Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2345 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-09-29, 23:15   #70321
Martek_
Zadomowienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIV część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez "niusia" Pokaż wiadomość
Metoda OMO, czytam o niej już długo i tej informacji nie mogę znaleźć: Na jak długo nakładamy pierwszą odżywkę? Chodzi mi o tą nadającą się do mycia...
OMO:
O - odżywka nadająca się do mycia. Może być nakładana na chwilkę przed myciem lub może być nakładana w formie maski na jakiś czas przed myciem. Zamiast odżywki może być olej, nie trzeba na niego nakładać już odżywki, ale można (dlaczego warto? odżywka zemulguje olej i ten łatwiej zmyje się z włosów). Ma to na celu uchronienie włosów od silniejszego detergentu znajdującego się w szamponie i umycie ich na długości.
M - mycie. Delikatny szampon na sam skalp i leciutki masaż.
spłukujemy wszystko i..
O - odżywka do spłukiwania. Ma na celu już to właściwe odżywienie. Trzymana dowolnie, zależy od włosów
Potem spłukujemy, ostatnie płukanie najlepiej chłodną wodą (domykamy łuski) i odżywka b/s, stylizator czy co tam kto uważa

Mam nadzieje że w miarę zrozumiale udało mi się wyjaśnić
Stary 2012-09-29, 23:37   #70322
201801220933
Konto usunięte

Wielkie dzięki Martek. Bardzo klarownie mi to rozjaśniłaś.. Wcześniej nie wiedziałam, o co w tym właściwie chodzi/po co to wszystko. Zapisze sobie ten post i jak najszybciej wprowadzę wszystko w życie.

Pewnie niedługo sierota pojawi się z następnymi pytaniami.
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 00:44   #70323
Riddim
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez vivinn Pokaż wiadomość

Tak, zapuszczam. To znaczy - próbuję, bo włosów dłuższych niż mam teraz nie miałam od... gimnazjum, czyli 6/7 lat Nie wiem jak będę się czuła w dłuższych (i w dodatku kręconych )
Aaaa to szybko urosną Tak mi się wydaje, że jak ktoś ma krótsze to jakoś łatwiej mu idzie Trzymam kciuki i życzę wytrwałości - coś czuję, że na długich będzie jeszcze piękniej niż jest teraz.

Cytat:
Napisane przez hahihehy Pokaż wiadomość
Riddim, zgadnij co Twojego mam
30 sekund zawiechy... a potem tak: . Jak znajdziesz czas to wiesz, pw klikaj

Cytat:
Napisane przez Karmenka Pokaż wiadomość
Nawet mi żelatyna nie śmierdziała dziś.
Zrobiłam to laminowanie i hm, włosy są po tym fajniejsze, ale różnica niewielka. Są bardziej śliskie, zakręciły się tak jak to mają w zwyczaju, czyli bez ładu, mam wrażenie, jakby było ich więcej i w zasadzie tyle.

Może za mało żelatyny dałam w stosunku do reszty - łyżka żelatyny na łyżkę odżywki i łyżkę oleju. 35 minut, bez podgrzewania. No szału nie zrobiła.
Ooooooo nie zrobiło Ci przyklapu? Chyba pisałaś wcześniej jak robiłaś, więc poszukam i w sobotę wypróbuję

Cytat:
Napisane przez martysek Pokaż wiadomość
Riddim, wydaje mi się, że mamy bardzo podobny kolor. Co miałaś na myśli pisząc o lekkości?
Chyba masz jaśniejsze . Pisałam o puszystości

Cytat:
Napisane przez Martek_ Pokaż wiadomość
Spróbowałam tej Alterki szampon i żel w jednym i... jestem bardzo zadowolona Ładnie domywa, swędzenie zmniejszone (ostatnio mam problem z wysuszonym skalpem). Niby bezzapoachowe ale jak dla mnie czuć alkoholem. Jak na razie jestem na tak. Mam nadzieję, że nie będzie tak jak z facelle - początki super a na koniec podrażnienia
Ja dziś jestem po drugim myciu. Też mi się podoba nic a nic nie swędzi. Dla mnie to śmierdzi mlekiem zsiadłym :P.

Cytat:
Napisane przez dziuwlenka Pokaż wiadomość
kupiłam dzisiaj trzy joaśki 4 pianki isany 2 odżywki i 2 maski granat i aloes aterry i mrs pottersa z aloesem jeszcze mi konieczny olej z orzechów włoskich
O jak się obkupiła
Stary 2012-09-30, 01:11   #70324
bazzy
Raczkowanie

zrobiły mi się takie loczki po miesiącach męki, nawet jestem w stanie je znieść, tylko ten puch!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_0363f.jpg (96,7 KB, 51 załadowań)
bazzy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 07:43   #70325
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez DzierzbaCzarnoczelna Pokaż wiadomość
Dla mnie największym problemen zawsze było rozczesanie przy myciu, plątanie na wietrze iprzyklap u nasady Nie wiem, czy im pozwolę jeszcze odrosnąć

Nie prostuj, powoli sobie będą rosnąć Jakbym miała taki ładny skręt jak Ty, to mógłby mi i 20cm z długości zabrać, nie miałabym mu za złe. Są w ogóle jakieś szanse, że moje włosy po jakimś czasie zaczną się mocniej skręcać?
Obiecane zdjęcia:
1) dziś rano - ogólnie trochę syf
2) po drugim myciu - jeszcze gorzej
3) porównanie przed i po cięciu, nie widać dokładnie różnicy, bo zdjęcia są zrobione z różnej odległości

Nie wiem, czy ostatecznie nie zetnę lekko przed ramiona

Widzę że nasze włosy zachowują sie bardzo podobnej i sa podobnej długości, też całkiem niedawno myslalam o ścieciu ale zwątpiłam szkoda mi ich gdyż od roku zapuszczałam bo obcieciu i lekkim wycieniowaniu i szczerze mówiąc nie widziałam jakieś szczególnej poprawy w skręcie, tak jak tu któraś z dziewczyn wspomniała kręciły sie nadal na tej samej wysokości a szczerze mówiąc to wyglądały gorzej niż przed ścięciem bo końcówki sie głównie odwijały
A jeśli chce skręt wyżej to na noc kiedy juz są prawie suche (prawie ponieważ dobrze by było gdyby były minimalnie wilgotne ) skręcam je na czubku głowy w takiego ślimaczka (koczka) tylko nie naciągając mocno włosów i ide spać, rano wstaje rozplątam przeczesze palcami lekko potrząsne głową i już bo kiedy je wsytylizuje żelem itp to przez pierwsze 30 min wygladaja super poozniej robia co chca po prostu zyja wlasnym zyciem ;p a tak oto po ślimaczku wlosy mam fajne cały dzien bez zadnego zelu i co najwazniejsze bez puchu
izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 07:47   #70326
imbryka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cyferki Pokaż wiadomość
Jeśli odżywka by zmyła ten silikon, to będę używać, jeśli nie - to tylko na zimę i tylko na połowę włosów (wycieniowane, więc sporo końcówek do zabezpieczenia.)
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...6&postcount=10
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=387147

Cytat:
Spróbowałam tej Alterki szampon i żel w jednym i... jestem bardzo zadowolona Ładnie domywa, swędzenie zmniejszone (ostatnio mam problem z wysuszonym skalpem). Niby bezzapoachowe ale jak dla mnie czuć alkoholem. Jak na razie jestem na tak. Mam nadzieję, że nie będzie tak jak z facelle - początki super a na koniec podrażnienia
Też ostatnio używam tego szamponu, rowniez polecam, jak dla mnie póki co to chyba najlepszy z łagodnych szamponów

Dziewczyny czytajcie pigułkę i FAQ bo tam na prawdę jest wiele podstawowych informacji które będą odpowiedzią na Wasze pytania

imbryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 07:59   #70327
jula85
Raczkowanie

no to ja troche sie pochwalę
włosy po myciu były mięciutkie ladnie skręcone,i mialy nawet objętość (co sie raczej nie zdarza,trudno mi z tym cos z robic) a zrobilam tak:
-wlosy spiskane woda z aloesem,na to odzywka joaska czerwona i oliwa z oliwek na ok 3h
-mycie joaska czerwona
d/s balsam GP z olejem lopianowym ( ma silikony ale musze ja wykorzystac do konca)
- b/s joaska niebieska
- pianka isana i troche zelu mrozacego
- wyschly naturalnie i tak poszlam spac

rano po odgnieceniu byly tak jak opisalam wyzej, bylam bardzo zadowolona mimo ze troche skret sie oslabil po nocy

ale na drugi dzien po reanimacji ( woda,minimalnie joaska zolta, zel lniany ,pianka isana) byl skret ale strasznie przyklapniete czy to wina zelu lnianego ktorego nie dalam po myciu?

wogole moj najwiekszy problem to przyklap ,po myciu jeszcze jako tako wyglada ale na nastepny dzien po reanimacji okropnie mimo ze mokre maja piekny skret to po odgnieceniu chlast!
-
jula85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 08:56   #70328
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Zapach zelatyny to dla mnie jeden z najgorszych zapachów świata..
Ja pamiętam, jak miałam kiedyś maskę z łożysk, to dopiero śmierdziało.

Cytat:
Próbowałąm już dwukrotnie ugotować żel lniany, ale nie chce się przecedzić, cóż, trening czyni mistrza.
Jam masz to przelane do sitka, to weź łyżkę i szoruj po dnie, jak dalej nic nie leci, to dolej przegotowanej wody, na pewno przeleci. Ja tak robię i działa.
Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
Aaaa to szybko urosną Tak mi się wydaje, że jak ktoś ma krótsze to jakoś łatwiej mu idzie Trzymam kciuki i życzę wytrwałości - coś czuję, że na długich będzie jeszcze piękniej niż jest teraz.

Ooooooo nie zrobiło Ci przyklapu? Chyba pisałaś wcześniej jak robiłaś, więc poszukam i w sobotę wypróbuję
Też tak myślę. I chyba obetnę te włosy. Bo już nie mają kształtu, po czym dalej będę zapuszczać i zmuszać do porostu.

Wręcz napusz mi zrobił. Jak poszłam rano do łazienki to dalej mam ładną grzywkę a zazwyczaj po nocy była do niczego.

Nie mam fot, bo ktoś mi skradł aparat, a telefonem to wiesz jak to wygląda.
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 10:06   #70329
DzierzbaCzarnoczelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bazzy Pokaż wiadomość
zrobiły mi się takie loczki po miesiącach męki, nawet jestem w stanie je znieść, tylko ten puch!
Piękny skręt! Nie wiem jaka jest przyczyna puchu, ale Twoje włosy będą zjawiskowe, jak już się z nim uporasz

Cytat:
Napisane przez izaa29 Pokaż wiadomość
Widzę że nasze włosy zachowują sie bardzo podobnej i sa podobnej długości, też całkiem niedawno myslalam o ścieciu ale zwątpiłam szkoda mi ich gdyż od roku zapuszczałam bo obcieciu i lekkim wycieniowaniu i szczerze mówiąc nie widziałam jakieś szczególnej poprawy w skręcie, tak jak tu któraś z dziewczyn wspomniała kręciły sie nadal na tej samej wysokości a szczerze mówiąc to wyglądały gorzej niż przed ścięciem bo końcówki sie głównie odwijały
A jeśli chce skręt wyżej to na noc kiedy juz są prawie suche (prawie ponieważ dobrze by było gdyby były minimalnie wilgotne ) skręcam je na czubku głowy w takiego ślimaczka (koczka) tylko nie naciągając mocno włosów i ide spać, rano wstaje rozplątam przeczesze palcami lekko potrząsne głową i już bo kiedy je wsytylizuje żelem itp to przez pierwsze 30 min wygladaja super poozniej robia co chca po prostu zyja wlasnym zyciem ;p a tak oto po ślimaczku wlosy mam fajne cały dzien bez zadnego zelu i co najwazniejsze bez puchu
U mnie te ślimaczki sprawdzały się przed CG, jak jeszcze męczyłam włosy szczotką. Tworzyły się ładne, grube fale. Teraz wszelkie warkocze/koczki na noc nie zdają egzaminu - budzę się z pogniecionymi krzywusami
Masz może jakieś zdjęcie swoich włosków? Chętnie bym obejrzała
Stary 2012-09-30, 10:22   #70330
201801220933
Konto usunięte

Cytat:
Jam masz to przelane do sitka, to weź łyżkę i szoruj po dnie, jak dalej nic nie leci, to dolej przegotowanej wody, na pewno przeleci. Ja tak robię i działa.
Dzięki za radę, ale próbowałam i nie przeleciało ani trochę, potem zostawiłam na dłużej, ale chyba mam zbyt drobne sitko. Poza tym konsystencja, ilektoś na to patrzę/dotykam/przelewam robi mi się niedobrze. Wygląda to i zachowuje się jak jeden wielki glut niemożliwy do rozdzielenia i nałożenia na włosy. Chyba u mnie pomysł na żel lniany nie wypali. Kupiłam wczoraj Mrożący, ale ma polyquanterium w składzie na samym początku :/ i odciskałam włosy kilka minut, żeby sztywnośc ustąpiła.

Moje włosy w sztucznym świetle mają fajny połysk, ale mam wrażenie że w ciągu dnia są zupełnie matowe. Jeszcze ten bylejaki wypłowiały kolor i złoty poblask, uświadomiłam sobie teraz to wszystko. Moje włosy są koszmarne. Mam kryzys włosowy. Mam też motywacje itd., ale natłok moich włosowych niedociągnięc mnie przytłacza. ...gdy widzę zdjęcia waszych włosów w codzienniku włosowym aż mnie skręca () z zazdrości. Wszystkie macie piękne loki i fale, każda z nich lśni własnym blaskiem, są perfekcyjnie uformowane itd., a moje to koszmar

PS. Który hegron ma lepszy skład (do mycia), różowy czy fioletowy? Czytam recenzje i nie wiem który wybrać.
Głupio mi zadawać takie, zapewne dla Was banalne pytania.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2012-09-30 o 10:31
Stary 2012-09-30, 10:31   #70331
Karmenka
Zakorzenienie

Cytat:
Dzięki za radę, ale próbowałam i nie przeleciało ani trochę, potem zostawiłam na dłużej, ale chyba mam zbyt drobne sitko. Poza tym konsystencja, ilektoś na to patrzę/dotykam/przelewam robi mi się niedobrze. Wygląda to i zachowuje się jak jeden wielki glut niemożliwy do rozdzielenia i nałożenia na włosy. Chyba u mnie pomysł na żel lniany nie wypali. Kupiłam wczoraj Mrożący, ale ma polyquanterium w składzie na samym początku :/ i odciskałam włosy kilka minut, żeby sztywnośc ustąpiła.
(
Ja mam takie sitko: http://www.kolbiarz.pl/imgs/prds_b/0....Sitko75_1.jpg

I przelatuje wszystko jak mieszam. A jest bardzo drobne.
Na początku mnie też glut nie przekonywał. Ani to koloru fajnego nie ma, ani zapachu, nieprzyjemna konsystencja ale fajnie zadział więc używam.
Karmenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 10:44   #70332
natalcia250
sentimental animal

Cytat:
Piękny skręt! Nie wiem jaka jest przyczyna puchu, ale Twoje włosy będą zjawiskowe, jak już się z nim uporasz

U mnie te ślimaczki sprawdzały się przed CG, jak jeszcze męczyłam włosy szczotką. Tworzyły się ładne, grube fale. Teraz wszelkie warkocze/koczki na noc nie zdają egzaminu - budzę się z pogniecionymi krzywusami
Masz może jakieś zdjęcie swoich włosków? Chętnie bym obejrzała
u mnie takie rzeczy kompletnie nie zdają egzaminu, po jakimś czasie ślimaczkowy skręt miesza się z moim własnym i jest piorun w miotłę a na warkocze kiedyś prostowałam włosy, jak miałam 6-7 lat pamiętam jaka byłam zafiksowana na punkcie prostych włosów już w przedszkolu
btw przeczytałam, że jesteś z Kalisza, mój brat tam mieszka

mam pytanie, skoro wycofali Isanę z babassu, to gdzie znajdę podobną odżywkę pod olej?
When you've seen him use a gun, boy
When you've seen him use a gun
natalcia250 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 10:44   #70333
Anna1952
Rozeznanie

moje włosy po koloryzacji niestety są bardzo przesuszone i wyszedł dość ciemny odcień rudego zamiast miedzi w dodatku mam włosy ledwo zakrywające kark. Ale w wolnej chwili przesledzę Pigułę dokładnie i będę miała wreszcie fajne włosy

Szukała wczoraj odżywki z Joanny Naturia i nigdzie nie było. Nie ma to jak moje szczęście do zakupów Ale nie poddam się

A przy okazji, mam jeszcze pół Isany z babassem. Jak myślicie jako które O w OMO bardziej sę nada? Kiedy olejowałam używałam jako drugie, ale teraz olej nie przyszedł jeszcze i sama nie wiem...
82-76,3- 63
Anna1952 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 11:10   #70334
201801220933
Konto usunięte

[QUOTE=Anna1952;36833114]moje włosy po koloryzacji niestety są bardzo przesuszone i wyszedł dość ciemny odcień rudego zamiast miedzi w dodatku mam włosy ledwo zakrywające kark. Ale w wolnej chwili przesledzę Pigułę dokładnie i będę miała wreszcie fajne włosy

Szukała wczoraj odżywki z Joanny Naturia i nigdzie nie było. Nie ma to jak moje szczęście do zakupów Ale nie poddam się
[\QUOTE]

Od prześledzenia pigułki do ładnych włosów jest według mnie dość długa droga, ale z pewnością się to opłaci. Sama dopiero zaczynam, więc powodzenia.

Odżywek Naturia szukaj w osiedlowych drogeriach, ja widze je też w każdym większym sklepie spożywczym na stoiskach kosmetycznych.

Cytat:
Ja mam takie sitko: http://www.kolbiarz.pl/imgs/prds_b/0....Sitko75_1.jpg

I przelatuje wszystko jak mieszam. A jest bardzo drobne.
Na początku mnie też glut nie przekonywał. Ani to koloru fajnego nie ma, ani zapachu, nieprzyjemna konsystencja ale fajnie zadział więc używam.
Kupię dzisiaj.
Stary 2012-09-30, 11:19   #70335
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Wielkie dzięki Martek. Bardzo klarownie mi to rozjaśniłaś..
Do usług

Cytat:
Jaaaki skręt . Co do puchu - olejowanie, cięższa d/s i porządna b/s. Płukanki lnianej też warto spróbować. Gdzieś w FAQ albo pigułce jest o puchu, przeczytaj sobie raz jeszcze

Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
wogole moj najwiekszy problem to przyklap ,po myciu jeszcze jako tako wyglada ale na nastepny dzien po reanimacji okropnie mimo ze mokre maja piekny skret to po odgnieceniu chlast!
-
Na przyklap podobno dobre podpinanie. Ja nie podpinam ale wiem, ze np kascysko to robi. Jest u niej na blogu - http://kascysko.blogspot.com/2012/09...-przydaja.html Gdzieś na wizazu też musi o tym być

Cytat:
Kupiłam wczoraj Mrożący, ale ma polyquanterium w składzie na samym początku :/ i odciskałam włosy kilka minut, żeby sztywnośc ustąpiła.

Moje włosy w sztucznym świetle mają fajny połysk, ale mam wrażenie że w ciągu dnia są zupełnie matowe. Jeszcze ten bylejaki wypłowiały kolor i złoty poblask, uświadomiłam sobie teraz to wszystko. Moje włosy są koszmarne. Mam kryzys włosowy. Mam też motywacje itd., ale natłok moich włosowych niedociągnięc mnie przytłacza. ...gdy widzę zdjęcia waszych włosów w codzienniku włosowym aż mnie skręca () z zazdrości. Wszystkie macie piękne loki i fale, każda z nich lśni własnym blaskiem, są perfekcyjnie uformowane itd., a moje to koszmar

Nie przejmuj się tym PQ, wystarczy regularnie oczyszczać SLS i problemu być nie powinno.

Nie masz koszmarnych włosów. Nie ma włosów idealnych - "perekcyjnie uformowane"? Zawsze znajdzie się jakiś włosek który odstaje albo jakiś kosmyk który nie chcę współpracować. Nie wierzę żeby któraś z dziewczyn zawsze miała nienaganną fryzurę. Dbaj o włosiska, pielęgnuj, kochaj miłością bezgraniczną a się odwdzięczą Nawet jeśli nie spełniają Twoich oczekiwań - zaakceptuj je. W końcu co by było jakbyś ich nie miała? .
A co do blasku - zimna woda jako ostatnie płukanie dużo daje. Płukanka z żelu lnianego też często nadaje blask. Jaki masz kolor włosów? Jeżeli ciemne, to płukanka z kawy fajnie pogłębia kolor

Jak to głupio - po to jest forum, zadawaj zadawaj

Cytat:
Napisane przez Anna1952 Pokaż wiadomość
A przy okazji, mam jeszcze pół Isany z babassem. Jak myślicie jako które O w OMO bardziej sę nada? Kiedy olejowałam używałam jako drugie, ale teraz olej nie przyszedł jeszcze i sama nie wiem...
U mnie się świetnie sprawdza taki zestaw:
O - babassu
M - delikatny szampon
O - babassu plus alterka brzoskwiniowa.

Edytowane przez Martek_
Czas edycji: 2012-09-30 o 11:20
Martek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 11:19   #70336
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
A ja się pożalę i pochwalę.
Pożalę, bo po szamponie brzoskwiniowym alterry dostałam megałupieżu, chodzę i się drapię a za paznokciami śnieg Czyżby moja skóra aż tak nie lubiła wysuszających agresywnych składników? Po myciu pottersem problem był duuużo mniejszy. Miałam nadzieję, że nałożony glutek lniany i maska nawilżająca zniwelują wysuszająco-drażniące działanie szamponu
Czym wobec tego mam oczyszczać włosy raz na kilka tygodni?
Szamponem bez alkoholu. Poza tym zależy teraz czy chcesz oczyścić włosy czy może skórę. Skórę oczyścisz pilingiem (możesz Pottersa zmieszać z cukrem brązowym i masować) a włosy możesz oczyścić szamponem, byle nie nakładć na skórę.
W przypadku odżywki działa mechaniczne mycie, zaś w przypadku szamponu - chemia i fizyka. Nie trzeba masować skóry, by domyć włosy. Ugnieć je, mając pochyloną głowę. Będa czyste.

Cytat:
A w przepisie od kacysko chyba (pogubiłam się) jest podana cytryna/ocet. Co daje to zakwaszenie ?
Reguluje pH mieszanki, którą robisz. A jeśli jest niższe, to wówczas może domknać łuskę - efekt wygładzenia będzie lepszy. W końcu i tak działamy na powierzchni włosa.
Cytat:
Czy to samo można osiągnąć zakwaszającą płukanką po wszystkim ?
bo zakwaszając apłukanka obniża pH i domyka łuski, ale nie zawiera żelatyny, której skłądniki wbudują się w miejsca uszkodzeń.
Wszystko jest od czegoś innego
Cytat:
Stwierdziłam, że chyba będę spać w warkoczu, bo jak zobaczyłam dziś moje końcówki to padłam, takie połamane. Ale od maja fryzjera nie widziały
Nie zabezpieczasz końcówek?

Cytat:
Napisane przez Riddim Pokaż wiadomość
Przy zestawie "totalne minimum" (szampon bezzapachowy Alterra, odżywka Alterra granat, Joaśka lniana b/s - wreszcie znów moja! ) włosy mi się wyprostowały niemalże całkowicie i wyschły w 2h. O ile na to ostatnie nie mogę narzekać to brak skrętu... a jedno i drugie do nich niepodobne. Co mogło nie podpasować? :/
Cały zestaw. Za mało emolientów. Brak stylizatora. Niewłaściwe suszenie. Zła stylizacja.
Za mało danych dałaś, by czegokolwiek się pewniej uczepić.

Cytat:
Napisane przez deszczowypies Pokaż wiadomość
dziewczęta kochane, a co robicie z włosami w ciągu dnia?
Kiedy miałam dłuższe, podpinałam spinkami-tukankami. Czasem klamrą-żabką.
Cytat:
bo ja na przykład 'po domu' zawsze związuję w kok/kitę na czubku głowy
NIe dośc, że naciągasz w ten sposób włosy, to i szkodzisz cebulkom. Im ciasniejsze upięcie, tym gorzej dla włosów i cebulki.

Cytat:
Napisane przez xyz7 Pokaż wiadomość
znowu wyrwałam grzebieniem mnóstwo włosów.. zamawiam tangle teezer!!!!!!
A czesałaś na sucho? Od końców?

Cytat:
Napisane przez audiogirl Pokaż wiadomość
Ehh, no właśnie nic nie zmierzyłam, dodałam tak dużo cytryny przez zwykłe roztargnienie, a jak to zauważyłam, to stwierdziłam, że "na pewno nie zaszkodzi" Ale teraz już jestem mądrzejsza i wiem
nauka na pewno się przyda a po takiej zapamiętasz na długo
Cytat:
Mniej oznacza więcej --> ja niby też o tym wiem, ale jestem takim przypadkiem, który chyba niestety musi czekać na totalny odrost wszystkich włosów. Były niemiłosiernie zniszczone i mimo, że mogę instensywną pielęgnacją doprowadzić je do stanu "jako tako", to bardzo łatwo im znowu się totalnie wysuszyć. Teraz mam ok. 10 cm zdrowego odrostu, więc jeszcze tylko jakieś 4 lata i będzie dobrze
Też byłam takim przypadkiem. Sprawdź w albumach na moim profilu. Czekałąm, aż włosy odrosną i regularnie skracałam rozjaśnione.
Juz nawet nie pamiętam
Cytat:
Wczoraj podjęłam "męską decyzję" o odrzuceniu hormonów. Co prawda w połowie opakowania, ale dodatkowo strasznie mi się nasiliły migreny (to cholerstwo z aurą), a to jest bezwzględne przeciwwskazanie. Skóra też mi się zrobiła po nich sucha i dlatego myślałam, że to może mieć taki wpływ na włosy.
Niechybnie i wątroba Ci podziękuje

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 11:35   #70337
Eloe77

Cytat:
Napisane przez alex1989 Pokaż wiadomość
moim plusem było to że mi się włosy kręciły od nasady od samego początku nie wiem co bym musiała zrobić żeby skręt nie był zaraz od skóry głowy
i teraz np. korkociągi robią mi sie przy skalpie a na długości włosy sa tylko pofalowane kompletnie nie wiem jak sobie z tym zacząć radzić
Pielęgnacją. Włos jest żywy max. do 2 cm od skóry, więc dalej działa na niego głównie otoczenie i to, co sama z nim robisz. Zatem pielęgnuj, bo jak widać wyraźnie czegoś im brak.
Cytat:
Napisane przez pati_bc Pokaż wiadomość
Jak zwykle spóźniona ale... Eloe
super, ze jesteś
jakie miłe powitanie
A ja jestem na analizowym zwykle
Cytat:
Napisane przez Doe Pokaż wiadomość
Moje włosy mają lekkiego focha po ostatnim farbowaniu, ale jest coraz lepiej. Macie może jakieś sposoby na zrobienie swoim kręciołkom dobrze po farbowaniu?
Farbowanie na olej. Po farbowaniu własna maska z ograniczoną ilością humektantów, a nie saszetka dołączona do farby. Głownie emolienty powinny byc w masce. Płukanka zakwaszająca (obowiązkowo! Podczas farbowania zmieniasz wszak pH!)
No i musisz poczekac kilka myć, by włosy doszły do siebie.

Cytat:
Do tego wydawało mi się, że gdzieś czytałam o dobrym działaniu maski Sleek Line z proteinami jedwabiu i kupiłam. Wydałam na darmo 30 zł, bo ona niezgodna z CG I co ja mam z nią teraz zrobić
Cytat:
Karmenka, ma cyclopentaxiloxane - silikonwy oblepiacz. Ślepa chyba byłam, ze tego nie doczytałam
Cytat:
Ale to nie jest zły silikon. Ja bym używała, bo to silikon lotny, czyli sam odparowuje z włosa.

Cytat:
idzie zima, czapki, szale, tarcie, elektryzowanie, to jednak warto we włosowej diecie coś oblepiającego zostawić.
nie inaczej! Kocham zimę Nareszcie punkt rosy się ustabilizuje To jedyna pora roku, gdy nie musze walczyć z puchem (wystarczy zapomiećo glicerynie )
Cytat:
Edit. Cyclomethicone has good solubility in most anhydrous alcohols and in many cosmetic solvents and oils.
Ale to akurat ma niewiele wspólnego z włosami, ale z rozpuszczalnością samego składnika w mieszankach.
Cytat:
Jedyny pozytyw, to taki, że kupiłam sukienkę na wesele (co prawda nie mam pojęcia jakie kolory makijażu dobrać do szafirowego) i szczotkę do włosów z włosiem dzika. Przestanę męczyć włosy plastikową szczotką.
Czeszesz szczotką loki?

Cytat:
Mam słabość do długich warkoczy, zawsze mi się taki marzył Nie wiem, czy moje w tej chwili są piękniejsze niż taki właśnie warkocz-marzenie
Może na dziś nie, ale regularnośc pielęgnacji i obserwacji, czego włosom potrzeba
sprawi, ze nie będziesz chciała ich wiązać.
Cytat:
No i obudziłam się dziś załamana Nie wiem, ile czasu potrzeba włosom na przywyknięcie do nowej długości, ale śmiem stwierdzić, że zwinęły się jeszcze słabiej niż dotychczas
To po cięciu. Daj im tydzień, nawet do dwóch. Muszą przywyknąć.
Zobacz, mam 4 rok pielęgnacji i nadal włosy dostaja po nosie, gdy je obcinam. Ale teraz potrzeba kilku dni, by się ogarnęły, a nie kilku tygodni
[1=8f44be8657be3d2a3733d9c 7d3db3d2234bdc5f1_6583833 2e9b82;36822488]Wrzucam moje.
Nie wiem czemu zaczynają mi się tak zbijać na końcach.[/quote] Zbijać? Może przydałoby się nieco oleju na końcówki?
Poza tym są cudowne - kocham takie skręty.
Twoje włosy będą bardzo potrzebowały olejów.

Cytat:
Napisane przez wojownicza ksiezniczka Pokaż wiadomość
Ja co bym nie robila to wlosy mi sie odgniataja nawet najlzej zapleciony warkoczyk powoduje odrazu ze moje loczki zmieniaja sie w krzywulce nawet lekkie spinanie
Pielęgnacja daje możliwość wpływu i na to - włosy odgniotą się w dużo mniejszym stopniu, bo będą bardziej sprężyste. Do tego warkocz to zawsze zmiana naturalnego ułożenia, więc jak mają się nie wykrzywić?

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-09-30, 11:46   #70338
xyz7
Zadomowienie

Ja jutro idę ściąć włosy Najpierw te najdłuższe wyrównam i za jakiś czas te krótsze do nich podrosną. Bo mam wrażenie, że jedno najdłuższe pasmo najbardziej się plącze i wyciągam "z niego" najwięcej włosów. Szkoda, że mam tak zniszczone degażówkami i wycieniowane okropnie, nigdy więcej
xyz7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 11:46   #70339
e_liska
Raczkowanie

GG do e_liska

Cytat:

PS. Który hegron ma lepszy skład (do mycia), różowy czy fioletowy? Czytam recenzje i nie wiem który wybrać.
Ja też za pierwszym razem miałam ogromny problem z przecedzeniem żelu lnianego, dlatego następnym razem dałam mniej ziarenek, więcej wody i wszystko poszło jak należy A Hegrony, o ile się nie mylę, różnią się tylko zwartością gliceryny- fioletowy ma jej więcej.
Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
u mnie takie rzeczy kompletnie nie zdają egzaminu, po jakimś czasie ślimaczkowy skręt miesza się z moim własnym i jest piorun w miotłę a na warkocze kiedyś prostowałam włosy, jak miałam 6-7 lat pamiętam jaka byłam zafiksowana na punkcie prostych włosów już w przedszkolu

mam pytanie, skoro wycofali Isanę z babassu, to gdzie znajdę podobną odżywkę pod olej?
U mnie koczki wszelakie robią po rozpuszczeniu efekt pudla, więc dałam sobie z nimi spokój
Stary 2012-09-30, 12:09   #70340
Eloe77

Cytat:
To ja przepisze pełny skład, bo on jest inny chyba, niż widziałam w spisie:

Skład: Aqua, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Isopropyl Myristate, Halianthus Annuus, Cyclopentasiloxane, Dimethiconol, Hydrolyzed Silk, Butylene Glycol, Malic Acid, Prunus Amygdalus Dulcis Seed Extract, Actinidia Chinensis Fruit Juice, Citrus Aurantium Dulcis Fruit Juice, Citrus Paradisi Fruit Juice, Pyrus Malus Fruit Juice, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Parfum, Alpha-Isomethyl Ionone, Eugenol, Hexyl Cinnamal, Linalool, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben, Propylaraben

Serio może być? Używacie tego?
W jakim spisie? Jeśli na analizowym, to wstaw proszę z pełną nazwą. Zrobimy aktualizację, bo moze to nowy skład.
No i jest dimethiconol, ale osobiście mam wątpliwości co do zmywania go betainą kok.
Cytat:
Dla mnie największym problemen zawsze było rozczesanie przy myciu
To robisz tylko tuż przed spłukaniem odżywki. Trzeba dac chwilę antystatykom na wygładzenie łuski.
Cytat:
plątanie na wietrze
niestety przy długich włosach to jest zmora. Pozostaje warkocz jedynie.
Cytat:
iprzyklap u nasady
Długie=cięższe. Podnosić u nasady można podczas suszenia, podpinając tukankami itd. Wszystko w FAQ.
Cytat:
Są w ogóle jakieś szanse, że moje włosy po jakimś czasie zaczną się mocniej skręcać?
Są, ale w sumie na dwoje babka wróżyła.
Cytat:
3) porównanie przed i po cięciu, nie widać dokładnie różnicy, bo zdjęcia są zrobione z różnej odległości
I tu się mylisz, bo widać różnicę. I to bardzo. Spójrz, jak od razu nabrały objętości i sensownego kształtu. Po prawej wyglądają tylko na niewycieniowane.
Cytat:
Nie wiem, czy ostatecznie nie zetnę lekko przed ramiona
daj im czas się przyzwyczaić do długości. I sobie też. O ewentualnym ponownym cięciu pomyśl za miesiąc. Nie wcześniej.
Cytat:
Nawet mi żelatyna nie śmierdziała dziś.
Zrobiłam to laminowanie i hm, włosy są po tym fajniejsze, ale różnica niewielka. Są bardziej śliskie, zakręciły się tak jak to mają w zwyczaju, czyli bez ładu, mam wrażenie, jakby było ich więcej i w zasadzie tyle.
Może za mało żelatyny dałam w stosunku do reszty - łyżka żelatyny na łyżkę odżywki i łyżkę oleju. 35 minut, bez podgrzewania. No szału nie zrobiła.
U mnie też szału, poza ograniczeniem puszenia i gładkością włosó nie było. O większym skręcie nie było też mowy.
U mnei o tym nie decyduje jedynie to, co na wierzchu. Raczej to, co w środku, a to, co na wierzchu, jeśli za cięzkie, może skręt zmniejszyć
Ale to u mnie.
Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
mój 6000 post ;P

Cytat:
Jeśli Dimethiconol jest zmywalny łagodnymi detergentami, to takimi w odżywce też? Zmyje się to Hegronem albo Pottersem aloesowym?
B SLSów używam rzadko a one jednak są mocnymi detergentami.
Musi być coś z grupy amfoterycznych (np. betaina kokamidopropylowa.).
Cytat:
Jeśli odżywka by zmyła ten silikon, to będę używać, jeśli nie - to tylko na zimę i tylko na połowę włosów (wycieniowane, więc sporo końcówek do zabezpieczenia.)
Czyli na zimę
Cytat:
jest alko - na 5 miejscu, ale jest. Trzeba więc uważac, zmieniac myjadła.
Cytat:
Czego oczekuję? Bardziej zdefiniowanego skrętu.
Nic od razu.
Cytat:
Obawiam się, że ścięcie może spowodować zupełny wyprost, choć z drugiej strony, wnioskując z zachowania najkrótszych włosów przy twarzy (prawie zawsze pojawiają się urocze spiralki skręcone od nasady), mogłyby się bardziej skręcić. Naprawdę nie wiem czego się spodziewać
Włosy różnie się zachowują na całej głowie. Może przy twarzy akurat skręcają sie bardziej?
Ojć, skasowałam informacjęo bobie - czyli to nie będzie Twoja długośc. Musi byc ewidentanie za ramiona. Można spróbować krócej za kilka... lat regularnej pielęgnacji.
Cytat:
Aha, pianka obciąża mniej niż żel, prawda? Lżejszy włos lepiej się skręci? Muszę to sprawdzić
To zależy:
- od włosa i skrętu,
- od stanu włosa,
- od składu żelu i składu pianki,
- od pogody.

[QUOTE="niusia";36830389]używam codzienie żelu i staram się wypełniać wszystkie warunki dla osiągnięcia skrętu, ale obecnymi metodami więcej z moim włosów nie wykrzesam, dlatego muszę zmienić pielęgnację na bardziej zgodną z CG[/quote] Hmm... nie samym cg włos żyje. Przynajmniej bezalkoholowy masz ten żel?
Błędów w pielęgnacji można robić całe mnóstwo.[COLOR="Silver"]

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:56 ----------

[/COLOR]
Cytat:
Wspaniałe! Nie nakładasz olejów? Wyglądaja,jakby im brakowało emolientów.
Cytat:
Napisane przez imbryka Pokaż wiadomość
Dziewczyny czytajcie pigułkę i FAQ bo tam na prawdę jest wiele podstawowych informacji które będą odpowiedzią na Wasze pytania
jak miło, ze sama nie musze tego pisać
Cytat:
Napisane przez jula85 Pokaż wiadomość
d/s balsam GP
?
Cytat:
ale na drugi dzien po reanimacji ( woda,minimalnie joaska zolta, zel lniany ,pianka isana) byl skret ale strasznie przyklapniete czy to wina zelu lnianego ktorego nie dalam po myciu?
Nie. To wina nadmiaru,jaki włosom zafundowałaś. Wcześniej czy później musiało do tego dojść.
Cytat:
-
Może warto przemyśleć dokłądnie zestawy, które robisz?
Skoro nakłądasz coś treściwego po myciu odzywką, to daruj sobie nakłdanie przed i odwrotnie.

Cytat:
Do mycia u mnie lepszy fioletowy. Różowy jest gęstszy. A do odżywiania... żaden się nei nada. Za ubogie to to. I za rzadkie do wzbogacenia. Chyba że miodem albo czym równie gęstym.

Martek o podpinaniu tez jest w FAQ...

W ogóle coś mam wrażenie, że tam nikt nie zagląda

MÓJ IDEAŁ

Stary 2012-09-30, 12:34   #70341
bazzy
Raczkowanie

Nakładam, ale z reguły specjalnie mi się nie chce i robię to od wielkiego dzwonu. No mam plan raz w tygodniu to robić póki co, wczoraj właśnie nałożyłam i na całą noc, przed chwilą zmywałam.
bazzy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 12:55   #70342
DzierzbaCzarnoczelna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
To robisz tylko tuż przed spłukaniem odżywki. Trzeba dac chwilę antystatykom na wygładzenie łuski.
Wiem i stosuje się
Cytat:
niestety przy długich włosach to jest zmora. Pozostaje warkocz jedynie.
warkocz spowoduje odgniecenia, ale chyba lepsze to niż kołtuny nie do rozplątania
Cytat:
Długie=cięższe. Podnosić u nasady można podczas suszenia, podpinając tukankami itd. Wszystko w FAQ.
Czytam i ciągle próbuję czegoś nowego
Cytat:
I tu się mylisz, bo widać różnicę. I to bardzo. Spójrz, jak od razu nabrały objętości i sensownego kształtu. Po prawej wyglądają tylko na niewycieniowane.
Fakt, jest różnica w objętości Skróciłam włosy do najkrótszej warstwy z poprzedniego cieniowania, więc spód zrównał się wierzchem. Muszę udać się do fryzjera, nie wiem tylko jak mocno je teraz wycieniować. Na pewno nie chcę takiego uskoku jak poprzednio.
Cytat:
daj im czas się przyzwyczaić do długości. I sobie też. O ewentualnym ponownym cięciu pomyśl za miesiąc. Nie wcześniej.
Obiecuję cierpliwie czekać
Cytat:
Nic od razu.
Włosy różnie się zachowują na całej głowie. Może przy twarzy akurat skręcają sie bardziej?
Ojć, skasowałam informacjęo bobie - czyli to nie będzie Twoja długośc. Musi byc ewidentanie za ramiona. Można spróbować krócej za kilka... lat regularnej pielęgnacji.
Bardzo dziękuję za wszystkie rady Postaram się stosować i pokochać moje włosy

Cytat:
Napisane przez natalcia250 Pokaż wiadomość
Ja jako dziecko w wieku przedszkolnym nie przywiązywałam uwagi do tego, czy moje włosy są proste czy kręcone. A z tego co pamiętam, to były proste, ale podatne na odkształcenia. Za to jako zupełnie mały brzdąc miałam urocze pierścionki. Chcę je powrotem!
Cytat:
Stary 2012-09-30, 13:01   #70343
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
Kiedy miałam dłuższe, podpinałam spinkami-tukankami. Czasem klamrą-żabką.
NIe dośc, że naciągasz w ten sposób włosy, to i szkodzisz cebulkom. Im ciasniejsze upięcie, tym gorzej dla włosów i cebulki.
to lecę zaopatrzyć się do Rossmanna

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 13:22   #70344
Doe
Rozeznanie

Cytat:
- Zagląda, zagląda... ja bardzo często Niemniej część osób odczuwa potrzebę indywidualnego podejścia i woli zapytać, niż przebijać się przez tyle tekstu.
Doe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 13:29   #70345
deszczowypies
Zakorzenienie

Cytat:
- Zagląda, zagląda... ja bardzo często Niemniej część osób odczuwa potrzebę indywidualnego podejścia i woli zapytać, niż przebijać się przez tyle tekstu.
ja też zaglądam, naprawdę!

deszczowypies jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 13:31   #70346
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82
Konto usunięte

Cytat:
Zbijać? Może przydałoby się nieco oleju na końcówki?
Poza tym są cudowne - kocham takie skręty.
Twoje włosy będą bardzo potrzebowały olejów.
Akurat przy tym myciu nie było olejów i mego standarowego stylizatora ( krem nivea do loków i żel mrożący).
Włosy olejuję już rok jak nie lepiej(ze słodkich migdałów, z pestek moreli, rycynowy, amla, kiedyś kokos). Chcę się jeszcze zaopatrzyć w vatikę, sesę, z pestek winogron, oliwę z oliwek.
Zwykle wyglądają tak jak w tym poście co wcześniej wrzucałam. Po mojemu chyba nie są suche, olej teraz nakładam prawie przed każdym myciem na ok 1-3h czasem nawet dłużej, po myciu nakładam oczywiście jakąś maskę, odzywkę i coś bs.
8f44be8657be3d2a3733d9c7d3db3d2234bdc5f1_65838332e9b82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 13:55   #70347
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
jest alko - na 5 miejscu, ale jest. Trzeba więc uważac, zmieniac myjadła.

Martek o podpinaniu tez jest w FAQ...

W sumie racja, dobrze że mi to uświadomiłaś .

Pisałam, że jest gdzieś na wizażu - nie pisałam że jest w FAQ bo nie byłam co do tego pewna i nie chciałam wprowadzić w błąd.

Wcale tak nie jest, zawsze jak pojawi się nowa dziewczyna to odsyłamy ją do FAQ, Pigułki i dużo z tego wynosi, dopiero potem, kiedy nie jest czegoś pewna, zadaje pytania

Edytowane przez Martek_
Czas edycji: 2012-09-30 o 13:57
Martek_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 13:57   #70348
cyferki
Raczkowanie

Cytat:

Czeszesz szczotką loki?
No czasem czeszę. Mam fale a nie loki i jeśli nie rozczesze ich przed olejowaniem, to mi potem bardzo dużo włosów wypada. I czasem rano okazuje się, że zamiast włosów mam jeden kołtun, no to czeszę, w pracy mam stanowisko reprezentacyjne i muszę jakoś wyglądać Ale to czesanie to jest 2 razy w tygodniu i staram się to robić bardzo delikatnie.
Do tego w domu przyjrzałam się tej szczotce i jednak w środek oprócz włosia dzika ma wepchnięte plastikowe kolce W sklepie nie było tego widać a sprzedawczyni zarzekała się, że szczotka w 100% naturalna

Cytat:
W jakim spisie? Jeśli na analizowym, to wstaw proszę z pełną nazwą. Zrobimy aktualizację, bo moze to nowy skład.
Znalazłam w analizowanych: KLIK To chyba ta, tylko moja nazywa się: Sleek Line Mask Hair Repair, Repair & Shine with silk proteins, Maska do włosów z jedwabiem SLEEK LINE "REPAIR" do włosów zniszczonych i suchych.

Zaglądam do FAQ, przeczytałam go na początku w całości, ale czasem cos jednak umknie...

Edytowane przez cyferki
Czas edycji: 2012-09-30 o 13:58
cyferki jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 14:01   #70349
Ezaroth
Przyczajenie

Hej dziewczyny. Bardzo długo zajęło mi przeglądanie skarbnicy wiedzy jaką jest wątek kręconowłosych, ale udało mi się. Zaczęłam stosować pielęgnacje CG. Przestrzegam jej od 5 miesięcy, ale mam straszny problem z moimi włosami. Mam straszny puch którego nijak nie mogę zlikwidować, a do tego straszna drobnica na głowie Może coś podpowiecie? Byłabym ogromnie wdzięczna.
Ezaroth jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-09-30, 14:39   #70350
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Eeee, faq jest krotki i rzeczowy przecież.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości