MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V - Strona 160 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-01, 12:19   #4771
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V

http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/drukuj-artykul-z-historii/5743

Skarpetki to można zdjąć akurat... jakby się coś działo..

mgr Magdalena Witkiewicz, położna

Dlaczego nie można mieć pomalowanych paznokci podczas porodu?
Po pierwsze:
W trakcie porodu, a szczególnie gdyby zakończył się on przez cięcie cesarskie, bardzo ważną informację na temat funkcjonowania układu krążenia pacjentki możemy zdobyć, obserwując zabarwienie dystalnych części ciała, między innymi paznokci. Pomalowane paznokcie taką ocenę uniemożliwiają albo zamazują obraz.
Po drugie:
Paznokcie pomalowane lakierem zaburzają pracę pulsoksymetru (zakłada się go na palec), urządzenia, które jest używane przy znieczulaniu pacjentki do cięcia cesarskiego lub innego zabiegu.
Po trzecie:
Bezpośrednio po porodzie dziecko jest przystawiane do piersi. W trakcie przystawiania kobieta często musi zbliżyć palce do ust dziecka, a kontakt dość wrażliwego noworodka z takimi substancjami chemicznymi jak lakier do paznokci nie jest wskazany.
Kiedy poród nas zaskoczy z pomalowanymi paznokciami, nie ma co się przejmować, w większości placówek szpitalnych w Izbie Przyjęć można znaleźć zmywacz do paznokci.
Stary 2013-02-01, 12:22   #4772
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
A ogólnie to naprawdę spory rozrzut tych cukrów masz
tak myslisz? ja sie na tym w ogole nie znam.. i jakos nie widze tego rozrzutu
a lekarze to tez czesto patrza tylko na normy i nie biora pod uwage sygnalow alarmowych, ktore czesto moga przeciez zapobiec rozwinieciu sie jakies choroby..

a ten niski cukier na czczo to moze przez to, ze nie jadlam kolacji (przez zgage czesto opuszczam wieczorne posilki).

przepraszam, ze truje o tych cukrach ale tak sobie wlasnie uswiadomilam, ze moze to tez przyczyna moich bolow zoladka (przeciez nie zawsze ciążą mozna wszystko zasłaniać).
Stary 2013-02-01, 12:26   #4773
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:

Po pierwsze:
W trakcie porodu, a szczególnie gdyby zakończył się on przez cięcie cesarskie, bardzo ważną informację na temat funkcjonowania układu krążenia pacjentki możemy zdobyć, obserwując zabarwienie dystalnych części ciała, między innymi paznokci. Pomalowane paznokcie taką ocenę uniemożliwiają albo zamazują obraz.
Po drugie:
Paznokcie pomalowane lakierem zaburzają pracę pulsoksymetru (zakłada się go na palec), urządzenia, które jest używane przy znieczulaniu pacjentki do cięcia cesarskiego lub innego zabiegu.
Po trzecie:
Bezpośrednio po porodzie dziecko jest przystawiane do piersi. W trakcie przystawiania kobieta często musi zbliżyć palce do ust dziecka, a kontakt dość wrażliwego noworodka z takimi substancjami chemicznymi jak lakier do paznokci nie jest wskazany.
Kiedy poród nas zaskoczy z pomalowanymi paznokciami, nie ma co się przejmować, w większości placówek szpitalnych w Izbie Przyjęć można znaleźć zmywacz do paznokci.
No, ale tutaj mówi się w gruncie rzeczy o paznokciach u rąk. Bo to tam podłączają urządzenia i palce u rąk wykorzystujemy przy karmieniu piersią. Sądzę też, że jesli leżymy przykryte podczas skurczy, no to nikt nie spoglada nam na stopy, a na ręce jesli chce sprawdzić czy sinieją nam paznokcie.

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:27   #4774
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mariolci Pokaż wiadomość
no właśnie skoro można miec skarpety to pzreciez nikt nie bedzie ich nam zdzierał zeby zobaczyc czy mamy pomalowane paznokcie hhaahaa chyba ze sie myle
skarpetki jakby co można zdjąć wiesz oni zakładają że tak powiem najgorsze i chcą żeby pacjent był gotowy tak jak nie powinno się mieć obrączki czy pierścionka bo w razie nagłej cearki nie można ich mieć. Można sobie pomyśleć że oj tam to mi zdejmą ale znam przypadek że nagle palce spuchły lekarz nie bawił sie w zdejmowanie bo nie było czasu się siłować i przecinali obrączki i pierścionki.
Jak dla mnie to ja wolę iść bez pierścionka czy pomalowanych paznokci a żeby nie robić kłopotu w razie czego przecież na te paznokcie i tak nikt nie będzie patrzyć no ale to moje zdanie
K http://www.suwaczek.pl/cache/f2a2119f90.png
W http://www.suwaczek.pl/cache/ef8b004f6a.png

Edytowane przez Malpka
Czas edycji: 2013-02-01 o 12:35
Malpka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:28   #4775
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
tak myslisz? ja sie na tym w ogole nie znam.. i jakos nie widze tego rozrzutu
a lekarze to tez czesto patrza tylko na normy i nie biora pod uwage sygnalow alarmowych, ktore czesto moga przeciez zapobiec rozwinieciu sie jakies choroby..

a ten niski cukier na czczo to moze przez to, ze nie jadlam kolacji (przez zgage czesto opuszczam wieczorne posilki).

przepraszam, ze truje o tych cukrach ale tak sobie wlasnie uswiadomilam, ze moze to tez przyczyna moich bolow zoladka (przeciez nie zawsze ciążą mozna wszystko zasłaniać).

No ja bym nie szalała, bo mieścisz się w normach, ale zjedz sobie może jakąś kolację jak radzą nam - z pełnoziarnistego chlebka i chudej wędlinki przed snem, i nie szalej ze słodyczami - zamiast 7 razy w tygodniu 5 i będzie dobrze..
Stary 2013-02-01, 12:31   #4776
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
No to skoro można skarpety, to czemu nie można mieć pomalowanych tam paznokci
Tak jak pisałam chyba zalezy od szpitala, bo moja połózna kazała wziac skarpety i kolezance w innym szpitalu kazali zmywac paznokcie. JAk byłam na patologii i dziewczyny szły na poród czy to sn czy cc to nikt nic nie mówił o paznokciachptały się tylko połóżne zy golą się same czy pomóc-przed cc i czy czopka mają czy dac zamiast lewatywy...Ale moe na góze na porodówce juz inne obowiązywały standardy Pożyjemy zobaczymy
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:33   #4777
bzinka
Zadomowienie

Hej dziewczyny Gratuluję wszystkim udanych wizyt i tygodni
Ledwo was nadgoniłam, nieźle produkujecie stron.

Ja dzisiaj pierwszy dzień na zwolnieniu i nie wiem co ze sobą zrobić
Tyle mam planów, tyle do zrobienia, a siedzę zupełnie zagubiona. Musze się odnaleźć w tej nowej sytuacji i jakoś sobie wypracować plan dnia na nowych warunkach

Miłego dnia!

Mój BLOG, zapraszam http://blogagimamy.blogspot.com/
bzinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:33   #4778
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
No, ale tutaj mówi się w gruncie rzeczy o paznokciach u rąk. Bo to tam podłączają urządzenia i palce u rąk wykorzystujemy przy karmieniu piersią. Sądzę też, że jesli leżymy przykryte podczas skurczy, no to nikt nie spoglada nam na stopy, a na ręce jesli chce sprawdzić czy sinieją nam paznokcie.

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co mówi Pani.

Podłączanie urządzenia to jedno sprawa, druga sprawa to nagła cesarka gdzie obserwuje się zabarwienie destynalnych części ciała, między innymi paznokci. ( czyli krańcowe, palce u rąk, nóg, .) żeby ocenić krążenie. Wiadomo że chodzi o przypadek w razie W, ale cesarka w razie komplikacji może się zdarzyć każdej z nas, żeby ratować nas i dziecko. Trzecia sprawa to kontakt dziecka z lakierem. Sądzę więc że nie rozumiesz, że pomimo chęci nie każdy poród kończy się siłami natury, a zdarzają się sytuacje zagrożenia życia i nikt nie będzie szukał wtedy zmywacza, żeby panience zmyć lakier. Cała dyskusja jest dla mnie zresztą kuriozalna, jakby jeden dzień się nie można było z bezbarwnym przemęczyć. ..

Edytowane przez ObserwujeCie
Czas edycji: 2013-02-01 o 12:35 Powód: brak kawy, byki
ObserwujeCie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:34   #4779
trolla2405
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość

mnie sie tez chciało śmiać ale podłogę w przedpokoju miałam wyglancowaną na połysk bo ciągle ją myłam na kolanach, dodatkowo próbował zrobić kupę pod choinką - obok stoliczka gdzie miał urzędować ksiądz, i tylko sprawdzałam czy nie znajdę tam "prezentu" a młoda chodziła i zamiatała kropidłem mieszkanie, a ja pisałam do mamy na gg jak mi idą przygotowania do kolędy i płakałam ze śmiechu.
mniej mi się śmiać chciało jak tż wrócił z sierściuchem od weta ale to już inna historia.

Cytat:

Po pierwsze:
Po drugie:
Po trzecie:
laski, sorry na Amisza nie ma wyboru
Stary 2013-02-01, 12:35   #4780
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
No ja bym nie szalała, bo mieścisz się w normach, ale zjedz sobie może jakąś kolację jak radzą nam - z pełnoziarnistego chlebka i chudej wędlinki przed snem, i nie szalej ze słodyczami - zamiast 7 razy w tygodniu 5 i będzie dobrze..
dziękuję
na pewno przyglądnę sie bliżej temu co jem

i chodzi za mna caly czas maszynka do pieczenia chleba .. juz nawet mezowi kilka razy zwrocilam uwage na temat (chociaz niemiecki chleb jest naprawde pyszny, i wybor niesamowity..

ja tam do szpitala skarpetki na pewno spakuje.. a malowanie paznokci sobie daruje

Edytowane przez Moderna
Czas edycji: 2013-02-01 o 12:36
Moderna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:36   #4781
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malpka Pokaż wiadomość
Jak dla mnie to ja wolę iść bez pierścionka czy pomalowanych paznokci a żeby nie robić kłopotu w razie czego przecież na te paznokcie i tak nikt nie będzie patrzyć no ale to moje zdanie
popieram 100 %
Stary 2013-02-01, 12:36   #4782
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Chocoblue Pokaż wiadomość
Dzięki za odpowiedzi, czasem (szczególnie jeśli to pierwsze dziecko) potrzebuje się potwierdzenia, że się dobrze myśli Jeśli macie ochotę rozwiać jeszcze moje kolejne wątpliwości to zapraszam
1. Po urodzeniu dziecku podobno się podaje witaminę D i K. Czy obie są na receptę i kto i kiedy mi tę receptę wypisze ?
2. Wizyta patronażowa lekarza - kiedy zgłosić dziecko do przychodni, no i w ogóle lekarz rodzinny czy lepiej pediatra, gdzie się zapisać.
Cały ten system zdrowotny jest dla mnie czarną magią i trudno się połapać co i jak

A pytanie misiulki o podkłady też mi spada jak z nieba, bo jestem na etapie szukania Może się u Was zadomowię? Będę miała syna (prawdopodobnie Piotruś) i jestem w trakcie 35 tygodnia.
1. hmmm... U nas ostatnio na SR była mowa o tych witaminach... Tylko nie pamiętam dokladnie co i jak, ale mam gdzieś zapisane więc poszukam Wiem tylko, że jedna się podaje od pierwszego dnia życia a drugą od ósmego dnia życia A czy sa na receptę to nie wiem... ale chyba nie, bo to tylko witaminy - poza tym pamietam że przy okazji tego tematu rozdawala jakieś ulotki producentów
2. My akurat ostatnio wybieraliśmy lekarza rodzinnego, bo ja mieszkam tu 6 lat a jeszcze w starym m-cu zamieszkania byłam zapisana Więc recepcjonistka w przychodni powiedziała, że jak się dzidziuś urodzi to można zadzwonić i poinformować od razu o tej okoliczności - a potem dac znać jak się będzie juz w domu, to położna zazwyczaj na drugi dzień przychodzi
Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
ciężki temat odwiedzin. ja sobie nie bardzo to wyobrażam. wiem, że rodzina będzie chciała zobaczyć dziecko, ale jakoś nie widzi mi się sterczenie nad łóżeczkiem gromady osób i debatowanie a czy nie za długo śpi, a czy mu nie za zimno, a czy jest dobrze przykryty, itp, itd. podczas gdy ja pewnie chciałabym się zdrzemnąć jak Młody będzie spał a nie siedzieć z gośćmi. jak już to odwiedziny na raty, po 2 osoby, zobaczą dziecko i tyle, nie będą mieć z kim siedzieć i plotkować przy herbatce. za to w szpitalu na pewno nie będzie odwiedzin, to już postanowione. jeszcze wczoraj w SR położna do facetów w sumie bardziej powiedziała, że mają pilnować rodzin, żeby nikt nie próbował przychodzić do szpitala, przy takich maluszkach im mniej osób tym lepiej, a kolejni odwiedzający to kolejne zarazki (wiadomo, w marcu też wszyscy kichają, prychają). no i jak na sali leży 8 kobiet, przy każdej dziecko, do tego partner i jeszcze odwiedzająca rodzina to masakra. nawet facetom zapowiedziała, żeby jak najwięcej robili tak, że biorą dziecko i wychodzą z nim na korytarz, żeby na sali dać kobietom spokój, niech sobie spokojnie karmią, wietrzą piersi po karmieniu, itp nie krępując się tabunami odwiedzających.

ja mam te drugie
bardzo mądra położna... No i wsumie fajne argumenty... powoli można rodzinkę uświadamiac jak się teraz będzie z jakąś wizytą
My w niedzielę na urodziny teścia... juz czuję że znoeu ciśnienie przez 2 dni będę miała przez teściową podniesione - jesli tylko w kwestii dziecka się będzie wymądrzać A temacie wózka nie wspomnę... a trzeba ją uświadomić, że kupowanie go w marcu (jak sobie przy ostatnim spotkaniu wymyśliła) jest średnim pomysłem, jesli czas oczekiwania może być w okolicach miesiąca

Edytowane przez Mokka_83
Czas edycji: 2013-02-01 o 12:47
Mokka_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:39   #4783
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co mówi Pani.

Podłączanie urządzenia to jedno sprawa, druga sprawa to nagła cesarka gdzie obserwuje się zabarwienie destynalnych części ciała, między innymi paznokci. ( czyli krańcowe, palce u rąk, nóg, .) żeby ocenić krążenie. Wiadomo że chodzi o przypadek w razie W, ale cesarka w razie komplikacji może się zdarzyć każdej z nas, żeby ratować nas i dziecko. Trzecia sprawa to kontakt dziecka z lakierem. Sądzę więc że nie rozumiesz, że pomimo chęci nie każdy poród kończy się siłami natury, a zdarzają się sytuacje zagrożenia życia i nikt nie będzie szukał wtedy zmywacza, żeby panience zmyć lakier. Cała dyskusja jest dla mnie zresztą kuriozalna, jakby jeden dzień się nie można było z bezbarwnym przemęczyć. ..
Przeczytałam już 3 razy i dalej uważam tak samo. Skoro w rękach mam niepomalowane paznokcie, to tak samo sprawdzą czy mi sinieją czy nie. Dziecko nie ma kontaktu z lakierem u stóp, a tym bardziej jeśli np. będziemy miały te nieszczęsne skarpetki. Nawet jeśli coś się stanie podczas porodu i trzeba robić cesarkę, to pierwsze słyszę by ktoś nam montował aparaturę do pomiaru ciśnienia na palcach u stóp, które są krótsze i mniej do tego przystosowane. Takie moje spostrzeżenia. Bo rozmawiamy o pomalowanych paznokciach, ale w stopach więc się nie burz

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:41   #4784
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bzinka Pokaż wiadomość

Tyle mam planów, tyle do zrobienia, a siedzę zupełnie zagubiona. Musze się odnaleźć w tej nowej sytuacji i jakoś sobie wypracować plan dnia na nowych warunkach

Miłego dnia!
hehe poradzisz sobie ze zorganizowaniem się ja jakbym mogła chodzić to wiedziałabym co robić i gdzie pójść a tu pupa blada i trzeba leżeć

-------------------
no i z innej beczki powiem wam ostatni ą rozmowę z Julką
wstałam po coś do kuchni a julka do mnie "po co wstajesz miałaś przecież leżeć"
to mówię że coś tam muszę zrobić
na co Julka: " zobaczysz będzie cię brzuch bolał"
Stary 2013-02-01, 12:41   #4785
corka_rosy
Wtajemniczenie

Hejka

Zaraz ponadrabiam - 4 str od wczoraj, ale najpierw Wam napiszę, że dobrze, że nie zrobiłam wczoraj zakupów w Smyku - dziś jeszcze bardziej wszystko obniżyli:
- 3-pak pajaców - 35 zł
- 5-pak i 3-pak body z długim/krótkim rękawem - 20 zł.
- bluzy, kombinezony - średnio 25 zł.

Wyższych cen nie ma. Moim zdaniem bardzo tanio, więc lećcie do Smyka

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:42   #4786
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Przeczytałam już 3 razy i dalej uważam tak samo. Skoro w rękach mam niepomalowane paznokcie, to tak samo sprawdzą czy mi sinieją czy nie. Dziecko nie ma kontaktu z lakierem u stóp, a tym bardziej jeśli np. będziemy miały te nieszczęsne skarpetki. Nawet jeśli coś się stanie podczas porodu i trzeba robić cesarkę, to pierwsze słyszę by ktoś nam montował aparaturę do pomiaru ciśnienia na palcach u stóp, które są krótsze i mniej do tego przystosowane. Takie moje spostrzeżenia. Bo rozmawiamy o pomalowanych paznokciach, ale w stopach więc się nie burz

Ja się nie burzę, o mnie za mnie możesz nawet sobie całą twarz i pupsko lakierem pomalować

Ciężko mi wytłumaczyć komuś, kto nie rozumie, że czasami krążenie jest jeszcze ok w rękach, a w nogach już nie, no ale pewnych rzeczy nie przeskoczę...
Stary 2013-02-01, 12:43   #4787
Moderna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
a trzeba ją uświadomić, że kupowanie go w marcu (jak sobie przy ostatnim spotkaniu wymyśliła) jest średnim pomysłem, jesli czas oczekiwania może być w okolicach tygodnia
lepiej dowiedz sie dokladnie o czas realizacji zamowienia wozka, bo z tym roznie bywa
np. na wozek, ktory mi sie podobal musialabym czekac od 8-10 tygodni
Stary 2013-02-01, 12:46   #4788
Mokka_83
Wtajemniczenie

oj... wiedze, że debata nad paznokciami nieźle się rozwinęła Ja u dłoni to fakrycznie planuję bez lakieru lub ewentualnie bezbarwny... Ale u stóp to powiem szczerze, że planowałam mieć pomalowane... i nawet już nie chodzi o to żeby przy porodzie pięknie wyglądać Ale chodziło mi o to, że ja po prostu bez lakieru bardzo źlę się czuje i jest to dla mnie bardzo ważny element wyglądu A bądźmy szczere... to nie będzie jeden dzień - bo jesli nie pomaluję ich przed porodem, to po porodzie przez kilka tyg. tez pewnie nie będę miała siły albo czasu
Znaczy trzeba przeprowadzić wywiad z laskami które niedawno rodziły... jak to jest z tymi paznokciami u stóp Bo jesli istotne jest żeby ich nie malować- to oczywiście że nie pomaluję... zdrowie i zyce najważniejsze ale jesli ma to znikome znaczenie, to malnę

Edytowane przez Mokka_83
Czas edycji: 2013-02-01 o 13:07
Mokka_83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 12:48   #4789
oldzinx
Raczkowanie

Hej Kobitki,
wróciłam, po 2 dniach trochę nadrabiania mam ale zdążyłam jeszcze na stary wątek a widzę że niedługo nowy się szykuje. Siostra do Krk się przeprowadzała i byliśmy trochę pomóc. Byłam przy okazji w Ikei, chciałam jakiś przewijak dla dzidka kupic ale nie znalazłam ciekawych. Idę czytać was dalej
Stary 2013-02-01, 12:50   #4790
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Cytat:
Znaczy trzeba przeprowadzić wywiad z laskami które niedawno rodziły... jak to jest z tymi paznokciami u stóp Bo jesli istotne jest żeby ich nie malować- to oczywiście żenie pomaluję... zdrowie izyce najważniejsze ale jesli ma to znikome znaczenie, to malnę
I tak chyba wszystko zależy od szpitala. U mnie np jest zakaz i sprawdzają na początku, kumpela rodziła gdzie indziej i miała pomalowane. Więc co msc to obyczaj.

Moderna : maszynkę serio bardzo jeszcze raz polecam
Stary 2013-02-01, 13:01   #4791
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale wiem na pewno, że mamusie, które wywalają biust gdzie popadnie zawsze mnie drażniły i jak tak nigdy robic nie będę.
Też mam takie podejście. Dla mnie to jest niesmaczne, rozumiem, jak się zakrywają - ok, ale nie z całym cyckiem na wierzchu.

Cytat:
A tak w ogóle to rozpoczynamy dziś 34 tydzień Pierwsza myśl, to zawsze radośc z nowego tygodnia... a po chwili taaaki strach
za tygodnie i dobrze, że dziec tyje - 10 dni a 7 to nie taka wielka różnica

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
32 tydzien .... … zostalo tylko 8

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Dzieńdobry
32t

Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
Taaa... tradycyjnie dołączam do [B] dzisiaj skończony 32

Cytat:
zaczne od wizyty wczorajszej "szyjka zamknięta ale w kontakcie więc leżeć żeby się nie otworzyła" narazie mi szpital daruje ale następna wizyta we wtorek "mdleje: tak często mam te wizyty że już mi miejsca w karcie ciąży zabrakło i za tydzień mam mieć wymaz pobierany. Tak więc dalej leniuchowanie ale naszczęście do wtorku w domu mam nadzieje ze później też
za kolejną wizytę, będzie dobrze!

Cytat:
Wczoraj rozmawiałam z mężem tak ogólnie o dziecku- co jeszcze trzeba kupić, jak sie nim zajmować itd.
O jeeeeezz, jak ja nie lubię takich rozmów. Skąd możemy wiedzieć, jak się będziemy czuć po porodzie? Takie hipotetyzowanie mnie dobija i staram się tego unikać. I tak życie pokaże, jak będzie, a takim gadaniem nie ma się co denerwować. Szkoda cery

Cytat:
Napisane przez bmma Pokaż wiadomość
Tak jak i u Was 1 dzień lutego, ale wyjątkowy dla mnie... 1-szy dzień L4.
Korzystaj, korzystaj
Cytat:
Witam się i jak w 32 tygodniu.?

21.04.2013.
Stary 2013-02-01, 13:04   #4792
mariolci
Rozeznanie

ja dlatego u rąk nie pmaluje, a u stópek popytam jeszcze, ale lubie jak są pomalwoane chociazby deliaktnym pastelowym kolorkiem, a skarpety bioreee na pewno

a z tym goleniem do porodu, to goli sie wszystko na zero, czy jak??? i zarówno przy cc jak i sn ?

http://www.rodzice.pl/suwaczki/showticker/10289
mariolci jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-01, 13:05   #4793
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
lepiej dowiedz sie dokladnie o czas realizacji zamowienia wozka, bo z tym roznie bywa
np. na wozek, ktory mi sie podobal musialabym czekac od 8-10 tygodni
no mi chodziło o to, ze czas realizacji w okolicach miesiąca (a nie tygodnia) - juz edytowałam tamtego posta
A o ten czas to pytałam w dwóch sklepach stacjonarnych, jednym internerowym i u jednego sprzedawcy na allegro Najkrócej na allegro - do 2 tyg... Najdłużej w stacjonarnym - do 5 tyg
Stary 2013-02-01, 13:09   #4794
nestelle
Zakorzenienie

ja się witam w lutym już i do tego w 36 tygodniu

Cytat:
Napisane przez Chanel_Coco Pokaż wiadomość
Ja już po wizycie Wszystko w porządku mały ma się dobrze. Wyważony na 2800, ale coś z tą wagą nie tak bo ostatnio miał równe 2kg, więc sama ginka stwierdziła że albo 3 tyg temu był niedoważony, albo teraz jest przeważony, bo nie możliwe żeby tyle przytył w przeciągu trzech tyg.
Natomiast ja przytyłam od ostatniej wizyty 300g, także aż dziwnie malutko, ale cieszę się, bo od początku ciąży mam 8kg na plusie, więc ze zrzuceniem raczej nie będzie problemu
Poza tym ginka po usg stwierdziła że narazie rodzić nie powinnam, bo łożysko jeszcze nie jest dojrzałe. Także następną wizytę mam 14.02 i do wtedy mogę raczej siedzieć spokojnie
Wyniki morfo wyszły mi aż dziwnie dobre, wkońcu hemoglobina jest taka jak należy. Z zaleceń mam odstawić witaminy, ewentualnie samo dha, poza tym potas i magnez brać dalej, nospe w razie potrzeby.

Po wizycie, pojechaliśmy prosto do SR, dziś były ostatnie zajęcia. Oglądaliśmy filmiki m.in o kąpieli w wiaderku, powiem Wam że spodobało mi się to, choć początkowo jakoś nie byłam przekonana. Poza tym wszyscy panowie mieli dziś okazje wykazać się swoim talentem gdyż dostali za zadanie, namalować na brzuchu maluszka (tak jak sobie go wyobrażają). Śmiechu było co nie miara. W załączniku praca plastyczna mojego tż'ta
Na koniec zwiedzaliśmy porodówkę. Zupełnie inaczej sobie ją wyobrażałam. Sala do porodów rodzinnych super, natomiast, sama porodówka - masakra...takie boksy oddzielone ściankami działowymi, jak są zajęte, to wszyscy się słyszą i jakoś tak jest mało intymnie.
Po obejrzeniu tego wszystkiego liczę na to że jak przyjedziemy do porodu, sala rodzinna będzie wolna i na niej będziemy rodzić
za wizytę , za maluszka ,za kg (oj malutko,malutko -zazdroszczę) , za portrecik na brzuszku !!!!! , za wyniki , no i za salę .

Cytat:
A my dziś (a własciwie wczoraj bo już nowy dzień się zaczął) byliśmy na tej kontroli. Przepływy z macicy nadal nie takie jak być powinny... ale Mały jakoś przybiera... W ciągu 10 dni około 200g... Może bez rewelacji ale chyba tez nie tak źle? W każdym razie ginka coś mówiła, że nadal obserwacja - wizyta za tydzień no i wspominała o heparynie ale poki co jeszcze ten tydzień czekamy i zobaczymy jak mały przybrał 8 lutego. Teraz waży 1763g (w skonczonym 33 tyg)... Tak jak sie bałam jeszcze niedawno żeby nie był za duży, tak teraz strasznie bym chciała żeby magiczne 2kg w końcu przekroczył

A tak w ogóle to rozpoczynamy dziś 34 tydzień Pierwsza myśl, to zawsze radośc z nowego tygodnia... a po chwili taaaki strach
mało - nie mało , moim zdaniem nie masz się czym przejmować -będziesz mieć maluszka -okruszka ale będzie dobrze ....
za tydz. !
Cytat:
Aaaaa mam was Robaczki
6 godz - z dnia na dzien coraz lepiej ..!! Idzie mi to spanie

Oraz taaaadaaammm - prosze o fanfary

za ilość snu !!!!! (u mnie też coraz lepiej !!! )
i za 32 tydz!!!
Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
32t

Cytat:
Taaa... tradycyjnie dołączam do dzisiaj skończony 32
teraz czekamy aż reszta ekipy się obudzi i dołączy do imprezki

Cytat:
---
zaczne od wizyty wczorajszej "szyjka zamknięta ale w kontakcie więc leżeć żeby się nie otworzyła" narazie mi szpital daruje ale następna wizyta we wtorek "mdleje: tak często mam te wizyty że już mi miejsca w karcie ciąży zabrakło i za tydzień mam mieć wymaz pobierany. Tak więc dalej leniuchowanie ale naszczęście do wtorku w domu mam nadzieje ze później też
za wizytę i odpoczywaj
Cytat:
Już mu powiedziałam, że ja nie boję się porodu czy opieki nad maluszkiem. Ja się boję, że wrócimy ze szpitala, a do opieki dojdzie mi jeszcze- sprzątanie, pranie, goście i licho wie co jeszcze, a nie zapominajmy, że powinnam jeszcze w tym czasie ślicznie wyglądać i ładnie się uśmiechać. Wiem, że mąż będzie mi się starał pomóc, ale są też sprawy, w których ma stanąć po mojej stronie. I jeśli mówię: Nie chcę gości teraz, niech przyjdą za tydzień. To on powinien stanąć po mojej stronie.

Ech,......no to pomarudziłam z rana. Nie ma co.
myślę ,że nie będzie tak żle ...zależy wszystko od podejścia .....
wiem ,że każda z nas jest inna ale po porodzie człowiek wcale nie jest aż taki wykończony .... zresztą jeśli byś się żle czuła,była zmęczona albo po prostu nie miała ochoty siedzieć z gośćmi którzy nie rozumieja twojej niechęci do przyjmowania ich a mąż chce to zawsze jest wyjście w typie - przywitać się pokazać malucha i wytłumaczyć ,że teraz jeteś nie w formie i idziesz się połozyć albo ,że muszisz malca położyć spać i prosisz o spokój .Goście albo ze zrozumieniam zakończą wizytę albo niech twój tż siedzi z nimi....

zresztą ja jestem zdania tak jak dziewczyny które mają już dzieci- czekam na gosci albo sama zaproszę ..... przecież nie zrobię całonocnej imprezy a zawsze się rozerwę ,pogadam ,pośmieję .... jedzenia tez nie trzeba robić góry i myślę ,że nikt takich oczekiwań nie będzie mieć ...-wyślę tżta po ciasto do cukierni i tyle kawka ,herbatka .... a ja się pochwalę dziećmi...... pamiętajmy ,że maluszki na samym początku głonie śpią - a to żaden problem w podejmowaniu gości......
Niechciałabym jedynie aby ktoś u mnie siedział każdego dnia -mama czy teściowa -ale u nas nie ma takich zwyczajów ..... a zamykać się w domu nie mam zamiaru! będę z nim wszędzie wychodzić i wszystkich przyjmować (no chociaż korci mnie abteściów nie wpuścić
Cytat:
wrzucam wam filmik jak Julka mówi wierszyk na występie

http://www.youtube.com/watch?v=xOE6qKnZaeg

tylko cicho słychać więc sobie komputer podgłośnić
ślicznie !!!!!!!
Stary 2013-02-01, 13:13   #4795
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
ej gdzie i jak? Bo ja nie widze żeby na TLC leciało a nigdzie na necie nie ma tyle co na vod jest cud narodzin, ale to jeden sezon i nie to samo co porodówka
leci w środy na tlc
ja sobie nagrywam to oglądałam wczoraj

Cytat:
Piękne są

No właśnie u mnie już są naklejki, także nie wiem czy się jednak na te białe nie zdecyduje. Bo nie chciałabym przesadzić z dodatkami. Albo jutro jeszcze podpytam mamuśkę czy mi uszyje te co tu wczoraj któraś z Was zamieściła.

pochwal się..

Ja już po wizycie Wszystko w porządku mały ma się dobrze. Wyważony na 2800, ale coś z tą wagą nie tak bo ostatnio miał równe 2kg, więc sama ginka stwierdziła że albo 3 tyg temu był niedoważony, albo teraz jest przeważony, bo nie możliwe żeby tyle przytył w przeciągu trzech tyg.
Natomiast ja przytyłam od ostatniej wizyty 300g, także aż dziwnie malutko, ale cieszę się, bo od początku ciąży mam 8kg na plusie, więc ze zrzuceniem raczej nie będzie problemu
Poza tym ginka po usg stwierdziła że narazie rodzić nie powinnam, bo łożysko jeszcze nie jest dojrzałe. Także następną wizytę mam 14.02 i do wtedy mogę raczej siedzieć spokojnie
Wyniki morfo wyszły mi aż dziwnie dobre, wkońcu hemoglobina jest taka jak należy. Z zaleceń mam odstawić witaminy, ewentualnie samo dha, poza tym potas i magnez brać dalej, nospe w razie potrzeby.

Po wizycie, pojechaliśmy prosto do SR, dziś były ostatnie zajęcia. Oglądaliśmy filmiki m.in o kąpieli w wiaderku, powiem Wam że spodobało mi się to, choć początkowo jakoś nie byłam przekonana. Poza tym wszyscy panowie mieli dziś okazje wykazać się swoim talentem gdyż dostali za zadanie, namalować na brzuchu maluszka (tak jak sobie go wyobrażają). Śmiechu było co nie miara. W załączniku praca plastyczna mojego tż'ta
Na koniec zwiedzaliśmy porodówkę. Zupełnie inaczej sobie ją wyobrażałam. Sala do porodów rodzinnych super, natomiast, sama porodówka - masakra...takie boksy oddzielone ściankami działowymi, jak są zajęte, to wszyscy się słyszą i jakoś tak jest mało intymnie.
Po obejrzeniu tego wszystkiego liczę na to że jak przyjedziemy do porodu, sala rodzinna będzie wolna i na niej będziemy rodzić
brawoo! malusio przytyłaś
a co do wagi dziecka, to tyje 200-250g tygodniowo, więc może Twój tyle tyje, mój 200g tygodniowo

Co do sali porodów to u nas też ... . tylko zamiast ścianki jest kotara

aaaa to może jednak białe też są bardzo ładne. Ja też rozmyślam o imieniu i chyba na moją błękitną ściankę też białe będą pasować.
Super by było jakby Ci mama uszyła, bo są boskie!

Brzuszek super tż ma talent

Cytat:
A my dziś (a własciwie wczoraj bo już nowy dzień się zaczął) byliśmy na tej kontroli. Przepływy z macicy nadal nie takie jak być powinny... ale Mały jakoś przybiera... W ciągu 10 dni około 200g... Może bez rewelacji ale chyba tez nie tak źle? W każdym razie ginka coś mówiła, że nadal obserwacja - wizyta za tydzień no i wspominała o heparynie ale poki co jeszcze ten tydzień czekamy i zobaczymy jak mały przybrał 8 lutego. Teraz waży 1763g (w skonczonym 33 tyg)... Tak jak sie bałam jeszcze niedawno żeby nie był za duży, tak teraz strasznie bym chciała żeby magiczne 2kg w końcu przekroczył

za wizytę
nie martw się, dociągnie do 2 kg

Cytat:

Cytat:

ja w 1c wogóle nie miałam ani jednego ktg tylko na każdejw izycie słuchanie serduszka w dniu terminu położyli mnie do szpitala i dopiero tam robili ktg, teraz też jeszcze nie miałam zobaczymy czy inny lekaż ma inne podejście do tego czy takie samo jak tamten
ja też nie miałam ktg
tylko słuchanie serca i mierzenie tętna
dopiero na porodówce

za wizytę, teraz tylko leżeć i produkować posty

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
no!!!!! i teraz jeszcze jak kalendarz zupełnie przesunął się na luty to już w ogóle MASAKRA!!!!!

Co do porodówki...tak jak u mnie;/ boksy oddzielone ściankami działowymi porazka!!!!!
u mnie kotara na porodówce oddziela

nooo luty się zaczął i od razu pomyślałam - zaczyna się

Cytat:
wrzucam wam filmik jak Julka mówi wierszyk na występie

http://www.youtube.com/watch?v=xOE6qKnZaeg

tylko cicho słychać więc sobie komputer podgłośnić
super!
Stary 2013-02-01, 13:25   #4796
Malpka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
!
Stary 2013-02-01, 13:31   #4797
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

I zamówię sobie tą czapkę z żabką.
Strippi a jaki rozmiar zamawiałaś? Ja myślę na 3-6 miesiecy by na lato miał
ja wzięłam 0-3m
ale pewnie dokupię jeszcze biedronkę i pszczołę i może wezmę większy, tylko 3-6m to już duża czapeczka jest z tego co pamiętam, u mnie Jula długo nosiła małe czapki

Cytat:
Napisane przez OtTakaJa Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy Was też tak wszystko wzrusza? Ja mogłabym ryczeć z byle powodu
oj tak

Cytat:
Witam dziewczyny Przepraszam, że tak wtryniam się w środek wątku, ale mam podobny termin porodu co Wy - 11 marca i pytanie, na które sądzę możecie mi coś odpowiedzieć. Jak zamierzacie ubrać dziecko na wyjście ze szpitala? Czy body na krótki rękaw, na to pajac i kombinezon wystarczy? Ewentualnie kocyk na to wszystko? Marzec to ani zima ani wiosna, kompletnie nie wiem na co się przygotować.
Pozdrawiam
może być, jak coś to jeszcze bierze się pieluszkę i zakłada na nosidełko (przykrywa buźkę) by nie naleciało zimne powietrze

Cytat:
Dzięki za odpowiedzi, czasem (szczególnie jeśli to pierwsze dziecko) potrzebuje się potwierdzenia, że się dobrze myśli Jeśli macie ochotę rozwiać jeszcze moje kolejne wątpliwości to zapraszam
1. Po urodzeniu dziecku podobno się podaje witaminę D i K. Czy obie są na receptę i kto i kiedy mi tę receptę wypisze ?
2. Wizyta patronażowa lekarza - kiedy zgłosić dziecko do przychodni, no i w ogóle lekarz rodzinny czy lepiej pediatra, gdzie się zapisać.
Cały ten system zdrowotny jest dla mnie czarną magią i trudno się połapać co i jak

A pytanie misiulki o podkłady też mi spada jak z nieba, bo jestem na etapie szukania Może się u Was zadomowię? Będę miała syna (prawdopodobnie Piotruś) i jestem w trakcie 35 tygodnia.
Podaje się i D i K
obie bez recepty
Można kupić oddzielnie, lub połączone wit D z K i taniej wyjdzie, a potem

Mąż zapisuje dziecko do przychodni, wybieracie pediatrę. Ja nie zapisywałam się do położnej, sama przyszła z naszej przychodni, ale zawsze można zapytać.

witaj z nami, gratuluję synka

Cytat:
a w skarpetkach można rodzić??? , własnie nad tym sie zastanawiałam bo ja skarpetki zawsze ubieram, nawet do spania lubie hii
pewnie!! skarpetki mile widziane
strasznie zimno w stopy jest
a po porodzie to aż trzęsie

Dziewczyny gratuluję skończonych tygodni
Ja dziś skończyłam 36 tydzień i zaczynam 37
Stary 2013-02-01, 13:34   #4798
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
Witam się Wchodze co dzień na konto w banku, a tam nieustajaca kwota 15.33 a dzis nawet 10.33, bo mi zabrali 5zł, bo zadne pieniadze w tym miesiacu nie wpłyneły...Załamac sie można....Chyba ten ZUS podpale.....wrrrr
Poza tym u nas nadal deszczowo i smutno. Gratuluje udanych wozyt i dobrych wieści, u mnie jutro o 8 rano......
tragedia z tym ZUS-em, nie można nic zaplanować...

Cytat:
Wczoraj oglądałam film "Poradnik pozytywnego myślenia". I powiem Wam, że jak na komedię romantyczną, to jednak głównie komedia, ale nie durna - fajny miły... . Polecam
Widziałam przedwczoraj, zaczęłam oglądać głównie ze względu na Bradley'a
Film też polecam.
Cytat:
Dziś skończone 36 tc, czyli rozpoczynam 37 tc ale ten czas pędzi..

Cytat:
Napisane przez alliw Pokaż wiadomość
Byłam w piekarni, nabyłam rurkę z bitą śmietaną i zjadłam
wow
Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
może głupio porównywać do kota ale mój sierściuch rzygał cały dzień jak miał ksiądz przyjść po kolędzie

Książkę wysłałam.

Cytat:
Jesteś w szoku Miłego L4

Cytat:
Cała dyskusja jest dla mnie zresztą kuriozalna, jakby jeden dzień się nie można było z bezbarwnym przemęczyć. ..
Bezbarwny też może zakłócić pracę pulsoksymetru

Ja wiem tylko o zakazie malowania paznokci u rąk, o stopach na SR nie wspominali. Zresztą wątpię, że dam je radę pomalować w 9 miesiącu, już teraz to wymaga niezłej gimnastyki.

Cytat:
a z tym goleniem do porodu, to goli sie wszystko na zero, czy jak??? i zarówno przy cc jak i sn ?
Kiedyś tak, teraz nie - ale to też może zależeć od szpitala, tak jak malowanie paznokci

Cytat:

Strippi - oczywiście dla Ciebie też gratulacje za tydzień

21.04.2013.

Edytowane przez corka_rosy
Czas edycji: 2013-02-01 o 13:36
Stary 2013-02-01, 13:39   #4799
Mokka_83
Wtajemniczenie

własnie przyszła mi paczuszka od r_p Te pielusie flanelowe są super Myślę, że w lecie to nawet z powodzeniem zastąpią kocyk
Stary 2013-02-01, 13:49   #4800
alliw
Zadomowienie

Cytat:
Hej dziewczyny Gratuluję wszystkim udanych wizyt i tygodni
Ledwo was nadgoniłam, nieźle produkujecie stron.

dziś leż i odpoczywaj ewentualnie możesz ułożyć plan działania od nowego tygodnia

Cytat:
Cała dyskusja jest dla mnie zresztą kuriozalna, jakby jeden dzień się nie można było z bezbarwnym przemęczyć. ..

ja postanowiłam, że zrobię (jak zdążę ) jedynie hennę na brwi i rzęsy, żeby bez make-upu było mnie widać na tym łóżku porodowym
a pazurki se trzasnę jak już brzucha nie będzie. Taką mam koncepcję

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
mniej mi się śmiać chciało jak tż wrócił z sierściuchem od weta ale to już inna historia.
a co się stało? kolęda mu zaszkodziła?

Cytat:

Cytat:
będę z nim wszędzie wychodzić i wszystkich przyjmować (no chociaż korci mnie abteściów nie wpuścić

---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
Ja dziś skończyłam 36 tydzień i zaczynam 37
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości