Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-19, 13:48   #3601
Muminek1991
Rozeznanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8

Cytat:
Napisane przez upadly_aniol00 Pokaż wiadomość
Dziś coś o mnie jestem ciągle tak głodna , że szok jadłabym cały czas . Przed chwilą zjadłam kanapkę a ciągle jestem głodna

, ja mam tak od wczoraj, tylko bym gębą ruszała.

Cytat:
Napisane przez Nettk_a Pokaż wiadomość
Kochane Wizażowe Ciocie, Olek jest już od 10 grudnia na świecie ) Wczoraj wróciliśmy ze szpitala. Moje Maleństwo urodziło się równo miesiąc przed terminem. Na początku było na OIOM-ie noworodkowym i Mamusia bardzo się bała ale od soboty jego stan się ustabilizował, od niedzieli był przy Mamusi, a od wczorajszego wieczoru jesteśmy w domku Pozdrawiamy Was serdecznie!
Gratulację i witamy na świecie . Napisz coś więcej Czekamy z niecierpliwością .

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość

Rozmawiałam właśnie z moją panią ginekolog. Powiedziała, żeby na razie się nie stresować i odpoczywać do jutra. Jutro iść na to USG i od razu z wynikami jednego i drugiego przyjechać do niej do gabinetu. Po jednym USG czasem ciężko stwierdzić dokładnie czy wszystko jest ok szczególnie przy moich warunkach, jak dziecko za bardzo się rusza (to może zaburzać wynik). Dlatego dobrze, że jadę na powtórzenie badania. Jeśli dalej będzie źle to po prostu idę na oddział i będą mnie ciąć.
Widzisz masz się nie stresować, wszystko będzie dobrze. Dzieciaki już duże, poradzą sobie .

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny. Wczoraj po wizycie nie odzywałam się, bo spędziłam wieczór z TŻ. Wieści jednak są dobre. Kacper przybrał na wadze - 2331g, wygląda zdrowo, ilość wód płodowych w normie. Szyjka zamknięta i nie skraca się bardziej. Leżenie i luteina w hurtowych ilościach przynosi efekt . Następna wizyta 8 stycznia i wg gina powinnam wytrzymać. Na cesarkę na razie się nie umawialiśmy, ale lekarz sugeruje 38 tc.
Widzisz i nie potrzebnie się stresowałaś. Wszystko jest w porządku , więc masz dalej leżeć, odpoczywać i zbierać siły na później

Cytat:
Napisane przez nattalli Pokaż wiadomość
44 body? matko przenajświętsza ja to mam mniej więcej po 15-20 bodziaków, śpiochów, pajacyków itd w rozmiarze 56-62 uważacie że to za mało???
coś ty , wcale nie mało, gdybym miała córę miała bym tyle co senira lub więcej po siostrzenicach, z racji synka mam coś jak ty i nie myślę ,że to za mało. Zobaczysz w praktyce, a w razie co zawsze można dokupić.

Cytat:
Napisane przez magnusia Pokaż wiadomość
jezu jak mnie głowa z nerwów rozbolała....

przyszli mi montowac szafkę do łazienki- ROBIONĄ NA WYMIAR i co- okazało się, że jest trochę za duża i pchaają w dziure w ścianie na chama jak o☠☠☠☠☠☠☠iłam to aż się zmarszczyli! Powiedziała, że jak mierzyli skoro teraz 2 mm jest za dużo? nie życzę sobie aby na chama pchali bo mosiężne listwy wykończeniowe wnęki kosztowały na tyle dużo że wolałabym aby nie były porysowane
i się kuźwa urażeni poczuli paprochy jedne z łaską poszli szafkę docinać na klatkę i jak docięli to się jakoś kuźwa zmieściła dziwnym trafem!

do tego nie mogli wywiercić dziur w gresie na mocowania i narzekali, że wiertło spalili- powiedziałam że mało mnie to interesuje bo jak był pomiar robiony to chyba widać było co na ścianach jest i mówiłam aby się w dobre wiertła zaopatrzyli a to, że nie chłodzili wiertła podczas wiercenia to nie moja wina. Powiedziałam, żeby sobie nie myśleli że ja im za to wiertło nie zapłacę i żeby sobie wybili to ze łba bo jak nie to ja im to skutecznie wybiję

a teraz przyszedł jeden i pyta czy może sobie zapalić przy oknie - pogoniłam dziada
Wiedzę ,że lepiej do ciebie teraz nie podchodzić. Ale wcale się nie dziwie co to za fachowcy. Mam nadzieje ,że przez to wpychanie nic ci nie porysowali.

Cytat:
Napisane przez perfuzja Pokaż wiadomość
Z żalem informuje, ze ikea nie wywołała u mnie porodu. Ani Piotr i Paweł. Ani Swiat Dziecka. Ani nawet Jula
To teraz spacerek do warzywniaka, do sklepu odzieżowego, i jeszcze może do parku, i może się ruszy.,...

Nie zacytowało mi kilka postów.

Shiloh- super ,że jesteście już w domku i z Marcelkiem wszystko dobrze. Nie martw się na pewno mu twoje mleko wystarcza. Mam nadzieje ,że w chwili wolnego dasz nam ten opis porodu, ale w wersji hard

A mnie coś chyba bierze, czuje się jak zdechły kot. Mięśnie mnie pobolewają, cieknie mi z nosa, kicham i coś mnie w gardle drapie. A tak się cieszyłam ,że mnie chorubska omijają, no cóż kuruje się po domowemu.
Muminek1991 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:53   #3602
Olcia_1983
Raczkowanie

Cytat:

przyszli mi montowac szafkę do łazienki- ROBIONĄ NA WYMIAR i co- okazało się, że jest trochę za duża i pchaają w dziure w ścianie na chama jak o☠☠☠☠☠☠☠iłam to aż się zmarszczyli! Powiedziała, że jak mierzyli skoro teraz 2 mm jest za dużo? nie życzę sobie aby na chama pchali bo mosiężne listwy wykończeniowe wnęki kosztowały na tyle dużo że wolałabym aby nie były porysowane
i się kuźwa urażeni poczuli paprochy jedne z łaską poszli szafkę docinać na klatkę i jak docięli to się jakoś kuźwa zmieściła dziwnym trafem!

do tego nie mogli wywiercić dziur w gresie na mocowania i narzekali, że wiertło spalili- powiedziałam że mało mnie to interesuje bo jak był pomiar robiony to chyba widać było co na ścianach jest i mówiłam aby się w dobre wiertła zaopatrzyli a to, że nie chłodzili wiertła podczas wiercenia to nie moja wina. Powiedziałam, żeby sobie nie myśleli że ja im za to wiertło nie zapłacę i żeby sobie wybili to ze łba bo jak nie to ja im to skutecznie wybiję

a teraz przyszedł jeden i pyta czy może sobie zapalić przy oknie - pogoniłam dziada
Ale z Ciebie agentka też chciałabym tak umieć postępować z 'fachowcami'. Ze mnie to dupa wołowa
Brawo za odwagę

Cytat:
Z żalem informuje, ze ikea nie wywołała u mnie porodu. Ani Piotr i Paweł. Ani Swiat Dziecka. Ani nawet Jula

Nettk_a gratulacje!
Ty to masz kondycję, ja wczoraj zaliczyłam tylko ikeę i jedzenie a po południu już tylko odpoczywałam
Olcia_1983 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 13:53   #3603
senira666
Zakorzenienie

Cytat:
przyszli mi montowac szafkę do łazienki(...)a teraz przyszedł jeden i pyta czy może sobie zapalić przy oknie - pogoniłam dziada
nien o fachowcy jak się patrzy szkoda że większość takich a znaleźć takiego co faktycznie się zna to już sztuka jest...

Cytat:
Napisane przez selena85 Pokaż wiadomość
- Policzyłam i... trochę chyba mam tego (śpioszki,pajacyki,body z długim i krótkim rękawem 56 i 62) bo = 60 sztuk łącznie
tak przeczytałam i też podliczyłam to u mnie (śpioszki,pajacki, body rozmiar 50-56) to = 83 sztuki

Cytat:
Napisane przez AgatkaL Pokaż wiadomość
Oto my w 33 tc
super laska z Ciebie no i brzusio piękny
Stary 2013-12-19, 14:01   #3604
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Oto my w 33 tc Jakoś tak przy porannej toalecie mnie natchnęło i cyknęłam fotkę, więc sorki, żem taka roznegliżowana

W ramach ciekawostki, wrzucam Wam link do mojego teledysku. Tak mnie wzięło dziś rano na wspominki moich muzycznych czasów.
http://www.youtube.com/watch?v=x9RH63L5oFY
Tak też poznałam w sumie mojego męża, bo szukałam partnera do teledysku i tak oto znalazł się mój Małż
Aaaale ładny, foremny, zgrabny, wygodny brzusio! Super!
Nie masz ani jednego rozstępu z tego co widzę - czymś smarujesz balonik?

Odpalam teledysk widze super obraz ale nie działa mi dźwięk (a głośniki mam włączone) hmmmm...
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:02   #3605
lejdi_aga13
Rozeznanie

Nettk_a gratulacje
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:07   #3606
milka-pilka
Zakorzenienie

Co do sterylizatora - ja na razie nie kupuję, licząc na to, że nie będzie mi potrzebny. Nie mam mikrofali, a taki steryliz. elektr. jest drogi. Jeśli uda mi się karmić piersią to wystarczy mi zwykły wrzątek.
Nad laktatorem cały czas się zastanawiam, myslę, że Medela Swing jest ok (tylko droga ), ale nie podjęłam jeszcze decyzji.

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Opis walnę, ale w wersji light, bo Wy w dwupakach jesteście, więc muszę być delikatna
Walnij w wersji hardcorowej Zniesiemy wszystko

Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa Pokaż wiadomość
A tak zapytam - masz może wskazania do CC z powodu bioder? Wypisywał ortopeda?
Standardowo miałabym wskazanie do CC - to było praktykowane przez wiele lat. Ginekolog z NFZ chciał od razu wskazać mi szpital do cc.
Ja jednak od kilku lat jestem pod opieką chyba najlepszych ortopedów na Mazowszu i dwóch z nich (mój stały dr z kliniki prywatnej i drugi, u którego będę operowana państwowo) powiedziało mi, że nie mam aż tak zniszczonych bioder, że odwodzenie mam w miarę ok i nie ma przeciwwskazań do sn. To samo potwierdziła fizjoterapeutka. W związku z tym nie chcę cc (jeśli nie potrzeba), bo ja w swoim życiu miałam już kilka operacji i czekają mnie przynajmniej jeszcze dwie, więc cc to dodatkowe obciążenie dla organizmu.
Sam poród nie wpływa na kości i biodra, maja na to wpływ hormony podczas ciąży.
Jeśli jednak kobieta ma wstawioną/przeszczepioną endoprotezę to już sprawa wygląda zupełnie inaczej. Generalnie ja bym bała się zachodzić w ciążę przy endoprotezie, bo ona bardzo często ulega przesunięciu (przez hormony i rozluźnienie stawów) i wtedy po porodzie operację trzeba powtarzać - a to jest ciężka operacja i długa rekonwalescencja. Znam takie przepadki .

Co do badań USG bioderek u niemowlaka - ja bym zrobiła nawet gdybym nie miała wskazań, tak samo jak pójdę do neurologa (pewnie prywatnie) choć niby nie trzeba.
Jeśli jednak w Waszej rodzinie były jakieś przypadki dysplazji stawu biodrowego to moim zdaniem takie badanie jest konieczne - ta choroba jest chorobą genetyczną (dziedziczną).
Narażone na nią są głównie płody żeńskie + duży wpływ ma ułożenie dziecka w macicy.
Kiedyś (w latach 50-60) mówiło się często, że zwichnięcie stawu biodrowego dziecka nastąpiło przy porodzie. To jest nieprawda.
U mnie w rodzinie moja mama miała po urodzeniu jakiś problem z bioderkiem, ale był leczony (chyba coś na kształt szyny koszli) i wszystko jest ok. U mnie problem pojawił się, gdy skończyłam 1,8 r. też miałam szynę koszli, gips itd. jednak w wieku ok 3 lat w wyniku upadku nastąpiła choroba pourazowa. Konsekwencje ciągną się do dziś i będą do końca życia
Na szczęście dzisiejsza medycyna jest na wysokim poziomie i wiem, że moja córka, jeśli chorobę odziedziczy (ale nie musi) to wyleczenie jej będzie dużo łatwiejsze niż to było w moim przypadku.

Czytałam, że któraś z Was (przepraszam, ale nie pamiętam) ma w rodzinie sporo kobiet, które mają operowane stawy biodrowe - to na pewno jest związane z dysplazją st. biodr. czyli chorobą genetyczną.
Polecam pójść na badanie usg bioderek noworodka - obojętnie czy urodzi się dziewczynka czy chłopiec.
Dla bardziej zainteresowanych tematem polecam forum
http://forumbioderko.pl

Cytat:
Odbiło mi. Minęły 45 minut od kiedy wstalam, a juz wstawilam pralkę, zmywarkę, zrobiłam placuszki i umylam okap. Maz przeciera oczy ze zdumienia, bo zazwyczaj o tej porze ledwo otwieram oczy nad herbatą i tabletem
Poród się zbliża

Cytat:
Albo: robisz sobie wodę na herbatę, a jak cos zostanie, to przelewasz wrzatkiem smoczek/butelkę 10 sekund i wystarczająco czyste
O, właśnie ja tak planuję robić

Cytat:
Napisane przez lidkaa82 Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeszcze was nie doczytałam ale musze sie pozalic na swoja porodówke. Porodówka w moim mieście jest jedna i to bardzo specyficzne miejsce. Otóż starają się kreować na super nowoczesny oddział. Porodówka wyremontowana, połozniczy też. Każda sala ma swoją łazienke, w trzech wanny, w jednej koło porodowe, oczywiście w standardzie piłki, worki, materace, poród rodzinny, 2 godziny dla rodziców od razu po porodzie. Dzieci przy matkach cały czas, nawet badania wykonywane przy mamie. wszystko ładnie pięknie. Ale do tego meeega parcie na poród siłami natury, brak ZZO ( w teorii dostępny na żądanie, w praktyce nie znam nikogo kto by dostał znieczulenie) i obsesja na karmienie piersią.
Pominę dwa ostatnie aspekty bo chciałam wam pokazac na przykładzie koleżanki któa wczoraj urodziła jak wygląda parcie na poród naturalny.
Koleżanka trafiła na oddział bo dostała skierowanie od swojego gina na cc ze wzgledu na zbyt wąskie biodra. Lekarz stwierdził że tak duże dziecko nie da rady sie przecisnąć przez kanał. W zeszłą środe koleżanka wylądowała wiec w szpitalu i w piątek rano miała mieć cc. Niestety jej lekarz musiał nagle wyjechać w sprawach rodzinnych i cc jej nie zrobili. Za to wczoraj mimo wskazań postanowiono wywołać jej poród naturalnie Skończyło się zanikiem tętna dziecka i szybka cesarką. Chłopiec urodził sie prawie 4 kg 58 cm i tylko 5 punktów. To niestety typowa historia z naszej porodówki. Jak poród przebiega książkowo jest super ale jak widać statystyki przede wszystkim
Niestety w wielu polskich szpitalach liczy się głównie statystyka
Klika lat temu słyszałam podobne opinie o Żelaznej (wiem na pewno, że za każdy poród sn dostają jakieś pkt), ale mam nadzieję, że to się zmienia...

Cytat:
Kochane Wizażowe Ciocie, Olek jest już od 10 grudnia na świecie ) Wczoraj wróciliśmy ze szpitala. Moje Maleństwo urodziło się równo miesiąc przed terminem. Na początku było na OIOM-ie noworodkowym i Mamusia bardzo się bała ale od soboty jego stan się ustabilizował, od niedzieli był przy Mamusi, a od wczorajszego wieczoru jesteśmy w domku Pozdrawiamy Was serdecznie!
Wspaniale GRATULACJE!
milka-pilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:08   #3607
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny jeszcze was nie doczytałam ale musze sie pozalic na swoja porodówke. (...)
Skończyło się zanikiem tętna dziecka i szybka cesarką. Chłopiec urodził sie prawie 4 kg 58 cm i tylko 5 punktów. To niestety typowa historia z naszej porodówki. Jak poród przebiega książkowo jest super ale jak widać statystyki przede wszystkim
Tylko jakąś telewizję nasłać!

Nie mogę

Cytat:
Napisane przez Roane Pokaż wiadomość
Zjadłam na śniadanie wielką miskę owsianki, do której nawrzucałam orzechów, pestek i skroiłam całego banana. I cholera czuję ssanie
Ja lubię otręby owsiane ze słonecznikiem i żurawiną lub suszonymi śliwkami i często to jem na śniadanie

Cytat:
A właśnie miałam Cię pytać bo ostatnio słyszałam że częściej dają, ale to moze o tą "chrześniaczke" chodziło Ja nie mam wyboru, musze rodzić u nas. Ale ostatnio znów słyszałam o tej mamie której dzieciatko zmarło w brzuchu jak leżała na przedporodowej godzinami i nikt się nią nie interesował. (...)
Nie mogę czytać takich historii

Cytat:
Kochane Wizażowe Ciocie, Olek jest już od 10 grudnia na świecie )
Gratulacje Jak znajdziesz chwilę, napisz coś więcej

Cytat:
Napisane przez mezaga Pokaż wiadomość
Rozmawiałam właśnie z moją panią ginekolog. Powiedziała, żeby na razie się nie stresować i odpoczywać do jutra. Jutro iść na to USG i od razu z wynikami jednego i drugiego przyjechać do niej do gabinetu. Po jednym USG czasem ciężko stwierdzić dokładnie czy wszystko jest ok szczególnie przy moich warunkach, jak dziecko za bardzo się rusza (to może zaburzać wynik). Dlatego dobrze, że jadę na powtórzenie badania. Jeśli dalej będzie źle to po prostu idę na oddział i będą mnie ciąć.
Daj znać co i jak. Nie zdziwię się jak przed świętami będziesz tuliła maluchy

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
no a ja już po wizycie szyjka w normie co mnie bardzo cieszy ale za to mam wiele bakterii w moczu i dostałam leki ... no i jakieś dowcipne globułki które mam "brać" co drugi dzień już do porodu (nienawidzę takich dopochwowych leków) no i mam łykać żelazo bo też spada ... (...)
Super, że wszystko ok ...no oprócz tych bakterii, ale pewnie globulki dadzą radę

Cytat:
Napisane przez Akkma Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy w szpitalach pytają w ogóle czy wyrażamy zgodę na obecność studentów? Słyszałam, ze w teorii ponoć tak, ale jak to jest w praktyce? Ale bym rabanu narobiła, jak bym leżała bez gatek, a jakiś student by mi wlazł
Ja też nie chcę studentów, o nie!

Cytat:
Oto my w 33 tc Jakoś tak przy porannej toalecie mnie natchnęło i cyknęłam fotkę, więc sorki, żem taka roznegliżowana
(...)
W ramach ciekawostki, wrzucam Wam link do mojego teledysku. Tak mnie wzięło dziś rano na wspominki moich muzycznych czasów.
Tak też poznałam w sumie mojego męża, bo szukałam partnera do teledysku i tak oto znalazł się mój Małż
Ależ Ty masz malutki i zgrabniutki ten brzuszek ...i jaka zdolniacha z Ciebie To musi być ciekawa historia poznania z Twoim mężem Ja jak poznałam się z Tż-em, nie przypuszczałabym, że będzie kiedyś moim mężem i ojcem naszego dziecka A teraz nie wyobrażam sobie, żeby nim nie był

Już widzę, że pożarło posty

Perfuzja, może skorzystaj z pomysłu jednej z dziewczyn ...pokoczuj pod sklepem z bardziej wartościowym towarem, może akurat zachęcisz synka do szybkiego wyjścia A na serio może faktycznie ten przypływ sił to przed porodem Ci się załączył

Edytowane przez cherubinka
Czas edycji: 2013-12-19 o 14:13
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:09   #3608
lejdi_aga13
Rozeznanie

Cytat:

Ależ mi się nudzi...wrrr. W tv nic nie ma ciekawego. Mąż mi wstawił pralkę z kolejnymi ciuszkami dla Małej, jutro go zagonię do prasowania

Na sobotę zapisałam się do fryzjera na podcięcie kłaków i ogólne odświeżenie fryzury. Na dole w bloku mamy salon, więc tylko zjadę windą i nie będę musiała nigdzie łazić.

hehe Tez jestem w 33tyg, tez spiewam i tez mam na imie Agata
Julia Renata 28.01.2014 11:30

Nataniel 16.06.2009r.

Marzec 2015-

29 tydz
lejdi_aga13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:09   #3609
magnusia
Zakorzenienie

poszli w końcu- szafka wisi, nic nie zniszczyli jest OK. Nawet pozamiatali po sobie.
Zapłaciłam tyle ile miałam zapłacić- zresztą chyba woleli nie proponowac jakiś nadplanowych kosztów
Stary 2013-12-19, 14:15   #3610
lidkaa82
Zadomowienie

No to ja odnośnie pytań do tych co już rodziły bo sie zdrzemnęłam i dopiero doczytałam
Otóz tak jak wcześniej pisałam ze wzgledu na brak postepu rozwarcia leżałam większość porodu na sali przedporodowej. Tam miałam normalne gaciory pod koszulą i podkład w razie jakby wody odeszły. Po kilkunastu godzinach lekarka nakazała połoznej przynieść mi piłke (normalnie są na salach porodowych) wiec tam troche skakałam, a na badania szłam do innego pokoju na samolot. Jak w końcu zaczęły mi się parte to położna wzięła mnie do tego gabinetu i rozmasowała mi szyjke do 7 cm i wtedy dopiero pozłysmy na sale porodową, ale tam juz nie pozwolono mi zejśc z łózka i leżałam na łózku porodowym już bez gaciorów. Jeśli mogła bym korzystać na porodówce z tych innych udogodnień to szczerze mówiąc było by mi obojętne czy w gaciach czy bez. Robiła bym tak jakby mi położna kazała bo jeśli bez to domyślam sie że sprzęt jest dezynfekowany po każdej położnicy.

Co do karmienia sciaganym pokarmem to ja sciagałam zawsze bezpośrednio przed karmieniem. Mój synek nie był krzykaczem wiec jak sie budził to sobie grzecznie leżał, ja sciągałam mu porcyjke i dostawał ciepłe mleczko. W nocy rzadko sie budził to i rzadko sciagałam wiec ostatnie sciaganie tak koło 22 a następne o 5 rano. Jak miałam dużo pokarmu to dodatkowo sciagałam do pojemniczka i do lodówki i jak przed karmieniem nie udało sie sciagnąć tyle ile trzeba to dawałam mu jeszcze to z lodówki po podgrzaniu oczywiście. Ale wszystko w miare na bierząco.
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:16   #3611
pilotka86
Rozeznanie

Cytat:
Serio? Kurdę! Znowu muszę szukać kolejnego szpitala
Akkma nie zamartwiaj się! Oczywiście masz prawo odmówić
ALE powiem Ci z doświadczenia, że to właśnie studenci czy stażyści są bardzo mili, pomocni, mają takie ludzkie jeszcze nie przeżarte rutyną podejście Może zaglądają tu i tam z zainteresowaniem na twarzy (i sprawiają wrażenie ciekawskich, czasami wścipskich) ale chcą zdobyć doświadczenie Poza tym na obchodach wyglądają na strasznie przestraszonych ordynatorem

Cytat:

W klinicznych teoretycznie masz prawo odmówić. W praktyce nie jest to respektowane podobno...
Teoretycznie masz prawo odmówić, ale oni nie muszą tego respektować. Miałam na myśli Uniwersyteckie Szpitale kliniczne przy

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
To są takie dobre zarazki. I to jak dla mnie jest super w karmieniu piersią,ta wygoda. Gdziekolwiek się jest,mleko gotowe do podania,nic nie trzeba sterylizować,no i ma się wolną rękę,żeby np jeść albo książkę czytać,lub jedną ręką pisać na wizażu
to prawda, jednak jest to zaleta przy karmieniu piersią.
mnie przeraża za to karmienie na żądanie a raczej kojarzy mi się z karmieniem na każde zawołanie. dzisiaj dopytam o to lekarza, bo wolałabym raczej mieć mniej więcej stałe pory plus dokarmiać jak będzie głodna.

Cytat:
Formalnie to nie prawda - przepisy są takie, że zawsze masz prawo odmówić obecności studentów - tak jest w standardzie na stronie akcji Rodzić Po Ludzku. Po prostu o tym nie informują, wiele dziewczyn o tym nie wie, stawiają je przed faktem dokonanym, bo tak im wygodniej.
Myślę że w praktyce to jest tak jak wcześniej pisały dziewczyny o tych opłatach - jak się sprujesz, to potem mogą się mścić. Zalezy komu co bardziej przeszkadza - banda studentów którzy nawet nie zapytali czy mogą się pogapić (ja ich rozumiem, jakoś uczyć się muszą, ale kultura wymaga żeby zapytać) czy też ryzyko że położne i pielęgniary będą Cię potem denerwować bardziej niż resztę
Roane ale ja to wiem. W zwykłych szpitalach masz prawo odmówić a szpitale uniwersyteckie mają swoje odrębne przepisy oni leczą ale też uczą i teoretycznie możesz nie zgodzić się na obecność studentów, ale nikoniecznie ją uszanują. Bo w takich ośrodkach to oni tam są dla Ciebie, oferują najlepszych specjalistów, sprzęt itp a także nauczają.
Akcja Rodzić po Ludzku to tylko akcja a nie przepisy.

Cytat:
fajna fotka

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Co do obecności studentów to jak najbardziej powinni się pytać czy kobieta się zgadza. Ja się zawsze zgadzałam,bo w końcu jak mają się nauczyć?
Wyobrażacie sobie jakby nikt nie dawał im tej szansy?
I w końcu przychodzi lekarz i mówi,wie pani ja dopiero studia skończyłem i będę na pani się uczył,bo w czasie studiów szansy mi nie dali,więc wiem tyle co w książkach...

mnie nie pytali (może dwa, trzy razy i byłam na tak), ale mam podobne podejście, muszą mieć praktykę a jeżeli mój przypadek ma wywołać gorącą dyskusję i pomóc to czuję się zaszczycona. Oczywiście wiadomo powinni pytać, bo nie każda kobieta sobie życzy i ma do tego prawo.
hmmm a na salach przecież jest podobnie, przy pacjentkach zaglądają w krocze, zmieniają podkład i pytają o różne intymne sprawy a teoretycznie RÓWNIEŻ przy badaniu i wywiadzie powinien być tylko lekarz/pielęgniarka i pacjent.
pilotka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:17   #3612
vacuity
Rozeznanie

Cytat:
Wogóle ostatnio doszłam do wniosku, że parowar to moje ulubione urządzenie kuchenne
Roane, a powiedz jeszcze, dużo dłużej się gotuje w takim parowarze? Bo właśnie sobie przypomniałam, że kupiliśmy go kiedyś mamie (gdy miała fazę na zdrowe odżywianie) i stoi gdzieś w domu nieużywany już parę lat. Raz zrobiłam w nim tylko jajecznicę, ale niedobra była, za sucha

Cytat:
Kochane Wizażowe Ciocie, Olek jest już od 10 grudnia na świecie )
Super! Gratulacje

Cytat:
Napisane przez pilotka86 Pokaż wiadomość
apropo bakterii wczoraj w nocy oglądałam bardzo ciekawy program na ten temat. Przy porodzie sn dziecko przechodząc przez kanał rodny dostaje połykając te dobre bakterie (oczywiście tylko w wypadku kiedy matka tam jest "czysta" tzn dobry posiew itp) natomiast dzieci z cc nie mają tego pakietu startowego tej tzw bomby odpornościowej. Więc podejrzewa się, że przez to są bardziej narażone na astmę, alergię i inne choroby.
Lekarka która robiła badania (sama po cc) zalecała godiznę przed cc włożyć gazik do pochwy żeby nasiąknął tymi dobrymi bakteriami i po wyjęciu dziecka przetrzeć mu buźkę i gardło.
Brzmi... hm... nieprzyjemnie Ale nie skreślałabym tej teorii, jakaś logika w tym jest.

Cytat:
To ty mnie nie strasz Na samą mysl o bólu przy pierwszych dniach karmienia zanim sie sutki zahartują dostaję skurczy porodowych Ja z tych wrażliwych w dodatku jeśli chodzi o sutki, nie pozwalam sie w ogóle tam dotykać, ale chciała bym karmić
Ja myślałam, że to właśnie później jest gorzej że najpierw jeszcze "jako tako", a potem, gdy się już sutki trochę "zużyją" a dziecko ma coraz więcej siły i potrzeb (a potem i zębów!) to jest hardcore. Mi się nigdy stymulacja sutków nie podobała, więc nie wiem jak to będzie z ciągnącym dzieciem w praktyce. Od razu zakupię te silikonowe wkładki, żeby mniej czuć - moja przyjaciółka mówi na to "nasutniki"
Stary 2013-12-19, 14:17   #3613
cherubinka
Zadomowienie

Cytat:
poszli w końcu- szafka wisi, nic nie zniszczyli jest OK. Nawet pozamiatali po sobie.
Zapłaciłam tyle ile miałam zapłacić- zresztą chyba woleli nie proponowac jakiś nadplanowych kosztów
No i super ...nie odważyliby się
A najbardziej mnie rozbroił ten, co zapytał o zapalenie przy oknie Ludzie są bez wyobraźni
cherubinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:24   #3614
sweet_vintage
Rozeznanie

Jeśli chodzi o studentów, to w szpitalu, w którym leżałam na początku ciąży i chciałam w nim rodzic to było ich mnóstwo i nikt sie nie pytał o zgodę na ich obecność. Podobno już gdy przyjmują do szpitala, to z automatu trzeba sie zgodzić. Wiadomo, ze przepisy mówią inaczej, ale nie znalazła sie odważna, która by zaprotestowala.

Na porodówce tam na obchodach i przy badaniach potrafi byc 20 osób ze studentami, mogą byc nawet w czasie porodu. Mnie to nie pasuje, bo ja studia skończyłam 2 lata temu i to prawie moi rówieśnicy, niektóre osoby znam. Co innego dodatkowe 2-3 osoby, które mogą nawet pomoc, a co innego kolejka studentów do oglądania krocza po porodzie i w trakcie. Był to w sumie jeden z czynników przez, ktory zrezygnowalam z tego szpitala.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

mój blog ciążowo-dzieciowy www.inspiracjemamy.blogsp ot.com

instynkt macierzyński jest przereklamowany.... http://www.inspiracjemamy.blogspot.c...nski-jest.html
sweet_vintage jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:26   #3615
lidkaa82
Zadomowienie

Dziewczyny powiem wam ze kuzynka rodziła ze studentką i była bardzo zadowolona. Ale to nie był tabun studentów tylko jedna dziewczyna i ona jej bardzo dotrzymywała towarzystwa, masowała plecy, stosowała jakieś masaże których jej uczyli w celu zmniejszenia bólu, była z nią cały czas, jak czasem połozna musiała wyjśc. Myślę ze taki rodzaj szkolenia studentek jest fajny i dla nas i dla niej Nie miała bym nic przeciwko
lidkaa82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:29   #3616
AgatkaL
Wtajemniczenie

Cytat:
Aaaale ładny, foremny, zgrabny, wygodny brzusio! Super!
Nie masz ani jednego rozstępu z tego co widzę - czymś smarujesz balonik?

Odpalam teledysk widze super obraz ale nie działa mi dźwięk (a głośniki mam włączone) hmmmm...
Hmmm...nie wiem czemu Ci nie działa dźwięk, może coś się chwilowo przycięło na YT.

Brzuch smaruję mleczkiem z Babydream. Narazie rozstępów na brzuchu nie ma (na szczęście) i mam nadzieję, że tak zostanie. Jednak mam pamiątkę w postaci mega rozstępów na dole pleców i tyłku (to z czasów jak byłam młoda, głupia i przesadnie się odchudzałam).

---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ----------

Cytat:
Napisane przez lejdi_aga13 Pokaż wiadomość
hehe Tez jestem w 33tyg, tez spiewam i tez mam na imie Agata
No proszę, coś w tym musi być

Jesteśmy zaręczeni !!!
http://s8.suwaczek.com/201102120926.png

♥NASZ ŚLUB♥ 03.09.2011
http://s5.suwaczek.com/20110903580113.png
AgatkaL jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:30   #3617
Sheperdess
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
taką mam właśnie wizję, mała śpi na powietrzu a ja podwiązuję pomidorki, ryję w ziemi, zbieram fasolkę moja mama zaburzyła moją wizję, że ja będę grządkować, a nasza Zosia będzie gdzieś obok raczkować i dżdżownice z ziemi wyciągać
Moja mama też pracowała w ogródku, a obok mały brat wsuwał pędraki stonki z ziemniaków, bo wyglądały jak maliny.

Cytat:
Ja kupiłam właśnie ręczny TT zachęcona dobrymi recanzjami na necie oraz ceną. Ciesze się że jest ktoś jeszcze kto go poleca
Też mam ręczny TT, skusił mnie jeszcze pojemnikiem do sterylizacji w mikrofalówce.

Jeśli przypływ energii oznacza zbliżający się poród, to ja jestem jeszcze w lesie. Nic mi się nie chce, tylko zalegam na kanapie i "pozwolę" mężowi zająć się porządkami i gotowaniem przed świętami. Właśnie poszedł na zakupy z listą moich potrzeb kosmetycznych. Ciekawe jak się spisze, na razie telefonów nie było.
Stary 2013-12-19, 14:33   #3618
Akkma
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny powiem wam ze kuzynka rodziła ze studentką i była bardzo zadowolona. Ale to nie był tabun studentów tylko jedna dziewczyna i ona jej bardzo dotrzymywała towarzystwa, masowała plecy, stosowała jakieś masaże których jej uczyli w celu zmniejszenia bólu, była z nią cały czas, jak czasem połozna musiała wyjśc. Myślę ze taki rodzaj szkolenia studentek jest fajny i dla nas i dla niej Nie miała bym nic przeciwko
Nie no takiej studentce to też nie miałabym nic przeciwko. Jeżeli byłaby to jedna dziewczyna to jak najbardziej.
Boję się takich sytuacji o jakich pisze Sweet_vintage - wlezie ich kilkunastu jak jesteś rozebrana

Szpital, który brałam pod uwagę to szpital Uniwersytecki więc pewnie ten tabun studentów jest na porządku dziennym. Jak teraz piszecie, że oni o zgodę nie pytają to ja dziękuję bardzo, wybieram inny szpital.
Stary 2013-12-19, 14:33   #3619
marieee
Zadomowienie

GG do marieee

Cytat:
Jakby się w Ikei urodzić miał, to dotrzyj chociaż na dział z łóżkami, to wygodniej Ci będzie Może sklep da mu dożywotnią zniżkę?
ze mnie się ostatnio siostra też śmiała, że gdybym urodziła - to zniżkę by na pewno dali

Cytat:
GRATULACJE!!!

________
9.01.14 Zuzanka
1.03.18 Igusia

marieee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:34   #3620
milka-pilka
Zakorzenienie

AgatkoL - bardzo ładny i zgrabny brzuszek.
Zazdroszczę Ci, że jest taki spionizowany mój jest bardziej w poziomie i wygląda komicznie.

Cytat:
No tak, tylko jak mi wlezie paru takich to jak odróżnić, kto jest lekarzem, a kto studentem

Serio dla mnie to jest jakiś horror, że nie dość że miałby mi się tam gapić jakiś facet to jeszcze studenci
Odróżnisz Studenci są widocznie młodsi od lekarzy i chodzą zazwyczaj w grupach, albo po 2-3 os.
Jeśli przy moich badaniach czy porodzie miało by być 1-2 studentów to ok, ja nie mam nic przeciwko temu, myslę, ze byli by bardziej przydatni od lekarza - staraliby się i byliby bardziej ostrożni. Ale już 20 osób przy codziennym obchodzie i oglądaniu krocza to dla mnie za dużo.
Stary 2013-12-19, 14:44   #3621
selena85
Wtajemniczenie

Ja pierdziele!
Masakra!

Dlatego geje powinni nie mieć praw adoptowania dzieci:
http://www.papilot.pl/wydarzenia/245...pedofilom.html

Stary 2013-12-19, 14:44   #3622
guapissima
Raczkowanie

Cytat:
dobra myślę o laktatorze i powstało pytanie: JAKI???? Avene? Medela? TT? jestem w temacie zielona
ja sie zdecyduje na Medele mini electic albo swing. Tyle tylko, ze tak jak Soleil pisala tutaj mozna wypozyczyc laktator w aptece i nic sie za to nie placi, wiec jak mi nie podejdzie to wymienie na inny

Cytat:
O popatrz! Nie wpadłam na to!

Mam parowar już od paru lat i ostatnie 3 lata stoi sobie nie używany Chyba po Twoim zachwalaniu będę musiała się z nim przeprosić

Super! Gratulujemy!!

Położna na SR powiedziała, żeby wziąć ze sobą te podkłady do przewijania malucha i kłaść je na piłkę i siadać. Ponoć na porodówce trzeba być bez gatek, ale ja jestem straszny wstydzioch więc pewnie ukradkiem będę zakładała

Dziewczyny, a czy w szpitalach pytają w ogóle czy wyrażamy zgodę na obecność studentów? Słyszałam, ze w teorii ponoć tak, ale jak to jest w praktyce? Ale bym rabanu narobiła, jak bym leżała bez gatek, a jakiś student by mi wlazł

Moj szpital jest szpitalem III stopnia, ale do tego uniwersyteckim klinicznym, wiec studentow mam. Podobno moge sie nie zgodzic i jak do tej pory przy kazdym usg lekarz sie pytal, czy mi taki student przeszkadza. 10 przy porodzie nie chcialabym miec, ale mniejsza ilosc mi nie przeszkadza. Czasem nawet lepiej, bo dla nich wszystko jest nowe, wiec nie traktuja ludzi instrumentalnie

[QUOTE=AgatkaL;44225006]Oto my w 33 tc Jakoś tak przy porannej toalecie mnie natchnęło i cyknęłam fotkę, więc sorki, żem taka roznegliżowana
Sliczny brzuszek!!!!
guapissima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 14:46   #3623
selena85
Wtajemniczenie

Cytat:
Hmmm...nie wiem czemu Ci nie działa dźwięk, może coś się chwilowo przycięło na YT.
Już działa

Odpalam i podziwiam Twój talent
Stary 2013-12-19, 14:48   #3624
milka-pilka
Zakorzenienie

Cytat:
O, tak zdecydowanie z taką studentką mogłabym rodzić i myślę, że byłoby fajniej niż z "pełnoprawną" położną
Stary 2013-12-19, 14:55   #3625
selena85
Wtajemniczenie

Akkma, Migotka: Diabetolog mi powiedział, że zmienili te normy ze 140 do 120 bo badania wykazały, że jednak cukier w ciąży powyżej 120 szkodzi dziecku...
Stary 2013-12-19, 14:59   #3626
The light
Zadomowienie

Co do studentów to niedługo zaczyna się chyba sesja a później przerwa międzysemestralna więc jeżeli macie termin styczeń/luty to mała szansa, że ktoś będzie

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
The light jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 15:01   #3627
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa Pokaż wiadomość
Właśnie przyjechał kurier z OSTATNIMI rzeczami dla małego.... KONIEC ZAKUPÓW!
Taaaaaa yhhhyyyy.....ja też tak mówiłam parę miesięcy temu
Stary 2013-12-19, 15:02   #3628
PawMaj13
Rozeznanie

Cytat:
ja bym chyba zabiła tego lekarza- skoro miała skierowanie na cc to czemu odmówiono? przecież to trzeba gdzieś zgłosić!! nie może być tak, że jeden lekarz podważa diagnozę drugiego i funduje dziewczynie takie rzeczy!
Cytat:
Napisane przez kootek_mamrotek Pokaż wiadomość
no, taki szpital jest właśnie u mnie w mieście. Znam osobiście dwa przypadki, gdzie po wyjściu ze szpitala rodzina od razu wyruszyła do prokuratury. W pierwszym dziewczyna była już po cc, drugą ciąże też miała mieć tak rozwiązaną, miała na to dokumenty. Zaczęła rodzić na wieczór - sn. O 6 rano podjęto decyzję, że faktycznie jednak musi być cc. Okazało się, że nie było lekarza przez ten cały czas, nie chcieli go wzywać, czekali na poranną zmianę. Przy wypisie dostali dokumenty z których nic nie wynikało. Dziewczyna mało się nie wykończyła na tym łóżku.

Drugi przypadek, dziewczyna rodzi sn. Popękała, to ją zszyli, po 2 tyg wróciła, z ostrym zapaleniem - okazało się, że zaszyli ją z tym sączkiem, wacikiem w środku..

Dlatego jeżeli skurcze pozwolą będę chciała pojechać 30 km dalej do szpitala
Jeśli któraś nie chce się stresować takimi opowieściami przed porodem, nie klikać i nie oglądać poniższego materiału!!!
Materiał dodaję dla tych z nas, które potrafią się zdystansować i nie będą za chwilę pisać czarnych scenariuszy dla siebie. Link dodaję po to, żeby uczulić na to, aby nie dać się zlekceważyć w szpitalu. Nie wyrażajmy zgody na zabiegi, które wiemy, że nie są dla nas stworzone, które mogą nam zaszkodzić, dopominajmy się o należną nam opiekę w szpitalu. Jeśli któraś ma wskazanie do CC a szpital odmawia, to zabrać menele i jechać do innego (w miarę możliwości)
Po tej akcji, o której opowiada reportaż, dziewczyny na żądanie wyszły ze szpitala i porozjeżdżały się po okolicznych szpitalach, z obawy o swoje życie i zdrowie.
Reportaż o dziewczynie, która zmarła kilka h po porodzie w szpitalu, który znany jest jako "umieralnia". Miała pecha, bo rodziła w okolicach długiego weekendu, w maju tego roku. Niektóre z nas też pewnie się położą na porodówkach w okresie świąt i NR, więc tym bardziej miejmy siebie na uwadze i nie lekceważmy żadnych niepokojących sygnałów, bo personelu może być mało i mogą chcieć odwalić wszystko na szybko, żebey tylko wrócić do świętowania.

http://wlkp24.info/aktualnosci/4223,...porterow-.html

Cytat:
Parowar będzie też kapitalny przy karmieniu dziecka. Normalnie gotując brokuła czy marchew, dużo się dobra zostawia w wodzie z gotowania, a w parowarze wszystko zostaje w warzywach czy owocach.
Wogóle ostatnio doszłam do wniosku, że parowar to moje ulubione urządzenie kuchenne
Pochwal się jaki masz sprzęt, faktycznie godzien uwagi z tego co piszesz.

Cytat:
A chcesz elektryczny czy ręczny. Bo jak ręczny to ja mam TT i polecam, miesiac ściagałam kilka razy dziennie pokarm do butli dla synka i sie sprawdził mimo niskiej ceny. Jest mega prosty w obsłudze a co za tym idzie łatwo sie składa, rozkłada i myje.
Które części laktatora TT wyparzasz? Ja po zakupie wyparzyłam cały ale zastanawiam się jak później wysuszyć rączkę w tej gumowej, nie wiem jak to nazwać, rurce? Jak ją tak wydotykam po odparzeniu, żeby to dosuszyć i powycierać, to przecież ona znowu nadaje się do odparzania. czy ja przesadzam?

Cytat:
Napisane przez Amberella Pokaż wiadomość

Normalnie zazdroszczę Ci tej gładkości . Też zbierałam się na wosk, ale szpital i nakaz leżenia zniweczył moje plany. Troszkę bym się chyba też krępowała. A powiedz mi proszę, Ty do tej kobietki z polecania poszłaś, czy sama ją gdzieś znalazłaś. Dałabyś namiar (tak na przyszłość) .
2 razy byłam w osiedlowym salonie kosmetycznym, w którym zazwyczaj robie mani i pedicure, zauważyłam, że mają w ofercie też wosk, więc stwierdziłam, że spróbuję. Za każdym razem oprawiała mnie inna kosmetyczka, więc mam porównanie - jedne potrafią to zrobić szybko i dokładnie i równo, a inne lecą jak wilk przez pole nie dbając o szczegóły, więc trzeba faktycznie dobrze trafić. Zniechęcona niedbałym wykonaniem depilacji przez kosmetyczkę nr 2 postanowiłam wytestować profesjonalny gabinet zajmujący się TYLKO depilacją woskiem - http://waxcenter.pl/ i byłam zdumiona - szybkością, dokładnością, kompleksowością zabiegu. W salonie nr 1 (ogólnym kosmetycznym) zabieg trwał od 30-60 minut. W WAX - samo rwanie włosów może z 15 min i to całości (przód i tył). pozostałe zabiegi kosmetyczne (maska regenerujaca i jakiś krem łagodzacy, okolo 10 min. Co się woskowi nie poddało - pojedyncze wloski, to Pani wzieła potraktowała pęsetą. W salonie nr 1 po pierwsze - tyłu nikt nie proponował po drugie, jak się coś woskiem nie wyrwało, to zostało, nie chciało im się bawić w wyrwanie wszystkiego.

Co do poczucia wstydu - już się z niego wyleczyłam. Wiadomo, że nago po ulicy nie chodzę, ale w miejscach takich jak sauna, prysznic po basenie, lekarz, czy właśnie kosmetyczka - nie mam oporów przed nagością. Przecież nie robię nic, co nie byłoby zgodne z normą korzystania z tego typu obiektów. U kosmetyczki nie domagam się zabiegu niestandardowego - mają go w ofercie, więc przychodzę i korzystam. To dla nich normalne, z tego żyją.

Cytat:
Napisane przez The light Pokaż wiadomość

Pytam, bo nie wiem a jakby się chciało z piłki korzystać to chyba nie z gołym (bleee) tyłkiem na niej siadać?
zapta o to dziś na SR, jeśli do niej dotrę.
Cytat:

normalnie powiedziałabym dziadowi, że może sobie zapalić przy oknie, pod warunkiem, że będzie się znajdował po jego drugiej stronie, a okno będzie zamknięte. Jeśli potrafi fruwać -proszę uprzejmie...

Cytat:

Nettk_a gratulacje!
Ja też zamierzam przetestować Piotra i Pawła, może na mnie zadziała.

wkurzyłam się przed chwilą, kupiłam sobie tego rogala, z granulatem w środku. Zdjęłam z niego poszewkę do wyprania i okazało się, że wkład w środku był nie zszyty do końca, zostałam zasypana granutalem , wszędzie leżą białe kulki wkur***am sie nie na żarty.

2013-04-30
II kreski

Co komu przeznaczone, stoi na drodze rozkraczone
PawMaj13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-19, 15:07   #3629
lolita25
Zakorzenienie

GG do lolita25

Szlag mnie zaraz trafi albo ja go trafię
Co 10 min mi prąd znika a potem na 3 min powraca....oszaleli chyba....pralka chodzi mi od rana i nie może skończyć....jeszcze się zepsuje i dopiero będzie
Ani poodkurzać ani piernika upiec, ciemno jak w ......to się wyżaliłam
Mam nadzieję ze teraz już nie wyłączą
Nettka GRATULUJE Kolejny maluszek na świecie
Stary 2013-12-19, 15:11   #3630
Negrid
Rozeznanie

Cytat:
Ja pierdziele!
Masakra!

Dlatego geje powinni nie mieć praw adoptowania dzieci:
http://www.papilot.pl/wydarzenia/245...pedofilom.html

Czytałam też o tym ostatnio i to jest jakieś piekło na ziemi, jak teraz "tym istotom" odbija na świecie (nie można ich nazwać ludźmi) trzeba być potworem... Biedne dziecko.
Negrid jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości