|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3601 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
, ja mam tak od wczoraj, tylko bym gębą ruszała.Cytat:
Cytat:
. Napisz coś więcej Czekamy z niecierpliwością .Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zobaczysz w praktyce, a w razie co zawsze można dokupić.![]() Cytat:
. Ale wcale się nie dziwie co to za fachowcy. Mam nadzieje ,że przez to wpychanie nic ci nie porysowali.Cytat:
![]() Nie zacytowało mi kilka postów. ![]() Shiloh- super ,że jesteście już w domku i z Marcelkiem wszystko dobrze. Nie martw się na pewno mu twoje mleko wystarcza. Mam nadzieje ,że w chwili wolnego dasz nam ten opis porodu, ale w wersji hard ![]() A mnie coś chyba bierze, czuje się jak zdechły kot. Mięśnie mnie pobolewają, cieknie mi z nosa, kicham i coś mnie w gardle drapie. A tak się cieszyłam ,że mnie chorubska omijają, no cóż kuruje się po domowemu. |
||||||||
|
|
|
#3602 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() też chciałabym tak umieć postępować z 'fachowcami'. Ze mnie to dupa wołowa![]() Brawo za odwagę ![]() ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#3603 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() super laska z Ciebie no i brzusio piękny
|
|
|
#3604 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie masz ani jednego rozstępu z tego co widzę - czymś smarujesz balonik? ![]() Odpalam teledysk widze super obraz ale nie działa mi dźwięk (a głośniki mam włączone) hmmmm...
|
|
#3605 |
|
Rozeznanie
|
Nettk_a gratulacje
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
#3606 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Co do sterylizatora - ja na razie nie kupuję, licząc na to, że nie będzie mi potrzebny. Nie mam mikrofali, a taki steryliz. elektr. jest drogi. Jeśli uda mi się karmić piersią to wystarczy mi zwykły wrzątek. Nad laktatorem cały czas się zastanawiam, myslę, że Medela Swing jest ok (tylko droga Cytat:
![]() Cytat:
Ja jednak od kilku lat jestem pod opieką chyba najlepszych ortopedów na Mazowszu i dwóch z nich (mój stały dr z kliniki prywatnej i drugi, u którego będę operowana państwowo) powiedziało mi, że nie mam aż tak zniszczonych bioder, że odwodzenie mam w miarę ok i nie ma przeciwwskazań do sn. To samo potwierdziła fizjoterapeutka. W związku z tym nie chcę cc (jeśli nie potrzeba), bo ja w swoim życiu miałam już kilka operacji i czekają mnie przynajmniej jeszcze dwie, więc cc to dodatkowe obciążenie dla organizmu. Sam poród nie wpływa na kości i biodra, maja na to wpływ hormony podczas ciąży. Jeśli jednak kobieta ma wstawioną/przeszczepioną endoprotezę to już sprawa wygląda zupełnie inaczej. Generalnie ja bym bała się zachodzić w ciążę przy endoprotezie, bo ona bardzo często ulega przesunięciu (przez hormony i rozluźnienie stawów) i wtedy po porodzie operację trzeba powtarzać - a to jest ciężka operacja i długa rekonwalescencja. Znam takie przepadki .Co do badań USG bioderek u niemowlaka - ja bym zrobiła nawet gdybym nie miała wskazań, tak samo jak pójdę do neurologa (pewnie prywatnie) choć niby nie trzeba. Jeśli jednak w Waszej rodzinie były jakieś przypadki dysplazji stawu biodrowego to moim zdaniem takie badanie jest konieczne - ta choroba jest chorobą genetyczną (dziedziczną). Narażone na nią są głównie płody żeńskie + duży wpływ ma ułożenie dziecka w macicy. Kiedyś (w latach 50-60) mówiło się często, że zwichnięcie stawu biodrowego dziecka nastąpiło przy porodzie. To jest nieprawda. U mnie w rodzinie moja mama miała po urodzeniu jakiś problem z bioderkiem, ale był leczony (chyba coś na kształt szyny koszli) i wszystko jest ok. U mnie problem pojawił się, gdy skończyłam 1,8 r. też miałam szynę koszli, gips itd. jednak w wieku ok 3 lat w wyniku upadku nastąpiła choroba pourazowa. Konsekwencje ciągną się do dziś i będą do końca życia ![]() Na szczęście dzisiejsza medycyna jest na wysokim poziomie i wiem, że moja córka, jeśli chorobę odziedziczy (ale nie musi) to wyleczenie jej będzie dużo łatwiejsze niż to było w moim przypadku. Czytałam, że któraś z Was (przepraszam, ale nie pamiętam) ma w rodzinie sporo kobiet, które mają operowane stawy biodrowe - to na pewno jest związane z dysplazją st. biodr. czyli chorobą genetyczną. Polecam pójść na badanie usg bioderek noworodka - obojętnie czy urodzi się dziewczynka czy chłopiec. Dla bardziej zainteresowanych tematem polecam forum http://forumbioderko.pl Cytat:
Cytat:
ja tak planuję robić ![]() Cytat:
Klika lat temu słyszałam podobne opinie o Żelaznej (wiem na pewno, że za każdy poród sn dostają jakieś pkt), ale mam nadzieję, że to się zmienia... ![]() Cytat:
|
||||||
|
|
|
#3607 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
To musi być ciekawa historia poznania z Twoim mężem Ja jak poznałam się z Tż-em, nie przypuszczałabym, że będzie kiedyś moim mężem i ojcem naszego dziecka A teraz nie wyobrażam sobie, żeby nim nie był ![]() Już widzę, że pożarło posty ![]() Perfuzja, może skorzystaj z pomysłu jednej z dziewczyn ...pokoczuj pod sklepem z bardziej wartościowym towarem, może akurat zachęcisz synka do szybkiego wyjścia A na serio może faktycznie ten przypływ sił to przed porodem Ci się załączył
laparo, PCO 52 cykl starań ... cud Niech nasza nadzieja będzie większa od wszystkiego, co się tej nadziei może sprzeciwiać. JP II Edytowane przez cherubinka Czas edycji: 2013-12-19 o 14:13 |
||||||||
|
|
|
#3608 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
hehe Tez jestem w 33tyg, tez spiewam i tez mam na imie Agata ![]()
Julia Renata 28.01.2014 11:30 Nataniel 16.06.2009r. Marzec 2015- 29 tydz |
|
|
|
|
#3609 |
|
Zakorzenienie
|
poszli w końcu- szafka wisi, nic nie zniszczyli jest OK. Nawet pozamiatali po sobie.
Zapłaciłam tyle ile miałam zapłacić- zresztą chyba woleli nie proponowac jakiś nadplanowych kosztów
|
|
#3610 |
|
Zadomowienie
|
No to ja odnośnie pytań do tych co już rodziły bo sie zdrzemnęłam i dopiero doczytałam
![]() Otóz tak jak wcześniej pisałam ze wzgledu na brak postepu rozwarcia leżałam większość porodu na sali przedporodowej. Tam miałam normalne gaciory pod koszulą i podkład w razie jakby wody odeszły. Po kilkunastu godzinach lekarka nakazała połoznej przynieść mi piłke (normalnie są na salach porodowych) wiec tam troche skakałam, a na badania szłam do innego pokoju na samolot. Jak w końcu zaczęły mi się parte to położna wzięła mnie do tego gabinetu i rozmasowała mi szyjke do 7 cm i wtedy dopiero pozłysmy na sale porodową, ale tam juz nie pozwolono mi zejśc z łózka i leżałam na łózku porodowym już bez gaciorów. Jeśli mogła bym korzystać na porodówce z tych innych udogodnień to szczerze mówiąc było by mi obojętne czy w gaciach czy bez. Robiła bym tak jakby mi położna kazała bo jeśli bez to domyślam sie że sprzęt jest dezynfekowany po każdej położnicy. Co do karmienia sciaganym pokarmem to ja sciagałam zawsze bezpośrednio przed karmieniem. Mój synek nie był krzykaczem wiec jak sie budził to sobie grzecznie leżał, ja sciągałam mu porcyjke i dostawał ciepłe mleczko. W nocy rzadko sie budził to i rzadko sciagałam wiec ostatnie sciaganie tak koło 22 a następne o 5 rano. Jak miałam dużo pokarmu to dodatkowo sciagałam do pojemniczka i do lodówki i jak przed karmieniem nie udało sie sciagnąć tyle ile trzeba to dawałam mu jeszcze to z lodówki po podgrzaniu oczywiście. Ale wszystko w miare na bierząco. |
|
|
|
#3611 | |||||
|
Rozeznanie
|
Akkma nie zamartwiaj się! Oczywiście masz prawo odmówić
![]() ALE powiem Ci z doświadczenia, że to właśnie studenci czy stażyści są bardzo mili, pomocni, mają takie ludzkie jeszcze nie przeżarte rutyną podejście Może zaglądają tu i tam z zainteresowaniem na twarzy (i sprawiają wrażenie ciekawskich, czasami wścipskich) ale chcą zdobyć doświadczenie Poza tym na obchodach wyglądają na strasznie przestraszonych ordynatorem![]() Cytat:
Cytat:
mnie przeraża za to karmienie na żądanie a raczej kojarzy mi się z karmieniem na każde zawołanie. dzisiaj dopytam o to lekarza, bo wolałabym raczej mieć mniej więcej stałe pory plus dokarmiać jak będzie głodna.Cytat:
Akcja Rodzić po Ludzku to tylko akcja a nie przepisy. Cytat:
![]() Cytat:
mnie nie pytali (może dwa, trzy razy i byłam na tak ), ale mam podobne podejście, muszą mieć praktykę a jeżeli mój przypadek ma wywołać gorącą dyskusję i pomóc to czuję się zaszczycona . Oczywiście wiadomo powinni pytać, bo nie każda kobieta sobie życzy i ma do tego prawo.hmmm a na salach przecież jest podobnie, przy pacjentkach zaglądają w krocze, zmieniają podkład i pytają o różne intymne sprawy a teoretycznie RÓWNIEŻ przy badaniu i wywiadzie powinien być tylko lekarz/pielęgniarka i pacjent. |
|||||
|
|
|
#3612 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Super! Gratulacje ![]() Cytat:
Ale nie skreślałabym tej teorii, jakaś logika w tym jest.Cytat:
że najpierw jeszcze "jako tako", a potem, gdy się już sutki trochę "zużyją" a dziecko ma coraz więcej siły i potrzeb (a potem i zębów!) to jest hardcore. Mi się nigdy stymulacja sutków nie podobała, więc nie wiem jak to będzie z ciągnącym dzieciem w praktyce. Od razu zakupię te silikonowe wkładki, żeby mniej czuć - moja przyjaciółka mówi na to "nasutniki"
|
|
#3613 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A najbardziej mnie rozbroił ten, co zapytał o zapalenie przy oknie Ludzie są bez wyobraźni
|
|
#3614 |
|
Rozeznanie
|
Jeśli chodzi o studentów, to w szpitalu, w którym leżałam na początku ciąży i chciałam w nim rodzic to było ich mnóstwo i nikt sie nie pytał o zgodę na ich obecność. Podobno już gdy przyjmują do szpitala, to z automatu trzeba sie zgodzić. Wiadomo, ze przepisy mówią inaczej, ale nie znalazła sie odważna, która by zaprotestowala.
Na porodówce tam na obchodach i przy badaniach potrafi byc 20 osób ze studentami, mogą byc nawet w czasie porodu. Mnie to nie pasuje, bo ja studia skończyłam 2 lata temu i to prawie moi rówieśnicy, niektóre osoby znam. Co innego dodatkowe 2-3 osoby, które mogą nawet pomoc, a co innego kolejka studentów do oglądania krocza po porodzie i w trakcie. Był to w sumie jeden z czynników przez, ktory zrezygnowalam z tego szpitala. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#3615 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny powiem wam ze kuzynka rodziła ze studentką i była bardzo zadowolona. Ale to nie był tabun studentów tylko jedna dziewczyna i ona jej bardzo dotrzymywała towarzystwa, masowała plecy, stosowała jakieś masaże których jej uczyli w celu zmniejszenia bólu, była z nią cały czas, jak czasem połozna musiała wyjśc. Myślę ze taki rodzaj szkolenia studentek jest fajny i dla nas i dla niej
Nie miała bym nic przeciwko
|
|
|
|
#3616 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Brzuch smaruję mleczkiem z Babydream. Narazie rozstępów na brzuchu nie ma (na szczęście) i mam nadzieję, że tak zostanie. Jednak mam pamiątkę w postaci mega rozstępów na dole pleców i tyłku (to z czasów jak byłam młoda, głupia i przesadnie się odchudzałam). ---------- Dopisano o 14:29 ---------- Poprzedni post napisano o 14:28 ---------- No proszę, coś w tym musi być
|
|
|
#3617 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli przypływ energii oznacza zbliżający się poród, to ja jestem jeszcze w lesie. Nic mi się nie chce, tylko zalegam na kanapie i "pozwolę" mężowi zająć się porządkami i gotowaniem przed świętami. Właśnie poszedł na zakupy z listą moich potrzeb kosmetycznych. Ciekawe jak się spisze, na razie telefonów nie było.
|
||
|
|
|
#3618 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Boję się takich sytuacji o jakich pisze Sweet_vintage - wlezie ich kilkunastu jak jesteś rozebrana Szpital, który brałam pod uwagę to szpital Uniwersytecki więc pewnie ten tabun studentów jest na porządku dziennym. Jak teraz piszecie, że oni o zgodę nie pytają to ja dziękuję bardzo, wybieram inny szpital.
|
|
|
#3619 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
|
|
#3620 | |
|
Zakorzenienie
|
AgatkoL - bardzo ładny i zgrabny brzuszek.
Zazdroszczę Ci, że jest taki spionizowany mój jest bardziej w poziomie i wygląda komicznie.Cytat:
Jeśli przy moich badaniach czy porodzie miało by być 1-2 studentów to ok, ja nie mam nic przeciwko temu, myslę, ze byli by bardziej przydatni od lekarza - staraliby się i byliby bardziej ostrożni. Ale już 20 osób przy codziennym obchodzie i oglądaniu krocza to dla mnie za dużo. |
|
|
|
|
#3621 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja pierdziele!
Masakra! Dlatego geje powinni nie mieć praw adoptowania dzieci: http://www.papilot.pl/wydarzenia/245...pedofilom.html
|
#3622 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Moj szpital jest szpitalem III stopnia, ale do tego uniwersyteckim klinicznym, wiec studentow mam. Podobno moge sie nie zgodzic i jak do tej pory przy kazdym usg lekarz sie pytal, czy mi taki student przeszkadza. 10 przy porodzie nie chcialabym miec, ale mniejsza ilosc mi nie przeszkadza. Czasem nawet lepiej, bo dla nich wszystko jest nowe, wiec nie traktuja ludzi instrumentalnie [QUOTE=AgatkaL;44225006]Oto my w 33 tc Jakoś tak przy porannej toalecie mnie natchnęło i cyknęłam fotkę, więc sorki, żem taka roznegliżowana ![]() Sliczny brzuszek!!!!
|
||
|
|
|
#3623 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Odpalam i podziwiam Twój talent ![]()
|
|
#3624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3625 |
|
Wtajemniczenie
|
Akkma, Migotka: Diabetolog mi powiedział, że zmienili te normy ze 140 do 120 bo badania wykazały, że jednak cukier w ciąży powyżej 120 szkodzi dziecku...
|
#3626 |
|
Zadomowienie
|
Co do studentów to niedługo zaczyna się chyba sesja a później przerwa międzysemestralna więc jeżeli macie termin styczeń/luty to mała szansa, że ktoś będzie
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
#3627 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#3628 | ||||||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Materiał dodaję dla tych z nas, które potrafią się zdystansować i nie będą za chwilę pisać czarnych scenariuszy dla siebie. Link dodaję po to, żeby uczulić na to, aby nie dać się zlekceważyć w szpitalu. Nie wyrażajmy zgody na zabiegi, które wiemy, że nie są dla nas stworzone, które mogą nam zaszkodzić, dopominajmy się o należną nam opiekę w szpitalu. Jeśli któraś ma wskazanie do CC a szpital odmawia, to zabrać menele i jechać do innego (w miarę możliwości) Po tej akcji, o której opowiada reportaż, dziewczyny na żądanie wyszły ze szpitala i porozjeżdżały się po okolicznych szpitalach, z obawy o swoje życie i zdrowie. Reportaż o dziewczynie, która zmarła kilka h po porodzie w szpitalu, który znany jest jako "umieralnia". Miała pecha, bo rodziła w okolicach długiego weekendu, w maju tego roku. Niektóre z nas też pewnie się położą na porodówkach w okresie świąt i NR, więc tym bardziej miejmy siebie na uwadze i nie lekceważmy żadnych niepokojących sygnałów, bo personelu może być mało i mogą chcieć odwalić wszystko na szybko, żebey tylko wrócić do świętowania. http://wlkp24.info/aktualnosci/4223,...porterow-.html Cytat:
Cytat:
Cytat:
po drugie, jak się coś woskiem nie wyrwało, to zostało, nie chciało im się bawić w wyrwanie wszystkiego.Co do poczucia wstydu - już się z niego wyleczyłam. Wiadomo, że nago po ulicy nie chodzę, ale w miejscach takich jak sauna, prysznic po basenie, lekarz, czy właśnie kosmetyczka - nie mam oporów przed nagością. Przecież nie robię nic, co nie byłoby zgodne z normą korzystania z tego typu obiektów. U kosmetyczki nie domagam się zabiegu niestandardowego - mają go w ofercie, więc przychodzę i korzystam. To dla nich normalne, z tego żyją. Cytat:
Cytat:
normalnie powiedziałabym dziadowi, że może sobie zapalić przy oknie, pod warunkiem, że będzie się znajdował po jego drugiej stronie, a okno będzie zamknięte. Jeśli potrafi fruwać -proszę uprzejmie...Cytat:
wkurzyłam się przed chwilą, kupiłam sobie tego rogala, z granulatem w środku. Zdjęłam z niego poszewkę do wyprania i okazało się, że wkład w środku był nie zszyty do końca, zostałam zasypana granutalem , wszędzie leżą białe kulki wkur***am sie nie na żarty.
|
|
#3629 |
|
Zakorzenienie
|
Szlag mnie zaraz trafi albo ja go trafię
![]() Co 10 min mi prąd znika a potem na 3 min powraca....oszaleli chyba....pralka chodzi mi od rana i nie może skończyć....jeszcze się zepsuje i dopiero będzie ![]() Ani poodkurzać ani piernika upiec, ciemno jak w ![]() Mam nadzieję ze teraz już nie wyłączą ![]() Nettka GRATULUJE
|
#3630 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:08.

, ja mam tak od wczoraj, tylko bym gębą ruszała.
) Wczoraj wróciliśmy ze szpitala. Moje Maleństwo urodziło się równo miesiąc przed terminem. Na początku było na OIOM-ie noworodkowym i Mamusia bardzo się bała ale od soboty jego stan się ustabilizował, od niedzieli był przy Mamusi, a od wczorajszego wieczoru jesteśmy w domku
. Napisz coś więcej 
jak o☠☠☠☠☠☠☠iłam to aż się zmarszczyli! Powiedziała, że jak mierzyli skoro teraz 2 mm jest za dużo? nie życzę sobie aby na chama pchali bo mosiężne listwy wykończeniowe wnęki kosztowały na tyle dużo że wolałabym aby nie były porysowane
- pogoniłam dziada 

16.06.2012 

.