Ta gąbeczka wyniosła mój makijaż na inny poziom. Poważnie! Miałam wcześniej styczność z gąbkami do makijażu, ale chyba źle trafiałam, bo prawie nigdy nie podobał mi się efekt końcowy. Często widoczne były plamy, smugi, kosmetyki nie rozprowadzały się idealnie pomimo różnych sposobów aplikacji, więc zraziłam się do gąbeczek i zazwyczaj używałam pędzli lub samych palców. Z tym produktem przeżywam obecnie fascynację jak makijaż może pięknie wyglądać! Cieszę się, że trafiłam na tę gąbeczkę, jest idealna!
Używam jej od ok. dwóch miesięcy, więc nie wiem jeszcze dokładnie jak będzie z trwałością, ale na ten moment nie mam zastrzeżeń. Gąbeczka jest sprężysta, mięciutka, elastyczna, puchata, pomimo regularnego mycia nic się z nią nie dzieje i szybko wraca do swojego kształtu. Jest super zaprojektowana - z jednej strony ścięta w skos (z tej strony korzystam najczęściej), a u góry ma obły, jajkowaty kształt, dzięki czemu można dotrzeć z aplikacją w trudniej dostępne miejsca, jak np. przy płatkach nosa, pod oczami, itp.
Jest jeden drobny minus, ale zupełnie nie wpływa on u mnie na komfort używania. Gąbeczka szybko się odbarwia od kosmetyków, praktycznie już od pierwszego zastosowania. Delikatnie zmieniła barwę od podkładu już przy pierwszym użyciu i z czasem nie wygląda już tak "wyjściowo" pomimo tego, że jest dokładnie oczyszczona. Jest to czysto wizualny aspekt, nie wiem czy inne gąbeczki są trwalsze pod tym względem, ale mi to zupełnie nie przeszkadza.
Gąbeczka fantastycznie rozprowadza kosmetyki na skórze. Mięciutko, delikatnie wklepywane, idealnie się ze sobą łączą i stapiają. Nie ma żadnych smug, plamek, widocznych śladów. Dzięki niej nawet podkład, za którym raczej średnio przepadam, nagle zaczął wyglądać dużo lepiej i idealnie stapia się skórą tworząc naturalny efekt. Za jej pomocą naprawdę polubiłam parę kosmetyków, które już chwilę leżały odłogiem, bo nie do końca podobał mi się finalny efekt. Z gąbeczką nagle się okazało, że można prawie każdy płynny kosmetyk rozprowadzić gładko i jednolicie.
Ja używam gąbeczki w sumie "na sucho" głównie do płynnych konsystencji (podkład, korektor, róż). Stricte na mokro rzadko z niej korzystam, ale to dlatego, że używam mocno nawilżających, czasem olejkowych kosmetyków pielęgnacyjnych, do tego głównie płynnych podkładów, więc skóra i tak już jest w pewien sposób "wilgotna" tuż przed nałożeniem makijażu. Nie moczę gąbeczki dodatkowo, podczas aplikacji skóra i podkład są wilgotne i w taki pół-płynny sposób kosmetyki się ze sobą łączą, a całość zawsze i tak omiatam pudrem sypkim za pomocą pędzla.
Bardzo łatwo wyczyścić gąbeczkę i szybko wraca do swojego kształtu pomimo ciągłego wyciskania i ugniatania. Nie zauważyłam jak do tej pory na niej żadnych ubytków ani mocnych śladów użytkowania. Wciąż jest puchata i mięciutka, tak samo jak na początku.
Polecam bardzo bardzo! Nie mam na pewno jeszcze wielkiego doświadczenia jeśli chodzi o gąbeczki do makijażu, bo przetestowałam ich raptem kilka, ale ta od AA jest doskonałą drogeryjną opcją - łatwo dostępną i tanią.
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu