Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 - Strona 69 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-01-24, 09:29   #2041
virginia
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Moja mała nie jest mała 31t0d waga 2230!!! Z OM termin 27.03 a z USG 4.03! Czyli dobrze mówiłam, ze pewnie minie 1.03 a ja sie rozpakuje
Jaka duża dziewczynka!

Cytat:
Napisane przez czbasia Pokaż wiadomość
to ja też nie. Z tych samych wzglledow. Chociaz ja termin na 8 marca. Umówimy się na pakowanie w lutym??
OK!

Cytat:
Napisane przez monkaa321 Pokaż wiadomość
to pakujesz się z nami w połowie lutego?

Ja po wizycie i znowu jestem zaskoczona pozytywnie. Okazało się że Piotruś cały czas jest ułożony główkowo nie wiem jak to się stało bo ja ciągle w szyjkę obrywam no i tak mówię do lekarza żeby może sprawdził jak on leży bo kopie na dole, więc lekarz spojrzał na ostatnie usg powiedział że wtedy leżał głowkowo, na fotelu też zmacał że na dole jest główka i jeszcze się pytał czy chcę usg to powiedziałam że tak, no i potwierdziłą się ta główka to jak on robi te swoje akrobacje jak siedzi na nietoperka
Tak, pakuję się z Wami w lutym .
Piotruś już gotowy do przyjścia na ten świat . Niezły bokser z niego.

Cytat:
Napisane przez margo80 Pokaż wiadomość
I tylko jedna przykra sprawa - Ewcia na przedszkolnym spacerze przewrocila sie na lodzie i otarla skore na buzi pod i obok oka. Taka byla smutna, jak ja odbieralam...
Buziak dla Ewci!

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
Oho, kolejny z ciążowych zabobonów. A niby czemu? Ja biorę prysznic z myciem głowy zaraz po porodzie, jak tylko będę w stanie.
Co za głupoty z tym niemyciem głowy....

Cytat:
Napisane przez wewillrockyou Pokaż wiadomość
już wiem dlaczego nie możemy spać!
W końcu się wyjaśniło!

Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość
Niby mam kupę czasu ale brak chęci na cokolwiek.

Gadałam z lekarzem i chce mnie puścić jak będzie ok (z tego co mowił wczoraj i dzisiaj to jest ok) dopiero w poniedziałek albo we wtorek. Umrę z nudów i z tej szpitalnej monotonni.
Trzymaj się dzielnie kochana . Gdyby nie było takiej potrzeby na pewno by Cię nie trzymali a zawsze lepiej być pewnym, później będziesz spokojniejsza w domu.

111kicia111
jeszcze raz gratulacje!!! Jak się czujecie z maleństwem?

Side cieszę się, że już jesteś z nami i że pobyt w szpitalu tak miło wspominasz. Widać, że jesteś teraz dużo spokojniejsza . Dbaj o siebie i zaglądaj do nas .

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
W Warszawie dalej mrozy -15 rano. Najlepsze, że przydałoby się urodzić niedługo bo podobno temperatura od 6.02 ma osiągać nawet do -35 stopni .Jak Ja maluszka do domu zawiozę przy takiej Syberii
Kochana na Syberii to ja mieszkam. W dzień ma być u nas -16 przy czym odczuwalna -23 . Też słyszałam, że w lutym mają być mrozy i wgl że zima potrwa do kwietnia. Eh, aż się nie chce z domu wychodzić a mam w planach basen. Brakuje mi sauny ale chętnie bym się na niej wygrzała...

Lecę zaraz na basen, potem robię obiad, odbieram bratanicę ze szkoły a po południu lekcje. W weekend znów mam egzaminy, na szczęście już ostatnie. Boli mnie głowa, ale to pewnie efekt nieprzespanej nocy, co chwila się przebudzałam, poza tym miałam jakieś głupie sny, że ganiam za jakimś wężem itd...

Miłego dnia
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:29   #2042
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez mmhym Pokaż wiadomość
Sroka pisała, że to nie jest takie oczywiste, że te 2 kremy mają taką lanolinę, bo w purelanie musi być lepiej oczyszczona skoro nie trzeba jej zmywać, a tą z linku koniecznie. Ale za taką różnicę w cenie jestem w stanie przetrzeć sobie sutka wacikiem raz na 2/3 godzinki
Za 50 zł to i ja też chętnie się przed karmieniem umyję

Cytat:
Napisane przez Tequillla Pokaż wiadomość
ejże, DOZ. pl mi wyczaszkowało
chodzi o krem A-Pectus na stronie apteki WWW . DOZ . PL
Chociaż to też jest w sumie kusząca propozycja
Muszę się namyśleć

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
Muszę przyznać też że zauważyłam wyraźnie zalety pokoju jednoosobowego oraz pokoju rodzinnego gdzie może spać mąż, u nas to koszt 350zł za 5 nocy, więc stosunkowo tanio za taki luksus. Po cesarce zostawiają ci i tak do opieki dziecko, u nas w szpitalu nie ma praktyki zabierania dziecka żeby mama wypoczęła chyba że dosłownie na kilka godzin w nocy ale kilka znaczy np 4. Wtedy idealnie przydaje się mąż i w takiej jedynce może przebywać całą dobę, nie tylko w godzinach przyjęść bo nie przeszkadza innym, podobnie w pokoju rodzinnym gdzie poza 350zł płaci się 30zł dodatkowo za każdą dobę za kanapę na której może spać mąż, bo takowa stoi w pokoju. Gdy jest się obolałym i unieruchomionym po cesarce to może być zbawienne. W pozostałych przypadkach nie widzę większej potrzeby.
Ale zazdroszczę takiego pokoju - za całodobowy nadzór TŻa chętnie bym zapłaciła

Kate - współczuję tych bóli - jedyne pocieszenie jest takie, że już niedługo...
Stary 2014-01-24, 09:34   #2043
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cayenneOna Pokaż wiadomość
No pewnie, Monachium to dosc duza wioska w douglas nie ma, w Müller nie sprawdzalam..Musze spojrzec, bo juz wykorzystalam wszelkie mozliwosci. Tzn zebysmy sie dobrze zrozumialy: syoss jest i w dm, i w innych sklepach, ale nie ma nigdzie oprocz edeki suchego szamponu syoss
.
zrozumialam juz wczesniej jak nie ma w sklepach to sprawdz na necie

edit: na ebayu jest

Cytat:
Dziewczyny jakaś masakra wczoraj wieczorem już nie miałam sily pisać tylko czytałam. Bolał mnie brzuch, kręgosłup i miednica .Sikałam średnio co 4minuty i mój mąż stwierdził, że pewnie w nocy będziemy jechać na IP bo mi wody odejdą. Całą noc się męczyłam z różnymi bólami i twardniejącym brzuchem no i oczywiście sikaniem Dlatego dzisiaj jestem mega zmęczona. Na dodatek jak się tak czuję to się strasznie zrzędliwa i agresywna robię
Dzisiaj jest już lepiej tylko Majka się jakaś leniwa zrobiła.
brzmi przerazajaco
idz sie wyspij, moze pozniej bedzie lepiej

Edytowane przez asienka213
Czas edycji: 2014-01-24 o 09:35
asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:38   #2044
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
Kochana na Syberii to ja mieszkam. W dzień ma być u nas -16 przy czym odczuwalna -23 . Też słyszałam, że w lutym mają być mrozy i wgl że zima potrwa do kwietnia. Eh, aż się nie chce z domu wychodzić a mam w planach basen. Brakuje mi sauny ale chętnie bym się na niej wygrzała...
Co!?
Nie żartuj

Kate a ty co za pogodę oglądasz?? Jakie minus 35?? Poważnie? Przerażacie mnie!

Z tego co opisujesz to ja miałam podobne bóle jak wylądowałam w szpitalu. Też łączyło się to u mnie z częstym oddawaniem moczu. W szpitalu oczywiście żadnej diagnozy nie postawili, dawali tylko nospę.
Mam nadzieje, że już lepiej się czujesz??

U mnie w szpitalu dają po porodzie maść na sutki Nie wiem jaką, ale przynajmniej to mam z głowy

Edytowane przez koziemleko
Czas edycji: 2014-01-24 o 09:42
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 09:54   #2045
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
brzmi przerazajaco
idz sie wyspij, moze pozniej bedzie lepiej
No chyba tak zaraz zrobię

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
Co!?
Nie żartuj

Kate a ty co za pogodę oglądasz?? Jakie minus 35?? Poważnie? Przerażacie mnie!

Z tego co opisujesz to ja miałam podobne bóle jak wylądowałam w szpitalu. Też łączyło się to u mnie z częstym oddawaniem moczu. W szpitalu oczywiście żadnej diagnozy nie postawili, dawali tylko nospę.
Mam nadzieje, że już lepiej się czujesz??
Ja kochana zawsze rano mam włączone TVN24 i była długoterminowa pogoda

Jest lepiej, ale jak tak mam się męczyć codziennie do porodu to dziękuje chce już rodzić .Mój gin mówi, że to już norma przed terminem. Zaraz i Ciebie to dopadnie
Najgorzej jest wieczorami i nocą chociaż ostatnie dwa dni był spokój .Teraz jest nieźle

Tak w ogóle to śniło mi się dzisiaj, że byłam u znajomych już z urodzoną Majką i nakarmiłam ją butlą położyłam, a ona dalej głodna i płacze no to dawaj jej cyca i jakoś tak nie poradnie mi szło

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:03   #2046
martorka
Rozeznanie

GG do martorka

Ojeju ale napisalyscie
nadrobie pozniej tylko sie pochwale, ze bylam na strychu i mam caaale pudlo ubranek bede sie brala niedlugo za pranie i prasowanie.

I bede szyla pokrowiec na ochraniacz na lozeczko, przybornik i rozek z takiego materialu: http://allegro.pl/show_item.php?item=3910885568&msg znalazlam jeszcze taki; http://allegro.pl/show_item.php?item=3888357756&msg Ktory ladniejszy??

Ktoras z Was pokazywala posciel w sowy

Edytowane przez martorka
Czas edycji: 2014-01-24 o 10:04
martorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:04   #2047
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
No chyba tak zaraz zrobię

Ja kochana zawsze rano mam włączone TVN24 i była długoterminowa pogoda

Jest lepiej, ale jak tak mam się męczyć codziennie do porodu to dziękuje chce już rodzić .Mój gin mówi, że to już norma przed terminem. Zaraz i Ciebie to dopadnie
Najgorzej jest wieczorami i nocą chociaż ostatnie dwa dni był spokój .Teraz jest nieźle

Tak w ogóle to śniło mi się dzisiaj, że byłam u znajomych już z urodzoną Majką i nakarmiłam ją butlą położyłam, a ona dalej głodna i płacze no to dawaj jej cyca i jakoś tak nie poradnie mi szło
Mam nadzieję, że pomylą się z tą prognozą, ale pewnie nie. W tą stronę to się nie mylą

Dobrze wiedzieć, że czekają mnie takie przedporodowe tortury. Jak najszybciej ogarnę to co muszę ogarnąć po przeprowadzce, żeby potem móc spokojnie zdychać i narzekać

martorka stawiam na owieczki

Edytowane przez koziemleko
Czas edycji: 2014-01-24 o 10:06
Stary 2014-01-24, 10:11   #2048
pola_m
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość

Ja chyba w lutym dołączę się do pakowaczek toreb - wiem, że to wcześnie, ale po 1. wolę być za wczasu przygotowana, po 2. i tak musi się tym zająć tż, więc nie chcę mu zwalać na głowę miliona spraw na sam koniec ciąży, po 3. i tak będę musiała pewnie dokupić kilka rzeczy, więc będzie czas na spokojnieje zamówić.
Ja chyba też...
A przynajmniej spiszę co musze wziąć

Cytat:
Hej

Dziewczyny jakaś masakra wczoraj wieczorem już nie miałam sily pisać tylko czytałam. Bolał mnie brzuch, kręgosłup i miednica .Sikałam średnio co 4minuty i mój mąż stwierdził, że pewnie w nocy będziemy jechać na IP bo mi wody odejdą. Całą noc się męczyłam z różnymi bólami i twardniejącym brzuchem no i oczywiście sikaniem Dlatego dzisiaj jestem mega zmęczona. Na dodatek jak się tak czuję to się strasznie zrzędliwa i agresywna robię

W Warszawie dalej mrozy -15 rano. Najlepsze, że przydałoby się urodzić niedługo bo podobno temperatura od 6.02 ma osiągać nawet do -35 stopni .Jak Ja maluszka do domu zawiozę przy takiej Syberii
Współczuję tych bóli.... To już końcówka, pewnie maluch się wierci, a macica ćwiczy.

Spróbuj odespać może teraz?

A co do agresywności, znam to niestety Wczoraj już byłam taka wściekła, przez to niespanie Antka i tego mojego gluta, że nakrzyczałam na męża przez telefon, gdy pytał czy piję dużoc... A i tak się mocno gryzłam w język, żeby go nie ochrzanić że Antka wcześniej rano nie obudził, bo to NA PEWNO przez to nie chce spać
Przepraszałam wieczorem
pola_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:12   #2049
milenqa
Raczkowanie

kate1623 biedulko odpoczywaj dzisiaj!

ja też słyszałam, że zima do kwietnia ma trzymać i mrozy syberyjskie mają niedługo dotrzeć- w wiadomościach mówili, a wcale mnie ta perspektywa nie pociesza

Dziewczyny piszecie o ciastach a ja mam nadmiar jajek wsiowych... może i ja coś upiekę tylko tż będzie musiał całe ciasto zjeść bo ja za słodkościami nie przepadam
milenqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:21   #2050
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez martorka Pokaż wiadomość
Ojeju ale napisalyscie
nadrobie pozniej tylko sie pochwale, ze bylam na strychu i mam caaale pudlo ubranek bede sie brala niedlugo za pranie i prasowanie.

I bede szyla pokrowiec na ochraniacz na lozeczko, przybornik i rozek z takiego materialu: http://allegro.pl/show_item.php?item=3910885568&msg znalazlam jeszcze taki; http://allegro.pl/show_item.php?item=3888357756&msg Ktory ladniejszy??

Oba ładne - ale ja jestem bardziej owieczkowa

Cytat:
Mam nadzieję, że pomylą się z tą prognozą, ale pewnie nie. W tą stronę to się nie mylą

Dobrze wiedzieć, że czekają mnie takie przedporodowe tortury. Jak najszybciej ogarnę to co muszę ogarnąć po przeprowadzce, żeby potem móc spokojnie zdychać i narzekać

martorka stawiam na owieczki
Aaaa - zapomniałam: śniło mi się dzisiaj, że napisałaś że urodziłaś
Stary 2014-01-24, 10:29   #2051
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Aaaa - zapomniałam: śniło mi się dzisiaj, że napisałaś że urodziłaś

I dobrze to się skończyło? Może masz prorocze sny

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 10:32   #2052
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
A możesz wstawić linka, mniej więcej jakie masz? Bo ja mam 2 takie same też niby sportowe, ale jakoś nie lubię w nich chodzić.
Kupiłam je w tesco. Dwa takie same

http://static2.johnbrownmedia.com/FF...40x_41y_pl.png

wyglądają tak samo, tylko mam biały i czarny i nie mam wyjmowanych miseczek jak tutaj pisze mam tylko sam materiał. W lato w nim nie wyjdę, bo suty będą stały, ale teraz w zime mi wszystko jedno i w szpitalu będę miała wkładki, to też nie będzie widać

Cytat:
Witam się w 3 trymestrze

Lecę czytac, co napisałyście od wczoraj

Cytat:

Rany ale mi Ciebie szkoda niech juz lepiej ta Majka wychodzi

Cytat:
Dziewczyny wszystkie bierzecie swoje ciuszki? Ja chciałam brać szpitalne, ale nie chcę być jedyna
A tak to nawet nie wiem jakie wziąć i ile i w jakim rozmiarze
.
Ja nie biorę swoich Niech młoda leży w tych wytarciuchach, niech się od małego uczy, że nie ma życiu łatwo
A tak poważnie nie chce mi się brać ciuszków, za dużo by tego było, a tak to położne wezmą i przebiora, bo jakbym miała swoje, to już by do mnie nie wróciły.

Cytat:
Mi się śniło, że moją Olę karmiłam i nosiłam na rękach ale fajnie było bo poduldała cyca 3 sekundy i była najedzona

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:38   #2053
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Ela u nas też podobno giną te ciuszki. Ja myślałam, że jakaś okropna i leniwa matka jestem, że nie chce używać "swoich" ciuszków w szpitalu

A wy wszystkie zabieracie rożki? Bo ja mam nadzieję, że tam bedą jakieś kocyki czy coś, a jak nie to tż dowiezie

Też mam takiego sportowego stanisława, ale kupiony przed ciążą jeszcze i teraz okropnie ciśnie pod biustem Może po ciąży się sprawdzi do karmienia
Stary 2014-01-24, 10:45   #2054
Ela87
Zakorzenienie

Ja mam dwa sportowe sprzed ciąży i kocham je miłością niezastąpioną ale rozmiar A a teraz to ja mam C i nie zapowiada się na mniej

Ja rożka nie biorę, oni chyba w jakieś szmatki te dzieci zawiązują Nie biorę nic dla dziecka, nawet skarpetek

Stary 2014-01-24, 10:51   #2055
maggie123
Zakorzenienie

Kicia gratuluję Dawidka - Kochany maluszku witamy na świecie
niecierpliwie czekam na relacje!

za moment zacznie się rozpakowywanie "worka z prezentami"
która następna zatem?

Cieszę sie, że wywołałam uśmiech na Waszych licach choć mi na początku nie było do śmiechu i serio wstyd totalnie, że taki bober kilkudniowy...
a u gina ok - niunia szaleje okropnie (już się boję co to będzie po porodzie, jak ja z dwiema córami z adhd nadążę bo Zuzia dotąd spokojna teraz motorek w tyłeczku zasuwa jak szalona, zostaić na sekundę bez nadzoru nie można, bo to już na jakimś krześle siedzi i na stół się wspina, albo co gorsze na meble... a przecież jeszcze świadomości nie ma, że może sobie krzywdę zrobić..)
szyjka sie nie skróciła, mimo że Kornelka naciska na nią bardzo mocno. rozwierać też się nie rozwiera bardziej - więc same pozytywne wieści tylko. oczywiście mam dużo odpoczywać i się nie przemęczać, czyli standard, żeby jeszcze 3 tygodnie wytrzymać...

Pytałam gina, czy moja akrobatka na tym etapie i z ciasnotą, którą ma ma szansę jeszcze niewłaściwie się obrócić (2 tygodnie temu była główką w dół). stwierdził, że według niego byłoby to niemożliwe, ale już tak nie twierdzi, bo jego wnuk tydzień przed porodem (w terminie) wykonał koziołka i główką do góry się ułożył...
ten wczorajszy film taki średni powiem szczerze. normalnie po wyjściu z kina miałam mieszane uczucia, jak po "baby blues". choć nie - po tym drugim to byłam totalnie rozbita a po tym jestem w szoku - straszne relacje rodzinne...

Cytat:
Ja nie pamietam, czy mialam podklad na lozku w czasie porodu, ale na pewno polozna rozlozyla mi go na pilce, na ktorej skakalam. No a po porodzie to na lozku obowiazkowo i musial byc czysty podklad na czas obchodu.
też na piłce miałam a na łóżku nie pamiętam
Cytat:
Napisane przez nadzwyczajna Pokaż wiadomość
Nie wiem czy to prawda ale podobno po porodzie nie można myć głowy przez 7 dni.
Jak leżałam w szpitalu to jedna dziewczyna umyła głowę i wszystkie były mega oburzone, że się tak naraża i że jak położna się skapnie to jej dopiero nagada.

W ogóle ja kupiłam do mycia mydło naturalne, które polecane jest właśnie po porodzie do mycia zamiast płynu do hig intymnej, że przyspiesza gojenie krocza. Polecane w jednej z gazet dla przyszłych mam.
Tzw. "szare mydło" i "mydło powszechne" oba firmy barwa.
Kupiłam w realu obydwa bez problemu.

http://www.tanie-leczenie.pl/apteka-...200-15469.html
http://www.ceneo.pl/2509536
rany... a skąd Ty taką głupotę wytrzasnęłaś?
niby dlaczego nie można przez 7 dni (i to akurat 7) myć głowy? BZDURA!!!

Cytat:
Napisane przez wewillrockyou Pokaż wiadomość

już wiem dlaczego nie możemy spać!
i wszystko jasne
Cytat:
111kicia111 serdeczne gratulacje dla naszej mamusi Jestem pod wrażeniem że mały ma tyle, bo moje kurczątko ma tydzień mniej i osiągnęlo zawrotne 1880g Mam nadzieję, że szybko opuścicie inkubatorek i będziesz miała maleństwo non stop ze sobą

Witam was dziewczyny po 14 dniach przerwy. Tego co napisałyście nawet nie da się nadrobić, więc postaram się powolutku oswoić z szokiem poszpitalnym. Nie chciałam żeby mąż mi przynosił tableta do szpitala, bo chciałam się po prostu odciąć od wszystkiego i powalczyć o każdy spokojny kolejny tydzień dla Piotrusia. Dobrnęliśmy do 34 tygodnia, za moment 35 i coś czuję że jeszcze kilka się nam uda posiedzieć w dwupaku. Moje problemy wynikały z szyjki która na usg wychodzi prawidłowa natomiast w badaniu ręcznym jest bardzo krótka (ocena różnych lekarzy od 0,5cm do 1cm) dlatego trudno właściwie oszacować moje szanse kiedy może się zacząć. Dodatkowo problem sprawiła mi prawa nerka, nawrót po ostatnim pobycie w szpitalu (kolka nerkowa) która jak określił lekarz jest tykającą bombą bo gdy zaatakuje może spowodować stan zapalny. Malutki za to bryka jak szalony i co chwilę na coś naciska powodując różne drętwienia i dziwne kształty brzuszka bo pewnie nie jedna z was też przerabia. Na prawdę wypoczęłam i jestem gotowa do porodu bardziej niż kiedykolwiek. W szpitalu spotkałam samych wspaniałych ludzi, zdecydowałam się na swoją położną i udało mi się wybrać cudowną osobę. Z sali wypuściłam 10 zdrowych dzieciaczków i mam wrażenie, że poznałam się na większości objawów porodowych bo po kilku porodach potrafiłam szybciej przewidzieć następny u koleżanek niż położna Życie szpitalalne nabrało rytmu i pozwoliło mi się uspokoić, że wiele ludzi pracuje na nasz sukces na porodówce. Nie usłyszałam jednej strasznej historii.

Piszecie o torbach. Ja z obserwacji koleżanek które rodziły z mojej sali i z obserwacji tego co się przydaje spisuję co znajduje się w mojej:

dla mamy:
ręcznik duży i mały, kosmetyki do mycia, suszarka, przybory toaletowe, jeśli ktoś się maluje kosmetyki kolorowe w małej ilości żeby poczuć się lepiej po wszystkim
klapki pod prysznic, kapcie
trzy piżamy, szlafrok
Bepanthen lub najlepiej Madela Purelan lub czysta lanolina (na receptę) bo Purelanu nie trzeba zmywać z piersi do karmienia
Tantum Rosa
kółko poporodowe
sprawdzić czy w waszym szpitalu nie trzeba mieć swoich sztućców bo w moim warto było mieć oraz kubek, talerzyk
glukoza w tabletkach zamiast czekolady (wiele z dziewczyn które rodziły miało totalny brak sił a pozwalają zjeść niewiele np po dwie kostki czekolady- zanim się to poczuje mija czas a tabletki są dopuszczalne i dają koa natychmiastowo)
podkłady poporodowe
paczka podpasek poporodowych na dzień (czyli 3 paczki)
majtki siateczkowe

dla dziecka:
paczka pieluszek
paczka chusteczek nawilżających
ubranka (można używać szpitalnych,w szyscy raczej wolą swoje)
linomag
rożek (choć w szpitalu dają swoje i nawet mówią że szkoda naszych bo jesteśmy nieporadni na początku i dzieciaki od razu sikają nam na te nasze śliczne, więc lepiej "zalać" nie swój )
otulaczek (moja położna zaleca jeśli chcemy stosować od razu, w szpitalu sami maluszki wiążą pieluszką w coś w rodzaju otulaczka zanim wkładają do rożków)
ewentualnie kocyk (choć utrzymują temperaturę 25C więc dziecko na pewno nie zmarznie)
Witaj Side, tęskniłyśmy za Tobą. jak się czujecie?
leżysz?

bardzo słuszne rady co do listy.

---------- Dopisano o 11:51 ---------- Poprzedni post napisano o 11:49 ----------

Cytat:
Moge Wam pokazac moj wielki brzuch z wielkim wikingiem w srodku
Cytat:
No wiekszy byc nie mogl, a jeszcze 4 tygodnie do terminu dzis 3 kobiety mnie zaczepily w sklepie, mowiac, ze mam ladny brzuszek (to jest brzuszek??? chyba bebzun) i pytajac kiedy rozwiazanie...
dobra, pokaze Wam jeszcze jedno na golasa i zeby nie bylo, "nie gole" tez mam
jakie piękne! tak subtelnie podkreślające piękno kobiecego ciała w ciąży jestem zachwycona!

http://sukcespisanyszminka.com

Zapraszam

Edytowane przez maggie123
Czas edycji: 2014-01-24 o 10:55
maggie123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 10:57   #2056
asienka213
Wtajemniczenie

Cytat:
jestes z Suwalk ?

Cytat:
Napisane przez pola_m Pokaż wiadomość
A co do agresywności, znam to niestety Wczoraj już byłam taka wściekła, przez to niespanie Antka i tego mojego gluta, że nakrzyczałam na męża przez telefon, gdy pytał czy piję dużoc... A i tak się mocno gryzłam w język, żeby go nie ochrzanić że Antka wcześniej rano nie obudził, bo to NA PEWNO przez to nie chce spać
Przepraszałam wieczorem
nie tylko ja mialam wczoraj taki dzien

Cytat:

A wy wszystkie zabieracie rożki? Bo ja mam nadzieję, że tam bedą jakieś kocyki czy coś, a jak nie to tż dowiezie

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:00   #2057
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
Napisane przez maggie123 Pokaż wiadomość
Witaj Side, tęskniłyśmy za Tobą. jak się czujecie?
leżysz?
leżę bo nie dam rady sie podnieść jak już wstanę to kręci mi się w głowie po tylu dniach leżenia, ale siusiać trzeba. Co innego się oszczędzać, a co innego tylko leżeć

Cytat:
lepiej więcej leż, mnie wczoraj też Piotruś tak dał do wiwatu że czułam się okropnie. Raz uciskał nerw od nogi i cała zdrętwiała, innym razem wpychał nogę pod żebro że mi słabo było, jeszcze innym próbował chyba wypchnąć rękę przez moją pochwę i sie przywitać z tatą. Czuję się w takich chwilach potwornie bo wiem z jednej strony że powinnam się cieszyć że tam jest i się rusza, ale to zaczyna być coraz bardziej bolesne. Nie wyobrażam sobie co czują dziewczyny które mają duże dzieciaki jak nasz kurczak ma niecałe 2 kilo w 34 tygodniu!
Stary 2014-01-24, 11:03   #2058
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
lepiej więcej leż, mnie wczoraj też Piotruś tak dał do wiwatu że czułam się okropnie. Raz uciskał nerw od nogi i cała zdrętwiała, innym razem wpychał nogę pod żebro że mi słabo było, jeszcze innym próbował chyba wypchnąć rękę przez moją pochwę i sie przywitać z tatą. Czuję się w takich chwilach potwornie bo wiem z jednej strony że powinnam się cieszyć że tam jest i się rusza, ale to zaczyna być coraz bardziej bolesne. Nie wyobrażam sobie co czują dziewczyny które mają duże dzieciaki jak nasz kurczak ma niecałe 2 kilo w 34 tygodniu!
To raczej od długości zależ. Moja Ola cięższa, ale do żeber to ona ma daleko czasami jej ruchy bolą, ale trochę, a Twój Piotruś to widzę zero litości

Stary 2014-01-24, 11:03   #2059
mmhym
Zadomowienie

Dzień dobry

Cytat:
Witam się w 3 trymestrze
gratulacje
Jeszcze niezapominajka się nie przywitała w 7. miesiącu tylko

Cytat:
Ciasto bananowe:
Uwielbiam ciasta bananowe Dzięki

Cytat:
Dziewczyny jakaś masakra wczoraj wieczorem już nie miałam sily pisać tylko czytałam. Bolał mnie brzuch, kręgosłup i miednica .
O ludzie... No to oby ten nieprzyjemny okres minął jak najszybciej

Cytat:
Dziewczyny wszystkie bierzecie swoje ciuszki? Ja chciałam brać szpitalne, ale nie chcę być jedyna
Ja na ciuszki szpitalne stawiam i u mnie nie ma wymogu różka - oni zawijają w taki becik. Widziałam na SR

martorkaMnie bardziej podobają się owieczki

Cytat:
Napisane przez Ela87 Pokaż wiadomość
Kupiłam je w tesco. Dwa takie same

http://static2.johnbrownmedia.com/FF...40x_41y_pl.png

wyglądają tak samo, tylko mam biały i czarny i nie mam wyjmowanych miseczek jak tutaj pisze.
Dzięki wielkie i kolejne pytanie Będziesz po prostu podnosić jedną stronę? Da się tak w miarę wygodnie?

Ruszam po jakieś zakupy obiadowe i dzisiaj kolejny dzień prania - wstawiam pralkę nr 4.

Drugie serce
mmhym jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:06   #2060
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:

Dzięki wielkie i kolejne pytanie Będziesz po prostu podnosić jedną stronę? Da się tak w miarę wygodnie?
Można z dwóch stron naciągnąć ale wydaje mi się, że wygodniej jest z góry naciągnąć pod cyca, bo juz próbowałam. Jest mega elastyczny.
Chyba rozumiesz o co mi chodzi?

Stary 2014-01-24, 11:09   #2061
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
To raczej od długości zależ. Moja Ola cięższa, ale do żeber to ona ma daleko czasami jej ruchy bolą, ale trochę, a Twój Piotruś to widzę zero litości
coś w tym jest bo Piotruś podobno jest bardzo długi, on chyba będzie wyglądał jak szczypiorek na grządce

podoba mi sie stanik który pokazałaś. Ja muszę się w jakiś zaopatrzyć, ale oczywiście chwilowo mam ograniczone możliwości podniesienia się z łóżka, więc chyba kupię coś po porodzie albo wyślę męża na zakupy
Stary 2014-01-24, 11:25   #2062
teQiba
Moderator

Cytat:
I dobrze to się skończyło? Może masz prorocze sny
Tak - napisalas ze wszystko ok

Cytat:
Ela u nas też podobno giną te ciuszki. Ja myślałam, że jakaś okropna i leniwa matka jestem, że nie chce używać "swoich" ciuszków w szpitalu

Też mam takiego sportowego stanisława, ale kupiony przed ciążą jeszcze i teraz okropnie ciśnie pod biustem Może po ciąży się sprawdzi do karmienia
Nie biore rozka, a z ciuszkow wezme jeden komplecik w razie czego, ale nie zamierzam go uzywac - po co mam sie pozniej denerwowac ze cos sie zgubilo.
A to ze inne matki beda patrzyly sie krzywo, no to trudno

Cytat:
Cieszę sie, że wywołałam uśmiech na Waszych licach choć mi na początku nie było do śmiechu i serio wstyd totalnie, że taki bober kilkudniowy...
a u gina ok - niunia szaleje okropnie (już się boję co to będzie po porodzie, jak ja z dwiema córami z adhd nadążę bo Zuzia dotąd spokojna teraz motorek w tyłeczku zasuwa jak szalona, zostaić na sekundę bez nadzoru nie można, bo to już na jakimś krześle siedzi i na stół się wspina, albo co gorsze na meble... a przecież jeszcze świadomości nie ma, że może sobie krzywdę zrobić..)
szyjka sie nie skróciła, mimo że Kornelka naciska na nią bardzo mocno. rozwierać też się nie rozwiera bardziej - więc same pozytywne wieści tylko. oczywiście mam dużo odpoczywać i się nie przemęczać, czyli standard, żeby jeszcze 3 tygodnie wytrzymać...

Pytałam gina, czy moja akrobatka na tym etapie i z ciasnotą, którą ma ma szansę jeszcze niewłaściwie się obrócić (2 tygodnie temu była główką w dół). stwierdził, że według niego byłoby to niemożliwe, ale już tak nie twierdzi, bo jego wnuk tydzień przed porodem (w terminie) wykonał koziołka i główką do góry się ułożył...
ten wczorajszy film taki średni powiem szczerze. normalnie po wyjściu z kina miałam mieszane uczucia, jak po "baby blues". choć nie - po tym drugim to byłam totalnie rozbita a po tym jestem w szoku - straszne relacje rodzinne...
Gratuluje dobrych wiesci

Cytat:
Można z dwóch stron naciągnąć ale wydaje mi się, że wygodniej jest z góry naciągnąć pod cyca, bo juz próbowałam. Jest mega elastyczny.
Chyba rozumiesz o co mi chodzi?
Tez sie zastanawiam czy nie wziac sportowego - ten do karmienia troche mi sie z jakims fetyszem kojarzy po odpieciu
Jak bym musiala przy wszystkich w szpitalu to odpinac to juz wole plamy na koszuli i brak stanika
Stary 2014-01-24, 11:27   #2063
monkaa321
Zakorzenienie

kate1623 strasznie współczuje nieprzespanej nocki jak tylko będziesz miała możliwość to odsypiaj, żebyś w razie czego miała siły urodzić Majeczke

martorka mi też się owieczki podobają

maggie123 bardzo udana wizyta

side strasznie współczuje tego bólu mój Piotruś mnie na razie oszczędza, czasem jest mocno, czasem boli ale da się spokojnie znieść i jeszcze mnie nie obudził nawet w nocy
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 11:30   #2064
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 111kicia111 Pokaż wiadomość
Dziekuje za gratulacje. Troszke wepchnelam sie wam w kolejke! Wczoraj o 22.30 odeszly mi wody. Nic nie wskazywalo na porod czulam sie jak zwykle. Brzuszek wysoko. Zadzwonilam po karetke bo tz w pracy za granica. Na izbie dostalam sterydy na plucka malego. Urodzilam sn o 6.50 a moj tz zdazyl dojechac na koncowke porodu. Malego polozono mi na brzuchu na chwilke i zabrano do inkubatora.
Wszystko z nim jest ok. Dostal 9 punktow. Mam go juz przy sobie i nie musi byc w inkubatorze. Wszystkie jego narzady pracuja jak trzeba. Mamy tylko problem z karmieniem. Ma slaby odruch ssania. Narazie dostal mm dwa razy ale ja sie nie poddaje i zrobie wszystko zeby karmic piersia. Narazie sie zegnam moze jutro cos napisze bo od wczoraj jeszcze nie spalam ani minuty.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
nie poddawaj się w karmieniu. na pewno odruch ssania jeszcze się pojawitrzymam kciuki!

Cytat:

no i piękna torba. Co do czapeczek u nas jest zakaz stosowania w szpitalu. Tylko zaraz po porodzie zakładają podczas kangurkowania flizelinową żeby mały nie miał szoku, a potem jest tak ciepło że mówią że to tak bez sensu (podobnie w domu) jakbyśmy my siedziały w czapce na kanapie oglądając tv
coś w tym jest a ja też tych czapeczek nakupowałam jak głupia
dokładnie - czapeczka po kąpieli na 5 minut i tyle.
BTW moja teściowa swojej 13letniej (prawie14letniej córce) każde po kąpieli zakładać czapkę wełnianą i tak chodzić. a jak córka przeziębiona to w domu w szaliku biega i czaami w czapce:ha haha:
Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
A po co stanik pod koszule?
ja bym jeszcze stawiała na to, żeby nosić stanik całą dobę, żeby nam po kp cycki do kolan nie opadły
Cytat:
Napisane przez Rossa1988 Pokaż wiadomość
111kicia111 serdeczne gratukacje, jak na ten tydzien ciąży to dziecko spore, super, że wszystko dobrze)))

co do torby szpitalnej to jak byłam w szpitalu na kontrolnych badaniach to doświadczona mamuśka radziła, żeby wziąć ze soba czopki glicerynowe w razie problemu z wypróżnieniem po porodzie... po co się prosić położnej, a nie wiadomo czy by mieli...
w szpitalu na obchodzie zawsze pytają, czy już był pierwszy stolec po porodzie. bez pozytywnej odp. nawet nie chcą do domu wypuścić.
Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Doświadczone mamusie weźcie mi wyjaśnijcie jedną kwestie, bo trochę nie rozumiem mojej karmiącej piersią szwagierki. Czy to powszechne, że 3miesięczne dziecko wisi na cycu 2 godziny? Rozumiem, że na początku dziecko uczy się ssania, potrzebuje bliskości mamy i często jest przy piersi, dla nas to też na plus bo nam rozwija się laktacja, ale chyba po kilku tyg się to jakoś normuje i dziecko karmi się krócej, bo potrafi już ssać itd.
Bo wg mnie choć jestem laikiem to dziwne, żeby znikać na taki długi czas na karmienie, przy którym dziecko zasypia. Skoro śpi przy cycu no to chyba się już najadło i nie ma sensu go dalej karmić.
Gdzieś czytałam o 20 min aktywnego karmienia z jednej piersi skoro przez ten czas dziecko się naje to trzymanie go dłużej nie ma sensu, bo i tak się już zdążylo najeść, prawda?
Jak na nią patrzę to mi się odechciewa kp! Mam drugi zupełnie odmienny przykład kuzynki karmiącej piersią, jej synek na tym etapie przystawiany był na żądanie i samo karmienie nie trwało zbyt długo, a mały regularnie co 3 h domagał się piersi, więc było to jakoś unormowane
Baja, takie wiszenie na piersi może mieć dwojaką przyczynę:
albo maluszek się nie najada i dlatego tak długo ssie, albo ma tak silny odruch ssania, że musi ciągnąć cyca.
Zuzanka najadała siew 10 minut (początkowo mocno się stresowałam, bo na sr mówili, że karmienie powinno trwać ok 20 minut - przez pierwsze 10 leci takie bardziej wodniste mleko, a później gęste, tłuste. okzało się, że ona tak szybko wszystko wysysała i po 10 min. już była najedzona i pięknie przybierała na wadze). mimo to wisiała by na cycku cały dzień, bo potrzebowała ssać. nie wyobrażam sobie funkcjonowania bez smoczka.
może szwagierka powinna skonsultować się z doradcą laktacyjnym, ale spróbować podać smoka i zobaczyć, czy to potrzeba ssania, czy faktycznie głód
Cytat:

a jak sie Kate dziś czujesz?spróbuj isę w ciagu dnia przespać i odpocząc troszkę
Cytat:
Napisane przez martorka Pokaż wiadomość
Ojeju ale napisalyscie

podziwiam, że Ci się chce. ja mam do szycia dwie lewe ręce...

Dziewczyny, która pościel Waszym zdaniem z żyrafką ładniejsza - różowa czy fioletowa?
http://allegro.pl/3ele-posciel-z-haf...907673522.html

dla Zuzi zamówiłam komplet z myszkami i drugi komplet dla Kornelci z księżniczką http://allegro.pl/baby-raj-urocza-2e...897153053.html

Zapraszam
Stary 2014-01-24, 11:34   #2065
mona1
Zadomowienie

Dzień dobry
Cytat:
Witam się w 3 trymestrze

Cytat:

oj powiem Ci że przeraża mnie to co piszesz coraz bardziej obawiam się tych ostatnich tygodni... Mam nadzieję, że Majeczka już niedługo zdecyduje się na wyjście i będzie już tylko lepiej

Cytat:
T
No własnie napisałam m.in., bo cos wszystkie co są przede mną to milczą
ja jestem przed Tobą i się nie obrażę jak urodzę ze 2 tygodnie przed terminem

Cytat:
A tak to nawet nie wiem jakie wziąć i ile i w jakim rozmiarze
no co Ty, za wygodna jestem, jak dają swoje to niech będzie, rożki widziałam, ze też mają także ja tylko jak kilka z Was spakuję do fotelika ciuszki na wyjście i tyle

Cytat:
moja taka spokojna jest, że aż trudno mi sobie wyobrazić te wszystkie akrobację o kórych piszesz będę miała spokojne dziecko

---------- Dopisano o 12:34 ---------- Poprzedni post napisano o 12:30 ----------

Cytat:
No koło pępka to pewnie tyłek jest czasami
dziecko leży teraz w kształcie literki C więc jest to możliwe, ale przy ułożeniu główkowym to w tamtych okolicach raczej nie dupka

Edytowane przez mona1
Czas edycji: 2014-01-24 o 11:38
mona1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:34   #2066
czbasia
Zakorzenienie

Gratuluje wszystkich spakowanych toreb. I zazdroszcze, że macie to za sobą. JA dzis chyba druga pralke nastawię. Mam od wczoraj tyyle energii, że góry mogę przenosic. Może to ten sławny syndrom wicia gniazdka

Side super, że jesteś A Tobie się termin przesunął? Bo z tego co kojarzę miałąś na ten sam dzień co ja -8marca?? Albo mi się coś pokręciło
Milenqa myślę, że krótki rekaw wystarczy. Jak cos to szlafrok założysz
Koziemleko ja nie biore swoich i z tego co kol mówila u nas nawet nie ma możliwości swoich bo później się pomieszaszaja i mamy mogę mieć pretencje że zamienione coś albo poplamione.. I rożka nie biore bo oni mają tam jakieś a’la bety i w nie zawijaja bobasa.
Kate współczuję ciężkiej nocy.. Ale już niedługo..
Martorka dla mnie owieczki
Maggie za wizytę, szyjkę i dla akrobatki Kornelki
czbasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:37   #2067
mona1
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny, która pościel Waszym zdaniem z żyrafką ładniejsza - różowa czy fioletowa?
http://allegro.pl/3ele-posciel-z-haf...907673522.html
jeśłi mam być szczera to ani róż ani fiolet, za to
księżyc biały i serce białe ale to moja opinia

Dziewczyny do którego tc będziecie brać magnez? Tzn kiedy macie odłożyć?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-01-24, 11:37   #2068
Trisdom
Zadomowienie

Witam sie po praktycznie nieprzespanej nocy. Sikać wstawałam chyba pierdyliard razy, mała kopała w żebra i wątrobę, brzuch twardniał i odezwał sie po wczorajszej gimnastyce na szkole rodzenia nerw kulszowy- także piekł pośladek.
Reanimuje się właśnie kawą i czekam aż trochę zamułka przejdzie.

Cytat:
A u mnie dalej na plusie....

Cytat:

Cytat:

JA tez nie biore ciuszków. Bede sie uczyc na szpitalnych, a jakby trzeba coś było- tż dowiezie.

Cytat:
coś w tym jest bo Piotruś podobno jest bardzo długi, on chyba będzie wyglądał jak szczypiorek na grządce

podoba mi sie stanik który pokazałaś. Ja muszę się w jakiś zaopatrzyć, ale oczywiście chwilowo mam ograniczone możliwości podniesienia się z łóżka, więc chyba kupię coś po porodzie albo wyślę męża na zakupy
Witaj Side Jak dobrze, że jesteś i masz takie pozytywne wrażenia ze szpitala. Rodzic pojedziesz "jak do siebie".

No i jest tak jak przewidywałam- założycielka wątku mamuś październikowych NIE jest w ciąży...

Wstawiam Wam jeszcze pierwszą, własnoręcznie uszytą jakieś 3 dni temu "UHU" maskotkę Emilki.
Wiem, że mało "professional" w porównaniu z niektórymi Waszymi produkcjami, ale może kiedyś sie nauczę
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1622729_755112861189717_1413993313_n.jpg (41,8 KB, 39 załadowań)
Stary 2014-01-24, 11:38   #2069
filupka
Rozeznanie

Dziewczyny a ile tych bananów potrzeba do tego ciasta bananowego? Chce go dziś upiec
Też myślimy żeby wziąć w szpitalu ten pokój rodzinny (u nas jest to koszt 60 euro na dobę). Ale jeszcze tak na 100% nie jestem przekonana.

CayenneOna jak na Amazon nie ma to kurcze nie wiem. A sprawdzilas eBay? Ktoś pisał że tam są :thumbup:

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png

Edytowane przez filupka
Czas edycji: 2014-01-24 o 11:54
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-01-24, 11:39   #2070
maggie123
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mona1 Pokaż wiadomość
jeśłi mam być szczera to ani róż ani fiolet, za to
księżyc biały i serce białe ale to moja opinia

Dziewczyny do którego tc będziecie brać magnez? Tzn kiedy macie odłożyć?
podoba mi sie chyba najbardziej zyrafka ciemny bez ale już Zuzia ma misia na ksiezycu w tych odcieniach, wiec nie chcę powtarzać kolorów.
białe są śliczne, ale niestety totalnie niepraktyczne

Zapraszam
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości