|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#37741 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Miss Ti
widzę dużo mocniejszy i regularniejszy skręt/sfalowanie
|
|
#37742 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a teraz proszę mi tylko nie spoczywać na laurach. Codziennie poproszę o jakąś ładna metaforę. W ramach treningu. Możesz pisać nawet myszką jak Ci się uda ![]() Cytat:
Tylko siedziałam tam cicho i się modliłam, aby skończyła już ten niecny proceder.Cytat:
Możesz nawet zacząć potem od suszenia góry w takiej pozycji. Ja suszyłam suszarką bez żadnej końcówki bo dyfuzor mi rozwalał spód kiedy próbowałam działać tylko z górą. Ważne żeby podczas ugniatania i suszenia włoski nie czuły ciężaru całości włosków. No i idąc za radą Eloe, też bym pobawiła się w warkocze, koniecznie na wilgotnych włosach, żeby "przypomnieć" włosom na górze do czego stworzyła je natura :PCytat:
już wolałam puch który mi unosił te włosy. Tzn wolałam czy nie wolałam - i tak go miałam bez względu na wszystko bo nie umiałam go poskromić ale przynajmniej mogłam jeden plus z niego wyciągnąć. I takkk.. Ja też lubiłam tez efekt wszędobylskiej obecności włosów Włosy jako kwintesencja bezpieczeństwa. Hmmm.. To chyba zakrawa już na szaleństwo ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Jestem w stanie uzyskać naprawdę zróżnicowane efekty które utrzymują się bardzo długo. Poza efektem gładkości to jedyne co stawia opór na każdym kroku. Cytat:
Nie będę cytować wypowiedzi nt suszarki bo zaraz jadę na rower, ale dziękuję za odpowiedzi. Trochę się uspokoiłam, bo myślałam, że mam zepsutą suszarkę dlatego, z racji że nie wieje chłodne powietrze tylko ciepławo-letnie. Cytat:
![]() A teraz - na rower ! |
||||||||
|
|
|
#37743 | |||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() Cytat:
za wykonanie i odwagę. Skręt rzeczywiście lepszy, szczególnie 1. zdjęcie zachęcające.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Jeśli któraś zainteresowana, to w Krakowskim Muzeum Narodowym zaczyna się wystawa skarbów królów Hiszpanni (obrazy Velazqueza, Goi, Tycjana, El Greco, przedmioty codziennego użytku, meble i wiele innych). Wystawa czynna do 9 października Czas jechać do Krakowa
|
|
#37744 |
|
Rozeznanie
|
Eloe Kraków na Ciebie i Twoje włosy czeka, na czele ze mną
![]() Kiedyś zrobiłam sobie pseudo warkocza na noc, to mi włosy nie wyschły. Dziś na wieczór będę myć to spróbuję. Ale od samej nasady to włosy chyba nigdy mi się specjalnie nie kręciły, czasem lekko falowały ale to zazwyczaj po deszczu. Myślę też nad jakąś maską domowej roboty, jeśli nic nie wymyśle to poszukam w receptariuszu. |
|
|
|
#37745 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() witaj ![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 17:07 ---------- Gagz - żeby mój facet miał takie piękne kręcone włosy
|
|
#37746 | |||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Używałam np. te 2. odżywki z Elseve. Włosy b. gładkie, proste, ale przyklap, po paru użyciach b. brzydkie, jak przetłuszczone. Skład: Aqua, Cetyl Alkohol, Glycerin, Amodimethicone, Hydroxyethylcellulose, Safflower Glucoside, Behentrimonium Chloride, Trideceth-6, Chlorhexidine Dihydrochloride, Limonene, 2-oleamido-1,3-octadecanediol, Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Alpha-isomethyl Ionone, Myristyl Alcohol, Cetyl Esters, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Methylparaben, Buthylphenyl Methylpropional, Citric Acid, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Parfum/Fragrance Skład: Aqua, Cetyl Alcohol, Amodimethicone, CI 17200/Red 33, Hydroxyethylcellulose, Hydrolzed Conchiolin Protein, Behentrimonium Chloride, Trideceth-6, Chlorexidine Dihydrochloride, Simmondsia Chinensis/Jojoba Seed Oil, Limonene, Linalool, Dipalmitoylethyl Hydroxyethylmonium Methosulfate, Alpha-Isomethyl Ionone, Myristyl Alcohol, Cetyl Esters, Cetearyl Alcohol, Cetrimonium Chloride, Methylparaben, Butylphenyl Methylpropional, Citric Acid, Citronellol, Hexyl Cinnamal, Parfum. Cytat:
Cytat:
Czyli muszę sobie kupić Potter's i Alterrę, do której mam dokrapiać olej (chciałam jeszcze odżywkę Artiste) i próbuję dalej.
|
|
#37747 | |||
|
Zakorzenienie
|
Zaglądaj też do zielarskich, zdrowa żywność. Może apteki DOZ?
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Z moimi zazwyczaj nic nie robię w sensie ugniatania i jeśli mają humor to się skręcą, a jeśli nie to nie.Ale chętnie sama poznam odpowiedź znawczyń Dokropiłam dzisiaj do odżywki ostatnią mieszankę shea-lano-słonecznik M: Biały jeleń do suchych (z SLS) O: umieszane: żel do demakijażu Ziaja med, żel aloesowy Cien med, kropla olejku S+L+S ;P b/s: przeciągnięte olejem kokosowych Efekt: Sypkie, troszkę puch ale nie z tych gumowych - uklepie się sam. Zauszny i przeduszny się aktywowały
|
|||
|
|
|
#37748 | |||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
przy 2 o palcami przy myciu odżywką tuż przed spłukaniem (mozesz nawet więcej dołożyć, by rozczesać włosy) Włosy myj delikatnie, nie szarp, nie przekladaj z góry do dołu i odwrotnie. Zdecyduj się na jedną pozycję, w której myjesz włosy. Im mniej przekładasz i szarpiesz, tym mniej kołtunów. Dobrze by płukanie ostatnie odbywało się już po pochylonej głowie (zresztą całe mycie możesz zrobić w ten sposób - to wygodniejsze), czyli rozczesać możesz też w tej pozycji. Odżywka b/s nie będzie wówczas potrzebna w dużych ilościach. Cytat:
Cytat:
Później odżywiony włos skręca się lepiej - czy to skutkiem pojawienia się nowych wiązań stałych czy może przekształcenia tymczasowych w stałe - oto jest pytanie. Włosa nie da się "nauczyć". Możesz go ułożyć, nadać mu kształt, skręcić, ale on i tak wróci do stanu, jaki nadają mu wiązania stałe. Grunt, by te były mocne (od nich zależy też nasz skręt). Musze jeszcze o tym pomyśleć, bo na pewno kwestia wiązań jest tutaj kluczowa. Działamy jednak przede wszystkim tak, by nie zaszkodzić, ale odsłonić to, co piękne. Cytat:
Cytat:
OK, idę kręcić natwarzowe specyfiki. Trochę czeka w lodówce chyba od miesiąca, a mam dziś wenę. Własnie czuję, jak ostatecznie wchłania się maseczka na winie
|
|
#37749 |
|
Rozeznanie
|
Mogę do maski Bingo dodać troszkę olejku kokosowego i rycynowego (jajko to chyba nie tu nie bardzo dodać?
) i zostawić na włosach do 1,5h? Czy raczej nie powinnam tego mieszać?Czy https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1533 mogę stosować na lato jako 'coś' z silikonami, czy jednak jest ich za dużo? Edytowane przez FelekBezSzelek Czas edycji: 2011-07-12 o 19:47 |
|
|
|
#37750 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pomyliłam się, miało być zamiast bs - ds - tej nakładałam b. dużo. Już teraz wiem i będę dawać mniej. Cytat:
Cytat:
Rozumiem, że mam myć odżywką bs ? ![]() Dziękuję za tak dokładnie wyjaśnienia
|
|
#37751 | ||
|
Zakorzenienie
|
Kociasta - Joaśki b/s też mają IPA (zły alkohol) i to chyba nawet wyżej w składzie
Odżywek lekkich i łagodnych jest bardzo bardzo mało, z tych co używałam chyba tylko Hegron (różowa i fioletowa zakrętka, wszystko jedno)Bycie wrażliwcem jest przekichane ![]() Cytat:
![]() Z tym że radziłabym raczej upichcić majonez jajowo-olejowy i doprawić tylko maską. I może jakiej cytrynki? To będzie fest ciężka maska, obiadowa ![]() Cytat:
Eloe - maseczka na winie znaczy co się nawinie to do maseczki? ![]() -------------------- I oto nastał ten dzień, kiedy muszę pogadać z panem Waxem avocado. To był dobry związek ;] Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-07-12 o 20:41 |
||
|
|
|
#37752 |
|
Raczkowanie
|
AjriszMarta - czym więc sama myjesz głowę? Może oszczędzi mi to podrażnień (cały czas swędzi
)
|
#37753 |
|
Rozeznanie
|
Już dałam na włosy
Zaraz spłukam, efekty zobaczę dopiero rano, no chyba ze przysiądę przed wizażem do północy ![]() Postanowiłam wgłębić się jak to tylko możliwe w te wszystkie włosowe tajemnice Kopiuję sobie różne wasze wypowiedzi i zapisuję ![]() Dlatego jeśli mogłabym przy okazji prosić tak w skrócie co robią emolienty, proteiny, humektanty, ekstrakty. W sensie co robią z włosem, kiedy najlepiej używać, czego ze sobą nie mieszać. Oczywiście jeśli gdzieś przeoczyłam coś o nich np w FAQ to przeszukam jeszcze raz. Przeanalizuję sobie również różne składy, żeby wiedzieć czego się wystrzegać. To jest przykład, że mi się nudzi i nie mam co ze sobą zrobić ![]() |
|
|
|
#37754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko dodaj olej w zależności od tego czy będziesz później myć włosy czy nie, bo jeśli dużo zaaplikujesz oleju to później średnio wodą go spłuczesz z włosów, a może obciążyć włosy i sprawdzić, że szybciej się przetłuszczą
|
|
#37755 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wymyłam babydream, dałam alterkę morelową. Potem zobaczymy co wyjdzie.
|
|
|
|
|
#37756 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kupiłam Joaśkę Joanna* - Z apteczki babuni - Balsam nawilżająco - regenerujący KWC analiza1 analiza2i odżywkę Alterrę z granatem (promocja była )ugotowałam żel lniany, zobaczymy co z niego wyjdzie jutro bo na razie rzadki jakiś. Eloe czytałam trochę i FAQ i całe lniany wątek (uff) bo chciałam wiedziec co i jak zanim ugotuję. Na razie mam nadmiar wiedzy chyba ale powoli będę się starała doedukować.Co do protein to kupiłam Joaśkę, bo nie bardzo wiedziałam co jeszcze jako alternatywę (na tej jak wół napisali, że są). Następne po eksperymencie lnianym będą może aloesowy albo płukanki. Ale nie mam na razie siły czytać jakiegoś kolejnego wątku tym razem na ich temat metoda małych kroczków ![]() Teraz mam czas mogę eksperymentować gorzej w semestrze...Cytat:
bo strasznie się napaliłam na loczki cieszę się i tak z efektu bo to tylko 2 mycia wg CG i juz się kręcą, nie falują - kręcą oby było tylko lepiej, boję się jedynie jakiegoś kryzysu...Cytat:
lubię być "inna" i zielony kolor tez lubię ![]() heheh nooo uśmiałam się dzisiaj z wami najpierw zielona poten na winie nie ma co
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-07-12 o 21:18 |
|||
|
|
|
#37757 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A łuszczy się? Piecze? Suche, tłuste? A z samymi kosmetykami powiem ciężko. Długo służył mi szampon Emolium, poza tym odżywka Hegron (po niej po raz pierwszy od miesięcy przestało swędzieć). Obiektywnie dobry powinien być Fitomed (u mnie zło ale normalni ludzie dobrze reagują na ekstrakty ziołowe ;] ). Teraz przez prawie miesiąc myłam maską wax z avocado z żelem aloesowym z lidla ale właśnie obserwuję focha (niegroźnego - smalec). Dokapuję olejku (jaki mam pod ręką) do mycia jeśli się da, robię kompresy z udziałem aloesu albo żelu lnianego. Zmniejszam ilość kosmetyków do minimum. Cytat:
Ekstrakty to troszkę bardziej skomplikowane, bo mają różne działanie aż po lecznicze. A niełączenia nie czaję to nie powiem ![]() Ja się uczę ;] Pojutrze obrona ;] |
||
|
|
|
#37758 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie ponownie
Przyszlam zdac sprawozdanie z mojej pielegnacji wlosowej majacej na celu pozbawienie sztywno-suchych strakow![]() W ostatnim czasie sporo obserwowalam moje wlosy i staralam sie w miare umiejetnie uzywac kosmetykow i roznych produktow by dojsc dlaczego reaguja tak a nie inaczej. Mam kilka spopstrzezen i prosze o drobny komentarz czy defacto tak moze byc;d Pierwsze co zauwazylam to to,ze moja polka z kosmetykami do wlosow zapelniona jestglownie maskami do wlosow, natomiast mialam tylko jedna odzywke. Gdzies kiedys wyczytalam,ze zbyt czeste masek powoduje ze wlosy staja sie wlasnie lekko obciazone i ze maski lepiej stosowac 2-3 razy wtygodniu. A ja uzywalam niemalze przy kazdym myciu;/ Po drugie produkty z silikonami typu odzywki i jedwab w plynie Biowaxa. Jak na poczatku stosowania byly dla mnie niemalze zbawienne bo cudownie pogrubialy i definiowaly mi wlosy tak teraz niestety,ale podejrzewam,ze to m.in przez nie wlosy zbijaly mi sie w straki. Po trzecie nie moge uzywac odzywki bez splukiwania. Na poczatku jak zwykle wszystko pieknie ,ladnie ale na dluzsza mete przetluszczaly mi wlosy i wlosy zbijaly sie w straki. Ale to ostatecznie musze jeszcze zweryyfikowac,bo byc moze to wina innego produktu. Po czwarte - oleje uzywane solo takze powodowaly lekkie przesuszenie i to ze sie wlosy zbijaly w straki. Wiec ograniczylam ich ilosc na moch wlosach w solo psotaci i teraz uzywam ich jako dodatek do odzywek. Ale na pewno nie jest to w takiej ilosci jak kiedys. I co najwazniejsze moje wlosy chyba potrzebowaly zmian, poniewaz zmienilam odzywke na Garniera mango i kwiat tare.I doznalam objawienia;d Wlosy ladnie sie zmiekczyly, zdfiniowaly,nie zbijaja sie w suche,sztywne straki;d SPojrzalam na sklad to dosc wysoko w skladzie mial olej palmowy i olej kokosowy. I ku mojemu zaskoczeniu jak dodalam olej kokosowy do tej odzywki to wlosy mi sie nie "wypiorkowaly" tylko ladnie zmiekczyly i zdfiniowaly dot ego stopnia,ze wlosy nie sa sztywne, sa miekkie i lejace, nie zbijaja sie w straki. I w sumie nie wiem jak to jest u mnie z tym olejem kokosowym. Czy to mozliwe,ze latem wlosy przestawiaja sie na inny tryb? Pamietam,ze jak rok temu w sierpniu rozpoczynalam przygode z waszymi radami , to olej kokosowy dzialal niemalze zbawiennie byl takim moim pewnikiem na ladne wlosy. Pozniej jak zrobilo sie znacznie chlodniej to piorkowal mi wlosy i absolutnie nie moglam go uzywac zarowno solo i jako dodatek do odzywek. No i ostatnio zaryzykowalam, uzylam i wlosy sa naprawde takie jak byly rok temu. Dziwi mnie troche ten stosunek oleju kokosowego do moich wlosow:P
|
#37759 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#37760 |
|
Zakorzenienie
|
chciałam sobie ukręcić petroleum d5 z olejkiem pichtowym (jako tonik do twarzy)
kupienie składników zleciłam Lubemu zaś Luby kupił mi olejek pichtowy i uwaga: naftę kosmetyczną bo FARMACEUTKA powiedziała mu, że to to samo nawet taki laik jak ja wie, że to nie to samo no trudno teraz mam butelkę takiej nafty: KLIK! używać? CG? nawet dobre opinie ma...i nie śmierdzi jak moja poprzednia nafta (parfum w składzie) i jeszcze jedno pytanie, czy jest Biovax do przetłuszczających się włosów? bo z tej starej serii znalazłam, a z nowszej nie widzę Mgieła oddawaj loki! ja mam tylko fale ![]() Martuś
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-07-12 o 21:39 |
|
|
|
#37761 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tylko obserwuj włosy, bo jednym rozprostowuje skręt, innym poprawia ogólny stan włosów widać osobniczo - i włosozależne
|
|
#37762 | |||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
obserwujesz i wyciągasz wnioski Nie potrzebujesz nas ;(Cytat:
Akurat jesteś wyjątkowa, bo zazwyczaj kokos pasuje jesień zima a latem nie, albo pasuje cały czas.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trzymaj trzymaj, dzięx Dzisiaj żebym się douczyła, jutro żebym nie zwariowała z nerwów, pojutrze za obronę i żebym dotarła do domu potem
|
|||||||||
|
|
|
#37763 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Nikt na mnie nie krzyczy, że tyle pytań zadaje, mówicie co gdzie i jak ![]() Dziękuję ![]() Ucz się, postaram się już nie przeszkadzać
|
|
|
|
|
#37764 | |
|
Zakorzenienie
|
oj tam oj tam
ja teraz to tez mam więcej fal niż loków, ale jestem pełna nadzieji ![]() Cytat:
fajnie i miło cieszę się, że mnie dziewczyny tu przysłały
|
|
#37765 |
|
Zakorzenienie
|
Marta no to ja muszę poszukać
jeszcze polskiego waxa nie miałamanoska to spróbuję wcierać w skalp i na włosy tę naftę, może z jajem ![]() w końcu jak już kupił...i zapach mnie wreszcie nie zniechęca (poprzedni tak śmierdział a alergii nie miewam zazwyczaj ![]() Mgieła ja muszę coś z proteinami kupić też, bo ile tam tego w isanie jest...chyba mało? mówiłam dawaj na wątek? mówiłam? mój Geniusz mnie powala dostałam od dermatolog przykazanie by kupić oeparol i gelacet-o ile dobrze rozczytuję (to i na włosy chyba dobrze robi )i merz...i bielendowe błotko i jutro napadam rossmana, jak mi po kupnie leków coś zostanie
|
|
#37766 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
lepiej ją z czymś mieszać Proteiny małocząsteczkowe? Najlepiej keratyna hydrolizowana. Daj znać jak użyjesz błotka...ja jeszcze nie kupiłam myłam włosy, ten sam zestaw co ostatnio...no i nie jest już tak pięknie Postaram się jakieś zdjęcia...jutro muszą być ładne, bo idę zrobić zdjęcia do dowodu
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-07-13 o 09:02 |
|
|
|
|
#37767 |
|
Zakorzenienie
|
Malinko No ja kupiłam ta Joaśkę babuni, bo napisali że ma proteiny a nie wiedziałam w co innego strzelać. Te inne Joanny Naturie to chyba różnie.. Może maskę jakąs proteinową? Są takie? Bo tak skłdd wszytskich po kolei patrzeć i szukac to ciężko. Polecicie coś?
(Czegoś mi jeszcze brakuje w tym moim zestawie czy na razie styknie? przypomnę : Szampon Babydream i Alterra mandel i jojoba, odżywka isana z babassu, odż alterra z granatem i druga z morelą, balsam joaśka babuni nawilżająco-regenerujący i szampon do oczyszczania raz na ruski rok Joanna Naturia pokrzywa& zielona herbata, balsam Nivea FC i zel lniany)
|
#37768 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#37769 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() naftę kiedyś stosowałam, nie zauważyłam, żeby się źle zmywała, dwa razy szamponem i normalnie było...może zależy jaka? trzymałam jakieś 20 minut a mnie i tak się włosy przetłuszczają, najwyżej umyję na następny dzien też ![]() ja miałam dzisiaj ładne w lustrze, a jak zrobiłam zdjęcia to jakaś tragedia więc zdjęć niet!zdjęcie to trzeba ucho odsłonić ![]() Mgiełko jakiś olej może?
NEW -->> Słodki mani z tortem Hybrydy po raz pierwszy - przedłużanie Makijaż z Lirene Peelingi Nacomi Rajstopki Edytowane przez Maliniarka Czas edycji: 2011-07-12 o 23:05 |
|
|
|
|
#37770 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
Kiedyś to myłaś włosy tylko szamponem z SLS/SLeS teraz SLS używam raz w miesiącu może
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 8 (0 użytkowników i 8 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.

Też mam lekkie pióro!
ale bym ją 'siekła' za to...
bo na razie to tak sobie... ale i tak czuję się w nich dobrze
Ech

dziś ich już nie ma, włosy spięte, bo ciepło. Wieczorem mycie, jak będzie dobrze to pokażę

)