|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł? | |||
| Trzy miesiące prawie mam, już niedługo w kość Wam dam! VII-VIII cz. 2 |
|
2 | 16,67% |
| Skok nawiedza moje dziecie niech idzie precz na swoje śmiecie! VII-VIII cz. 2 |
|
1 | 8,33% |
| Czas to śmiechów i gugania, a wnet diety rozszerzania. Mamusie lipcowo-sierpniowe 2013. |
|
6 | 50,00% |
| Nasze dzieci to istne aniołki! Tylko gdyby nie te skoki, nocne wstawanie i kolki VII-VIII cz.2 |
|
3 | 25,00% |
| Głosujący: 12. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3031 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maluszki pożegnały nasze brzuszki Mamusie Lipcowo - Sierpniowe 2013
Cytat:
A co ja mam z mężem gadać o kp czy mm. Uważam, ze to nie ich sprawa tez bo to nie oni karmią i nie ich ciało na tym ubywa. Np.nie wyobrażam se zeby mnie Tz kazał kp. No błagam.
|
|
|
#3032 | |||||||||
|
Konto usunięte
|
Hello!
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:21 ---------- Cytat:
narazie wszystko trwo max 20 minut .. ale nocki bez zmian sa do d..y mlody sie czesto budzi chwilke pociamka nie chce wiecej potem godzinke spi i znow sie budzi... Ehhh ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:29 ---------- Cytat:
narazie wszystko trwo max 20 minut .. ale nocki bez zmian sa do d..y mlody sie czesto budzi chwilke pociamka nie chce wiecej potem godzinke spi i znow sie budzi... Ehhh |
|||||||||
|
|
|
#3033 |
|
Zakorzenienie
|
mela ja tylko kp
|
|
|
|
#3034 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dzień dobry
Mały dopiero zasnął, strasznie jest marudny ja lubię sobie właśnie wszystko tłumaczyć skokiem i pocieszać, że za parę dni minie bo inaczej nie miałabym cierpliwości tyle![]() Mam pytanie do posiadaczek leżaczka-bujaczka z FP - zadowolone jesteście/Wasze maluchy??? bo ja się na niego czaje ale jak zwykle nie umiem się zdecydować. To samo miałam z karuzelą ![]() Cytat:
Cytat:
O masz, szybciutko ![]() Cytat:
za pół kilo i obwody przyznaj się pewnie nie wciągasz już tak słodyczy![]() Cytat:
Cytat:
Brawa za wagę i Twoją mleczarnię ![]() Cytat:
w ogóle zastanawiam się czy mi się pokarm nie kończy, codziennie pije bocianka po 3-4 szklanki a Adaś sie nie najada![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
w ogóle bardzo sie pręży i wygina. Za tydzien mamy szczepienie to skonsultuje to z pediatrą.Dzoan żeby udało się ze szczepieniami.Cynamonkowa masakra z tym pobieraniem krwi No i już pospane i znów syrena |
||||||||
|
|
|
#3035 |
|
Zakorzenienie
|
Re: Maluszki pożegnały nasze brzuszki Mamusie Lipcowo - Sierpniowe 2013
Fiazo no moja mała tak samo zasypia. Albo na cycku, albo tulona i bujana na rękach, wtedy odkladam do lozeczka. Ale musi głęboko spac, bo inaczej sie budzi.
W nocy mi lepiej śpi sama w lozeczku, gorzej w dzień. Woli na raczkach Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. Edytowane przez domciatko Czas edycji: 2013-09-19 o 10:38 |
|
|
|
#3036 | |||||||||||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
za wagę, super, że skok was opuściłCytat:
byłam 2 dni temu u gina i niestety skończyło się wizytą w szpitalu i małym zabiegiem bo rana po porodzie się źle goiła i narosło kawałek dzikiego mięsa. Usunęła i mam nadzieję, ze będzie już dobrze ale na przytulanki muszę jeszcze poczekać czy z katarem można iść na szczepienie? mały był chory a teraz ma jeszcze resztkę kataru- jak odciągam glutki to trochę jeszcze jest. Nie wiem czy czekać aż całkiem mu przejdzie czy iść ---------- Dopisano o 10:45 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
za wagęnie chcę zapeszać ale wydaje mi się, ze mój mały ma mniejsze kolki, chyba nas po woli opuszczają ja wróciłam do wagi sprzed ciąży, nawet ważę mniej 2 kg ale do zrzucenia mam jeszcze 14 kg, wiec niedługo przyłączam się do ćwiczących
|
|
#3037 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tez sobie nie wyobrazam zeby tz nakazywal kp ale mysle ze jest tak samo rodzicem jak i ja i cokolwiek powie odnosnie wychowania naszego dziecka powinno byc wziete pod uwage i przedyskutowane i niekoniecznie chodzi mi o kp. [1=993cbb8736fd7ff43d80e12 db3e1b3b563c869fb_62bf7e9 75b609;42883683]poki co po kąpieli idziemy do zaciemnionego pokoju, karmie jedna piersia potem druga i odkladam do lozeczka, czasem jest ryk wiec chwile poprzytulam.. Czasem jeszcze chwile dokarmie, czasem posiedze z malym na rekach i pobujam.. Potem dó lozeczka, smok do buzi i spi narazie wszystko trwo max 20 minut .. ale nocki bez zmian sa do d..y mlody sie czesto budzi chwilke pociamka nie chce wiecej potem godzinke spi i znow sie budzi... Ehhh[/QUOTE] moja sie obrazila na smoka Szczerze zycze aby sie poprawilo w nocy bo ja akurat zawsze po masakrycznym dniu i wyciu wiem ze przynajmniej w nocy naladuje baterie na kolejny dzien. |
|
|
|
|
#3038 |
|
Zakorzenienie
|
Poćwiczone! Przyznać się która ćwiczyła, a która nie?
Idę po jakieś ciastka? Bo schudnąć to ja nie chcę. Potrzebuję tylko brzuch i tyłek wyrzeźbić.
|
#3039 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny te co mówia ze dzieci nie najadaja sie piersia, skąd to wiecie? Dziecko placze? chce ssac? nie musi oznaczac ze jest glodne. Mialam to samo, wiec stale przystawialam i mlody za 2 tygodnie przybral ponad 600g, oczywiscie za duzo. Zaczal ulewac, plakal nadal. Wiec zaczelam go przetrzymywac, ulewanie sie skonczylo, placze mniej, brzuszek jest miekki, nawet koleczek ma mniej. Ale z tymi kolkami to moze byc zasluga kropele.
Wyznacznikiem czy dziecko najada sie jest przyrost wagi. do tego nalezy pamietac, ze dla dzieci kp WHO opracowało inna siatke centylowa. Te która maja lekarze jest opracowana dla sredniej warszawskiej, w wiekszosci dzieci karmionych mm. Dzieci na mm szybciej przybieraja. Gdyby jednak okazało się, że dziecko za mało lub nie przybiera wcale to można karmic mieszanie. Tylko uwaga, najpierw karmimy piersia, potem w tym samym karmieniu robimy 1/3 bądź 1/2 porcji mleka mm i podajemy. Nigdy nie powinno podawać się mleka mm zamiast kp, tylko łącznie. Po tygodniu na wagę, jeśli przyrost jest w granicach 200g jest ok. Czasami dziecko może też za duzo przybrac. Mojej kolezanki dziecko karmione mieszanie za 1 miesiac przybralo 1600g, co jest stanowczo za duzo. Pediatra kazala zmniejszyc ilosc karmien mm, dokarmiac ewentualnie na noc i jeszcze z raz, a tak piers. Pamietajcie tez ze czasami nachodza kryzysy. Kejt mnie tez miedzy karmieniami piersi szczypia, bola, mleczko sie wtedy produkuje. To jest wyrzut oksycotyny, jedne kobiety odczuwaja go inne mniej. Ja np. czuje jak ma mi mleko wyciekac, podobnie jak mlody zassie sie to po chwili czuje to uczucie i czuje jak mleczko wyplywa. |
|
|
|
#3040 |
|
Zakorzenienie
|
Stokrotka- No masakra. Po co butelka
![]() W ogóle jest wskazane zeby dziecko uczyć pic jak najwcześniej z kubeczka jeśli tylko możliwe. Przykro z powodu kapy i oby szybko sie goilo ![]() Póki co moja @ jest strasznie cienka. Nie wiem ocb. Mam w pt.gina i nie wiem co robić ![]() Dzis jest nieczynny i nawet tel.nie odbierze, a wizytę mam na 9:00 wiec bym musiała w ostatniej chwili odwołać. Nie wiem czy iść i by mnie z tym @ zbadał czy nie ![]() Spadam spać bo mi wczoraj strasznie serce latalo i miałam ucisk az sie wystraszylam, ze co bedzie jak zemdleje , a mały sam bedzie płakał bo Tz do 3rano był w pracy. Miłego dzionka
|
|
#3041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze niedawno udawalo mi sie w nocy odciagac okolo setki i wtedy nie trzeba bylo mm. No ale ostatnio dramat u mnie z laktacją wiec czasem musze nawet 90 zrobic ![]() A tak w ogole to Malo ostatnio zagladam, poniewaz - jako, ze urodzilam wcielonego aniolka normalnie, ktory co 3 h je, potem troszke "gadamy", odkladam do lozeczka, dziecko zajmuje sie sama soba i niepostrzezenie samo zasypia, a po kapieli zasypia wrecz w polowie ubierania niekiedy - cos porobic poza podstawowym ogarnianiem domu i potomstwa . Przegladam wiec i porzadkuje katy, zakamarki i pawlacze, wystawiam aukcje, przesadzam kwiatki, przygotowuje album ze zdjeciami - a od jutra bede spelniac marzenie Ali o ksiezniczkowej kolysce dla jej lalki. Kolyske stara slusznych rozmiarow juz mamy, porzadna drewniana, gabaryty jak dla Lilo prawie tylko zniszczona, wiec czeka ją renowacja i dostosowanie do wystroju komnaty, czyli krem + złoto plus ozdobne sterczyny i secesyjne aplikacje + baldachim i posciel z epoki nie moge sie doczekac juz, tyle miesiecy nie tknelam emalii, lakierow i wałka!Poza tym jutro Lilo konczy 3 miesiace A dzis moj ojciec wychodzi z kryminalu dzizas, jak to brzmi ! bedzie mial dozor el. w miejscu zamieszkania
|
|
#3042 |
|
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny,
muszę i ja was prosić o kciuki bo dzisiaj jadę z małą na szczepienie i to sama!!! a ja tak często jeżdżę autem że na palcach można policzyć, ale tż dziś nie może ze mną jechać więc mam stresa. Jak jakoś zajadę to chyba będę ryczeć razem z nią bo miękka faja ze mnie ![]() Anulka, no kiedyś tak podobno było z tymi chrzcinami i spacerkami ![]() ciężko mi ogarnąć że ktoś może krytykować za karmienie mm a jeśli to tż to już w ogólemela ja karmię mieszanie ale walczę tylko o kp ![]() cynamonku, jaka masakra dawno czegoś takiego nie słyszałam
|
#3043 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ewentualnie kokon jeszcze i jest odlot. 2h karmić to nawet nie wolno bo dziecko bedzie Cie za smoczek uzywac. No co do wychowania to tak oczywiście,ale rodzaj karmienia uważam ze powinien należeć do wyboru kobiety. Faceci często lubią sie madrzyc nie mając pojęcia o tym co gadają i jak to jest. Cytat:
|
|
|
#3044 | |
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Maluszki pożegnały nasze brzuszki Mamusie Lipcowo - Sierpniowe 2013
Cytat:
|
|
#3045 |
|
Zakorzenienie
|
a ja wykąpana, wymalowana, pranie puszczone, zmywarka opróżniona, butelki wygotowane, a dziecko nadal śpi
zaraz pójdę się pokręcić koło niej, to może się obudzi ![]() yevele, też byłam sama na szczepieniach, a miałam jechać z mężem. strach ma wielkie oczy, dasz radę i będzie gites
|
#3046 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Są i my
![]() Nocka u nas nawet, nawet, odkryłam, że moję dziecko nie lubimy spać w sciemnościach przez ostatnie noce, po 2,3h musiałam mu wkładać smoczek do buzi po karmieniu, bo zasnąć nie mógł, wczoraj zostawiłam zapaloną jedną małą lampkę, włożyłam mu smoczek do buzi maksymalnie 5razy i zasnął Tak to ja mogę żyć Cytat:
Nie ma co się zarzynać, jak kp nie wychodzi i generuje więcej stresu niż "przyjemności", to ja nie widzę sensu, żeby się aż tak męczyć. wiadomo, warto próbować, ale jak nie wychodzi, to przecież nie koniec świata ![]() A już w ogóle nie przejmowałabym się gadaniem osób trzecich, one w nocy do malucha ciągle nie wstają, więc co mają do gadania ![]() Cytat:
![]() Mam nadzieję, że w końcu te leki Norbercikowi pomogą, pewnie dużo stresu przez to tylko macie ![]() I dla Weroniczki za masę! Ładna dziewucha! PS: paka doszła! Nie miałam jak napisać smsa, bo konto mi z rańca zablokowali, a tż ciągle wisi od rana na swoim telefonie. Jak będziesz miała czas po południu to daj znać, zadzwonię!![]() Cytat:
Zapisuję sie na dniach do gina, zobaczymy co ona powie nt moich ewentualnych ćwiczeń![]() Brawa za nockę, u nas dzisiaj też nie najgorsza, dzięki czemu chatka już ogarnięta, a nawet mama pomalowana ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Zmykamy zaraz na spacer, bo pogoda fana, dzisiaj biorę ze sobą tylko wodę, żadnych herbatników!
|
|
#3047 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Współczuje bo ja bez Tz sama z małym jeszcze nie mam odwagi jechać
|
|
|
#3048 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wieczorne jedzenie trwa bardzo długo-ok pół godziny a nawet do godziny. Jak Mały wypluje cycka to odkładam go od razu do łóżeczka. Nie noszę go do odbicia, nie zaglądam już do pampersa, nie ssie smoczka, bo nie umie. Nie bujam go nigdy do spania. W 90% przypadków Mały po odłożeniu do łóżeczka pootwiera oczka, rozejrzy się, obczai miejscówkę i zasypia. Ale czasem popłakuje, wierci się, lub śmieje się do karuzeli - wtedy go podnoszę i po kilku minutach znów odkładam-i do skutku.Póki co jestem bardzo zadowolona z tego systemu, bo wieczory mam dla męża Cytat:
![]() Na szczepienie nie idź z katarkiem I gratki za wagę i mniejsze kolki ![]() Cytat:
![]() I znów będziesz nas wszystkie zawstydzała swoją pracowitością ![]() Cytat:
![]() Magolina mam ten bujaczek do 18 kg i na początku Mały w nim ryczał, a teraz poleży kilkanaście minut i się porozgląda. I to tyle póki co. Pałąkiem się jeszcze nie interesuje, więc zdjęłam. ALE ostatnio dzięki bujaczkowi zaczęłam jeść normalnie posiłki a nie na wariata z dzieckiem na ręku.. Wsadzam Małego i bujam nogą a ja bez pośpiechu konsumuję np. obiadek Tu się sprawdza w 100%!
Edytowane przez Neni1984 Czas edycji: 2013-09-19 o 11:27 |
||||
|
|
|
#3049 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jesteśmy zadowoleni bo czasami jak nic nie działa wrzucam do lezaczka bujam nogą i dziecko się uspokaja, coraz częściej też w nim śpi w dzień Cytat:
|
||
|
|
|
#3050 |
|
Wtajemniczenie
|
U nas kicha
dostaliśmy jednak skierowanie do chirurga dziecięcego z tym pępkiem. Udało nam sie dostać na dzisiaj wiec jesteśmy już w drodze. To pierwsza Mai dłuższa podróż autem. Trzymajcie kciuki żeby Majeczka nie musiała tam cierpieć
|
|
#3051 | |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() A teraz idź ćwiczyć ![]() Nie bij! Cytat:
![]() Ja tylko wykąpana jestem
|
|
|
|
|
#3052 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja chce przelozyc szczepienie na dzien w ktorym tz bedzie w domu bo boje sie jakiejs reakcji poszczepiennej i mojej paniki wtedy Tylko my mamy jakos inaczej bo szczepienie ma byc w dniu w ktorym mala konczy dokladnie 2 miechy i dają 5 w 1 i dodatkowo rota doustnie w innej klinice ale koniecznie w tym samym dniu ma to byc. Wiec musze zadzwonic i pytac czy mozna inny termin. |
|
|
|
|
#3053 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3054 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Odp: Dot.: Maluszki pożegnały nasze brzuszki Mamusie Lipcowo - Sierpniowe 2013
Cytat:
![]() Trzymam za leczenie Norberta Cytat:
Ja tylko kp ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ewusia nie powinno sie jesc miodu przy kp jak i podawac dziecu z dwoch powodow: po pierwsze moze buc skazony laseczka tezca i wywolac botulizm dzieciecy, a po drugie jest bardzo snym alergenem Cytat:
|
|
#3055 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze dzisiaj biadoliłam położnej, że nie dość, że małemu pępek nie odpadł, to ciągle skądś leci krew, bo wczoraj nie mogłam sobie z tym poradzić, ciągle czyściłam strupki z krwi ![]() A ona dzisiaj ściąga małemu body, a tu nie ma pępka!
|
|
#3056 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bądź silna i za powodzenie
|
|
|
|
|
#3057 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3058 |
|
Zakorzenienie
|
Magolina chodzi Ci o cudowna planete fp do 18kg ten?ja jestem w nim zalochama...moja Zuzia tez mialam z innej firmy to nie chciala soedzoec a w tym u szw ja polozylam i zaciesz miala na twarzy od ucha do ucha...i kupilismy jej z Tz nie zaluje ani zlotowki na niego jest swietny i bedzie slozyl dluuugo..
i tak jak Neni sciaglam palak bi sie nie interesuje narazie i wygodnie mi cos zrobic w innym pomoeszczeniu bo biore dziecko w bujaczku klade ona zainteresowana wszystkom bo wszystko wodzi a ja robie swoje... np szwag karmie mlodego tez w tym bujaczku.no dla mnie strzal w 10. czy wasze dzieci tez miela tak jezykiem i wystawiaja itp? ---------- Dopisano o 11:52 ---------- Poprzedni post napisano o 11:52 ---------- Misiaczka trzymam kciuki:-* |
|
|
|
#3059 |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Maluszki pożegnały nasze brzuszki Mamusie Lipcowo - Sierpniowe 2013
Misiaczka, trzymajcie się dzielnie.
Dotka, nasza mała od ponad tygodnia wyciąga język, slini się więcej i wkłada sobie rączki do buzi. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
"nie człowieka kocham mniej, lecz naturę bardziej" Edytowane przez lachryma Czas edycji: 2013-09-19 o 11:56 |
|
|
|
#3060 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
właśnie dostałam ochrzan od teściowej że zapomniałam o jej imieninach zawsze pamietałam ale wygarnęłam jej że zeszłego roku też nie pamiętała o naszych rocznicach
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:41.

Taka polska z zielenia, lasem, rzeczka itp... Juz sie nie moge doczekac przyjazdu do PL i coraz czesciej planuje zostac na miesiac minimum wlasnie ze wzgledu na pogode.

No hello. Miałam nie chodzić, bo jeszcze nie ochrzczony. Nasz ksiądz proboszcz zabobony rozpowszechnia. 

Michaś będzie ochrzczony w swoje imieniny.

Mam dość- proszę mnie dobić 
Mina kasjerki bezcenna 

w ogóle bardzo sie pręży i wygina. Za tydzien mamy szczepienie to skonsultuje to z pediatrą.

wiec czasem musze nawet 90 zrobic 

zaraz pójdę się pokręcić koło niej, to może się obudzi