Dieta na wiosnę! Jadłospis na 7 dni
Wiosna to idealny moment, aby przyjrzeć się swojej lodówce i popracować nad zmianą nawyków żywieniowych. Nie wiesz, jak to zrobić? Wypróbuj 7-dniowy jadłospis przygotowany przez dr inż. Danutę Gajewską z Polskiego Towarzystwo Dietetyki.

Zdrowa i zbilansowana dieta to podstawa dobrego samopoczucia. Jeśli nie wiesz, jak naprowadzić swoje odżywianie na właściwe tory, spróbuj zainspirować się przedstawionym menu tygodniowym. Pomoże Ci to wypracować sobie zdrowe nawyki żywieniowe.Sprawdź 5 sposobów na jednodniowy detoks oraz porady, jak zacząć się odchudzać!Na podst. mat. pras. Hortex
1 z 7

Dzień 1
Śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i ogórkiem, tosty grahamowe, kawa z mlekiem
II śniadanie: Muffinka z mąki gryczanej z warzywami, sok pomarańczowy
Obiad: Zupa krem z pomidorów, szaszłyki z indyka, ryż brązowy, puree z dyni, woda mineralna
Kolacja: Grahamka z masłem/margaryną, wędliną drobiową, surówka z kapusty pekińskiej i marchwi, herbatka owocowa
Sprawdź przepis na zupę-krem z pomidorów oraz przepis na szaszłyki z indyka, a także na puree z dyni.
2 z 7

Dzień 2
Śniadanie: Muesli z jogurtem naturalnym i owocami (świeże, suszone lub mrożone), sok pomarańczowy
II śniadanie: Kanapka z szynką drobiową, masłem/margaryną, sałatą i pomidorem, herbatka owocowa
Obiad: Zupa wiosenna warzywna, zrazy wołowe, kasza gryczana, puree z buraczków, sok pomidorowy
Kolacja: Tarta ze szpinakiem (świeżym lub mrożonym) i serem ricotta, sok pomidorowy
Wypróbuj przepis na lekką zupę warzywną oraz przepis na tartę ze szpinakiem.
3 z 7

Dzień 3
Śniadanie: Tosty grahamowe z szynką drobiową, masłem, cykorią i pomidorem, herbata lub kawa z mlekiem
II śniadanie: Sałatka warzywno-owocowa, wafle ryżowe, herbatka owocowa
Obiad: Zupa krem z marchwi z kolendrą, pstrąg pieczony, ryż, brokuły, woda mineralna
Kolacja: Naleśniki z mąki gryczanej z serem i świeżymi ziołami, sok pomidorowy
Wypróbuj przepis na zupę-krem z marchwi oraz przepis na naleśniki gryczane.
4 z 7

Dzień 4
Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem, grzanki z chleba razowego, sałata, pomidor, kawa z mlekiem
II śniadanie: Jogurt naturalny, owoce sezonowe, woda mineralna
Obiad: Zupa krem grzybowa, pierś z indyka duszona, kasza jaglana, fasolka szparagowa (może być mrożona), kompot jabłkowy
Kolacja: Twarożek z warzywami, bułka grahamka z masłem, margaryną, sok marchwiowy
Wypróbuj przepis na pieczeń z piersi indyka.
5 z 7

Dzień 5
Śniadanie: Kanapki z pasztetem warzywnym, jogurt naturalny, sok pomidorowy
II śniadanie: Twarożek z owocami sezonowymi, sok pomarańczowy
Obiad: Zupa krem z brokułów (świeżych lub mrożonych), makaron pełnoziarnisty z pesto, sałatka owocowa, woda mineralna
Kolacja: Sałatka jarzynowa, jajko na twardo, tost grahamowy, kawa zbożowa
Sprawdź przepis na pesto oraz przepis na zupę-krem z brokułów.
6 z 7

Dzień 6
Śniadanie: Owsianka na mleku (1,5% tł) z owocami (jagody, maliny – świeże lub mrożone) i cynamonem, kawa/herbata
II śniadanie: Kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z szynką drobiową, masłem/margaryną, sałatą i pomidorem, herbatka owocowa
Obiad: Zupa cebulowa z grzanką, pieczeń wołowa, ryż brązowy, puree z groszku (może być mrożony), kompot
Kolacja: Sałatka z tuńczyka z kukurydzą, tosty grahamowe, sok pomidorowy
Wypróbuj:
7 z 7

Dzień 7
Śniadanie: Kanapki z pumpernikla z serem twarogowym, sałatą i pomidorem, kawa z mlekiem
II śniadanie: Koktajl jogurtowy z owoców jagodowych (mogą być mrożone), owoc sezonowy
Obiad: Zupa krem ze szparagów, dorsz pieczony na ruszcie, surówka z kapusty pekińskiej i marchewki, sok pomarańczowy
Kolacja: Kanapka z chleba razowego z masłem, polędwicą sopocką, pomidorem i sałatą, herbata malinowa z hibiskusem
Wypróbuj przepis na koktajl, przepis na zupę-krem ze szparagów oraz przepis na dorsza.