|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Czy boisz się porodu? | |||
| Nie |
|
16 | 50,00% |
| Ani trochę |
|
16 | 50,00% |
| Głosujący: 32. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.
Nie byłam przekonana do uzywanych, ale toć to okazja, lepiej kupic dobrej firmy, z atestami niz nowy kawalek plastiku w podobnej cenie. A jak bedzie taki jak z opisu sprzedawcy to okaze sie, ze mam wiecej szczescia niz rozumu
![]() Znalazłam bardzo fajny filmik odnosnie montazu fotelików, po angielsku, ale nie trzeba sluchac, wystarczy popatrzec ![]() http://www.youtube.com/watch?v=92xx2xMIlr8
Edytowane przez patrycja19894 Czas edycji: 2014-06-30 o 20:33 |
|
|
|
#2522 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Brzuch już ciężki, nogi puchną, jeszcze chwila i wybuchnę! Mamy sierpniowe cz.
Optymistka dziś na szkole rodzenia był temat opieki nad kobietą w takcie i przed połogiem itp i babeczka powiedziała coś, co mi Cię nasunęło na myśl. Otóż twój gin może wystawić twojemu mężowi zwolnienie w celu opieki nad tobą, to tzw. świadczenie opiekuńcze, płatne 100 proc, może mieć tego 14 dni rocznie. Dziś pisałaś, że boisz się, że twój mąż nie dojedzie na poród, więc może poczytajcie o tym, może wam się to uda zalatwić i na tą końcówkę będzie z tobą cały czas.
|
|
|
|
#2523 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to przysługuje dopiero po porodzie a nie przed
|
|
|
|
|
#2524 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mnie gniecie i na dole i pod biustem, czuję, że się rozrastam na wszystkie strony. A najśmieszniejsze, że mimo wszystko nie jestem jeszcze na etapie "mam dosyć ciąży, chce już urodzić". Nie mam wrażenia, ze się jakoś strasznie męczę z tym brzuchem już, więc przypuszczam, że mogę urodzić po terminie.
|
|
|
|
|
#2525 |
|
Zadomowienie
|
Kurczę , nudy u nas
żadna nie rodzi lipcówka dziś kolejna urodziła....My to chyba zaciskamy jak możemy Ja to już mam tak w psychice ustawione, ze najwcześniej mogę urodzić po 20 i tego sie trzymam,
|
|
|
|
#2526 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47103184]Hej dziewczyny! Ja dopiero teraz zajrzałam na forum i zaczynam czytać co dzisiaj naskrobałyście ![]() Dzisiaj byłam na wizycie. KTG ok - brak skurczy, ale przy badaniu okazało się, że nie mam już szyjki macicy. Jeszcze dwa tygodnie temu miała 4 cm, a dzisiaj lekarz powiedział, ze właściwie jej nie ma i mam jeszcze dwa tygodnie wytrzymać, leżeć i odpoczywać. Nawet nic nie czułam, że coś się dzieje ![]() ![]() Ale lekarz mi nie zlecił tych ostatnich badań pod koniec ciąży, więc może liczy, że dotrzymam do następnej wizyty...[/QUOTE]jak to możliwe ze tak po prostu jej nie ma, oszczędzaj się kobieto, nóżki do góry i lezymy mój ma rowne 100 cm i 14kg na plusie ale od miesiąca waga stoi w miejscu Cytat:
|
||
|
|
|
#2527 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie żałuję zakupu, bo zaoszczędziliśmy na wózku sporo kasy, w razie czego można dokupić oddzielnie nowe akcesoria ![]() A muszę się przyznać, że głupia jestem trochę, bo zamiast najpierw wgłębić się w sprawę fotelików i umocowywania ich w samochodzie, ja posłuchałam jednej koleżanki, która powiedziała, że baza musi być, inaczej nie pojedziesz ![]() Dobrze, że tak okazyjnie trafiłam komplet z tą bazą i fotelikiem, bo w wyprawce u nas znalazł się także samochód, to się nie zmarnuje |
|
|
|
|
#2528 |
|
Zakorzenienie
|
No nie do końca, bo jak Optymistka jest leżąca i nie ma się nią kto zająć, to można w każdej chwili. Tak samo możesz wziąć to świadczenie w celu opieki nad rodzicem, czy np.babcią, jeśli ich stan zdrowia tego wymaga.
|
|
|
|
#2529 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a na moje spuchnięte kopytka wezmę chyba tylko skarpetki bo w to się tylko zmieszcze
|
|
#2530 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jedynie moje humorki i swedzenie. Dzis mi kolega mowi, ze ostatnio mnie widzial na ulicy, ale tak szybko szlam, nie potrafil mnie dogonic i zwatpił czy to byłam ja, bo przecież kobiety w ciąży się "kulaja" ![]() Sasiadka wczoraj urodziła synka 2 tyg po terminie, ona to się naprawdę już biedna toczyła ![]() Wczoraj do południa widziałam jak szła z mama na zakupy, a wieczorem juz było po wszystkim. Cytat:
Cytat:
Oglądałam tez bazy do niego, nie sa za tanie, ale chyba jak kupimy w miare wczesnie samochod to rozwazymy opcje zakupu tez tej bazy. U nas tez auto znalazlo sie na liscie wyprawkowej
|
|
#2531 | ||
|
Wtajemniczenie
|
też nie wiedziałam
W ogóle mam dylemat co powinnam kupić do wózka, czy sam kocyk na początek czy jakąś poduszkę, czy właśnie prześcieradło. Początkowo myślałam, że wystarczy ten materacyk, który jest w wyposażeniu wózka i tylko kocyk, a teraz to sama nie wiem.Cytat:
bo ja zamykam naszą listę ![]() Cytat:
Ale muszę się pochwalić, że w końcu udało nam się podjąć decyzję co do wózka i zamówiliśmy Bebetto Silvia czarny
|
|
#2532 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2533 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Co prawda dosyć drogo jeśli chodzi o utrzymanie, ale przynajmniej samo auto nie bardzo drogie w porównaniu z PL. Cytat:
Ale myślę, że i tak kocyk, pieluszka flanelowa np. powinno w zupełności wystarczyć... A czemu fotelik koniecznie nowy? |
||
|
|
|
#2534 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja podzielam Twoje zdanie na temat "mam dość bycia w ciąży". Na szczęście zostało 36 dni do tp. Siostrze należy się lanie. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
[1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47103184]Dzisiaj byłam na wizycie. KTG ok - brak skurczy, ale przy badaniu okazało się, że nie mam już szyjki macicy. Jeszcze dwa tygodnie temu miała 4 cm, a dzisiaj lekarz powiedział, ze właściwie jej nie ma i mam jeszcze dwa tygodnie wytrzymać, leżeć i odpoczywać. Nawet nic nie czułam, że coś się dzieje ![]() ![]() Ale lekarz mi nie zlecił tych ostatnich badań pod koniec ciąży, więc może liczy, że dotrzymam do następnej wizyty...[/QUOTE] Leż i oszczędzaj się!
|
|
#2535 |
|
Zakorzenienie
|
Optymistka, te koszule faktycznie mogłyby mieć więcej guzików, ale za taką cenę, to po wszystkim porwę ją w cholerę i do samego doł jak będzie trzeba a potem wyrzucę w ch**
|
#2536 |
|
Zadomowienie
|
A to wózki trzeba zamawiać u was? W sklepie nie mają na stanie czy jak?
Ja miałam od ręki, zapłaciłam i wziełam z tym ze mój był ostatni, może dlatego.. Za to łóżeczko i komode musiałam zamówić....bo łóżeczko wybrałam takie akurat jak na sklepie nie mieli, a komody zawsze zamawiają, bo mają tylko jedna przykładową...Ale jestem spokojna już o miejsce, bo łóżeczko zamówiłam z szufladką a komoda też z tego co widziałam ma bardzo pakowne szufladki (oczywiście z tego co widziałam na wystawie) czekam jak już będe miała mebelki w domu to porównam
|
|
|
|
#2537 |
|
Wtajemniczenie
|
z takimi opiniami się spotkałam po prostu. Że jak jest po okresie gwarancyjnym to już nie jest uważany za bezpieczny, że używany mógł być po wypadku i wtedy też już nie jest bezpieczny. My jeszcze będziemy myśleć, cenowo używany fotelik z bazą wyjdzie tak samo jak sam nowy fotelik, także sporo moglibyśmy zaoszczędzić. Ale kwestia bezpieczeństwa jest bezcenna,to tak z drugiej strony. Jeszcze mamy trochę czasu na rozmyślanie.
|
#2538 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Srednio do jakiego wieku sa te foteliki/nosidełka od 0-13kg?
|
|
#2539 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to będziemy razem sobie czytać i się stresować ![]() za wybór wózka, kolor też mi się podoba
|
|
|
#2540 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2541 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, ja sobie nie wyobrażam, żeby na nasze 2 pokojowe mieszkanie mieli przyjechać jacykolwiek goście po urodzenia dziecka.
To będzie czas, kiedy będziemy zmęczone, jedyną rzeczą jaką "powinnyśmy" na początku robić to karmienie i odpoczywanie (gdzieś to wyczytałam ), być może będziemy miały płacz na czubku nosa (zwierzenia kuzynki mojego męża). A co dopiero myśleć o tym, że ktoś patrzy na nas jak jesteśmy w takim stanie i nawet wypłakać się nie będziemy mogły. Weźcie to proszę pod uwagę. Jest przecież coś takiego jak depresja poporodowa.. oby żadnej z nas nie dopadła ![]() Cytat:
|
|
#2542 |
|
Rozeznanie
|
no wlasnie dlatego napoczatku chciałam nosidełko maxi corsi bo od niego baza pasuje do fotelików ale teraz jak mamy takie to raczej zrezygnuje z bazy
|
|
|
|
#2543 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My sprzedalismy auto jak Tz dostal kontrakt i ma blisko do pracy. Mieszkamy od centrum 7min pieszo i to u nas pod blokiem ludzie parkuja, zeby nie placic za parkingi w miescie, wiec nigdy autem nie jezdzilismy. Jedynie na wieksze zakupy. Samochod byl potrzebny jak Tz pracowal przez agencje i nigdy nie wiedzial gdzie danego dnia bedzie musial dojechac do pracy. Ale teraz przy dziecku samochod sie przyda, czy lekarz, czy zakupy lub wycieczki ![]() Cytat:
Tez mi zalezy na najwiekszym bezpieczenstwie dziecka, dlatego najpierw poczytalam opinie, atesty itp odnosnie tego fotelika i dopiero zdecydowalismy o zakupie. Ten nasz naprawde wyglada jakby nigdy nikt go nie uzywal, ma nawet kod kreskowy przyklejony z boku, zero ryski, plamki. Tz rozmawial ze sprzedajacym jak go odbieral, to powiedzial, ze dziecko bylo w nim tylko raz, a kupil fotelik, bo nie moglby wyjsc ze szpitala bez. Takze mozna kupic uzywany i zużyty, a to jest roznica.
Edytowane przez patrycja19894 Czas edycji: 2014-06-30 o 22:14 |
||
|
|
|
#2544 |
|
Zakorzenienie
|
Dziś na sr usłyszałam od położnej, że powinno się używać poduszki klin pod materac. Kurde bądź tu mądry człowieku... a mata monitorująca oddech gdzie wtedy... zwariuję.
|
|
|
|
#2545 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2546 | |
|
grozi wypollizowaniem
|
Cytat:
zwolnienie mozna dostac na kazdego chorego członka rodziny wymagającego opieki i nie ma to nic wspolnego z ciazą ani porodem.
|
|
|
#2547 |
|
Zakorzenienie
|
No dokładnie. Raz słyszę, żeby kłaść na płasko, za chwilę, że na klinie... zwariować można.
|
|
|
|
#2548 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja kupilam w razie "W" klin, ale nie wiem czy uzywac czy nie
|
|
#2549 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Powiem wam, że ja bardzo lubię moją ciążę, mimo słupów zamiast nóg i niemożnosci kupienia sobie butów, mimo bólu bioder, kolan i palców dłoni w nocy, mimo "nie mam co na siebie włożyc", mimo humorków i tego, że np dziś 15 min przeklinałam, bo nie mogłam włożyc i zawiązać tenisówek Jak już urodzę, to chyba bede strasznie tesknić za ruchami Małej i brzuszkiem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wpisywać ![]() Cytat:
My z TŻ tańcujemy w sobote i niedziele Cytat:
![]() [1=a6594ed1feebe4acee52c55 875557823d72aa50e_6074d10 4093b7;47103184] Dzisiaj byłam na wizycie. KTG ok - brak skurczy, ale przy badaniu okazało się, że nie mam już szyjki macicy.[/QUOTE] O mamuniu.... leż kobieto i oszczędzaj sie jak możesz Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kupiłam sobie 2 kg truskawek i zaraz pękne Ale nie nie...nie zjadłam wszystkich
|
||||||||
|
|
|
#2550 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mmm owocki jutro Tz dokupi banany i nektarynki bo w sklepie juz nie bylo ---------- Dopisano o 22:44 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- Cytat:
|
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.

uuu, niezla okazja 

żadna nie rodzi 
Dobrze, że tak okazyjnie trafiłam komplet z tą bazą i fotelikiem, bo w wyprawce u nas znalazł się także samochód, to się nie zmarnuje 

Ale myślę, że i tak kocyk, pieluszka flanelowa np. powinno w zupełności wystarczyć...
Serce mi sie rozdziera na sama mysl. Nie chce byc tam bez niego 

a to nasi najlepsi przyjaciele więc chciałam wytrzymać jak najdłużej i dobrze się bawiłam