{{ product.product_name }}
{{ product.product_polish_name }}
Substancja pochodzenia syntetycznego, może być także pozyskiwana z roślin. W przeciwieństwie do kwasu sorbowego- bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie, bezzapachowy proszek. Dopuszczalne stężenie w kosmetyku: do 0,6%, powyżej może działać drażniąco na skórę. Składnik jest dopuszczony w produkcji kosmetyków naturalnych i wegańskich.
Pełni funkcję konserwantu, chroni kosmetyk przed pleśnią, hamuje rozwój drożdży i pleśni, wykazuje aktywność w produktach o pH 3-6, w pH>7 natomiast, jego aktywność drastycznie maleje. Hamuje rozwój większości bakterii, oprócz bakterii kwasu mlekowego.
Substancja syntetyczna, Substancja roślinna, Substancja różnego pochodzenia
Konserwant
Substancja antymikrobowa
Substancja bakteriobójcza, bakteriocyd
Substancja grzybobójcza, fungicyd
Nie wiadomo
Tak
Nie
Składnik sklasyfikowany jako potencjalny alergen.
{{ product.product_polish_name }}