Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;) - Strona 82 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł 4 części naszego wątku?
Mamy majowo-czerwcowe 2013, cz. 4 2 4,35%
Śmiejemy się i gugamy, pierwsze miesiące już za nami. 3 6,52%
Kilkoro dzieci ma już ząbki, innym ciężko idą bąki. 0 0%
Pierwsze skoki już za nami, cieszymy się nowymi umiejętnościami. 0 0%
Bawimy się w pierdziochy i mamy mnóstwo radochy. 1 2,17%
Nasze słodkie niemowlaczki bączki puszczają i marchewką się zajadają. 0 0%
Nasze dzieci radośnie gaworzą i uśmiechy mnożą. 0 0%
Pierwsze ząbki i obiadki, jak nam dobrze w roli matki. 12 26,09%
Mamo, tato kończcie spanie bo przeżywam ząbkowanie! 17 36,96%
Mamo, tato kończcie spanie, kupa czeka na przebranie! 7 15,22%
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda - idzie jesień złotoruda! 1 2,17%
Baczki wcinaja pierwsze obiadki, a mamy prowadza wizazowe /łizażowe gadki. 3 6,52%
Bączki wcinają zdrowe obiadki, a mamom ciastka i czekoladki idą w pośladki. 0 0%
Głosujący: 46. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-23, 21:02   #2431
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez ankaaa206 Pokaż wiadomość
włączyłam piec, zimno jak diabli, była ładna pogoda z rana a teraz leje więc chyba nici z 2 spaceru
u diabli jest cieplutko, kaloryfery grzeja! a ja tez goraca kobita

---------- Dopisano o 21:59 ---------- Poprzedni post napisano o 21:57 ----------

Cytat:
Napisane przez Mysia mysz Pokaż wiadomość
daj spokój, ja karmię a i tak mam wyrzuty sumienia, że moje dziecko nie jest noszone często bo tego nie wymaga także zawsz esobie można znaleźć powód :P
Puchatkowa to chyba zawsze tak jest. karmisz cycem i myślisz: czy ja się prawidłowo odżywiam, czy dostarczam wszystkich niezbędnych skladnikow, czy nic dziecku nie brakuje...bo przecież skład mleka ustala cale stado specjalistow

---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 21:59 ----------

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Przyszłam doniesć, że dostałam tą darmową przesyłkę z fisher price i powiem Wam, że ten lewek jest super. Młoda zachwycona
dzięki, bo już myslalam, ze znalazłam jakas lewa promocje moje konkursowo-lowne ego zostało podbudowane czekamy na lwa i my!
diabli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:04   #2432
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez komiksowa Pokaż wiadomość
Dziewczyny co do kp... dla Was karmiących...ale ciekawe, co byście zrobiły, gdyby Wasze pociechy w 2 tyg. po wyjściu ze szpitala przybrały tylko 10 gram, zaliczając po porodzie ekstra spadek. Mnie już wkurza to licytowanie się czy kp czy mm. Niektóre z nas nie mogą karmić i tyle i żaden doradca laktacyjny z g.ówna sznurka nie ukręci
Hm, ja bym zrobiła to co Potterka, któej Rafałek przybrał 50g, odciągałabym swoje mleko i tak próbowała karmić, do tego próbowałabym przystawiać bo być może problem był w technice ssania dziecka a nie w samym mleku. No ale nie ma co gdybać.

Ja nie miałam zamiaru się licytować (i tak główna wymiana zdań była między tymi, które karmią kp ), chciałam tylko podnieść na duchu Veronic.
Oczywiście, że najważniejsze jest aby dziecko i mama byli zadowoleni ale nikt mi nie wmówi, że mm jest lepsze Nie jest trucizną oczywiście ale nie jest i nie będzie lepsze. Mam nadzieję karmić długo mojego syna i drugie dziecko, jeśli kiedyś będzie również

XxXJuSstiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:04   #2433
vil84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Magiusa Pokaż wiadomość
Szybko przechodzicie na 4-ki. My mamy pewno już koło 6700 ( w zeszłą śr.było 6650) i nie planuję na razie przechodzić na 4-ki. Szczerze mówiąc myślałam by robić to koło 8 kg czyli pewnie w okolicach 6 miesiąca.

W ogóle bardzo się boję tego ząbkowania. Czy ono naprawdę jest takie tragiczne?
wiesz co ja też planowałam przejść mniej więcej wtedy na 4 ... ale po tym jak trzy kupy pod rząd wyciekły na plecy podjęliśmy szybką decyzję o przejściu na 4 i to była bardzo dobra decyzja

ząbkowanie u nas póki co nie było tragiczne ... kilka dni marudzenia, i przy każdym ząbku jeden dzień popłakiwania i non stop ssania smoka. zobaczymy jak dalej będzie.

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość

Znasz może jakąś metodę żeby dziecko wstawało później rano?
kłaść spać o północy
a tak serio, zauważyłam że P. jak ma dużo wrażeń to śpi długo - po chrzcie do 10, po weekendzie u mamy do 9.30 ... a tak normalnie to od 7 gada, ja próbuje udawać że go nie słyszę i koło 8 wstajemy

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
JA właśnie chcę zaplanować co kupić na Mikołaja i pod choinkę małej. Wiem, że moja mama coś będzie chciała kupić jej wiec może się złożymy na ten chodzik/pchacz. No i nie wiem czy teściowa będzie chciała jej coś kupić. Pozostałym wnuczką kupuje ale pewnie nie zapyta co kupić wiec nie będę się dzielić z nią pomysłami. A z drugiej strony wolę, żeby mała dostała jeden dobry prezent niż 5 miśków np bo ani nie mam gdzie tego trzymać ani to przydatne
właśnie ja też tak kombinuje ... nie chcę niepotrzebnych zabawek, wolę kilka porządnych (nie mówię że drogich i wypasionych ale takich którymi dziecko się chętnie będzie bawić) niż tonę miśków itp ...

Cytat:
Napisane przez Veronic Pokaż wiadomość
czy ktoś ma książeczki z serii dotknij,poczuj...??
może diabli? (TY jesteś specjalistką w tym temacie)
my mamy Dotykanki, ciekawe są, duże strony.

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Kolejna która dostała lewka a my to doooparejestrowałam się tak samo jak Wy i nawet dostałam maila od nich że lew został wysłany.. taaaa chyba do chin
też dostałaś?? hmmmm może i do nas w tym tygodniu dojdzie
spokojnie, też dostaniemy

Cytat:

Mysia mój chłopak też się rwie do siadania (kilka dni różnicy między Twoim i moim paniczem). Pozwalasz mu? Ja staram się nie, ale jak przychodzą babcie, to od razu biorą go na kolana w pozycji siedzącej i sama nie wiem, czy je ochrzaniać, czy nie

Ponawiam pytanie do mam karmiących mm - jak już dostałyście okres, to był w miarę regularny? Mi się spóźnia już prawie 2 tygodnie, a do lekarza zamierzam iść dopiero za miesiąc.
ja dostałam dopiero teraz po 5,5 miesiąca. trwa od zeszłego czwartku w zasadzie baaardzo skąpy ale taka żywoczerwona krew. nie wiem o co biega
w sumie to mi się spóźnił 4 miesiące

jak babcie biorą na kolana i trzymają tak że ma plecki oparte to ok, najlepiej jak najbardziej półleżąco siedzi ale nic się nie stanie, pytałam rehabilitantki

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:04   #2434
Ag_nes
Wtajemniczenie

GG do Ag_nes

Cytat:

Dziewczyny co do kp... dla Was karmiących...ale ciekawe, co byście zrobiły, gdyby Wasze pociechy w 2 tyg. po wyjściu ze szpitala przybrały tylko 10 gram, zaliczając po porodzie ekstra spadek. Mnie już wkurza to licytowanie się czy kp czy mm. Niektóre z nas nie mogą karmić i tyle i żaden doradca laktacyjny z g.ówna sznurka nie ukręci

A gdybyś mieszkała w buszu, i biegała z liściem na pupie, i nie miała mm to co wtedy ?

Cytat:
Axella zapomniałam jeszcze napisać. Ja bym na Twoim miejscu nie wylaszczała się do sądu. Jak pokażesz, że jest silna, zaradna, ekstra babka, to możesz dostać niższe alimenty. Bierz sędziego na litość
Axella to jest myśl !
Stary dziurawy sweter, chustka na głowe, za małe sandały, najlepiej jakby do tego padało , i koniecznie spodnie co pamiętają PRL i weź to zestaw w kolorach biało-czarnych, co by niby elegancko było
Stary 2013-09-23, 21:05   #2435
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

a i cieszę się, że zabawki z FP dochodzą czyli jest dla nas nadzieja

aaa... dostałam dziś próbkę bebika, spalę na stosie

Stary 2013-09-23, 21:06   #2436
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MoTyleKsw Pokaż wiadomość
Byłyśmy u lekarza. nasłuchałam się jakie moje dziecko jest biedne, bo jadło tylko marchewkę, ziemniaka i dynię, nie je kaszy manny, nie je kleiku Lekarka pokłóciła się z Rafałem tak, że pół przychodni ich słyszało. Czy ja kiedyś trafię na dobrego pediatre?! Mamy skierowanie na mocz i na posiew kału na grzyby.
hehe nie przejmuj się, nasz pediatra tez jest raczej starej daty i obawiam się, ze tez będzie niedługo probowal namowic mnie na podanie malej zupki ale to na szczęście moje dziecko, a on nie jest dietetykiem tylko lekarzem. zatem o jadłospisie decyduje mamusia probowalas dyskutować dlaczego nie je kleiku? Nela nie jadla do tej pory nic to dopiero jest biedna...pewnie dlatego tak mało przybiera
tz zrobil mi dzisiaj szybki rachunek - od urodzenia 2270, minelo 17 tyg= 133 gramy tygodniowo. co ja od niej chce? nie ma dramatu. a ze nierówno...taki jej urok.
Stary 2013-09-23, 21:10   #2437
Veronic
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez XxXJuSstiii Pokaż wiadomość
Hm, ja bym zrobiła to co Potterka, któej Rafałek przybrał 50g, odciągałabym swoje mleko i tak próbowała karmić, do tego próbowałabym przystawiać bo być może problem był w technice ssania dziecka a nie w samym mleku. No ale nie ma co gdybać.

Ja nie miałam zamiaru się licytować (i tak główna wymiana zdań była między tymi, które karmią kp ), chciałam tylko podnieść na duchu Veronic.
Oczywiście, że najważniejsze jest aby dziecko i mama byli zadowoleni ale nikt mi nie wmówi, że mm jest lepsze Nie jest trucizną oczywiście ale nie jest i nie będzie lepsze. Mam nadzieję karmić długo mojego syna i drugie dziecko, jeśli kiedyś będzie również
hehe no właśnie ja napisałam, że napcham Młodego kaszką ,TY mi odpisałaś , wysłałaś link do wywiadu ii poszła lawina odpowiedzi

aaa axella- ode mnie też masz kciuki zapewnione!

---
Wojtuś źle śpi popłakuje sobie

spadam.
dobranoc
Veronic jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-09-23, 21:14   #2438
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
hehe no właśnie ja napisałam, że napcham Młodego kaszką ,TY mi odpisałaś , wysłałaś link do wywiadu ii poszła lawina odpowiedzi

aaa axella- ode mnie też masz kciuki zapewnione!

---

spadam.
dobranoc
ale takie jest prawo forum właśnie
dobrze, że się jeszcze lubimy (lubimy?? )

ja lecę do wyrka, odpalę sobie lekarzy i spać

jutro czeka mnie debiut z soczewicą... wstyd przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam

Axella powodzenia jutro

Stary 2013-09-23, 21:16   #2439
justyna_g4
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ag_nes Pokaż wiadomość
Moja własna decyzja, konsultowałam się z bobovitą. Od lekarki dostałam schemat i tam jest napisane aby wprowadzać w 5 miesiącu. Bobovita daje wybór : albo po 4 m-cu i wtedy ekspozycja trwa krócej, albo po 5 i trwa dłużej (3-4 miesiace). Doszłam do wniosku, że skoro nie mamy kolek, problemów z kupa, ładnie przybieramy na wadze, to zaczynamy startować. Przesuwam za to rozszerzenie diety i karmię piersią do oporu czyli do 6 miesiąca. Potem zacznę podawać warzywa, owoce itd. Mam nadzieję, że moje potomstwo zacznie sie wtedy wiecej ruszać i spalać. Bo teraz juz jest gruba, mało się rusza i coś czuje, że ona z cyca nie zrezygnuje pomimo słoiczków

Wiem, że macie problemy z brzszkiem, może napisz do bobovity, czy tam innej firmy którą reflektujesz i zapytaj co radza ? może doradza Ci odpowiedni produkt ? my zaczeliśmy na bezmlecznej kaszce mannie owocowej z bobovity, mieszam ja z wlasnym mlekiem, które mała dobrze toleruje. Ale wiem, że mają rozwiązania też np dla alergików.
O co chodzi z pogrubionym? Ja chyba jakaś głupia jestem...

Laura

http://lb1f.lilypie.com/YodDp2.png
justyna_g4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:18   #2440
humpback
Zakorzenienie

Cytat:

proste że dałabym mm, i nie męczyła ani siebie ani młodego

Cytat:
też mi się to dziwne wydaje z tym mlekiem...

dokładnie, to dotyczy dzieci karmionych mm, zaleca się wyłączne karmienie piersią 6 miesięcy a nawet ostatnio spotkałam się z tym, że na mm też warto poczekać i ja bym czekała... moje dziecko dziś skończyło 4 miesiące i jak dla mnie jest jeszcze za malutki na inne jedzenie niż mleko przecież on nawet nie patrzy na jedzenie, w ogóle się nim nie interesuje
mój skońćzył 3 m-ce ale jedzenie interesuje go jak najbardziej wcześniej reagował na zapachy z kuchni, a teraz jeszcze patrzy co się dzieje na talerzu
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:18   #2441
ankaaa206
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vil84 Pokaż wiadomość

kłaść spać o północy
a tak serio, zauważyłam że P. jak ma dużo wrażeń to śpi długo - po chrzcie do 10, po weekendzie u mamy do 9.30 ... a tak normalnie to od 7 gada, ja próbuje udawać że go nie słyszę i koło 8 wstajemy
to tak jak u nas, punkt 7 Nikoś otwiera oczy i z bananem na twarzy piszczy i gada na cały głos

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-09-23, 21:19   #2442
lonely_lady
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez humpback Pokaż wiadomość
1.dziecię zasnęło, to mama się obżera drożdżowymi bułeczkami z kruszonką i masełkiem i popija kakao

no i tuż przed kąpielą I. mnie zachwycił bo chyba zaczął kumać o co chodzi w zabawkach i niezdarnie próbował złapać jedną z nich. cudne to było
1. czemu ja nie mogę mleka i nabiału
2. dla I. nasz niby już od dawna łapie zabawki, ale nadal niezdarnie. Najlepiej mu wychodzi na macie (bo wiszą), a jak mu statnio dałam grzechotkę to myślałam że krzywdę sobie nią zrobi

Cytat:
mówisz-masz

podziwiam za walkę. mój pobyt w szpitalu to było coś w rodzaju kiepskiego spa bo mi nie pozwolili jeść po cc. poza tym że miałam ochotę zjeść coś dobrego, to było ekstra. czułam się świetnie, pokazali mi jak małego przystawić, siara popłynęła.. tylko jak I. się pierwszej nocy darł, i przystawiałam go co chwila (a mleko było) to jakaś pielęgniarka się zlitowała i przyniosła 10 ml mm w kieliszku z pytaniem czy zgadzam się na dokarmienie. dostał kielicha, poszedł spać. zresztą ja się nie dziwię, w końcu cały dzień nie jadłam to musiało to się odbić na jakości pokarmu. jak mi drugiego dnia dali suchary to już było lepiej-przynajmniej młody się najadał wydaje mi się że jakbym miała męczyć siebie i małego, to szybko bym dała sobie spokój z kp[COLOR="Silver"]
jakbym miała męczyć małego też pewnie szybko bym się poddała.. dlatego w szpitalu bez wahania pozwalałam dokarmiać i kupiłam mm jak wychodziłam ze szpitala.. na szczęście młody szybko załapał i stał się cycoholikiem

Cytat:
Napisane przez nuna2 Pokaż wiadomość
może skok???
Cytat:
Na pewno się naprawi. Może to kolejny skok. Jest jakiś między 15, a 19 tygodniem i nie wiadomo dokładnie w którym momencie nastąpi największy "boom"
Muszę się pochwalić, że zrobiłam dziś leczo- pyycha
A jutro się przekonam czy Młody ma alergie np.na pomidory
może macie rację, oby to był skok i szybko przeszedł... boję się, że on głoduje.. ogólnie jakiś taki osowiały jest ma okresy w ciągu dnia, że się śmieje, i radośnie bawi, ale to nie to samo co wcześniej..

Cytat:
my id 3 dni na 4, mały trójki przesikiwal i kupa co chwile wyłaziła, 4 sa idealne no i tłuścioszek waży 7,6 kg!
piękna waga jest co dźwigać

Cytat:
Napisane przez xal Pokaż wiadomość

U mojej nie bardzo mam jak to wprowadzić bo nie potrafi spać na boczku, od razu odwraca się na plecki ...
Znasz może jakąś metodę żeby dziecko wstawało później rano?
myślałam, że W. jest wyjątkowy pod tym względem. Też nie umie spać, leżeć na boczku. Jak dziewczyny wstawiały fotki maluszków śpiących na boku to zawsze się dziwiłam. Jak kładłam tak W. to momentalnie przewracał się na plecy

Cytat:
Napisane przez myha82 Pokaż wiadomość
MAGIUSA u mnie zabkowanie przeszło bez wiekszych problemów. Moze raz lub dwa miała stan podgoraczkowy. No i czasami zdarzały sie ciezkie noce ale to juz przy trzonowych zębach. Moje cyce tez nie ucierpialy gdy sioe pojawiły białe potwory
Magiusa ja też się trochę obawiam tego etapu. Ale tak jak pisze Myha-nie musi być tak źle. Dziecko mojej kuzynki ząbkowało bezobjawowo

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość

Ach i zapalenie zazegnane! Dziekuje Wam za wszystkie.cenne rady Sofinka wyssala gule
to dobrze.
I tu apel: LASKI KARMIĄCE PIERSIĄ.. UWAŻAJCIE NA CYCE, UBIERAJCIE SIĘ CIEPŁO, BO POGODA JUŻ JESIENNA, CHŁODNE WIATRY I ŁATWO MOŻNA NAROBIĆ SOBIE BIEDY

ostatnio wyszlam na spacerek i nie ubralam sie odpowiednio. Było mi gorąco więc kurtki nie wzięłam.. nawet nie wiem kiedy gdzieś musiało mnie przewiać i miałam podobną sytuację do Ash. Na szczęście szybka interwencja i się rozeszło

Cytat:
U mnie to samo z brodawkami. Wszyscy na to zwracają uwagę tzn. w szpitalu, babcia, mama etc. Ja nawet sama bym o tym nie wiedziała gdyby mi nie powiedziały.
Dlatego u nas nawet jak piersi mega pełne to Darkowi udawało się zawsze chwycić.
no właśnie u nas tak samo. dziwnie się czułam jak inne kobiety podziwiały jakie mam sutki
w sierpniu, jak byliśmy na weselu to kuzynka która też karmi piersią wręcz mi zazdrościła jak to można mieć takie smoczki

Cytat:
Napisane przez colorblue Pokaż wiadomość
Kolejna która dostała lewka a my to doooparejestrowałam się tak samo jak Wy i nawet dostałam maila od nich że lew został wysłany.. taaaa chyba do chin
na pewno jeszcze dojdzie, zwłaszcza ze dostałaś @, ja chyba nie dostałam, albo przeoczyłam

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:19   #2443
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Na pewno się naprawi. Może to kolejny skok. Jest jakiś między 15, a 19 tygodniem i nie wiadomo dokładnie w którym momencie nastąpi największy "boom"

Szybko przechodzicie na 4-ki. My mamy pewno już koło 6700 ( w zeszłą śr.było 6650) i nie planuję na razie przechodzić na 4-ki. Szczerze mówiąc myślałam by robić to koło 8 kg czyli pewnie w okolicach 6 miesiąca.

Oczywiście, że będę trzymała

Wiecie co jesteście niesamowite z tą determinacją z kp. Jak czytam o Waszych przeżyciach to widać, że naprawdę Wam zależało.
Ja w gruncie rzeczy miałam książkowo- nawał na 3ci czy 4ty dzień. Kapucha w staniku i spokój. 2x kryzysik to też norma, że przynajmniej jeden jest, a mimo wszystko byłam na skraju rzucenia tego w cholere. I do teraz nie wiem jak długo pociągnę...bo pewno jak przyjdzie ząbkowanie i zacznie się znów awantura przy cycku to nie wiem jak to zniosę.
W ogóle bardzo się boję tego ząbkowania. Czy ono naprawdę jest takie tragiczne?

Muszę się pochwalić, że zrobiłam dziś leczo- pyycha
A jutro się przekonam czy Młody ma alergie np.na pomidory
Moj D. Nie mial oznak zabkowania a podejrzewam ze , M. Jest w trakcie albo na poczatku zabkowania . Jest nieznosnie marudny, wszystko go denerwuje nie polezy sam na raczkach tylko w miare spokojny , razki w buzi z placzem i krzykiem , jutro zel juz kupie bo oszalec mozna , mi tez sie zepsulo dziecie

Cytat:
Napisane przez myha82 Pokaż wiadomość
Znów wyjde z krzaczorów

czyli jest nadzieja na lwa z FP Sprawdziłam i ja tez dokladnie miesiac temu zarejestrowałam sie
A dostałyscie jakiegos dodatkowego maila?

Czytałam o waszych perypetiach z karmieniem i opieka połoznych w tej kwestii.
Ja pierwsza córke Martyne karmiłam MM i KP. Jak sie urodziła nie chciała w ogóle ssac. Póżniej dostawała spazmów jak ja dostawiałam. oczywiscie dokarmiałam w szpitalu bo leciała z wagi. Oczywiscie nikt mi nie pomógł. Dopiero w 5 dopie dostaąłm nawału pokarmu ale mimo to Martyna nadal dostawała histerii. ja sie denerwowałam ona sie denerwoała wiec został mi tylko laktator. Moja połozna środowiskowa skresliła mnie jesli chodzi o karmienie. ja mimo wszytsko wciaz szukałam dogodnej dla nas pozycji. I nagle sie udało-na lezaco po 3 tygodniach od porodu. Pieknie sie przyssała i przede wszystkim nie płakała. Karmiłam ja rok czasu.Jakie było zdziwienie mojej poloznej jak ja kiedys spotkałam w przychodni
Natalka z kolei od razu chciała do cyca. Jak usłyszałam od meza ze szukała cyca (byłam po bardzo ciezkiej CC) to od razu kazałam ja przyniesc do piersi. Nie wiem dlaczego ale połozna sie zdziwiła. W ogóle musiałam sie prosic o to, zeby mi dziecko przynosili na karmienia. Oczywiscie widziałam, ze była dokarmiana
Tak u nas wyglada propagowanie KP w szpitalach

Ja nie dostalam enaila a lewka dzisiaj otrzymalam

Co do karmienia w szpitalu to ja ur. M. o 00:44 rano mi go przywiezli przed 2 zastrzykiem z morfina i zassal odrazu i tak z godzine wisial potem mm dostal i tak co 3 godziny a wieczorem juz byl .ciagle podlaczony do cycoli i tylko co 3 godziny odstawialam go na dokarmienie i spowrotem podlaczalam w sumie przez 2 doby byl dokarmiany co 3 h i wiasial na cycu a przez te cukry co mu spadaly to stracil 470 gr. B. Duzo wychodzac ze szpitala mialam napisane karmienie mieszane zalecono dokarmianie . Ja wychodzac ze szpitala po kilku godzinach placzu wiedzialam ze cyca juz nie dam a jak dotarlismy do domu to juz na 100% bylam na nie jak zobaczylam obraz tz. Lezacego z noga w gipsie , D. Na drugi dzien do szkoly , pies szczekajacy i ujadajacy a dotego ja z przecietym brzuchem i M. Ktory darl sie juz w samochodzie a na koniec syf w chacie padlam pomimo pieknego plakatu zrobioneho.przez D. 1000 balonow i duzego napisu na klatce WITAJCIE W DOMU moze gdyby wszystko inaczej sie ulozylo u mnie to bym walczyla ale w mojej sytuacji nie.mialam szans
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:22   #2444
humpback
Zakorzenienie

Cytat:

aaa... dostałam dziś próbkę bebika, spalę na stosie

Cytat:

jutro czeka mnie debiut z soczewicą... wstyd przyznać, że jeszcze nigdy nie jadłam
no to smacznego

też idę spać, podkarmię małego, może to dziś będzie ta upragniona od dawna i w końcu przespana noc
humpback jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:24   #2445
ankaaa206
Wtajemniczenie

ja też idę spać,
mój Niki bardzo interesuje się jedzeniem, to jest taki maly pulpecik i podejrzewam jakbym mu dala zjeść cokolwiek dorosłego to by zjadł i wołał o więcej, ostatnio ma manie żeby pić wodę z wanienki, wygina głowę w każdą stronę byle by troche popić

Julka
ankaaa206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:28   #2446
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
ooo super, to czekamy

a propos zabawek - Ada, Color i inne mamusie z dłuższym stażem - możecie doradzić jakie zabawki najlepiej dzieciom kupować? tzn już tłumaczę o co mi chodzi. wiadomo, że każde dziecko jest inne i jedne zachwyci jedna zabawka a inne nie, ale są takie podstawowe zabawki chyba nadające się do każdego dziecka, i chciałabym wiedzieć w jakim wieku co dziecko może zainteresować. rodzina zaczyna delikatnie podpytywać co można Przemkowi kupić pod choinkę itp - będzie miał 9 miesięcy - i zastanawiałam się nad takimi pierwszymi klockami:
http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...Q9QEwAA&dur=77

albo jakieś proste drewniane klocki, czy grający pilot?
http://www.bangla.babyonline.pl/opin...lewizora-x2255

czym bawiły się Wasze dzieciaczki jak miały ok. roku?
jeśli mogę cos podpowiedzieć, kupuj jak najmniej grających zabawek swiatelka i melodyjki po pewnym czasie dla dziecka sa nudne, a dla rodzicow to powod do nerwicy ZABAWKI MAJA UCZYC, ROZWIJAC i nie być na chwile.
z takich nieśmiertelnych to na pewno klocki, ale drewniane - żeby się glosno przewracaly i można było z nich zbudować wieze albo klocki sensoryczne - swietna sprawa!
poza tym bączek...mnóstwo frajdy, choć zawsze się zastanawiam co w nim takiego niezwykłego
miekka pileczka (gumowa albo szmaciana) do kulania,
jakiś sorter - kształty.
cymbałki albo bębenek
dziewczynce fajna szmaciana lala.
no i książeczki, książeczki i jeszcze raz książeczki
Stary 2013-09-23, 21:29   #2447
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
mój skońćzył 3 m-ce ale jedzenie interesuje go jak najbardziej wcześniej reagował na zapachy z kuchni, a teraz jeszcze patrzy co się dzieje na talerzu
może Twój czuje, że chcesz szybko wprowadzać inne pokarmy a mój, że ja niekoniecznie

Cytat:
Napisane przez lonely_lady Pokaż wiadomość
myślałam, że W. jest wyjątkowy pod tym względem. Też nie umie spać, leżeć na boczku. Jak dziewczyny wstawiały fotki maluszków śpiących na boku to zawsze się dziwiłam. Jak kładłam tak W. to momentalnie przewracał się na plecy
I tu apel: LASKI KARMIĄCE PIERSIĄ.. UWAŻAJCIE NA CYCE, UBIERAJCIE SIĘ CIEPŁO, BO POGODA JUŻ JESIENNA, CHŁODNE WIATRY I ŁATWO MOŻNA NAROBIĆ SOBIE BIEDY

ostatnio wyszlam na spacerek i nie ubralam sie odpowiednio. Było mi gorąco więc kurtki nie wzięłam.. nawet nie wiem kiedy gdzieś musiało mnie przewiać i miałam podobną sytuację do Ash. Na szczęście szybka interwencja i się rozeszło
Bartek też nie potrafi na boku

dzięki, to muszę uważać bo mi wiecznie gorąco

a co do sutków to moje chyba też łatwe w obsłudze

jestem jeszcze bo skanuję notatki

---------- Dopisano o 22:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
ja też idę spać,
mój Niki bardzo interesuje się jedzeniem, to jest taki maly pulpecik i podejrzewam jakbym mu dala zjeść cokolwiek dorosłego to by zjadł i wołał o więcej, ostatnio ma manie żeby pić wodę z wanienki, wygina głowę w każdą stronę byle by troche popić
Bart też spija wodę z wanienki a na basenie z mojej dłoni

Stary 2013-09-23, 21:43   #2448
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Atena564 Pokaż wiadomość
a jakie kaszki kupowałas, takie co dodaje się wode czy mleko czy poprostu dodawałaś do butli z mlekiem troszke kaszki (pytam bo ja zielona w tym jestem i jak stanełam w sklepie przed półkami z jedzeniem dla takich maluszkó to zgłupiałam i nic niekupiłam i narazie mam jeden słoiczek marchewki co doatałam darmowy chyba z bobowity)
Vil wogóle z jakich firm kupujesz te kaszki i słoiczki??
sporo mamusiek poleca kaszki holle poszukaj w internetowych sklepach albo na allegro (niemieckie, wiec inaczej nie kupisz). słoiczki - podobno hipp. kupiłam tez kilka bobovity dla porównania. skusila mnie seria pierwsza lyzeczka - bo np. sam brokuł

---------- Dopisano o 22:33 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
słoiczki mamy chyba wszelkie możliwe i zapas na rok Gerber, Bobovita, Babydream, Hipp, nawet jakieś chorwackie bo tata z żoną byli na wakacjach i przywieźli
zauważyłam że Babydream ma dziwne smaki tzn po 4 miesiącu mango i jakieś inne dziwności - tzn nie mówię że to źle, kupiłam ale na razie się wstrzymuje z podaniem. chyba najmniej smakują Przemkowi Gerberki - ale nie mam pewności, może nie był głodny po prostu. do Hippa nie mam żadnych zastrzeżeń poza ceną są duże i akurat na Przemkowe możliwości, wczoraj zjadł zupkę jarzynową Bobovity i kwiczał o jeszcze
Vil, bo co kraj to obyczaj. ostatnio ogladalam słoiczki holle i tez nie mogłam wyjść z podziwu, ze tam takie pyszności seruje się po 4 mies. Przemo zjada za jednym zamachem duzy sloik hippa? mnie te malutkie wydaja się duuuze i pelne hehe

---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:33 ----------

Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
A kiedy się rejestrowałaś??.
ja rejestrowałam się pierwsza i przesylki jeszcze nie mam chyba, ze ktoras wypelniala zgłoszenie wcześniej i się nie podzielila

---------- Dopisano o 22:43 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ----------

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
dzięki za wypowiedzi co do wzrostu mojego syna.. anka niestety koszykarzem nie chce byc i nic ze sportu go nie rajcuje nad czym ubolewam...nawet na wf nie chce mu sie chodzic

Wiktorkowi zrobiłam teraz zdjątka jak bajke oglądał
hehe motywuj go, bo szkoda żeby się takie warunki marnowaly w domu mu się ten dluuuugi kregoslup skrzywi

pieeeekne loczki kiepski komplement, ale cudny jak dziewczynka! az zal obcinac, bo już pewnie loczków nie będzie.
Stary 2013-09-23, 21:46   #2449
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

dopiero teraz zobaczyłam zdjęcia Wiktora od Ady... jakie on ma włosy

Stary 2013-09-23, 21:46   #2450
pawie_oczko
Wtajemniczenie

Cytat:
też mi się to dziwne wydaje z tym mlekiem...

dokładnie, to dotyczy dzieci karmionych mm, zaleca się wyłączne karmienie piersią 6 miesięcy a nawet ostatnio spotkałam się z tym, że na mm też warto poczekać i ja bym czekała... moje dziecko dziś skończyło 4 miesiące i jak dla mnie jest jeszcze za malutki na inne jedzenie niż mleko przecież on nawet nie patrzy na jedzenie, w ogóle się nim nie interesuje
A moja wlasnie od jakis 2 tygodni bacznie przyglada sie jak jem czy pije cokolwiek, wyciaga lapki, slini sie, wierzga okropelnie...nawet rozplakala sie kilka razy patrzac jak jem i nic jej nie daje, strasznie sie wtedy poczulam jakbym glodzila swoje dziecko...
Stary 2013-09-23, 21:49   #2451
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Diabli mała pewnie budziła się tak często bo chciała przytulić się do cyca
sama już troszkę glupieje, bo ciężko ja rozgryźć. stala się jakas taka nerwowa podczas zasypiania. musi sobie trzymać smoka, ciagle go wyjmuje z buzi, gubi, wtedy rozpacz. i ciagle steka. dluuugo walczy zanim na serio zasnie. moje podejrzenia to
1) zeby
2) glod (laktator znow niewiele odciagnal, wiec dla swietego spokoju zrobiłam jej przed snem 120. wypila 80, a cyca wcześniej nie chciała)
3) przezywa nasze rozstanie
4) skok

zasypia w lozeczku, ale w nocy tz daje ja do lozka i już sobie spimy razem. musze nadrobić te stracone dni tylko z ta szyja potwornie to wszystko niewygodne. bardzo mi przeszkadza ten zakaz dźwigania. chce mi się ja przytulać, nawet glupi buziak jest problematyczny. dzisiaj jak machnela reka podczas karmienie to myslalam, ze już mam wyciagniete szwy
Stary 2013-09-23, 21:50   #2452
XxXJuSstiii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pawie_oczko Pokaż wiadomość
A moja wlasnie od jakis 2 tygodni bacznie przyglada sie jak jem czy pije cokolwiek, wyciaga lapki, slini sie, wierzga okropelnie...nawet rozplakala sie kilka razy patrzac jak jem i nic jej nie daje, strasznie sie wtedy poczulam jakbym glodzila swoje dziecko...
to faktycznie może być niefajne jak mi się Bartek zacznie interesować to chyba będę musiała jeść podczas jego drzemki

dobra, spadam, wyśpijcie się

Stary 2013-09-23, 21:52   #2453
diabli
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość
jakieś brzydkie te zdjęcia ..jakośc do bani..a i długo wchodzą coś..ale wszystkie mamy ten problem widzę...

jeszcze Gabryś
jak się bawi któregoś wieczoru wspomnianą zabawką we wózku..
i nie tylko
cudny piekne mu wyszly oczka na ostatniej fotce. taaaka glebia spojrzenia!

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Cytat:
Napisane przez deb Pokaż wiadomość
To i ja się pochwalę
Załącznik 5419850 zaraz po urodzeniu

Załącznik 5419851 pierwszy dzień z życia

Załącznik 5419852 aktualnie
oj te nasze forumowe Helenki maja piękne czupryny superowa.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-23, 21:56   #2454
vil84
Wtajemniczenie

Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Diabli, dzieki za podpowiedz do zabawek... klocki drewniane na pewno beda, ksiazek juz ma caly regal - polonistyczne zboczenie
Ale z jedna mala grajaca typu pilot chce kupic bo strasznie mi sie podoba jak P. Odkrywa u gasieniczki z fp ze jak nacisnie to gra, ale to za duza zabawka na razie dla niego.

Cos jeszcze mialam... zapomnialam...

vil84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 21:56   #2455
diabli
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez banka26 Pokaż wiadomość
Dostalam lewka z FP calkiem niezly.
poczta czy szarpneli się na kuriera?

Cytat:
Wiktor boski zakochalam sie
Gabrys boski zakochalam sie nie pokazuj najstarszego lepiej hehhe .
oplułam monitor! poskarżę Twojemu mezowi!

Cytat:
Kazdy jak pisze to albo do bani albo jak diabli hehehe Diabli co oni sie nas tak czepiaja hehheh
tez się nad tym zastanawiam moglyby chociaż raz napisac, ze cos jest diabelsko fajne i super baniaste nie?
Stary 2013-09-23, 21:57   #2456
lonely_lady
Zakorzenienie

jeszcze nie śpię.. czekałam że może mały zbudzi się na kolację, ale niestety
mam doła, on nie chce jeść
nie no żartuję z tym dołem.. jeszcze się nie stresuję jakoś strasznie, ale oby szybko mu przeszło

Cytat:

ale przecież tu się nikt nie licytuje, nie rozumiem o co chodzi
to jak kto karmi jest jego indywidualną sprawą i na pewno nie jest to wykładnik "lepszej" "gorszej" mamy...

Cytat:
---
Bidulek.. ale to znowu brzuszek czy coś mu się śni ?

Cytat:

Ja nie dostalam enaila a lewka dzisiaj otrzymalam .
specjalnie sprawdziłąm pocztę, też nie dostałam @ a lew dziś przyszedł
rejestrowałam się dokładnie miesiąc temu

Cytat:
ja też idę spać,

lonely_lady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 22:04   #2457
Ashyshqa
Zakorzenienie

Re: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Komiksowa, ktos sie licytuje? Dyskusja jest i pewnie bedzie temat powracal dokad beda na watku osoby karmiace piersia. Osobiscie uwazam,mleko matki jako produkt jest lepsze niz mleko modyfikowane ale jestem daleka od mowienia jak ktos ma karmic... Jednak sporo mam zaluje, ze juz nie karmi piersia wiec chyba warto miec w tym temacie jak najlepsza wiedze, na przyszlosc. Gdybym miala taka sytuacje jak Ty to nie wiem co bym zrobila... ale to nie ma znaczenia. Bo zrobilas to co dla wedlug Ciebe bylo najlepsze dla Mieszka i tylko to sie liczy

Sofia tez mi sie bacznie przyglada jak jem. Tak samo jak gdy susze wlosy, ubieram sie czy wykonuje wszystkie inne czynnosci. Wiec nie odbieram tego jako oznaki goowosci do jedzenia stalych pokarmow.
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-09-23, 22:06   #2458
banka26
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Mamy majowo-czerwcowe 2013 cz. 3 na odchowalni ;)

Cytat:
Napisane przez diabli Pokaż wiadomość
poczta czy szarpneli się na kuriera?

oplułam monitor! poskarżę Twojemu mezowi!

tez się nad tym zastanawiam moglyby chociaż raz napisac, ze cos jest diabelsko fajne i super baniaste nie?

1, przyszla poczta
2. Nie no co ty w tych malych zakochalam sie jako matka hiihiii
3. Wlasnie a nie tylko d
Ze wszystkk do bani i straszne jak Diabli heee w sumie to lepiej byc jak diabli niz do bani

Cytat:
jeszcze nie śpię.. czekałam że może mały zbudzi się na kolację, ale niestety
mam doła, on nie chce jeść
nie no żartuję z tym dołem.. jeszcze się nie stresuję jakoś strasznie, ale oby szybko mu przeszło

ale przecież tu się nikt nie licytuje, nie rozumiem o co chodzi
to jak kto karmi jest jego indywidualną sprawą i na pewno nie jest to wykładnik "lepszej" "gorszej" mamy...

Bidulek.. ale to znowu brzuszek czy coś mu się śni ?

specjalnie sprawdziłąm pocztę, też nie dostałam @ a lew dziś przyszedł
rejestrowałam się dokładnie miesiąc temu

Chyba w ten sam dzien sie rejestrowalismy hiii

banka26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 22:07   #2459
NoBoTak
Rozeznanie

Piszecie jak u Was wyglądało dostawianie do piersi po porodzie. U mnie wyglądało to z deka inaczej bo synka mi dali tylko na parę minut i go zabrali. I w tym czasie co powinnam po porodzie leżeć przez dwie godziny z Małym to ja leżałam sama. Dopiero po paru dniach od porodu to sobie uświadomiłam:/ A na tą chwile co mi go przyłożyli do piersi to mały nie ssał.
Ale tak się teraz zastanawiam.... L. był owinięty pępowiną (co zresztą nie jest zaznaczone w karcie zdrowia), bo położna skomentowała "Boże jakiś Ty owinięty":/ A ja leżałam tam i zastanawiałam się gdzie jest moje dziecko i dlaczego nie ma go ze mną... W końcu zapytałam położną kiedy mi go przyniosą to powiedziała, że został zabrany na saturację. Ale dlaczego mi go przez te dwie godziny nie przynieśli to dalej nie wiem......:/
NoBoTak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-23, 22:08   #2460
Magiusa
Zakorzenienie

Cytat:

Axella zapomniałam jeszcze napisać. Ja bym na Twoim miejscu nie wylaszczała się do sądu. Jak pokażesz, że jest silna, zaradna, ekstra babka, to możesz dostać niższe alimenty. Bierz sędziego na litość
Podobno wszystkie kobiety na rozwodach tak robią
Malują się i ubierają jak najpiękniej

Cytat:
wiesz co ja też planowałam przejść mniej więcej wtedy na 4 ... ale po tym jak trzy kupy pod rząd wyciekły na plecy podjęliśmy szybką decyzję o przejściu na 4 i to była bardzo dobra decyzja

ząbkowanie u nas póki co nie było tragiczne ... kilka dni marudzenia, i przy każdym ząbku jeden dzień popłakiwania i non stop ssania smoka. zobaczymy jak dalej będzie.

jak babcie biorą na kolana i trzymają tak że ma plecki oparte to ok, najlepiej jak najbardziej półleżąco siedzi ale nic się nie stanie, pytałam rehabilitantki
No to zobaczymy z tymi pieluchami. Póki co lepiej by 3ki spełniały swoją rolę bo mam jeszcze z 5 opakowań ;p

A co do kolan to właśnie z tego co wiem to generalnie można tylko dobrze by było by to pozycja była półleżąca. Ja też Darka tylko w takiej trzymam ( z wyjątkiem 3-5 podnoszeń dziennie na które mu pozwalam). Nawet jak go na rękach nosimy przodem do świata to też się odchylam póki co do tyłu.

Cytat:
1.

może macie rację, oby to był skok i szybko przeszedł... boję się, że on głoduje.. ogólnie jakiś taki osowiały jest ma okresy w ciągu dnia, że się śmieje, i radośnie bawi, ale to nie to samo co wcześniej..

Magiusa ja też się trochę obawiam tego etapu. Ale tak jak pisze Myha-nie musi być tak źle. Dziecko mojej kuzynki ząbkowało bezobjawowo

no właśnie u nas tak samo. dziwnie się czułam jak inne kobiety podziwiały jakie mam sutki
w sierpniu, jak byliśmy na weselu to kuzynka która też karmi piersią wręcz mi zazdrościła jak to można mieć takie smoczki

na pewno jeszcze dojdzie, zwłaszcza ze dostałaś @, ja chyba nie dostałam, albo przeoczyłam
Lonely ja też ciągle nie mam @.
Dziś nawet kupiłam test ciążowy na wszelki wypadek i tabletki z kwasem foliowym.

07.07.2012

12.06.2013 DARUŚ
&
20.02.2015 BARTUŚ

Magiusa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości