2).jpg (43,6 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg hennagloss2gidzien.jpg (57,0 KB, 24 załadowań)
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2012-05-15 o 15:37
Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 15:40   #63282
Eloe77

Nareszcie Was dogoniłam

Cytat:
Wlasnie przeczytalam sobie artykulik o parafinie na naturallycurly. Szalenie ciekawe i wyglada jednak na to, ze korzysci z niej wiecej niz minusow
Owszem
Jest też fajne porównanie z kokosem i słonecznikiem, jeśli idzie o zabezpieczanie.

Cytat:
Wstepny raport.
Maslo zmywa sie dosc latwo, porownywalnie do oliwy z oliwek. Obylo sie bez SLES, moj szamponik pokrzywowy z glukozydami poradzil sobie bez problemu. Zapach masla tez sie zmyl

U mnie oliwa zmywa się ciężko, ale ciekawe, czy miałabym podobne spostrzeżenia.

Cytat:
Ja kładę olej tylko jak wiem że , przed wyjściem z domu będę je myła. Najczęściej na noc bo tak mi najwygodniej
Ja tak nie mogę. Kokos czy rycyna tak pozostawione zrobią mi masakrę miotłową Tymczasem położone max. na 2 godziny dadzą z siebie wystarczająco dużo. Dlatego kokosuję włosy tylko przed pływaniem w basenie.
Cytat:
Masło shea strasznie trudno zmywa się z moich włosów i powoduje że się elekryzują
mam podobne obserwacje. Dlatego stosuję tylko przed szamponem. Inaczej oblepienie i obciążenie maksymalne.
Z tego też powodu Garniera z karite odstawiam na całe lato.
Cytat:
Zauważyłam też że oleje/masła które lubi moja cera, najgorzej sprawują się na włosach i odwrotnie. Tych ukochanych przez włosy nie lubi cera- aczkolwiek amli na cerę nie próbowałam;-)
A to ciekawe!
Musiałabym sprawdzić, choć kokosa nie lubi też i moja cera - zaraz się zapycha

Cytat:
Różnicy w układaniu się włosów nie zauważyłam
Każdy ma swoje przyzwyczajenia i "ale" Ja sprawdzałam i niestety skutecznie pozbawia mnie objętości.

Cytat:
Widzę że rozpętałam suszarkową burzę, a tylko podchwyciłam to że jedna dziewczyna napisała, że ma wrażenie iż suszarka jej nie służy. Mi też nie służyła w widoczny sposób, nie ubolewam nad tym że odstawiłam. Włosy mam cieniutkie więc schną b. szybko, prawdopodobnie też porowatość wysoka i układają się dużo lepiej bez suszarki
Aj tam zaraz burzę
Sama nie wrócę już do suszenia na powietrzu. Zdecydowanie lepiej jest po dyfuzorze.

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
A mnie właśnie cieniowanie warstwowe pomaga w zmuszeniu spodniej warstwy do kręcenia . Może to dlatego, że jest odsłonięta przez co lepiej ugniatana podczas stylizacji?
W ogóle jest odsłonięte, więc ma miejsce, by się kręcić. Czyli należysz do tej pierwszej kategorii. W tym przypadku cieniowanie warstwami jest wskazane.

Cytat:
dopiero później przeczytałam na tym serum że ono b/s, ma być nakładane na końcówki i zniszczone partie już po umyciu. trochę mnie przeraziło nakładanie czegoś tak oleistego jako b/s ale włosy były baaardzo zadowolone
Kapka nie powinna szkodzić, w sensie: obciążać. Dużo dałaś?

Cytat:
Mnie się wydaje, że parafinę można zmyć stosunkowo łatwo
Tu jest właśnie problem na ile łatwo albowiem rozpuszczać się może w... alkoholach. To mnie skutecznie zniechęciło do zabawy z parafiną.
Kiedyś Rybiorka czytała artykuł na NC, w którym pisano, że poradzi sobie betaine kok., ale ja nadal pozostaję bezparafinowa. Na dodatek nawet po zastosowaniu siarczanu skóra pozostaje pokryta warstewką, więc coś w tym być musi.
Cytat:
Używałam odzywki ziaji z parafiną a do mycia używałam Facelle Sensitive (z cocamidoproyl betaine na 3 miejscu po wodzie i lauryl glucoside) - włosy nie miały żadnych oznak nadbudowania. Fakt, że coc.betaine nie jest najsłabszym detergentem, ale w Facelle nie gra głównej roli.
Tak, tylko nie musi iśc o nabudowywanie, bo wiele polimerów kationowych też się nie nabudowuje, ale o przyklejeni się do włosa na tyle mocno, że pozostaje okluzyjny film.
Mam z parafiną tylko z początków pielęgnacji dobre doświadczenia. Później było coraz gorzej...

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ----------

Cytat:
Eloe - zapisałam sobie tego posta i poczynię poprawki u siebie na blogu
Mam nadzieję, że się przydadzą
Cytat:
Idę do pani fryzjerki dzisiaj
Długości nie dam ale z objętości zejść, wycieniować wyżej, może coś postrzępić, grzywkę zrobić?
Dawno nie byłam, czas najwyższy
Z długości nie wolno!

Idę do domu. sadze dziś petunie

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-05-15, 15:44   #63283
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:

NIEEEEEEEEEEEE!!! Nic nie przyciemniaj

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 15:52   #63284
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
piękny kolor mogę prosić o namiary na tę hennę?

Cytat:
Kapka nie powinna szkodzić, w sensie: obciążać. Dużo dałaś?
dałam całą saszetkę, która była jako próbka, mogło tego być 2-4g. nie obciążyło to nic a nic ale dałam faktycznie na końcówki i trochę na spodnią warstwę włosów z tyłu gdzie lubią się mierzwić. i efekt świetny
Stary 2012-05-15, 16:06   #63285
ania0506
Raczkowanie

Cytat:
To znaczy konkretnie ile wypada?
Dziennie.
Szczerze powiedziawszy nigdy nie starczało mi cierpliwości do tego alby policzyć każdy włos który mi wypadł, jednak ostatnio zauważyłam (i moi bliscy) że wszędzie gubię moje włosiska! Bardzo możliwe że ma na to wpływ długość, która wizualnie sprawia że wypadniętych włosów jest więcej. Myślę też że wpływ może mieć stres..

Cytat:
Kiedy włosy są mokre lub suszone, to zbijają się w kosmyki. Niemożliwością jest, byś wtedy nie zobaczyła własnej skóry.
Święta prawda!
Stary 2012-05-15, 16:08   #63286
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
piękny kolor mogę prosić o namiary na tę hennę?
Khadi orzechowy brąz, miał wyjść chłodny, a u mnie daje rudawe refleksy

zobacz jeszcze tutaj: bo to wszystko zależy od Twoich włosów
http://www.khadi.pl/orzechowy-braz-farba-do-wlosow
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość

NIEEEEEEEEEEEE!!! Nic nie przyciemniaj
eeeeee?
Mgieła mówiła, że bardzo naturalnie wygląda

aaaaa wczoraj miała tak boskie loczki, te spiraleski na dole, że normalnieeeeeeee, a takie delikatne w dotyku
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2012-05-15, 16:10   #63287
ania0506
Raczkowanie

Cytat:
kurliki

WOW, śliczny kolor! Właśnie planuję od jakiegoś czasu zakup henny, ale jakoś żaden kolor mnie nie przekonał..
Stary 2012-05-15, 16:34   #63288
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Khadi orzechowy brąz, miał wyjść chłodny, a u mnie daje rudawe refleksy

zobacz jeszcze tutaj: bo to wszystko zależy od Twoich włosów
http://www.khadi.pl/orzechowy-braz-farba-do-wlosow
bałam się tego chłodu przy tym kolorze... ale po przemyśleniu stwierdzam że zostanę przy moim miedziano-kasztanowym brązie bo ten zbyt podobny do naturalsów ale nie mniej bardzo mi się podoba
Stary 2012-05-15, 16:42   #63289
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
bałam się tego chłodu przy tym kolorze... ale po przemyśleniu stwierdzam że zostanę przy moim miedziano-kasztanowym brązie bo ten zbyt podobny do naturalsów ale nie mniej bardzo mi się podoba
no to nigdy nie wiadomo jak złapie , jak chcesz odżywić i podbić lekko kolor to może cassia?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2012-05-15, 17:57   #63290
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Mam klopoty z wklejaniem linkow. Nie wiem, co robie zle, ale jak bym nie probowala, wklejaja mi sie nieaktywne.
Wpisz w google ''mineral oil and curly hair'' i w wynikach wyszukiwania powinno wyskoczyc. Z naturallycurly.
.
Dzięki za wskazówki. To ten?
http://www.naturallycurly.com/curlre...tten-a-bad-rap
Zgadzam się z tym, co napisali. Na moich włosach parafina działa dokładnie tak.
Cytat:
Tu jest właśnie problem na ile łatwo albowiem rozpuszczać się może w... alkoholach. To mnie skutecznie zniechęciło do zabawy z parafiną.
Nie rozumiem związku.
Cytat:
Kiedyś Rybiorka czytała artykuł na NC, w którym pisano, że poradzi sobie betaine kok., ale ja nadal pozostaję bezparafinowa.
To samo piszą w artykule od Paulowni. Wystarcza łagodny surfaktant.
Cytat:
Na dodatek nawet po zastosowaniu siarczanu skóra pozostaje pokryta warstewką, więc coś w tym być musi.
W tym, że potrzeba do usunięcia alkoholu?
Cytat:
Tak, tylko nie musi iśc o nabudowywanie, bo wiele polimerów kationowych też się nie nabudowuje, ale o przyklejeni się do włosa na tyle mocno, że pozostaje okluzyjny film.
Wydaje mi się, że przy delikatnym myciu wszystko może się nadbudować - czyli po prostu niedokładnie zmyć. Przynajmniej tak rozumiem proces nadbudowania.
Okluzyjny film to chyba marzenie każdego walczącego z ucieczką wody z włosa Dla mnie to wielka zaleta parafiny, że bardzo dobrze zatrzymuje wilgoć. W odżywce b/s doskonale się sprawdza, po umyciu szamponem i nałożeniu maski/odżywki bogatej w substancje odżywcze i nawilżające, b/s z parafiną działa jak klucz, który zamyka drzwi, by całe to bogactwo nie ukradły złe warunki atmosferyczne
Cytat:
Mam z parafiną tylko z początków pielęgnacji dobre doświadczenia. Później było coraz gorzej...
Wiadomo, każdy włos ma swoje preferencje.
Stary 2012-05-15, 18:17   #63291
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
no to nigdy nie wiadomo jak złapie , jak chcesz odżywić i podbić lekko kolor to może cassia?
tak to już z henną jest - zawsze niespodzianka. ale powtórzyć muszę ten miedziano-kasztanowy brąz bo odrosty są...
Stary 2012-05-15, 18:46   #63292
aleksandra987x
Rozeznanie

Cytat:
Protein jak na lekarstwo, ale jako baza ok. Zostawiona sama może jednak nie powstrzymać puszenia, a już szczególnie po szamponie
Hmm... w sumie nie powinno, ale sporo zależy też od myjadła. Im silniejsze, tym lepiej nałożyć cięższą odżywkę jako pierwsze O.
Ponieważ protein mało mam zamiar częściej używać. Myję joaśką z zieloną herbatą (szamponem, nie odżywką). przeważnie tylko skalp, od niedawna kubeczkowo. po szamponie daję tylko coś z silikonem, bo jak nie dam, to wilgoć robi fruuuu... I jest lwia grzywa

Mam chęć na coś z keratyną. Ale u mnie jest tylko to:
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2072
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2194
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2669
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2051
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1678
I jest Rossman, ale tem chyba nie ma odzywki z keratyną

Wczoraj dałam z rycyną, olejem słonecznikowym i miodem jako pierwsze O, potem Mycie skalpu szamponem joaśki z zieloną herbatą kubeczkowo i peeling cukrowy na skalp, na drugie O Nivea Flexible Curls. Żel lniany na ociekające, potem Joaśka z lnem i koszulka na noc. Puch mniejszy, skręt był słaby, ale pomogłam mu trochę. jutro pewnie będzie wow, tak jest prawie zawsze na drugi dzień

Edytowane przez aleksandra987x
Czas edycji: 2012-05-15 o 18:48
aleksandra987x jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 18:49   #63293
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Masz radykale podejście
No wiesz, przy wielu rzeczach się sprawdza. Ale włosy i skóra, a nawet biust się tutaj wyłamują. Bo bez ingerencji oznaczałoby bez mycia, bez podcinania, bez nawilżania... I w efekcie bez sensu.
Na dobrą sprawę to przecież nawet podcinanie włosów jest ingerencją, a jakoś nikt nie myśli o włosach jako o nienaturalnych, bo podciętych czy w ogóle dobrze/źle ściętych, więc układających się dobrze/źle.

Cytat:
... pogody, cyklu miesięcznego, stanu ogólnego organizmu...
Co ma dzień cyklu do stanu włosów?
Stary 2012-05-15, 19:02   #63294
hahihehy
Rozeznanie

no i mam podrażniony skalp, tak jak myślałam

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 19:04   #63295
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Co ma dzień cyklu do stanu włosów?
Odpowiem pytaniem: A co ma dzień cyklu do stanu cery? Wystarczy zmiana jakości/ilości sebum. Stąd się biorą bad hair days

Odnośnie rozdwojonych końcówek (co zaobserwowałam u siebie):
nigdy nie używałam prostownicy, suszarkę raz na jakiś czas, nie nadużywałam silikonów i stosowałam raczej delikatną pielęgnację. Włosy strasznie się rozdwajały, dopóki nie zmieniłam fryzjerki. Winowajcą okazały się "przyrządy" do cieniowania: nie znam profesjonalnych nazw - coś jak brzytwa i takie śmieszne nożyczki do przerzedzania włosów (degażówki?). Odkąd włosy są ścinane najzwyklejszymi, fryzjerskimi nożyczkami, niezależnie od pielęgnacji, nie rozdwajają się.
Stary 2012-05-15, 19:04   #63296
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Ciężko powiedzieć, bo nie wiem, jak bardzo "głodne" są Twoje włosy. Ja na początku pielęgnacji stosowałam non stop delikatny szampon (biovax -myje jeszcze delikatniej niż babydream), nakładałam tony masek i sles był potrzebny dopiero po 6 tygodniach. W ogóle nie było widać nadbudowania.
Hmm, chyba raczej sa glodne, bo je regularnie co ok. 2 miesiace podsuszam farba, ogolnie na 2 dzien po myciu sa zwykle juz suche, niezbyt latwo je obciazyc, a sles ostatnio wjezdzal nawet ciut rzadziej niz raz na miesiac, bo nie bylo widac takiej potrzeby.
Cytat:
Po kilku miesiącach musiałam powoli zacząć wprowadzać silniejsze szampony i systematycznie odchudzać pielęgnację. Moje wlosy zaczęły odmawiać jedzenia i nagle musiałam szukać delikatnych odżywek - co jeszcze niedawno było nie do pomyślenia
Oj, nie wiem czy kiedykolwiek dobije do takiego poziomu wypielegnowania wlosow
Cytat:
Musisz patrzeć na bieżąco, jak się mają Twoje włosy
Wiem wiem, ale nie tyle chodzi mi o obciazenie, przekarmienie, itd. co faktycznie widac po wlosach, tylko o to, co ile czasu jest wskazane oczyszczenie wlosow z parafiny i silikonow tak, aby nie stanowily one zadnej blokady dla dobroci z odzywek, masek itd. Chyba, ze to idzie ze soba w parze?
Tak w ogole to jakie to sa lekkie odzywki ds zgodne z CG? Oprocz wspomnianego przez Ciebie fructisa?

Cytat:
Tak. Na włosy grube o długości za ramiona.
Nie... żelu lnianego nie ugotowałam od wieków. Nie mam potrzeby a siemię mielę i dodaję do twarożków (dieta a'la Budwig)
Dzieki za info. Ja moze poeksperymentuje z nim i z zelem lnianym, ciekawe co z tego wyjdzie Tylko na razie nie chce mi sie lnianego gotowac
Tez mam ochote mielic sobie siemie ale nie mam pomyslu w czym, mamy w domu ekspres cisnieniowy do kawy ktory sam mieli wiec zadnego mlynka nie mam do dyspozycji...

Cytat:
dostałam do biowaxu latte próbkę serum a+e. i tu moje pytanie: dać to serum razem z maską mogę? chce im dać jakąś bombę odżywczą bo śerdniawe ostatnio są ale boję się przedobrzyć
To sa w sumie prawie same silikony, osobiscie bym do maski tego nie dawala, uzywam tylko do zabezpieczania koncowek po myciu.

Cytat:
Możliwe. Tak samo jak pojawienie się alergii po 50 roku życia...
Mimo ze skalp sie w zaden odczuwalny/widoczny sposob nie buntuje?
Cytat:
A może to farby zawierają coś, czego Twoja skóra nie lubi?
Tez o tym pomyslalam, dlatego chce sprobowac nastepnym razem z jakas farba fryzjerska, albo nawet i drogeryjna ale inna niz L'oreal, o ile znajde w odpowiednim (chlodnym) kolorze, co moze byc trudne. Bo zarowno teraz, jak i poprzednim razem farbowalam L'orealem (choc raz Sublime Mousse a drugi raz Recital Preference) i wlosy lecialy i leca wiec moze po prostu w ich farbach tkwi jakis problem. Choc w sumie pamietam ze w odleglejszej przeszlosci ich farb uzylam raz czy dwa i nie zauwazylam wzmozonego wypadania

Cytat:
mycie odżywką.
Ale cg to coś więcej niż mycie odżywką.
Akurat odżywką nie myję... Natomiast mam powazne podejrzenia co do tego czy szampony bez SLESu mi sluza

Cytat:
To tak indywidualne, ze nie sposób podać dokładnych wartości. Próbuj może raz na 2 tygodnie z siarczanem, raz w tygodniu delikatnym.
Ok
Cytat:
Uważnie dobierać oleje - emolienty też się mogą nabudowywać, podobnie jak proteiny wielkocząsteczkowe.
Co tzn. uwaznie dobierac? Co masz na mysli?

Cytat:
Spirulina to straaaaaaaaaaaaaaszny śmierdziel. Musiałam włosy 2 razy myć, żeby nie czuć tego zapachu, a i tak się przebija Teraz plunking, potem obficie Joaśka i będziemy schnąć. Ciekawe, czy włosy po tym zielsku coś się poprawią...
I jak tam efekty?

Cytat:
Tucuma - rewelacja
O, wyprobuje przy okazji jakiegos zamowienia polproduktowego

Cytat:
Dodałabym jeszcze: nadmiernego moczenia i przetrzymywania odżywki na włosach pod czepkiem - można z łatwością rozmiękczyć włosy.
Kolejna mega cenna informacja Jak dlugo w takim razie najlepiej trzymac odzywke/maske na mokrych wlosach pod czepkiem tak, aby miala czas zadzialac, ale nie rozmiekczyla wlosow i nie narobila tym samym szkody? Jesli to kolejne pytanie na ktore nie ma jednoznacznej odp to przepraszam Ale jakby dalo sie to okreslic chociaz tak mniej wiecej to byloby super

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 19:15   #63297
patrycjazuzanna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Tez mam ochote mielic sobie siemie ale nie mam pomyslu w czym, mamy w domu ekspres cisnieniowy do kawy ktory sam mieli wiec zadnego mlynka nie mam do dyspozycji...
Ja mielę w takim starym, elektrycznym młynku do kawy, który wygrzebałam u rodziców razem z kafetierką. Możesz spróbować np w młynku do kawy/pieprzu na korbkę (takim z szufladką) lub w obrotowym do pieprzu (widziałam też takie na baterie). Albo rozgniatać w moździerzu (chociaż to raczej mozolna robota).
Stary 2012-05-15, 19:19   #63298
hahihehy
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
I jak tam efekty?
Generalnie to efektu wow nie ma. Spodziewałam się jakiegoś blasku, widocznego odżywienia lub miękkości, a przez cały dzień czułam tylko smrodek Nie wiem, może to dlatego, że moje włosy wyglądają zdrowo (i chyba są w miarę zdrowe)
Niemniej, będę jeszcze próbować

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-15, 19:24   #63299
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Wrr! Laska! Niesamowite to zdjęcie z zamazaną buźką!
bo twarzy nie widać
po rolce wcierałam saponicsa dzisiaj robię powtórkę, ale dookoła głowy się nie bawię, tylko boczki tam gdzie widzę bidę, a tam gdzie nie widzę to mnei nie obchodzi tylko nie za bardzo wiem jak zdezynfekować owłosioną skórę (dezynfekuję tylko rolkę więc, zobaczę, czy nic złego się nie będzie działo)
Cytat:
tak to już z henną jest - zawsze niespodzianka. ale powtórzyć muszę ten miedziano-kasztanowy brąz bo odrosty są...
a skąd brąz?
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2012-05-15, 19:41   #63300
oollaa_1_
Raczkowanie

GG do oollaa_1_

pokręcone dziewczyny potrzebuje pomocy i porady
zakwitł w mojej główce pomysł żeby obciąć lokasy.... mam włsy długości jak są mokre za stanik pocieniowane w 4 warstwy ( jak dla mnie to zadłużo ich i ta najkrutsza się nie chce kręcić tylko się niwnie wywija) ścięte w kształcie U ... i wiecie co trzeszkadza mi strasznie da duża ilość warstw i chciała bym z nich zejść ścinając loki równo jak pod linijke do ramion ( w wersji mokrej) czyli skręcone były by tak do połowy szyi co o tym myślicie?
to miało by wyć coś wersji fryzury BAby z DirtyDancing albo aktorki z filmu Incepcji (ta brunetka) albo tej blondynki z filmu O północy w Paryżu
pomocy bo jestem w ogromej kropce... jak radzicie?

czy uważacie że jak zetne włosy i zajde z cieniowania to nie straci na tym mój skręt który jest taki 2b nieraz 2c ... często robią się korkociągi ( ruloniki)

strasznie mi też wypadają szczególnie podczas mycia gdy rozczesuje mokre z odrzywką i się plączą, zauważam niekiedy też rozdwojone
czy jak zetne to jest szansa że będą miej wypadać i się poprawią... na wypadanie stosuje też wcierke odżywkę Jantar i łykam suplementy: Vitapil
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dirtydancing_061110.jpg (30,7 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg dirtydancing325.jpg (26,2 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg tumblr_lv149kykJo1qldboho1_500.jpg (57,4 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Taylor+Swift+Updos+Retro+Updo+I7UDULapmDpl.jpg (37,1 KB, 16 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 4.jpg (32,9 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg doc_4066_0.jpg (136,9 KB, 21 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg tsxmcl.jpg (28,8 KB, 22 załadowań)

Kręconowłosa skręt włosów 3a (chcę albo skręt 3b albo fale)
Cel zapuścić włosy i by przestały tak bardzo wypadać.

Chcę być dziennikarką modową, bądź muzyczną, i tancerką

Edytowane przez oollaa_1_
Czas edycji: 2012-05-15 o 19:45
oollaa_1_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości