|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#22831 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. V
Eloe Pytanko mam do ekspertki
![]() To, że włosy się nie układają, może być wynikiem kryzysu po zmianie pielęgnacji, ale czytałam też o niedoborze protein. Jest jakiś sposób na sprawdzenie, co dolega moim kłakom? No i czy oprócz maziania jajkiem po włosach są jakieś sposoby na dostarczenie im protein? (domowym sposobem, wyjazd za pasem i nie mam kasy na kupowanie czokolwiek)
|
|
#22832 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Zgadzam sie z Jumatt, sam olej kokosowy na pewno się sprawdzi. Jak działają dodatki do niego w Vatice, to nie wiem. Ale myślę sobie, że zawsze możesz sama z czymś zmieszać olej, np. z olejem rycynowym, miodem, olejem migdałowym, cytryną i też będziesz miała olej z dodatkami ![]() Jeśli zależy Ci na stosowaniu ziół - to możesz sobie robić z nich płukanki. Więcej znajdziesz tutaj. Cytat:
U mnie się sprawdzał w każdych warunkach i w każdym stanie włosów ![]() Cytat:
Wydaje mi się, że włosy Ci się obciążyły, bo trochę za dużo produktów nałożyłaś już po umyciu włosów. Naliczyłam się 5 produktów - to jest moim zdaniem sporo (nawet, jeśli dawałaś je w niewielkich ilościach) Ja bym się chyba ograniczyła do lakieru, żel lnianego i czegoś, co Ci ładnie wydobywa skręt (żeby uniknąć obciążenia - choć tego obciążenia na zdjęciu nie widać |
|||
|
|
|
#22833 | |||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Jeśli o odzywce d/s to też zalezy, jaka maska. Przykład: kilka z nas robiło kurację proteinową (Rybiorek, Msk, Syrenka i ja), którą można potraktować jako maskę. Po niej nakładałyśmy wysoce emolientową odżywkę d/s. Na koniec odżywkę b/s, by zabezpieczyć włosy. Cytat:
Zgodnie z badaniami BASF PVP to Luviskol. Jest ich 5-7 rodzajów, dzięki czemu siła żelu do włosów może skutecznie się różnić. Niestety nie wiemy, jaki Luviskol został zastosowany przez producenta. Podobna sytuacja jest z VP/VA Copolymerem - jest ich kilka rodzajów i te rodzaje potrzebują różnych rozpuszczalników. Ponieważ nie wiemy, co zastosowano, wolę obrać opcję szamponową, by zmyć to z włosów. Oczywiście bez przesady - nie zalecam mycia szamponem po każdorazowym zastosowaniu. Jednak nie uważam, by całkowita rezygnacja z szamponu była dobra. Nadto odsyłam do wypowiedzi jednej z forumowiczek - Kosmetolog1: wypowiedź 1 oraz wypowiedź 2. Nie twierdzę, że PVP czy VP/VA całkowicie zablokują dostęp substancji odżywczych oraz, że nabudują się od razu. Na to potrzeba czasu. Jednak trzeba mieć świadomośc, że nie wiemy, co naprawdę jest w żelu czy stylizatorze i dlatego warto od czasu do czasu zrobić oczyszczanie. Cytat:
Spójrzmy na to też z innej strony - jeśli mamy bardzo porowate lub zniszczone włosy, to czy i ta pewność nie będzie zachwiana? Czy po prostu nie wypłuczemy sobie cennych składników i wówczas każda odżywka długoterminowa nie będzie krótkoterminową? Cytat:
Cytat:
Cytat:
A nafta? Można prosić o jakieś informacje w temacie? ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i wiele mówiące rysuneczki Cytat:
) i widzę, jak pojaśniały. Poza tym podoba mnie się Twój wybór - lepsza pielęgnacja niz farbowanie Cytat:
![]() Na ostatni panieński myłam szybko, więc czasu było mało. Użyłam Yes to carrots (dimethicone bardzo daleko w składzie, ale działa cuda) na 20 minut, potem płukanka cytrynowa. Reszta poszła jak zwykle, ale było 15-minutowe arafatkowanie i podsuszanie chłodnym nawiewem suszarki z dyfuzorem. Włosy dosychały podpięte. Na koniec już po delikatnym odgnieceniu spryskałam włosy lakierem, który się wykrusza (Taft fioletowy z pomarańczową nakrętką), ale trzyma zabójczo. W dotyku włosy prze kilka godzin były straszne, ale koło północy (panieński zaczynał się o 20) nie było śladu lakieru za to skręt nadal jak marzenie. Rzeczywiście sporo nie obcięłaś. Uff Ale widać, ze zareagowały na cięcie lekkim rozluźnieniem. Jestem pewna, że po kilku następnych myciach będą znów się lepiej układać. Choć i teraz niczego im nie brakuję ![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21212516]kurcze nie wiedzialam ze nakladac zel na mokre ....ja przewaznie nakladam na parwie suche- w przeciwnym wypadku schna strasznie dlugo [/quote] Ale sposób zależy od Ciebie i od żelu. Ja zwykle żel nakładam na mokre lub mokrymi łapkami. Jednak Kadusa i Fructisa mogę wyłącznie na mokre, zaś Boots, Nivea i Boost TBS spisują się najlepiej na suchych. Cytat:
![]() Myślę też, że masaz saklpu kawą może być fajny. I jestem wyłącznie za kawą mieloną, nie rozpuszczalną. Cytat:
Daj może nieco więcej żelu i postaraj się, by dobrze podeschły. Żel podczas snu nieco się wykruszy, ale dzięki temu, że włosy będa już podsuszone, loki nie powinny się tak odkształcać. Cytat:
|
|
#22834 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ta z dodatkami jest bardzo fajna raczej nie rózni się od tych oleków z samego kokosa Cytat:
nie nałożyłam typowej odżywki b/s a psikacz żel jak puścił to praktycznie zniknął z włosów, a ten lakier jest bardzo leciutki i ten goldwell również Dzisiaj chciałam byc CG ale nie wyszło ... Umyłam włosy odżywką TAK ODŻYWKĄ! Czego nie robię i ku mojemu zaskoczeniu jest fajnie, zainspirowana przez RYBIORKA użyłam do tego Naturii mak i bawełna, po czym nałożyłam younga z babassu (rozczesałam czego też zwykle nie robię w momencie nałożenia odżywki d/s był jeden kołtun straszny ale szczotka z włosia naturalnego go załatwiła bo grzebień nie chciał). Dokładnie wypłukałam odcisnęłam w T-shirt i tu się zapomniałam i spryskałam Goldwellem Curly Twist który ma silikony I tu pytanie do was co to za silikon trisiloxane? I dlaczego ta odżywka ma 2 razy w składzie dimeticone? Potem było ugniatanie z kropelką nivea FC i plunking. Na pół suche nałożyłam troszkę olejku swami. Efekt ok zero obciążenia jakiego spodziewałam się po myciu odżywką włoski lekkie i raczej dobrze oczyszczone ![]() ---------- Dopisano o 10:40 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące." Kwietniowa Mamusia - Maja Edytowane przez kropcia007 Czas edycji: 2010-08-10 o 10:36 |
|||
|
|
|
#22835 |
|
Raczkowanie
|
Hmm, to może ja też zacznę myć odżywką? Spróbuję, ale nie dziś, bo dzisiaj mam zapotrzebowanie na świetne włosy, a a nóż-widelec coś nie wyjdzie i będę wyglądać dziwnie
|
|
#22836 | |||||
|
|
zawstydziłam sięCytat:
By sprawdzić, czy włos potrzebuje protein, przeprowadza się najczesciej test elastyczności (jeden włos rozciąga się w palcach i patrzy, keidy pęknie). Jednak i on nie jest miarodajny, bo jak doszłysmy ostatnio do wniosku - chodzi o równowagę między proteinami a nawilżeniem. Zróbmy więc może w ten sposób: wypisz wszystkie produkty, jakich uzywałas od poczatku cg i sprawdź ich składy pod kątem nawilżaczy (wszelkie humektanty, ekstrakty) oraz protein. Jeśli robiłaś domowe maski, to też je policz. Sprawdź których składników było więcej. Wtedy podejmiemy decyzję, co dalej robić. Problem z włosem polega na tym, że składniki muszą mieć małe czasteczki, by wnikneły do środka. Proteiny są budulcem i im mniejsza cząsteczka, tym lepiej. Jeśli więc okaże się, że proteiny sa potrzebne, to warto sięgnąc po ich hydrolizowane odmiany. Sama uwielbiam keratynę hydrolizowaną. Z powodu wielkości cząsteczki mazianie jajkiem po włosach ma sens, jeśli chcemy podziałać po wierzchu. Dlatego najlepiej sprawdzają się półprodukty jak hydrolizowana keratyna czy hydrolizowany jedwab (choć on może działać różnie...). Po prawdzie kosztuja grosze w ZSK czy na mazidłach, ale są też koszta przesyłki... Jeśli masz mało czasu i kasy, to polecam tę odżywkę - są obie proteiny, sama odżywka kosztuje grosze, ale: - trzeba znaleźć drogerię Natura - trzeba pamiętać, by dodać jakieś emolienty, bo ich mało w odżywce (dokapać kilka kropli rycynki czy jojoby). Czekam jednak na info, czego uzywałaś. |Bardzo ładny efekt Zgadzam się z Małgosią - za dużo produktów do stylizacji. Do tego 2 dość mocno emolientowe odzywki (choć w waxie zagranicznym SLS...) i olej kokosowy Nie ma szans - przedobrzyłaś nieco.Ale za to włosy dostały jedzonko i zabezpieczenie. Wybaczą Ci grzech lakieru Dobrze, ale czy wcześniej sprawdzałas ten zestaw? Całość jest naprawdę ciężka. Nadto końcówki Ci się rozkręciły najpradopodobniej z przedobrzenia, a - z tego, co pamiętam twoje zdjęcia - końcówki rzadko Ci się rozkręcają. Cytat:
Cytat:
Jeśli to pochodna octamethyl cyclotetrasiloxane, to winna po jakimś czasie odparować. Ale nadal nie wiemy po jakim ![]() Jeden z dimethiconów ma PEG przed nazwą. Oznacza to, że jest rozpuszczalny w wodzie. Cytat:
A włosy miałam natłuszczone olejkiem migdałowym. Upięłam i założyłam długasne kolczyki. Było cudnie i nikt nie skojarzył, że włosy są tłuste.Cytat:
|
|
#22837 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki, już się zabieram do przeszukiwania i zapisywania
zaraz też wrzucę do analizy tą odżwkę z oriflame
|
|
#22838 | ||||||
|
|
Cytat:
Poza tym myślę, że to zależy tez od odzywki, bo gdy jest z większą ilością emolientów, to będzie "rosła" w rękach i nadmiar może obciążyć włosy. Pseudofeministka zwykle tak jest, że wierzchnia warstwa jest bardziej zniszczona niż spodnia. Wynika to również z tego powodu, że pocimy sie od skóry. Sebum rozchodzi się więc szybciej po spodniej warstwie, lepiej ją zabezpieczając. To sprawdza sie glównie przy włosach kręconych do 3c czy nawet 3b, wszystkie co wyżej mają ogólny problem z suchością. Withoout a dlaczego nakładasz odżywkę przed myciem? Nie pamiętam składu tego Fructisa, ale z tego, co wiem o Fructisach nie sa one na tyle emolientowe, by obciążać włosy w nadmiarze. Najprawdopodobniej postępując w ten sposób, wymywasz wszystko to, co przyniosła odżywka. Oleje to dobry pomysł, ale zmieniłabym ten nawyk (chyba że przed szamponem jest olej). Podobnie ręcznik - zamień go na cos bawełnianego. Frotte przyczynia się do tworzenia puchu. Brakuje też odżywki bez spłukiwania. Cytat:
Bardzom więc ciekawa, jak się sprawdzi.Cytat:
Wówczas warto wycieniować włosy. Odpowiednio pielęgnowane nie będą się puszyć, a dzięki cieniowaniu skręt będzie ładniejszy i bardziej widoczny (chyba że masz fale, wowczas może byc nieco inaczej). Cytat:
Jak się kręcą, to albo im pomagamy, albo prostujemy keratynowo i udajemy, że nigdy kręcone nie byłyśmy. Cytat:
Przepraszam, ale zniszczone kręcone w ogóle się nie maskują. One się po prostu kręcić nie będą (jeśli mówimy o skrętach typu 2 i 3a) i czego byś na nie nie położyła, to będą wyglądać jak miotła. Przepraszam za dobitne porównanie, ale tak dla mnie wyglądały moje włosy zanim zaczełam o nie właściwie dbać. Cytat:
[1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;21235267]alternatywa dla suszarki [/QUOTE] fajne Swego czasu Rybiorek też nabył coś takiego... Ale w srebrze - kosmiczny Rybiorek
|
|
#22839 | |||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Jeśli zaś masz prostu szampon, to nie trzeba dodawać aspiryny lub sody. Cytat:
Dziękuję Cytat:
W Rossmanie do odżywiania: Garnier z awokado i karite, Fructis dodający objętości bez silikonów do zabezpieczania: obecnie brak, chyba że trafisz na Joannę z Apteczki Babuni Balsam z miodem i proteinami mleka albo jakąkolwiek Joannę Naturię bez spłukiwania do stylizacji: balsam nivea Flexible Curls, żel różowy (dolna półka) lub duży i przeźroczysty. Za dużo - tak po prawdzie - w Rossmanie się nie znajdzie. Małgosiu chyba podczepię linki do Twojego bloga w pigułce każdorazowo przy produktach. Zgadzasz się? Cytat:
To nie kraj jest winien, ale ci, co pragną tylko kasy, kasy, kasy Widać jednak, że coraz więcej przyjaznych produktów pojawia się na rynku kosmetycznym.I są ZSK, BU i mazidła Cytat:
Pewnie można, ale woda zwiększa możliwość wnikania składników do wnętrza włosa. Cytat:
|
|
#22840 | ||
|
|
Cytat:
Raporcik ![]() Cytat:
![]() Dobrze, że wczoraj umyłam włosy.
|
|
#22841 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Skręt na zakręcie - czyli offtopowo o życiu (z falą i lokiem) cz. III
Hej. Chciałabym się przywitać tutaj
Wczoraj umyłam włoski... zawinęłam je w koszulkę, później wtarłam żel z siemienia. Trochę pougniatałam. Zawinęłam na chwilkę w ręcznik, a później podpięłam klamerkami. Szok.. nie spodziewałam się, że moje włoski mogą tak wyglądać. Załącznik 3319902 Załącznik 3319908 Załącznik 3319899 Dwa pierwsze zdjęcia przedstawiają mój wygląd nacodzień. Ostatnie-to co wyczarowałam wczoraj. W sumie nawet, nie wyczarowałam, tylko potraktowałam je tak, jak powinno się traktować kręcone włoski. Co o tym myślicie? Czy teraz jak będę odpowiednio o nie dbać, to będą lokować się jeszcze bardziej? Wybierałam się też do fryzjera na wycieniowanie, to też wzmocni skręt? ![]() Pozdrawiam ![]() P.S. Mam nadzieje, że umieściłam post dobrze. |
|
|
|
#22842 | |
|
Zakorzenienie
|
Czolem falowane i krecone!
Jestem padnieta i wykonczona i jeszcze dlugo nie bede tu regularnie zagladac koszmar ulepszania nowego gniazka trwa......Kropciu kup sobie uniwersalny dyfuzor, zmierz lufe suszarki - srednice i potem jak bedziesz kupowac dyfuzor to te uniwersalne maja przedzial powiedzmy od 4 do 6.5 cm srednicy (najpopularniejszy rozmar suszarek), w srodku sa zabezpieczenia ktore przy szerszej suszarce poprostu sie rozciagaja nie stosuje chwilowo zelu lnianego bo zrobilam za luzny i taki luzniutki kompletnie nie daje efektu, zrobilam ostatnio zgodnie z przepisem bo sie spieszylam i klapa, musze robic gesty to wtedy robi piekne blyszczace loki, ale juz kupilam sobie sitko takie wieksze wiec moze dzisiaj dam rade ugotowac gesciocha (jesli sobie przypomne gdzie wsadzilam len)poza tym dzisiaj zlamalam zasade CG i uzylam stylizatora niezgodnego z CG ale chwilowo zele nie dzialaja, wlosy znow maja kryzys i musze sie z tym pogodzic, powod to cale zamieszanie przeprowadzkowe, brak snu, stres w pracy wiec musialam uzyc jako stylizatora cos lekkiego, padlo na Coffee-Cocount Creme Lite z Curl Junkie (pq-10 i jakis silikon z PEG), kryzys objawia sie tym ze wlosy robia co chca, rano jak wstalam to moj kochany maz obwiescil mi ze mam fryzure na smiglowca no nic, ide uzupelnic codziennik ---------- Dopisano o 11:39 ---------- Poprzedni post napisano o 11:35 ---------- Cytat:
|
|
#22843 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Więc tak...
Zanim zacznę od opisywania wszystkiego po kolei, powiem, że dzisiaj zrobiłam sobie przerwę od Garniera z awokado i karite, zamiast tego wrzuciłam na włosy i skalp odżywkę przeciwłupieżową, później rozczesałam ociekające wodą włosy, zawinęłam (z głową w dół) w koszulkę, a nie w ręcznik jak zwykle, później na mokre z głową w dół wgniotłam pantene b/s i zostawiłam je do całkowitego wyschnięcia i muszę przyznać, że efekt ok. Jak na moje włosy w ciągu ostatnich kilku dni, to naprawdę jest świetnie, może to był klucz do sukcesu- zmiana nawyków po myciu? Mam wyraźne, mocne fale, kilka loczków i wszystkie pasma zaczynają się bardziej skręcać niż falować. Nie użyłam dziś nivea FC, może to też ma jakiś wpływ? W każdym razie, od początku mojej pielęgnacji skrętu (zaczęłam jakieś 3 tyg. temu) używałam: *do olejowania/maski domowej roboty: -dwa, może trzy razy na początku olejowałam skalp i włosy lub same włosy olejem z pestek winogron -trzy razy, może więcej, olejowałam włosy i może raz czy dwa przy tym wymasowałam też skalp oliwą z oliwek -dwa razy nakładałam maskę oliwy z oliwek, miodu (naturalnego, 'domowego' prosto z pasieki) i soku z cytryny *szampony -raz, jeden, jedyny raz szamponu wygładzającego Elseve z proteinami jedwabiu i olejkiem arganowym (chciałam zobaczyć jak zadziała, rozprostował mi włosy więc oddałam koleżance,używałam go wcześniej jak prostowałam włosy) -do codziennego mycia przy OMO używam szamponu przeciwłupieżowego Joanna z rzepą, głównie na skalp (muszę myć włosy codziennie, w przeciwnym razie zaczyna się przetłuszczanie i łupież) *odżywki: -Wykańczałam Timotei do włosów brązowych, ale użwyałam jej tylko na początku, 2-3 razy -Oriflame, chyba z winogronami i jeżówką, prosta odżywka przed myciem, d/s -Oriflame, HairX, przeciwłupieżowa odżywka (wrzuciłam do analizy skład ) d/s-od prawie 2 tyg. Garnier d/s z awokado i masłem karite d/s -równocześnie z Garnierem zaczęłam używać Pantene pro-v Sprężyste loki i fale b/s (w większości wypadków po myciu na wilgotne, czasem na suche włosy jak się puszyły) - o ile ma to jakiś wpływ, przy reanimacji i odświeżaniu skrętu po południu (myję włosy rano) spyskiwałam je wodą wlaną do opakowania z resztkami odżywki z spray'u Elseve Nutri-blask light (używałam jej daaawno przed nowym programem pielęgnacji i lubiłam ją) *stylizacja, wydobycie skrętu: -raz, może dwa na początku pianka Nivea FC -po każdym myciu (może raz, czy dwa odpuściłam) balsam Nivea FC -do reanimacji, najczęściej na lekko zwilżone krem wygładzający (taki fioletowy Sunsilka- jedwabiście gładkie, czy coś w tym stylu) To tyle, wiem, że pełno silikonów, szampon z SLS i wiele innych grzechów, ale to chyba najlepsza pielęgnacja jak na moje możliwości.
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-08-10 o 13:26 |
|
|
|
#22844 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Już miałam wszystko poukładane w głowie, a teraz znowu nic nie wiem ![]() Kationowe w odżywkach drażnią bardziej niż SLS, coco betaine drażni tak jak SLS, SLS+betaina ma zmniejszone działanie drażniące. A glucoside+betaina (jak w szamponie babydream)? Ma zwiększony czy zmniejszony drażniący potencjał? ![]() To ja powyrzucałam dzieciom wszystkie J&J, bo mają SLS, kupiłam Babydream, co by się im włosy nie przesuszały, a tu może się okazać, że to jeszcze gorsze świństwo Wymiękam
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
|
#22845 | ||
|
|
Pytanie
Wracaj już ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Może lekarza tez zakręcimy Volyova przeczytaj wyłącznie o PVP, bo się całkowicie pogubisz. Nie powiem, że K1 nie ma racji, jednak tutaj trzeba przeczytać cały wątek o myciu odzywką, by zrobić zestawienie dotyczące detergentów. Poczekaj na Jumaatt, ona powie więcej o detergentach. Ja ich nie lubię, a duet betaina+SLS działa na moją skórę jak płachta na byka. Powiem Ci jeszcze, że po J&J użytym z początkiem czerwca miesiąc nie mogłam się uporać z pryszczykami na skalpie. Dobrze, ze wyrzuciłaś ![]() So_fantastic przeczytałam i rzeczywiście nie widać u ciebie żadnych protein. Nie ma też nadmiaru humektantów czy nawilżaczy, choć była maska z miodem. Nadal używasz silikonów i trudno powiedzieć konkretnie, że to kryzys. Z drugiej strony - do elementów starj pielęgnacji dodałaś oleje, które mogły się wbudować/nabudować (winogronowy). Czy Twoje włosy wyglądają na przeciążone, pozbawione wigoru? Jeśli tak, proponowałabym raczej umycie ich szamponem - może być ta Joanna, którą masz - i położenie nieco lżejszej odżywki (może zakup Fructis bez silikonów? Powinna być w Rossmanie). Po spłukaniu nałóż balsam FC i daj im szansę. Jeśli to nie pomoże, popróbujemy z proteinami. Ale po Artiste, o której Ci wcześniej pisałam, możesz się śmiało wybrać. ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- FotoAgrafka witaj ![]() Przeniosłam Cię z Oftopa, bo raczej tutaj powinnaś trafić. Na zdjęciach pierwszych widać, że włosy mają tendencję do kręcenia. Świetnie, że spróbowałaś. Jeśli fryzjer nie obetnie za dużo, skręt powinien byc bardziej widoczny po wycieniowaniu. Radziłabym jednak pokombinowac na początek samej plus obowiązkowa lektura naszych bryków - pigułki, FAQ i artykułów (oraz pielęgnacyjnego, gdzie juz jesteś). Ocenimy później, ile włosy potrzebują długości, by się kręcić. Dopiero z taką wiedza można udac się do fryzjera. W przeciwnym razie możesz pozbyć się kręciołków do czasu osiągnięcia odpowiedniej dlugości. Chętnie poczytamy tez o Twojej pielęgnacji. Ta do kręciołków jest inna niż do prostych.
|
|
#22846 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Dzisiaj już efekt ok, jak już wcześniej napisałam. Zamiast Garniera użyłam tej odżywki z Oriflame, no i zmieniłam nawyki po myciu-zamiast w ręcznik zawinęłam w koszulkę, nie czesałam wilgotnych, tylko takie ociekające wodą. Odżywkę b/s wgniatałam z głową w dół , a nie jak zazwyczaj (rozsmarowanie z głową 'w pionie') Nie użyłam dzi Nivea FC, ale myślę, że to nie ma wpływu. Nie zauważyłam, żeby moje włosy były obciążone, może wczoraj były trochę pozbawione wigoru, nie układały się, ale tak mi teraz przyszło do głowy- może to wina tego czesania? Dzisiaj jestem aż zadziwiona efektem, z tyłu na najdłuższych włosach mam parę sprężynek
Muszę jeszcze dodać, że włosy mi się błyszczą jak nigdy, skręt zaczyna się wyżej i nie ma szopy, tylko zdefiniowane fale i luźniejsze loczki, plus kilka sprężynek. Dobrze, bo takich włosów dziś potrebuję- randka
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-08-10 o 14:39 |
|
|
|
#22847 |
|
|
randka!No to za zachowanie włosów ![]() Ty też się zachowuj... zakręcono ![]() Bardzo się cieszę, że nieco zmieniła się reakcja włosów i że zaczyna się pojawiac skręt coraz wyżej Pamiętaj tylko, by nie rezygnowac calkiem z emolientów. No i sięgnij po proteiny za jakiś czas i delikatnie. Nie było ich do tej pory. Podobnie jak humektantów innych niż miód (i pewnie gliceryna czy pantenol w odżywkach)
|
#22848 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
a co do samego goldwella - uzyla go na mnie ostatnia fryzjerka. o ile pamietam strasznie dawał alkoholem, a wlosy mialam po nim posklejane i nieprzyjemne. chyba ze to jakis inny produkt edit - po linku eloe widze, ze to cos innego. to co na mnie psikala fryzjerka na penwo nie bylo dwufazowe, w skladzie wysoko mialo tez gliceryne
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-08-10 o 15:18 |
||
|
|
|
#22849 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Nie dzięki, coby nie zapeszyć
![]() ![]() Jeszcze godzinę do wyjścia muszą wytrzymać, żeby chociaż na początku były ładne. Później niech się dzieje wola nieba ![]() Widzę, że jednak mam 'składnikowe' braki w pielęgnacji. Jak wrócę z wyjazdu wezmę się ostro za wcielanie w życie pielęgnacji bardziej zgodnej z CG i uzupełnianie protein i utrzymanie balansu między nimi i nawilżeniem. Boję się tylko, jak będą wyglądać moje włosy jak przyjdzie wrzesień- szkoła, a co za tym idzie, mycie włosów wieczorem ![]() Anka.d ale z tego co się orientuję, keratynę można kupić tylko w sklepach internetowych, prawda? Kupię keratynę, ale jak wrócę z wyjazdu. Chodziło mi o coś dostępnego 'na już' ,jajkiem nie zamierzałam się bawić. Ale dzięki, dzięki. Chyba keratyna to jednak najlepszy sposób
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-08-10 o 15:06 |
|
|
|
#22850 |
|
Wtajemniczenie
|
so_fantastic - nie tylko
![]() jest pare magicznych miejsc w których mozna kupic je stacjonarnie. nie wiem skad jestes dokladnie, ale jesli randka jest we wrocławiu to mozesz wpaść tutaj: Mydlarnia Wrocławska Wita Stwosza 19/20 50-148 Wrocław tel. +48 71 343 66 15 maja u siebie półprodukty ze sklepu zróbsobiekrem.pl - pewnie beda mieli keratyne |
|
|
|
#22851 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#22852 |
|
Wtajemniczenie
|
przy okazji - musze sie pochwalić. dzisiejszy efekt na moich włosach jest doskonały, aż szkoda, ze nigdzie nie wychodze
![]() dawno nie było fotek, wiec dorzucam (przy czym zawsze wydawalo mi sie ze wlosy na zdjeciach wychodza lepiej niz w rzeczywistosci, dzis wydaje mi sie odwrotnie , 2 zdjecia tyłu - jedno z lampa drugie bez)pielegnacja w codzienniku kropcia - tez nie to - mialo inny psikacz i nie bylo dwufazowe.
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2010-08-10 o 15:59 |
|
|
|
#22853 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
super wygladaja |
|
|
|
|
#22854 |
|
Raczkowanie
|
Anka.d nie jestem z Wrocka, ale zajrzę na pewno do tego sklepu jak będę. Ale to jak z wyjazdu wrócę
![]() Tak nawiasem to cudne włoski
Edytowane przez so_fantastic Czas edycji: 2010-08-10 o 19:42 |
|
|
|
#22855 | ||
|
Rozeznanie
|
Kropciu, na zdjęciu za dużo nie widać, ale to, co widać, wygląda bardzo ładnie
John Frieda, Frizz Ease Locken Conditioner ![]() Na swoje usprawiedliwienie powiem, że był na promocji ![]() Ale taki bardzo silikonowy znowu nie jest, jeden cykliczny i jeden niezmywalny i jeden polyquat ![]() I coś dla Ciebie - gliceryna na 3 miejscu w składzie Cytat:
![]() FotoAgrafka - witaj ![]() Cieszę się, że odkryłaś, co potrafią Twoje włosy. Zapraszamy do nas, zobaczysz, że mogą jeszcze więcej ![]() Baaaa....Czekamy, aż się zagnieździsz w nowym gnieździe i do nas wrócisz! Cytat:
Są też przypadki (jak Eloe) indywidualnej nietolerancji na betainę, czy to solo czy to jako dodatkowy detergent. Babydream, pomijając pojedyńcze przypadki, będzie na 100% łagodniejszy niż J&J. Glucoside i betaina to dobre połączenie Jeśli chodzi o surfaktanty kationowe, to o ile nie myjesz skalpu odżywką, nie zawracaj sobie nimi głowy i zapomnij to, co przeczytałaś ![]() Jeśli myjesz skórę głowy odżywką, daj znać, to wrócimy do tematu ![]() Jumaatt nie powie, tylko powtórzy za Kosmetolog1 ![]() Anka.d - padłam, po prostu padłam ![]() Są absolutnie boskie ![]() ![]() ![]() Eloe
|
||
|
|
|
#22856 |
|
Raczkowanie
|
Hej!
Chciałabym sie pochwalić włosami (o ile jest czym ) i zapytać przy okazji jak oceniacie ich stan (czy czegoś im brakuje) i rodzaj skrętu. Moje włosy zapomniały co to SLS ok 1,5 roku temu.Nosiłam je rozczesane na prosto- są cienkie i podatne. Farbowałam co miesiąc przez ost pół roku . Myję je kallosem, waxem yungiem itp. Sylikonów również unikam (co jakiś czas był jedwab np. joanna bo uwielbiałam tą miękkość i blask, no ale trzeba być konsekwentną... ). Ogólnie zostałam CG. Keratyna, jedwab, olejki. Uwielbiam mypa karite!!! Zaczęłam prowadzić dziennik (https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...1#post21282632)Wierzchnia warstwa mało się kręci, część zbija się w takie dziwne ruloniki Włosy na fotkach chyba bez stylizacji.
![]() Edytowane przez Rockbunny Czas edycji: 2010-08-10 o 20:24 |
|
|
|
#22857 |
|
Wtajemniczenie
|
nava, so fantastic, jumat - dziekuje
![]() rockbunny - nie widze zdjec
|
|
|
|
#22858 |
|
Raczkowanie
|
już, już.. musiałam zmniejszyć
)
|
|
#22859 |
|
Wtajemniczenie
|
so_fantastic - co do tej odzywki przeciwlupiezowej - widze ze udzielasz sie na watku o przyspieszeniu porostu - pirytonian cynku, czyli skladnik odpowiadajacy za dzialanie przeciwlupiezowe moze spowolnic cykl wzrostu wlosa, wiec jesli nie masz problemów z lupiezem, to unikalabym kladzenia tego na skalp
|
|
|
|
#22860 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Dizewczyny! Dziekuje Wam za odpowiedzi
Szalenie cieszy mnie to,ze jestescie juz takie doswiadczone i ja jako nowa osoba w Waszym gronie moge czerpac z tego![]() Polatalam dzisiaj po drogeriach. O dziwo znalazlam wszystko z Waszej listy. 1.Najpierw umylam wlosy szaponem Joanny Naturii biosiarka z bursztynem. Czy szampon z slsem trzeba za kazdym razem uzywac gdy sie chce myc wlosy odzywka?? Czy tylko ten pierwszy raz?Bo z tego,co zrozumialam ma on za zadanie zmyc to co sie nadbudowalo na wlosach na skutek uzywania kosmetykow z silikonami etc,tak? 2.Pozniej umyslam wlosy emulsja Gloriia. 3.Nalozylam maske z Glorii. 4. Olej kokosowy w ktorym aktualnie siedze 5..Na koniec bede chciala odzywke Naturii z miodem i cytryna bez splukiwania. Nie za duzo jak na pierwszy raz? Mam nadzieje,ze wlosy mi nie powypadaja;d haha
Edytowane przez pseudofeministka Czas edycji: 2010-08-10 o 20:39 |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 3 (0 użytkowników i 3 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:09.

Zadowolona jestes z efektow?Bo w sumie kusi mnie ten z Vatiki bo kilka postow mi sie przewinelo i wlasnie z tej firmy polecaly ale tyle tego jest,ze nie wiem ktory wybrac. Bo chyba im wiecej dodatkow tym gorzej? Bo jest taka wersja z rozmarynem, cytryna i jakimis innymi dodatkami. A jest tez wersja ktora sklada sie tylko z oleju kokosowego,henny i oleju rycynowego. Czy najlepiej wybierac 100% oleju kokosowego bez jakichs dodatkow?
puszek trochę był
i wiele mówiące rysuneczki 
[/quote] Ale sposób zależy od Ciebie i od żelu. Ja zwykle żel nakładam na mokre lub mokrymi łapkami. Jednak Kadusa i Fructisa mogę wyłącznie na mokre, zaś Boots, Nivea i Boost TBS spisują się najlepiej na suchych. 

ta z dodatkami jest bardzo fajna raczej nie rózni się od tych oleków z samego kokosa
zawstydziłam się
Nie ma szans - przedobrzyłaś nieco.

randka!