Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1287 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-28, 17:45   #38581
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Cytat:
Napisane przez Miss Puppet Pokaż wiadomość
to wychodzą w takim razie te płukanki na średnio dobry pomysł skoro wysuszają, a tą z hibiskusa to będę w takim razie omijać z daleko skoro jeszcze bardziej wzmaga skręt brrrrr
Lipowa może Ci się spodobać.
Moje włosy po lipowej KLIK
Cytat:
tylko skąd brać te proteiny? widziałam, że dużo o nich piszecie, ale nie wiem gdzie mogę znaleźć te najlepsze
Indywidualna sprawa. Lista odżywek proteinowych u mnie w podpisie, poza tym można kupić na mazidłach i sobie wzbogacać
Cytat:
tylko co to jest ten 'spring factor' ?
Różnica długości między lokiem w zwisie swobodnym a naciągniętym czyli "ile się zwija"
Cytat:
co do porowatości to... sama nie wiem, czytam FAQ ale chyba za mało pod tym względem przyglądałam się swoim włosom
To jest skomplikowane, różne reakcje mogą wprowadzać w błąd
Cytat:
czy to źle, że te silikony zatrzymują wodę w moich włosach?

To nie Tobie za długo włosy schną?

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 18:51   #38582
seduction
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
a jakie zdjęcia robiłaś? do dokumentów?

masełka są miłe takie jojobą ręce posmarowałam...mmmm
(ona dla mnie pachnie szklarnią, a właściwie pomidorami chyba jestem dziwna)

i sztachnęłam się keratyną, rzeczywiście maggi...i martwię się, że będzie to czuć we włosach, bo na dłoni po rozsmarowaniu mleczka czuć ten dziwny zapaszek...
Maliniarko, przepraszam bardzo, ale dopiero teraz zauważyłam, że pominęłam Twój post Tak, zdjęcia robione do dokumentów na uczelnię. Na jakieś masełko na pewno się skuszę (a znając życie od razu na więcej), tylko kasę muszę odłożyć, bo ostatnio same wydatki i to nie te dla przyjemności

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość

Bo dopiero ta kolejna będzie na stałe. Oby! A denerwuję się tak samo jak i Ty
Może coś się zmieniło, bo kończyłam lata temu i nie miałam najlepszego zdania. Te studia rozwijają horyzonty, indoktrynują, trochę inaczej zaczyna się patrzeć na świat i ludzi, ale bez konkretnego nastawienia, co che się później robić, można mieć potem problemy z pracą
jakoś się złożyło, że nie
w żadnym, choć próbowałam każdego. Nie lubię się grzebać w cudzych brudach i pracować za kogoś. Dużo by pisać, a to nie miejsce
Jaka wspaniała mieszanka! Myślałam ubiegłego roku nad kosmetologią, ale miałam inne zajęcia. Poza tym czy kosmetologia dałaby mi wiedzę o kosmetykach, taką wiedzę, jakiej potrzebuję?
byś znalazła coś, co sprawi Ci przyjemność
szczególnie na 2. kierunku. Robiłam go własnie dla siebie i własnych zainteresowań, nie obawiając się o zaliczenia czy egzaminy, a do tego miałam cudowną grupę. Każdemu życzę tak cudownych studiów

We Wro pada... Włosy mi z lekka klapły, ale nie jest źle - Tigi L,P&P b/s naprawdę daje radę do stylizacjo-reanimacji. Do tego puch minimalny
Niby on wie, co chce robić, ale znając jego i życie to zmieni plany 100 razy, ale jego sprawa, jego życia
Czy kosmetologia dałaby Ci taką wiedzę? Sama kosmetologia - wątpię. Oprócz stricte chemicznych przedmiotów i babrania się w laboratorium jest choćby dermatologia i rozpoznawanie zmian skórnych, fizjoterapia i balneoterapia itp. Dlatego poszłam na biotechnologię kosmetologiczną, a dalej w planach na pewno chemia kosmetyków. Myślę, czy nie zacząć od razu w tym roku jakiegoś kierunku, kilka dni się namyślę i zdecyduję, ale to bardziej tak dla mnie najbardziej myślę tu o romanistyce

Jak takie super ten Tigi to go wypróbuję, może i mi przypasuje

Cytat:
Joaśki Naturie bez spłukiwania owszem.
Dzięki

---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
no to fotorelacja
zdjęcie 1: z lewej skrzyp z prawej jojoba
zdjęcie 2: na górze jojba, na dole skrzyp

reszta to po wczorajszym myciu, co robiłam napisałam tutaj!

zdjęcia niektóre w sztucznym świetle, a inne z lampą

efekt: włoski błyszczące, miękkie, ładnie się skręciły (w cienkie ruloniki po "gorszej stronie", pierwszy raz tyle ), czuję, że się polubimy z masełkiem (chociaż nie wiadomo ile to zasługa samego ekstraktu ze skrzypu, a ile mieszanki oleju migdałowego i olejów roślinnych, które są bazą)

p.s. po nocy oczywiście rulony się poluźniły, są grubsze i mniej zbite, bardziej pasują do drugiej strony, która jest cała w nieładzie (niekoniecznie artystycznym )
Chciałaś ruloniki i masz dzień później, moje kciuki pomogły Super wyglądają, chciałaś troszkę, a jest mnóstwo i pięknie Na drugi dzień wyglądają nawet chyba lepiej

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość

Jutro wracam do domu. Nie było źle pod względem warunków, nawet całkiem fajnie. Dziś mam gorszy dzień, nazywam to "rekolekcyjnym dołem"nienawidzę tego nastroju. Trzyma mnie bardzo długo jeszcze po powrocie do domu.
Super, że już zleciało i nie było tak źle

Jestem ciekawa, jak Ajrisz wróci od fryzjera i jaki będzie efekt

Na noc z przedwczoraj na wczoraj nałożyłam kapkę Joaśki bs z miodem i cytryną, psikadełko i ciutkę Garniera emolientowego i na to plunking. Rano po obudzeniu żel aloesowy i przez cały dzień było super: korkociągi (codziennie mam ich więcej, niż przed pielęgnacją) i praktycznie zero puchu, a cały dzień latałam po trzech miastach, w których padało i było wilgotno

Daj dwójaka i nakarm zwierzaka

Lepiej żyć jeden dzień jak tygrys, niż sto dni jak owca.

Edytowane przez seduction
Czas edycji: 2011-07-28 o 18:56
seduction jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 20:55   #38583
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Są osoby, którym się przyczynia, są osoby, którym nie robi nic, są osoby, którym służy.
Zawsze trzeba zwrócić uwagę na aplikację - w jaki sposób oraz w jakie miejsce. Szczególnie nakładanie na skalp może być ryzykowne.
Dasz radę zrobić zdjęcie tej gęstwinie? Bo wyobrażam to sobie na 2 sposoby.
Sama widzisz - jak się odciśnie, to jest lepiej. A zdjęcia nie zrobiłaś?
Olej nakładam tylko na włosy, staram się skalp omijać Zobaczymyu przy następnym olejowaniu ile ich wypada. Co do gęstwiny to trochę ją widać na tej focie, dzisiaj nie mam nic nwoego, bo spięte włosy. Chodzi mi generalnie o to, że na całej długości da się jakby loka oddzielić każdego osobno, ale na końcach są wszystkie splątane i żeby pukiel oddzielić to trzeba go jakby wyciągnąć z kłębu

Zdjęcia po całkowitym wyschnięciu nie mam niestety W sobotę następne mycie to wtedy podrzucę efekt

W ogóle to widziałam dzisiaj w ross mini wersję (50ml) Altrerry z granatem i się zastanawiałam czy nie wziąć na wyjazd. Ale w sumie na 10 dni by mi raczej nie starczyła
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2011.07.23'.jpg (136,3 KB, 59 załadowań)

Edytowane przez gohs
Czas edycji: 2011-07-28 o 20:56
gohs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 21:15   #38584
kascysko
Zakorzenienie

Piękne Ciekawe czy mi kiedyś uda się uzyskać takie drobne rozdzielone loki.
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 21:29   #38585
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:

Tam zaraz poza tematem
Ona ma kręcone i nie akceptuje faktu posiadania. Jeśli chce je prostować, wolna droga. Przecież nie przyjedziemy i nie wyrzucimy nikomu prostownicy przez okno
Kręcone kręconymi będą mimo prostowania, to dla nas wszystkich tutaj jasne, ale skoro MissPuppet ich nie chce, to nie wiem, w jakim celu zadaje o specyfikę kręconych pytania.
Dokładnie Nic dodać, nic ująć

Cytat:
Napisane przez Kociasta Pokaż wiadomość
Jakbym miała adres sprawdzonego fryzjera, to bym się może zdecydowała... Bo boję się, że sama sknocę sprawę i będzie jeszcze gorzej.
Sama krótka fryzura może by podpasowała, ale zapuszczanie znowu do długości do szczęki?
Popytaj znajomych, na pewno kogoś znajdziesz

A co do zapuszczania...po zniszczonych nie bardzo widać wzrost. Jakbyś obcięła i zaczęła wzmożenie dbać do długość do szczęki to pikuś

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość

Zdjęcia po całkowitym wyschnięciu nie mam niestety W sobotę następne mycie to wtedy podrzucę efekt
Długo jesteś na wątku?
Bo mam troszeczkę uwag I jeśli jesteś początkująca w pielęgnacji to całkowicie rozumiem...
Ja to jednak nie potrafię utrzymać języka za zębami
Przede wszystkim włosy wydają się bez życia...Jakby przeciążone...Pomimo tego, ze ani nie są tłuste, ani nie przylizane to jednak brak im takiej...hmm...elastyczno sci...takiego "życia" właśnie (określić nie umiem )
To jest podstawa. Z tego wynikają też inne rzeczy- skręt jest dość luźny i wokół jednej loko-fali (bo na razie to korkociągiem nie jest) układa się kilka lub kilkanaście pojedynczych spuszonych włosków.
To także może być efekt przeciazenia. Ja radziłabym dać im odetchnąć...
Co jeszcze...kiedy miałaś ostatnio cieniowane włosy? Myślę, że przydałoby się odświeżyć co nieco...być może to, ze dałabyś im odetchnąć i jednocześnie wybrała sie na wizytę u fryzjera dałoby dobry efekt
Spróbuj

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 21:34   #38586
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Maliniarko, przepraszam bardzo, ale dopiero teraz zauważyłam, że pominęłam Twój post Tak, zdjęcia robione do dokumentów na uczelnię. Na jakieś masełko na pewno się skuszę (a znając życie od razu na więcej), tylko kasę muszę odłożyć, bo ostatnio same wydatki i to nie te dla przyjemności
nie szkodzi, łatwo tu się pogubić w tych wszystkich postach i ładnie wyszły foty?
Cytat:
Chciałaś ruloniki i masz dzień później, moje kciuki pomogły Super wyglądają, chciałaś troszkę, a jest mnóstwo i pięknie Na drugi dzień wyglądają nawet chyba lepiej
jakaś magia...chyba lepiej im jak są trochę poluźnione, bo jak zwinięte to amm takie cieniutkie włoski i skóra prześwituje zwłaszcza przy lampie
Cytat:
Na noc z przedwczoraj na wczoraj nałożyłam kapkę Joaśki bs z miodem i cytryną, psikadełko i ciutkę Garniera emolientowego i na to plunking. Rano po obudzeniu żel aloesowy i przez cały dzień było super: korkociągi (codziennie mam ich więcej, niż przed pielęgnacją) i praktycznie zero puchu, a cały dzień latałam po trzech miastach, w których padało i było wilgotno
a pokazać?

Marta ale masz grube włosy na tych zdjęciach z lipą

jak ja kocham ten wątek, uwielbiam
i moje włosy to samo dzisiaj sobie nawet wyszukałam prognozę pogody z PR dla mojego miasta (bo ta z linka z faq nie działa u mnie...ciągle pokazuje tyle samo w szczegółach---temp -8, punkt rosy -8 ...może tam coś trzeba przestawić?) jdzisiaj sprawdzałam na foreca pe el

moje włosy lubią jednak tę amlę, nawet jak jest nic nie warta
Eloe pisałaś, że raczej do zabezpieczania by była dobra (ale kto zniesie ten zapach to trzeba zmyć...)

trzymałam 1,5 godzinki amlę dzisiaj znowu, myłam o 14, potem byłam w mieście (wietrznie) potem jeszcze z psem na spacerze włoski bardzo ładne, znów trochę rulonów, ale nie tak mocno zbitych, dużo esowatych fal, kilka prostaków, ogólnie wszystko co może być na tej głowie
(tak myślę, czy by nie poprzekładać na stronę gdzie mam mniej włosów trochę z drugiej strony, ale nie wiem czy to się będzie chciało układać, spróbuję przy kolejnym myciu)

na 2 zdjęciach włosy przełożone do przodu do góry nogami , blask to oczywiście od lampy
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 21:40   #38587
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Olej nakładam tylko na włosy, staram się skalp omijać Zobaczymyu przy następnym olejowaniu ile ich wypada. Co do gęstwiny to trochę ją widać na tej focie, dzisiaj nie mam nic nwoego, bo spięte włosy. Chodzi mi generalnie o to, że na całej długości da się jakby loka oddzielić każdego osobno, ale na końcach są wszystkie splątane i żeby pukiel oddzielić to trzeba go jakby wyciągnąć z kłębu
może to łuski rozchylone o siebie zaczepiają? sprawdzałaś porowatość?
Cytat:
Napisane przez Indios Bravos Pokaż wiadomość
Przede wszystkim włosy wydają się bez życia...Jakby przeciążone...Pomimo tego, ze ani nie są tłuste, ani nie przylizane to jednak brak im takiej...hmm...elastyczno sci...takiego "życia" właśnie (określić nie umiem )
myślisz, że to od przeciążenia? czyli konkretnie od czego?
ostatnie zdjęcia Gohs (chyba na poprzedniej stronie albo dwie temu) wyglądają najlepiej od początku kiedy się pokazywała (czyli dość krótko jeszcze)
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-07-28 o 21:41
Stary 2011-07-28, 22:03   #38588
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Zdjęcia na dokładkę
Ale fajne fale Ci się zrobiły, super

Cytat:
Napisane przez blackeye79 Pokaż wiadomość
Cześć loczki, wklejam dziś swoje zdjęcia
Pięknie jest, lubię ciemne włosy, bo sama takie mam

Cytat:
Co do włosów to nieśmiało ale jednak zauważam poprawę Na zdjęciach włosy z przed tygodnia i z wczoraj plus warkocz z kwiatkiem
Widać poprawę. Pięknie Ci w warkoczu.

Martuś, gratuluję pracy

Cytat:
Napisane przez mimi91 Pokaż wiadomość
Witajcie kręconowłose!
Na początek niezbyt wyraźna fotka moich kręciołków
Witaj
Piękne loczki z potencjałem

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Witajcie
Witaj

Cytat:
Napisane przez kascysko Pokaż wiadomość
Lepszych zdjęć od tych, które dodaję niestety chwilowo nie posiadam.
Ale i tak coś widać. Podobają mi się, a tak jak u Mimi będzie jeszcze piękniej.

Uff, doczytałam dopiero do 94 strony. Jestem w domu i jest fajnie. Jest cicho, spokojnie,wreszcie zaraz wskoczę do wanny.

Jutro idę do fryzjera. Boję się jak zwykle, ale przez rok cięłam sama. Zamierzam tylko poprawić to co zrobiłam źle.
Poleciła mi ją koleżanka. Podobno fryzjerka tnie kręcone na sucho (wiem to od koleżanki, ale ona ma proste włosy).
Hmm, jutro się przekonam, ale nie nastawiam się. Jak zawsze biorę gumkę do włosów, żeby po wyjściu od fryzjera za rogiem je związać, bo zawsze mam lwa na głowie.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 22:17   #38589
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Marta ale masz grube włosy na tych zdjęciach z lipą
Dziękuję Bardzo fajne były po lipie, mięsiste i sypkie
Cytat:
ogólnie wszystko co może być na tej głowie
jak to fale
Cytat:
Co do gęstwiny to trochę ją widać na tej focie, dzisiaj nie mam nic nwoego, bo spięte włosy. Chodzi mi generalnie o to, że na całej długości da się jakby loka oddzielić każdego osobno, ale na końcach są wszystkie splątane i żeby pukiel oddzielić to trzeba go jakby wyciągnąć z kłębu
Nie widzę tam splątanych końcówek ale sama czujesz lepiej. Może być jak pisze Malinka - końce są suche i się haczą. Może olej na końce b/s ?
Cytat:
Ale fajne fale Ci się zrobiły, super
Martuś, gratuluję pracy
Dziękuję i dziękuję
Cytat:
Jutro idę do fryzjera. Boję się jak zwykle, ale przez rok cięłam sama. Zamierzam tylko poprawić to co zrobiłam źle.
Kciuki

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 22:18   #38590
blackeye79
Raczkowanie

Cytat:
I bardzo dobrze dla mnie akurat ta przypadłość się podoba

Edytowane przez blackeye79
Czas edycji: 2011-07-28 o 22:19 Powód: ...
blackeye79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 22:21   #38591
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Długo jesteś na wątku?
Bo mam troszeczkę uwag I jeśli jesteś początkująca w pielęgnacji to całkowicie rozumiem...
To jest podstawa. Z tego wynikają też inne rzeczy- skręt jest dość luźny i wokół jednej loko-fali (bo na razie to korkociągiem nie jest) układa się kilka lub kilkanaście pojedynczych spuszonych włosków.
To także może być efekt przeciazenia. Ja radziłabym dać im odetchnąć...
Co jeszcze...kiedy miałaś ostatnio cieniowane włosy? Myślę, że przydałoby się odświeżyć co nieco...być może to, ze dałabyś im odetchnąć i jednocześnie wybrała sie na wizytę u fryzjera dałoby dobry efekt
Spróbuj
Na wątku jestem od niedawna bardzo, mycie metodą OMO stosowałam jak narazie 3 albo 4 razy Także nie wydaje mi się, że to przeciążenie chyba. Póki co jeszcze testuję co mi służy a co nie, narazie wnioskó dogłębniejszych brak Cieniowanie miałam jakoś w okolicach Nowego Roku chyba Tylko mam dylemat z fryzjerem bo to moja ciocia i tak głupio jej powiedzieć, że teraz ma zupełnie inaczej się zabrać do moich włosów

Cytat:
może to łuski rozchylone o siebie zaczepiają? sprawdzałaś porowatość?

ostatnie zdjęcia Gohs (chyba na poprzedniej stronie albo dwie temu) wyglądają najlepiej od początku kiedy się pokazywała (czyli dość krótko jeszcze)
To fakt, że ta fota jest jeszcze z początków kuracji, teraz jest nieco lepiej. A jak sprawdzić porowatość?
Stary 2011-07-28, 22:34   #38592
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
jesteś dzielna
a co było źle?

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

Cytat:
Tylko mam dylemat z fryzjerem bo to moja ciocia i tak głupio jej powiedzieć, że teraz ma zupełnie inaczej się zabrać do moich włosów

To fakt, że ta fota jest jeszcze z początków kuracji, teraz jest nieco lepiej. A jak sprawdzić porowatość?
trzeba delikatnie, ale powinna zrozumieć

nie pamiętam wczoraj to czytałam, gdzieś w faq na pewno zaraz znajdę
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=51
i tam na dole dwa linki do rozszerzenia

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

Cytat:
ja ostatnio zostałam zjechana za tę przypadłość na innym wątku
że dzień bez krytyki jest dla mnie dniem straconym i że próbuję dzielić i rządzić

ja to doceniam krytyka i trzeźwe obiektywne spojrzenie jest potrzebne
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Edytowane przez Maliniarka
Czas edycji: 2011-07-28 o 22:32
Stary 2011-07-28, 22:36   #38593
bloomeq
Zakorzenienie

GG do bloomeq

używała któraś z Was maski z Estetiq?
bloomeq jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 22:39   #38594
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
jesteś dzielna
a co było źle?

---------- Dopisano o 22:31 ---------- Poprzedni post napisano o 22:25 ----------

trzeba delikatnie, ale powinna zrozumieć

nie pamiętam wczoraj to czytałam, gdzieś w faq na pewno zaraz znajdę
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...1&postcount=51
i tam na dole dwa linki do rozszerzenia

---------- Dopisano o 22:34 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ----------

ja ostatnio zostałam zjechana za tę przypadłość na innym wątku
że dzień bez krytyki jest dla mnie dniem straconym i że próbuję dzielić i rządzić

ja to doceniam krytyka i trzeźwe obiektywne spojrzenie jest potrzebne
Sądząc po opisie zachowania się włosów, to są porowate raczej na pewno. Czyli nawilżanie, oleje (niekoniecznie kokosowy) i emolienty będą ok? A do tego fryzjera to może nawet jutro uderzę
Stary 2011-07-28, 22:54   #38595
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Teraz używam alterki morelowej i tam zauważyłam że też gliceryna wysoko.Ewentualnie czy mogę jakoś ochronić włosy przed negatywnym skutkiem gliceryny? olej, czy jakiś inny emolient może być?
czy ja wiem...alterka chyba jest emolientowa bardziej niż humektantowa
https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=1904

Cytat:
Sądząc po opisie zachowania się włosów, to są porowate raczej na pewno. Czyli nawilżanie, oleje (niekoniecznie kokosowy) i emolienty będą ok? A do tego fryzjera to może nawet jutro uderzę
próbuj, czytaj, sprawdzaj
myślę, że podcięcie pomoże
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Stary 2011-07-28, 23:08   #38596
Kociasta
Raczkowanie

Popróbuję ściąć... doradźcie mi tylko, czy to, co zaznaczyłam na zdjęciach, spełni swoje zadanie. Dolna kreska wyznacza nową dolną długość. Czy może lepiej poprzestać na 2. dolnych warstwach, bez tej najwyższej (albo robić mniejsze odstępy między nimi)? Czy z boku głowy też stopniować czy zostawić jedną długość (dlatego na zdjęciach tam nie zaznaczyłam cieniowania)? Boję się odstawania kosmyków.

A może zupełnie inaczej się za to zabrać? Spodziewam się, że górna warstwa będzie za krótka i się rozprostuje, gdy przód będzie się falował
(Dzięki za podpowiedzi. Odpiszę w pon., wyjeżdżam rano)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg ci.jpg (32,0 KB, 47 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg ci2.jpg (29,5 KB, 43 załadowań)

Edytowane przez Kociasta
Czas edycji: 2011-07-28 o 23:23
Kociasta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-28, 23:35   #38597
mimi91
Wtajemniczenie

Cytat:
hehe oj przepraszam, ja zawsze za dużo gadam, mówię co myślę i nie ważę słów, czasem mam przez to nieprzyjemności jakbym była niemiła to nienaumyślnie
nie mam prawa niczego podważać, bo sama jestem jeszcze świeżynką

na dobranoc
Naprawdę nic się nie stało, ani trochę mnie nie uraziłaś Wręcz przeciwnie, cieszę się, że się tak mną przejęłaś

Cytat:
Zwróć na to szczególną uwagę.
Mi wypadało wiecej, ale myslałam, ze tak ma być. Później między innymi przez to wyleciała mi prawie połowa włosów :/
Pamietaj- nie wszystkie włosy znoszą mycie odżywką, choć jest to dla nich dobrodziejstwo...Może ujmę to inaczej- nie kazda skóra głowy znosi mycie odżywką, o! ;]
Naprawdę- miej to na uwadze, bo miękkie włosy nie powinny iść w parze z coraz mniejszą ich ilością.
To w takim razie jaką Ty stosujesz terapię? Może ja mam/będę mieć ten sam problem co Ty?

Cytat:

W tej odzywce nie ma nic, co mogłoby powodować większe wypadanie, ale to i tak indywidualna sprawa.
Może przemyśl jeszcze w jaki sposób ją nakładałaś.
Acha - w szamponie nie ma aż tylko składników wygładzających łuskę, co w szamponie, więc po nałożeniu odżywki to, co nie zostało wypłukane po szamponie, będzie miało możliwość się odczepić i wypaść. Ta odżywka to tak naprawdę emolient, antystatyk i antystatyk ułatwiający rozczesywanie włosów (dalej jest już tylko zapach, więc cała reszta nie ma specjalnego znaczenia, no poza tym, ze na końcu substancja, która nie klasyfikuje odzywki do cg), więc mogła tylko ułatwiać odczepianie się włosów od siebie.
To na razie ją odstawię.

Cytat:
Mycie odżywką zakłada porządny masaż, ale nie intensywny. Idzie o to, by "odczepić" brud, a nie o to,. by wyrwać włos z cebulką.
Nakładasz tyle, ile potrzeba. Z czasem wychodzi coraz mniej. Możesz też rozcieńczyć odżywkę z wodą, taką rzadszą łatwiej umyć.
Włosów wylatuje więcej z tego samego powodu, co po nałożeniu i spłukaniu odżywki poszamponowej (napisałam wcześniej). A skoro nie czeszesz się między myciami, to te włosy, które się zahaczyły, teraz dopiero wypadają.
Zobaczę właśnie jak będzie po kilku razach. Jeśli dalej będzie tak samo albo nawet gorzej to zrezygnuję z tej techniki.

Cytat:
Kupić obowiązkowo, bo włosy się nudzą, czyli przyzwyczajają się i przestają reagować.
Ale tak, jak zrobiłaś tez jest ok (zerknij wyżej).
Kupiłam z Joaśki odżywkę wzmacniającą z ekstraktem ze skrzypu i rozmarynu, może być?

Cytat:
Niby na początku tak powinno być...jednak pomimo tego, ze też tak to sobie tłumaczyłam, nie powinno wyjść mi tyle włosów żeby aż robiły się prześwity :/
Musisz uważać żeby się nie zapędzić...bo mogą wypadać na początku i później przestać...ale mogą wypadać ciągle i nawet jak przestaniesz to ciężko to będzie zahamować :/
Tak właśnie było ze mną...
Nie chcę mieć tak samo jak Ty... Ale teraz już jest dobrze?

Cytat:
Witaj
Piękne loczki z potencjałem
Dziękować !

Po wczorajszym "ananasie" na noc, którego zrobiłam po myciu włosów (jeszcze były ciut wilgotne) nie byłam zbyt zadowolona... Prawa strona jako tako, ale po lewej zrobił mi się puch :/ Na szczęście żel lniany w miarę sytuację opanował. W ciągu dnia zauważyłam, że zrobiła mi się "aureolka" z pojedynczych włosów. Dodam, że byłam po pierwszym myciu odżywką WYGŁADZAJĄCĄ. Chyba, że to po tym lnie włosy robią się takie "stojące"? Jutro Po Isance pójdzie dzisiejszy nabytek - odżywka wzmacniająca ze skrzypem i rozmarynem z Joaśki. Jak długo ją trzymać?

mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 07:13   #38598
Indios Bravos
Zakorzenienie

GG do Indios Bravos

Cytat:

Nie wiem...zmiana pielęgnacji może tak zadziałać.
Włosy, które wcześniej nie zaznały oleju, bardziej treściwych odżywek itp. mogą się buntować.
Ja nigdy nie miałam tego początkowego okresu "buntu" po zmianie pielęgnacji, dlatego, że robiłam to bardzo stopniowo
Później jednak okazało się, ze mycie odżywką to nie dla mnie...ale i tak nie zareagowały przyklapem tylko wzmożonym wypadaniem.
A oceniam przede wszystkim ostatnie zdjęcie...jest najświeższe, prawda? Więc może teraz jest to bardziej widoczne- dla mnie przynajmniej, bo włosy mogłyby się układać lepiej.

Cytat:

na 2 zdjęciach włosy przełożone do przodu do góry nogami , blask to oczywiście od lampy
Błyszczą sie bosko Widać, ze są wygładzone i bardzo miękkie
Nowa pielęgnacja im służy

Cytat:
Cieszy mnie to Niestety nie każdy potrafi docenić tę piękną ceche charakteru

Cytat:
Na wątku jestem od niedawna bardzo, mycie metodą OMO stosowałam jak narazie 3 albo 4 razy Także nie wydaje mi się, że to przeciążenie chyba. Póki co jeszcze testuję co mi służy a co nie, narazie wnioskó dogłębniejszych brak Cieniowanie miałam jakoś w okolicach Nowego Roku chyba Tylko mam dylemat z fryzjerem bo to moja ciocia i tak głupio jej powiedzieć, że teraz ma zupełnie inaczej się zabrać do moich włosów
Musisz się jasno określić...albo ładne włosy, albo koneksje rodzinne i staranie się by cioci nie było przykro...
Albo potrafi ścinać kręcone, albo nie i szukasz nowego fryzjera
Dla mnie tutaj nie ma problemu. A włosom ścięcie by się przydało...nie tylko wycieniowanie, ale końcówki też bym podcięła...tak kilka cm. Bo nie bardzo mi sie podobają na Twoich zdjęciach...mogą być już podniszczone.

Cytat:

To w takim razie jaką Ty stosujesz terapię? Może ja mam/będę mieć ten sam problem co Ty?

Nie mam żadnych terapii...tzn. miałam przepisana od dermatologa i w większości pewnie odratowała. Aczkolwiek przede wszystkim pozytywnie zadziałało odstawienie większości nawyków pielęgnacyjnych w bok Później już wiedziałam jak dbać
A dermatolog przepisał mi Vitapil wewnętrznie i do wcierania w skalp: loxon, Alpicort E i Acnosan

everything I do I do it for you..."

27.05.2009r.- najszczęśliwsza kobieta na Ziemi

www.radicalis.fbl.pl - strona mojego najzdolniejszego
Wybrałam kuszącą Lady Berry!

Indios Bravos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 09:44   #38599
MgielkaM
Zakorzenienie

Nadrabiać będę później a na razie mam pytanie. Robiła któraś z Was maskę z awokado? Bo mam w domu 3 sztuki i nikt ich nie tknie Widziałam w receptariuszu jedną. (Awokado+miód+oliwa z oliwek). Nie mam oliwy w tej chwili, może ktoś ma inne propozycje???

Co tam dołożyć, jak nakładać, ile trzymać?

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 10:13   #38600
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Mgiełko - awokado musi być dojrzałe, inaczej z trudem je rozgnieciesz.
Możesz dodać inny olej. Jaki masz na tę chwilę?
Możesz dodać odżywkę do włosów - maska powinna się wówczas łatwiej wypłukać (bo z tym nie będzie prosto )

Nakładasz na umyte, jeśli nie przedobrzysz z olejem/odżywką. Jeśli chcesz przed myciem, to dokładnie zmocz włosy.
Zostaw przynajmniej 30 minut pod folią i ręcznikiem.

A ja ponadrabiam

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 10:36   #38601
MgielkaM
Zakorzenienie

Zdecydowanie przed myciem wolałabym, awokado nie jest chyba super dojrzałe bo tylko trochę sie odgniata przy naciskaniu. Olej słonecznikowy tylko na stanie. Miód mam.

Ale chyba odłożę to na za dwa dni - do następnego mycia (zblenduję sobie to awokado może, TZ ma blender - coś się temu awokado stanie jak takie rozpaćkane postoi przez noc w lodówce? Ewentualnie nałożę przed spaniem a nie rano).

W ogóle tak zapytam czy warto tyle zachodu dla tego awokado przechodzić, żeby maskę z niego ukręcić? Chociaż w sumie jak tam będzie miód i olej (nawet może kupię oliwę bo prędzej czy później się przyda, nie?)

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
Stary 2011-07-29, 11:01   #38602
Eloe77

Cytat:
prawda, ale skoro fachowiec tak mówi, to znaczy, że jednak jest to konieczne
uważam tylko, że warstwowe cieniowanie pozwoliłoby im na lepszy skręt.
Cytat:
Wiem, że można samej ścinać, ale nie mam wizji, jak to powinno wglądać - ile warstw, jakiej długości.
Trudno mi powiedzieć, ile warstw powinnaś zrobić. Im więcej, tym lepiej, ale to zależy od każdego loka z osobna. Najłatwiej byłoby zacząć od przycięcia kosmyków wierzchniej warstwy do długości przodu, a potem łapanie każdego loka z osobna i przycinanie tak, by powstała burza loków. Oj... nie umiem tego lepiej opisać Pozostaje wreszcie nakręcić jakiś filmik albo co...
Grunt, że dzięki takiemu cięciu nie schodzisz z długości, ale odsłaniasz poszczególne warstwy.
Cytat:
Na razie trudno stwierdzić, co najbardziej podeszło, bo prawie zawsze testuję inny zestaw z jedną zmianą, by w miarę wiedzieć, co się dzieje.
To poczekamy w takim wypadku na keratynę.
Co do kokosa, to może zamknij go teraz w szafce, a do odżywki dolej oliwy z oliwek.
Cytat:
Pewnie zdaje sobie sprawę, że kręcone wymagają intensywniejszej pielęgnacji i chce o nie lepiej dbać uwzględniając ich specyfikę (np. skłonność do przesuszenia), a jednocześnie prostując.
Tak podejrzewam, ale ciekawam i tak motywacji.
Cytat:
Napisane przez FelekBezSzelek Pokaż wiadomość
Mogły być również utrudnienia bo wcześniej stosowałam jako stylizator coś z wieloma silikonami
Możliwe, że dzięki tym silikonom miałaś mniejszy puch.
Cytat:
Mypa jest w Naturze?
Wyłącznie.
Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
wyprobuje nowa odzywke po ktorej sie spodziewam ''cudow'', ma kupe ekstraktow, proteiny mleczne i ogolnie piekny sklad. Wkleje do drobiazgowej analizy w najblizszej przyszlosci
Czekam z niecierpliwością
Cytat:
Eloe, do Polski przyjezdzamy tylko miedzy 9-13 sierpnia, potem sie urlop konczy, musimy wracac do kopalni tzn. pracy. Niestety.
Buu Miałam nadzieję na chociaż przelotne spotkanie
Cytat:
chodzi o to że mam w domu bardzo wilgotno tzn.60-70-75%
To nie jest bardzo wilgotno. Powyżej 80% procent można tak mniemać.
Cytat:
Teraz używam alterki morelowej i tam zauważyłam że też gliceryna wysoko
Tak, ale spłukujesz, więc nie ma problemu.
Cytat:
Ewentualnie czy mogę jakoś ochronić włosy przed negatywnym skutkiem gliceryny? olej, czy jakiś inny emolient może być?
Owszem, może być.
Zauważ, że istotny jest też punkt rosy.
Cytat:
Jak tak czytam to stwierdzam że to właśnie moje loki są narażone na "hydralne zmęczenie" biedulki co robić?
Nakładać oleje, silikony, częściej odżywiać. Ja tak robię i... z efektami różnie Tego roku wolę obciążyć niż mieć takie coś.
Cytat:
Napisane przez seduction Pokaż wiadomość
Czy kosmetologia dałaby Ci taką wiedzę? Sama kosmetologia - wątpię. Oprócz stricte chemicznych przedmiotów i babrania się w laboratorium jest choćby dermatologia i rozpoznawanie zmian skórnych, fizjoterapia i balneoterapia itp. Dlatego poszłam na biotechnologię kosmetologiczną, a dalej w planach na pewno chemia kosmetyków. Myślę, czy nie zacząć od razu w tym roku jakiegoś kierunku, kilka dni się namyślę i zdecyduję, ale to bardziej tak dla mnie najbardziej myślę tu o romanistyce
Bardzo fajny plan za realizację. A co do romanistyki, to nie lepiej będzie zrobić certyfikat francuskiego? Moim zdaniem to więcej możliwości na rynku pracy niż sama filologia, ale moge się mylić
Cytat:
Jak takie super ten Tigi to go wypróbuję, może i mi przypasuje
Uważaj tylko by nie zastosować nadmiaru. Naprawdę kapka wystarcza.
Cytat:
Jestem ciekawa, jak Ajrisz wróci od fryzjera i jaki będzie efekt
Ja również
Bardzo się cieszę, że efekty peilenacji są tez widoczne na Twoich włosach

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-29, 11:10   #38603
Basai77
Raczkowanie

Cytat:
Popróbuję ściąć... doradźcie mi tylko, czy to, co zaznaczyłam na zdjęciach, spełni swoje zadanie. Dolna kreska wyznacza nową dolną długość. Czy może lepiej poprzestać na 2. dolnych warstwach, bez tej najwyższej (albo robić mniejsze odstępy między nimi)? Czy z boku głowy też stopniować czy zostawić jedną długość (dlatego na zdjęciach tam nie zaznaczyłam cieniowania)? Boję się odstawania kosmyków.

A może zupełnie inaczej się za to zabrać? Spodziewam się, że górna warstwa będzie za krótka i się rozprostuje, gdy przód będzie się falował
(Dzięki za podpowiedzi. Odpiszę w pon., wyjeżdżam rano)
Ja to wogole scielabym na takiego dluzszego boba jakby,bo masz tutaj idealna dlugosc.Z tylu lekko pocieniowac ale przod zostawic w tej dlugosci.
Tym samym wlosy odzyja a nie bedziesz widziala wielkiej straty na dlugosci,bo krotsze beda z tylu.Sama nad tym mysle ale mam wachania,bo moje wloski zapuszczam juz dlugo i szkoda mi ich niezmiernie.Jednego dnia mysle o scieciu ,drugiego sie za to ganie i tak dzien w dzien.U mnie nie zalezy to od zlej kondycji wlosow ale od dolnej warstwy,ktora strasznie rzadka jest i przeswituje.Cieniowanie dla naszych wlosow jest extra ale jak to odrasta,to mamy maly problemik i trzeba wszystkie albo na prosto ciachnac albo cieniowac bez konca a wtedy wzrost jest powolniejszy.Przynajmniej ja tak mam ehhhhhhh
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 11:13   #38604
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiem...zmiana pielęgnacji może tak zadziałać.
Włosy, które wcześniej nie zaznały oleju, bardziej treściwych odżywek itp. mogą się buntować.
Ja nigdy nie miałam tego początkowego okresu "buntu" po zmianie pielęgnacji, dlatego, że robiłam to bardzo stopniowo
Później jednak okazało się, ze mycie odżywką to nie dla mnie...ale i tak nie zareagowały przyklapem tylko wzmożonym wypadaniem.
A oceniam przede wszystkim ostatnie zdjęcie...jest najświeższe, prawda? Więc może teraz jest to bardziej widoczne- dla mnie przynajmniej, bo włosy mogłyby się układać lepiej.

Musisz się jasno określić...albo ładne włosy, albo koneksje rodzinne i staranie się by cioci nie było przykro...
Albo potrafi ścinać kręcone, albo nie i szukasz nowego fryzjera
Dla mnie tutaj nie ma problemu. A włosom ścięcie by się przydało...nie tylko wycieniowanie, ale końcówki też bym podcięła...tak kilka cm. Bo nie bardzo mi sie podobają na Twoich zdjęciach...mogą być już podniszczone.
Te zdjęcia w załączniku są najbardziej aktualne bo ze środy. Tylko na nich nie widać końcówek właśnie. Co do fryzjera to dzwoniłam, umówiłam się na czwartek i powiedziałam, że przyjdę w świeżo umytych kręconych i będę chciała podcięcie na sucho Także powinno być ok Nie chcę ścinać z długości bo wg mnie nie są zniszczone Jak po wycieniowaniu i dalszej pielęgnacji nie będą się zachowywać lepiej to wtedy pomyślę jeszcze o końcówkach

EDIT: Oczywiście zapomniałam dodać zdjęć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 2011.07.27.jpg (104,4 KB, 56 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2011.07.27'.jpg (127,9 KB, 50 załadowań)

Edytowane przez gohs
Czas edycji: 2011-07-29 o 11:16
gohs jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 11:16   #38605
MgielkaM
Zakorzenienie

Ok to nadrobiłam

Cytat:
Po zdjęciu koszulki nie powinnaś już ich dodatkowo układać.
Czas na ugniatanie jest przed plunkingiem. Potem może być za późno.
Dzisiaj poharmonijkowałam przed plunkingiem, teraz czekam i dam im nie 20 min, tylko może 15.
Cytat:
A kiedy podcinałaś końcówki?
jakiś miesiąc temu, może 1,5.
Cytat:
Cieniowanie warstwowe wskazane Kiedy zrobisz je na sucho i zaczniesz od spodu, to nie ma prawa zostać mysi ogonek.
planuję iść do fryzjera, podetnę końcówki za jakieś 0,5-1 miesiąca i od razu poproszę, zeby mi ścieniowała bardziej? Pomijając produkty jakich używają mi nigdy nikt włosów nie prostuje, suszy ewentualnie. Zażyczę sobie dyfuzor i myśle, ze krzywda się włosom nie stanie.

Cytat:
Zgadzam się
no i ciekawe czy to żel lniany tak działa na mnie czy coś ta Amla dała?
Cytat:
O jeju! Już się doczekac nie mogę, aż zobacze to samo na Twojej wierzchniej warstwie! do dzieła!
heheh ja tez bym chciała już tak, aleeeeee jak to osiągnąć Cieniowanie może im pomóc, czy pielęgnacja? One z wierzchu takie są chyba wynikiem narażenia większego na czynniki zewnętrzne, prawda?

Cytat:
O nie wyciągnęłaś to brzydactwo Gdzie tu się schować?
Nie wyjdzie Ci nic takiego po ścięciu, nie obawiaj się.
noooo wyciągnęłam, mam nadzieję, że się nie gniewasz, ale próbowałąms łowami określić czego się boję i jak przeczytałam - to sama bym nie wiedziała o co chodzi
No to jak nie wyjdzie to pewnie się wybiorę za jakiś czas do fryzjera, bo sama ich nie ruszam a końcówkom ogólnie też na pewno nie zaszkodzi podcięcie jak już będę.

Maliniarka znowu masz super włosy i tez bardzo sobie cenię twoj osąd i wcale nie jest to krytyka, nie przejmuj się

Kociasta odważna jesteś ja się swoich nie tykam sama, boję się

...

You're dead, and dead,

and dead -- indeed.

Edytowane przez MgielkaM
Czas edycji: 2011-07-29 o 11:45
Stary 2011-07-29, 11:28   #38606
Eloe77

Cytat:
Olej nakładam tylko na włosy, staram się skalp omijać Zobaczymyu przy następnym olejowaniu ile ich wypada
Posprawdzaj. Zawsze trzeba pamiętać, że cebulki tez potrzebują wzmocnienia, dlatego warto stosować wcierki i suplementację.
Piszecie o lęku przed wypadaniem, a widzę zarówno to sezonowe, jak i to powstające skutkiem jakiś zewnętrznych wydarzeń/zmian. Dodać trzeba, że stylizacja (ugniatanie, podpinanie, wiązanie itp.) choć robiona delikatnie, obciąża/osłabia jednak cebulki. Różnie to wszystko działa.
Podobnie jest z olejami.
Cytat:
Chodzi mi generalnie o to, że na całej długości da się jakby loka oddzielić każdego osobno, ale na końcach są wszystkie splątane i żeby pukiel oddzielić to trzeba go jakby wyciągnąć z kłębu
Czyli robią się ruloniki/korkociągi? Cóż, to normalne przy długich włosach. Możesz z tym walczyć na co dzień, delikatnie wyciągając każdego, ale to trochę walka z wiatrakami. Pamiętam, ze Kropcia z tym walczyła, potem Anka.d, ale nie które typy włosów mają po prostu do tego tendencję
Kiedy włosy będą odżywione, łuski przylegające, to zjawisko nie powinno być tak silne. Jednak nie jest wykluczone, że włosy i tak będą się splątywać w większe pukle.
Cytat:
Poproszę
Cytat:
To rozumiem
Cytat:
dzisiaj sobie nawet wyszukałam prognozę pogody z PR dla mojego miasta (bo ta z linka z faq nie działa u mnie...ciągle pokazuje tyle samo w szczegółach---temp -8, punkt rosy -8 ...może tam coś trzeba przestawić?) jdzisiaj sprawdzałam na foreca pe el
A miasto wybrałaś? I nie hula?
Zobaczę sobie Twoją
Bardzo klarowna Ta dawna - z linka właśnie - zmieniła się jakiś czas temu i czasem trudno cokolwiek znaleźć.
Cytat:
moje włosy lubią jednak tę amlę, nawet jak jest nic nie warta
I o to chodzi - liczy się reakcja Twoich włosów Ja bym miała przyklap nie z tej ziemi
Cytat:
Eloe pisałaś, że raczej do zabezpieczania by była dobra (ale kto zniesie ten zapach to trzeba zmyć...)
Przez internet nie czuć Zresztą to nawet dobrze. Tak obejrzeć "Pachnidło" albo "Nędzników" z węchem... bezcenne... zabójcze
Cytat:
włoski bardzo ładne, znów trochę rulonów
spód bardzo obiecujący.
Cytat:
(tak myślę, czy by nie poprzekładać na stronę gdzie mam mniej włosów trochę z drugiej strony, ale nie wiem czy to się będzie chciało układać, spróbuję przy kolejnym myciu)
Spróbuj i pokaż
Cytat:
Uff, doczytałam dopiero do 94 strony. Jestem w domu i jest fajnie. Jest cicho, spokojnie,wreszcie zaraz wskoczę do wanny
Łap oddech, a potem wracaj do nas
Cytat:
Jutro idę do fryzjera
czekamy na relację ze zdjęciami.
Cytat:
Tylko mam dylemat z fryzjerem bo to moja ciocia i tak głupio jej powiedzieć, że teraz ma zupełnie inaczej się zabrać do moich włosów
Może podaj jej to jako propozycję wypróbowania czegoś nowego? Przecież potrzeba zmian jest całkowicie normalna.
Cytat:
Napisane przez bloomeq Pokaż wiadomość
używała któraś z Was maski z Estetiq?
Link? Skład?

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-29, 11:41   #38607
gohs
Zakorzenienie

Cytat:
Posprawdzaj. Zawsze trzeba pamiętać, że cebulki tez potrzebują wzmocnienia, dlatego warto stosować wcierki i suplementację.
Piszecie o lęku przed wypadaniem, a widzę zarówno to sezonowe, jak i to powstające skutkiem jakiś zewnętrznych wydarzeń/zmian. Dodać trzeba, że stylizacja (ugniatanie, podpinanie, wiązanie itp.) choć robiona delikatnie, obciąża/osłabia jednak cebulki. Różnie to wszystko działa.
Podobnie jest z olejami.
Czyli robią się ruloniki/korkociągi? Cóż, to normalne przy długich włosach. Możesz z tym walczyć na co dzień, delikatnie wyciągając każdego, ale to trochę walka z wiatrakami. Pamiętam, ze Kropcia z tym walczyła, potem Anka.d, ale nie które typy włosów mają po prostu do tego tendencję
Kiedy włosy będą odżywione, łuski przylegające, to zjawisko nie powinno być tak silne. Jednak nie jest wykluczone, że włosy i tak będą się splątywać w większe pukle.

Może podaj jej to jako propozycję wypróbowania czegoś nowego? Przecież potrzeba zmian jest całkowicie normalna.
Z tym wypadaniem włosów to na pewno też związane z faktem, że teraz ich nie czeszę tak często No nic, jeszcze wcześnie na jakieś konkretne wnioski, będę obserwować po prostu A co do fryzjera to pisałam w poście wyżej już Zresztą ciotka ma bardzo nowoczesny salon itd, także to nie prowincjonalny zabity dechami fryzjer - będzie git
Stary 2011-07-29, 12:39   #38608
Eloe77

Cytat:
Sądząc po opisie zachowania się włosów, to są porowate raczej na pewno. Czyli nawilżanie, oleje (niekoniecznie kokosowy) i emolienty będą ok?
Będą, ale... Teraz masz włosy po farbowaniu, więc są zmienione. Może się okazać, że wraz ze wzrostem nowych włosów, takich niepoddawanych chemicznym zabiegom, porowatość będzie się zmieniać.
Na tę chwilę więc możesz mieć sporą porowatość, potem mniejszą. Sama doświadczyłam tego, gdy schodziłam z rozjaśnianych - dokumentacja w albumach na profilu. Mogłam stosować wiele rzeczy i nie byłam w stanie ich niemal niczym obciążyć. Teraz jest zupełnie inaczej, porowatość nadal jest spora, ale już nie taka jak przy zniszczonych
Cytat:
Popróbuję ściąć... doradźcie mi tylko, czy to, co zaznaczyłam na zdjęciach, spełni swoje zadanie
Tak dużo nie musisz. Obniż ja i namaluj sobie 4 kreski, a nawet 5.
Cytat:
(albo robić mniejsze odstępy między nimi)
Robić mniejsze! Na koniec potrząśnij głową i sprawdź, jak to się układa. Popraw kosmyki z osobna.
Cytat:
Czy z boku głowy też stopniować czy zostawić jedną długość (dlatego na zdjęciach tam nie zaznaczyłam cieniowania)?
Ciąć.
Jeśli tak bardzo się boisz, że nie będzie się kręcić, to podetnij jak najmniej.
Cytat:
Kupiłam z Joaśki odżywkę wzmacniającą z ekstraktem ze skrzypu i rozmarynu, może być?
Nie pamiętam składu. Chyba była zgodna z cg, ale nie dam gwarancji.
Cytat:
Chyba, że to po tym lnie włosy robią się takie "stojące"?
Co masz konkretnie na myśli?
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Zdecydowanie przed myciem wolałabym, awokado nie jest chyba super dojrzałe bo tylko trochę sie odgniata przy naciskaniu. Olej słonecznikowy tylko na stanie. Miód mam.
Może być, choć słonecznikowy nie wnika. Będzie nieco inny efekt, ale warto sprawdzić.
Cytat:
Ale chyba odłożę to na za dwa dni - do następnego mycia (zblenduję sobie to awokado może, TZ ma blender - coś się temu awokado stanie jak takie rozpaćkane postoi przez noc w lodówce? Ewentualnie nałożę przed spaniem a nie rano)
Możesz użyć blendera, ale najlepiej by było zastosować maseczkę zaraz po zrobieniu. Ma najwięcej substancji odżywczych.
Nie wiem, co konkretnie dzieje się z awokado po zgnieceniu, ale kilka godzin później robi się szaro-bure. Pewnie mamy utlenianie i procesy gnilne, więc lepiej nie zostawiaj papki na noc.
Cytat:
W ogóle tak zapytam czy warto tyle zachodu dla tego awokado przechodzić, żeby maskę z niego ukręcić? Chociaż w sumie jak tam będzie miód i olej (nawet może kupię oliwę bo prędzej czy później się przyda, nie?)
W sumie warto, bo włosy lubią awokado. Ale by mieć widoczne efekty trzeba by maskę robić regularnie.
Cytat:
Napisane przez Basai77 Pokaż wiadomość
Jednego dnia mysle o scieciu ,drugiego sie za to ganie i tak dzien w dzien
Nie tnij Przy Twoim skręcie wzrost jest w teorii wolniejszy - im dłuższe, tym mocniej skręcone.
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Dzisiaj poharmonijkowałam przed plunkingiem, teraz czekam i dam im nie 20 min, tylko może 15
Próbuj. sama nie wiem ile razy robiłam, by ostatecznie stwierdzić, że to jednak nie dla mnie.
Cytat:
jakiś miesiąc temu, może 1,5
w sumie można by podciąć znowu, jeśli się pierzą. Cieniowanie od razu? Czemu nie? Szczególnie, że nie maltretują włosów przed cięciem.
Cytat:
no i ciekawe czy to żel lniany tak działa na mnie czy coś ta Amla dała?
trudno orzec. Musiałabyś coś wykluczyć, by sprawdzić działanie jednego.
Cytat:
heheh ja tez bym chciała już tak, aleeeeee jak to osiągnąć
Cierpliwością, pracą i konsekwencją. Dążymy tu do zdrowych włosów od wewnątrz, więc to musi potrwać.
Cytat:
Cieniowanie może im pomóc, czy pielęgnacja?
Ciecie należy do pielęgnacji.
Cytat:
One z wierzchu takie są chyba wynikiem narażenia większego na czynniki zewnętrzne, prawda?
Prawda
Cytat:
noooo wyciągnęłam, mam nadzieję, że się nie gniewasz
Pewnie, ze się nie gniewam! Tylko się wstydzę
Ale z drugiej strony jest materiał dla potomnych

---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:38 ----------

Cytat:
Z tym wypadaniem włosów to na pewno też związane z faktem, że teraz ich nie czeszę tak często No nic, jeszcze wcześnie na jakieś konkretne wnioski, będę obserwować po prostu
I to podejście popieram
Cytat:
A co do fryzjera to pisałam w poście wyżej już Zresztą ciotka ma bardzo nowoczesny salon itd, także to nie prowincjonalny zabity dechami fryzjer - będzie git
Świetnie Koniecznie pokaż, co tam wyczarowałaś!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-07-29, 12:45   #38609
201605090956
Konto usunięte

Rybiorku, twoje włosy to cudo

Ja stosuję się do zasad CG w zakupach kosmetyków, nie długo przejdę na taką pielęgnację, bo mimo, że mam proste to mi to bardzo służy (ewenement ).
Buziaczki dla wszystkich zakręconych (pozytywnie) dziewczyn
201605090956 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-29, 12:59   #38610
kascysko
Zakorzenienie

Witajcie w ten kolejny, jakże brzydki dzień za moim oknem
Dzisiaj zamierzam zaaplikować sobie olej kokosowy, jeszcze nie wiem, czy popołudniu czy na całą noc.
A właśnie, wybaczcie, jestem jeszcze zielona w tym temacie - mogę tego kokosa zmieszać z żółtkiem i/lub miodem?

Eloe77, przejrzałam Twoją dokumentację zdjęciową roku z CG i jestem pod wrażeniem Moim marzeniem są takie włoski, jakie masz na zdjęciach"końcowych":love :

Edytowane przez kascysko
Czas edycji: 2011-07-29 o 13:50
kascysko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości)

Zasady wysyłania wiadomości