Zacznę od tego, że chyba rozumiem już, z czego wynika aż taka rozbieżność w recenzjach. Otóż, drogie panie, te gumki występują nie w jednym, a w dwóch czy nawet 3 rozmiarach. Ta, którą ja posiadam, to model przedstawiony na zdjęciu w karcie produktu, czyli duża, klasyczna gumka - i myślę, że warto ten fakt zaznaczyć w naszych recenzjach, bo to bardzo dużo zmienia.
Wybrałam dla siebie wariant cętkowany (lub po prostu w panterkę ;)) - lubię ten wzór (oczywiście w granicach rozsądku), na jedwabiu prezentuje się on naprawdę pięknie.
Gumka jest spora i doskonale radzi sobie z moimi gęstymi i grubymi włosami - mniejszego rozmiaru bym nie zaryzykowała i tu uczulam - kobietki, patrzcie uważnie, który model wybieracie!
Wykonanie oraz jakość scrunchie bardzo mnie zaskoczyło - pozytywnie, oczywiście. Gumka jest doskonale uszyta, nie wystają żadne nitki, szwy są równe i perfekcyjne. Materiał, czyli jedwab, jest rzeczywiście wspaniały - miękki, aksamitny, absolutnie nie niszczy moich rozjaśnianych pukli.
Piorę ją raz w tygodniu, ręcznie, w letniej wodzie, z dodatkiem kropli szamponu do włosów, ewentualnie z bardzo delikatnym płynem do prania tkanin delikatnych - i ten sposób zalecam, broń Boże nie wrzucajcie jej do pralki!
Przy takim traktowaniu gumka wytrzymuje regularne noszenie i sen, bo zwykłam sypiać w związanych włosach, a dzięki tej scrunchie wreszcie moje pasma na tym nie cierpią.
Jakościowo gumka jest świetna, a komfort jej noszenia jest równie zadowalający. Skóra głowy nie boli mnie nawet po całym dniu (i to nawet wtedy, gdy zwiążę włosy na 3x, choć to rzadkość - zwykle wiążę je dwukrotnie, w trosce o stan włosów), na puklach nie zostają odgniecenia od gumki i wreszcie nie mam wyrzutów sumienia, że noszę tak często związane włosy ;).
Zdejmowanie gumki jest szybkie i bezproblemowe - bez szarpania, łamania czy wyrywania włosów - a więc bez porównania ze zwykłymi frotkami czy też słynnymi gumkami-sprężynkami.
Po dwóch miesiącach noszenia tej gumki widzę różnicę w kondycji moich włosów, a to najlepiej świadczy o tym, że ta zmiana wyszła im na dobre.
Niby to tylko zmiana gumki, a jaki efekt :)
Reasumując - jestem niezwykle zadowolona ze swojej spontanicznej, zakupowej decyzji, nie ukrywam tego (i już planuję zakup kolejnych kolorów). Za 40 zł (tanio, moim zdaniem, wszak to jedwab, poza tym, zdrowie włosów jest bezcenne ;)) mam akcesorium, które naprawdę pozytywnie wpłynęło na stan moich włosów i które noszę z prawdziwą przyjemnością. Jakość wykonania, design i wygoda to coś, co jest nie do przecenienia - dlatego polecam wam tę scrunchie, koniecznie tę ze zdjęcia, czyli DUŻĄ - zwłaszcza jeśli macie burzę włosów na głowie.
Nie zawiedziecie się z pewnością, a wasze pukle podziękują wam za tę zmianę <3
- Trwałość / wykonanie