Statystyki: + Dodaj produkt + Dodaj Look

Aqua - właściwości i zastosowanie

Woda

Eau, Wasser, Water

Aqua w kosmetykach – właściwości, zastosowanie

Aqua w kosmetykach najczęściej znajduje się na pierwszym miejscu na liście INCI. Jest składnikiem bazowym, co oznacza, że jej ilość jest największa w całym produkcie. Jest pozyskiwana w procesie destylacji, ponieważ musi być krystalicznie czysta i pozbawiona chorobotwórczych drobnoustrojów. W branży kosmetycznej jest bardzo często stosowana w produkcji produktów przeznaczonych do pielęgnacji oraz upiększania twarzy i ciała. Warto poznać jej liczne właściwości.

Spis treści:

  • Aqua – właściwości
  • Zastosowanie wody w kosmetykach
  • Jak samodzielnie zrobić kosmetyk na bazie wody?
  • Z jakimi składnikami kosmetyków nie należy łączyć wody?
  • Efekty uboczne stosowania wody w kosmetykach
  • Czy aqua jest składnikiem pochodzenia naturalnego?
  • Wpływ wody na środowisko naturalne

Aqua – właściwości

W kosmetykach woda często jest opisywana jako aqua, eau lub water. Najczęściej można ją znaleźć na pierwszej pozycji, jednak w niektórych produktach może stanowić ona jedynie dodatek. Im kosmetyk ma bardziej wodnistą konsystencję, tym zawartość tej substancji jest wyższa i może stanowić nawet 98%. W gęstszych produktach jej ilość to zazwyczaj 50–80%. Woda wykorzystywana do produkcji kosmetyków jest zwykle pochodzenia mineralnego. Pełni bardzo ważną rolę. Dla wielu substancji jest rozpuszczalnikiem i nośnikiem. Pozwala pozostałym składnikom aktywnym dobrze się rozpuścić. W produktach kosmetycznych woda ma za zadanie:

  • chronić skórę przed wysuszeniem,
  • nawilżać w połączeniu z substancją aktywną,
  • tworzyć odpowiednią konsystencję kosmetyków,
  • być nośnikiem dla substancji aktywnych.

Dodatek wody w wielu produktach kosmetycznych jest konieczny ze względu na to, że tworzy odpowiednią konsystencję. Dzięki niej produkt łatwiej się nakłada i rozsmarowuje, a także jego wchłanianie jest łatwiejsze. Woda jest ważna w produkcji kosmetyków. Bez jej obecności nie byłoby możliwe stworzenie wielu produktów stosowanych na co dzień. Po nałożeniu kosmetyku woda pod wpływem temperatury szybko odparowuje ze skóry. Używanie samej wody może powodować wysuszenie skóry, dlatego warto, aby występowała w towarzystwie innych składników, np. emolientów.

Warto pamiętać, że kosmetyki zawierające wodę powinny mieć w swoim składzie także konserwanty. W wodzie, pomimo jej czystości i bezpieczeństwa, namnaża się wiele bakterii, wirusów i grzybów, które wpływają negatywnie na produkt. Każdy kosmetyk zawierający składnik aqua szybciej się psuje, stąd konieczność stosowania konserwantów.

Zastosowanie wody w kosmetykach

Woda jako bazowy składnik jest obecna w szeregu produktów pielęgnacyjnych. Najczęściej są one przeznaczone do pielęgnacji cery, która potrzebuje dawki nawilżenia. Jak wiadomo każda cera, nawet tłusta, tego potrzebuje. Wodę można znaleźć w takich produktach pielęgnacyjnych jak:

  • kremy do twarzy,
  • kremy pod oczy,
  • balsamy do ciała,
  • emulsje i żele do mycia,
  • szampony i odżywki do włosów,
  • wcierki do skóry głowy,
  • maseczki do twarzy,
  • kremy do rąk i stóp,
  • żele pod prysznic,
  • płyny do kąpieli,
  • toniki i hydrolaty.

Nie tylko w kosmetykach do pielęgnacji można znaleźć wodę. Jest ona obecna także w produktach do makijażu. Można być składnikiem podkładów płynnych, pudrów w płynie, tuszów do rzęs i żeli do brwi.

Jak samodzielnie zrobić kosmetyk na bazie wody?

Woda to doskonała baza do domowej produkcji kosmetyków. Ważne, aby nie pochodziła z kranu. Hydrolat jest jednym z łatwiejszych kosmetyków do samodzielnego wykonania. Niestety ze względu na brak konserwantów jego termin użycia jest krótki. Możesz natomiast dodać do niego na przykład alkohol, który wydłuży czas przydatności hydrolatu o kilka tygodni. Po przygotowaniu najlepiej przechowywać go w lodówce.

Do wykonania hydrolatu potrzebujesz:

  • zdemineralizowanej wody lub wody destylowanej,
  • bazy.

W zależności od potrzeb skóry bazą mogą być różne suszone kwiaty – np. rumianek, suszony czystek, zielona herbata w liściach czy nawet płatki róży. Wystarczą dwie łyżeczki suszu lub liście ulubionego kwiatu. Przed przygotowaniem świeże kwiaty należy oczyścić, po czym zalać wodą destylowaną i podgrzewać przez kilkanaście minut. Następnie trzeba go ochłodzić, a potem przelać do butelki, np. z atomizerem. Można stosować go codziennie, jednak bez dodatku konserwantu nie powinien być używany po 2 tygodniach. Jeśli chcesz dłużej korzystać z tego typu produktu, lepiej sięgnij po gotowe kosmetyki.

Warto pamiętać, że woda stanowi jeden ze składników także bogatszych kosmetyków, takich jak kremy. Do ich stworzenia potrzeba wody, oleju i odpowiedniego emulgatora, który ułatwi połączenie się faz. Kremy można podzielić na wiele kategorii, w tym na gęste (typu „woda w oleju”) oraz te lżejsze (typu „olej w wodzie”). Podczas dokonywania wyboru warto kierować się nie tylko potrzebami skóry, ale także porą roku. W zimie lepiej sięgnąć po kremy, które zawierają mniej wody. Samodzielne wykonanie takiego kosmetyku wymaga jednak więcej czasu i większej liczby składników.

Z jakimi składnikami kosmetyków nie należy łączyć wody?

Nie ma informacji na temat tego, z jakimi składnikami kosmetyków nie łączyć wody, jednak warto pamiętać, że niektóre substancje aktywne nie rozpuszczają się w niej i konieczne jest dodanie innego rozpuszczalnika.

Efekty uboczne stosowania wody w kosmetykach

Woda, która występuje w kosmetykach, jest dobrze oczyszczona i nie powinna spowodować efektów ubocznych. Jednak warto pamiętać, że bez dodatku konserwantów może namnażać się w niej wiele drobnoustrojów. W przypadku jej zanieczyszczenia na skórze mogą się pojawić wypryski czy podrażnienia. Woda jest składnikiem niekomedogennym, czyli nie zapycha porów. Może być stosowana przez osoby z niedoskonałościami cery.

Czy aqua jest składnikiem pochodzenia naturalnego?

Woda jest składnikiem pochodzenia naturalnego. Dodawana do kosmetyków musi być świeża i wzbogacona o odpowiednie minerały.

Wpływ wody na środowisko naturalne

Nie zaobserwowano negatywnego wpływu wody na środowisko. Jest surowcem pochodzenia naturalnego, który pochodzi z wielu miejsc na świecie.

Działanie w kosmetykach

Podstawowa baza większości kosmetyków. Pełni funkcję rozpuszczalnika substancji aktywnych, nawilża skórę.

Typ składnika

Substancja pochodzenia naturalnego

Funkcja w kosmetyku

Nośnik

Substancja konsystencjotwórcza

Nośnik substancji aktywnej, Promotor przejścia

Rozpuszczalnik

Substancja nawilżająca

Komedogenny
1
słabsze działanie silne działanie
Alergenne
1
słabsze działanie silne działanie
Bezpieczne dla kobiet w ciąży

Nie wiadomo

Tak

Nie

Produkty z tym składnikiem

Nie posiadamy podobnych produktów dla danej katergorii.