Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011 - Strona 86 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: TYTUŁ NOWEGO WĄTKU!
Sierpień mamy już za pasem i cieszymy się bobasem 5 6,41%
Każda już rozpakowana, teraz pełną gębą mama 5 6,41%
Każda dziecko już swe tuli, będzie jazda do matury 1 1,28%
Brzuszków przed sobą już nie dźwigamy, teraz kupki, smoczki i ulewanie w głowie ciągle mamy 1 1,28%
Wystrzałowe wakacyjne mamusie mają już przy sobie bezzębne dzidziusie! 2 2,56%
Wakacyjne dzieci już przy sobie mamy, więc o kupkach, pieluszkach i kolkach gadamy 3 3,85%
Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! 21 26,92%
Noworodkowy zawrót głowy: o kolkach, pampersach i smoczkach rozmowy! 5 6,41%
Wakacyjne dzieci nudzić się nie dają: jedzą, płaczą, postękują i mamusie swe kochają 0 0%
Nad życie kochamy te bezzębne brzdące, choć oka nie zmrużymy przez najbliższe miesiące 9 11,54%
Wszystkie mamy rozpakowane spacerują z wózkami uradowane 0 0%
Dzieci nasze kołyszemy, jedną ręką na wizażu wciąż piszemy 1 1,28%
Sierpniówki już finiszują, Lipcówki im kibicują 2 2,56%
Lipcówki wciąż o kolkach gadają, a sierpniówki porodówki oblegają 0 0%
Sierpniowe dzieci witamy- wnet wszystkie będziemy mamami! 3 3,85%
Słodkie te nasze letnie maluszki, już za chwilę rozpakują się wszystkie brzuszki 2 2,56%
Letnie mamuśki wciąż się wspierają, jedne tulą Maluszki, inne jeszcze czekają 8 10,26%
Mamo, mamo coś ci dam, małe serce, które mam 4 5,13%
Mamo, mamo coś ci dam, pierwszy uśmiech, który mam 1 1,28%
Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba. Wakacyjne mamuśki 2011 5 6,41%
Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-05, 11:08   #2551
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011

Cytat:
Napisane przez zanetaa88 Pokaż wiadomość
Nie mam siły
Nie mam siły.
Psychicznie wysiadam.
Wczoraj była położna, dała Nam kilka wskazówek jak postępować itd.
Pokazałam jej te ropniczaki -potówki z ropą zaraz je wyczyściła wódką.Jak Emilie płakała jakie to jest dołujące !

Jak tylko położna wyszła z sypialni rozpłakałam się,
nie mogę słuchać jak cierpi

Wczoraj poleciałam pierwszy raz do wc - modliłam się, aby się nie obudziła...zdalam sobie sprawę, że tak naprawdę jestem JEDYNĄ osobą która może dać jej jeść...tak się bałam że zacznie płakać
I sobie myślę. Boże przecież Ja musze być cały czas pod jej ręką, aby w razie głodu mogła pociągnać cyca, że jest zależna ode mnie- jak mi się coś stanie to co ?!

Wiecie jak mnie to dołuje

Poprosiłam męża, aby kupił MM w razie czego,
żebym psychicznie czuła się lepiej.

Mam pytanie:

1. Kiedy odciągać mleko laktatorem?Ja zrobiłam dzisiaj tak, dałam jej z lewego a z prawego jak pojadła to odciągnełam 80 ml w 20 min. Nie wiem czy nie za szybko mi to nie poszło?

Mam medele elektroniczny ?!

2. Odciągam mleko i wyczytałam, że jak będę je trzymać w pokojowej temperaturze do 12h to ok, jak na dłużej to do lodówki ?!
Jak dam do lodówki to jak je podgrzać ? do kubeczka wodę gorąco i mleko do niej wsadzić ?

A generalnie padnięta jestem. Mała śpi z Nami - nie mam siły jej przenosić do łóżka budzi się chce zjeść, poje nawet 1h,zrobi kupę, znowu chce jeść i tak nie raz 3 h oczy mam jak worki na ziemniaki.
Mąż pracuje w domu i jeszcze cały czas pomaga przy małej cudowny jest ! aż płakać mi się chce kiedy będzie musiał wyjechać do pt do De

muszę odpocząć - zdecydowanie !
kochana dasz rade

ja tez przez pierwsze dni w domu miałam doła jak płakała, że nie umiem jej uspokoić, czy jej krzywdy nie robię czymś, ogólnie bałam sie że jej płacz mnie w depresje wpędzi bo nie będe wiedzieć jak jej pomóc.

Ale powoli sie uczymy siebie nawzajem i jest już lepiej - Wy też z Emilie musicie się dotrzeć i będzie z górki.

A MM kup - będzie spokojniejsza jak - odpukać tfu tfu - laktacja Ci się zmniejszy to sie nie będziesz martwiła że nie będzie czym dziecka nakarmić.

A ja odciągam po karmieniu - reszte co nie wypije - tak jak mi uśnie - chyba że wcale jej nie daje piersi bo czuje że jest mało w piersiach to przed karmieniem ściągam i daje w butli i do tego dorabiam mm.

A 80ml w 20minut to wcale nie za szybko - masz więcej mleczka więc szybciej Ci idzie ściąganie a po drugie elektrycznym szybciej się ściąga niż ręcznym

ja od razu po ściągnięciu wkładam do lodówki - a potem podgrzewam w wodzie podgrzanej w garnuszku w mikrofali.

nasza mała śpi w łóżeczku na wyciągnięcie ręki z naszego łózka - boje się gdyby miała spać z nami że mogłabym ją przycisnąć - a przez pierwsze kilka nocy miałam schizy jak się budziłam do niej ze ona śpi z nami i że ją przygniote i budziłam tż -ta żeby mi zaświecił bo niby że Julka jest z nami w łóżku i nie sięgne do włącznika lampki żeby jej nie przycisnąć - a mała spała cały czas w łóżeczku - takie miałam omamy w nocy jak bozie kocham - myslałam po obudzeniu że ona lezy z nami a to była poduszka

powoli się dotrzecie Żanetko i poznacie i będzie łatwiej - zobaczysz - wytrwałości kochana.

Cytat:
Napisane przez nerola Pokaż wiadomość

Beatko jaka Ona słodziuśna

Izuś śpi jeszcze od wczoraj od 22:30.
Z przerwami na 3 karmienia.

Zaczęła fajnie gadać do zabaweczek i cudnie się uśmiecha do mnie.Jestem wtedy w 7 niebie

Kocham Ją ponad życie.Jest cudowna,wspaniała i najlepsza na świecie.

Wczoraj jak karmiłam to zrobiła wieeeelką kupę po czym zmarszczyła nosalka jakby to Jej śmierdziało a nie mi.
Następnie uśmiech i eeejjjj.

Łazi mi po całym łóżku już i czasem Jej szukam w nocy.
Uciekinierka.
super jak już się tak świadomie uśmiecha i gaworzyć zaczyna - i taka grzeczna jest że tylko pogratulowac Izunia śliczna jest

Dwa serca po raz drugi :heart:
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 11:14   #2552
Marina1
Zakorzenienie

Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011

nerolko daj jakieś zdjęci perełki pliss
Marina1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 11:19   #2553
madzia1k1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez patik87 Pokaż wiadomość

byłyśmy 2 h na spacerze, tak ładnie spała, matka jeszcze kondycji nie ma tak mnie nogi rozbolały. Schodzi Sarce skóra z brzuszka i nóżek...
To normalne u noworodków. Jak nie ma zaczerwienienia to się nie martw. Do kapieli dodawaj olejek. Ja mam z Nivei i skóra ładnie zaszła i teraz juz od tygodnia jest ok. Jak z zwykły olejek nie pomoże to polecam ten z apteki Oilatum.

Cytat:
Napisane przez blondynkapoznan Pokaż wiadomość
dziewczyny odnośnie butelek dr.Browna mój mały pije z niej mleko i mam wrażenie że właśnie wolno z niej leci jak pije z Lovi to o wiele szybciej
My tak na prawdę używaliśmy 3 butelek. Aventa zwykła z laktatora - to jak karmie mlekiem odciągniętym. Butelka TT antykolkowa była ok, ale maluszek dość długo z niej jadł i po karmieniu sie prężył jak by chciał zrobić kupkę. Teraz karmimy Dr Brownem i jesteśmy nia zachwyceni. bardzo dobrze z niej leci, i nie ma prężeń od razu po karmieniu mały zasypia.

[QUOTE=patik87;28555425]kobity jaki termometr bezdotykowy elektroniczny polecacie, sprawdzony i dokładny
Wczoraj przyszedł nam ten termometr
http://allegro.pl/bezdotykowy-termom...738988328.html i jak na razie jesteśmy z niego zadowoleni. ma też bardzo dobre opinie na necie. nie mogę jeszcze się wypowiedzieć na jago temat w razie choroby.
Jest on troche droższy ale w opiniach często ludzie pisali, że warto dołożyć 100zł i bo te za 80 zł na allegro są niedokładne.

Cytat:
Wieści od Moniczki:
O 14:40 na świat przyszedł Bartuś 2780 gram i 50 cm dostał 10 punktów.Całuski dla was.
Ps. poród naturalny

GRATULACJĘ!!!k laski:
Witamy malutkiego Bartusia

Cytat:
Napisane przez Stronczek27 Pokaż wiadomość
Hej hej
U mnie nudy. Nic sie nie dzieje ciekawego. Kwitne w domu. Dzis pól dnia przespalam, pogoda butelkowa wiec do spania akurat. Stopy dalej spuchniete i chyba Juz do końca mi tak zostanie
Hihi, ale fajnie to brzmi, pół dnia przespałam. Później przy maluszku jest to jest wręcz niemożliwe, nawet jak ma się aniołka Ale fajnie, że możesz w ciąży spać, bo niektóre z nas pewnie miały bądź maja problem ze snem. Śpij jak najwiecej

A ja dzisiaj czuję się świetnie. wczoraj spałam od 20:00, Karol nakarmił synka o 22:30 a ja następne dwa karmienia czyli o 3 i o 7:30czyli jestem wyspanaTeraz od 9 Dominik tez ładnie śpi wiec zdążyłam już się wykąpać tak bardzo dokładnie z depilacją i nabalsamowaniem się moim ulubionym mleczkiem, po prostu super. Tego mi było trzeba

Co to wagi to tez mogę się pochwalić, że już wróciłam do swojej wagi sprzed ciąży, ale moim celem jest zrzucić jeszcze kilka kilogramów. zobaczymy może się uda, tym bardziej , że jak ściągam mleczko to mam pretekst żeby się zdrowo odżywiać i nie jem w ogóle słodyczy, a to była zawsze moja pokusa podczas odchudzania.

Dziewczyny, które robią chrzciny w restauracji. Czy w waszym menu jest obiad i ciasta, czy kolacja również. Jak tylko obiad to w sumie płacicie tylko za niego, a ciasta i napoje swoje tak?? I czy podajecie również alkohol w takim zestawie obiad + kawa??

Chyba tez skusimy sie na restauracje bo jednak sobie nie wyobrażam robic tego wszystkiego sama i potem to sprzątać. My będziemy mieli tylko 13-15 osób, więc tragedii w kosztach nie powinno być. A kolacja to chyba tez nie jest konieczna, bo wiadomo tyle godzin gości przy maluszku to można się wykończyć.

No i trzymam kciuki za wszystkie brzuchatki, które by już chciały urodzić.

Idę robić sosik do obiadku i ziemniaczki obrać, bo Dominik pewnie się obudzi o 12:00.

Największe szczęście dla ojca i matki
Nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki
To ich krew - życie, to ich własne dziecię.
Co im nad wszystko droższe jest na świecie.

madzia1k1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 11:19   #2554
zanetaa88
Zakorzenienie

Zmalowana położna mówiła mi, że niby kapanie właśnie w tym oilatium jest dobre - też je kupiłam ale kapać jeden dzień w oilatium a na drugi dzień w krochmalu, że krochmal pomaga także ponoć na alergię...

Beatko
takich słów potrzebuję będę też odciągała po karmieniu. A jak masz np tylko 30 ml swojego i dasz jej w butelce to potem dajesz cyca ? czy np czekasz do nastepnego razu i łączyć te mleka ? ile twoja mała pije z butli?

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 11:22   #2555
Zmalowana
Zakorzenienie

Wiecie co, ta ciąża tak szybko minęła. A w sumie to naprawdę fajny czas w życiu, że aż szkoda czasami Fajnie było się głaskać po wielkiej piłce Chyba sobie wsadzę pod bluzkę jakąś imitację

A dzisiaj idę do Brunetki i Alicji z Filipem :)) W końcu do ludzi wyjdę

Zanetka ja mam użyć krochmalu jakby się pogorszyło

Zmalowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 11:23   #2556
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Scio Pokaż wiadomość
Agata dziś kończy 7 tygodni,w zwiazku z tym zaserwowałą mamie kolki i zaparcia Padam na twarz. Daje jej sab sab simplex, gripe water,zamówiłam tez biogaie(ale pieruństwo drogie). Mała ma ogromny problem z kupą, od dwóch dni tylko po czopku.
Padam na twarz, bo od 16 na rękach.
A zeby nas jeszcze dopic to na usg bioder wyszło,ze lewe jest super, prawe troche gorsze (prwdopodobnie przez przedwczesny poród) i mamy profilaktycznie szeroko pieluchować

Moniczka i wodaqa wielkie gratulacje mamusie
o jej. Te brzuchowe problemy naszych bejbusów.Jakie mleko dajesz, moze próbuj zmienić. Tez zakupił tz gripe, ale boje sie dawac bo w ulotce nie wskazane dla dzieci z chorobami nerek. Bioderkami sie nie przejmuj, pieluchuj- trudno, atrakcyjnie to nie wyglada i w lecie gorąco, ale co zrobić.

Cytat:
Napisane przez meszsares Pokaż wiadomość
wspolczuje kolek-oby szybko przeszly Tyle sie nasluchalam, ze to chlopcy przede wszsytkim je maja, a tu sie okazuje, ze dziewczyny tez to spotyka
co do szerokiego pieluchowania to nie wiem czy Wam ortopeda wyjasnil jak nalezy to robic, ale jesli nie chcesz owijac dziecka w 2-3 tetry naraz to mozna na rynku kupic specjalne pieluchy flanelowe - kosztuja ok. 20-30pln. Uzywalam przy pierwszym dziecku-chyba najwiekszym plusem jest szybkosc zakladnia. Obecnie na allegro znalazlam takie:
http://allegro.pl/hit-pieluchowanie-...731496054.html

a tak w ogole to witam z rana wszsytkie wyspane i niewyspane Mamy - obecne oraz przyszle.
dziewczynkom przeterminowanym zycze naglego zwrotu akcji

dobrze wiedziec o takich pieluszkach, dodam do ulubionych w razie w.
Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
Hej Brzuszki i Mamuski

Mam pytanie
lekarz kazał mi wziąć nospę w przypadku gdyby ból nie mijał wiec wziełam dzis nad ranem jedną, i nie wiem czy w południe moge tez sobie zażyć
nie mam opakowania od leku tylko sam listek i nie wiem jaka jest bezpieczna ilość

a wogóle wkur..ona jestem od rana
piekłam całą nocke 2 blachy ciacha dla Tzta do pracy
i rano jak mu spakowałam i wziełam sie za mycie plach i tak mi nie pasował zapach

sprawdziłam na resztce masła a ono było [przeterminowane

a ja je wczoraj kupiłam w warzywniaku i nie sprawdzałam daty,
w sumie tylko je wąchałam przed pieczeniem, pachniało ładnie, oba ciasta tez

kurde chyba zadzwonie do Męża zeby wyrzucił ciacho i kupił w cukierni:confus ed:
uups klops. Noc zarwałaś na pieczenie a tu doopa. Lepiej niech nie jedza w pracy, bo o zatrucie ciastem nie trudno.
Nospe bez problemu mozesz wziąść.

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
na 11.30 idziemy do lekarki w sprawie tych kolek małej
błagam trzymajcie kciuki żeby tym razem poradziła coś co pomoże, bo mała dziś od 6.00 marudzi

trzymam.
Cytat:
Napisane przez Kajool Pokaż wiadomość
kurcze nie fajnie ale wiesz co sobie mysle, ze po prostu dziecko pobudza ci laktacje. Bo jej pewnie malo leci wiec ssa caly dzien i w koncu bedzie wiecej mleczka. A moze to tez skok rozwojowy i potrzeba bliskosci z toba. Trzymaj sie dzielnie

trzymam mocno kciuki
U nas wczoraj byla polozna, maly przybral na wadze, wysypka mu zlazi i mam sie trzymac tej diety \, kazala odstawic biogaie i dawac delicol aby umozliwic mu wchlanianie laktozy. No i mam go przystawiac nie czesciej niz 1,5h. Jeden cycek przez 15 minut pozniej zmiana na kolejny i nie karmic dluzej niz 40 minut. Co z tego, zaczelam wczoraj liczyc ile moj dziec ssa i doliczylam sie maks 4 minut, pozniej placz i wyginanie sie, mimo, ze glodny. W ogole dziwne to dla mnie jest, bo w nocy ssie cudownie. Moglabym zamienic wszystkie dni na noce. Martwi mnie to niesamowicie, bo juz sama nie wiem co robie nie tak, a nikt nie potrafi mi pomoc.
Wiecie ile zostawilam wczoraj w aptece?? 100 zl a w tamtym tygodniu rowniez. Chyba pojdziemy z torbami
kajool ja cie podziwiam za wytrwałość, do tego dieta.
Ja juz chyba poległam z karmieniem. Mała sie złości przy cycku, nie chce złapać, jak łapie to wypluwa bo z butelki jej łatwiej. Dopóki bede coś miała to dojenie laktatorem i dawanie z butli, bo sie nauczyła tak niestety..

Cytat:
Napisane przez BABONIK Pokaż wiadomość
Masaż szyjki przed porodem to faktycznie pieszczoty masaży szyjki na skurczu to jazda... uwierzcie mi- wrogowi nie życzę!!!! ja miałam co godzinę czyli jakieś 7 razy i rozerwali mnie do 4 cm-potem zdecydowali o CC ehhhhhh -dobrze powiedziane-hardcore
hehhe znam ten ból, za nogi musieli mnie trzymać bo wierzgałam jak kobyła.

Witajcie mamy. GRATULACJE DLA MONICZKI I WODAQUY.

Powiedzcie, przy karmieniu MM i mieszanym czym dopajacie dzieci?

Czy herabtka koperkowa (czysty koper) bez cukru i innych dodatków będzie ok?
Ile razy dziennie kiedy? przed karmieniem, po czy jak?
Coś chciałam jeszcze zapytać i wyleciało z głowy.

Za nami noc: spała tradycyjnie od 21.30 do 1. Potem co godzinę i potem co pół pobudka, nie wiem co jej było, w końcu wyciągnęłam z łóżeczka i położyłam się u Sary w pokoju z nią na tapczanie.
Przed 7 znowu kwękanie, to wzięliśmy się za łapanie moczu. Dzisiaj juz prawidłowo zamontowałam woreczek
Ale wcześniej zrobiła kupę jak z fontanny, poleciało z łóżka na dywan i na mnie, łóżko
Kamienie, kwękanie i tak 2 godziny lulania- a jak.
Dała mi się ubrać, znowu jęki...
Uśpiłam, za pół godziny powtórka..
I tak już z 4 razy. Teraz śpi.

U nas jeszcze nie było ani położnej, ani pediatry. Ciekawe kiedy łaskawie się zjawią.

Carmela jak Ty łapiesz mocz? w woreczek czy pojemnik? bo na necie czytałam że w woreczek do posiewu nie bardzo, bo wyniki nie prawdziwe mogą wyjść. Coś wiesz na ten temat?
patik87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 11:28   #2557
madzia1k1
Raczkowanie

I dodaję kilka nowych fotek
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg nk1.jpg (64,1 KB, 90 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nk2.jpg (34,3 KB, 69 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nk3.jpg (30,6 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nk4.jpg (31,8 KB, 77 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg nk5.jpg (59,7 KB, 49 załadowań)

Największe szczęście dla ojca i matki
Nad dobra ziemskie, rozkosze, dostatki
To ich krew - życie, to ich własne dziecię.
Co im nad wszystko droższe jest na świecie.

madzia1k1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 11:29   #2558
Zmalowana
Zakorzenienie

Patik ja kupiłam herbatkę z Hippa z kopru włoskiego (od pierwszego tygodnia- Dziubek79 ) i Mały miał odruch wymiotny, kupiłam drugą z rumiankiem i pije i ładnie kupka Tez jest od pierwszego tygodnia.

Stary 2011-08-05, 11:36   #2559
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Zmalowana Pokaż wiadomość
Hej Laski,
wczoraj nawet nie miałam czasu włączyć kompa.
Mały ma alergię kontaktowa, ale nie wiadomo od czego. Kąpiemy się 2 razy dziennie w emoilatum, pijemy wapno. Aftinem musimy się pędzlować bo na języczku zostaje osad z mleka. No i ważymy 3900
Jestem ogólnie zmęczona dzisiaj.
oo a nam jak byłam na izbie z tym charczeniem powiedziała żeby nie u zywać aftinu, tylko lacido enter, probiotyk, tylko ja chyba źłe daję, bo rozrabiam z mlekiem, a może trzeba rozpuścić i po języku ją smarować. Nie wiem. od niedzieli stosujemy, i póki co nadal biały jęzor.
Miłego gadania z Brunetką.

Zanetaa to normalne po powrocie do domu, ja to samo miałam. Pierwsze 3 dni to koszmar, bałam się zostać sama z Sarą jak tz wychodził..wyłam non stop, niunia nie spała, cyc non stop i płacz, robiłam mleko to pluła, za chwilę jadła, smoczek zły, spanie tylko ze mną, charczenie, wydzielina z nosa, a ja nie wiedziałam co dziecko chce, jak temu zaradzić.
Teraz, nie chcę zapeszać jest lepiej, mam nadzieję że każdy dzień będzie lepszy.
Głowa do góry, za kilka dni będzie lepiej, dotrzecie się z Emilie.
Stary 2011-08-05, 11:39   #2560
Zmalowana
Zakorzenienie

Patik ale aftin to na ten osad, a nie na charczenie. Na charczenie to 3-4 razy dziennie psikam Pszczole w nosek wodę morską i odciągam fridą. I jest o wiele lepiej A wczoraj Pani pediatra mówiła, że jeszcze pozostałości śluzu w nosku są i innych syfków dlatego tak charczymy.

Dziewczyny od kiedy zaczyna się używać pieluszek 2 ?

Stary 2011-08-05, 11:51   #2561
patik87
Zakorzenienie

Cytat:
Patik ale aftin to na ten osad, a nie na charczenie. Na charczenie to 3-4 razy dziennie psikam Pszczole w nosek wodę morską i odciągam fridą. I jest o wiele lepiej A wczoraj Pani pediatra mówiła, że jeszcze pozostałości śluzu w nosku są i innych syfków dlatego tak charczymy.

źle się zrozumiałyśmy kofana.
Wiem ze na charczenie woda i frida. Też tak robię.
Ale nie wiem czy czytałaś, ja 2 dni po porodzie się przestraszyłam tym charczeniem i dziwnym oddechem, i pojechaliśmy na izbę.
I wtedy od razu powiedziała co i jak, i ze ma plesniawki.
I nie pozwoliła aftinem, tylko tym probiotykiem
Stary 2011-08-05, 12:00   #2562
brunetka2000
Zakorzenienie

Żanetko co do płaczu to ja też ostatnio ciągle płaczę odkąd wróciłam ze szpitala. Przy każdym problemie, kwęknięciu, płaczu małej płaczę z nią
Nie poddaje się choć ciężko jest Najgorsze są noce bo mała w ogóle nie chce spać Choć wczoraj wynalazłam sposób i póki co usypia

Ale się przestraszyłam w nocy !!!!!!!!!!!! Mała śpi koło mnie na drugiej połówce łóżka. Ja otwieram oczy, a jej nie ma !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!
Przestraszyłam się bo przecież ją niedawno usypiałam, a ja glupia zamiast ją odłożyć na miejsce do łóżeczka to usnęłam i nadal leżała koło mnie pod pachą koło piersi BOŻE A JAK BYM JĄ PRZYGNIOTŁA ??????? nie chcę o tym myśleć

Edytowane przez brunetka2000
Czas edycji: 2011-08-05 o 12:03
brunetka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 12:03   #2563
CarmelaSoprano
Zakorzenienie

Cytat:
Masaż szyjki przed porodem to faktycznie pieszczoty masaży szyjki na skurczu to jazda... uwierzcie mi- wrogowi nie życzę!!!! ja miałam co godzinę czyli jakieś 7 razy i rozerwali mnie do 4 cm-potem zdecydowali o CC ehhhhhh -dobrze powiedziane-hardcore
miałam 3 razy, potwierdzam masakra!

Cytat:
Powiedzcie, przy karmieniu MM i mieszanym czym dopajacie dzieci?
Czy herabtka koperkowa (czysty koper) bez cukru i innych dodatków będzie ok?
Ile razy dziennie kiedy? przed karmieniem, po czy jak?
Coś chciałam jeszcze zapytać i wyleciało z głowy.
Carmela jak Ty łapiesz mocz? w woreczek czy pojemnik? bo na necie czytałam że w woreczek do posiewu nie bardzo, bo wyniki nie prawdziwe mogą wyjść. Coś wiesz na ten temat?
Dopaja sie takie maluchy ok.100ml na dobe, ja daje ok 30ml na raz głownie w dzien, przed jedzeniem. Na spacerek zabieram butelke z herbatka , jak sie obudzi to pociagnie troszeczke. Ja daje w granulkch hippa, bo tej innej nie lubi.

Mocz łapalam do kubeczka na małysza dzis ide po wyniki.

Moja szczęśliwa liczba to czterysta miliardów.
Tak, wiem, nie jest zbyt poręczna w życiu codziennym.
CarmelaSoprano jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 12:06   #2564
patik87
Zakorzenienie

ja ostatnio tez miałam dobrego schiza.
Mała była ubrana w pajaca w czerwone wzory, budze się nad ranem, patrzę na nią i czerwone mazaje widzę jako krew i wołam z krzykiem tz, ale zaraz oprzytomniałam
Stary 2011-08-05, 12:09   #2565
zanka205
Zakorzenienie

wróciłam od lekarza
babka nas zje****, że po co my czytamy na necie o alergiach, jak chcemy poczytać to nam da książki medyczne
no ale wypisała Bebilon Pepti, Vibrucol i powiedziała, że jak mała będzie bardzo płakała dać czopka paracetamolu
dopiero wieczorem wykupię recepty
a i kazała dawać coś w stylu lakcido coś tam, mamy w domu po Filipie jak niedawno wymiotował
no i obserwujemy, czy będzie poprawa i czy mała w ogole będzie chciała pić ten Pepti

"Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu"

zanka205 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 12:28   #2566
beata_1988
Zakorzenienie

GG do beata_1988

Cytat:
Napisane przez youyou Pokaż wiadomość
Jakby ja mocniej bolal brzuszek to mam jesc mniej nabialu..

Beatka Plantex to herbatka na kolki i wzdecia, kosztuje ok 12zł
dobrze wiedziec z tym nabiałem i dzieki za info o herbatce

Cytat:
Moja kurcze wstaję i jak ma kupkę przebieram ją, karmię, odbija się jej - ulewa nie raz, ponownie chce jeść, odbija się jej, i ponownie siedzi na cycu. W nocy padam bo się denerwuję...

Jak często mogę odciągać mleko laktatorem ?
Czy mogę zrobić tak, że w nocy będę ją karmiła moim mlekiem,
ale z butli ?
moja tez w 1 tygodniu bardziej ulewała, teraz mniej, moze teraz lepiej ja odbijam pisze 1 reka bo mi mała usypia i idziemy na spacer

mleko sciagaj co kazde karmienie- co 3 h najlepiej w systemie 7-5-3 minuty z kazdej piersi. - u mnie daje najlepsze efekty
mozesz karmic mlekiem z butli skoro tak ci wygodniej, ja tez tak robie bo z butli szbciej idzie z karmieniem niz cycem - zje w 10 minut a nie wisi godzine na cycku, a efekt najedzenia taki sam. oszczednosc czasu i mojego snu
sorki ze bez polskich znaków ale 1 reka pisze

Cytat:
Napisane przez madzia1k1 Pokaż wiadomość
To normalne u noworodków. Jak nie ma zaczerwienienia to się nie martw. Do kapieli dodawaj olejek. Ja mam z Nivei i skóra ładnie zaszła i teraz juz od tygodnia jest ok. Jak z zwykły olejek nie pomoże to polecam ten z apteki Oilatum.
mojej tez złaziła skóra z ciałka ale juz ładnie jest - tylko na pleckach troche sie łuszczy jeszcze.
Cytat:
A ja dzisiaj czuję się świetnie. wczoraj spałam od 20:00, Karol nakarmił synka o 22:30 a ja następne dwa karmienia czyli o 3 i o 7:30czyli jestem wyspanaTeraz od 9 Dominik tez ładnie śpi wiec zdążyłam już się wykąpać tak bardzo dokładnie z depilacją i nabalsamowaniem się moim ulubionym mleczkiem, po prostu super. Tego mi było trzeba

Co to wagi to tez mogę się pochwalić, że już wróciłam do swojej wagi sprzed ciąży, ale moim celem jest zrzucić jeszcze kilka kilogramów. zobaczymy może się uda,

Idę robić sosik do obiadku i ziemniaczki obrać, bo Dominik pewnie się obudzi o 12:00.
ales Ty zorganizowana - ja wstyd przyznac ale nogi mam zarosniete jak u sarny, niewymowna od porodu nie depilowana równiez - jakos sie zebrac nie moge..

ale brzuszek smruje balsamem ujedrniajacym

no i moja waga mnie juz bardzo satysfakcjonuje - 73kg - a wiec kilogram mniej niz w najlzejszym momencie w ciazy i 4 kg mniej niz przed ciaza
chetnie zrzuce jeszcze kilka

po spacerze mam robic kluski slaskie

Cytat:
Zmalowana położna mówiła mi, że niby kapanie właśnie w tym oilatium jest dobre - też je kupiłam ale kapać jeden dzień w oilatium a na drugi dzień w krochmalu, że krochmal pomaga także ponoć na alergię...

Beatko
takich słów potrzebuję będę też odciągała po karmieniu. A jak masz np tylko 30 ml swojego i dasz jej w butelce to potem dajesz cyca ? czy np czekasz do nastepnego razu i łączyć te mleka ? ile twoja mała pije z butli?
ja mam Emolium i tez fajnie pomaga na te sucha łuszczaca sie skóre.

jak mam 30ml to raczej staram sie nazbierac tyle z piersi zeby na karmienie wystarczyło zeby nie mieszac a na "lepsze spanie" cyca na sam koniec, bo szybko usypia z cycem w buzi moze to malo wychowawcze le działa.

jak mam mało z cyca to daje butelke i juz,

moja pije od 1 tyg zycai ok 90ml i jeszcze cyckiem poprawi troche bo jak mniej to nie zasnie, straszny ma apetyt...

Cytat:
Patik ja kupiłam herbatkę z Hippa z kopru włoskiego (od pierwszego tygodnia- Dziubek79 ) i Mały miał odruch wymiotny, kupiłam drugą z rumiankiem i pije i ładnie kupka Tez jest od pierwszego tygodnia.
moja herbatke hipp koperkowa pije ładnie, nie grymasi ale ja mam te granulowana.
Cytat:
sliczny
Cytat:

chyba jak dziecko wagowo osiagnie ok. 4kg ,dobrze kombinuje?

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:23 ----------

lecimy na spacer do potem

Dwa serca po raz drugi :heart:

Edytowane przez beata_1988
Czas edycji: 2011-08-05 o 12:27
beata_1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 12:36   #2567
zapałeczka
Zadomowienie

Cytat:
Jaaaki cudny!
Stary 2011-08-05, 12:43   #2568
aania_20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zanka205 Pokaż wiadomość
na 11.30 idziemy do lekarki w sprawie tych kolek małej
błagam trzymajcie kciuki żeby tym razem poradziła coś co pomoże, bo mała dziś od 6.00 marudzi

Cytat:
Napisane przez beata_1988 Pokaż wiadomość
zdjecia Julki na polepszenie nastrojów
ślicznotka

Cytat:
Izuś śpi jeszcze od wczoraj od 22:30.
Z przerwami na 3 karmienia.
Zaczęła fajnie gadać do zabaweczek i cudnie się uśmiecha do mnie.Jestem wtedy w 7 niebie
Kocham Ją ponad życie.Jest cudowna,wspaniała i najlepsza na świecie.
Wczoraj jak karmiłam to zrobiła wieeeelką kupę po czym zmarszczyła nosalka jakby to Jej śmierdziało a nie mi.
Następnie uśmiech i eeejjjj.
Łazi mi po całym łóżku już i czasem Jej szukam w nocy.
Uciekinierka.
Anioła masz nie dziecko

Cytat:
Boję się, że wpadam w depresję po porodową,
normalne ?!

Płacze z byle powodu
normalne... nie obwiniaj się ale popłacz jak masz ochotę, na pewno pomoże

Cytat:
u nas jest wrzask przed wlozeniem do wanny i po wyjeciu, ale jak tylko Lilka poczuje wode to jak za dotknieciem czarodziejskiej rozdzki sie uspokaja
U nas też w wodzie już spokojny, wczoraj mu TŻ wziął łapkę i robił fale to coś na podobieństwo uśmiechu było cały czas A najlepsze że za chwilę sam rączką w wodę uderzał

Cytat:
Jak często mogę odciągać mleko laktatorem ?
Czy mogę zrobić tak, że w nocy będę ją karmiła moim mlekiem,
ale z butli ?
jak karmisz piersią to najlepiej po każdym karmieniu

Cytat:
trudno powiedzieć, jak ma ponad 3 kg to dalej można na 1 jechać, musisz zobaczyć po prostu czy 2ki nie są za duże - pod pachy

Dziewczyny które kupują herbatki na laktację - polecam Babydream Rossmanowską.
Któraś pisała o herbatce z Hippa granulowanej - jak dla mnie to takie trochę placebo, głównie glukoza, porównałam skład obu i: anyż - Hipp 0,2%, Babydream 30%; kminek - Hipp 0,5%, Babydream 14%, koper - Hipp 0,1%, Babydream 28%, zawartości innych w tej pierwszej nie podali. Nie mówiąc o tym że Babydream kosztuje koło 6 zł

---------- Dopisano o 12:43 ---------- Poprzedni post napisano o 12:40 ----------

Cytat:
Dziewczyny, które robią chrzciny w restauracji. Czy w waszym menu jest obiad i ciasta, czy kolacja również. Jak tylko obiad to w sumie płacicie tylko za niego, a ciasta i napoje swoje tak?? I czy podajecie również alkohol w takim zestawie obiad + kawa??
My co prawda nie w restauracji, ale w wynajętej sali z firmą cateringową. W cenie mamy obiad, 2 dania ciepłe, zimną płytę, owoce, ciasta, tort i napoje

aania_20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 12:45   #2569
agni82
Zadomowienie

Cytat:
Nie mam siły
Nie mam siły.
Psychicznie wysiadam.
oj biedactwo. mam nadziję, że odpocnieisz troszkę i jakoś unormujesz wszystko.

Szop mi wyłazi - w końcu. na 100 %. tego nie można pomylic.!!!!!!
agni82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 12:54   #2570
brumek
Zakorzenienie

Dzień dobry
Witam się słonecznie i radośnie i - w przeciwieństwie do większości - mam nadzieję, że jeszcze nie urodzę, chociaż ciąża od dawna donoszona

Cytat:
Napisane przez karolinee1983 Pokaż wiadomość
a wczoraj babka w badaniu napisała, że kanał przepuszcza 1 palec Właściwie, co to w ogóle oznacza?????? Może któraś wie, bo ja ciemna w te klocki
No, jak dla mnie, to znaczy, że masz rozwarcie na 2cm

Cytat:
Napisane przez telik Pokaż wiadomość
Mam pytanie
lekarz kazał mi wziąć nospę w przypadku gdyby ból nie mijał wiec wziełam dzis nad ranem jedną, i nie wiem czy w południe moge tez sobie zażyć
nie mam opakowania od leku tylko sam listek i nie wiem jaka jest bezpieczna ilość
Telik, ja od kilku tygodni biorę 3 tabletki dzienne (zwykłej no-spy, nie forte) i to jest najczęściej zalecana dawka. Nawet na opakowaniu piszą żeby tyle brać. Ale w razie konieczności max. dzienna dawka to 6 tabletek (3 razy dziennie po 2 na raz). Ale raczej brałabym najmniejszą działającą ilość

Cytat:
Dziewcyny, zbieram się o dkilku dni zeby spytać - O CI CHODZI U DIABŁA Z TYM MASAŻEM< ŻE JEST ON TAK NIEWIARYGODNIE BOLESNY???
Bo nie brzmi groźnie, a z tego co piszecie, to jedne z najgorszych bóli

Cytat:
Hihi, chce chyba dłubać w nosie na ost. zdjęciu
Stary 2011-08-05, 13:00   #2571
agni82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość

Dziewcyny, zbieram się o dkilku dni zeby spytać - O CI CHODZI U DIABŁA Z TYM MASAŻEM< ŻE JEST ON TAK NIEWIARYGODNIE BOLESNY???
Bo nie brzmi groźnie, a z tego co piszecie, to jedne z najgorszych bóli
ja miałam wczoraj i jakos wydawało mi sie przed, że to nie może byc aż tak bolesne. a jednak. Położna wkłada 2 palce w szyjkę i rozciąga ją. i to dośc głęboko , bo musi te wszystkie warstwy porozdzielac od siebie. i uwierz mi nie należy to do miłych doznań. ja wytrzymałam około 40 sekund i koniec.masaż to tylko z nazwy
Stary 2011-08-05, 13:04   #2572
brumek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agni82 Pokaż wiadomość
ja miałam wczoraj i jakos wydawało mi sie przed, że to nie może byc aż tak bolesne. a jednak. Położna wkłada 2 palce w szyjkę i rozciąga ją. i to dośc głęboko , bo musi te wszystkie warstwy porozdzielac od siebie. i uwierz mi nie należy to do miłych doznań. ja wytrzymałam około 40 sekund i koniec.masaż to tylko z nazwy
Czyli to nie jest żadne tam masowanie, zeby pobudzić czy coś, tylko zwykłe rozciąganie "na chama", tak?
Stary 2011-08-05, 13:06   #2573
DaKaro
Zadomowienie

Cześć mamuśki i maluszki.
Cytat:
co do kg to u mnie do wagi sprzed ciązy 3kg ale za chiny nie wejdę w spodnie sprzed ciązy jeszcze, biodra się rozeszły i czekam aż kości wrócą na swoje miejsce
do wagi idealnej czyli 52kg zostaje mi jeszcze 5kg
Myślisz, że kości biodrowe się zejdą? Mnie też trochę się rozeszły, ale myślałam, że tak już zostanie.
Zanka ważne, że przepisała mleczko. Trzymam kciuki, żeby alergia przeszła.
Cytat:
Napisane przez agni82 Pokaż wiadomość
Szop mi wyłazi - w końcu. na 100 %. tego nie można pomylic.!!!!!!
Zaczyna się!

Beatka Julka ślicznotka.
Madzia fajna sesja.

Malwinka
DaKaro jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 13:11   #2574
blondynkapoznan
Zakorzenienie

Lokalizacja: Mój sposób na kryzys: Jem spleśniały ser, piję stare wino i jeżdżę autem bez dachu.
GG do blondynkapoznan

u Nas była położna i mówiła że jak kupki będą zielone lub rzadkie to kupić to co Zanka pisała Lakcid czy jakoś tak.
Mały skończył 2 tyg leci mu 3 więc można zacząć smarować ciałko tylko nie oliwką ja mam Emolium emulsje.
Pępek Nam się słabo goi pomimo że teraz 2-3 razy dziennie robię fioletem jak nie zejdzie do 1 m.ż to do chirurga

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ----------

madzia fajny ten termometr.Dodałam sobie go bo właśnie chcemy zamówić jakiś porządny.A ten jest w miarę tani.Muszę poczytać o Nim opinie
zmalowana a co do pieluch jak będziesz widziała że te 1 się robią małe i że są krótkie to czas zmienić.Mój nawet w 1 ma masę miejsca

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

madzia fajny ten termometr.Dodałam sobie go bo właśnie chcemy zamówić jakiś porządny.A ten jest w miarę tani.Muszę poczytać o Nim opinie
zmalowana a co do pieluch jak będziesz widziała że te 1 się robią małe i że są krótkie to czas zmienić.Mój nawet w 1 ma masę miejsca
blondynkapoznan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 13:29   #2575
agni82
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez brumek Pokaż wiadomość
Czyli to nie jest żadne tam masowanie, zeby pobudzić czy coś, tylko zwykłe rozciąganie "na chama", tak?
no właśnie
Stary 2011-08-05, 13:31   #2576
kalinkap13
Rozeznanie

wrocilismy z Filipkiem z zakupow

aniolek grzecznie sobie spal,tylko zal mi go bylo w tym foteliku bo chyba mu nie wygodnie bylo,taki skulony.. a na gondole w tym aucie nie bylo miejsca

aha. mam pytanie: jakim kremem smarujecie buzke malenstwa jak wychodzicie na dwor, szczegolnie jak jest sloneczko... ?? mozecie cos polecic??

Cytat:
Napisane przez dziubek79 Pokaż wiadomość
to może porozglądajcie się w kilku knajpach bo nam za osobę policzyli 45 zł , do tego kupiłam 12l soków więc koszt ok 50 zł i ciasto z tortem o 150zł .
45 zł to baaardzo malutko a w tym co macie-obiad/deser/kolacja...??
no to musimy popytac bo 100zl x 31osob + napoje i pewnie alkohol to zdecydowanie za duzo...

Cytat:
slodziutka!

Cytat:
Co to wagi to tez mogę się pochwalić, że już wróciłam do swojej wagi sprzed ciąży, ale moim celem jest zrzucić jeszcze kilka kilogramów. zobaczymy może się uda, tym bardziej , że jak ściągam mleczko to mam pretekst żeby się zdrowo odżywiać i nie jem w ogóle słodyczy, a to była zawsze moja pokusa podczas odchudzania.

Chyba tez skusimy sie na restauracje bo jednak sobie nie wyobrażam robic tego wszystkiego sama i potem to sprzątać. My będziemy mieli tylko 13-15 osób, więc tragedii w kosztach nie powinno być. A kolacja to chyba tez nie jest konieczna, bo wiadomo tyle godzin gości przy maluszku to można się wykończyć.
tez bym chciala zgubic troszke wiecej kg zostaly mi 2-3 kg do wagi wyjsciowej + chcialabym schudnac jeszcze jakies 3 ale wlasnie ja nie umiem oprzec sie slodyczom i wcinam

chrzciny chcecie robic w sobote czy w niedziele?

Cytat:
jaki slodizutki!!!!

nasze dwa szczęścia - Filipek i Fabianek

Edytowane przez kalinkap13
Czas edycji: 2011-08-05 o 13:33
kalinkap13 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 13:35   #2577
youyou
Zakorzenienie

My pieluch 1 zuzylismy tylko 2 paczki jedna mała i jedna duza.
Od ponad tygodnia lecimy na 2, łatwiej mi je zapiac i wydaja mi sie duzo lepiej dobrane, nic nie przecieka.

Cytat:
Napisane przez DaKaro Pokaż wiadomość

Myślisz, że kości biodrowe się zejdą? Mnie też trochę się rozeszły, ale myślałam, że tak już zostanie.
Tak zejda sie
Po Filipie tez w zadne jeansy nie moglam wejsc nawet jak waga spadla bo biodra byly za szerokie ale po jakims czasie wszystko wróciło do normy
Wiec nie stresuj sie
youyou jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 13:43   #2578
zanetaa88
Zakorzenienie

To jak mała zje to odciagać i z lewego i z prawego ?
Ja mam wrazenie nie raz wlasnie ze ona mi zjada tak na styk.
Zje z lewego to tam zostaje malo a prawy zostawiam jakby np chciala zaraz się napic.

Musze nad tym popracowac
Mam mleko jeszcze z rana i jakos nie umiem sie przelamac zeby jej dac je w butli,
chyba za bardzo chce miec ja blisko siebie!!

zanetaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-05, 13:48   #2579
telik
Wtajemniczenie

GG do telik

Hej mamuśki

Dziękuję za wszystkie porady dot. nospy
postanowiłam sie nie meczyc i wziełam dzis drugą
mam nadzieje że na tymsie skonczy mój ból

co do ciasta to mąż oznajmił że wszyscy jedli az im sie uszy trzesły

a wogóle skonczylismy dziś 37 tydzien

czy to znaczy ze ciąża donoszona?

brumku podpobnie jak Tobie do porodu mi nie spieszno, jeszce tyle fajnych rzeczy mozna zrobic w czasie przed

madziarew i beatka mauluchy przeurocze

agni gratuluje szopa

Zmalowana dużo zdrówka dla Maluszka

a ja dzis wykupiłam pół miesnego, bo jutro robimy urodzinowego grilla dla Męża

teraz koncze robic liste reszty zakupów i zmykam

miłego dnia
Stary 2011-08-05, 13:58   #2580
AgaGuernsey
Wtajemniczenie

GG do AgaGuernsey

Moniczko gratulacje!!!

lece do deski i zelazka...
AgaGuernsey jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości