|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63271 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
Co do mycia to zawsze myję z pochyloną głową, jakoś tak mi najwygodniej i kwestia przyzwyczajenia bo w domu rodzinnym jest mała wanna. Nie lubię też jak odżywka mi spływa po plecach. Oczywiście próbowałam też na stojaka, z reguły na wakacjach pod prysznicem - ale to co spływa mi po plecach budzi jakiś taki wrrr...nie lubię. Różnicy w układaniu się włosów nie zauważyłam Widzę że rozpętałam suszarkową burzę, a tylko podchwyciłam to że jedna dziewczyna napisała, że ma wrażenie iż suszarka jej nie służy. Mi też nie służyła w widoczny sposób, nie ubolewam nad tym że odstawiłam. Włosy mam cieniutkie więc schną b. szybko, prawdopodobnie też porowatość wysoka i układają się dużo lepiej bez suszarki
Edytowane przez lulaluna Czas edycji: 2012-05-15 o 13:58 |
|
|
|
|
#63272 | |||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
jakby tak po nałożeniu wcierki pomasować, efekt by był podwójny ![]() Cytat:
Cytat:
Dlatego takie włosy szybciej się będą kruszyć, gdy przesadzisz z proteinami. I dlatego też dzień po myciu wyglądają jak spuszone lwiątka ![]() Cytat:
Cytat:
U mnie to shea, parafina, wazelina, wosk syntetyczny, olej słonecznikowy, olej winogronowy, oliwa z oliwek amodimethicone...Cytat:
Doświadczenia z masłami: shea tylko przed myciem i to wyłącznie szamponowym, kakaowe w mieszankach zimą czyni cuda na włosach umytych i zmierzających ku spierzeniu. Tucuma - rewelacja ![]() Bez względu na porę roku maseł niewiele i w konkretnych momentach. Porowate i grube - tez nadmiar szczęścia może je obciążyć. Nawet gliceryna ![]() Cytat:
Warto by było dopisać też coś o równowadze wodno-proteinowej, ponieważ w przypadku włosów o wysokiej porowatości dbanie o ten balans jest niezwykle ważne. I jeszcze dodałabym o wpływie szamponu z siarczanem. Piszesz, że unikamy zasadowego pH, a pamiętac trzeba, ze pH szamponu jest zwykle podniesione. Do tego siła samych detergentów jonowych i... po łusce. Tutaj tez - jak pisałaś w przypadku niskoporowatych - nie można się bawić w "huśtanie" łuską z tego powodu, że bardzo szybko można ją zmęczyć i złamać. Ona się huśta sama I tu wracamy do zabezpieczania - celem ograniczenia lub niedopuszczenia do hydralnego zmęczenia łuski i włosa konieczne jest ograniczenie niektórych składników i skierowanie się ku innym. A mogę dodać coś jeszcze od siebie? Moje rozpieszczochy nie znoszą polimerów od wiosny do jesieni. Wszelkie żele do włosów mogę postawić na półkę i zapomnieć do zimy. Skręca się na zawołanie na sam aloes, kapkę oleju czy wit. B5 ![]() Cytat:
Poszukaj na forum starszych wątków z pielęgnacją (link w 1. poście) i wypowiedzi Agison. Ma piękne fale, długie choć cienkie. Ona tłumaczyła artykuł, którego treść przywołałaś. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Powinna już coś dać, ale uważaj na ewentualne rozluźnienie skrętu. Piszemy o tym w FAQ.
|
|
#63273 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A mnie właśnie cieniowanie warstwowe pomaga w zmuszeniu spodniej warstwy do kręcenia . Może to dlatego, że jest odsłonięta przez co lepiej ugniatana podczas stylizacji?Jakieś takie nijakie te włoski mam dzisiaj.. Niby miękkie bardzo, ale takie aż za bardzo i ze skrętem słabo. Muszę im zafundować jakieś proteiny, najlepiej kreatyne, ale nie mam nic pod ręką. Poza tym u mnie w naturze nie ma Artiste . Chyba im dzisiaj trzasnę wielkocząsteczkowe z jojka
|
|
#63274 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#63275 | ||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
co się znowu dzieje? ![]() Zabraniam ciąć! ![]() Cytat:
Cytat:
Ech, że nie mogę mieć długich ![]() a ZSK jest kilka kwasów hialuronowych. Warto mieć ten wielkocząsteczkowy do produktów naskórnych, szczególnie gdy pojawiają się pierwsze zmarszczki. Wtedy w połączeniu z kolagenem i elastyną wygładzacza lepszego nie znajdziesz ![]() Na włosy niemal każdy, bo robi i tak i tak za promotor przejścia. Cytat:
![]() Cytat:
Szkodzić będzie wtedy, gdy ograniczysz się wyłącznie do silikonu i zmywania. Silikon m.in. zatrzymuje we włosie wodę, ale jeśli jej nie dostarczasz, to co ma zatrzymać? Cytat:
Moja broni ![]() Cytat:
|
|
#63276 | |
|
Wtajemniczenie
|
Mnie się wydaje, że parafinę można zmyć stosunkowo łatwo. Używałam odzywki ziaji z parafiną a do mycia używałam Facelle Sensitive (z cocamidoproyl betaine na 3 miejscu po wodzie i lauryl glucoside) - włosy nie miały żadnych oznak nadbudowania. Fakt, że coc.betaine nie jest najsłabszym detergentem, ale w Facelle nie gra głównej roli.
Cytat:
![]() Ja mam z parafiną same dobre doświadczenia. Skończę joaśkę z zapasów i znów kupię sobie ziaję albo dwie
|
|
#63277 | ||||||||||
|
|
Cytat:
![]() Tymczasem ja należę do tych, które nigdy nie miały prostowanych prostownicą włosów Nigdy tez nie chciałam mieć prostych. Kocham się w afro, lokach i falach. Proste też są piękne, ale dla mnie to nie to samo ![]() Cytat:
Cytat:
Podejrzewam, że mogą mieć specjalistyczne sklepy dla osób z mocno kręconymi włosami, ale tylko strzelam. Cytat:
Dziennie. Cytat:
Cytat:
![]() Dlatego sporo z nas tnie samodzielnie. Cytat:
co za komentarz! Cytat:
Acha - spirulina nakładana jako maseczka natwarzowa z kefirem niektóre dziewczyny podrażniała. Cytat:
sls i parabeny... Zawsze dziki świąd po tej odżywce miałam.Ale to jedna z najlepszych do mycia. Dzięki sporej dawce slsu myje niemal jak szampon. Cytat:
|
|
#63278 |
|
Zakorzenienie
|
Eloe - zapisałam sobie tego posta i poczynię poprawki u siebie na blogu
Idę do pani fryzjerki dzisiaj ![]() Długości nie dam ale z objętości zejść, wycieniować wyżej, może coś postrzępić, grzywkę zrobić?Dawno nie byłam, czas najwyższy
|
|
|
|
#63279 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wpisz w google ''mineral oil and curly hair'' i w wynikach wyszukiwania powinno wyskoczyc. Z naturallycurly. Wyschlam - co tak szybko w poltorej godziny wlosy suche. Poskrecaly sie standardowo, wygladaja na dosc zadowolone. Chyba wlacze maslo do diety wlosowej. W kuchni uzywam na biezaco .
|
|
|
|
|
#63280 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
tylko zawsze wolałam loki loki, od moich fal ale i je zaakceptowałam. ale nie mogę powiedzieć że nigdy nie prostowałam bo niestety fryzjerki robiły to z lubością przy cięciu. choć ostatnio już nie. pani spytała się mnie (z pogardą w głosie) czy ja w ogóle te włosy prostuję? to odpowiedziałam że nie, więc z bólem bo z bólem ale zgodziła się na cięcie bez prostowania ale w sumie już ponad rok nie cięłam nic...
|
|
|
|
|
#63281 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
kurliki
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() a jeśli włos już jest zniszczony prostownicą, to i suszenie tym biednym porozchylanym łuskom dobrze nie zrobi Cytat:
![]() Szsz cuda w dzienniku widzę ![]() moje włoski z teraz po hennie gloss, zdj. z komórczaka, niemal proste hehechcę zdecydowanie ciemniejszą następnym razem
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2012-05-15 o 15:37 |
||||||
|
|
|
#63282 | ||||||||||||
|
|
Nareszcie Was dogoniłam
Cytat:
Jest też fajne porównanie z kokosem i słonecznikiem, jeśli idzie o zabezpieczanie. Cytat:
U mnie oliwa zmywa się ciężko, ale ciekawe, czy miałabym podobne spostrzeżenia. Cytat:
Tymczasem położone max. na 2 godziny dadzą z siebie wystarczająco dużo. Dlatego kokosuję włosy tylko przed pływaniem w basenie. Cytat:
Z tego też powodu Garniera z karite odstawiam na całe lato. Cytat:
Musiałabym sprawdzić, choć kokosa nie lubi też i moja cera - zaraz się zapycha ![]() Cytat:
Ja sprawdzałam i niestety skutecznie pozbawia mnie objętości.Cytat:
Sama nie wrócę już do suszenia na powietrzu. Zdecydowanie lepiej jest po dyfuzorze. Cytat:
Cytat:
Tu jest właśnie problem na ile łatwo albowiem rozpuszczać się może w... alkoholach. To mnie skutecznie zniechęciło do zabawy z parafiną. Kiedyś Rybiorka czytała artykuł na NC, w którym pisano, że poradzi sobie betaine kok., ale ja nadal pozostaję bezparafinowa. Na dodatek nawet po zastosowaniu siarczanu skóra pozostaje pokryta warstewką, więc coś w tym być musi. Cytat:
Mam z parafiną tylko z początków pielęgnacji dobre doświadczenia. Później było coraz gorzej... ---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:35 ---------- Cytat:
![]() Cytat:
![]() Idę do domu. sadze dziś petunie
|
|
#63283 |
|
Strażnik Wizażu
|
NIEEEEEEEEEEEE!!! Nic nie przyciemniaj |
|
|
|
#63284 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() dałam całą saszetkę, która była jako próbka, mogło tego być 2-4g. nie obciążyło to nic a nic |
|
|
|
|
#63285 | |
|
Raczkowanie
|
Szczerze powiedziawszy nigdy nie starczało mi cierpliwości do tego alby policzyć każdy włos który mi wypadł, jednak ostatnio zauważyłam (i moi bliscy) że wszędzie gubię moje włosiska!
Bardzo możliwe że ma na to wpływ długość, która wizualnie sprawia że wypadniętych włosów jest więcej. Myślę też że wpływ może mieć stres..Cytat:
|
|
#63286 |
|
Zakorzenienie
|
Khadi orzechowy brąz, miał wyjść chłodny, a u mnie daje rudawe refleksy
zobacz jeszcze tutaj: bo to wszystko zależy od Twoich włosów ![]() http://www.khadi.pl/orzechowy-braz-farba-do-wlosow eeeeee? ![]() Mgieła mówiła, że bardzo naturalnie wygląda ![]() aaaaa wczoraj miała tak boskie loczki, te spiraleski na dole, że normalnieeeeeeee, a takie delikatne w dotyku
|
|
#63287 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#63288 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
ale nie mniej bardzo mi się podoba
|
|
|
|
|
#63289 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, jak chcesz odżywić i podbić lekko kolor to może cassia?
|
|
|
#63290 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
To ten?http://www.naturallycurly.com/curlre...tten-a-bad-rap Zgadzam się z tym, co napisali. Na moich włosach parafina działa dokładnie tak. Cytat:
Cytat:
Cytat:
W tym, że potrzeba do usunięcia alkoholu? Cytat:
Okluzyjny film to chyba marzenie każdego walczącego z ucieczką wody z włosa Dla mnie to wielka zaleta parafiny, że bardzo dobrze zatrzymuje wilgoć. W odżywce b/s doskonale się sprawdza, po umyciu szamponem i nałożeniu maski/odżywki bogatej w substancje odżywcze i nawilżające, b/s z parafiną działa jak klucz, który zamyka drzwi, by całe to bogactwo nie ukradły złe warunki atmosferyczne ![]() Cytat:
|
|
#63291 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#63292 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mam chęć na coś z keratyną. Ale u mnie jest tylko to: https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2072 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2194 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2669 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2051 https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1678 I jest Rossman, ale tem chyba nie ma odzywki z keratyną ![]() Wczoraj dałam z rycyną, olejem słonecznikowym i miodem jako pierwsze O, potem Mycie skalpu szamponem joaśki z zieloną herbatą kubeczkowo i peeling cukrowy na skalp, na drugie O Nivea Flexible Curls. Żel lniany na ociekające, potem Joaśka z lnem i koszulka na noc. Puch mniejszy, skręt był słaby, ale pomogłam mu trochę. jutro pewnie będzie wow, tak jest prawie zawsze na drugi dzień
Edytowane przez aleksandra987x Czas edycji: 2012-05-15 o 18:48 |
|
|
|
|
#63293 |
|
ma zielone pojęcie
|
No wiesz, przy wielu rzeczach się sprawdza. Ale włosy i skóra, a nawet biust się tutaj wyłamują. Bo bez ingerencji oznaczałoby bez mycia, bez podcinania, bez nawilżania... I w efekcie bez sensu.
Na dobrą sprawę to przecież nawet podcinanie włosów jest ingerencją, a jakoś nikt nie myśli o włosach jako o nienaturalnych, bo podciętych czy w ogóle dobrze/źle ściętych, więc układających się dobrze/źle. Co ma dzień cyklu do stanu włosów?
|
#63294 |
|
Rozeznanie
|
no i mam podrażniony skalp, tak jak myślałam
|
#63295 |
|
Wtajemniczenie
|
Odpowiem pytaniem: A co ma dzień cyklu do stanu cery?
Wystarczy zmiana jakości/ilości sebum. Stąd się biorą bad hair days ![]() Odnośnie rozdwojonych końcówek (co zaobserwowałam u siebie): nigdy nie używałam prostownicy, suszarkę raz na jakiś czas, nie nadużywałam silikonów i stosowałam raczej delikatną pielęgnację. Włosy strasznie się rozdwajały, dopóki nie zmieniłam fryzjerki. Winowajcą okazały się "przyrządy" do cieniowania: nie znam profesjonalnych nazw - coś jak brzytwa i takie śmieszne nożyczki do przerzedzania włosów (degażówki?). Odkąd włosy są ścinane najzwyklejszymi, fryzjerskimi nożyczkami, niezależnie od pielęgnacji, nie rozdwajają się.
|
#63296 | ||||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Tak w ogole to jakie to sa lekkie odzywki ds zgodne z CG? Oprocz wspomnianego przez Ciebie fructisa? Cytat:
Tylko na razie nie chce mi sie lnianego gotowac ![]() Tez mam ochote mielic sobie siemie ale nie mam pomyslu w czym, mamy w domu ekspres cisnieniowy do kawy ktory sam mieli wiec zadnego mlynka nie mam do dyspozycji... Cytat:
Mimo ze skalp sie w zaden odczuwalny/widoczny sposob nie buntuje? ![]() Cytat:
Akurat odżywką nie myję... Natomiast mam powazne podejrzenia co do tego czy szampony bez SLESu mi sluza Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
O, wyprobuje przy okazji jakiegos zamowienia polproduktowego ![]() Cytat:
Ale jakby dalo sie to okreslic chociaz tak mniej wiecej to byloby super
|
|
|
#63297 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. Możesz spróbować np w młynku do kawy/pieprzu na korbkę (takim z szufladką ) lub w obrotowym do pieprzu (widziałam też takie na baterie). Albo rozgniatać w moździerzu (chociaż to raczej mozolna robota).
|
|
#63298 |
|
Rozeznanie
|
Generalnie to efektu wow nie ma. Spodziewałam się jakiegoś blasku, widocznego odżywienia lub miękkości, a przez cały dzień czułam tylko smrodek
Nie wiem, może to dlatego, że moje włosy wyglądają zdrowo (i chyba są w miarę zdrowe)Niemniej, będę jeszcze próbować
|
#63299 | |
|
Zakorzenienie
|
bo twarzy nie widać
po rolce wcierałam saponicsa dzisiaj robię powtórkę, ale dookoła głowy się nie bawię, tylko boczki tam gdzie widzę bidę, a tam gdzie nie widzę to mnei nie obchodzi Cytat:
|
|
|
#63300 |
|
Raczkowanie
|
pokręcone dziewczyny potrzebuje pomocy
i poradyzakwitł w mojej główce pomysł żeby obciąć lokasy.... mam włsy długości jak są mokre za stanik pocieniowane w 4 warstwy ( jak dla mnie to zadłużo ich i ta najkrutsza się nie chce kręcić tylko się niwnie wywija) ścięte w kształcie U ... i wiecie co trzeszkadza mi strasznie da duża ilość warstw i chciała bym z nich zejść ścinając loki równo jak pod linijke do ramion ( w wersji mokrej) czyli skręcone były by tak do połowy szyi co o tym myślicie? to miało by wyć coś wersji fryzury BAby z DirtyDancing albo aktorki z filmu Incepcji (ta brunetka) albo tej blondynki z filmu O północy w Paryżu pomocy bo jestem w ogromej kropce... jak radzicie? czy uważacie że jak zetne włosy i zajde z cieniowania to nie straci na tym mój skręt który jest taki 2b nieraz 2c ... często robią się korkociągi ( ruloniki) strasznie mi też wypadają szczególnie podczas mycia gdy rozczesuje mokre z odrzywką i się plączą, zauważam niekiedy też rozdwojone ![]() czy jak zetne to jest szansa że będą miej wypadać i się poprawią... na wypadanie stosuje też wcierke odżywkę Jantar i łykam suplementy: Vitapil
Edytowane przez oollaa_1_ Czas edycji: 2012-05-15 o 19:45 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.

ale tylko skronie, tam gdzie mam prześwity
I tu wracamy do zabezpieczania - celem ograniczenia lub niedopuszczenia do hydralnego zmęczenia łuski i włosa konieczne jest ograniczenie niektórych składników i skierowanie się ku innym.
Kupiłam ostatnio odżywkę jajeczną z Joanny, ale zawiera ona pq. Czy ten składnik to jest wielkie zło? Używać czy oddać komuś?
. Może to dlatego, że jest odsłonięta przez co lepiej ugniatana podczas stylizacji?
. Chyba im dzisiaj trzasnę wielkocząsteczkowe z jojka 
co się znowu dzieje? 

co za komentarz! 

ale w sumie już ponad rok nie cięłam nic...

. Możesz spróbować np w młynku do kawy/pieprzu na korbkę (takim z szufladką