Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz. IV! - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Czy boisz się porodu?
Nie 16 50,00%
Ani trochę 16 50,00%
Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-06-30, 20:28   #2521
patrycja19894
Wtajemniczenie

Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.

Cytat:
Napisane przez karoseria Pokaż wiadomość
uuu, niezla okazja A w ogóle jaki ładny I za taką cenę...
Nie byłam przekonana do uzywanych, ale toć to okazja, lepiej kupic dobrej firmy, z atestami niz nowy kawalek plastiku w podobnej cenie. A jak bedzie taki jak z opisu sprzedawcy to okaze sie, ze mam wiecej szczescia niz rozumu

Znalazłam bardzo fajny filmik odnosnie montazu fotelików, po angielsku, ale nie trzeba sluchac, wystarczy popatrzec

http://www.youtube.com/watch?v=92xx2xMIlr8

Edytowane przez patrycja19894
Czas edycji: 2014-06-30 o 20:33
patrycja19894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 20:37   #2522
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.

Optymistka dziś na szkole rodzenia był temat opieki nad kobietą w takcie i przed połogiem itp i babeczka powiedziała coś, co mi Cię nasunęło na myśl. Otóż twój gin może wystawić twojemu mężowi zwolnienie w celu opieki nad tobą, to tzw. świadczenie opiekuńcze, płatne 100 proc, może mieć tego 14 dni rocznie. Dziś pisałaś, że boisz się, że twój mąż nie dojedzie na poród, więc może poczytajcie o tym, może wam się to uda zalatwić i na tą końcówkę będzie z tobą cały czas.
kasia_ruda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 20:47   #2523
zuken
Zakorzenienie

GG do zuken

Cytat:
Napisane przez kasia_ruda Pokaż wiadomość
Optymistka dziś na szkole rodzenia był temat opieki nad kobietą w takcie i przed połogiem itp i babeczka powiedziała coś, co mi Cię nasunęło na myśl. Otóż twój gin może wystawić twojemu mężowi zwolnienie w celu opieki nad tobą, to tzw. świadczenie opiekuńcze, płatne 100 proc, może mieć tego 14 dni rocznie. Dziś pisałaś, że boisz się, że twój mąż nie dojedzie na poród, więc może poczytajcie o tym, może wam się to uda zalatwić i na tą końcówkę będzie z tobą cały czas.
Tylko, że to zwolnienie jest głównie uznawane po porodzie cc Chyba, że przy sn wystąpiły jakieś komplikacje i mama nie jest w stanie zająć się dzieckiem to wtedy oczywiście też
I to przysługuje dopiero po porodzie a nie przed
zuken jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 20:50   #2524
TheFall
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez patrycja19894 Pokaż wiadomość
hehe no oko tesciowej

Wogole co wy tak nagle zaczelyscie torby pakowac? Co druga to juz spakowana A ja daleko w lesie, dopiero paczka z PL z rzeczami do szpitala zostala wyslana, a gdzie tam pakowanie.

Moj lokator zmienil chyba ulozenie. Dwa dni malo go czulam, chyba był zajety obrotem, a dzis pierwszy raz dostalam kopa w spojenie
Wogole tez mam wrazenie, ze brzuch mi sie obnizyl, siedzac opiera mi sie centralnie o uda, a tez stanik przestal mnie uwierac, wczesniej brzuch zaczynal sie pod biustem i druty od miseczek mi naciskaly na niego, dzis tak nie jest.

Mnie gniecie i na dole i pod biustem, czuję, że się rozrastam na wszystkie strony. A najśmieszniejsze, że mimo wszystko nie jestem jeszcze na etapie "mam dosyć ciąży, chce już urodzić". Nie mam wrażenia, ze się jakoś strasznie męczę z tym brzuchem już, więc przypuszczam, że mogę urodzić po terminie.
TheFall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 20:52   #2525
Moni 26
Zadomowienie

Kurczę , nudy u nas żadna nie rodzi lipcówka dziś kolejna urodziła....My to chyba zaciskamy jak możemy
Ja to już mam tak w psychice ustawione, ze najwcześniej mogę urodzić po 20 i tego sie trzymam,
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 20:53   #2526
pati1078
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zaczarowanadlaniego Pokaż wiadomość
jestem zla bo nie tak bylam umowiona z mama nawet sie nie zapytali o zdanie
poza tym mamy za male mieszkanie na takie odwiedziny mamy jedna kanape i tam nie ma miejsca zeby cos wstawic do spania
oni sie ciagle kloca moja siostra jest w wieku dojrzewania i sie caly czas obraza
a jak bede chciala odpoczac to nie odpoczne bo beda nad nami wisiec
jeszcze do tego dochodzi kwestia finansowa bo oni chca niby przyjechac na 2 tygodnie i sobie pewnie to tak ulozyli ze to my bysmy za wszystko placili
a nie powiem ze my po tej wyprawce tez jestesmy troche oskubani i nie stac nas zeby jeszcze komus fundowac wczasy
kochana to ja mam bardzo podobna sytuacje my tez mamy 2 pokoje a 7 sierpnia przylatuje moja mama z siostra i dwujka dzieci, siostra zaproponowala ze przyleci pomuc zakladalam ze z dziecmi no bo sa wakacje a potem wyszlo ze zabiera mame, no ale ja niemam serca im powiedzieć ze za dużo nas będzie, jakos damy rade zresztą nie widziałam ich od grudnia i bardzo za nimi tesknie
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47103184]Hej dziewczyny!
Ja dopiero teraz zajrzałam na forum i zaczynam czytać co dzisiaj naskrobałyście

Dzisiaj byłam na wizycie. KTG ok - brak skurczy, ale przy badaniu okazało się, że nie mam już szyjki macicy. Jeszcze dwa tygodnie temu miała 4 cm, a dzisiaj lekarz powiedział, ze właściwie jej nie ma i mam jeszcze dwa tygodnie wytrzymać, leżeć i odpoczywać. Nawet nic nie czułam, że coś się dzieje

Ale lekarz mi nie zlecił tych ostatnich badań pod koniec ciąży, więc może liczy, że dotrzymam do następnej wizyty...[/QUOTE]jak to możliwe ze tak po prostu jej nie ma, oszczędzaj się kobieto, nóżki do góry i lezymy

Cytat:
Mój brzuch ma 104 cm
mój ma rowne 100 cm i 14kg na plusie ale od miesiąca waga stoi w miejscu

Cytat:
Napisane przez zuken Pokaż wiadomość
patrycja my z terminami na początek lipca to już najwyższy czas, żeby się spakować
Nie znasz dnia ani godziny kochana

Poza tym dużo z nas już ma takie dolegliwości i bóle wszystkiego, że lepiej jak ta torba sobie stoi i głowa spokojna

Ja dopóki nie kupiłam koszul i papci to byłam mega poddenerwowana Teraz już jestem spokojniejsza bo do szpitala praktycznie wszystko mam także mogę jechać rodzić
A łóżeczko, kołyskę i inne takie najwyżej tż będzie musiał rozłożyć jak nie zdążymy
chyba początek sierpnia chcialas napisac
pati1078 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 20:53   #2527
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
Nie byłam przekonana do uzywanych, ale toć to okazja, lepiej kupic dobrej firmy, z atestami niz nowy kawalek plastiku w podobnej cenie. A jak bedzie taki jak z opisu sprzedawcy to okaze sie, ze mam wiecej szczescia niz rozumu

Znalazłam bardzo fajny filmik odnosnie montazu fotelików, po angielsku, ale nie trzeba sluchac, wystarczy popatrzec

Ja na początku w ogóle nie chciałam używanych rzeczy, a wyszło na to, że kupiliśmy wózek travel system razem z fotelikiem maxi cosi i bazą za 125 Funtów. Używany, ale naprawdę w dobrym stanie.
Nie żałuję zakupu, bo zaoszczędziliśmy na wózku sporo kasy, w razie czego można dokupić oddzielnie nowe akcesoria

A muszę się przyznać, że głupia jestem trochę, bo zamiast najpierw wgłębić się w sprawę fotelików i umocowywania ich w samochodzie, ja posłuchałam jednej koleżanki, która powiedziała, że baza musi być, inaczej nie pojedziesz
Dobrze, że tak okazyjnie trafiłam komplet z tą bazą i fotelikiem, bo w wyprawce u nas znalazł się także samochód, to się nie zmarnuje
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 21:08   #2528
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że to zwolnienie jest głównie uznawane po porodzie cc Chyba, że przy sn wystąpiły jakieś komplikacje i mama nie jest w stanie zająć się dzieckiem to wtedy oczywiście też
No nie do końca, bo jak Optymistka jest leżąca i nie ma się nią kto zająć, to można w każdej chwili. Tak samo możesz wziąć to świadczenie w celu opieki nad rodzicem, czy np.babcią, jeśli ich stan zdrowia tego wymaga.
Stary 2014-06-30, 21:20   #2529
kro0pka
Raczkowanie

Cytat:
Papcie ważna rzecz

I się nie śmiej bo wczoraj byłam w 3 sklepach obuwniczych a kupiłam dopiero w 4 bo we wszystkich mówili, że mają papcie w sprzedaży tylko zimą i jesienią co było dla mnie mega dziwne
Przecież w papciach się chodzi cały rok co nie??
mi w dwóch sklepach też powiedzieli, że nie takie papcie jak ja chce będą na zimę dopiero ;| nigdzie nie mogę kupić takich balerinkowatych wciąganych kupiłam już trzy pary ale wszystkie za małe. mama będzie miała w czym chodzić a na moje spuchnięte kopytka wezmę chyba tylko skarpetki bo w to się tylko zmieszcze
Stary 2014-06-30, 21:28   #2530
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez TheFall Pokaż wiadomość
Mnie gniecie i na dole i pod biustem, czuję, że się rozrastam na wszystkie strony. A najśmieszniejsze, że mimo wszystko nie jestem jeszcze na etapie "mam dosyć ciąży, chce już urodzić". Nie mam wrażenia, ze się jakoś strasznie męczę z tym brzuchem już, więc przypuszczam, że mogę urodzić po terminie.
Mi tez nie przeszkadza ciaza ani brzuch Jedynie moje humorki i swedzenie.
Dzis mi kolega mowi, ze ostatnio mnie widzial na ulicy, ale tak szybko szlam, nie potrafil mnie dogonic i zwatpił czy to byłam ja, bo przecież kobiety w ciąży się "kulaja"

Sasiadka wczoraj urodziła synka 2 tyg po terminie, ona to się naprawdę już biedna toczyła
Wczoraj do południa widziałam jak szła z mama na zakupy, a wieczorem juz było po wszystkim.

Cytat:
Napisane przez pati1078 Pokaż wiadomość
kochana to ja mam bardzo podobna sytuacje my tez mamy 2 pokoje a 7 sierpnia przylatuje moja mama z siostra i dwujka dzieci, siostra zaproponowala ze przyleci pomuc zakladalam ze z dziecmi no bo sa wakacje a potem wyszlo ze zabiera mame, no ale ja niemam serca im powiedzieć ze za dużo nas będzie, jakos damy rade zresztą nie widziałam ich od grudnia i bardzo za nimi tesknie
jak to możliwe ze tak po prostu jej nie ma, oszczędzaj się kobieto, nóżki do góry i lezymy

mój ma rowne 100 cm i 14kg na plusie ale od miesiąca waga stoi w miejscu

chyba początek sierpnia chcialas napisac
Mnie miała odwiedzic siostra z mezem i dwojka dzieci, a pozniej mama..ale siostra zrezygnowala z wyjazdu, w sierpniu przyjedzie sama mama. Przykro mi bardzo, ze siostra nie wpadnie, jestem z nia bardzo zżyta, nawet bardziej niz z mama, ale mysl o tylu osobach po porodzie tez mnie przerażała.

Cytat:
Ja na początku w ogóle nie chciałam używanych rzeczy, a wyszło na to, że kupiliśmy wózek travel system razem z fotelikiem maxi cosi i bazą za 125 Funtów. Używany, ale naprawdę w dobrym stanie.
Nie żałuję zakupu, bo zaoszczędziliśmy na wózku sporo kasy, w razie czego można dokupić oddzielnie nowe akcesoria

A muszę się przyznać, że głupia jestem trochę, bo zamiast najpierw wgłębić się w sprawę fotelików i umocowywania ich w samochodzie, ja posłuchałam jednej koleżanki, która powiedziała, że baza musi być, inaczej nie pojedziesz
Dobrze, że tak okazyjnie trafiłam komplet z tą bazą i fotelikiem, bo w wyprawce u nas znalazł się także samochód, to się nie zmarnuje
Tż dzwonił, ze fotelik wygląda jakby go ze sklepu odebrał.

Oglądałam tez bazy do niego, nie sa za tanie, ale chyba jak kupimy w miare wczesnie samochod to rozwazymy opcje zakupu tez tej bazy.
U nas tez auto znalazlo sie na liscie wyprawkowej
Stary 2014-06-30, 21:29   #2531
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
Sa przescieradla do wozka ??
nawet nie wiedzialam
też nie wiedziałam W ogóle mam dylemat co powinnam kupić do wózka, czy sam kocyk na początek czy jakąś poduszkę, czy właśnie prześcieradło. Początkowo myślałam, że wystarczy ten materacyk, który jest w wyposażeniu wózka i tylko kocyk, a teraz to sama nie wiem.

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
Kasiu to razem się naczytamy
Jeśli dobrze kojarzę to mamy podobny tp, różni się bodajże jednym dniem
jeszcze ja będę z Wami czytać bo ja zamykam naszą listę

Cytat:

a propos fotelika to my dziś w sklepie trafiliśmy na bardzo kompetentnego sprzedawcę, który dał nam dużo wskazówek jeśli chodzi o fotelik właśnie. Poszedł z nami do auta, wzięliśmy ze sobą foteliki i bazę i prezentował nam, że nie każdy fotelik się nadaje do danego auta. Akurat w moim samochodzie fotele są tak dziwnie wyprofilowane, że fotelik Maxi Cosi bez bazy w ogóle się nie sprawdza, bo jest ustawiony pod takim kątem, że dziecku główka leciałaby do przodu. A ja myślałam, że każdy fotelik pasuję do każdego auta. Namawiał nas mocno na bazę i mamy dylemat, zaczęliśmy rozważać kupno używanego fotelika z bazą, ale z drugiej strony słyszałam tyle opinii, że co jak co, ale fotelik powinno się kupić nowy...

Ale muszę się pochwalić, że w końcu udało nam się podjąć decyzję co do wózka i zamówiliśmy Bebetto Silvia czarny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Wózek.jpg (11,7 KB, 23 załadowań)

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 21:33   #2532
pati1078
Rozeznanie

Cytat:
Mi tez nie przeszkadza ciaza ani brzuch Jedynie moje humorki i swedzenie.
Dzis mi kolega mowi, ze ostatnio mnie widzial na ulicy, ale tak szybko szlam, nie potrafil mnie dogonic i zwatpił czy to byłam ja, bo przecież kobiety w ciąży się "kulaja"

Sasiadka wczoraj urodziła synka 2 tyg po terminie, ona to się naprawdę już biedna toczyła
Wczoraj do południa widziałam jak szła z mama na zakupy, a wieczorem juz było po wszystkim.

Mnie miała odwiedzic siostra z mezem i dwojka dzieci, a pozniej mama..ale siostra zrezygnowala z wyjazdu, w sierpniu przyjedzie sama mama. Przykro mi bardzo, ze siostra nie wpadnie, jestem z nia bardzo zżyta, nawet bardziej niz z mama, ale mysl o tylu osobach po porodzie tez mnie przerażała.

Oglądałam tez bazy do niego, nie sa za tanie, ale chyba jak kupimy w miare wczesnie samochod to rozwazymy opcje zakupu tez tej bazy.
ja mam nosidełko z britax ibo takie miałam przy wozku i tez chciałam baze dokupić ale czytałam ze ta baza nie będzie potem do fotelika pasować, wiec chyba jednak zrezygnujemy
Stary 2014-06-30, 21:39   #2533
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:

Nie mięliśmy do tej pory samochodu, jakoś dawało radę. Ale nie wyobrażałam sobie ciąży i dziecka bez samochodu tu w UK. Mieszkamy w małym miasteczku i właściwie wszędzie trzeba gdzieś podjechać. Zresztą całkiem inne życie teraz Co prawda dosyć drogo jeśli chodzi o utrzymanie, ale przynajmniej samo auto nie bardzo drogie w porównaniu z PL.

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
też nie wiedziałam W ogóle mam dylemat co powinnam kupić do wózka, czy sam kocyk na początek czy jakąś poduszkę, czy właśnie prześcieradło. Początkowo myślałam, że wystarczy ten materacyk, który jest w wyposażeniu wózka i tylko kocyk, a teraz to sama nie wiem.

a propos fotelika to my dziś w sklepie trafiliśmy na bardzo kompetentnego sprzedawcę, który dał nam dużo wskazówek jeśli chodzi o fotelik właśnie. Poszedł z nami do auta, wzięliśmy ze sobą foteliki i bazę i prezentował nam, że nie każdy fotelik się nadaje do danego auta. Akurat w moim samochodzie fotele są tak dziwnie wyprofilowane, że fotelik Maxi Cosi bez bazy w ogóle się nie sprawdza, bo jest ustawiony pod takim kątem, że dziecku główka leciałaby do przodu. A ja myślałam, że każdy fotelik pasuję do każdego auta. Namawiał nas mocno na bazę i mamy dylemat, zaczęliśmy rozważać kupno używanego fotelika z bazą, ale z drugiej strony słyszałam tyle opinii, że co jak co, ale fotelik powinno się kupić nowy...

Ale muszę się pochwalić, że w końcu udało nam się podjąć decyzję co do wózka i zamówiliśmy Bebetto Silvia czarny
Prześcieradło do gondoli to chyba na rozmiar takie jak do kosza mojżesza w sumie. Ale myślę, że i tak kocyk, pieluszka flanelowa np. powinno w zupełności wystarczyć...

A czemu fotelik koniecznie nowy?
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 21:40   #2534
twin--maid
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez neska1412 Pokaż wiadomość
Czy wy też tak macie, że wstajecie gorzej obolale niż jak sie kładłyście.
Ja to się smiałam, że może jak wstaje w nocy i w jakimś maratonie biegam bo normalnie masakra
I jako wyrodna matka powiem wam, że mam już dosyć.
Ledwo łaże, ciągle mi sie chce siusiu, nie mogę zasnać i muszę duzo leżec a ja nie potrafie. A najgorzej chyba przeżywam to ze musze być od kogoś zależna i czekać, aż ktoś sie zlituje i mi cos zrobi :/

W ogóle wczoraj przyjechała siostra z dzieciakami. Fajnie tylko, że nikt ku... nie rozumie, że ja nie mam sily skakać przy nich. Siedzieli na podwórku i co chwila a może kawę byś zrobiła a może to a może tamto.
Mowie do niej weź zrob sama bo ja nie mam sily to w tyłku wszyscy to mają. A dodam, że mieszkam na I piętrze więć muszę przejsć po schodach
I powiem wam, że teraz widzę jaka ja głupia jestem....
Jak ona w ciąży musiała leżeć to latalam i jej pomagalam
A ona jeszcze:
Siedzisz cały dzień w domu to byś jagodzianki zrobiła a my przyjedziemy

Ja podzielam Twoje zdanie na temat "mam dość bycia w ciąży". Na szczęście zostało 36 dni do tp.
Siostrze należy się lanie.

Cytat:
Napisane przez kro0pka Pokaż wiadomość
ja tak nie mam.. ograniczam słodycze i nie jem kolacji.. piję dużo wody bo gromadzi mi się w organizmie.. po dzisiejszej wizycie jestem załmana.. rozumiecie, że przybyło mi 7 kg w ciągu 2 tyg? to na pewno przez tą wodę.. ale 90 na wadze to jest straszny widok.. jak tak dalej pójdzie to na końcu ciąży będę ważyła 104 kg.. nie wiem co mam zrobić.. położna dziwi się, że lekarz nie wysyła mnie do szpitala.. lekarz mówi, żebym się oszczędzała.. i tyle.. nawet jakbym nic nie jadła to bym tyła.. to jest straszne.. nikomu nie życzę takiego czegoś..
Ja bym skonsultowała ten szybki przyrost wagi z innym lekarzem.

Cytat:
Mam pytanie do dziewczyn ktore biora badz uyzwaly juz laktatora elektrycznego
ja mam z aventu elektryczny nowke niesmigana i sie zastanawiam czy go jakos calosciowa nie umyc chodzi mi o te koncowki
wy jakos mylyscie specjalnie laktator przed uzyciem bo ja juz nie wiem
a chcialabym go juz spakowac do torby
Miałam ręczny i teraz też kupiłam ręczny. Wszystkie części przed pierwszym użyciem wygotowałam przez kilka minut. Tak było napisane w instrukcji.

Cytat:
Napisane przez Optymistka26 Pokaż wiadomość
Planowalam ze Tz bedzie przy mnie w poczatkowej fazie porodu i pomoze mi sie wloczyc pod prysznic lub po korytarzu Potem jakby sie kiepsko czul to wyjdzie i poczeka na dobre wiesci ale teraz zastanawiam sie czy w ogole zdazy dojechac przed narodzinami. To 3 godziny drogi...o ile wyjdzie od razu po moim telefonie bo moze sie to okazac niemozliwe
...Boje sie ze nie zdazy ani mi pomoc ani nie bedzie mial szansy byc chocby na kawalku porodu tylko przyjedzie jak juz bedzie dawno po wszystkimSerce mi sie rozdziera na sama mysl. Nie chce byc tam bez niego a mama bedzie zbyt spanikowana zeby mi pomogla.
Mam dzis dzien na rozklejanie sie...zawsze tak jest w poniedzialki jak wyjezdza. Przykro mi ze nie moze uczestniczyc w codziennym zyciu i nie mozemy razem przezywac ciazy. Latwiej byloby nam sie wtedy przygotowac do tego co bedzie. W dodatku kolejna wazna dla nas sprawa zakonczyla sie porazka. Czuje sie zagubiona.

Cytat:
Zaczynam miec mieszane uczucia jezeli chodzi o przyjazd mojej mamy.
Miala przyjechac sama teraz okazuje sie ze przyjedzie z ojczymem i moja siostra.
Niby fajnie ale nie wiem czy po prodzie jest to super wiadomosc bo jednak mamy 2 pokoje tylko a chcialam mame do pomocy a widze ze z tego sie wycieczka zrobila
Znam ich i bedzie glosna beda krzyki nie wiem czy tego chce.
Zaczarowana, ja bym powiedziała wprost, że to nie jest czas na odwiedziny tylu osób i to na tak długi okres czasu.

[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47103184]Dzisiaj byłam na wizycie. KTG ok - brak skurczy, ale przy badaniu okazało się, że nie mam już szyjki macicy. Jeszcze dwa tygodnie temu miała 4 cm, a dzisiaj lekarz powiedział, ze właściwie jej nie ma i mam jeszcze dwa tygodnie wytrzymać, leżeć i odpoczywać. Nawet nic nie czułam, że coś się dzieje

Ale lekarz mi nie zlecił tych ostatnich badań pod koniec ciąży, więc może liczy, że dotrzymam do następnej wizyty...[/QUOTE]

Leż i oszczędzaj się!
Stary 2014-06-30, 21:41   #2535
gosia3103
Zakorzenienie

Optymistka, te koszule faktycznie mogłyby mieć więcej guzików, ale za taką cenę, to po wszystkim porwę ją w cholerę i do samego doł jak będzie trzeba a potem wyrzucę w ch**
Stary 2014-06-30, 21:43   #2536
Moni 26
Zadomowienie

A to wózki trzeba zamawiać u was? W sklepie nie mają na stanie czy jak?
Ja miałam od ręki, zapłaciłam i wziełam z tym ze mój był ostatni, może dlatego.. Za to łóżeczko i komode musiałam zamówić....bo łóżeczko wybrałam takie akurat jak na sklepie nie mieli, a komody zawsze zamawiają, bo mają tylko jedna przykładową...Ale jestem spokojna już o miejsce, bo łóżeczko zamówiłam z szufladką a komoda też z tego co widziałam ma bardzo pakowne szufladki Myślałam, z ebęda płytsze (oczywiście z tego co widziałam na wystawie) czekam jak już będe miała mebelki w domu to porównam
Moni 26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 21:47   #2537
anius_7
Wtajemniczenie

Cytat:
z takimi opiniami się spotkałam po prostu. Że jak jest po okresie gwarancyjnym to już nie jest uważany za bezpieczny, że używany mógł być po wypadku i wtedy też już nie jest bezpieczny. My jeszcze będziemy myśleć, cenowo używany fotelik z bazą wyjdzie tak samo jak sam nowy fotelik, także sporo moglibyśmy zaoszczędzić. Ale kwestia bezpieczeństwa jest bezcenna,to tak z drugiej strony. Jeszcze mamy trochę czasu na rozmyślanie.

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 21:53   #2538
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez pati1078 Pokaż wiadomość
ja mam nosidełko z britax ibo takie miałam przy wozku i tez chciałam baze dokupić ale czytałam ze ta baza nie będzie potem do fotelika pasować, wiec chyba jednak zrezygnujemy
niestety baza do tych nosidelek nie pasuje juz do tych wiekszych, trzeba kupic nową. A szkoda, dokupiłabyś pozniej fotelik z tej samej firmy i spokoj.
Srednio do jakiego wieku sa te foteliki/nosidełka od 0-13kg?
Stary 2014-06-30, 22:02   #2539
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:

no to będziemy razem sobie czytać i się stresować

za wybór wózka, kolor też mi się podoba
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 22:02   #2540
h4linka
Zadomowienie

Cytat:
niestety baza do tych nosidelek nie pasuje juz do tych wiekszych, trzeba kupic nową. A szkoda, dokupiłabyś pozniej fotelik z tej samej firmy i spokoj.
To zależy, jak będzie Ci dzieciaczek rósł, chodzi tylko o to, żeby się w nim mieścił.
h4linka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 22:03   #2541
asix86
Wtajemniczenie

Dziewczyny, ja sobie nie wyobrażam, żeby na nasze 2 pokojowe mieszkanie mieli przyjechać jacykolwiek goście po urodzenia dziecka.
To będzie czas, kiedy będziemy zmęczone, jedyną rzeczą jaką "powinnyśmy" na początku robić to karmienie i odpoczywanie (gdzieś to wyczytałam), być może będziemy miały płacz na czubku nosa (zwierzenia kuzynki mojego męża). A co dopiero myśleć o tym, że ktoś patrzy na nas jak jesteśmy w takim stanie i nawet wypłakać się nie będziemy mogły. Weźcie to proszę pod uwagę. Jest przecież coś takiego jak depresja poporodowa.. oby żadnej z nas nie dopadła

Cytat:
mi w dwóch sklepach też powiedzieli, że nie takie papcie jak ja chce będą na zimę dopiero ;| nigdzie nie mogę kupić takich balerinkowatych wciąganych kupiłam już trzy pary ale wszystkie za małe. mama będzie miała w czym chodzić a na moje spuchnięte kopytka wezmę chyba tylko skarpetki bo w to się tylko zmieszcze
Jakoś w Lidlu na dniach mają być
Stary 2014-06-30, 22:06   #2542
pati1078
Rozeznanie

Cytat:
no wlasnie dlatego napoczatku chciałam nosidełko maxi corsi bo od niego baza pasuje do fotelików ale teraz jak mamy takie to raczej zrezygnuje z bazy
Stary 2014-06-30, 22:06   #2543
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mięliśmy do tej pory samochodu, jakoś dawało radę. Ale nie wyobrażałam sobie ciąży i dziecka bez samochodu tu w UK. Mieszkamy w małym miasteczku i właściwie wszędzie trzeba gdzieś podjechać. Zresztą całkiem inne życie teraz Co prawda dosyć drogo jeśli chodzi o utrzymanie, ale przynajmniej samo auto nie bardzo drogie w porównaniu z PL.

Prześcieradło do gondoli to chyba na rozmiar takie jak do kosza mojżesza w sumie. Ale myślę, że i tak kocyk, pieluszka flanelowa np. powinno w zupełności wystarczyć...

Ja mam dwa przescieradla zamowione do kolyski, jedno moze byc wlasnie do wozka, ale na to chyba i tak dam cienki kocyk.

My sprzedalismy auto jak Tz dostal kontrakt i ma blisko do pracy. Mieszkamy od centrum 7min pieszo i to u nas pod blokiem ludzie parkuja, zeby nie placic za parkingi w miescie, wiec nigdy autem nie jezdzilismy. Jedynie na wieksze zakupy.
Samochod byl potrzebny jak Tz pracowal przez agencje i nigdy nie wiedzial gdzie danego dnia bedzie musial dojechac do pracy.
Ale teraz przy dziecku samochod sie przyda, czy lekarz, czy zakupy lub wycieczki
Cytat:
z takimi opiniami się spotkałam po prostu. Że jak jest po okresie gwarancyjnym to już nie jest uważany za bezpieczny, że używany mógł być po wypadku i wtedy też już nie jest bezpieczny. My jeszcze będziemy myśleć, cenowo używany fotelik z bazą wyjdzie tak samo jak sam nowy fotelik, także sporo moglibyśmy zaoszczędzić. Ale kwestia bezpieczeństwa jest bezcenna,to tak z drugiej strony. Jeszcze mamy trochę czasu na rozmyślanie.
Ale to, ze jest na gwarancji nie jest jednoznaczne, ze bezpieczny bo moze teoretycznie byc po wypadku. Jezeli taka jest opinia to chodzi o to, aby nie zmienial wlasciciela a nie czy ma gwarancje czy nie.

Tez mi zalezy na najwiekszym bezpieczenstwie dziecka, dlatego najpierw poczytalam opinie, atesty itp odnosnie tego fotelika i dopiero zdecydowalismy o zakupie.
Ten nasz naprawde wyglada jakby nigdy nikt go nie uzywal, ma nawet kod kreskowy przyklejony z boku, zero ryski, plamki. Tz rozmawial ze sprzedajacym jak go odbieral, to powiedzial, ze dziecko bylo w nim tylko raz, a kupil fotelik, bo nie moglby wyjsc ze szpitala bez.
Takze mozna kupic uzywany i zużyty, a to jest roznica.

Edytowane przez patrycja19894
Czas edycji: 2014-06-30 o 22:14
patrycja19894 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 22:11   #2544
kasia_ruda
Zakorzenienie

Dziś na sr usłyszałam od położnej, że powinno się używać poduszki klin pod materac. Kurde bądź tu mądry człowieku... a mata monitorująca oddech gdzie wtedy... zwariuję.
Stary 2014-06-30, 22:15   #2545
malutka100
Zakorzenienie

Cytat:
Dziś na sr usłyszałam od położnej, że powinno się używać poduszki klin pod materac. Kurde bądź tu mądry człowieku... a mata monitorująca oddech gdzie wtedy... zwariuję.
też o tym czytałam, że powinno się taką poduszkę wkładać pod materacyk. Zakupiłam taką. Ale jakiś czas temu przeczytałam że takich poduszek używa się tylko jak maluszkowi się ulewa. Więc już sama nie wiem
malutka100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 22:20   #2546
Polly_
grozi wypollizowaniem

Cytat:

zwolnienie mozna dostac na kazdego chorego członka rodziny wymagającego opieki i nie ma to nic wspolnego z ciazą ani porodem.
Polly_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 22:20   #2547
kasia_ruda
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malutka100 Pokaż wiadomość
też o tym czytałam, że powinno się taką poduszkę wkładać pod materacyk. Zakupiłam taką. Ale jakiś czas temu przeczytałam że takich poduszek używa się tylko jak maluszkowi się ulewa. Więc już sama nie wiem
No dokładnie. Raz słyszę, żeby kłaść na płasko, za chwilę, że na klinie... zwariować można.
Stary 2014-06-30, 22:28   #2548
patrycja19894
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja slyszalam, ze mate zalecaja uzywac przy wczesniakach, a klin przy ulewających dzieciach.
Ja kupilam w razie "W" klin, ale nie wiem czy uzywac czy nie
Stary 2014-06-30, 22:30   #2549
motylek_555
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez h4linka Pokaż wiadomość
Ja w sumie mogę pierwsza. Mam już tak dość tej ciąży, że wolę nie spać i zakopać się w pieluchach.
Współczuję złego samopoczucia
Powiem wam, że ja bardzo lubię moją ciążę, mimo słupów zamiast nóg i niemożnosci kupienia sobie butów, mimo bólu bioder, kolan i palców dłoni w nocy, mimo "nie mam co na siebie włożyc", mimo humorków i tego, że np dziś 15 min przeklinałam, bo nie mogłam włożyc i zawiązać tenisówek Jak już urodzę, to chyba bede strasznie tesknić za ruchami Małej i brzuszkiem

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Czyli jak ja jestem w środku listy, to zostaje w środku? Giciorsko, mi to pasuje
To ja jestem zaraz po Tobie

Cytat:
Napisane przez mysia111 Pokaż wiadomość
Fajnie macie, że mozecie liczyć na pomoc finansową rodziców.
Moi zawsze żyli skromnie i to my teraz im pomagamy nie w sensie że dajemy pieniądze (bo w zyciu moi rodzice by od nas nie przyjeli gotówki) ale kupujemy im "drozsze" prezenty...
Bardzo to miłe z Waszej strony, fajne rozwiązanie

Cytat:
Napisane przez lilka_vanilka Pokaż wiadomość
Wpisywać Milenkę na listę?
Wpisywać

Cytat:
Napisane przez daisy dot Pokaż wiadomość
Chciałam, tańcowaliśmy z TŻtem a to nasi najlepsi przyjaciele więc chciałam wytrzymać jak najdłużej i dobrze się bawiłam,
My z TŻ tańcujemy w sobote i niedziele

Cytat:
Zaczynam miec mieszane uczucia jezeli chodzi o przyjazd mojej mamy.
Miala przyjechac sama teraz okazuje sie ze przyjedzie z ojczymem i moja siostra.
Powiedz mamie, że jest Ci to nie na reke, że nie bedziesz w stanie przyjmować gości na 2 tyg , do siostry też na Twoim miejscu bym zadzwoniła i spokojnie wyjaśniła, może ona nie zdaje sobie sprawy, że to dla Was dość trudna i kłopotliwa sytuacja

[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47103184]

Dzisiaj byłam na wizycie. KTG ok - brak skurczy, ale przy badaniu okazało się, że nie mam już szyjki macicy.[/QUOTE]
O mamuniu.... leż kobieto i oszczędzaj sie jak możesz

Cytat:
mam takie pytanko z ciekawości.. czy gin wam badał kiedykolwiek piersi?
Nie miałam badanych

Cytat:
Znalazlam ogloszenie, ze babeczka ma fotelik chicco keyfit uzyywany tylko raz przy wyjsciu ze szpitala, bo nie posiada samochodu za 10funtów!!!
Na zdjeciu wyglada jak nowy, jak sie okaze, ze jest w takim stanie jak w opisie to padne ze szczescia
U nas nowy kosztuje 70f, a na allegro ponad 400zł.
Super okazja

Cytat:
a propos fotelika to my dziś w sklepie trafiliśmy na bardzo kompetentnego sprzedawcę, który dał nam dużo wskazówek jeśli chodzi o fotelik właśnie. Poszedł z nami do auta, wzięliśmy ze sobą foteliki i bazę i prezentował nam, że nie każdy fotelik się nadaje do danego auta. Akurat w moim samochodzie fotele są tak dziwnie wyprofilowane, że fotelik Maxi Cosi bez bazy w ogóle się nie sprawdza, bo jest ustawiony pod takim kątem, że dziecku główka leciałaby do przodu. A ja myślałam, że każdy fotelik pasuję do każdego auta.
Tez w taki sam sposób kupowalismy fotelik i w moim samochodzie recaro niestety nie pasował (a tak mi sie podobał), dzieciak siedziałby pochylony do przodu, za to MaxiCosi pasuje idealnie

Kupiłam sobie 2 kg truskawek i zaraz pękne Ale nie nie...nie zjadłam wszystkich
motylek_555 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-06-30, 22:44   #2550
zaczarowanadlaniego
Zakorzenienie

Cytat:
Według mnie to niech się obrażają ale powinnaś pomyśleć o Was przede wszystkim i zrobić wszystko, żebyście się z Tżtem czuli komfortowo w zupełnie nowej sytuacji
Myślę, że spokojnie dasz sobie radę z malutką, strach ma wielkie oczy ale na pewno instynkt macierzyński zrobi swoje

Kupiłam sobie truskawki, czereśnie, maliny, brzoskwinie i nektarynki Mam fazę na owoce
No tak ja sie jej pytalam o to w marcu wtedy bylam przerazona ze sama sobie nie poradze i ze Tz nie bedzie mial wolnego, ale ma i moze miec nawet 2 miesiace ale wzial tylko 2 tyg jak na razie wiec we 2 sobie poradzimy

mmm owocki ja kupilam dzis pomarancze jablka kiwi i sliwki
jutro Tz dokupi banany i nektarynki bo w sklepie juz nie bylo

---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ----------

Cytat:

Nasze szczescie
Olivia Anna 27.07.2014r. 2850g/48cm
zaczarowanadlaniego jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości