|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013cz. V
http://www.☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/drukuj-artykul-z-historii/5743
Skarpetki to można zdjąć akurat... jakby się coś działo.. mgr Magdalena Witkiewicz, położna Dlaczego nie można mieć pomalowanych paznokci podczas porodu? Po pierwsze: W trakcie porodu, a szczególnie gdyby zakończył się on przez cięcie cesarskie, bardzo ważną informację na temat funkcjonowania układu krążenia pacjentki możemy zdobyć, obserwując zabarwienie dystalnych części ciała, między innymi paznokci. Pomalowane paznokcie taką ocenę uniemożliwiają albo zamazują obraz. Po drugie: Paznokcie pomalowane lakierem zaburzają pracę pulsoksymetru (zakłada się go na palec), urządzenia, które jest używane przy znieczulaniu pacjentki do cięcia cesarskiego lub innego zabiegu. Po trzecie: Bezpośrednio po porodzie dziecko jest przystawiane do piersi. W trakcie przystawiania kobieta często musi zbliżyć palce do ust dziecka, a kontakt dość wrażliwego noworodka z takimi substancjami chemicznymi jak lakier do paznokci nie jest wskazany. Kiedy poród nas zaskoczy z pomalowanymi paznokciami, nie ma co się przejmować, w większości placówek szpitalnych w Izbie Przyjęć można znaleźć zmywacz do paznokci.
|
|
#4772 |
|
Zakorzenienie
|
tak myslisz? ja sie na tym w ogole nie znam.. i jakos nie widze tego rozrzutu
![]() a lekarze to tez czesto patrza tylko na normy i nie biora pod uwage sygnalow alarmowych, ktore czesto moga przeciez zapobiec rozwinieciu sie jakies choroby.. a ten niski cukier na czczo to moze przez to, ze nie jadlam kolacji (przez zgage czesto opuszczam wieczorne posilki). przepraszam, ze truje o tych cukrach ale tak sobie wlasnie uswiadomilam, ze moze to tez przyczyna moich bolow zoladka (przeciez nie zawsze ciążą mozna wszystko zasłaniać).
|
|
#4773 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4774 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiesz oni zakładają że tak powiem najgorsze i chcą żeby pacjent był gotowy tak jak nie powinno się mieć obrączki czy pierścionka bo w razie nagłej cearki nie można ich mieć. Można sobie pomyśleć że oj tam to mi zdejmą ale znam przypadek że nagle palce spuchły lekarz nie bawił sie w zdejmowanie bo nie było czasu się siłować i przecinali obrączki i pierścionki. Jak dla mnie to ja wolę iść bez pierścionka czy pomalowanych paznokci a żeby nie robić kłopotu w razie czego przecież na te paznokcie i tak nikt nie będzie patrzyć no ale to moje zdanie
Ten znalazł swoje miejsce na ziemi, kto znalazł miejsce w sercu drugiego człowieka 05.07.2008 ![]() K W Edytowane przez Malpka Czas edycji: 2013-02-01 o 12:35 |
|
|
|
|
|
#4775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No ja bym nie szalała, bo mieścisz się w normach, ale zjedz sobie może jakąś kolację jak radzą nam - z pełnoziarnistego chlebka i chudej wędlinki przed snem, i nie szalej ze słodyczami - zamiast 7 razy w tygodniu 5 i będzie dobrze..
|
|
|
#4776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pożyjemy zobaczymy
|
|
|
|
|
|
#4777 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() Ledwo was nadgoniłam, nieźle produkujecie stron. Ja dzisiaj pierwszy dzień na zwolnieniu i nie wiem co ze sobą zrobić Tyle mam planów, tyle do zrobienia, a siedzę zupełnie zagubiona. Musze się odnaleźć w tej nowej sytuacji i jakoś sobie wypracować plan dnia na nowych warunkach Miłego dnia!
|
|
#4778 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem co mówi Pani. Podłączanie urządzenia to jedno sprawa, druga sprawa to nagła cesarka gdzie obserwuje się zabarwienie destynalnych części ciała, między innymi paznokci. ( czyli krańcowe, palce u rąk, nóg, .) żeby ocenić krążenie. Wiadomo że chodzi o przypadek w razie W, ale cesarka w razie komplikacji może się zdarzyć każdej z nas, żeby ratować nas i dziecko. Trzecia sprawa to kontakt dziecka z lakierem. Sądzę więc że nie rozumiesz, że pomimo chęci nie każdy poród kończy się siłami natury, a zdarzają się sytuacje zagrożenia życia i nikt nie będzie szukał wtedy zmywacza, żeby panience zmyć lakier. Cała dyskusja jest dla mnie zresztą kuriozalna, jakby jeden dzień się nie można było z bezbarwnym przemęczyć. ..
Dziedzic Edytowane przez ObserwujeCie Czas edycji: 2013-02-01 o 12:35 Powód: brak kawy, byki |
|
|
|
|
|
#4779 | |
|
Rozeznanie
|
mnie sie tez chciało śmiać ale podłogę w przedpokoju miałam wyglancowaną na połysk bo ciągle ją myłam na kolanach, dodatkowo próbował zrobić kupę pod choinką - obok stoliczka gdzie miał urzędować ksiądz, i tylko sprawdzałam czy nie znajdę tam "prezentu" a młoda chodziła i zamiatała kropidłem mieszkanie, a ja pisałam do mamy na gg jak mi idą przygotowania do kolędy i płakałam ze śmiechu.
mniej mi się śmiać chciało jak tż wrócił z sierściuchem od weta ale to już inna historia. Cytat:
|
|
|
#4780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() na pewno przyglądnę sie bliżej temu co jem ![]() i chodzi za mna caly czas maszynka do pieczenia chleba .. juz nawet mezowi kilka razy zwrocilam uwage na temat (chociaz niemiecki chleb jest naprawde pyszny, i wybor niesamowity..ja tam do szpitala skarpetki na pewno spakuje.. a malowanie paznokci sobie daruje
Moja dziewczynka Edytowane przez Moderna Czas edycji: 2013-02-01 o 12:36 |
|
|
|
|
|
#4781 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#4782 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. My akurat ostatnio wybieraliśmy lekarza rodzinnego, bo ja mieszkam tu 6 lat a jeszcze w starym m-cu zamieszkania byłam zapisana Więc recepcjonistka w przychodni powiedziała, że jak się dzidziuś urodzi to można zadzwonić i poinformować od razu o tej okoliczności - a potem dac znać jak się będzie juz w domu, to położna zazwyczaj na drugi dzień przychodziCytat:
My w niedzielę na urodziny teścia... juz czuję że znoeu ciśnienie przez 2 dni będę miała przez teściową podniesione - jesli tylko w kwestii dziecka się będzie wymądrzać A temacie wózka nie wspomnę... a trzeba ją uświadomić, że kupowanie go w marcu (jak sobie przy ostatnim spotkaniu wymyśliła) jest średnim pomysłem, jesli czas oczekiwania może być w okolicach miesiąca
Leonek Edytowane przez Mokka_83 Czas edycji: 2013-02-01 o 12:47 |
||
|
|
|
|
#4783 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jakbym mogła chodzić to wiedziałabym co robić i gdzie pójść a tu pupa blada i trzeba leżeć![]() ------------------- no i z innej beczki powiem wam ostatni ą rozmowę z Julką wstałam po coś do kuchni a julka do mnie "po co wstajesz miałaś przecież leżeć" to mówię że coś tam muszę zrobić na co Julka: " zobaczysz będzie cię brzuch bolał"
|
|
|
#4785 |
|
Wtajemniczenie
|
Hejka
![]() Zaraz ponadrabiam - 4 str od wczoraj, ale najpierw Wam napiszę, że dobrze, że nie zrobiłam wczoraj zakupów w Smyku - dziś jeszcze bardziej wszystko obniżyli: - 3-pak pajaców - 35 zł - 5-pak i 3-pak body z długim/krótkim rękawem - 20 zł. - bluzy, kombinezony - średnio 25 zł. Wyższych cen nie ma. Moim zdaniem bardzo tanio, więc lećcie do Smyka
|
|
#4786 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja się nie burzę, o mnie za mnie możesz nawet sobie całą twarz i pupsko lakierem pomalować ![]() Ciężko mi wytłumaczyć komuś, kto nie rozumie, że czasami krążenie jest jeszcze ok w rękach, a w nogach już nie, no ale pewnych rzeczy nie przeskoczę...
|
|
|
#4787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
np. na wozek, ktory mi sie podobal musialabym czekac od 8-10 tygodni
|
|
|
#4788 |
|
Wtajemniczenie
|
oj... wiedze, że debata nad paznokciami nieźle się rozwinęła
Ja u dłoni to fakrycznie planuję bez lakieru lub ewentualnie bezbarwny... Ale u stóp to powiem szczerze, że planowałam mieć pomalowane... i nawet już nie chodzi o to żeby przy porodzie pięknie wyglądaćZnaczy trzeba przeprowadzić wywiad z laskami które niedawno rodziły... jak to jest z tymi paznokciami u stóp Bo jesli istotne jest żeby ich nie malować- to oczywiście że nie pomaluję... zdrowie i zyce najważniejsze
Leonek Edytowane przez Mokka_83 Czas edycji: 2013-02-01 o 13:07 |
|
|
|
|
#4789 |
|
Raczkowanie
|
Hej Kobitki,
wróciłam, po 2 dniach trochę nadrabiania mam ale zdążyłam jeszcze na stary wątek
|
|
#4790 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Moderna : maszynkę serio bardzo jeszcze raz polecam
|
|
|
#4791 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
za tygodnie i dobrze, że dziec tyje - 10 dni a 7 to nie taka wielka różnica ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
za kolejną wizytę, będzie dobrze!Cytat:
![]() Cytat:
![]()
|
|
|
#4792 |
|
Rozeznanie
|
ja dlatego u rąk nie pmaluje, a u stópek popytam jeszcze, ale lubie jak są pomalwoane chociazby deliaktnym pastelowym kolorkiem, a skarpety bioreee na pewno
![]() a z tym goleniem do porodu, to goli sie wszystko na zero, czy jak??? i zarówno przy cc jak i sn ? |
|
|
|
|
#4793 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) - juz edytowałam tamtego postaA o ten czas to pytałam w dwóch sklepach stacjonarnych, jednym internerowym i u jednego sprzedawcy na allegro
|
|
|
#4794 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
ja się witam w lutym już i do tego w 36 tygodniu
Cytat:
za wizytę , za maluszka ,za kg (oj malutko,malutko -zazdroszczę) , za portrecik na brzuszku !!!!! , za wyniki , no i za salę .Cytat:
za tydz. !Cytat:
za ilość snu !!!!! (u mnie też coraz lepiej !!! ) i za 32 tydz!!!![]() Cytat:
![]() Cytat:
za wizytę i odpoczywaj Cytat:
wiem ,że każda z nas jest inna ale po porodzie człowiek wcale nie jest aż taki wykończony .... zresztą jeśli byś się żle czuła,była zmęczona albo po prostu nie miała ochoty siedzieć z gośćmi którzy nie rozumieja twojej niechęci do przyjmowania ich a mąż chce to zawsze jest wyjście w typie - przywitać się pokazać malucha i wytłumaczyć ,że teraz jeteś nie w formie i idziesz się połozyć albo ,że muszisz malca położyć spać i prosisz o spokój .Goście albo ze zrozumieniam zakończą wizytę albo niech twój tż siedzi z nimi.... zresztą ja jestem zdania tak jak dziewczyny które mają już dzieci- czekam na gosci albo sama zaproszę ..... przecież nie zrobię całonocnej imprezy a zawsze się rozerwę ,pogadam ,pośmieję .... jedzenia tez nie trzeba robić góry i myślę ,że nikt takich oczekiwań nie będzie mieć ...-wyślę tżta po ciasto do cukierni i tyle kawka ,herbatka .... a ja się pochwalę dziećmi...... pamiętajmy ,że maluszki na samym początku głonie śpią - a to żaden problem w podejmowaniu gości...... Niechciałabym jedynie aby ktoś u mnie siedział każdego dnia -mama czy teściowa -ale u nas nie ma takich zwyczajów ..... a zamykać się w domu nie mam zamiaru! będę z nim wszędzie wychodzić i wszystkich przyjmować (no chociaż korci mnie abteściów nie wpuścić Cytat:
ślicznie !!!!!!!
|
|
|
#4795 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja sobie nagrywam to oglądałam wczoraj Cytat:
brawoo! malusio przytyłaśa co do wagi dziecka, to tyje 200-250g tygodniowo, więc może Twój tyle tyje, mój 200g tygodniowo Co do sali porodów to u nas też ... . tylko zamiast ścianki jest kotara aaaa to może jednak białe też są bardzo ładne. Ja też rozmyślam o imieniu i chyba na moją błękitną ściankę też białe będą pasować. Super by było jakby Ci mama uszyła, bo są boskie! Brzuszek super tż ma talent Cytat:
za wizytęnie martw się, dociągnie do 2 kg ![]() Cytat:
tylko słuchanie serca i mierzenie tętna dopiero na porodówce za wizytę, teraz tylko leżeć i produkować posty ![]() Cytat:
nooo luty się zaczął i od razu pomyślałam - zaczyna się Cytat:
super!
|
|
|
|
#4796 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4797 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale pewnie dokupię jeszcze biedronkę i pszczołę i może wezmę większy, tylko 3-6m to już duża czapeczka jest z tego co pamiętam, u mnie Jula długo nosiła małe czapkiCytat:
![]() Cytat:
Cytat:
obie bez recepty Można kupić oddzielnie, lub połączone wit D z K i taniej wyjdzie, a potem Mąż zapisuje dziecko do przychodni, wybieracie pediatrę. Ja nie zapisywałam się do położnej, sama przyszła z naszej przychodni, ale zawsze można zapytać. witaj z nami, gratuluję synka ![]() Cytat:
strasznie zimno w stopy jest a po porodzie to aż trzęsie Dziewczyny gratuluję skończonych tygodni ![]() Ja dziś skończyłam 36 tydzień i zaczynam 37
|
|
|
|
#4798 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tragedia z tym ZUS-em, nie można nic zaplanować...Cytat:
Film też polecam. Cytat:
![]() wow ![]() Cytat:
Książkę wysłałam. Jesteś w szoku Miłego L4 ![]() Cytat:
![]() Ja wiem tylko o zakazie malowania paznokci u rąk, o stopach na SR nie wspominali. Zresztą wątpię, że dam je radę pomalować w 9 miesiącu, już teraz to wymaga niezłej gimnastyki. Cytat:
![]() ![]() Strippi - oczywiście dla Ciebie też gratulacje za tydzień
zgodnie z planem, zgodnie z logika, zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami, zgodnie z Biblią, Koranem, Torą i komiksami 21.04.2013. Edytowane przez corka_rosy Czas edycji: 2013-02-01 o 13:36 |
||||||
|
|
|
|
#4800 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja postanowiłam, że zrobię (jak zdążę ) jedynie hennę na brwi i rzęsy, żeby bez make-upu było mnie widać na tym łóżku porodowym ![]() a pazurki se trzasnę jak już brzucha nie będzie. Taką mam koncepcję ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------
|
||||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:08.

wiesz oni zakładają że tak powiem najgorsze i chcą żeby pacjent był gotowy tak jak nie powinno się mieć obrączki czy pierścionka bo w razie nagłej cearki nie można ich mieć. Można sobie pomyśleć że oj tam to mi zdejmą ale znam przypadek że nagle palce spuchły lekarz nie bawił sie w zdejmowanie bo nie było czasu się siłować i przecinali obrączki i pierścionki.
05.07.2008 

Więc recepcjonistka w przychodni powiedziała, że jak się dzidziuś urodzi to można zadzwonić i poinformować od razu o tej okoliczności - a potem dac znać jak się będzie juz w domu, to położna zazwyczaj na drugi dzień przychodzi
A temacie wózka nie wspomnę... a trzeba ją uświadomić, że kupowanie go w marcu (jak sobie przy ostatnim spotkaniu wymyśliła) jest średnim pomysłem, jesli czas oczekiwania może być w okolicach miesiąca
… zostalo tylko 8 

za kolejną wizytę, będzie dobrze!
tragedia z tym ZUS-em, nie można nic zaplanować...