Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II - Strona 109 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-12, 14:31   #3241
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka
Dot.: Mamusie wrześniowo - październikowe 2009 cz. II

w moim dzisiejszym menu, pora na kawałek domowego piernika ze szklanką mleka
na szczęście to dopiero dziś mój drugi posiłek konkretny
oprócz owoców rzecz jasna
..Iskierką malutką..
..Która rozświetla mi życie..
..I daje nadzieję na lepsze jutro..
..Trzeba zawsze przekraczać próg nadziei..

aliisanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 14:36   #3242
Shine01
Raczkowanie

to ja jestem cos do tylu z jedzeniem.. bo dzis tylko kubek barszczu, dwie kanapki i dwa male paszteciki z kapusta na sniadanie i nic pozatym
Shine01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 14:50   #3243
Fasoleczk4
Rozeznanie

GG do Fasoleczk4 Send a message via Skype™ to Fasoleczk4

Jeju ...
na sniadanie wtryniłam 4 tosty z ogromną ilością szyneczki i sera
w między czasie jabłko, nekatrynki, banan, jogurt i paluszki
na obiad teraz pałaszuje ziemniaczki z koperkiem i pieczoną kiełbachę i oczywiście ogóreczki małosolne
a do kolacji pewnie zjem jeszcze kilka kanapek, owoców itd
a kolacje zjem jak zawsze około godziny 22 i w nocy koło 4 jak zawsze wstane coś zjeść ... jestem przerwana, czy co?

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni systematycznych ćwiczeń
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Fasoleczk4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 14:59   #3244
DDosiek
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kikunia81 Pokaż wiadomość
nie jestem kulinarnym ekspertem, ale wydawało mi się, że balsamiczny służy raczej do marynat, ale może się mylę.
.
ocet balsamiczny jest za delikatny do marynat, jeśli chodzi o ogórki czy grzybki. najczęściej daje sie go do sałatek i jako dodatek do mięs.

Cytat:
Napisane przez III78 Pokaż wiadomość
Dziewczyny,po ile kupujecie ubranek w poszczególnych rozmiarach?
Bo ja mam 5 kompletów (spodenki, kaftanik i body) na rozmiar 58 i chyba 3 kompletyna 62. Ponadto mam 3 czapeczki i 2 pary skarpetek Ile zamierzacie kupować i na jakie rozmiary.
początkowo chciałam kupować wg listy z tych mądrych gazet (czyli ok. po 5 kompletów z każdego rozmiaru), ale potem weszłam do sklepów i moja silna wola się skończyła. Zwłaszcza w lumpiku, bo wszystko tanie i takie słodkie. I mam tych ciuszków juz bardzo dużo. i coś czuję, że to nie koniec...

Cytat:
Napisane przez Nika1980 Pokaż wiadomość
wiecie co ja myślę, że te gondole są naprawdę prawie tej samej wielkości , ale są inaczej wyprofilowane, stąd niektóre wyglądają na mniejsze a inne na dużo większe , a różnica faktyczna jest 2 cm na przykład...
ale to prawda, że każda z nas potrzebuje innego wózka dostosowanego do swoich potrzeb, swojego stylu życia.
np. mi do głowy wogóle nie przyszło sprawdzać jak ciężki jest wózek- po co? mieszkam w domku. ale rozumiem, że jak ktoś wysoko bez windy mieszka to jest kwestia baaardzo istotna.
itd itp
tutaj teraz są popularne wózki ( nie znam nazwy) które wyglądają jakby na 4 kółkach był patyk a na tym patyku dziecko w siedzonku....jak mi się to nie podoba.....a jakie to drogie..
też tak początkowo myślałam, ale postanowiliśmy dokupić śpiworek do wózka i wiem, że te 2-3cm to akurat miejsze na śpiworek czy kocyk.

Zresztą, niech żadna nie mówi, że centymetry nie robią różnicy

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Dzień dobry

Edit: W zeszłym roku moja koleżanka będąc w ciąży zrobiła sobie sesję zdjęciową z brzusiem i mężem w parku - po obejrzeniu tych zdjęć postanowiłam, że też chcę takie w przyszłości. Jej robił to jakieś znajomy - żaden profesjonalny fotograf, ale zdjęcia wyszły piękne Wiem też, że wielu fotografów robi takie sesje ciążowe - muszę tylko się zorientować co i jak A Wy co na ten temat myślicie ?
Wczoraj w "Dzień dobry TVN" był też reportaż na ten temat http://dziendobrytvn.plejada.pl/28,2....html#autoplay, wypowiadała się współwłaścicielka tego studia http://www.bellysession.pl/str.htm
ja chciałam takie fotki, ale że mam fotografa pod ręką (nieprofesjonalnego, bo raczej amatora, ale jestem zadowolona), to wczoraj pobuszowaliśmy w zbożu i mam parę fotek.
Na łące nikogo nie było, więc nawet się zdecydowałam na nagie ujęcia. No i teraz mnie wszystko swędzi, bo mnioe komary pogryzły. ale nie żałuję.
A zdjęcia całej trójki zrobimy jak przyjedzie szwagier albo moja siostra i nam zrobią.

Cytat:
ha!
w niedziele jadę odebrać mój fotel bujany do pokoju Lenki! zawsze o takim marzyłam! ale suuuuuper!!
Cytat:
Napisane przez woman31 Pokaż wiadomość
witam kochane

ja tez marze o fotelu bujanym do pokoju dziecinnego ale jakos wszystkie mi sie wydaja babcine a mi sie marzy taki bardziej nowoczesny ciekawe czy cos takiego w ogole wyprodukowali hihiihih

Nika masz moze link do tego swojego?
My mamy od roku fotel bujany w salonie: rama jest z drewna, siedzisko zes kóry. bardzo wygodny i nowoczesny w wyglądzie. Przyda się jak się mała urodzi. Choć już teraz wszyscy się kłócą kto ma na nim usiąść, jak goście przyjdą. Bo chce każdy.

Cytat:
Napisane przez aliisanka Pokaż wiadomość
ja już własnie zdążyłam ok 10 iść do sklepu, min po moje ulubione czereśnie
ah jak ja je uwielbiam
i właśnie wracając ulewa mnie dorwała i zmokłam, teraz piorę zmoknięte ciuszki
czuję że dziś znów mam werwę i siłę, i dom wezmę w obroty
Podziel sie energią, bo ja jakaś niedorobiona dzisiaj jestem.,..

Cytat:
Napisane przez malin30 Pokaż wiadomość

Mamy dziś padanie połówkowe, stąd ten stres... A jeszcze piszecie, że Wasze dzieciaczki są ułożone głową do dołu. Moje na pewno nie, bo kopie mnie w lewej pachwinie. Zapytam dziś gina, co o tym sądzi...
Moja jest odwrócona główką w dół a uderzenia czuję po całym brzuchu. widocznie w dół bije rączkami.

Cytat:
Napisane przez Foka29 Pokaż wiadomość
Moje dziecię jest ułożone poprzecznie (jutro zaczynamy 27 tc). To dobrze, źle, czy obojętnie? Lekarz nic na ten temat nie wspominał, a ja nie pytałam, bo nie sądziłam, że to ważne.
jeszcze ma czas sie obrócić.

Cytat:
Napisane przez Shine01 Pokaż wiadomość
Ostatnio udalo nam sie kupic posciel dla Marcinka
zaplacilismy w sumie 260zl, za rzeczy o wartosci 600zl!!!

2*posciel 4 elementy(ochraniacz, baldachim, poszewki):
jeden komplet Drewex (mis ogrodnik, na niebieskim tle i z niebieskimi tasiemkami),
2 komplet Alvi ( na foto sa owieczki, my mamy takie wlasnie niebiesko zolte, ale w biedronki, ktore wygladaja jak dzidziusie!)

rozek Drewex taki jak na foto i przescieradlo z falbana Gluck, niebieskie w drobne biale kwiatki

wszystko bawelna

kupione normalnie w sklepie, przecenione bo mialy opakowania po przejsciach i nikt by tego nie kupil w normalnej cenie, a w srodku nowa, czysciutka, firmowa posciel
ale super promocja Wam sie trafiła.

Wklejam jedną z fotek z wczorajszego pleneru.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg cz-b.jpg (136,1 KB, 51 załadowań)

moje różności
moje decoupage
preferencje
serwetki na wymianę
DDosiek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 15:01   #3245
kashin
Raczkowanie

GG do kashin

Dziewczyny, załamujecie mnie. Nie było mnie dobę a tu już 7 stron bodajże do czytania Dzisiaj Matylda nie kopie, tylko zdaje się chce mi wywiercić dziurę po lewej stronie brzucha.

Mam pytanie. A nawet dwa.
1. Czy któraś ma skurcze Braxtona-Hicksa? Od kilku dni twardniej mi brzuch i wydaje mi się że to właśnie to. Nie boli. W poniedziałek idę do gina, więc się wszystkiego dowiem, ale poniedziałek jest dopiero za 3 dni, więc mi się będzie dłużyło.
2. Produkujecie już siarę? Pierwszy raz zaczęłam przeciekać 26 kwietnia i od tego czasu leci ze mnie coraz mocniej. Co dziwne tylko z prawej piersi, z lewej tylko gdy ucisnę brodawkę. W dodatku zdarza się że wydzielina jest zabarwiona na "oczo***ny" pomarańcz. Tylko ja tak mam, czy są inne podobne zdziwione?

Do wszystkich wcześniejszych wypowiedzi odnieść się nie jestem w stanie, ale na kilka się wypowiem.

Co do alkoholu - FAS jest dla mnie takim odstraszaczem, że nie piję i już. Wino mam w lodówce, ale stoi dla koleżanki, która mnie odwiedza. Zastanawia mnie jeszcze fakt, że przecież w restauracjach dodają np. do sosów czy zup. Nie zawsze uwzględniają to w menu. I co wtedy?

Cytat:
Jeżeli chodzi o zakupy to dzisiaj przyszła kolejna paczka z allegro z ciuszkami mogę je oglądać godzinami Niestety moją radość zmąciła wizyta koleżanki, która jest mamą 10 miesięcznych bliźniaków. Koleżanka powiedziała, że niepotrzebnie kupiłam body z krótkim rękawem, bo we wrześniu mi się nie przydadzą i że niepotrzebnie pajace kupowałam, że dzieci najlepiej jak się ubiera w body plus rajstopki/spodnie. Ech... człowiek chyba sam się musi przekonać co mu najbardziej pasuje, bo każdy coś innego radzi.
Jestem wielką fanką zakupów na allegro. Raz stoczyłam bój o paczkę ciuszków w rozmiarze 0-6 miesięcy i dostałam 80 sztuk różnych ciuszków, w tym kombinezonów i kłaczatych pajaców Najwięcej jest ciuszków w rozmiarach 62 i 68, dużo śpiochów i pajaców, sukienki trzy, zatem praktycznie. Na sukienki przyjdzie jeszcze czas (tak sobie powiedziałam, o!), tymczasem chciałam mieć pewność że baza jest. Póki nie będę miała ostatnich pomiarów i badań nie będę kupować dużo ubranek w rozmiarze 56, bo nie wiem jak duże Maleństwo się nam urodzi. Mój ojciec miał ponad 5 kg, ja z kolei już 3 170 g, więc trudno stwierdzić jaka tendencja będzie się utrzymywać. Hihihihi

Cytat:
Mnie też mama na tetrę namawia, bo mówi, że chłopcom się interesy przegrzewają w pampersach, ale jeszcze nie wiem czy dam radę. Jestem ogólnie mega brzydliwą osobą, szybko robi mi się niedobrze. Potrafię np. słuchając obrzydliwych opowieści pobiec do wc i oddać obiad.
Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość
Ja chyba bym się zdecydowała na suszarkę gdybym miała używać tetrowych pieluch. Co do zużycia prądu samej suszarki to się nie znam, ale samo pranie pieluch tetrowych w pralce wychodzi cenowo podobnie do kupna pampersów.
Cytat:
Mam pytanie dziewczyny, bo widzę, że chcecie używać pieluszek wielorazowych . My również skłaniamy się do tego z różnych względów ( oczywiście pampersik na spacerek itp )
Teściowa namawia mnie na zakup suszarki w związku z praniem pieluszek( to będzie jednak zima, więc nie ma słonka które szybko wysuszy...) , mówi, że nawet codzienne pranie i suszenie w suszarce pieluszek wychodzi taniej niż stałe używanie pampersów... no i się zastanawiam...jak myślicie?
Dziewczyny, oprócz tetry są inne pieluchy wielorazowe. Sama dowiedziałam się o nich dopiero niedawno. Są takie cuda-wianki, że mi się to nawet nie śniło: muślinowe/tetrowe, składane, formowane, z otulaczem, all-in-one, z kieszonką, z bambusem, kokosem, kompostowane i kto jakie jeszcze.
Nie chcę używać pampersów, bo primo - również naczytałam się o szkodliwym działaniu substancji zawartych w pieluchach na narządy dzieci, szczególnie chłopców; secundo - byłoby miło gdyby córa szybko z pieluch zrezygnowała, a z przysłowiowymi pampersami trwa to dłużej; tertio - staram si prowadzić jak najbardziej ekologiczny tryb życia i fakt, że miałabym zaśmiecić ziemię, po której stąpam i po której mają chodzić mojej dzieci kolejną toną śmierdzącej kupy (haha) śmieci, wcale ale to wcale mi się nie podoba.

Cytat:
Napisane przez Orzeszek.1 Pokaż wiadomość
Co do używania pamperów - jestem jak najbardziej ZA!!! Przy takim maluszku i tak będzie codziennie mnóstwo prania, a jak jeszcze dojdzie do tego 10-20 pieluch tetrowych dziennie (albo i więcej) to można się pochlastać. W naszym przypadku Gabi zużywała 7-10 pieluch dziennie - to na prawdę jest ogromny wydatek, bo takie pampery nie kosztują mało, ale jakby się zastanowić i obliczyć energię zużytą na pranie i prasowanie pieluch+koszt zakupu proszku+ilość wody do prania+czas to i tak moim zdaniem wyjdzie na to samo ) Także jak kto woli, ja jestem chyba bardziej leniwa i pamper dla mnie to istne zbawienie, zamiast ślęczeć nad prasowaniem pieluch, czas ten poświęcam(/łam) dziecku lub odpoczynkowi gdy dziecko śpi.
A ja się nie zgodzę. Do samego wyprodukowania pampersa potrzeba OGROMNEJ ilości wody i innych chemikaliów, zatem dodając do tego pranie, suszenie i ew. prasowanie to bilans i tak wychodzi na korzyść wielorazowych. Dodam, że nie mam suszarki ani pralko-suszarki i nie będę ich kupować. Pranie robi się samo praktycznie, kupy malucha wcale nie trzeba zbierać, jeśli stosuje się jednorazowe podkłady, które zwyczajnie można wrzucić do sedesu i spłukać. No i kupa ląduje tam gdzie powinna, a nie na śmietnisku, gdzie produkuje bombę ekologiczną. Poza tym tetra np. nie schnie bardzo długo. Mieszkania ogromnego nie mam, suszarka będzie stała w korytarzu a ja jakoś to przeżyję.

Cytat:
Napisane przez woman31 Pokaż wiadomość
ale mnie zmartwilas a tak sie napalilam na ten wozek. a teraz od poczatku poszukiwania wozka. zalezy mi na duzych kolkach pompowanych o tej samej wielkosci.
Zdecydowaliśmy się na wózek Teutonia Elegance. Wygląd wózka był dla mnie sprawą najmniej ważną, chodziło mi właśnie o duże kółka, szybkie i łatwe składanie stelaża do małych rozmiarów (nie mamy rodzinnego samochodu) i o względnie dużą gondolę. Właściwie byliśmy zdecydowani na Mutsy, bo najpierw chciałam skrętne przednie kółka, ale ostatecznie kupiliśmy ten, bo zwyczajnie trafiła nam się okazja odkupienia go w śmiesznie niskiej cenie od znajomego znajomego Wózek w realu okazał się wspaniały, ma wygodny druciany koszyk i wyjmowaną torbę na zakupy, chromowany stelaż i koła, a w dodatku jest w idealnym stanie. Żeby było fajniej dostaliśmy jeszcze gratis fotelik Recaro Profi Plus. Tak więc z wózkiem się nam udało.

Cytat:
Napisane przez Olga Pokaż wiadomość
A mam takie nietypowe pyt: czy każda z Was tak konkretnie zdaje sobie sprawe z tego ze jest w ciązy? Bo ja mam z tym maly problem, choc bardzo sie ciesze to jakos tak nie zawsze to dociera. Widze rosnący brzuszek, czuję je, ale to tak jakby bylo gdzies obok mnie...
Wiesz, do mnie też jeszcze jakoś to nie dociera. To pewnie dlatego że to pierwsze dziecko i to wszystko jest takie nierealne. Wciąż ją czuję, zresztą moje ciało się zmieniło, życie i cała reszta też, ale nadal jest to dla mnie niewyobrażalne.

TŻ zabrał się za robienie poprawek w mieszkaniu. Chyba do niego zaczyna jednak docierać, że jak się maluch pojawi to nie będzie miał czasu, no i ze szlifowaniem tego i owego trzeba będzie poczekać. Zuch chłopak!

Edytowane przez kashin
Czas edycji: 2009-06-12 o 15:06
kashin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 15:14   #3246
Fasoleczk4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kashin Pokaż wiadomość
Dziewczyny, załamujecie mnie. Nie było mnie dobę a tu już 7 stron bodajże do czytania Dzisiaj Matylda nie kopie, tylko zdaje się chce mi wywiercić dziurę po lewej stronie brzucha.

1. Czy któraś ma skurcze Braxtona-Hicksa? Od kilku dni twardniej mi brzuch i wydaje mi się że to właśnie to. Nie boli. W poniedziałek idę do gina, więc się wszystkiego dowiem, ale poniedziałek jest dopiero za 3 dni, więc mi się będzie dłużyło.
2. Produkujecie już siarę? Pierwszy raz zaczęłam przeciekać 26 kwietnia i od tego czasu leci ze mnie coraz mocniej. Co dziwne tylko z prawej piersi, z lewej tylko gdy ucisnę brodawkę. W dodatku zdarza się że wydzielina jest zabarwiona na "oczo***ny" pomarańcz. Tylko ja tak mam, czy są inne podobne zdziwione?
Ja mam, a właściwie miałam bardzo silne te skurcze. Lekarza kazał brać nospe jesli są mocne i mam magnez (magnefar b6) 2 razy dziennie po 2 tabletki.

Siary nie produkuje, nawet jak naciskam to też nie leci :/ ale może to lepiej, chyba jeszcze mam czas ...

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-06-12, 15:21   #3247
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

Cytat:
Napisane przez DDosiek Pokaż wiadomość
Wklejam jedną z fotek z wczorajszego pleneru.
śliczne zdjęcie Widać, że sesja się udała

Ja już po obiadku i kuchennych bojach, idę się trochę położyć, bo jakaś senność mnie bierze

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 15:25   #3248
Nika1980
Zakorzenienie

ćwiczonka zrobiłam, relaksacje też a teraz trzeba domek ogarnąć.

Cytat:
w moim dzisiejszym menu, pora na kawałek domowego piernika ze szklanką mleka
na szczęście to dopiero dziś mój drugi posiłek konkretny
oprócz owoców rzecz jasna
Aliisanko, ale ty kochanie jedz też mięsko i sery....tłuszcze są potrzebne, serio... czy wiesz , że niektóre witaminy wchłaniają się tylko jak im towarzyszą tłuszcze? obiecaj mi kochana, że będziesz jeść! w mojej mądrej książce pisze że podstawą diety ciążowej powinny być węglowodany, czyli pieczywko, ryż, makaron, ziemniaczki, płatki...

Cytat:
Co do alkoholu - FAS jest dla mnie takim odstraszaczem, że nie piję i już. Wino mam w lodówce, ale stoi dla koleżanki, która mnie odwiedza. Zastanawia mnie jeszcze fakt, że przecież w restauracjach dodają np. do sosów czy zup. Nie zawsze uwzględniają to w menu. I co wtedy?

Dziewczyny, oprócz tetry są inne pieluchy wielorazowe. Sama dowiedziałam się o nich dopiero niedawno. Są takie cuda-wianki, że mi się to nawet nie śniło: muślinowe/tetrowe, składane, formowane, z otulaczem, all-in-one, z kieszonką, z bambusem, kokosem, kompostowane i kto jakie jeszcze.
Nie chcę używać pampersów, bo primo - również naczytałam się o szkodliwym działaniu substancji zawartych w pieluchach na narządy dzieci, szczególnie chłopców; secundo - byłoby miło gdyby córa szybko z pieluch zrezygnowała, a z przysłowiowymi pampersami trwa to dłużej; tertio - staram si prowadzić jak najbardziej ekologiczny tryb życia i fakt, że miałabym zaśmiecić ziemię, po której stąpam i po której mają chodzić mojej dzieci kolejną toną śmierdzącej kupy (haha) śmieci, wcale ale to wcale mi się nie podoba.

A ja się nie zgodzę. Do samego wyprodukowania pampersa potrzeba OGROMNEJ ilości wody i innych chemikaliów, zatem dodając do tego pranie, suszenie i ew. prasowanie to bilans i tak wychodzi na korzyść wielorazowych. Dodam, że nie mam suszarki ani pralko-suszarki i nie będę ich kupować. Pranie robi się samo praktycznie, kupy malucha wcale nie trzeba zbierać, jeśli stosuje się jednorazowe podkłady, które zwyczajnie można wrzucić do sedesu i spłukać. No i kupa ląduje tam gdzie powinna, a nie na śmietnisku, gdzie produkuje bombę ekologiczną. Poza tym tetra np. nie schnie bardzo długo. Mieszkania ogromnego nie mam, suszarka będzie stała w korytarzu a ja jakoś to przeżyję.
z tego c owiem alkohol ulatnia się w procesie gotowania ( np wtedy gdy dodaje się wino do mięs , lub gorących sosów...

no argument a ekologiczną bombą też mnie przekonuje ale zakupię papmpersy na spacerki, wyjazdy itp mam nadzieje, że matka ziemia mi wybaczy

Okruszek rosnie tp: 28 marzec 2012

http://lbdf.lilypie.com/fVxPp2.png
Nika1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 15:47   #3249
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

Cytat:
Aliisanko, ale ty kochanie jedz też mięsko i sery....tłuszcze są potrzebne, serio... czy wiesz , że niektóre witaminy wchłaniają się tylko jak im towarzyszą tłuszcze? obiecaj mi kochana, że będziesz jeść! w mojej mądrej książce pisze że podstawą diety ciążowej powinny być węglowodany, czyli pieczywko, ryż, makaron, ziemniaczki, płatki...
Nikuś, obiecuje Skarbie
w końcu mam tam jakieś Swoje ulubione sery żółte, i swojskie wędlinki jakoś zacznę się przełamywać w końcu po ciąży zawsze można zgubić zbędne kilogramy
..Iskierką malutką..

Stary 2009-06-12, 15:52   #3250
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Nikuś, obiecuje Skarbie
w końcu mam tam jakieś Swoje ulubione sery żółte, i swojskie wędlinki jakoś zacznę się przełamywać w końcu po ciąży zawsze można zgubić zbędne kilogramy
w jednej gazecie lda ciężarnych przeczytałam ważne zdanie: myśl o swojej wadze , ale nie o swojej linii!
czyli nie wolno oczywiście tyć niewiadomo ile, ale trzeba jeść i to jeść w sposób urozmaicony.
chlebek - jak nie biały to ciemny z ziarnami, wędlinka, serek, mleczko, jogurt, ziemniaczki, makaron, warzywko, owocek i duuuuużo pić wody szczególnie - dlatego, że to wpływa na wody płodowe i pomaga w zapobiegać opuchnięciom w ciąży

Stary 2009-06-12, 15:53   #3251
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Shine01 Pokaż wiadomość

jeden komplet Drewex (mis ogrodnik, na niebieskim tle i z niebieskimi tasiemkami),
2 komplet Alvi ( na foto sa owieczki, my mamy takie wlasnie niebiesko zolte, ale w biedronki, ktore wygladaja jak dzidziusie!)

rozek Drewex taki jak na foto i przescieradlo z falbana Gluck, niebieskie w drobne biale kwiatki

wszystko bawelna

kupione normalnie w sklepie, przecenione bo mialy opakowania po przejsciach i nikt by tego nie kupil w normalnej cenie, a w srodku nowa, czysciutka, firmowa posciel
Śliczna pościel i cena faktycznie akceptowalna

Cytat:
(...)Wklejam jedną z fotek z wczorajszego pleneru.
Ładna z Ciebie mama!

Cytat:

(...)

(...)
Mnie nie było prawie tydzień... to dopiero miałam zaległości.

Pytania
1. Miałam skurcze B-H od 21 tc dopóki nie dostałam fenotrelolu. Teraz to już nic się mi tam nie rusza...
2. Na szczęście jeszcze nie przeciekam

Tym czy dodają alkohol do sosów czy nie w ogóle się nie przejmuj. Etanol ma temperaturę wrzenia 78 stopni. Po zagotowaniu nic go tam nie zostaje.
Nie wyobrażam sobie upiec golonkę i nie polewac jej piwem
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 15:53   #3252
aliisanka
Wtajemniczenie

GG do aliisanka

no właśnie do wody wciąż się zmuszam, mam szklankę 0,4 l i odliczam ile dziennie wypijam, i tak staram się ok 1,5 litra bo od soków mnie odrzuciło
lecę coś dalej sprzątać
..Iskierką malutką..

Stary 2009-06-12, 15:55   #3253
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

Tym czy dodają alkohol do sosów czy nie w ogóle się nie przejmuj. Etanol ma temperaturę wrzenia 78 stopni. Po zagotowaniu nic go tam nie zostaje.
Nie wyobrażam sobie upiec golonkę i nie polewac jej piwem
o właśnie, wiedziałam, że coś takiego słyszałam dzięki Foczko za precyzyjną odpowiedź!
zmykam ogarniać domek, bo sam nie chce się ogarnąć...dlaczego?

Stary 2009-06-12, 15:57   #3254
Fasoleczk4
Rozeznanie

Cytat:
no właśnie do wody wciąż się zmuszam, mam szklankę 0,4 l i odliczam ile dziennie wypijam, i tak staram się ok 1,5 litra bo od soków mnie odrzuciło
lecę coś dalej sprzątać
ja dziennie wypijam dwie butelki wody 1,5 litrowej i do tego trzy herbaty i często litr soku ... nic dziwnego, że sikam co 5 minut ...

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-06-12, 16:16   #3255
Foka29
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Fasoleczk4 Pokaż wiadomość
ja dziennie wypijam dwie butelki wody 1,5 litrowej i do tego trzy herbaty i często litr soku ... nic dziwnego, że sikam co 5 minut ...
Ja też 2 duże butelki wody dziennie opróżniam, myślałam, że tylko ja tak mam

Do tego z rana mała kawka, potem jakiś soczek, czasem mleko do ciastek. Wychodzi mi koło 4 litrów dziennie. No i tez co chwila sikam... nawet w nocy
Zresztą ja w nocy też popijam. Woda od zawsze jest stałym elementem wystroju sypialni.
No i nic nie moge z tym zrobic. Próbowałam na wieczór ograniczac trochę picie, ale byłam uschnięta i wsciekła, więc też spac nie mogłam.
Foka29 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 16:43   #3256
zartownis
Zadomowienie

Hej
Przyszlam sie do Was pouzalac, od kilku dni meczy mnie straszna zgaga, juz nie wiem co mam robic. Przez ostatnie dni meczyla mnie tylko wieczorami, a dzis juz w nocy i znowu od jakiejs 15 00
Po drugie juz obiecalam malemu, ze jak tylko sie urodzi dostanie od matki wciry na dziendobry. Juz nie moge z nim wytrzymac, dobrze jak siedze lub leze, ale jak zaczynam chodzic (wystarczy, ze krece sie po domu) to mi strasznie co chwile naciska na pecherz. Nie idzie wytrzymac. Najlepiej jak jestem w sklepie na zakupach, to sa momenty, ze idzie sie prawie ...posikac
A to dopiero polowa ciazy

Nie dosc, ze wieczorami kopie jak najety, to i w nocy jak ide sisiu to sie kurdupel od razu budzi i nie moge usnac

Krotko mowiac nie wiem czy po tej ciazy zdecyduje sie na jeszcze jedna, chyba ze znajde matke zastepcza
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 16:57   #3257
Shine01
Raczkowanie

nadrobilam z jedzeniem dwa kiwi, lody zaraz zjem male cisteczko ;p i pora isc do sklepu po cos na surowke
Shine01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 17:48   #3258
Kikunia81
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez precious_81 Pokaż wiadomość

My chcemy używać fotelika tylko do samej jazdy autem - jak widzę na mieście matki z takimi fotelikami na stelażu to się zastanawiam czy to takie zdrowe dla dziecka kilka godzin w foteliku. Już sama jazda autem wystarczy, a potem najwygodniej dla dziecka do wózka.
Są też foteliki - nosidełka, które wpinając do stelaża można rozłożyć zupełnie na płasko. Jeżeli chodzi o pozycję półleżącą to myślę, że nie jest szkodliwa, bo przecież w leżaczku dziecko ma taką samą. Chyba, że leżaczka też nie chcesz używać?

Cytat:
Napisane przez Shine01;1:)2725128

wszystko bawelna

śliczne i rzeczywiście mega okazja

Cytat:
ocet balsamiczny jest za delikatny do marynat, jeśli chodzi o ogórki czy grzybki. najczęściej daje sie go do sałatek i jako dodatek do mięs.
miałam na myśli marynaty do mięsa, albo kiełbasek na grila i do tego używałam balsamicznego (jak jeszcze mięso z mężem jedliśmy), natomiast do sosów używam winnego.

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Hej
Przyszlam sie do Was pouzalac, od kilku dni meczy mnie straszna zgaga, juz nie wiem co mam robic. Przez ostatnie dni meczyla mnie tylko wieczorami, a dzis juz w nocy i znowu od jakiejs 15 00
Po drugie juz obiecalam malemu, ze jak tylko sie urodzi dostanie od matki wciry na dziendobry. Juz nie moge z nim wytrzymac, dobrze jak siedze lub leze, ale jak zaczynam chodzic (wystarczy, ze krece sie po domu) to mi strasznie co chwile naciska na pecherz. Nie idzie wytrzymac. Najlepiej jak jestem w sklepie na zakupach, to sa momenty, ze idzie sie prawie ...posikac

Nie dosc, ze wieczorami kopie jak najety, to i w nocy jak ide sisiu to sie kurdupel od razu budzi i nie moge usnac

Krotko mowiac nie wiem czy po tej ciazy zdecyduje sie na jeszcze jedna, chyba ze znajde matke zastepcza
mój synuś też uwielbia naciskać na mój pęcherz, czasami sprawdzam czy nie popuściłam

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:40 ----------

Cytat:
ad. 1 Kilka razy też twardniał mi brzuch, ale myślałam, że to z przemęczenia. Wzięłam nospę i magnez.

ad. 2 Ja niestety od kilku tygodni tak i z jednej i z drugiej mi leci, szczególnie w nocy. Rano budzę się z "kółkami" na koszulce U mnie jest to przeźroczysty, lepki płyn. Nie wiem co się tak pospieszyły, ani ich nie duszę, ani nic, a jeszcze 3 miesiące mają...

Czy ktoraś z Was ma skurcze łydek? Bo mi chyba się zaczynają
Kikunia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 18:03   #3259
Fasoleczk4
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zartownis Pokaż wiadomość
Hej

Ja niestety mam tak samo ... dzidzia siedzi na pęcherzu, nawet jak leże, to czasami wymiękam. Co godzinę albo chodze do ubikacji, a jak mam gdzieś wyjść z domu ograniczam jakiekolwiek płyny, bo nawet w drodze do sklepu szukam kibelka na uczelni w czasie wykładów wychodze po kilka razy do ubikacji . To jest męczące, szczególnie w nocy, bo wstaje około 5 razy i to z tak pełnym pęcherzem, że ledwo dochodze do łazienki (na wpół zgięta, bo pęcherz jest aż tak pełny, albo niuniek na nim siedzi)

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-06-12, 18:10   #3260
Nika1980
Zakorzenienie

Domek lśni, poprasowałam, pogadałam z sąsiadem i teściową przez telefon, zjadłam meksykańskie naleśniki ( ale jestem pełna...)

co do pęcherza to moja mała też czasem mi wymierzy kuksańca tam , albo naciśnie. takie uroki ciąży... w dzień piję dużo więc sikam dużo, na wieczór się ograniczam, bo mnie to wstawanie wykańcza a do tego mała się budzi jak idę na sikanie i kopie

dziś jestem taka podekscytowana mebelkami i fotelem bujanym, że co chwila wchodze do pokoiku małej i patrzę gdzie co poustawiam... i tak się cieszę ceną.
mama mojego męża mu zawsze powtarza : ty się ciesz, że masz taką praktyczną żonę, bo są kobiety , które wszystko muszą mieć nowe dla swoich dzieci... fajną mam teściową , już jej dziś opowiedziałam o mebelkach. ona teraz jedzie na 3 tyg do Francji dawać lekcje gotowania.

Stary 2009-06-12, 18:24   #3261
zartownis
Zadomowienie

Cytat:
Ja niestety mam tak samo ... dzidzia siedzi na pęcherzu, nawet jak leże, to czasami wymiękam. Co godzinę albo chodze do ubikacji, a jak mam gdzieś wyjść z domu ograniczam jakiekolwiek płyny, bo nawet w drodze do sklepu szukam kibelka na uczelni w czasie wykładów wychodze po kilka razy do ubikacji . To jest męczące, szczególnie w nocy, bo wstaje około 5 razy i to z tak pełnym pęcherzem, że ledwo dochodze do łazienki (na wpół zgięta, bo pęcherz jest aż tak pełny, albo niuniek na nim siedzi)
Czeste chodzenie do toalety to normalne, ale mnie sie wydaje, ze on troche za nisko lezy czy cos. Bo nawet jak sie zalatwie i np. chodze od razu mam ucisk na pecherz i wydaje mi sie, ze zaraz sie posiusiam, a po 2-3 min ucisk ustepuje i mi sie nie chce juz do toalety.
Nie wiem czy zrozumiale to opisuje, ale to wydaje mi sie strasznie dziwne, bo chyba nie wszyscy tak maja, sama nie wiem...
Z reszta to samo jest w sklepie lub na spacerze, ze mam ucisk (nie wiem co on tam robi, zrobil sobie chyba worek treningowy z matki pecherza) i w tym momencie nie moge wytrzymac, a potem moge jeszcze kilka godzin np siedziec (bo te uciski mam tylko przy chodzeniu)i nie musze leciec do wc.
Ps. Spisze sobie jeszcze kilka adresow z netu ciekawych domkow i jutro znowu jedziemy ogladac. Wczoraj widzielismy maly domek (kwalifikuje sie do remontu) z duzym ogrodem i jestesmy umowieni na jutro zobaczyc go od srodka, co dziwne, to naprawde maly domek, a cene ma niezla, ale to pewnie przez ten duzy ogrod.
Jakby troche z ceny zeszli to bysmy mogli sie nad nim porzadnie zastanowic.
Pa pa , jutro pewnie zajrze, jak mnie synek nie zameczy

Edytowane przez zartownis
Czas edycji: 2009-06-12 o 18:26
zartownis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 18:27   #3262
Fasoleczk4
Rozeznanie

zartownis mi tez sie wydawalo ze dziecko za nisko lezy ... ale lekarz powiedzial, ze to tylko wrazenie, wiec sie uspokoilam i wiem, ze nie wyleci :P

Ja mieszkam z rodzicami ... mamy dwa pokoje, i dzidzie będę miała cały czas przy sobie w moim pokoju zmienimy tylko ustawienie mebli, dostawimy łóżeczko i szafeczkę no i wyniesiemy klatkę ze szczurkiem ... i wstawimy w drzwiach bramkę, żeby moje koteczki i piesek nie latały po pokoju jak im się podoba
Nika ty oglądasz pokoj, jak co poustawiasz, a ja zaglądam do szafki, w której mam czapeczkę, kaftanik i śpioszki dla dzieciaczka i nie mogę się napatrzeć :P

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ

Edytowane przez Fasoleczk4
Czas edycji: 2009-06-12 o 18:29
Stary 2009-06-12, 18:33   #3263
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:

Ja mieszkam z rodzicami ... mamy dwa pokoje, i dzidzie będę miała cały czas przy sobie w moim pokoju zmienimy tylko ustawienie mebli, dostawimy łóżeczko i szafeczkę no i wyniesiemy klatkę ze szczurkiem ... i wstawimy w drzwiach bramkę, żeby moje koteczki i piesek nie latały po pokoju jak im się podoba
Nika ty oglądasz pokoj, jak co poustawiasz, a ja zaglądam do szafki, w której mam czapeczkę, kaftanik i śpioszki dla dzieciaczka i nie mogę się napatrzeć :P
u mnie jeszcze wszystkie ciuszki leżą na szafce w pokoiku , bo na mebelki małej poczekamy. na wszystko przyjdzie czas...
ja właśnie korzystając z wolnego wieczorku wzięłam się za gitarkę , pośpiewam troszkę malutkiej , w końcu z dnia na dzień coraz lepiej słyszy, bo kostka w jej uszkach twardnieje , dzięki czemu słuch się poprawia i wyostrza
niech ma dziecko przyjemną stymulację choć nie wiem czy mozna to powiedzieć o moim spiewaniu....

Stary 2009-06-12, 18:43   #3264
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Domek lśni, poprasowałam, pogadałam z sąsiadem i teściową przez telefon, zjadłam meksykańskie naleśniki ( ale jestem pełna...)

co do pęcherza to moja mała też czasem mi wymierzy kuksańca tam , albo naciśnie. takie uroki ciąży... w dzień piję dużo więc sikam dużo, na wieczór się ograniczam, bo mnie to wstawanie wykańcza a do tego mała się budzi jak idę na sikanie i kopie

dziś jestem taka podekscytowana mebelkami i fotelem bujanym, że co chwila wchodze do pokoiku małej i patrzę gdzie co poustawiam... i tak się cieszę ceną.
mama mojego męża mu zawsze powtarza : ty się ciesz, że masz taką praktyczną żonę, bo są kobiety , które wszystko muszą mieć nowe dla swoich dzieci... fajną mam teściową , już jej dziś opowiedziałam o mebelkach. ona teraz jedzie na 3 tyg do Francji dawać lekcje gotowania.
My z teściową może nie funkcjonujemy na przyjacielskim gruncie, ale zawsze mojemu powtarza i ludziom naokoło, że ma bardzo praktyczną synową. No i teściowa moją kuchnię chwali (nie przepadam za gotowaniem i robię wszystko na oko i po swojemu, ale zawsze wychodzi). przywiozłam dzisiaj 8 (OSIEM) reklamówek ubranek dla maleństwa, także koniec już z zakupowym szaleństwem... Teściowa też od kogoś dostała i chociaż szwagierka też w ciąży to ja się załapie bo ona musi mieć wszystko nowe. No a ja już tak mam, że zawsze szukam okazji. Zresztą jak popatrzałam ile tych ubranek jest i sobie pomyślałam ile musiałabym za nie zapłacić to włosy mi się na głowie zjeżyły No i mebelki też planuję zakupić używane.

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Cytat:
zartownis mi tez sie wydawalo ze dziecko za nisko lezy ... ale lekarz powiedzial, ze to tylko wrazenie, wiec sie uspokoilam i wiem, ze nie wyleci :P

Ja dzisiaj od siostry ubranka przywiozłam i 2 godziny je oglądałam... małż się ze mnie śmiał, zwłaszcza jak co chwilę krzyczałam <<a zobacz to-jakie słodkie>>
19martusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 18:45   #3265
Fasoleczk4
Rozeznanie

to ja mam trzy rzeczy dla maluszka ......
jeju ... czy ja potem ze wszystkim zdaże?
w tym miesiącu mam zamiar kupić sobie wersalkę i dywan, a dopiero w lipcu inwestować w dziecko ...

111 dni bez słodyczy
111 dni bez fastfoodów
111 dni wytrwałej diety
111 dni i będzie OKEJ
Stary 2009-06-12, 18:47   #3266
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
Ja też 2 duże butelki wody dziennie opróżniam, myślałam, że tylko ja tak mam

Do tego z rana mała kawka, potem jakiś soczek, czasem mleko do ciastek. Wychodzi mi koło 4 litrów dziennie. No i tez co chwila sikam... nawet w nocy
Zresztą ja w nocy też popijam. Woda od zawsze jest stałym elementem wystroju sypialni.
No i nic nie moge z tym zrobic. Próbowałam na wieczór ograniczac trochę picie, ale byłam uschnięta i wsciekła, więc też spac nie mogłam.
Mam taki sam repertuar płynów. I tak jak ty wodę przy łóżku trzymam

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:45 ----------

Cytat:
w tym miesiącu mam zamiar kupić sobie wersalkę i dywan, a dopiero w lipcu inwestować w dziecko ...
My w licu łóżeczko zamierzamy kupić. Chociaż ja dalej nad kołyską się zastanawiam i nie wiem... no i torbę do szpitala na kółkach.
Stary 2009-06-12, 18:59   #3267
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
My z teściową może nie funkcjonujemy na przyjacielskim gruncie, ale zawsze mojemu powtarza i ludziom naokoło, że ma bardzo praktyczną synową. No i teściowa moją kuchnię chwali (nie przepadam za gotowaniem i robię wszystko na oko i po swojemu, ale zawsze wychodzi). przywiozłam dzisiaj 8 (OSIEM) reklamówek ubranek dla maleństwa, także koniec już z zakupowym szaleństwem... Teściowa też od kogoś dostała i chociaż szwagierka też w ciąży to ja się załapie bo ona musi mieć wszystko nowe. No a ja już tak mam, że zawsze szukam okazji. Zresztą jak popatrzałam ile tych ubranek jest i sobie pomyślałam ile musiałabym za nie zapłacić to włosy mi się na głowie zjeżyły No i mebelki też planuję zakupić używane.

---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:39 ----------

Ja dzisiaj od siostry ubranka przywiozłam i 2 godziny je oglądałam... małż się ze mnie śmiał, zwłaszcza jak co chwilę krzyczałam <<a zobacz to-jakie słodkie>>
ja mam tak samo- uważam, że jeśli coś mozna kupić taniej to trzeba chwytać okazję. oczywiście nie na zasadzie, żeby jakieś "badziewie" kupować tylko dlatego, że jest tańsze, ale takie rzeczy jak wózki, mebelki , ubranka dla maluszków to są zwykle naprawdę niezniszczone rzeczy i warto się rozejrzeć za używanymi.
większość naszych znajomych ( nawet szef mojego męża, który należy jednak do bogatych ludzi) kupiła np wózki i mebelki używane, dlatego, że ich ceny nowych w Holandii są po prostu śmieszne.

wooooow 8 reklamówek! kochana to ty jak swojego bobasa odchowasz to możesz lumpek otworzyć ale fajnie, że masz taką teściową.

moja teściowa jest przekochana i żyjemy po przyjacielsku.

mój mąż zawsze pyta: dlaczego moja mama jak dzwoni to z tobą rozmawia godzinę, a ze mną 10 minut?

Cytat:
musisz zdążyć będzie dobrze

mam pytanie: dlaczego torba do szpitala ma być na kółkach????

Stary 2009-06-12, 19:14   #3268
19martusia86
Zadomowienie

Cytat:
ja mam tak samo- uważam, że jeśli coś mozna kupić taniej to trzeba chwytać okazję. oczywiście nie na zasadzie, żeby jakieś "badziewie" kupować tylko dlatego, że jest tańsze, ale takie rzeczy jak wózki, mebelki , ubranka dla maluszków to są zwykle naprawdę niezniszczone rzeczy i warto się rozejrzeć za używanymi.
większość naszych znajomych ( nawet szef mojego męża, który należy jednak do bogatych ludzi) kupiła np wózki i mebelki używane, dlatego, że ich ceny nowych w Holandii są po prostu śmieszne.

wooooow 8 reklamówek! kochana to ty jak swojego bobasa odchowasz to możesz lumpek otworzyć ale fajnie, że masz taką teściową.

moja teściowa jest przekochana i żyjemy po przyjacielsku.

mój mąż zawsze pyta: dlaczego moja mama jak dzwoni to z tobą rozmawia godzinę, a ze mną 10 minut?

musisz zdążyć będzie dobrze

mam pytanie: dlaczego torba do szpitala ma być na kółkach????
Może i nie kupowała bym na kółkach, ale potrzebna mi taka mniejsza walizka na same moje rzeczy na krótkie wypady. A co do ubranek to od teściowej dopiero zabierzemy a te 8 reklamówek od siostry dostałam dzisiaj.
Stary 2009-06-12, 19:20   #3269
III78
Raczkowanie

Fajnie, że istnieje coś takiego jak forum mamuś w ciąży. Bo gdyby nie to, to chyba schizy bym miała. A to że coś mnie kłuje, a że macica się napina, że brzuch za duży, że nie wiadomo jaki wózek, ciuszki. A tak, zawsze któraś się lekarza zapyta, i napisze na forum, pocieszy że jeszcze czas na zakupy, jaki wózek wybrać. No... dosyć mojego rozczulania, to chyba efekt ciąży...

A my zakupki grubsze typu wózek, łóżeczko robimy w sierpniu i jak na razie podczytuję sobie tutaj o zaletach i wadach...
III78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-12, 19:23   #3270
Nika1980
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 19martusia86 Pokaż wiadomość
Może i nie kupowała bym na kółkach, ale potrzebna mi taka mniejsza walizka na same moje rzeczy na krótkie wypady. A co do ubranek to od teściowej dopiero zabierzemy a te 8 reklamówek od siostry dostałam dzisiaj.
niech żyje czytanie ze zrozumieniem przepraszam

Cytat:
Napisane przez III78 Pokaż wiadomość
Fajnie, że istnieje coś takiego jak forum mamuś w ciąży. Bo gdyby nie to, to chyba schizy bym miała. A to że coś mnie kłuje, a że macica się napina, że brzuch za duży, że nie wiadomo jaki wózek, ciuszki. A tak, zawsze któraś się lekarza zapyta, i napisze na forum, pocieszy że jeszcze czas na zakupy, jaki wózek wybrać. No... dosyć mojego rozczulania, to chyba efekt ciąży...

A my zakupki grubsze typu wózek, łóżeczko robimy w sierpniu i jak na razie podczytuję sobie tutaj o zaletach i wadach...
bardzo fajnie, że istnieje takie forum, bo takie bidoczki jak ja co mieszkają heeeen daleko na obczyźnie i nie mają blisko polskich koleżanek, zawsze mogą z kimś poplotkować, wymienić uwagi, podyskutować, podzielić się żalami, smutkami, radościami , poradzić. i wszystko po polsku

ja to się obawiam, że w sierpniu to już będę tylko leżeć do góry brzuchem

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości