MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VI - czekamy na pierwsze maluszki!! - Strona 55 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-02-10, 19:20   #1621
ObserwujeCie
Wtajemniczenie

Dot.: MAMUSIE MARZEC i KWIECIEŃ 2013 cz.VI - czekamy na pierwsze maluszki!!

Cytat:
Napisane przez Mi6ka Pokaż wiadomość
Naprawde nie chce byc ukazana, jak rozsiewajace jakies bzdury, byla to informacja od lekarza potwierdzona w SR i tyle na ten temat. A jak juz pozniej pisalam, ja sama tez bede patrzec na swoje dziecko, czy jest zdrowe, usmiechniete. Jesli takie bedzie, nie bede tez cudowac, wiadomo ... Najgorsze, ze to dopiero poczatek - bo co jesli chodzi o szczepionki, posilki ze sloiczkow czy swoje itd itp.
No rozumiem, że intencje były dobre. Ale jestem na ten temat trochę przeczulona, bo wiele z nas będzie musiało się zmierzyć z " mądrymi radami" na temat laktacji swoich Mam/ Babć. A akurat tego co za PRL-u uczono ich nie należy stosować , bo tam właśnie radzono karmienie herbatkami, wodą, glukozą, przerwy w nocy i wiele godzin bez karmienia nawet 9 - ostatnie karmienie 21 - kolejne 6 rano. I mówiono że pokarm nie zawsze jest dobry i inne rzeczy lekarze w książkach wypisywali.. Czyli stosując się do tych wszystkich rad Mamie właśnie będzie pokarmu ubywać, bo dziś już wiadomo że dziecko musi tą brodawkę stymulować żeby mleko powstawało..a jak to się nie dzieje to mleka nie ma. I jakaś dziewczyna, będzie w domu wysłuchiwała od rodziny że ma dokarmiać, że jej mleko słabe (rady dawane na pewno w dobrej wierze też, no ale niezgodne z tym co o laktacji wiemy dziś), a jeszcze sobie przypomni że ktoś na forum kiedyś pisał żeby wywary podawać i zacznie wątpić że jej pokarm wystarczy - podczas gdy, gdy będzie przestrzegać kilku zasad wystarczy i będzie dobrze. I tylko o to mi chodzi.
Stary 2013-02-10, 19:24   #1622
czarny flamaster
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Luna0 Pokaż wiadomość
Mi się wydaje że to jest ulubione wytłumaczenie matek nie karmiących "moj pokarm był mało treściwy" itp. rozumiem brak pokarmu ale za mało treściwy, raczej nie przeciez podobno tak idealnie się przystosowuje do potrzeb dziecka.. zresztą zawsze można karmić na zmiane lub mieszane z MM

Osobiście nikogo nie neguje ale jak mi ostatnio dziopa powiedziała że "nie krami bo ma nie tresciwy" to ją puknęłam w głowe bo sama mówiła już w 6 miesiącu że karmić nie będzie i szła po tabletki żeby nie mieć laktacji
ja niestety nie czuje potrzeby karmienia krepuje mnie to i stresuje.. ale dla zdrowia dziecka zrobie wszystko...
Jak mi ostatnio siostra powiedziała że jak nie bede karmić to mnie kopnie w dupe to odechciało mi się odrazu.. i wiem że wystarczy jedna osoba z presją na mnie a moje karmienie pójdzie w zapomnienie
Wiesz, ja przez długi czas sądziłam, że najlepsze jest karmienie piersią i tyle. Jeśli mama nie chce karmić i się wymiguje, to coś z nią nie tak. Ale oglądałam ostatnio program "7 kobiet- karmienie piersią" (gorąco polecam!) i całkowicie zmieniłam zdanie. Kobiety, które karmiły sztucznie mówiły, że nie powinny czuć się winne, że trzeba też pomyśleć o sobie, a nie robić z siebie męczennicy. Bolą mnie sutki, krwawią, każde karmienie jest dla mnie stresem, ale się poświęcę, bo "co ludzie powiedzą". Dziecko też wyczuwa, że robimy to niechętnie, wyczuwa nasz stres.
Mam ogromną nadzieję, że z małym się zgramy i jakoś uda nam się współpracować, bo chciałabym go karmić przynajmniej pól roku piersią, ale zobaczymy co nam z tego wyjdzie
Myślę, że nie powinnaś słuchać innych. Ważne jest też Twoje samopoczucie Spróbujesz, a jak nie będzie Ci to odpowiadać, no to coś się wymyśli

27.11.2009 - pierwsza randka
02.08.2012 - nasz ślub
25.03.2013 - me + you = Sławek
czarny flamaster jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 19:28   #1623
Mi6ka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez pani22ka Pokaż wiadomość

hehe dokładnie

mam wśród najbliższych znajomych przypadek przedawkowania (lekarka się pomyliła w dawce , na szczęście po dwoch podaniach sie zorientowali ze nie haloo).... koszmar.
No wlasnie co do pomylek i dawek. Tak sie zastanawiam jak to zweryfikowac. Bo rozumiem, ze dawke opiera sie na tym czy a) karmimy tylko swoim pokarmem i b) waga dziecka (jezeli ejst zdrowe itd) ???
Bo jesli tak, to ta dawke chyba mozna sprawdzic jakos? Musze o tym poczytac, czy sa jakies tabele czy sposob jej liczenia...

Przeraza mnie to, ze jakis taki moze sie walnac w dawce, a tez juz slyszalam o takim przypadku niestety ...
Mi6ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 19:31   #1624
Luna0
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez megi-megi Pokaż wiadomość
Wiesz, myślę, że masz spore szanse, żeby to stało się dla Ciebie naturalne i normalne. Więź jaką czujesz z maluszkiem w tym momencie jest nieporównywalna do niczego. Ale każda mama musi to odczuć na sobie.
Moja jedna koleżanka karmiła krótko, czuła, że ją to obrzydza i poddała się. Wg mnie słusznie. Nic na siłę. To jak jakiś gwałt na sobie.
Właśnie taką mam nadzieje, że jak przytule malucha to samo w sobie będzie naturalne i piękne.. oby, bo bardzo chciałabym karmić chociaż miesiąc, dwa, sześć ilekolwiek, byle dać mu jak najwięcej
a koleżance bije
jak mnie ktoś pyta (teściowa, ciotka) itd czy będę karmić to zawsze podkreślam że będę się starać ale popaść w depresje z powodu braku pokarmu nie mam zamiaru...

Cytat:
Napisane przez czarny flamaster Pokaż wiadomość
Wiesz, ja przez długi czas sądziłam, że najlepsze jest karmienie piersią i tyle. Jeśli mama nie chce karmić i się wymiguje, to coś z nią nie tak. Ale oglądałam ostatnio program "7 kobiet- karmienie piersią" (gorąco polecam!) i całkowicie zmieniłam zdanie. Kobiety, które karmiły sztucznie mówiły, że nie powinny czuć się winne, że trzeba też pomyśleć o sobie, a nie robić z siebie męczennicy. Bolą mnie sutki, krwawią, każde karmienie jest dla mnie stresem, ale się poświęcę, bo "co ludzie powiedzą". Dziecko też wyczuwa, że robimy to niechętnie, wyczuwa nasz stres.
Mam ogromną nadzieję, że z małym się zgramy i jakoś uda nam się współpracować, bo chciałabym go karmić przynajmniej pól roku piersią, ale zobaczymy co nam z tego wyjdzie
Myślę, że nie powinnaś słuchać innych. Ważne jest też Twoje samopoczucie Spróbujesz, a jak nie będzie Ci to odpowiadać, no to coś się wymyśli
Myślę że jednak zawsze warto spróbować, a nuż się uda i spodoba itd. ale nic na siłę.. dlatego mimo tego że teraz mam jakąś niechęć, albo poprostu nie mam chęci to napewno będę się starać z całych sił i mam ogromną nadzieje że poczuje "to" coś co inne matki dla których karmienie jest czymś cudownym

Dzięki dziewczyny

Aniołek 25.05.2012
"...Widze Ciebie w głowie, nosze Ciebie w sobie..."
Luna0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 20:16   #1625
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość
No Dragusia nie bądź taka wredna ja chce by mała była wodnikiem a nie rybkami. Moja teściowa rzekła mawiać, że ryby psują się od głowy
dlatego chce żeby Gucio poczekał do baranka
Cytat:
Napisane przez Sorceresss Pokaż wiadomość
ja Ci dam!!!

ja wolę rybkę niż barana :P
ja na odwrót
Cytat:
A w ogole wrocilismy z kebabu i dziewczyny, faktycznie przepyszny. Doslownie rozplywal sie w ustach. wzielam sobie z jalapeno i sosem ziolowym w tortilli Tortilla lepsza niz w Turcji i DE moim zdaniem No ale nasteonym razem wezme sos z jalapeno, jogurt i fete Mniam mniam, polecam

Aczkwiek teraz sobie przypomnialam Iskender kebab mniam mniam, cos pysznego. W turcji boski, ale i w Polsce znalazlam, w Gorzowie Wlkp jest taki prawdziwy turek przy katedrze, naprawde super. Ahhh to tureckie jedzonko
moje rodzinne strony Ale tego kebeba nie kojarzę... Będzie trzeba odwiedzic jak się wybierzemy z tżtem do rodziców w wakacje

A tak na marginesie, to tak mi narobiłas smaka, że własnie chcieliśmy zamówić gyrosa ale juz nie dowiozą
Cytat:
Napisane przez mooonis17 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewuszki
Z góry dziękuję za trzymanie kciuków chyba pomogło bo wizyta była bardzo pozytywna
Mały waży 1699 g Spory klopsik jak na 29 tc4d
Jest dłuuugaśny(długość nóg odpowiada 33 tygodniowi)
Poza tym ułożył się już główką w dół
Niestety dostałam antybiotyki bo mam jakąś infekcję
Wyniki Tsh też nieciekawe,bo poziom jest nadal zbyt wysoki.

Także zaczynam się bać jak ja dam radę urodzić takie słoniątko
duży chłopak

Cytat:
Napisane przez kasia86bgo Pokaż wiadomość
no ale jak mawiam
'' kiedyś byłam piękna i młoda, teraz mi tylko piękność pozostała''

aaaaaaaaaaa i bym zapomniala

kolejny watek bedzie brzmial tak

'' MAMUSIE MARZEC i KWIECIEN 2013 cz VII - "Ciśnij dziołcha! Ciśnij!"
gorzej by bylo jakby pozostało tylko "i"

A nazwa wątku na serio niezła
Cytat:
Napisane przez kwiatuszekkk21 Pokaż wiadomość

za wizytę 200g w tydzień to wręcz ksiązkowo a przypomnij ile już waży?
Cytat:
Napisane przez LiwkaO Pokaż wiadomość

200 gram to idealnie a zastrzyki gdzie trzeba robić w pupkę?
no właśnie... dlatego mnie zastanawia, że jednak ta heparyna Chyba zapobiegawczo... żeby sie nie okazało, że w pewnym momencie całkiem się cos tam zatka
A zastrzyki w brzuch Powiedziała, że wiele lasek w brzuch się boi, ale maluchowi nic nie zagraża (wbija się w fałd pod kątem). Można sobie dać w udo czy pupę ale niby zdecydowanie bardziej boli
Stary 2013-02-10, 20:21   #1626
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:

strippi tylko 8 kg !! no co ty wez ... ale nie powiem takiego pysznego torta to ja bym z mila checia zjadla :slna:
ja dziś wielki kawał
oprócz tortu i ciasta stół uginał się od przekąsek i dań na ciepło

Cytat:
Napisane przez Ewkaaa8891 Pokaż wiadomość
O jezuuuu jak to brzmi
Każdego dnia zaglądając tu z rana będe się stresować
ja też będę zaglądać już z myślą, a może któraś

Cytat:
Napisane przez Moderna Pokaż wiadomość
ale napiecie
nie znamy ani dnia ani godziny, keidy sie zacznie
haha dokładnie

Cytat:
Napisane przez Agnjeska Pokaż wiadomość
E tam 8kg to mało... ja na ostatniej miałam 10 a jutro dowiem się ile znowu przybyło
A w środę mam usg, moje ostatnie...
a czemu ostatnie masz teraz? ja mam w piątek jeszcze by oszacować ile wód płodowych, jaka waga dziecka, czy wszystko ok, łożysko i szyjkę
to będzie na początek 39 tyg

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
...do 11...- ale masz dobrze ....
ale cały dzień i tak do dupy miałam
podły humor, że na imprezę się nie pomalowałam

Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
strippi ty chyba będziesz się musiała tu codziennie rano meldować towarzystwu a potem co kilka godzin bo się zamartwią czy cię nie wzięło na rodzenie

Cytat:
Niby 3 miesiecznemu dziecku powinno wprowadzac sie dodatkowe rzeczy, no wywar na dobrym miesku itd. Bardzo male ilosci, ale jednak.
<czytaj niżej>

Cytat:
Z tego, co pamiętam, dziecko karmione piersią powinno być karmione tylko piersią przez 6 miesięcy. Jeśli jest na mleku modyfikowanym to dodatkowe pokarmy wprowadzamy po 4 miesiącach. Nie słyszałam o tym, żeby 3 miesięcznemu dawać jakiś wywar z mięsa Ale może coś się zmieniło odkąd ja mam pierwsze dziecko.
dokładnie tak
Stary 2013-02-10, 20:25   #1627
takinna
Zadomowienie

Cytat:
o tak!!!!!

jaki to krem?!

no Maluszek nie wyglądał jak mało-odżywiony 8600 na samym mleku mamy to wedlug mnie piękny wynik
Koleżanka ostrożnie wprowadza nowe produkty, bo chce jak najdłużej karmić.
a koniecznie chciała mi pokazać jak przystawia trochę miałam stresa ale Maluch pięknie ciągnie, cudnie przełyka i karmienie trwało równo 6 minut. byłam w szoku. mała ssawka

ty lepiej powiedz jak wizyta

heh... parę lat temu zniszczyła swoją ulubioną malinową chustę z Solara wszystkiego próbowałam, nic nie pomogło. nawet moczenie w wodzie po fasoli
Cytat:
Napisane przez ObserwujeCie Pokaż wiadomość
Też próbowałam kilku i nic nie pomogło, ale jak coś znajdziesz to napisz, jedne taki skurczony jeszcze trzymam bo mi żal wyrzucić

Bardzo dobrze Jedzenie smakowało, Teściowie w skowronkach, Teściowa przywiozła worek ciuszków, ręczników, prześcieradełek i innych rzeczy dla młodego,a dla mnie jakieś bez cukrowe ciasteczka owsiankowe - mniam- no i ogólnie ostro podkręceni chyba opcją wnuczka przybywającego. Ale trochę zmęczona jestem przygotowaniami i jednak ludźmi w domku przez cały weekend... odwykłam

heh fajnie sweterek mężuś sam sobie wyprał chociaż ostrzegałam, że się skurczy (ale On zawsze musi sprawdzić ) nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło, bo po ciąży sweterek będzie dobry na mnie
takinna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 20:32   #1628
takinna
Zadomowienie

a kupiliśmy jeszcze wanienkę CAM ze stelażem (taką jak na zdjęciu tylko przezroczystą), polecam bo jest obszerna, ma otwory w których można umieścić butelki z płynem do mycia itp. , posiada też fajny pojemniczek z dziurkami do spłukiwania maluszka. A to siedzonko anatomiczne jest łagodne (nie takie jak w ONDA) i wyłożone wkładką antypoślizgową

kupowałyście podgrzewacze do butelek? Chodzi mi konkretnie o te 2w1 z możliwością sterylizacji, czy spokojnie można wysterylizować w nim butelkę każdej wielkości?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg BabyBst.jpg (33,0 KB, 12 załadowań)

Edytowane przez takinna
Czas edycji: 2013-02-10 o 20:36
Stary 2013-02-10, 20:37   #1629
Agnjeska
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez strippi Pokaż wiadomość
a czemu ostatnie masz teraz? ja mam w piątek jeszcze by oszacować ile wód płodowych, jaka waga dziecka, czy wszystko ok, łożysko i szyjkę
to będzie na początek 39 tyg

Tak u nas już jest. Ja i tak miałam dużo więcej usg niż standardowo jest (moje ubezpieczenie pewnie mnie za to kocha) bo moja położna chciała mieć pewność że Mała przybiera na wadze (jest trochę mniejsza niż średnia, zobaczymy czy i ile nadgodniła od ostatniego razu).

http://lb1f.lilypie.com/g6flp1.png

12.02.2013 Jasmine
Agnjeska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 20:48   #1630
takinna
Zadomowienie

Cytat:
Tak u nas już jest. Ja i tak miałam dużo więcej usg niż standardowo jest (moje ubezpieczenie pewnie mnie za to kocha) bo moja położna chciała mieć pewność że Mała przybiera na wadze (jest trochę mniejsza niż średnia, zobaczymy czy i ile nadgodniła od ostatniego razu).

ile ważyła ostatnio? który to był tydzień? bo mój też malutki w 32 tc ważył 1580 ... ginka mówi, że taka jego uroda, że drobniutki będzie bo i ja niewielka
Stary 2013-02-10, 20:51   #1631
Agnjeska
Zadomowienie

takinna moja w tym samym tyg 1640g ważyła, u mnie też położna mówi że taka jej uroda i ja też niewielka ale chce mieć pewność że Mała przybiera nawadze dlatego mnie tak kontrolują (; Nie narzekam bo mogę częściej podglądać U nas standardowo robią tylko 2 usg.

12.02.2013 Jasmine
Stary 2013-02-10, 20:56   #1632
takinna
Zadomowienie

Cytat:
takinna moja w tym samym tyg 1640g ważyła, u mnie też położna mówi że taka jej uroda i ja też niewielka ale chce mieć pewność że Mała przybiera nawadze dlatego mnie tak kontrolują (; Nie narzekam bo mogę częściej podglądać U nas standardowo robią tylko 2 usg.
pewnie, że im częściej tym lepiej, ja też zawsze nie mogę doczekać się wizyty, żeby małego pooglądać. Mam usg robione co 4 tyg. między ostatnimi wizytami przybrał z 1000 na 1580 właśnie, więc chyba mieści się w normie po cichu cieszę się, że nie będę musiała wypchać ponad 4 kg "klocuszka"
Stary 2013-02-10, 21:12   #1633
Agnjeska
Zadomowienie

Hah w sumie też się ciesze że aż tyle nie będzie (;
Byleby wszystko inne w normie było to waga mniej ważna jest.

12.02.2013 Jasmine
Stary 2013-02-10, 21:16   #1634
klementyna1
Zakorzenienie

Cytat:
W wątku styczniowo lutowym jest jedna Mama, która pracuje w ZUSie i pisała kiedyś na ogólnym że ZUS ma 30 dni na wypłatę jeśli dokumenty są złożone prawidłowo i radziła tam, żeby walczyć o swoje i pisać skargi, domagać się odsetek, może spróbować tak ? bo w końcu to jakieś chore kochana !

:
Tylko, ze u mnie TEORETYCZNIE zgodnie z prawem, bo w pierwszym zwolnieniu był bład z winy lekarza, nikt mnie nie poinformował, dopiero jak kasy nie było, poszłam, dopytałam to sie dowiedziałam, musiałam jezdzic za lekrzem, poprawiac l4, zawozic do ZUS-u i oczywiscie 30 dni liczy sie od tej daty dostarczenia poprawnego zwolnienia;/ Drugie natomiast księgowa zaniosła do ZUS prawie 3 tyg. po tym jak ja zaniosłam do pracy-wiec 30dni nie minelo, trzecie zaniosłam juz do pracy i delikatnie pani ksiegowej powiedziałam, że jak to taki problem to zaniose sobie sama, bo nie bede biedowac po 2 miesiace....więc mam nadzieje, ze jest juz w zusie... Dobra starczy, bo juz całe forum ma dosc moich problemów pieniezno-ZUspwych! Chociaz widze, ze nie jedna w ostanim czasie mam materialne przeboje...

Qrcze tak zagladam i zaglądam i zadna nie rodzi Na niektóre juz pora;p;p Wiem, wredota jestem, ale nie moge sie doczekac pierwszych maluszków Dziołchy do dzieła! ja się trzymam w kupie do 14tego;p potem WOla Nieba-taki mam plan;p;p
klementyna1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 21:18   #1635
takinna
Zadomowienie

Cytat:
Hah w sumie też się ciesze że aż tyle nie będzie (;
Byleby wszystko inne w normie było to waga mniej ważna jest.
będzie będzie wszystko ok, innych myśli nie dopuszczam jeszcze trochę i zaczniemy się rozpakowywać... jak jedna zacznie to już później moment i wszystkie na "odchowalni" się znajdziemy
Stary 2013-02-10, 21:18   #1636
corka_rosy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Z tymi rozmiarami to naprawdę masakra, dzisiaj rozpakowałam śpiochy ze Smyka wymienione z 62 na 68 i jedne są krótsze od pozostałych dwóch o jakieś 10-15cm!
Te krótsze to wygladają na 56 a te dłuższe po zmierzeniu z innymi są równe z tymi na 62. (na metce 68)
Body ze Smyka długi ręklaw 62 są równe z bodami z krótkim rękawem 68 nie ogarniam!
Kupiłam 3-pak pajaców na 74 i mimo że wszystkie miały wszytą metkę na 74, to w ich rzeczywisty rozmiar to 56 i 62, tylko jedne są faktycznie na 74. Potem jak kupowałam, to otwierałam w sklepie przy sprzedawczyni i sprawdzałyśmy, jaki jest rzeczywisty rozmiar.

Cytat:
Dlugo tez szukalam odpowiedniego materaca, przegladalam testy, opinie klientow w internecie itp.
Niezły reaserch

Cytat:
Z tego, co pamiętam, dziecko karmione piersią powinno być karmione tylko piersią przez 6 miesięcy.
we wszystkich źródłach, jakie czytałam, znalazłam dokładnie tę samą informację.

Cytat:
Napisane przez klementyna1 Pokaż wiadomość
ZUS mi nie płąci od 2 miesiecy
Co za dziady! Trzymam kciuki, żeby Ci jak najszybciej przelali zaległą kwotę.
Może napisz skargę?
Cytat:
Napisane przez Mokka_83 Pokaż wiadomość
No więc jak wspominałam - na piatkowej wizycie w sumie ok... Mały waży prawie 2kg - przez 8 dni przybrał 220g, więc chyba nieźle?

Cytat:
A no i teściowa powiedziała, że w poniedziałek wyślą nam kaskę na wyprawkę
fajni teściowie!

Ja się chyba zaraz zbieram do spania, jutro muszę wstać przed 6 i jechać na kontrolne ktg po plamieniu

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 21:20   #1637
megi-megi
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, ze u mnie TEORETYCZNIE zgodnie z prawem, bo w pierwszym zwolnieniu był bład z winy lekarza, nikt mnie nie poinformował, dopiero jak kasy nie było, poszłam, dopytałam to sie dowiedziałam, musiałam jezdzic za lekrzem, poprawiac l4, zawozic do ZUS-u i oczywiscie 30 dni liczy sie od tej daty dostarczenia poprawnego zwolnienia;/ Drugie natomiast księgowa zaniosła do ZUS prawie 3 tyg. po tym jak ja zaniosłam do pracy-wiec 30dni nie minelo, trzecie zaniosłam juz do pracy i delikatnie pani ksiegowej powiedziałam, że jak to taki problem to zaniose sobie sama, bo nie bede biedowac po 2 miesiace....więc mam nadzieje, ze jest juz w zusie... Dobra starczy, bo juz całe forum ma dosc moich problemów pieniezno-ZUspwych! Chociaz widze, ze nie jedna w ostanim czasie mam materialne przeboje...
Ja Ci powiem, że jak to czytam, to się cieszę, że pracuję w dużej firmie i ona mi płaci cały czas i ZUS im oddaje. Bo jakbym tak się miała męczyć, to w końcu by komuś tam się oberwało, a pewnie jakiemuś biedakowi na początku tej drabinki.

Coś mnie dzisiaj głowa boli. Kawa nie pomogła.
Igor się kąpie. Jak dobrze, że już koniec dnia.
megi-megi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 21:39   #1638
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:
Qrcze tak zagladam i zaglądam i zadna nie rodzi Na niektóre juz pora;p;p Wiem, wredota jestem, ale nie moge sie doczekac pierwszych maluszków Dziołchy do dzieła! ja się trzymam w kupie do 14tego;p potem WOla Nieba-taki mam plan;p;p
ahaha mowisz ze 14 Lutego !! juz bedziesz mogla rodzic

tosz jeszcze 4dni ... ale ja cos czuje ze
Liwka urodzi 18 !!
Dragusia 22 ....
strippi ... 24 ...

a potem co 2 dni jakis maluszek sie bedzie na swiecie pojawial

no nudddda nudddda .... siedze i czytam ksiazke .... ten ''jezyk niemowlat'' co mi Ptaszysko na pdf posala .. ale jakos mi nie wchodzi

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 21:42   #1639
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
wczoraj byla znowu SR - w zwiazku z czym mam pytanko do Was - lewatywa przed porodem - tak czy nie?
W Niemczech juz nie jest to standardem i czesto polozne moga nawet zapomniec nas zapytac, czy chcemy czy nie - a podobno lepiej jest jednak wykonac lewatywe, gdyz dziecko ma wiecej miejsca w przejsciu do kanalu rodnego, no i jak same juz wiecie - nieprzyjemna niespodzianka przy porodzie
no ale tak sie zastanawiam, dlaczego w takim razie lewatywa nie jest standardem? moze jednak wcale nie jest to takie dobre, jak myslicie?
no właśnie mnie tez to od pewnego czasu nurtuje... Ale widzę, że dziewczyny za bardzo wątpliwości nei rozwiały... A do tego jeszcze co szpital, to obyczaj
Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
właśnie mi kuzyn przysłał info , że kuzynka w środę urodziła- miała termin na 22.02- w nocy w środę dostała skurczy- lekarz jej kazał wziąć nospę (koło 22). Poszła do ubikacji o 1 -odeszły jej wody i w ciągu 20 minut w domu urodziła- a że do szpitala kawał drogi to po odejściu wód zadzwonili na pogotowie zanim karetka przyjechała mała już była- 50 cm i 2600
ojej... ja to bym chyba zeszła na zawał, że w razie czego jakby dziecko nie oddychało nie miałby kto go odpowiednio reanimować Dobrze, że tam się wszystko dobrze skończyło
Cytat:
Napisane przez trolla2405 Pokaż wiadomość
głosuje na tak, po reakcji innych widzę że mamy tytuł wybrany
wiecie co? fajnie, że obywamy się bez tych dzicinnych rymowanek
też się cieszę
Cytat:

A no wlasnie, ten biszkopt to tylko klopot, czasami musze zrobic 2, jak maja byc warstwy No nie wiem, to ciasto mnie po prostu nie lubi, jeszcze nigdy nie wyszlo wysokie, z zadnego przepisu. A jak teraz bede mamusia, to powinnam sie chyba w koncu nauczyc no nie Ma moze jakis naprawde niezawodny przepis? Biszkopt for dummies?
http://www.wielkiezarcie.com/recipe15108.html
ten mnie nigdy nie zawiódł
Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość

W kwestii zakupów to owszem można by kupić wszystko na raz ale wydaje mi się że to trzeba mieć silną wolą bo te słodkie małe ciuszki i inne rzeczy kuszą i chociaż po troszku się kupuje. Choć nie ukrywam, że mi jakoś łatwiej wydać np. 5 razy po 1000 zł aniżeli na raz te 5 tysięcy
no właśnie... U nas oboje kompletnie nie potrafimy odłożyć... I wiem, że nie wypracujemy już w sobie takiej umiejętności, więc nie ma co walczyć Dlatego tutaj jestem wierna stwierdzeniu mojego taty, że "co się ma w d...pie to się młotem nie wyłupie" Dlatego zawsze kupowaliśmy wszystko wtedy kiedy była kasa... i dotyczy to wszystkich zakupów, nie tylko dziecięcych
Stary 2013-02-10, 22:17   #1640
pani22ka
Zakorzenienie

Cytat:
U nas standardowo robią tylko 2 usg.
... malutko...
nie wyobrażam sobie tego...

Cytat:
moja położna chciała mieć pewność że Mała przybiera na wadze
super połozna!!!

Cytat:
U nas oboje kompletnie nie potrafimy odłożyć... I wiem, że nie wypracujemy już w sobie takiej umiejętności, więc nie ma co walczyć
a ja musiałam się nauczyć i nie narzekam. choć teraz szczerze mówiąc nie wiem jak ja odkładałam z mojej pensji...
za to chłop jak nie odłoży to chory w sumie cieszę się. jest bufor.

pani22ka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 22:19   #1641
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez oliwka__ Pokaż wiadomość
scarlett26 na upartego da się ale wtedy kupujesz to co jest a nie koniecznie ci się podoba, ja np. na matę czekałam ponad 4 tygodnie.
no własnie A np. wózek? Tutaj standardem jest, że się czeka na zamówienie... No chyba, że jakiś dziwaczny kolor dostępny na sklepie się weźmie. A jeśli ktoś chce kupic używany to tym bardziej... przecież okazyjnie coś znaleźć nie jest tak łatwo
Cytat:
Napisane przez anika_s Pokaż wiadomość

ja dziś robię galaretkę, która już tężeje z owocami i bitą śmietaną
ja wczoraj takie deserki robiłam Dziś ostatnie dwa pucharki wciągnęliśmy
Cytat:
Napisane przez booziaczek Pokaż wiadomość
hej dziewczynki u mnie bardzo cięzko co nie zrobie cisnienie skacze musze lezec i to i tak nie zawsze pomaga ale staram sie was podczytywac i byc nabiezaco
uważaj na siebie
Cytat:
Z tego, co pamiętam, dziecko karmione piersią powinno być karmione tylko piersią przez 6 miesięcy. Jeśli jest na mleku modyfikowanym to dodatkowe pokarmy wprowadzamy po 4 miesiącach. Nie słyszałam o tym, żeby 3 miesięcznemu dawać jakiś wywar z mięsa Ale może coś się zmieniło odkąd ja mam pierwsze dziecko.
hehe... No moja teściowa po raz kolejny się zachwyca jak to jej najmłodszy synek (30lat) zajadał się jarzynówką gdy miał miesiąc
Stary 2013-02-10, 22:26   #1642
misiulka06
Rozeznanie

Dziewczynki opowiem wam na koniec dnia dobry kawał z życia wzięty, który opowiedział mi mój przyjaciel...

Wsiadam do 82 i jadę do domu z moim dobrym kumplem Danielem
jedziemy
i na Olechowie wsiadła kobitka z małym synkiem
no nie takim małym coś kolo 4-5 lat to dziecko miało
więcej nie
i się drze do mamy Olechowie"mamo kup mi kasztanki z wawelu"
matka nie
mamo kup mi kasztanki z wawelu !!
matka nie
autobus pełen ludzi
dzieciak się naburmuszył i hasło stulecia
"mamo jak mi nie kupisz kasztanków z wawelu to pójdę do babci i powiem że całowałaś wczoraj tacie siusiaka!!"
misiulka06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 22:40   #1643
kasia86bgo
Zakorzenienie

GG do kasia86bgo Send a message via Skype™ to kasia86bgo

Cytat:

hehe... No moja teściowa po raz kolejny się zachwyca jak to jej najmłodszy synek (30lat) zajadał się jarzynówką gdy miał miesiąc
eeeeeeee nie no JaCie sorry ale to lekka przesada

a ktora tu pisala o 4 miesiecznym wcinającym schabowego na przemian z Udkiem kurczaka ...

Cytat:
Napisane przez misiulka06 Pokaż wiadomość
Dziewczynki opowiem wam na koniec dnia dobry kawał z życia wzięty, który opowiedział mi mój przyjaciel...

jedziemy
więcej nie
matka nie
matka nie
autobus pełen ludzi
"mamo jak mi nie kupisz kasztanków z wawelu to pójdę do babci i powiem że całowałaś wczoraj tacie siusiaka!!"
aaaa ... ciekawa jaka byla reakcja Mamy ... bo autobus pewnie buchnaol Smiechem

http://suwaczki.maluchy.pl/li-65599.png
kasia86bgo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 22:44   #1644
misiulka06
Rozeznanie

Cytat:

a ktora tu pisala o 4 miesiecznym wcinającym schabowego na przemian z Udkiem kurczaka ...

aaaa ... ciekawa jaka byla reakcja Mamy ... bo autobus pewnie buchnaol Smiechem
autobus to sie cały zaczął śmiać, mój przyjaciel to aż popłakał się ze śmiechu i spadł z fotela. a reakcja mamy.... bezcenna
misiulka06 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-10, 22:58   #1645
Mokka_83
Wtajemniczenie

Cytat:
Ale mnie ciekawi jedna rzecz. Na SR położna mówiła by podczas karmienia piersią zmieniać piersi, czyli np. 20 minut pierś lewa, 20 prawa. Jednak czytałam Język Niemowląt i tam napisano by karmić malucha z jednej piersi (40 minut np. z lewej), a przy następnym karmieniu z drugiej. Wytłumaczone to było faktem, że pokarm w piersi ma jakby 3 warstwy, z różnym natężeniem wartości odżywczych i te końcowe warstwy są najbardziej sycące i bogate. Coś w stylu- zupa, drugie danie, deser A jak zmieniamy piersi, to maluch je tylko ten lekki pokarm i nie korzysta ze wszystkich dobroci.
Jakie jest Wasze zdanie? Jak karmiły doświadczone mamusie, a jak mają zamiar karmić te, które będą mamami pierwszy raz?
Ja zaczynam się skłaniać do karmienia z jednej piersi na raz.
oj albo ta połozna jakaś niedouczona albo po prostu w niefortunny sposób przekazala wiedze i wprowadziła słuchaczy w błąd Bo jest tak jak w Twoich przemysleniach - najpierw leci pokarm żadki a potem bardziej treściwy. Nalezy więc jedną pierś opróznić i dopiero podawać drugą (jeśli dziecie nadal nienajedzone). I jeśli mały tę grugą piers possie chwilę, to kolejne karmienie zaczynamy właśnie od tej piersi, która nie została oprózniona do końca przy poprzednim karmieniu
Cytat:
Witam się w masakrycznym humorze... Z małym i z moim samopoczuciem raczej ok, katar przeszedł po powrocie do domu, ale sprawy finansowe mnie przytłaczają. Sorki, ze jecze, ale musze ponarzekac...ZUS mi nie płąci od 2 miesiecy, wózka, fotelika i łóżeczka nie mamy nadal, na karcie kredytowej -1500zł i okazało sie, ze piec do wymiany, bo ciągnie gazu 3 razy tyle ile powinien...W domu zimno, a za 2 miesiace gazu za 1200zł naciagnął- a grzeje się tylko w dzień. Koszt wymiany pieca z kominem ok 4000zł. To wiecej niz nasze miesieczne pobory...wrrrr Jestem zła i poprostu musiałam sie wyżali!
Cytat:
kurcze, klementyna współóczuję... Nawet mi trudno sobie wyobrazić taką sytuację, bo u nas jednak co miesiąc budżet zawsze napięty i na wypłatę się czeka z niecierpliwością... A taka obsuwa jak u Ciebie to by była masakra
Cytat:
Napisane przez takinna Pokaż wiadomość
będzie będzie wszystko ok, innych myśli nie dopuszczam jeszcze trochę i zaczniemy się rozpakowywać... jak jedna zacznie to już później moment i wszystkie na "odchowalni" się znajdziemy
no właśnie... A jak to z tą odchowalnią? Czekamy az wszystkie z wątku urodzą i dopiero się przenosimy na odchowalnię? Czy te co uodziły się od razu przenoszą? Tylko to będzie troche bez sensu, bo te pierwsze mamusie będą już sobie debatować i rozwiązywać pierwsze problemy na nowym watku a te które jeszcze przed rozwiązaniem będą potem "w plecy" o poruszone tematy Albo te tematy będą walkowane kilkakrotnie
Cytat:
Ja Ci powiem, że jak to czytam, to się cieszę, że pracuję w dużej firmie i ona mi płaci cały czas i ZUS im oddaje. Bo jakbym tak się miała męczyć, to w końcu by komuś tam się oberwało, a pewnie jakiemuś biedakowi na początku tej drabinki.
tez o tym pomyślałam jak przeczytałam jakie przeboje ma klementyna... Masakra jakaś
Cytat:
a ja musiałam się nauczyć i nie narzekam. choć teraz szczerze mówiąc nie wiem jak ja odkładałam z mojej pensji...
za to chłop jak nie odłoży to chory w sumie cieszę się. jest bufor.
jak masz takiego chłopa co lubi odłozyć to co innego... Inaczej jak jedno ze związku takie jest... Bo zawsze jest ktos kto do tego odkładania zmobilizuje... A u nas własnie oboje mamy takie charaktery, że to nie przejdzie... Więc nawet jak czasami sobie pomyślę "a, może odlożymy tym razem", to akurat Tż powie "a chodx pojedziemy zaszaleć" (albo na odwrót) No i pupa
Cytat:

jedziemy
więcej nie
matka nie
matka nie
autobus pełen ludzi

Ale pospamowałam... Ale chciałam na wszystko poodpowiadać, więc wyszły posty w odcinkach No ale juz nadrobione i jestem na bieżąco

---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ----------

Cytat:
no niestety... I jeszcze gdyby to powiedziala tylko raz... Bo ja jej na to stwierdzenie od razu z politowaniem (ale w miare delikatnie) odpowiedziałam, że teraz tak nie jest i się maleństwo do 6 m-cy karmi tylko mlekiem (przy karmieniu piersią)... ale ona po miesiącu gdy kolejny raz ich odwiedzielismy znowu się zachwycała tym jak jej synuś wcinał jarzynówkę mając miesiąc Czyli wyglada na to, że to co jej powiedziałam gdy chwaliła się tym po raz pierwszy tak naprawdę w ogóle jej nie obeszło i wszystko co jej powiem traktuje jak mój wymysł i niewiedzę... Heh... wygląda na to, że w myslach to mnie traktuje jak dziecko we mgle i pewnie się zastanawia jak my sobie w ogóle damy radę Pewnie juz wymysliła, że jak chcę karmić tylko piersią przez pół roku to dziecko zagłodze
Stary 2013-02-10, 23:14   #1646
trolla2405
Rozeznanie

Co do karmienia cyckiem to karmiłam tak jak megi i mokka pisały; jeden cycek do końca, najwyżej poprawka z drugiego, następne karmienie z tej drugiej chyba ze poszły obydwie naraz ale to niezmiernie rzadko.
A co tych matek które nie chcą karmić piersią z powodu bolesności itp to wydaje mi się że jest to w większości problem z złym przystawieniem maluszka, np w tym dokumencie 7 kobiet ta babka która chciała karmić ale strasznie ja bolało na pierwszy rzut oka było widać ze źle to robi, później jej pomogli w tej poradni i było ok. Ja rozpoczęłam karmić piersią młodą, kiedy miała 2miesiace-nie powiem nie było łatwo na początku ale przy wsparciu tź i trochę wiedzy z rożnych źródeł wystarczyły.Jeśli powodem nie karmienia jest obrzydzenie,( ja nie rozumiem ale nie muszę rozumieć wszystkich) to nie widzę powodu dlaczego te matki mają nie karmić sztucznym mlekiem, ich wybór, dzieci od tego nie umierają, rosną, Ci co krytykują takie osoby powinny się zastanowić czy są tacy papiescy w swoim życiu.

padam na pysk a nic dziś nie robiłam....
Stary 2013-02-10, 23:35   #1647
Dragusia88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nestelle Pokaż wiadomość
patrzcie co znalazłam ..... http://demotywatory.pl/4045544/Gimnazjalistko

która się decyduje ???
(ja już mam kogoś na myśli ale nie będę prowokować )
dobre
Cytat:
Napisane przez corka_rosy Pokaż wiadomość
A może 13. już go zobaczysz nie przez powłoki brzuszne
w ostatecznosci zgadzam sie na 13.02 ale nie wczesniej bo we wtorek jade do katowic

Cytat:
z tego co ja wiem to dodatkowo od 5mc gluten dla dziecka karmionego piersia

Cytat:
Widocznie nie czytasz uwaznie, napisalam, ze zalezy tez od dziecka, a pokarm matki tez potrafi byc rozny. I nie wmowisz mi, ze kazdy pokarm jest odpowiedni dla dziecka.
każdy ,absolutnie. matka nie może mieć złego pokarmu. z tego co ja wiem to przypadek był jeden na milion że dziecko było uczulone na pokarm matki.
Cytat:
Ale mnie ciekawi jedna rzecz. Na SR położna mówiła by podczas karmienia piersią zmieniać piersi, czyli np. 20 minut pierś lewa, 20 prawa. Jednak czytałam Język Niemowląt i tam napisano by karmić malucha z jednej piersi (40 minut np. z lewej), a przy następnym karmieniu z drugiej. Wytłumaczone to było faktem, że pokarm w piersi ma jakby 3 warstwy, z różnym natężeniem wartości odżywczych i te końcowe warstwy są najbardziej sycące i bogate.
położna nam mówiła o tym żeby 20 min jedną pierś a potem 20 min drugą ale nie pamiętam czy mówiła o tym żeby tylko tak na początku do uregulowania laktacji czy w przypadku nawału pokarmu, będę we wrocku to doczytam
ale normalnie to jedno karmienie jedna pierś
Cytat:

Cytat:
tosz jeszcze 4dni ... ale ja cos czuje ze
Liwka urodzi 18 !!
Dragusia 22 ....
strippi ... 24 ...

a potem co 2 dni jakis maluszek sie bedzie na swiecie pojawial
ok niech będzie

Cytat:
jedziemy
więcej nie
matka nie
matka nie
autobus pełen ludzi

nadrobiłam

mialam cos napisać ale zapomniałam

a już wiem, miałam napisać że mi karte dezaktywowali z Rossmanna dziady!

Edytowane przez Dragusia88
Czas edycji: 2013-02-10 o 23:38
Dragusia88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 00:30   #1648
strippi
Zakorzenienie

GG do strippi

Cytat:
Napisane przez Agateczka* Pokaż wiadomość
Witajcie moje drogie Mamusie
Podglądam was od kilku dni
i już nieco jestem wdrożona no ale po miesiącu ciężko mi się wbić, jak Wam Strippi przekazała miałam problemy z netem a raczej jego brak, no i nadal to u mnie nie pewne ale póki mam to się odzywam bo Już niebawem gorący okres zacznie się na forum i chcę z wami w tym uczestniczyć

A więc witam się w 34 tygodniu, jutro mam wizytę u ginka także będą relacje, a tym czasem powiem tylko że mamy się dobrze Mały bryka w brzuszku i ja jak na razie nie narzekam, ale zaczynam mieć różne obawy. Jestem na etapie przygotowywania wszystkiego i kompletowaniu wszystkich najbardziej potrzebnych rzeczy...

Aha no i widziałam wasze piękne brzuszki dla nich
za wszystkie nowe tygodnie...
super że jesteś

Cytat:
No jak ktoś CI powiedział, że trzeba jakimiś wywarami dokarmiać, to zastanowiłabym się konkretnie nad kompetencjami tej osoby do czegokolwiek... bo to chyba jakieś nauki sprzed 50 lat, od wielu lat WHO ( światowa organizacja zdrowia) rekomenduje karmienie tylko i wyłącznie piersią do 6 miesiąca życia, bez herbatek, bez wody, bez marchewek i bez jakiś wywarów..
zgadzam się w 100%

Cytat:
Napisane przez takinna Pokaż wiadomość

Buciki kupował Tż, sam ma sporą kolekcję bo uwielbia kupować buty więc i syn musi mieć kilka par do przebierania mam zapas do ok 2 latek
nie boisz się kupować buty już dla dziecka które chodzi?
jednak dziecko które zaczyna chodzić powinno mieć specjalnie dobrane buciki, by uniknąć potem problemów
moja Jula od początku miała dobierane, a i tak mamy problemy i musi nosić ortopedyczne, wydatek KOSZMAR!!

Cytat:
Tak, każdy pokarm jest odpowiedni dla dziecka. Poza skrajnymi przypadkami np niedożywienie, antybiotyk etc. Nie planuję Ci nic wmawiać, bo taki po prostu jest stan wiedzy medycznej na dziś. Chyba że prowadziłaś jakieś badania kliniczne w tym temacie, to wtedy mogę pogadać.
Ja nie wiem co to za szkolenie naukowe i jakich pediatrów, może szkolenie robione przez producentów mleka modyfikowanego ? Bo nie sądzę żeby ktoś dyskutował poważny, z tym co mówi rekomenduje od wielu lat WHO.
CO do położnej, cóż zrobić jak widać i w tej grupie zawodowej są nieuki. To straszne, że ktoś może prowadzić zajęcia szkoły rodzenia, a nie zna wytycznych Polskiego Towarzystwa Pediatrycznego, ani swojego własnego położnych i pielęgniarek...

A ja z chęcią wyluzuję, tylko proszę nie rozsiewaj nieprawdziwych, szkodliwych dla przyszłych Mam informacji, po stosowaniu do których Mamy mogą sobie jedynie zaszkodzić, bo takie dokarmianie to droga do utraty pokarmu.. już pomijając sens podawania podwójnie przegotowanej cielęciny i jakie to ma wartości odżywcze niby.. po wylaniu wywaru.. no na to łaskawie zrzucę zasłonę milczenia

strippi nieźle nas tu straszysz
dokładnie tak

przepraszam ale dodam, że dziś lepiej

Cytat:
aaa rozumiem
ciekawe ile teraz ma

---------- Dopisano o 00:30 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Dragusia88 Pokaż wiadomość
a już wiem, miałam napisać że mi karte dezaktywowali z Rossmanna dziady!

mi też
miałam na Julkę i mi zablokowali, bo do 3 lat... raz tylko skorzystała moja mama z niej, bo ja ani razu wrrr
Stary 2013-02-11, 01:40   #1649
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez monicca1989 Pokaż wiadomość
Z tymi rozmiarami to naprawdę masakra, dzisiaj rozpakowałam śpiochy ze Smyka wymienione z 62 na 68 i jedne są krótsze od pozostałych dwóch o jakieś 10-15cm!
Te krótsze to wygladają na 56 a te dłuższe po zmierzeniu z innymi są równe z tymi na 62. (na metce 68)
Body ze Smyka długi ręklaw 62 są równe z bodami z krótkim rękawem 68 nie ogarniam!
eh, a ja rzeczy ze smyka już poprałam, poprasowałam i nawet nie zwróciłam uwagi czy się różnią chyba jutro je przejrzę..

Cytat:
Niby 3 miesiecznemu dziecku powinno wprowadzac sie dodatkowe rzeczy, no wywar na dobrym miesku itd. Bardzo male ilosci, ale jednak.
pierwszy raz taką teorię słyszę. wiem tylko o wprowadzaniu słoiczków, zgodnie z ich oznaczeniem, czyli od 4 m-ca. zupy to chyba dalsza przyszłość.

Cytat:
Widocznie nie czytasz uwaznie, napisalam, ze zalezy tez od dziecka, a pokarm matki tez potrafi byc rozny.
rozumiem, że chodzi o sytuację, gdy dziecko nie przybiera na wadze prawidłowo. ale wtedy podaje się mm jak już a nie wywary czy inne jedzenie zamiast mleka.

Cytat:
Ale mnie ciekawi jedna rzecz. Na SR położna mówiła by podczas karmienia piersią zmieniać piersi, czyli np. 20 minut pierś lewa, 20 prawa. Jednak czytałam Język Niemowląt i tam napisano by karmić malucha z jednej piersi (40 minut np. z lewej), a przy następnym karmieniu z drugiej. Wytłumaczone to było faktem, że pokarm w piersi ma jakby 3 warstwy, z różnym natężeniem wartości odżywczych i te końcowe warstwy są najbardziej sycące i bogate. Coś w stylu- zupa, drugie danie, deser A jak zmieniamy piersi, to maluch je tylko ten lekki pokarm i nie korzysta ze wszystkich dobroci.
Jakie jest Wasze zdanie? Jak karmiły doświadczone mamusie, a jak mają zamiar karmić te, które będą mamami pierwszy raz?
Ja zaczynam się skłaniać do karmienia z jednej piersi na raz.
u nas w SR mówiono, żeby karmić z jednej na jedno karmienie, właśnie dlatego, że na początek leci coś w rodzaju napoju dla dziecka, a dopiero potem mleko i zmieniając pierś możemy wcale nie podać najbardziej wartościowego pokarmu. dopiero jak jedną pierś opróżni całkowicie i chce jeszcze to dać drugą i kolejne karmienie zacząć od tej drugiej.

Cytat:
no właśnie... A jak to z tą odchowalnią? Czekamy az wszystkie z wątku urodzą i dopiero się przenosimy na odchowalnię? Czy te co uodziły się od razu przenoszą? Tylko to będzie troche bez sensu, bo te pierwsze mamusie będą już sobie debatować i rozwiązywać pierwsze problemy na nowym watku a te które jeszcze przed rozwiązaniem będą potem "w plecy" o poruszone tematy Albo te tematy będą walkowane kilkakrotnie
wydaje mi się, że te co urodzą od razu się przenoszą, a i tak wszystkie będziemy 2 wątki czytać z ciekawości co u której. będzie tak jak na tym wątku, na początku mało mamuś, potem dochodziły kolejne i tematy się powtarzały, ale taka kolej rzeczy. chyba lepiej tak niż tu debatować o tym co po porodzie, kiedy niektórym zostaną jeszcze prawie 2 miesiące do porodu.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-11, 06:33   #1650
monicca1989
Zakorzenienie

Witam się poniedziałkowo

Cytat:
Kupiłam 3-pak pajaców na 74 i mimo że wszystkie miały wszytą metkę na 74, to w ich rzeczywisty rozmiar to 56 i 62, tylko jedne są faktycznie na 74. Potem jak kupowałam, to otwierałam w sklepie przy sprzedawczyni i sprawdzałyśmy, jaki jest rzeczywisty rozmiar.
No właśnie teraz jak będę coś jeszcze kupować zapakowane, będę prosić o rozpakowanie, bo bez przesady, żeby ciuchy jednej firmy nie miały jednakowej rozmiarówki

Cytat:
Ja się chyba zaraz zbieram do spania, jutro muszę wstać przed 6 i jechać na kontrolne ktg po plamieniu

Cytat:
jedziemy
więcej nie
matka nie
matka nie
autobus pełen ludzi
monicca1989 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości