Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,cz.IX - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-06-24, 22:14   #2521
rinco
Wtajemniczenie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Nie wiem jak Wy to robicie, ale ja przy moim dziecku kompletnie nie mam czasu ma wizaz, na internet, na nic!!! Wpadłam na chwilkę, ale widzę, że mam takie zaległości, że nawet nie będę próbowała nadrabiać Seba uśpiony, a ja padam na pysk. Idę do wyrka. Pozdrawiam Was wszystkie
rinco jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-24, 22:38   #2522
karozka
Raczkowanie

Dot.: Czy w dwupaku, czy bez brzucha, wątek chętnie Cię wysłucha - Mamy maj-czerwiec,

Cześć wszystkim

U nas ciężko, już sama nie wiem co robić
Nie wiem czym będę karmić Leona, ale to już jakaś tragikomedia jest

po bebiku było chwilę dobrze po czym przy drugim opakowaniu, powróciły problemy z brzuchem i zaczął wymiotować.

dostał Bebilon pepti na receptę, tak go po nim wysypało i dostał takich bóli, że szybko musieliśmy zmieniać.

Jak na złość weekend a w aptece Nutramigenu bez recepty oczywiście nie sprzedadzą więc mąż kupił Enfamil HA i też małemu nie pasuje
Jedyna nadzieja w Nutramigenie

Jestem bliska obłędu
Młody drze się godzinami

W sumie to zaczynam żałować, że posłuchałam lekarza i odstawiłam od piersi
a teraz pokarm już praktycznie zanikł i nie wiem czy dałoby się go przywrócić...

Jak Nutramigen nie będzie mu odpowiadał to nie wiem naprawdę nie wiem czym ja to dziecko będę karmić....

Jeszcze dla poprawy nastroju dostałam wyniki z Krakowa i mały wydala wirusa w moczu i jestem pos****
A ja się głupia cieszyłam, że w krwi nic nie wyszło

Pozdrawiam wszystkie
Stary 2012-06-24, 22:40   #2523
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez andzya Pokaż wiadomość
[/COLOR]Mam pytanie do Mam doświadczonych. Mój Antoś budził się jeszcze do niedawna o 24,3 i 6 zasypiając punkt 21. Od pewnego czasu przesypia mi porę karmienia o 24 i budzi się dopiero o 3. Co zrobić,żeby przesypiał trzecią a jadł np tylko o 24? Dawałam mu o północy na śpiocha butlę, zjadał całą i spał dalej,ale i tak budził się o trzeciej. Zrobiłam tak dwa razy i odpuściłam,bo stwierdziłam,że to bez sensu,zwiększam mu przecież tym samym o jeden posiłek dziennie.
Da się to jakoś zmienić? Czy mam po prostu czekać aż samoistnie to nastąpi?
Ja nie należę do doświadczonych, ale na mój gust chyba nie bardzo da sie tak przestawić dziecko. Ale jak ktoś ma pomysł, to chętnie się dowiem, bo też bym wolała żeby młody obudził się o północy - wcześniej i tak się nie kładę - a później spał te swoje 7-8 godzin. Ale nie narzekam, bo nie mogę, cycki mi trochę w nocy odpoczywają, ale z drugiej strony ją tak pełne o 5, że czasem mam wrażenie, że eksplodują
Cytat:
Napisane przez rinco Pokaż wiadomość
Nie wiem jak Wy to robicie, ale ja przy moim dziecku kompletnie nie mam czasu ma wizaz, na internet, na nic!!! Wpadłam na chwilkę, ale widzę, że mam takie zaległości, że nawet nie będę próbowała nadrabiać Seba uśpiony, a ja padam na pysk. Idę do wyrka. Pozdrawiam Was wszystkie
A myślałam o Tobie dzisiaj! Trzymaj się kochana

karozka dlaczego lekarz odradził karmienie??

Nasz skarb 06/05/2012

...and nothing else matters...

http://www.suwaczki.com/tickers/ex2b9vvjae3cdu8n.png

Edytowane przez clauudik
Czas edycji: 2012-06-24 o 22:43
clauudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-24, 22:47   #2524
Alfahelisa
Zakorzenienie

heh no i rodzić dziś już raczej nie będę, więc ide spać (brakuje mi tu teraz takiej zrezygnowanej minki idącej ze zwieszoną głową i z opuszczonymi rękami)
dobranoc

za to mój kot cały dzień spał "zdechły" na kafelkach a teraz dostał jakiejś torpedy w doopce i zapitala mi po mieszkaniu i skacze po ścianach, chyba musi zużyć niewykorzystaną energię z całego dnia
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-24, 22:53   #2525
karozka
Raczkowanie

stwierdził, że mały ma nietolerancje mojego pokarmu i moja dieta nie ma tu nic do rzeczy no i kazał odstawić...

a teraz mam wątpliwości bo po tych mlekach też płacze chociaż fakt faktem, że nie tak bardzo jak po moim ehh no i brzuszek już nie jest aż tak okropnie wzdęty... sama już nie wiem

przez te ciągłe płacze i nadęty brzuszek cały czas podkrwawia jeszcze z pępuszka a czekają żeby mu zakleić bo ma przepukline...

cyrk na kółkach po prostu
Stary 2012-06-24, 23:00   #2526
kism
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _Maya_ Pokaż wiadomość
brawo
jak dobrze, ze tu wpadłaś, takie proste a tylu Mamom może pomóc

Cytat:
Napisane przez Gaabbi Pokaż wiadomość
Myślę, że dobre nastawienie to połowa sukcesu. Ja od początku byłam bardzo nastawiona na karmienie piersią i jakoś daję radę Bolą suty jak cholera, czasami się zastanawiam, czy Małej wystarcza pokarmu itp., ale się nie poddaję. Odciąganie pokarmu chcę praktykować tylko po to, że jak przyjdzie mi gdzieś wyjść, to P będzie mógł nakarmić Hanię moim mlekiem, a nie mm.
Tak, dokładnie! Zgadzam się z Tobą.

Cytat:
Napisane przez clauudik Pokaż wiadomość
Ja też tu trąbie od samego początku, że nie ma niewartościowego mleka itp, ale z drugiej strony jak widać na przykładzie agatki czasem karmienie mm jest po prostu lepsze dla dziecka. Szkoda, że tak jest. A co do spaceru to chętnie
Szkoda, owszem Nie rozumiem, czemu tak się dzieje. Ja miałam na myśli raczej takie bardziej typowe sytuacje bez jakichś problemów brzuszkowych u dziecka.

Cytat:
Mam pytanie do Mam doświadczonych. Mój Antoś budził się jeszcze do niedawna o 24,3 i 6 zasypiając punkt 21. Od pewnego czasu przesypia mi porę karmienia o 24 i budzi się dopiero o 3. Co zrobić,żeby przesypiał trzecią a jadł np tylko o 24? Dawałam mu o północy na śpiocha butlę, zjadał całą i spał dalej,ale i tak budził się o trzeciej. Zrobiłam tak dwa razy i odpuściłam,bo stwierdziłam,że to bez sensu,zwiększam mu przecież tym samym o jeden posiłek dziennie.
Da się to jakoś zmienić? Czy mam po prostu czekać aż samoistnie to nastąpi?
Nie znam takich cudownych metod
I uważam, że w tym wieku lepiej dziecko karmić wtedy, kiedy ono tego potrzebuje. Co innego później przy starszym niemowlęciu.

Cytat:
Napisane przez _millena Pokaż wiadomość
Co do tego karmienia mieszanego to z jednej strony chyba przynaje Ci racje, ale z drugiej strony co ma zrobic matka taka jak ja, gdzie powtarza sie schemat
Ja nie chcę wdawać się w polemikę, po prostu chciałam napisać kilka rad, a widzę, że planujesz spotkanie z doradcą laktacyjnym, więc mam nadzieję, że uda Ci się osiągnąć stan, jakiego oczekujesz.
Udanego pobytu na wsi!

Cytat:
Ja też trochę spasowałam ostatnio
Trzymaj się!

Cytat:
Napisane przez karozka Pokaż wiadomość
Jestem bliska obłędu
Młody drze się godzinami

A to nie są kolki może? On tak przez całą dobę płacze?
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-24, 23:13   #2527
cate_
Zadomowienie

Karozka ja bymskonsultowala jeszcze z innym pediatra. Co do karmienia piersią to specjalistą nie jestem ale wydaje mi się że sama zjak jeszcze coś tam Ci pokarmu pozostało to możesz powalczyć o odzyskanie pokarmu.

Dziewczyny dzięki za odpowiedzi na pytanie

Do FB nie dolacze bo nie mam konta.

Co do wizyt i dobrych rad tesciowych ją mam je w głębokim powazaniu ale przy drugim dziecku może się inaczej reaguje. A wierzcie mi codziennie słyszę teksty w stylu że mały głodu, mama daj mu jeść, dziecko trzeba karmić na zadanie (powiedziałam że karmie co trzyh czy mały płacze czy nie taka prowokacja), albo źle siedzi w fotelik

MAXIMILIAN

Edytowane przez cate_
Czas edycji: 2012-06-24 o 23:18
cate_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-24, 23:40   #2528
kism
Wtajemniczenie

Jeszcze trochę starszych rzeczy, które gdzieś sobie pokopiowałam do zacytowania Część mi się pewnie gdzieś zmazała, czy jakoś inaczej umknęła, ale oto co zostało:

Cytat:
Ja wczoraj naczytałam się o SIDS i całą noc byłam posrana. Wstawałam sprawdzać, czy wszystko ok. Też zastanawiam się nad czujnikiem oddechu, a wcześniej nie myślałam o tym w ogóle. Mój P mówi, żebym nie panikowała i pewnie ma rację, tylko jak okiełznać ten strach? A tak z drugiej strony, to wiecie jak zareagować, jak np. ten bezdech (czy co tam się dzieje) nastąpi?
Poważnie polecam wpisać sobie w google hasło "niemowlę pierwsza pomoc" czy coś tego rodzaju i poczytać, zwłaszcza o zachłyśnięciach, zakrztuszeniach, które zdarzają się niemowlętom stosunkowo często Lepiej wiedzieć i żeby się nie przydało niż odwrotnie.
Przy krztuszeniu się najważniejsze to trzymać dziecko tak, żeby głowę miało niżej niż tułów, a nie tak jak do odbicia.
I co jeszcze mi się przypomniało - sposób na zanoszenie się to dmuchnąć dziecku w nosek. Jakby ktoś nie wiedział, co to znaczy, że dziecko się zanosi, to dodam, że to zdarza się, kiedy bardzo mocno płacze i nagle tak jakby się zatka zamiast wydać z siebie dźwięk. Napina się i nie oddycha. Nie wiem, czy to dmuchnięcie w nosek to taki medycznie poprawny sposób, w każdym razie skuteczny (mojemu bratu podobno często się to zdarzało i Maksowi kilka razy).
Obyście nie musiały nigdy korzystać z tego, co tu napisałam!

Cytat:
Napisane przez Timii Pokaż wiadomość
kism pisz czesciej jesli mozesz. twoje posty to miod na serce... takie przemyslane i madre
A Twoje posty to jak zawsze miód na moje serce

Cytat:
Ja modlę się, żeby nas nie dopadły te dolegliwości...czy to w ogóle możliwe
Możliwe Maksiu nic takiego nie miał

Cytat:
Dziewczyny mogę Wam napisać ogólne zasady żywieniowe,tylko teraz sama nie wiem co wolicie.
Czy wolicie ogólne zasady wskazane dla kobiet w okresie laktacji? Czy może zasady diety redukcyjnej?
Sama nie wiem, część z Was karmi piersią, odżywia się wiec zupełnie inaczej niż te z Was,które chcą się odchudzać.
Chcemy, chcemy!
Najlepsza by była dla mnie dieta redukcyjna możliwa do zastosowania w okresie laktacji
A na poważnie rozumiem, że zdrowe chudnięcie to takie właśnie w tempie 1-2 kg/miesiąc, więc jak najbardziej jakieś wskazówki poproszę.
I uważaj z taką propozycją rozpisania diety indywidualnej bo pewnie każda z nas by taką chciała

Cytat:
Jak chciałabym odciągnąć mleko i zostawić, żeby Tata podczas mojej nieobecności nakarmił Hanię, to ile tego mleka powinno być? Hania będzie miała jutro 3 tygodnie.
Najlepiej zróbcie próbę przed Twoim właściwym wyjściem, żeby potem nie było jakichś nerwowych sytuacji, że braknie mleka czy też Hani nie podpasuje butelka.

Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
ja mialam wywolywany nie bylo zle chodz nie moge porownac z porodem ktory sam sie rozkreca
Dotarło do mnie, że ja mogę już porównać No więc - bolą dokładnie tak samo ...bardzo!
kism jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 01:13   #2529
_millena
Zadomowienie

Cytat:

Gdybym nie proponowała mojej bestii wody to nie odrywałby się od cyca wcale. Inna sprawa, że woda mu nie bardzo smakuje i rzadko da się oszukać.
a dajesz do wody glukoze? ja na razie nie daje, wszyscy mi mowia zeby dodawać, bedzie mu bardziej smakowało, ale ja już sama nie wiem czemu sie tak upieram zeby nie dawać. Wydaje mi sie, ze ktoraś z Mam pisała (nie wiem czy nie Kotek), ze dzieki temu ze dawała dziecku wodę bez gluokozy to miała z głowy przyzwyczajenie do słodkich napojów potem i że dziecko lubiło smak samej wody.
Sama kiedys bylam uzalezniona od coli i wiem jakie spustoszenie sieje w organizmie, pamietam też smak kaskady i oranżady z dzieciństwa i to jak ciezko bylo mi jesli mama nie kupila kaskady chcialabym , aby moje dziecko bylo mniej kłopotliwe pod tym względem

Cytat:
czeeesc
moje piskle robi sobie 15 minutowe drzemki w ciagu dnia, nie oplaca mi sie wiec klasc spac, ani robić nic co wymagałoby poswiecenia wiekszej ilosci czasu (np sprzatać), w zwiazku z tym odnajduje czas na wizażowy relaksik.

Cytat:
Jeszcze dla poprawy nastroju dostałam wyniki z Krakowa i mały wydala wirusa w moczu i jestem pos****

Pozdrawiam wszystkie
trzymaj sie kochana !

Cytat:
Napisane przez kism Pokaż wiadomość
Ja nie chcę wdawać się w polemikę, po prostu chciałam napisać kilka rad, a widzę, że planujesz spotkanie z doradcą laktacyjnym, więc mam nadzieję, że uda Ci się osiągnąć stan, jakiego oczekujesz.
Udanego pobytu na wsi!
dziękujemy!
domyslalam sie ze to nie była prowokacja w gruncie rzeczy ja mam podobne zdanie do Twojego, tylko jakoś nie potrafię tego wszystkiego przełożyć na zaistniałe warunki....
przestawie go całkowicie na pierś jesli uda mi sie opanować sztuę przystawiania i przestaną mnie boleć brodawki i sam moment karmienia. bo czasem ta butla to dla mnie po prostu odpoczynek od bólu.

_millena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 08:28   #2530
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:

Dzień Dobry

U mnie pogoda pod psem,pewnie cały dzień w domu będziemy siedzieć,no z wyjątkiem tego ze muszę po Filipa pojechać
Noc ok pobudka o 2 i 5.No i jak się budzi o 5 to zawsze jest kupa,która rozbudzi moje bobo i ten gada w najlepsze zasypia jak ja muszę już wstać i obudzić Filipa więc generalnie jestem na nogach codziennie od 5 Męzulo pojechał wczoraj wieczorem w trasę ja zostałam sama na polu bitwy

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
anulka4771 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 09:06   #2531
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Nie znam takich cudownych metod
I uważam, że w tym wieku lepiej dziecko karmić wtedy, kiedy ono tego potrzebuje. Co innego później przy starszym niemowlęciu.
no cóż
Ale tej nocy moje bobo obudziło mnie dopiero o4:45
Stary 2012-06-25, 09:09   #2532
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
no cóż
jeny jak ja bym tak chciała

Filip dopiero od pół roku może przesypia noce ciekawe jak Szymon

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-06-25, 09:31   #2533
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anulka4771 Pokaż wiadomość
jeny jak ja bym tak chciała

Filip dopiero od pół roku może przesypia noce ciekawe jak Szymon
Wydaje mi się,że to wypadek przy pracy. Nie sądze,żeby stało się to regułą. Nie ukrywam,że biorę nawet pod uwagę możliwość,że nie obudziłam się jak płakał o trzeciej. Nie wiem na ile to możliwe...
Stary 2012-06-25, 09:34   #2534
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:
Wydaje mi się,że to wypadek przy pracy. Nie sądze,żeby stało się to regułą. Nie ukrywam,że biorę nawet pod uwagę możliwość,że nie obudziłam się jak płakał o trzeciej. Nie wiem na ile to możliwe...
hehe dobredla mnie świętem narodowym było by jakby Szymon budził się raz w nocy ale jest jeszcze za malutki i potrzebuje papu,jeżeli pierwszą pobudkę robi o 1 bądz 2 to już jestem szczęsliwa i wyspana

Ja już mam prawie posprzątane i wekuję kompoty z porzeczek.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę

Edytowane przez anulka4771
Czas edycji: 2012-06-25 o 09:36
Stary 2012-06-25, 09:36   #2535
aga_bre
Rozeznanie

Dziewczyny o co chodzi z tym mailem?? Bo mi chyba coś umknęło
Stary 2012-06-25, 10:08   #2536
andzya
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aga_bre Pokaż wiadomość
Dziewczyny o co chodzi z tym mailem?? Bo mi chyba coś umknęło
Maila nie mamy, był/jest wśród nas troll, który najpierw w cham.ski sposób komentował zdjęcia,które tam wrzucałyśmy,a potem się wystraszył i usunął nasze konto całkowicie
Stary 2012-06-25, 10:11   #2537
kapukat
Zakorzenienie

witam, ja już na szpilkach siedzę i czekam na przylot moich rodziców - dwa tygodnie razem, ciekawe czy będą jakieś straty w ludziach
a tak poza tym to nic nowego, ciągle przemęczona, ciagle nie wyspana i ciągle bojowniczka o spokój i dzień bez kolek

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
uff
Kurczę, wiecie co, to macierzyństwo mnie uskrzydla normalnie. Czuję się taka głęboko zakochana, unoszę się normalnie nad ziemią Ciągle nie mogę uwierzyć, że przydarzył nam się taki niesamowity CUD, zmaterializowała się nasza miłość, i zadziwia mnie że coś TAK NIESAMOWITEGO jak rodzicielstwo przydarza się większości ludzi na świecie
Dla mnie największy dowód na istnienie Boga. Normalnie Niebo gwiaździste nade mną, prawo moralne we mnie, dziecko cudowne ze mnie...
Przepraszam za egzaltację, ale musiałam się z kimś podzielić, a kto inny mnie zrozumie jak nie młode mamy
wow - jestem pod wrażeniem, bo nigdy bym nie powiedziała że macierzyństwo mnie uskrzydla. Powoli przyzwyczajam się do bycia matką, ale jakoś euforii to we mnie nie wywołało

Cytat:
Napisane przez ania_85 Pokaż wiadomość
jak opanowalam kolki,to pojawil sie refluks,jak opanowalam refluks, powrocily kolki....je je je!!!!!
ja.pierdziele!!!!!:/
Kapukat wytrzymamy, musimyPowiem Ci.ze gorzej byloby mi wytrzymac z moimi rodzicami 2 tyg niz z moim przerazliwie placzacym dzieckiem (choc rodzicow bardzo kocham )
musimy bo nie mamy wyjścia, nie zakneblujemy dziecka no nie ma takiej opcij
apropos rodziców - moich dzieli tylko godzina od przybycia....będą przez dwa tygodni!

Cytat:
a my sie dzisiaj rozwodzimy
czemu faceci są tacy durni to ja nie wiem....
chyba sie spakuje i poprosze mamę zeby po mnie przyjechała bo juz nie wytrzymymam we własnym domu z jednym darciuchem i z drugim leniem i wielkim indywidualistą, któremu wydaje się, ze dziecko to lalka, której mozna wyciągnąc baterie i będziesz miał na ten czas spokój
DAJ BOŻE OBY SIĘ NIE PRZYTRAFIŁO !!!!
ja nie wiem czy się zdecyduje jeszcze kiedykolwiek na 2gie dziecko a Ty mowisz o takiej bliskiej perspektywie.....zazdrosz czę !!!
jak tam rozwód? opanowany

a ja bym chciała drugie - oby się przytrafiło przez najbliższy rok, bo potem już się nie zdecyduję a jedynaka bym nie chciała mieć

Cytat:
Ja planuję, ale nie konkretny miesiąc Zobaczymy co z tych planów wyjdzie

Mnie też chce się płakać, jak ktoś próbuje sobie "przywłaszczyć" moją Córeczkę. W domu sobie wczoraj popłakałam Jeszcze jak usłyszałam, że Tata P chce wziąć małą na ręce, a wcześniej wypił kilka piw, to mi się słabo zrobiło Normalnie mam ochotę na najbliższe kilka miesięcy urwać z nimi kontakt Wiem, że to nie wykonalne i niesprawiedliwe, zachłanne z mojej strony, ale takie właśnie myśli mnie nachodzą. Pomimo, że Mama P dużo nam pomaga teraz i w czasie ciąży, to i tak mnie drażni Jej zachowanie i już Może to jeszcze hormony we mnie buzują...

---------- Dopisano o 12:40 ---------- Poprzedni post napisano o 12:37 ----------

To kiedy ja uzbieram tego mleka 150ml, tak jak sugerowałyście? Bo rozumiem, że to 150ml, to na jeden raz powinnam podawać, tak???
wcale się nie dziwie, ja nie pozwalałam nikomu brać Adasia na ręce do ukończenia 2.5 miesiąca...bo potem ktoś go tylko wziął przez przypadek

co do mleka - z tego co mówiła mi doradca laktacyjny, pokarmu odciągniętego się nie miesza, czyli jak ściągniesz z obu piersi i za jakiś czas znowu ściągniesz - zostawiasz w oddzielnych pojemnikach... ja mam dużo mleka, a ściągam jak musze wyjść zaledwie 50. Moje cycki już nie współgrają z laktatorem, dlatego czasami muszę robić trzy podejścia żeby uzbieraćć ponad 100

Cytat:
Hello
Troszkę się nie odzywałam... Kaj już ewidentnie ma kolki, podaje mu Espumisan i Delicol, nosimy go, czasem suszarka pomaga, dostaje już czasem smoczek, żeby nie ssać ciągle z piersi (bo wcale mu lepiej po piersi nie było, ulewał dużo, jakby był przejedzony), są lepsze i gorsze dni... Dziś lepszy, więc jestem Na spacerze tak się uśpił, że jeszcze dosypia w wózku w domu.
Jedno dziecko miałam bezkolkowe i nie odbijające, to teraz mam odwrotnie dla równowagi we wszechświecie Ale jakoś sobie z tym radzimy, zajmujemy się nim na zmianę z tż, tylko po prostu boli serducho, jak się patrzy, jak on tak płacze
Ktoś pytał kiedy się zaczęły kolki? U nas chyba tak standardowo, tzn. tak lekko zaczęło się po 3 tyg., a po 4 tyg. już mocniej.

Co jeszcze z aktualnych tematów...
Nie dołączam do grupy na fb Jakiś czas temu uznałyśmy, że nie ma sensu zakładać klubu ani nowej poczty, dopóki wcześniejsza sprawa nie zostanie wyjaśniona i nic przecież w tym względzie się nie zmieniło (chyba że ja o czymś nie wiem... ), toteż nie mam ochoty ujawniać tak wielu informacji o sobie W dodatku, choć metoda doboru członków grupy w ten sposób, że bierzemy tylko tych którzy są od początku, wydaje się być dobra, to jest krzywdząca dla dziewczyn, które dołączyły do nas późno, ale są regularnie i się lubimy. Suma sumarum ja zostaję tutaj i będę pisać z tymi, którzy zostaną

I jeszcze chciałam słówko o karmieniu piersią. Może niektórzy pomyślą, że jestem nawiedzona w tym względzie, ale co tam, niech stracę... Tak mi przykro jak tyle z Was pisze, że nie ma mleka, ma złe mleko, itd... Tak więc piszę to do tych, którym zależy bardzo na karmieniu piersią. Wśród położnych i lekarzy zdania bywają mocno podzielone, więc jak macie jakiś problem, to szukajcie doradcy laktacyjnego zanim się poddacie! Jak się zaczyna dokarmiać, to zaczyna się błędne koło - sądzicie, że mleka jest za mało i zaczynacie dokarmiać, wtedy piersi są mniej ssane, czyli dostają sygnał, że potrzeba już mniej mleka i rzeczywiście mniej wtedy produkują, więc zaczyna się coraz więcej dokarmiać i znowu piersi mniej produkują i tak dalej...
Poza tym nie ma czegoś takiego jak "złe mleko". Organizm kobiety traktuje to jako priorytet i bez względu na dietę matki wyprodukuje takie mleko i w takiej ilości, jakie jest aktualnie dla dziecka potrzebne. A jeśli chodzi o laktator, to nie ma znaczenia, ile uda się nim odciągnąć - piersi są stworzone nie dla laktatora, tylko dla dziecka i nic nie działa lepiej na pobudzenie laktacji niż dziecko. Żeby sprawdzić czy dziecko się najada, nie ma potrzeba odciągać i mierzyć mu ml, tylko sprawdzać przyrosty wagi.
Jak mi dali w szpitalu przy wypisie książeczkę Kaja, to tam było napisane "karmienie mieszane", więc poszłam na noworodki i mówię, żeby to poprawili. Strasznie były zdziwione pielęgniarki, że nie dokarmiałam, bo "przecież WSZYSCY dokarmiają" Ale chyba ja nie jestem jakaś inna niż ogół społeczeństwa Uwierzcie, Kochane, w siebie i Wasze piersi
Jeszcze dam linka do ciekawego artykułu doradcy laktacyjnego (zauważyłam go przy tych naskarpetnikach, do których ktoś kiedyś dał linka) - http://www.nowamatkapolka.pl/plugins...ex.php?lang=pl
No to chyba wystarczy
?
Kism - łącze się w bólu, oby kolki szybko minęły!
co do mleka - podpisuje się pod Twoją wypowiedzią - NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ZŁE MLEKO! szkoda że ktoś jakieś bzdury wkłada do głowy dziewczyną

Cytat:

mysmy tez byli dzis dlugo na spacerku i tez pod koniec sie rozdarło piskle, ale mysmy wody nie mieli wiec na łeb na szyje pędzilismy na karmienie do domku.
Jesli chodzi o krwotok to ani polozna ani lekarz nie odpowiedzieli mi na pytanie co go spowodowało. Usłyszałam , że nie wiedzą. Wyglądali też na takich co to się go nie spodziewali
Wyjazd do Mamy - wiesz ja już nie daję rady. Nie moge angażować meza bo on oprocz swojego etatu , przejał też moją firmę. Z czegoś trzeba zyc, wiec albo rybki albo akwarium. Domyslam sie ze jest zmeczony, bo ciagnie dwa etaty tak na prawdę, ale szlag mnie trafia jak widze go bawiacego sie nowym telefonem albo spiacego na kanapie, albo nie reagujacego na placz dziecka w nocy. Czesto sie klocimy, ja na prawde kiepsko znosze trudy macierzyństwa, chce sobie odpocząc chociac od trudów małzenskich. Moze i jest to zamiatanie problemow pod dywan, ale u mamy przynajmniej bede miec ugotowane, posprzatane i poprasowane. Nie bede sie musiala martwić o zakupy i cala reszte obowiązków domowych, ktore jednak mam na głowie. Poza tym przyjacilka mojej mamy jest pediatrą, zresztą byla też moim lekarzem w dzieciństwie. Zamierzam sie do niej udać, zbada małego, moze coś doradzi w kwestii kolek, placzu i niesypiania. Chce , zeby mnie jeszcze umowiła z doradcą laktacyjnym, może wreszcie mi ktoś wytknie błedy ktore popełniam i pomoze je jakoś naprawić.
KOlejna sprawa - rodzice mieszkaja na wsi, maja super ogród, jest spokojnie , czysto, pachnie swieżo ścieta trawą i krowimi plackami od sąsiada hahaha. Moze taki sielski klimat lepiej zadziała na młodego niż zasmogowany Kraków.
W sumie to mysle, ze przy dziecku bede miec mniejsza pomoc, obydwoje rodzice pracuja , wiec w gruncie rzeczy bede sama w domu, ale musze sprobować, bo jestem na skraju załamania nerwowego i niestety mam wrazenie ze krok od deprechy. Macierzynstwo mnie rozczarowało, moj maz mnie rozczarował, świat mnie rozczarował. Muszę sie pozbierać, chociazby dla dobra dziecka, bo nie hcce zeby potem mialo jakies stany lekowe przez swoją niezrównoważona psychicznie matkę.
ja sobie jeszcze meza ustawię, ale potrzebuje zregenerować siły, zeby nie ustawiać wrzaskiem i pretensjami i rozkazami, tylko normalną szczerą rozmową, bo na dzien dzisiejszy , moge smialo stwierdzić, ze cierpliwość ma sięgneła dna. zarówno do dziecka jak i do męza.

.
wyjazd na pewno dobrze Ci zrobi. Nawet jeśli będziesz sama - a może przede wszystkim będziesz tam sama - nie będziesz czuła tej frustracji nawet jak dziecko będzie krzyczeć, takiej którą czujesz widząc odpoczywającego męża. No i to powietrze - zazdraszczam

Cytat:
Cześć wszystkim

po bebiku było chwilę dobrze po czym przy drugim opakowaniu, powróciły problemy z brzuchem i zaczął wymiotować.

dostał Bebilon pepti na receptę, tak go po nim wysypało i dostał takich bóli, że szybko musieliśmy zmieniać.

Jak na złość weekend a w aptece Nutramigenu bez recepty oczywiście nie sprzedadzą więc mąż kupił Enfamil HA i też małemu nie pasuje
Jedyna nadzieja w Nutramigenie

Jestem bliska obłędu
Młody drze się godzinami

W sumie to zaczynam żałować, że posłuchałam lekarza i odstawiłam od piersi
a teraz pokarm już praktycznie zanikł i nie wiem czy dałoby się go przywrócić...

Jak Nutramigen nie będzie mu odpowiadał to nie wiem naprawdę nie wiem czym ja to dziecko będę karmić....

Pozdrawiam wszystkie
z tego co wiem od kobiety, która straciła mleko w ten sam sposób - można przywórcić laktacje, tylko wymaga to pracy - najlepszym sposobem jest przystawianie dziecka, tak często jak się da, ale także odciąganie pokarmu laktatorem. Zajmuje to trochę czasu, ale z samozaprciem na pewno się udaje, przynajmniej ona tak twierdzi, a nie mam powodu żeby jej nie wierzyć - jeśli będziesz chciała zatem wrócić do karmienia trzymam kciuki

Cytat:
Andzya - oby stało się to regułą a co do możliwości przespania - NIE MOŻNA PRZESPAĆ - mówi Ci to osoba, która śpi tak kamiennym snem, że nic nigdy jej nie obchodziło a teraz? tylko sapnie a ja już na równe nogi
kapukat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 10:25   #2538
anulka4771
Wtajemniczenie

Kapukat obyście się nie pozabijali

Moje bobo spi już dwie godziny a w dzień prawie nie spał aż do dzisiaj ale dzień sie jeszcze nie skończył.

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-06-25, 10:30   #2539
SzmaragdowyKotek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szerylka Pokaż wiadomość
Ciekawy artykuł dla mam karmiących

Mit kapusty
Karmiące matki słyszą często zalecenia, by nie jeśćkapusty, czekolady, i innych tego typu pokarmów, ponieważ mogą one „przenikać” do ich mleka. To nonsens! Normalna, urozmaicona dieta nie ma wpływu na kobiece mleko. Przypominają mi sięw tym miejscu kobiety indyjskie, których ostra, pikantna dieta może zaburzyć trawienie większości dorosłych Amerykanów. A jednak ich pokarm służy niemowlętom.
Przyczyną gazów u dziecka nie jest obecnośćkapusty lub czegokolwiek podobnego w pożywieniu matki. Zjawisko to powstaje na skutek połykania powietrza, nieprawidłowego odbijania (przed karmieniem, w trakcie i po jego zakończeniu) oraz niedojrzałości układu trawiennego niemowląt.
Od czasu do czasu może wystąpić wrażliwość dziecka na niektóre składniki pożywienia matki. Przeważnie są to białka pochodzące z mleka krowiego, soi, pszenicy, ryb, kukurydzy, jajek i orzechów. Będąc przekonaną, że dziecko reaguje na jakiś element diety matki, należy pokarm ten wyeliminować z jadłospisu na dwa do trzech tygodni i po upływie tego okresu wprowadzić go ponownie.
Należy pamiętać, że również ćwiczenia fizyczne wpływają na jakość kobiecego mleka. Podczas intensywnego wysiłku mięśnie wytwarzają kwas mlekowy, który może wywołać ból brzuszka u niemowląt karmionych metodą naturalną. Powinna upłynąć co najmniej godzina od zakończenia treningu do rozpoczęcia karmienia.
Ilości pokarmu
Jeżeli nie odciągamy i nie ważymy pokarmu (patrz: dalej), trudno ocenić, ilefaktycznie dziecko otrzymuje. Jakkolwiek nie zalecam karmienia według zegarka, tojednak wiele matek prosi o określenie przybliżonego czasu karmienia. U niemowlątstarszych ssanie staje się bardziej efektywne, w związku z czym karmienie zajmuje mniejczasu. Poniżej podaję ramowe okresy karmienia wraz z przybliżonymi ilościami pokarmu:
4-8 tygodni: Do 40 minut (60-150 g)
8-12 tygodni: Do 30 minut (120-180 g)
3-6 miesięcy: Do 20 minut (150-240 g)

Świeżo odciągnięty pokarm należy natychmiast umieścić w lodówce; przechowuje się go nie dłużej niż 72 godziny.
W zamrażarce lub zamrażalniku pokarm można przechowywać do sześciu miesięcy, jednak po upływie tego czasu potrzeby dziecka będą już inne. Zapotrzebowania pokarmowe niemowlęcia miesięcznego, trzymiesięcznego i półrocznego znacznie się od siebie różnią. Cud naturalnego karmienia polega na tym, że skład pokarmu zmienia się wraz z rozwojem dziecka. Jeśli zamrożony pokarm ma zaspokoić zapotrzebowanie kaloryczne, to nie należy przechowywać więcej niż dwanaście woreczków 120-gramowych. W pierwszej kolejności wykorzystujemy oczywiście pokarm najstarszy.
Kobiece mleko przechowuje się w sterylizowanych butelkach lub w woreczkach plastikowych przeznaczonych specjalnie do tego celu (chemikalia wydzielające się ze zwykłych torebek foliowych mogą wchodzić w reakcje z pokarmem i zmieniać jego skład). Każdy woreczek lub butelkę opatrujemy datą i godziną. Pokarm przechowujemy w pojemnikach sześćdziesięcio-i studwudziestogramowych, dla uniknięcia strat.
Pamiętajmy, że pokarm jest ludzką wydzieliną Zawsze myjemy ręce i unikamy niepotrzebnego przelewania. Najlepiej odciągać mleko wprost do woreczków, w których będzie zamrażane.
Rozmrażanie polega na umieszczeniu szczelnego pojemnika w misce z ciepłą wodą na około trzydziestu minut. Nigdy nie używamy do tego celu kuchenek mikrofalowych, które zmieniają mleko, rozkładając zawarte w nim białka. Wstrząsamy pojemnikiem, by wymieszać tłuszcz, który mógł się oddzielić i unieść podczas rozmrażania. Pokarm rozmrożony trzeba natychmiast wykorzystać; nie wolno go przechowywać w lodówce dłużej niż 24 godziny. Można go mieszać z pokarmem świeżym, nie należy go jednak nigdy ponownie zamrażać.
WSKAZÓWKA: Po zakończeniu karmienia wycieramy brodawki czystą myjką. Resztki pokarmu mogą stać się pożywką dla bakterii i przyczyną powstania pleśniawek

Też to czytałam, ale niech mi w takim razie ktoś wyjaśni, dlaczego mimo, że BARDZO CHCIAŁAM karmić wyłącznie piersią, mój Michaś nie przybierał na wadze, był odwodniony i płakał aż do przepukliny???!!! mało co nie trafiliśmy do szpitala, jak badała go pediatra...po połowie małego kubeczka jogurtu przez dwie doby prawie zdrapywaliśmy go ze ścian, taki był ryk... a po przejściu na Nutramigen dziecko NATYCHMIAST zaczęło normalnie spać... i w ogóle normalnie żyć... bez bólu, wielgaśnego brzucha i ustawicznego płaczu... też bym wolała karmić piersią (zwłaszcza w nocy) niż pierniczyć się z butelkami i sterylizatorem...

Edytowane przez SzmaragdowyKotek
Czas edycji: 2012-06-25 o 10:32
SzmaragdowyKotek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 10:35   #2540
justys1358
Zakorzenienie

GG do justys1358

Cytat:
Napisane przez 2befree Pokaż wiadomość
Witajcie

Spieszę donieść, że 20.06.2012 o godz. 07.35 powitaliśmy na świecie naszą drugą córcię - Oliwię Kazała na siebie czekać 5 dni od TP, ale w nagrodę poród trwał 4h od odejścia wód. Zaskoczeniem były jednak jej wymiary - 4340g i 62cm!

Od wczoraj jesteśmy w domu i cieszymy się sobą.

Mała głównie śpi i je, także mam nadzieję znaleźć czas na zaglądanie do Was
Gratuluje

Wczoraj bylismy na 1 spacerze, dzis sama chciałam isc, ale chłodno jest, nie wiem czy isc czy nie, tzn. 20 ` jest, ale mi jest zimno
justys1358 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 11:10   #2541
niunia32
Zakorzenienie

Czesc!
Jak dlugo będziecie podawać espumisany i inne?

Myśmy odstawili na jeden dzien i mala znowu miala problemy z kupka.
No chyba, ze nie podeszlo jej wczorajsze jedzenie.
Boli mnie glowa. Pogoda do d.py. Maz ma dzisiaj urlop

Malinka

Haniusia
niunia32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 11:15   #2542
begie13
Zadomowienie

Cytat:
ja nie zapuszczam się w te rejony bo boję się odciśniętego piętna na mej psychice ale wyczuwam sobie niezła bliznę... moja mama mowi, ze to sie wypłaszcza po paru miesiącach dopiero.... chociaż ona twierdzi, że nawet teraz potrafi sobie wyczuć blizne, natomiast nie jest już tak bardzo widoczna, jest raczej płaska, tyle że wyczuwalna (zakładając ze mama nie robi sobie depilacji brazylijskiej, podejrzewam, ze jej tam po prostu hery nie rosną ).
taką miałam ładną pupcię

co do dzieci, ja tez bym chciala mieć dwoje, ale wolałabym chyba to drugie dostać w gratisie do czegos nie wiem ile musi czasu minać, zebym zapomniala co przeżyłam PO porodzie, jak bardzo moje piskle dało mi w kość w ciągu pierwszych tygodni. Wiem co to znaczy roczne dziecko, to bąbel, którego trzeba miec wiecznie na oku, ktory jest chyba bardziej absorbujący niż taki noworodek. Nie wyobrażam sobie siebie w ciazy, rocznego dziecka, a potem dwulatka i noworodka w jednym czasie.To nie na moje nerwy, jak wspomnialam, nie jestem klasyczną Matką Polka chciałabym... ale nie umiem. Ja chyba bede miec znacznie dłuższa przerwe miedzy dziecmi, jesli już W OGÓLE się zdecyduje....załuję tylko ze nie jestem młodsza... bo w sumie za pasem 30tka, nie mam zbyt wiele czasu
mam męża jedynaka i na prawdę nie chciałabym zeby moj syn wychowywał się jako jedyne dziecko, ale ... czasem głową muru nie przebijesz.
Cytat:
Napisane przez sweetjoy Pokaż wiadomość

Tylko nie wiadomo czy do sierpnia/września odzyskasz płodność po porodzie. Ja też trochę żałuję że nie zdecydowałam sie kilka miesięcy wcześniej na drugiego bobasa, ale różnica dwóch lat jest wg mnie ok. Tylko sama nie mogę z dwojką wyjść na spacer, ale przez to mąż bardziej się angażuje
o matko , to ja napisałam, że za rok chcę mieć kolejne dziecko nie nie nie... chodziło mi ze za 2 lata

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
PO chrzcinach

Malwinka była grzeczna w kościele. w domu też. została wynoszona przez ciotki, wujków, babcie, dziadka. jedynie kuzynki nie nosiły, ale bujały w wózku...

wracam sprzątać. odezwe się jutro
to super, że chrzciny się udały

Cytat:
Napisane przez kapukat Pokaż wiadomość
witam, ja już na szpilkach siedzę i czekam na przylot moich rodziców - dwa tygodnie razem, ciekawe czy będą jakieś straty w ludziach
trzymam kciuki zeby nie było strat

Wanda
begie13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 11:17   #2543
_agata
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem co mi się porobiło. Już właśnie w czasie porodu nie chciałam, żeby mi pomagała. Nawet jak jechaliśmy do szpitala, to prosiłam P, żeby powiedział swojej Mamie, żeby z nami nie jechała. Ale jak zajechaliśmy zostawić klucze, to Mama P już była gotowa do wyjścia i żadne z nas nie miało odwago Jej powiedzieć, że nie chcemy, żeby jechała Teraz, to już w ogóle jestem nastawiona bojowo. Drażni mnie bardzo, jak chcą brać moją Hanię na ręce Zaraz po porodzie mnie to nie denerwowało i praktycznie wszyscy mieli Ją na rękach, a teraz...czuję się jak lwica, która broni swojego dziecka, ale przed czym/kim Tak jak pisałam, może to hormony
Jak ja Cię rozumiem!

Najchętniej zamknęłabym się z Maćkiem sama w domu i nikomu go nie pokazywała, taka jestem zazdrosna.

---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:16 ----------

Cytat:
Napisane przez niunia32 Pokaż wiadomość
Czesc!
Jak dlugo będziecie podawać espumisany i inne?

Myśmy odstawili na jeden dzien i mala znowu miala problemy z kupka.
No chyba, ze nie podeszlo jej wczorajsze jedzenie.
Boli mnie glowa. Pogoda do d.py. Maz ma dzisiaj urlop
Podawaj codziennie, profilaktycznie. Nie zaszkodzi, a jak ma pomagać to o to chodzi

o
_agata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 11:47   #2544
Gaabbi
Wtajemniczenie

Dzień dobry.

Miałyśmy dzisiaj wizytę naszej ukochanej położnej Jak ja lubię tę Kobietę
Pytałam dzisiaj o to, czy mleko matki może być niewystarczająco wartościowe dla dziecka- NIE.
Czy mleko matki może być nietolerowane przez dziecko- NIE.
Czy problemy z brzuszkiem mają częściej dzieci, których mamy stosują drastyczną dietę matek karmiących- TAK.

Kotku, a u Ciebie to chyba nie chodziło o nietolerancję mleka, tylko Miachaś miał refluks, jak dobrze pamiętam

Poza tym, moja położna była ostatnio na szkoleniu i pani dr (jedna z prowadzących szkolenie) powiedziała, że dwoma czynnikami, które mogą (nie muszą) uczulać dziecko karmione mlekiem matki, to mleko i mąka. Żadne inne produkty dziecka uczulać nie mogą. Jeśli nawet dziecko nie toleruje mleka krowiego, czy produktów mącznych, to należy je odstawić na 3 tygodnie, a później znowu wprowadzać do swojej diety.

A dla mnie najważniejsza wiadomość na dziś- mogę pić piwo

Cytat:
stwierdził, że mały ma nietolerancje mojego pokarmu i moja dieta nie ma tu nic do rzeczy no i kazał odstawić...

a teraz mam wątpliwości bo po tych mlekach też płacze chociaż fakt faktem, że nie tak bardzo jak po moim ehh no i brzuszek już nie jest aż tak okropnie wzdęty... sama już nie wiem

przez te ciągłe płacze i nadęty brzuszek cały czas podkrwawia jeszcze z pępuszka a czekają żeby mu zakleić bo ma przepukline...

cyrk na kółkach po prostu
A może tutaj chodzi o to, że dziecko w którymś momencie zwiększa sobie dawkę wypijanego mleka z piersi. Chce w ten sposób m.in. zwiększyć sobie pojemność żołądka Wtedy dziecko może częściej ulewać i żądać częściej jedzenia. Może i wzdęty brzuszek jest tego przyczyną
Nie wierzę w to, że mm jest lepsze dla dziecka niż mleko matki
Jak tłumaczą nietolerancję mleka matki? Tzn, że czego konkretnie nie toleruje dziecko w tym mleku? Nie rozumiem

A pępuszek traktujesz spirytusem?

Cytat:
Napisane przez _agata Pokaż wiadomość
Jak ja Cię rozumiem!

Najchętniej zamknęłabym się z Maćkiem sama w domu i nikomu go nie pokazywała, taka jestem zazdrosna.
Właśnie, to chyba zazdrość
Ale też żal, że nawet nikt się mnie nie pyta o to, czy moje Dziecko może wziąć na ręce. Przecież to ja nosiłam Dziecko 9 m-cy w brzuszku, ja rodziłam i ja wychowuję. Nie zapominam też o roli P w tym wszystkim Ale Jemu nie zabraniam brać Hani na ręce
Wydaje mi się stosownym, żeby liczyć się ze zdaniem mamy i taty w kwestii dziecka, obojętne w jakiej kwestii. Poza tym, jak kogoś nie proszę o pomoc, to jej nie oczekuję. Nadgorliwość doprowadza mnie do szału.
Gaabbi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 11:56   #2545
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
a dajesz do wody glukoze? ja na razie nie daje, wszyscy mi mowia zeby dodawać, bedzie mu bardziej smakowało, ale ja już sama nie wiem czemu sie tak upieram zeby nie dawać. Wydaje mi sie, ze ktoraś z Mam pisała (nie wiem czy nie Kotek), ze dzieki temu ze dawała dziecku wodę bez gluokozy to miała z głowy przyzwyczajenie do słodkich napojów potem i że dziecko lubiło smak samej wody.
Sama kiedys bylam uzalezniona od coli i wiem jakie spustoszenie sieje w organizmie, pamietam też smak kaskady i oranżady z dzieciństwa i to jak ciezko bylo mi jesli mama nie kupila kaskady chcialabym , aby moje dziecko bylo mniej kłopotliwe pod tym względem
Nie daję ja podobnie jak Kotek jestem przeciwna glukozie i dosładzaniu dzieciom. Pisałam tu kiedyś o herbatkach z Hipp'a, którymi chciała mnie uszczęśliwić siostra. Skład 3% kopru i 97% glukozy wystarczy, że mój ślubny pije cole w ilościach hurtowych, twierdzi, że wodę to piją psy, a zdarza mu się też zajadać cukier łyżeczką z cukierniczki. No masakra. Dlatego też boję się trochę ewentualnej opieki teściowej nad małym w przyszłości. Chociaż może nie będzie karmić niemowlaka cukrem
Cytat:
no cóż
Nic tylko się cieszyć mój dziś do 4:00 pospał, ale od kilku dni śpi strasznie niespokojnie nie wiem co mu dolega...
Cytat:
Napisane przez justys1358 Pokaż wiadomość
Gratuluje

Wczoraj bylismy na 1 spacerze, dzis sama chciałam isc, ale chłodno jest, nie wiem czy isc czy nie, tzn. 20 ` jest, ale mi jest zimno
Ubierz maleństwo, weź kocyk i idźcie. Choćby nawet na pół godziny

A moje dziecko śpi z kupą, jestem wyrodną matką? walnął na pół przytomnie przy karmieniu, oderwałam cyca, pokołysałam 2 minuty i odłożyłam do łóżeczka. Póki co jest cisza. A najlepiej, że za ścianą prace remontowe i coś wiercą co chwilę, a małego nawet to nie rusza. Podobnie w sobotę, byliśmy na festynie, a ta mała bestia zasnęła przy scenie podczas koncertu.

Nasz skarb 06/05/2012

Stary 2012-06-25, 12:03   #2546
inwytka
Raczkowanie

Nie zaznaczyło mi cytowania
W każdym razie chcę się odnieść do tego, co napisała kism. Przyznaję rację w sprawie błędnego koła z dokarmianiem, bo sama w nie wpadłam. Bolały mnie brodawki, dziecko mi przez cały czas siedziałoby na cycu, bo piersi nie nadążały z produkcją, więc zaczęłam dokarmiać. Teraz nie wiem czy w ogóle wrócimy do samej piersi...
Mam jedną uwagę tylko do tego co napisałaś, że w szpitalu wszyscy dokarmiali. Troche mnie to ukłuło, moze dlatego, ze jescze poczucie winy tkwi we mnie. Ja też w szpitalu poprosiłam o butelkę, bo dziecko mi ryczało z głodu. Cały czas przystawiam i ciągle był płacz. Od samego początku byłam optymistycznie nastawiona do kp, ale dostała sztuczne i od razu się uspokoiła. Ze szpitala wyszłam z płaczem, bo uważałam, że jestem niepełnowartościową kobietą, bo nie potrafię wykarmić swojego dziecka. Dziewczyny na sali normalnie karmiły piersią, a mi prawie nic nie leciało dopiero chyba w piątej dobie po porodzie dostałam pokarmu, ale psychikę miałam tak zszarganą i taki brak wiary w siebie, że nie wiem czy to nie spowodowało dalszych problemów z karmieniem. W każdym razie chciałam tu przedstawić sytuację z innej perspektywy, bo nie każda kobieta dostaje pokarm od razu nie zawsze karmienie dziecka przychodzi z łatwością i nie można mierzyć wszystkich jedną miarką. Sorki za brak ładu i składu, ale mała właśnie ciagnie cyca
Co do złego pokarmu itp nie wypowiem się, bo sie nie znam

co do dmuchania w nosek, to jest prawda, połozna nam to zalecila, bo mala czesto sie zanosi

Zuzka
inwytka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 12:04   #2547
clauudik
Rozeznanie

Cytat:
Dzień dobry.

A dla mnie najważniejsza wiadomość na dziś- mogę pić piwo
A możesz to rozwinąć?? Ja miałam straszną chcicę na piwo, wczoraj prawie zaśliniłam się przed półką w sklepie

Nasz skarb 06/05/2012

Stary 2012-06-25, 12:16   #2548
Alfahelisa
Zakorzenienie

a ja wciąż niezmiennie w dwupaku
i to by było tyle co mam do powiedzenia
Bezpowrotnie elipsa ma"
Aniołek 7t4d [*] 25.05.2011 i nic już nie będzie takie samo
Wiktor 13.07.2012 kochany szczęściarz urodzony 13ego w piątek
Gloria- 07.06.2015 - nasza księżniczka
Alfahelisa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-06-25, 12:25   #2549
anulka4771
Wtajemniczenie

Cytat:

A moje dziecko śpi z kupą, jestem wyrodną matką? walnął na pół przytomnie przy karmieniu, oderwałam cyca, pokołysałam 2 minuty i odłożyłam do łóżeczka. Póki co jest cisza. A najlepiej, że za ścianą prace remontowe i coś wiercą co chwilę, a małego nawet to nie rusza. Podobnie w sobotę, byliśmy na festynie, a ta mała bestia zasnęła przy scenie podczas koncertu.
To ja jestem bardziej wyrodna bo budzę i przebieramJa się boję odparzeniazwłaszcza że ma zaczerwienione po jajkami
Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość

Filipek ur 28.12.2007
Szymonek ur 15.05.2012

Ćwiczę
Stary 2012-06-25, 12:35   #2550
aga_bre
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Alfahelisa Pokaż wiadomość
Oj czeka na fajniejszą pogodę, bo dzisiaj we Wro taka lekko z d.upy.

Cytat:
A możesz to rozwinąć?? Ja miałam straszną chcicę na piwo, wczoraj prawie zaśliniłam się przed półką w sklepie
Odlączam się pod pytanie. Ja co prawda od 3 tygodni walę codziennie jedno karmi na laktację i powiem , że albo moja psychika się wyrównala albo faktycznie ono działa, bo ten cyc co mam czynny to ładnie się napełnie - jeszcze twardnieje i w sumie Mikołaj wypije cyca., tego nieczynnego daję mu pobudzać no i wypija ok. 40-60 ml jeszcze z butli, więc minimum te 30-40 w cycach mam. Może to niewiele ale zawsze to cyc.

Co do kp i mm. Ja uważam, że kp jest dla dziecko najzdrowsze, ale nie każdemu jest dane kp i nie każdy musi chcieć. Ja bym chciała nie ze względu na wygodę, tylko dla zrowia dziecka i ekonomię, bo akurat przyjemności mi to nie sprawia.

My już po spacerze. Śmiesznie bylo. Poszłam do kauflanda po takie pierdoły, jabłka, chleb itp. Misiek spokojny ładnie śpi. Myśle sobie super. Nagle patrzę a on oczy jak 5zł, ale nic to. Leż y sobie spokojnie, wierzga nóżkami. Jest ok. Podchodzę do kasy, a Pyśk jak nie rozedrze gęby. Wszyscy w koło na mnie, a najgorsze byly spojrzenia tych starszych babć. Narmalnie takie z wyrzutem ; o matka, która nie potrafi uspokoić dziecka. A Mikołaj oczywiście ani smoka, ani nic. Dopiero ja szybko ręce zdezynfekowałam, małemu palec do dzioba dwa razy zassal, wypłuł paleci poszedł spać. Po prostu nie mogę z tego mojego dziecka.

Macie jakieś sposoby na nauczenie/polubienie przez dziecko smoczka??

Z racji tego, że Mikołaj jutro kończy miesiąc to ja dzisiaj postanowiłam to uczcić i wracam do robienia soków ze świeżych warzyw i owoców. Na początek idzie marchewka z jabłkiem. Myslicie, że mu zaszkodzi??
Aż nie mogę się doczekać.

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości