Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 863 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-13, 22:33   #25861
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VI

Eloe wstawiłam zdjęcia

https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...&postcount=178

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-10-13 o 22:35
*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 22:34   #25862
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Ech, chętnie rozwiązałabym Twój problem, bo marzę, by zobaczyć Twoje włosy nażywo
Mam nadzieję, że się uda
Tylko nie wiem, czy starczy mi odwagi. Patrząc na Wasze włosy, to moje nie robią takich postępów Może się okazać, że na żywo się wyglądają nie najlepiej. I co ja wtedy zrobię?

Cytat:
A próbowałaś skręcać pasma? Wówczas dużo nei skrócisz, ale włosom się spodoba. Moje są zadowolone, nie ma jakiegoś specjalnego focha. Aż się dziwię.
Właśnie próbuję.
Włosy wydają mi się jeszcze dłuższe chyba przez to, że po nocy mam je tylko falowane. Po prostu przy obecnej długości łatwiej się przez noc prostują, zwłaszcza, że kładę się spać z wilgotnymi.
I jak dodać do tego, że się łatwiej obciążają (chyba już czas na olejowanie) to mam ich czasem dość
Niby robi się co raz zimniej, a ja muszę bardziej niż latem uważać, żeby nie nałożyć za dużo odzywki d/s

Cytat:
Wczoraj moja kotka dobrała się do żelu lnianego. Chyba zrobię specjalnie dla niej i obie zastosujemy. Ja zewnętrznie, a ona wewnętrznie. Wiecie jak jej się ten glut ciągnie jak je? Fuj. Zła była jak odebrałam jej pojemniczek.
Mój pies zawsze zjada ziarna, które zostają z gotowania żelu. Glutka też chce, ale to już jest dla mnie

malgosia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 22:40   #25863
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Patrząc na Wasze włosy, to moje nie robią takich postępów Może się okazać, że na żywo się wyglądają nie najlepiej. I co ja wtedy zrobię?
Kochana, chyba nie wiesz co mówisz. Oglądałam dziś znów zdjęcia i Twoje też. Zobacz sobie na nie i przestaniesz mówić głupoty

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Jennifer85 Pokaż wiadomość
No tak ale chwile wczesniej bylo napisane, ze z silikonami maski sa ok a zaraz, ze gliss kur nieee Zgubilam sie przpraszam najmocniej, klade to na bark mojej choroby...

Ja teraz jestem na bezsilikonowej diecie. Dlatego pożegnałam się z silikonami. Jeszcze nie wiem jak ich używać świadomie, a nie chcę naplątać.
Jennifer, ja mnóstwo z tego co dziewczyny piszą nie rozumiem jeszcze. Eloe sypie pojęciami jak z rękawa.
Poza tym za co przepraszasz Wracaj do zdrowia.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-10-13 o 22:44
Stary 2010-10-13, 22:47   #25864
Rybiorek
Zakorzenienie

Eloe wloski piekne, wszystko sie skreca, nic nie marudz, wygladaja naprawde fajnie, i to po calym dniu! I ta gladkosc!

dziekuje za fotkimusisz wklejac od czasu do czasu bo jak sobie popatrze to widmo farby sie oddalamoze tez mi sie uda dojsc do wlasnego koloru w calosci
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 22:50   #25865
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wrily_curly Pokaż wiadomość

ufff to mam zdjęcia. W sumie ten stary kolor jest dość dobrze odwzorowany, był już bardzo sprany więc nawet się nie błyszczał ładnie. Ten rudy to tak niezbyt, mam teraz dość ostrą marchewkę na górze i coś miedzianego na dole. Aparat mi odmawia trochę posłuszeństwa i lepszego zdjęcia nie będzie. A włosy pachną mi słonecznikiem serio, tak mi się kojarzy ten zapach, jak były mokre to śmierdziały okrutnie, zemdliło mnie od tego, oby suche już nie śmierdziały a przy myciu to muszę czegoś naładować pachnącego żeby zlikwidować ten zapach, może dużo olejku romzrynowego
Na tych zdjęciach jakaś łysina () mi z tyłu na końcu przedziałka wychodzi, nie wiem, czemu, jak ręką macam to nie czuję niczego takiego to chyba nie łysienie androgenne? Nic innego na to nie wskazuje, nie mam objawów...

Od lewej:
1. Jakieś starsze ale już po fryzjerze
2., 3. z wczoraj, przed myciem, ojj brzydki skręt
4. po umyciu barwą tylko i wyłącznie, wysuszone w prostowaniem palcami
5., 6. dzisiaj rano, ok 6 godzin po zmyciu henny, ostatnie zdjęcie lepiej oddaje kolor ale jest jeszcze intensywniejszy. Zauważyłam właśnie, że od rana trochę bardziej miedziany się zrobił
Oj śliczny kolor, pocieszyłaś mnie jeszcze do tego bo miałaś dość ciemne włosy i wyszedł Ci piękny miedziany kolor, ja mam naturalnie trochę jaśniejszy i jeśli mam mieć taki sam efekt jak Ty to jest wart tego i w pełni się na niego pisze. Jestem serio zakochana w twoich włosach a do tego ładnie Ci do cery chyba będzie pasował wnioskując po jej kolorze na jednym ze zdjęć Btw, tak, henna ciemnieje, będzie troszkę mniej pomarańczowy za parę dni.

Moja fragrantica
LadyMadalena jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 22:52   #25866
Jennifer85
Zakorzenienie

Aaa to gliss kur jest be? Ja mam dwufazowy spray bs, moge go uzywac czy lepiej nie?

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 22:53   #25867
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
No tak ale chwile wczesniej bylo napisane, ze z silikonami maski sa ok a zaraz, ze gliss kur nieee Zgubilam sie przpraszam najmocniej, klade to na bark mojej choroby...
Żeby stosować silikony, dobrze jest wiedzieć, po co się to robi (silikony mogą chronić włosy przed czynnikami zewnętrznymi, mogą wzmacniać skręt, ale jednocześnie tez łatwo włosy przeciążać i nadbudowywać się) i jakie silikony, jak działają (jak trudno/łatwo jest je zmyć).

Nie polecamy takich produktów, których działanie opiera się w zasadzie na samych silikonach. Wówczas silikony oblepią włosy, a niezmyte szamponem z silnym detergentem nie pozwolają na wnikanie substancji odżywczych do włosa. Takie działanie ma większość produktów GlissKura, Pantene itp. (zwłaszcza w odżywkach duże ilości silikonów nie są zalecane).

Natomiast silikony w produktach do stylizacji mogą być już bardziej pożądane, zwłaszcza jeśli komuś silikony służą, tzn. wzmacniają skręt.
Trzeba tylko zwracać, czy silikony, które się stosuje wymagają zmywania szamponem, czy np. same odparowują.

Żeby się przekonać, jak działają silikony na włosach, to najlepiej jest na jakiś czas z nich zrezygnować - wtedy mamy porównanie

Stary 2010-10-13, 22:56   #25868
Jennifer85
Zakorzenienie

Dzieki wielkie za wyjasnienie, ze mna jak z dzieckiem trzeba

Jennifer85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 22:58   #25869
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
O, koniecznie, lubię takie posty

Czyli wg Ciebie zmieszanie kokosa z shea daje lepsze efekty niż sam kokos?
mi cos kokos ostatnio w ogole nie pasuje. moze dlatego ze kupilam pierwszy raz efavitowy i stosuje solo, wczesniej mialam mazidlowy i zawsze szedl w mieszance?
co do pytania - w lecie wykanczalam starego kokosa bo gonila data waznosci i zmieszalam kokosa (ok60%), shea (ok.30%) i resztke nagietkowego (ok.10%) i dzialalo bez zarzutu.

wczoraj tez kokosowalam po ok 4 tygodniowej przerwie i nie ma zachwytu jak kiedys.
poza tym myciowa odzywka (kauflandowa Aile) cos kiepsko mi go domywała, takie mialam wrazenie i odzywke odzywiajaca (tym razem z apteczki babuni wzmacniajaca) przed splukaniem troche rozmasowalam, zeby domyc olej.

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
ja nakladam bezposrednio z pudelka na wlosy, czasami zmywam odzywka czasami szapmonem bo nie mam jakos ustalonych dni kiedy to robie, poprostu jak czuje ze wloski takie suchsze sa to wale przed spaniem na wlosy i tyle
ale to czyste shea? rozpuszcza ci sie w dloniach? moje (mazidlowe) bylo jakies takie twarde strasznie i na rekach - owszem tluste slady zostawialo, ale nie chcialo sie tak rozpuscic jak kokos.

Cytat:
Napisane przez syrenka Pokaż wiadomość
co do shea, lubię je, zamawiam na mazidłach,
moje włosy na przemian tolerują i dobrze reagują albo na kokosa albo na shea, teraz mają fazę na shea
a moze mam to samo? jestem po pierwszej wyplacie, moze czas na wejscie na mazidla? ;>

Cytat:
No to załączam zdjęcia - co prawda nie jest już ekstra jak rano - przeszliśmy dziś razem cały już dzien w różnych warunkach, ale dziś nie odświeżałam włosów w ciągu dnia!
wow. gdzie te blondy z zeszlego roku? jest super. a ten loczek tuz kolo twarzy na zdjeciu z profilu jest przeslodki. u mnie taki by sie nie zachował.

Cytat:
Ale ja po hennie oczekuję uleczenia skrętu, zaprzestania wypadania, trwałego koloru, większej objętości, grubszych włosów, łagodnej zimy, zdanej sesji i pokoju na świecie
: brzydal:

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Anka, po co słowa, ta emotka oddaje wszystko
dziekuje
Cytat:
Wczoraj moja kotka dobrała się do żelu lnianego. Chyba zrobię specjalnie dla niej i obie zastosujemy. Ja zewnętrznie, a ona wewnętrznie. Wiecie jak jej się ten glut ciągnie jak je? Fuj. Zła była jak odebrałam jej pojemniczek.
smakuje jej? hmm moze ja tez sprobuje

Cytat:
nie wiem czemu, ale przeoczylam twojego posta. piekne, grubasne loki! czym stylizujesz? czemu nie ma cie w dzienniku?
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 23:01   #25870
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Aaa to gliss kur jest be? Ja mam dwufazowy spray bs, moge go uzywac czy lepiej nie?
Małgosia Ci wszystko wyjaśniła. Ja tak nie potrafię . Kolejna zakręcona, która wszystko wie. I bardzo dobrze

Anka, od dwóch tygodni żel lniany z różnymi mieszankami. Na tych zdjęciach na prawie suche żel z rossmana (zielony), a na mokre żel lniany.
Przymierzam się do dziennika, oj przymierzam. Tylko ciągle narzekam na brak czasu. Teraz powinnam zmieniać plan lekcji. I niby to robię, ale ciągle siedzę na wizażu . Jutro dzień Nauczyciela. Dla mnie to brzmi jak kpina w ostatnim czasie.

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-10-13 o 23:06
Stary 2010-10-13, 23:01   #25871
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Ale tu idzie bardziej o regenerację wnętrza i objętość (choć to nie jest konieczne).
Kocham rudości
no ale miały się lepiej kręcić a jakoś nie widzę różnicy... czasem mam wrażenie, że to wszystko, co stosuję, utrzymuje moje włosy na stałym poziomie zdrowia, ale nie wiem, czemu, może moje włosy są tak cudownie zdrowe że już niczego nie potrzebują

ja jeśli nie kochałam do tej pory to teraz muszę pokochać

Cytat:
Wiele z nich się wzajemnie wspiera. Trzeba pamiętać, by proteiny zrównoważyć emolientami oraz by ekstrakty miały dobre promotory.
Własnie dlatego nie komponuje się odżywek wyłącznie proteinowych czy humektantowych. Zawsze jest jakiś emolient, zawsze humektant czy inny składnik w funkcji promotora.

Czyli te rudości to po amli? Myślałam o takim eksperymencie, choć nie powinnam w sumie narzekac na kolor Z przyjemnością poczytam relacje z farbowań
ja zwykle robię maski że wszystkim stąd moje pytanie

nie, rudości po farbowaniu henną czystą myślałam o zrobieniu mieszanki henna i amla, żeby uzyskać miedź, ale potem pomyślałam, że moje włosy są i tak ciemne to mocno ta henna nie złapie, i miała nie rozjaśniać a efekt widać na zdjęciach i relację też już wrzucałam, przegapiłaś kochana?

Cytat:
Kolor cudny. Znalazłam bingo w drogerii o nazwie wispol. To sieciowa drogeria, ale z tego co sprawdziłam to tylko na podkarpaciu (byłam u rodziców i zaopatrzyłam się ) Mają tam mnóstwo kosmetyków do włosów.

ja zamówiłam na allegro bo u siebie nie miałam czasu chodzić i szukać a i tak zamawiałam kallosy

o, ciekawe, czy moja kotka by zjadła cos takiego, spróbuję ją nakarmić

Cytat:
Mam nadzieję, że się uda
Tylko nie wiem, czy starczy mi odwagi. Patrząc na Wasze włosy, to moje nie robią takich postępów Może się okazać, że na żywo się wyglądają nie najlepiej. I co ja wtedy zrobię?
mam to samo wrazenie czasem nawet, że się cofam.
wrily_curly jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 23:01   #25872
kathy579
Zakorzenienie

GG do kathy579

Eloe,Syrenka

żel aloesowy Flos Leku, czy stosować do skóry głowy czy raczej formowania loków?

...and I will wear him
In my heart's core, ay, in my heart of heart
As i do thee...

Rudy Blog...szybka pomoc fryzjerska
kathy579 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 23:07   #25873
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Kochana, chyba nie wiesz co mówisz. Oglądałam dziś znów zdjęcia i Twoje też. Zobacz sobie na nie i przestaniesz mówić głupoty
Też oglądałam dzisiaj cały Dziennik
Teraz mam inne włosy... Fryzura straciła kształt i inaczej się układają. Jak porównałam najkrótszą warstwę, to teraz mam chyba 3x dłuższą niż na zdjęciach i to widać
Ale może rzeczywiście po cięciu wrócą do formy sprzed miesięcy

Stary 2010-10-13, 23:10   #25874
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
no ale miały się lepiej kręcić a jakoś nie widzę różnicy... czasem mam wrażenie, że to wszystko, co stosuję, utrzymuje moje włosy na stałym poziomie zdrowia, ale nie wiem, czemu, może moje włosy są tak cudownie zdrowe że już niczego nie potrzebują
A ugniatałaś je w ogole? U mnie to wtedy skutkuje bardziej.

Moja fragrantica
Stary 2010-10-13, 23:13   #25875
201605090958
Konto usunięte

Dziewczynki,
a może wina w problemach włosowych nie leży w środkach, ale w punkcie rosy?po prostu jest chłodniej na dworze i włoski zaczynają wymagać zupełnie odmiennej pielęgnacji niż chciały jeszcze miesiąc temu
201605090958 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 23:14   #25876
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
A ugniatałaś je w ogole? U mnie to wtedy skutkuje bardziej.
zawsze ugniatam, znaczy, po hennie nie robiłam nic. A tak to ugniatam odciskając wodę po odzywce, przy b.s, po stylizatorze, po koszulkowaniu... U mnie ugniatanie daje tylko dobrze efekty, nie ma tego momentu, kiedy już za dużo ugniatania jest. Ale może po prostu oczekuję zbyt mocnych efektów na za długich włosach
Stary 2010-10-13, 23:15   #25877
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Małgosiu, podcięcie często pomaga, włosy stają się lżejsze i lepiej się układają. Zresztą dobrze o tym wiesz

Edytowane przez *Basia*
Czas edycji: 2010-10-13 o 23:16
Stary 2010-10-13, 23:16   #25878
wrily_curly
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez danusiaes Pokaż wiadomość
Dziewczynki,
a może wina w problemach włosowych nie leży w środkach, ale w punkcie rosy?po prostu jest chłodniej na dworze i włoski zaczynają wymagać zupełnie odmiennej pielęgnacji niż chciały jeszcze miesiąc temu
ech no może... ale ja już więcej olejów stosuję, uważam na humektanty, jakiś silikon wprowadzę, raczej w stylizatorze, np. tigi, i trochę kokoska dla zakończenia
Stary 2010-10-13, 23:25   #25879
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość

ale to czyste shea? rozpuszcza ci sie w dloniach? moje (mazidlowe) bylo jakies takie twarde strasznie i na rekach - owszem tluste slady zostawialo, ale nie chcialo sie tak rozpuscic jak kokos.
jak sie dobrze potrze dlonmi to robi sie taki kremik, jak gesty balsam do ciala, najpierw przejezdzam po wlosach pare razy, potem znow nabieram i tym razem ugniatam wlosy jakbym zel nakladala, moj maz jak na to patrzy to tylko kiwa glowa, kiedys zapytal w trakcie jak nakladalam czy aby nie przesadzam z iloscia bo tak to wyglada jakby zaraz mialo skapacefekt: ladne tluste straczki
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-13, 23:37   #25880
malgosia86
Zadomowienie

Cytat:
Małgosiu, podcięcie często pomaga, włosy stają się lżejsze i lepiej się układają. Zresztą dobrze o tym wiesz
Wiem
Miałam jeszcze nadzieję, że nawet przy dłuższych włosach mogą zachować dobra formę. Ale praktyka pokazała co innego.
Teraz mam dwie wole: z jednej strony bym chciała powalczyć o ładny skręt przy obecnej długości, a z drugiej - mieć krótsze włosy, łatwiejszą pielęgnację i mocniejszy skręt
Mam teraz tyle rzeczy na głowie, że nie po drodze mi do fryzjera (a że chcę iść do dość drogiego, to potrzebuje odłożyć trochę gotówki), więc siłą rzeczy muszę sobie radzić z tym, co mam na głowie.

Stary 2010-10-13, 23:43   #25881
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Volyova, imponujące postępy, śliiiczne loki, chciałabym mieć takie grube
Dziękuję, bardzo mi miło
Nadal się puszą, ale ja tego spuszacza jeszcze dorwę

---------- Dopisano o 23:43 ---------- Poprzedni post napisano o 23:40 ----------

Cytat:
Zerkałam dwukrotnie. Taki puch to nie puch
Poza tym fajna dokumenatcja w profilu
Dziękuję

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-13, 23:43   #25882
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Wiem
Miałam jeszcze nadzieję, że nawet przy dłuższych włosach mogą zachować dobra formę. Ale praktyka pokazała co innego.
Teraz mam dwie wole: z jednej strony bym chciała powalczyć o ładny skręt przy obecnej długości, a z drugiej - mieć krótsze włosy, łatwiejszą pielęgnację i mocniejszy skręt
Mam teraz tyle rzeczy na głowie, że nie po drodze mi do fryzjera (a że chcę iść do dość drogiego, to potrzebuje odłożyć trochę gotówki), więc siłą rzeczy muszę sobie radzić z tym, co mam na głowie.
Ale przecież podcinać troszkę i tak trzeba co jakiś czas. Więc może wystarczy Ci właśnie "troszkę" Chyba, że podetniesz sama, jeśli czujesz się na siłach. Ale skoro chcesz drogiego fryzjera, to pewnie wiesz, że jest dobry. Po mojej przygodzie z cięciem, radzę Ci "czekaj na gotówkę i czas"

Stary 2010-10-13, 23:50   #25883
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Volyova Widać dużą różnicę odkąd stosujesz CG
O, to na pewno Czuję to wyraźnie - jak dobrze, że do Was trafiłam
Tylko czemu tak późno

---------- Dopisano o 23:50 ---------- Poprzedni post napisano o 23:45 ----------

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Dzis zakupilam tez b/s mrs potter z aloesem tez sie sprawdza ?
U mnie się nie sprawdza jako zabezpieczenie, bo puszy (aloes, albo alkohol )
Natomiast to moja ulubiona odżywka do mycia - świetnie się pieni.
Mam też balsam Potters z Ginko i też ładnie myje.

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-14, 09:19   #25884
mysia m
Zakorzenienie

eloe, dziękuję Ci bardzo jestem pod wrażeniem Twojej umiejętności przebrnięcia przez ten gąszcz!

Keratynę sobie kupię na mazidłach, bo widziałm, ze grosze kosztuje, więc nie zbiednieję.

Włoski zapuszczam, bo najdłuzsze pasma widzę, ze kręca się najładniej, zreszta marze o włosach przynajmniej do połowy pleców. Miałam juz całkeim długie, ale uznając je za zniszczone a nie falowane po prostu skróciłam o 20cm. Ech. Dobrze, ze wizaż mnie uświadomił.

Co do cieniowania, to jeszcze je troche zapuszcze, bo przy obecnej długosci, jak pocieniuje, to bede miec od czubka głowy, a dopiero co z tego zeszłam. Zaprzyjaźnie się najpierw z moimi włoskami pod kątem skretu a potem zobacze- pocieniowac zawsze zdąze.

Poszukam lakieru bez alkoholu (lubie lakierowac). Pianke mam bez

laudik, to masz wymagające włosy ale moje tez nie lubia jak jest za duzo, wteyd sie prostują własnie. a teraz rozchorowałam sie na punkcie pogłebiania skretu

--
widziałm, ze pisałyscie cos o wypadaniu. Odkad przestałąm sie czesac, tylko rozczesuje na odzywce, to w czasie mycia włosów wypada bardzo dużo, ale nie wiecej niz 50-80, jesli myję co 3 dni a ok 20-30 jak codziennie.
Stary 2010-10-14, 09:57   #25885
laudik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
jednak i tak wychodzi dziennie 20-30m liczac wszystko - mycie, nakladanie odzywki, ugniatanie (lub nie zalezy jaki skret sie pojawi), suszenie dyfuzorem, w weekendy oczywiscie to idzie w godziny

myslalam ze mi przejdzie, nigdy wczesniej nie dbalam tak o wlosy, a tu mija tyle miesiecy i co? zaluje ze nie pracuje w branzy kreciolkowej
hahaha.
no wiec po pierwsze - moze gdybym miala czas to i ja bym tak dbala.
niesttey czas to u mnie towar bardzo deficytowy wiec to co mam na glowie wynika z kompromisu w dzieleniu czasu miedzy praca zawodowa, obowiazkami mamy trojki dzieci i pani domu
po drugie - ze wzgledu na to, ze zapuszczam wlosy od zapalki, co jest zajeciem gleboko frustrujacym - i chcialabym juz widziec nieco efektow - nie zalezy mi na wzmocnieniu skretu, bo skret jak wiadomo zabiera dlugosc
zatem znow wielowatkowy kompromis - wybieram opcje dajaca mi poczucie dbania o wlosy, nie walcze z ich natura - sa jakie chca byc, co oszczedza mi nerwow (i zgrzytania zebami, ze nei sa lsniaca fala), a pzry tym widze ze rosna - bo jedynie sie zwijaja i tu i tam, faluja i powiewaja
wiem ze z czasem jak osiagna dlugosc beda wchodzily w luzne spirale i tak i tak, natiomiast paciorkow miec nie bede bo nigdy nie mialam.
wiec po co wyszukiwac sobie nowe zrodlo frustracji, ze nie kreca sie tak jakbym chciala
i tak czuje sie jak milion dolarow teraz, bo po raz pierwszy w zyciu widze, ze moge ladnie wygladac w swoich naturalnych wlosach (z wyjatkiem na kolor z ktorego nie zrezygnuje, bo to ze na starosc sciemnialam nie oznacza, ze juz do smierci mam byc ciemna)
i z niecierpliwoscia czekam na kazde nowe 10 cm

laudik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 10:04   #25886
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Jestem pod wrażeniem Twojej listy i tego, jak to wszystko opisałaś
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Stary 2010-10-14, 10:31   #25887
bernadka20
Wtajemniczenie

Volyova
a jak on wyglada ? Mowie o balsamie i jak odżywka ?
Twoj typ skrętu to tez 2b ? :P
Eloe
Dzieki wielkie raz jeszcze.

Dziewczyny pytałam wcześniej też o żele do włosów Rossmanowskie, gdyz widzialam w komentarzach u was w temacie Codziennik kręconowłosych zielony żel rossmanowskie bądź różowy.
Możecie się wypowiedziec wiecej co do tych żeli ? Ciekawi mnie to i mozliwe, ze zakupilabym sobie dla proby.
Bede wdzieczna.
Stop suszarce od końca czerwca 2010
Kantorzyca/Kantorka Zakonu Curlitanek
Masz naturalne, kręcone włosy?Zajrzyj koniecznie: FaQ, Pigułka
bernadka20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 10:35   #25888
jumaatt
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez LadyMadalena Pokaż wiadomość
A myjesz tylko raz odżywką? Ja po jakimś czasie pielęgnacji też miałam ten problem ale zaczęłam 2-3 razy myć odżywką i kiedy nakładałam olej nie pakować na nie już nic mocno emolientowego, również d/s. W każdym razie przy takim myciu stawiam na wszystko co ma kationowe surfakanty.
Myję raz i nie zamierzam więcej Kilkakrotne mycie odżywką to dla mnie zbyt dużo zachodu i za dużo czasu na to potrzeba. Zdecydowanie dążę w pielęgnacji to czasowego minimalizmu Po prostu muszę przyjąć do wiadomości, że moje włosy są takie a nie inne i do zmywania olejów muszę używać szamponu. Ale wiesz jak to jest z zaakceptowaniem, że Ty czegoś nie możesz, skoro inni mogą

Cytat:
Dziękuję, czasem też ich żałuję ale czesanie to była masakra, połowa wyrwanych a zdolności do kołtunienia się miały nieziemskie. Teraz przeciągam tylko palcami we włosach i jestem rozczesana Do tego wszystkich produktów schodziło całkiem dużo
A mogę spytać, jak często je myłaś przy tej długości? Bo codzienne mycie oznaczałby chyba paraliż pozostałych elementów życia?
Cytat:
a że mam z natury zbyt ciemne do takiego koloru jak chcę uzyskać to czekam aż osiwieję, wtedy henna będzie mi dawała upragnioną żarówę
Że niby henna siwulce farbuje na rudo? O kurcze, to mogłaby być jakaś alternatywa dla mnie za parę lat, jak już osiwieję doszczętnie

Cytat:
Czy dobrze trafiłam ze skrętem?
Również zakwalifikowałabym Cię jako 3A. Z perspektywą na więcej.

Cytat:
Napisane przez kropcia007 Pokaż wiadomość
są warstwy najkrótsza początkowo była do ucha teraz urosła do brody następna jest do ramion reszta do zapięcia stanika
Prosimy o zdjęcia, jeśli zdecydujesz się na odświeżenie.

Cytat:
Ostatnio myłam odzywką (Hegornem) zmieszanym 50/50 z octem jabłkowym. Więc możesz spróbować jeszcze tej metody. Mi domyła włosy, ale ostatnio mam wrażenie, że nic tak, jak BD czy Hipp, nie oczyści włosów
Jesteś kopalnią pomysłów Ale nie chce mi się już bawić z tą odżywką, włosy na długości i tak szamponuje w sumie tylko po olejach, więc myślę, że wielkiej krzywdy im nie robię. Właśnie wczoraj przyleciał do mnie olej ze słodkich migdałów I jeszcze na testy czeka nafta (Eloe )

Cytat:
W ogóle wydaje mi się, że chociaż dotąd tego nie rozróżniałyśmy, to jednak pielęgnacja włosów krótszych (takich mniej więcej do ramion) jest inna niż włosów dłuższych (włosy mają inne wymagania).
Przy dłuższych trzeba się bardziej postarać, żeby nie były oklapnięte i często też o to, żeby miały mocny skręt.
Może takie włosy też jest łatwiej przeciążyć olejami?
Coś może w tym być. Chyba większość osób zmywających oleje odżywką ma włosy właśnie max do ramion. A i Ty zauważyłaś u siebie zmniejszoną tolerancję wraz z długością. Ale dlaczego tak miałoby być, to nie mam pojęcia. Może włos dłuższy=włos starszy=większa porowatość i większe zniszczenia mechaniczne=bardziej chłonny włos=trudniejsze wymycie?

Cytat:
Dziewczyny, jakie macie doświadczenia z lanoliną? Olej lanolinowy z mazidel mnie kusi.
Już przeszukałam forum, ale niewiele konkretów znalazłam.
Teoretycznie lanolina jako emolient jest bardzo dobrym dodatkiem do kręciołów. Nasze niemieckie zakręcone koleżanki z zamiłowaniem kręcą różne leave-iny z dodatkiem lanoliny, ale z ilością trzeba bardzo uważać. Testy lanolinowe chodzą za mną już chyba z rok i jeszcze się nie udało W każdym razie, gdyby ktoś chciał spróbować, mogę podrzucić jakieś przepisy.

Cytat:
Napisane przez polelavendove Pokaż wiadomość
Jumattko Twoje włosy jak zwykle inspiracją.Może jak i mnie stuknie 2 latka to będę zadowolona.
Skręt lekko się różni,ale za cenę tak zdrowych i wypielęgnowanych włosów mógłby być nawet minimalny.
Chyba się przesłyszałam..czyżbym słyszała jakiś delikatny przebłysk nadziei w Twoim umęczonym walką z kręciołami głosie?

Cytat:
Z kolei jak dodam do kokosa na noc, to wniknie? nie wniknie? No bo jak nie wniknie, to i tak je zmyję szamponem
Możesz mieszać z kokosem inne wnikające oleje i masła (shea wnika). Nie zablokują się nawzajem.

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
nie wiem, moze jest tak, ze przyzwyczjaja sie do bycia skreconymi i ujawnia sie jakis dodatkowy potencjał, który siedzi bardzo gleboko?
A ten skręt, jaki masz na zdjęciach, to jest teraz Twój standardowy (chodzi mi o te korkociągi) czy musisz się bardzo postarać, żeby go wydobyć?

Cytat:
postaram sie zrobic takiego posta podsumowującego roczna pielegnacje (cos jak Eloe niedawno), moze pomożecie mi wyciagnac wnioski.
Byłoby super. Ja też się szykuję na napisanie takowego.
jumaatt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-14, 11:04   #25889
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bernadka20 Pokaż wiadomość
Volyova
a jak on wyglada ? Mowie o balsamie i jak odżywka ?
Odżywka tak: KWC
Zdjęcia balsamu nie znalazłam, ale wygląda niemal identycznie, tylko ma napis Balsam, zamiast aloesu w składzie jest extract ginko biloba, jest do spłukiwania i do włosów farbowanych.
I był w takiej wielkiej butli

Niestety jako leave-in też mnie spuszył - zaczynam podejrzewać, że puszenie nie zawsze powoduje obecność jakiegoś szkodzącego składnika, co nieobecność składnika zmiękczającego
Ale, jeszcze z rok, dwa testów i będę wiedziała o co chodzi

Przyznam się, że choć mam już swoją złotą kombinację produktów, to używam jej rzadko bo nie moge się powstrzymać, żeby nie sprawdzić jak to czy tamto na mnie działa

Dumna fala (klik)

Stary 2010-10-14, 11:04   #25890
LadyMadalena
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez jumaatt Pokaż wiadomość
Myję raz i nie zamierzam więcej Kilkakrotne mycie odżywką to dla mnie zbyt dużo zachodu i za dużo czasu na to potrzeba. Zdecydowanie dążę w pielęgnacji to czasowego minimalizmu Po prostu muszę przyjąć do wiadomości, że moje włosy są takie a nie inne i do zmywania olejów muszę używać szamponu. Ale wiesz jak to jest z zaakceptowaniem, że Ty czegoś nie możesz, skoro inni mogą
Z początku kiedy zaczęłam myć tylko odżywką mogłam zmywać nawet oliwę z oliwek położoną w dużych ilościach jednym myciem odzywką, i to nieszczególnie lekką. A kokos to wciągąły jedną dziurką od nosa i nie było nawet co zmywać. Teraz po.... 2 miesiącach i 3 tygodniach z Wami muszę myć po kokosie 2 razy odżywką. Po jednym mam niedomyte tłusiochy Później za to mogę sobie jeszcze pozwolić poszaleć w odżywce d/s i b/s

Cytat:
A mogę spytać, jak często je myłaś przy tej długości? Bo codzienne mycie oznaczałby chyba paraliż pozostałych elementów życia?
Co drugi dzien, to najczęsciej. Zdażały się mycia do 3-4 dni ale wtedy zwykle było z dużą ilością lakieru, pianek itd. Jakoś lepiej znosiły czas z tymi specyfikami. Zwykle się z nimi nie cackałam, dopiero CG zmusiło mnie do poświęcenia im więcej czasu( i prawie codziennego mycia, uf, wakacje były to przynajmniej czas na to był) w sumie najuciązliwsze było czesanie, zajmowało z 15 minut jeśli chciało się zachować jeszcze jakieś włosy na głowie. Śmiem twierdzić, że długie włosy nie są AZ tak straszne w pielęgnacji. Kwestia przyzwyczajenia, i mniejszej ilości kołtunów
Cytat:
Że niby henna siwulce farbuje na rudo? O kurcze, to mogłaby być jakaś alternatywa dla mnie za parę lat, jak już osiwieję doszczętnie
Oj taaak, na bardzo rudo Przypuszczam, że wtedy musiałoby pojsc w ruch jeszcze jakieś indygo bo inaczej włosy robiłyby za odblaski dla dzieci na drodze
Cytat:
Również zakwalifikowałabym Cię jako 3A. Z perspektywą na więcej.

Cytat:
Coś może w tym być. Chyba większość osób zmywających oleje odżywką ma włosy właśnie max do ramion. A i Ty zauważyłaś u siebie zmniejszoną tolerancję wraz z długością. Ale dlaczego tak miałoby być, to nie mam pojęcia. Może włos dłuższy=włos starszy=większa porowatość i większe zniszczenia mechaniczne=bardziej chłonny włos=trudniejsze wymycie?
Tak jak pisałam zmywałam odżywką oleje kiedy były jeszcze długie i mega zniszczone. Porowatość myślę, że też miały "imponującą" a jednak oleje zmywały się genialnie. Zero potrzeby uzywania szamponu

Cytat:
Teoretycznie lanolina jako emolient jest bardzo dobrym dodatkiem do kręciołów. Nasze niemieckie zakręcone koleżanki z zamiłowaniem kręcą różne leave-iny z dodatkiem lanoliny, ale z ilością trzeba bardzo uważać. Testy lanolinowe chodzą za mną już chyba z rok i jeszcze się nie udało W każdym razie, gdyby ktoś chciał spróbować, mogę podrzucić jakieś przepisy.
Mogłabyś zarzucić tymi przepisami z lanoliną? Chyba moje włosy lubią ciężkie odżywki b/s.

Moja fragrantica

Edytowane przez LadyMadalena
Czas edycji: 2010-10-14 o 11:11
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości