Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1445 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-10-04, 10:59   #43321
ewcia1807
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX

Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
A zastosowałaś go standardowo, czy w płukance?
Piękne błyszczące loczki

Ja u siebie za to ostatnio obserwuję puch już po aplikacji produktów, jeszcze na mokrych włosach - chyba czas na SLES.
Myślisz, że SLES pomoże?

Właśnie też coś ostatnio mam taki lekki puch ;/

28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 ... 60

Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com
ewcia1807 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 11:04   #43322
Benek23
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ewcia1807 Pokaż wiadomość
Wymieszać, wymieszać
To nie próbowałam.
Cytat:
Napisane przez Volyova Pokaż wiadomość
A zastosowałaś go standardowo, czy w płukance?
Piękne błyszczące loczki

Ja u siebie za to ostatnio obserwuję puch już po aplikacji produktów, jeszcze na mokrych włosach - chyba czas na SLES.
Stosowałam standardowo - czyli wgniatam po umyciu i po nałożeniu odżywki bs. Nakładam też potem wieczorem na noc i rano normalnie myję - efekt jest jeszcze lepszy.

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774
Benek23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 11:08   #43323
milena798
Rozeznanie

Oglądam filmiki loków na youtube i natrafiłam na tą dziewczyne KLIK
zobaczcie jakie ma piękne włosy mmm... marze o takich
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 11:41   #43324
sailormaary
Zadomowienie

o jo joj, ale wy tu dużo piszecie, można się zgubić... :P
próbowałam wczoraj tego szamponu bez silikonów i odżywki z Jajkiem którą zrobiłam według przepisu z neta, ale moje włosy nie kręcą się, ba nawet po myciu są jeszcze bardziej gładkie niż po zwykłym szamponie i zwykłej odżywce... takie lejące... niby odżywione i zdrowe, ale ja właśnie bym chciała, żeby były bardziej uniesione... nie wiem... ta pielęgnacja jest chyba nie dla mnie... i czas się chyba pogodzić z tym, że włosy mi się już nie będą kręcić... ;/
sailormaary jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 11:48   #43325
ewcia1807
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sailormaary Pokaż wiadomość
o jo joj, ale wy tu dużo piszecie, można się zgubić... :P
próbowałam wczoraj tego szamponu bez silikonów i odżywki z Jajkiem którą zrobiłam według przepisu z neta, ale moje włosy nie kręcą się, ba nawet po myciu są jeszcze bardziej gładkie niż po zwykłym szamponie i zwykłej odżywce... takie lejące... niby odżywione i zdrowe, ale ja właśnie bym chciała, żeby były bardziej uniesione... nie wiem... ta pielęgnacja jest chyba nie dla mnie... i czas się chyba pogodzić z tym, że włosy mi się już nie będą kręcić... ;/
Może pomogą proteiny?

---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ----------

Dziewczyny, głównie pytanie się tyczy Przestrzegających mocno metodę CG.

W ogóle nie myjecie włosów szamponem z SLS? Czy raz na jakiś (jaki?) czas?

Stary 2011-10-04, 11:48   #43326
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Mam tez ten szampon do suchych, dla mnie ok - tyle ze ma polyquaterium chyba.
PQ-6 po zapachu. Mogę przymknąć oko
Cytat:
Co do wymiankowego watku to cos bedzie, ale na razie sie nie moge zebrac i zorganizowac. Mam go zalozyc tu, na kreconym forum? Jeszcze nigdy w zyciu nie zakladalam nowego watku.
na targowisku. Tutaj podaj link, że taki wątek powstał. Dokleję do 1. posta.
Cytat:
Jutro mycie i sesja fotograficzna. Znow wolny dzien.

Musze poszukać tych wcześniejszych zdjęć
Cytat:
Napisane przez charmed Pokaż wiadomość
U mnie w holandii sa fryzjerzy, ktorzy sa po kursie ciecia kreconych wlosow metoda "Curl-Sys" "na sucho" i specjalnymi nozyczkami .. wlasnie zbieram kase - wizyta kosztuje 50 euro , ale cala sesja trwa okolo 1,5 godziny... Jak bede po to wrzuce fotki...

Ale czy to nie jest też tak, że w ogóle na Zachodzie te usługi są sporo droższe?
Cytat:
Ja dziś kupiłam Isane oraz Garniera z olejkiem (?) karite
Masłem.
Cytat:
Mi trwała farba spływa jak szamponetka ;<
Jaki kolor nakładasz? Czego konkretnie później używasz?
Cytat:
Napisane przez Piechniak Pokaż wiadomość
i mam pytanie: czy woda moż wysuszać włosy? mam na myśli różnice w wodzie...
Woda jest kluczowa, dlatego właśnie do psikadeł i płukania używa się gotowanej, demineralizowanej lub filtrowanej.
Woda z ujęcia gruntowego może być pozbawiona dodatku chemii, ale nie jest powiedziane, że nie niesie ze sobą innych pierwiastków - choćby wapna.
Cytat:
jest to tym bardziej dziwne, że cera na tę wodę zareagowała świetnie, w domu po wyjściu z wanny zdarza mi się do stać wysypki (od chloru jak za długo posiedzę ) a tam nic... ktoś umie to wyjaśnić ?
możesz mieć alergię lub nadwrażliwość na chlor lub cokolwiek innego, co jest dodawane do wody w Twoim mieście.
Cytat:
i ostatnie pytanie: co powiecie o stosowaniu nafty do włosów kręconych (nie znalażłam jej w FAQu ani pigułce)?
Jak to nie znalazłaś w FAQ? Są 2 posty: 1 i 2 .
Nafta się nadaje, ale to zależy od włosów. Musisz sprawdzić sama. Moje nie lubią nafty odkąd pamiętam.
z nakładaniem na skalp należy uważać, bo podrażnia. W początkowej fazie użytkowania może też powodować wypadanie. Nie wolno zostawiać jej na dłużej niż 30 minut na skórze głowy.
Cytat:
Nafte też chciałam stosować, ale właśnie nie wiem jak działa na loki.
Dziewczyny, naprawdę sporo jest w FAQ, poza tym wiele dziewczyn tutaj używa i o niej pisze.
Cytat:
a puch nadal...myśłałam , że to może pogoda, ale przecież nie jest aż tak wilgotno ...
Puch nadal, bo:
- może w produktach, które stosujesz coś działa puchogennie,
- nie zależy wyłącznie od tego, czy jest bardzo wilgotno, ale też i głównie od tego, czy jest sucho,
- nie widzę, byś zabezpieczała włosy olejami
- Isana z babasu jest emolientowa, ale odżywki b/s i zastosowane w tej funkcji nie są wystarczające. Podstawą są te d/s,
- trzeba włosom nieco odpuścić. To nie są proste włosy, ale kręcone i zawsze coś tam sobie pofrunie - poszukiwanie i utrata wody wciąż trwają.
Poza tym nie da się mieć od razu idealnych włosów - zresztą nie da się mieć ideału wcale - takich bez puchu i cudnie skręconych. Na to potrzeba naprawdę dużo czasu. Ja czekałam półtorej roku. Nie wolno więc poddawać się po półtora miesiąca.

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 11:50   #43327
paulownia
Zakorzenienie

Oto efekty moich dzisiejszych wygibasow.
Jak widac wlosy sa wciaz suche i matowe, skrecaja sie nieregularnie, ale jest lepiej niz bylo.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie1.jpg (74,6 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie2.jpg (65,3 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie3.jpg (52,7 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie4.jpg (45,1 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie5.jpg (47,6 KB, 43 załadowań)
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 11:51   #43328
Volyova
Rozeznanie

Cytat:
Myślisz, że SLES pomoże?
Sprawdzę i dam znać
Wydaje mi się, że nie reagują tak dobrze na odżywki, są trochę usztywnione i spuszone. A nie jestem zawsze 100% CG, więc się jakiś polyquat mógł przyczepić.

Dumna fala (klik)

Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog
Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc
Volyova jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 11:52   #43329
ewcia1807
Zakorzenienie

Okey, okey Masłem

Ciemne, zazwyczaj ciemny, zimny brąz . Czego używam?
Jeszcze jak próbowałam farbować, to nie stosowałam się do zasad CG, więc szampon z SLS, odżywki do włosów farbowanych .
Zauważałam głownie, że farba się wypłukiwała, jak nałożyłam szampon, razem z pianą kolor spływał ;<

Volyova Czekam na relację

Edytowane przez ewcia1807
Czas edycji: 2011-10-04 o 11:54
Stary 2011-10-04, 11:53   #43330
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Uch... wcale się nie dziwię, że są skłonne do przesuszania. Odżywka i szampon mają sporo myjadeł (szampon dość ostry jak dla mnie) minimalna ilość ekstraktu i miodu, pq-10 w szamponie, q-80 w odżywce. W zasadzie gdyby nie ten silikon, to nadałaby się świetnie do mycia.
Znajdę gdzieś zdjęcia Twoich włosów? Bo to, że są gładkie i błyszczące możesz zawdzięczać polimerom zawartym w obu produktach (coś poza tym stosujesz?), jednak najprawdopodobniej w środku nie jest najciekawiej - o tym świadczy brak skrętu.
Czy to hormony? Możliwe, jednak działo się coś na tyle poważnego (np. ciąża czy choroby tarczycy), by mogło decydować o wyprostowaniu włosów? Najczęściej winne jesteśmy sobie same - kontynuując ubogą pielęgnację, ograniczając dietę, żyjąc w kompletnym oderwaniu od własnego organizmu, sprawiamy, że ciało zaczyna się buntować. Włosy i paznokcie - oto po czym najszybciej widać problemy.
Oczywiście pisząc to, omijam temat chorób, niedoborów ważnych pierwiastków, albowiem to już sprawy podlegające lekarzom, wymagające ich opinii.
Niekoniecznie. Po prostu trzeba sprawdzić wiele różnych. Jak widzisz nawet odzywki tego samego producenta o podobnym składzie bardzo się różnią.
Tu nie ma nic od razu. Konieczne są testy na sobie, starania, sprawdzanie. I czekanie na efekty. Bo te przychodzą, pod warunkiem, że tego chcesz.
dłuuuugo
Doskonały pomysł. Jeśli nie jesteś zwolenniczką ziółek i specyficznych smaków, to lepiej nie rzucać się od razu na drożdże.
Jeśli Twoja 85 jest tym samym, co moje 77 to mój klub powstał nieco wcześniej I szybciej pożegnałam się z szopą (połowa mi wypadła )
Maliniarko, jestem cała w zachwytach Nie są zbyt krótkie. w sam raz, by się pozachwycać
A nie próbujecie z tym walczyć? Bo warto by sięgnąć do Rozporządzenia Ministra oraz do regulaminu. Możliwe, ze macie nadinterpretację.
Ja bym protestowała - tak zrobiłam na studiach, ponieważ chciano nam zmienić regulamin w trakcie gry i poinformowano na początku roku akademickiego. Zrobiliśmy petycję, wybraliśmy reprezentantów. Dziekan był oburzony i nas wyśmiał jakoby "dobry student nie powinien wiedzieć, jak wygląda jego dziekan", ale się udało
Jesteście dorośli, nie dajcie się! Może jeszcze da się coś zrobić!
A ja za powodzenie akcji

To, ze mnie nie podchodzi nie oznacza, że dla Ciebie nie będzie dobry Ja mam sporą porowatość i muszę włosy dociążyć, by nie wyglądały jak piórka. Arnika jest do włosów przetłuszczających się, więc jeśli woje nie przepadają za nadmiarem, to powinna być ok.
To ulubione myjadło Anki.d
Dziewczyny już napisały, a dodatkowy opis jest w FAQ.
Ja też. Nie ma życia bez bananowego TBSa

Dziewczyny tak sobie myślę, czytając to, co polecamy początkującym, że można by założyć wątek o tym, od czego każda z nas zaczynała. Napiszemy, co kupiłyśmy i jak to podziałało. Czy nam się udawało od razu, czy też nie. Co było największa pomyłką, co odkryciem. Co na dziś jest "must have" itp.
To podwiesiłabym (ojć, znowu zapomniałam podwiesić blog Volyovej ) w 1. poście i pomyślę, jak to przemycić też do FAQ.
Co Wy na to?
Tabletki anty brałam, i dodam, że z tarczycą(nadczynnością też mam problemy... Ja już nie pamiętam która to była odżywka chyba Yunga różowa... w każdym razie kupiłam w rosmanie... no jak już wspomniałam próbuje teraz ten szampon garniera bez silikonów i parabenów... ale rezultat jest opłakany;/ wyglądam jak zmokła kura ... a niby obiecywali objętość...

Dodaję link do zdjęcia obecnie mam zupełnie inne włosy po myciu... ale to obrazuje jak wyglądają moje włosy po tym garnierze rumiankowym...

Edytowane przez sailormaary
Czas edycji: 2011-10-04 o 12:00
Stary 2011-10-04, 12:17   #43331
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Nie marudzić tylko marsz po keratynę!
I jajco i oleje zmiękczają włosy więc będą lepiej nawilżone ale lekkim falom może na skręt nie pomóc. Spis odżywek proteinowych u mnie w podpisie, poza tym trzeba znaleźć swój sposób na stylizację
Cytat:
W ogóle nie myjecie włosów szamponem z SLS? Czy raz na jakiś (jaki?) czas?
Unikam jak mogę bo mam nadwrażliwość skalpu (na tyle że OMO nie wystarczy, musi być brak). Strzelam że wystarczy SLS raz na miesiąc. Nie używam silikonów, raczej nie używam pq ale nie unikam strasznie namiętnie, ale mi się z czasem shea nadbudowuje i są już za miękkie.

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2011-10-04 o 12:21
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 12:50   #43332
Eloe77

Cytat:
Napisane przez yoanka85 Pokaż wiadomość
mniemam, że jest tym samym
ja szopą byłam a.d. 2001, później jak zaczęłam prostować to ten sam "kolega" mnie podrywał - dziad jeden
Oni tak mają... kto się czubi, ten się lubi
A.d. 2001 to już nie miałam do dawna tej połowy włosów
Cytat:
Jest coś takiego jak pokrzywa ze skrzypem, czy to jakaś mieszanka do-it-yourself?
1 saszetka pokrzywy, 1 saszetka skrzypu wrzucić do 1 kubka i zalać wrzątkiem. Zaparzyć. Pić raz dziennie.
Po 3miesiącach miesięczna przerwa.
Koniecznie uzupełniać wit. B (pokrzywa wypłukuje) oraz pić dużo wody (niebezpieczeństwo nadmiaru krzemionki w nerkach).
Cytat:
pigmenty oblepiają włos i staje się on grubszy (nie wiem czy może to potwierdzić jakiś autorytet włosowy?)
Raczej wnikają do środka, ale to, co ze sobą niesie farba oraz dodana do niej odzywka może mieć wpływ na "pogrubienie" włosa. Polimer wypełni ubytki. Na jakiś czas
Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
A ja dzisiaj byłam na uczelni pierwszy raz po wakacjach, niestety nikt mojej przemiany włosowej nie zauważył
Się nie znają Ja widzę sporą przemianę na plus. I tego, co się stało oczekiwałam.
Cytat:
olejuję, olejuję...nie wiem, może kokos nie nadaje się na tę jesienną pogodę...?
Kokos może nie pasować:
- ze względu na pogodę,
- ze względu na włosy (o porowatości i kokosie jest w FAQ),
- ze względu na czas pozostawienia na włosach (ja nie mogę dłużej niż 2 lub 3 godziny).
To olej głęboko penetrujący. Spróbuj z oliwą z oliwek, jojobą, orzechem włoskim, migdałkiem, lnianym. Mniej penetruja, lepiej zabezpieczają.
Cytat:
i jakim cudem służy skórze, a włosom nie
Całkowicie normalnym cudem - włosy to nie skóra. Mają inną budowę, inne pH, a co za tym idzie - odmienne wymagania.
Cytat:
myśłałam, że oleje niwelują puch i że im włos bardziej nawilżony (czyli zmiękczony - a może to nie są synonimy ) tym mniej się puszy???
Oleje niwelują puch podobnie jak silikony, parafina, wazelina, nafta i pq oraz q, ponieważ są emolientami. W przypadku olejów i maseł roślinnych jest jednak niebezpieczeństwo różnego przyswajania, różnej reakcji na ich podstawowy budulec, a mianowicie kwasy tłuszczowe. dlatego bez sprawdzenia na sobie nie da si powiedzieć, co na pewno zrobi. Można tylko spekulować.
Zmiękczony to nie jest "nawilżony". "Nawilżony" to ogromny worek i możliwe, że zmiękczony w tym zakresie się mieści. Jednak nie są równoznaczne.
Cytat:
mniej chemii powinno im lepiej zrobić ...
A co konkretnie masz nam myśli pisząc: "mniej chemii"?
Brak składników antybakteryjnych, odkażających nie oznacza, że w tej wodzie jest wyłącznie H2O. Ona płynie przez bardzo różne miejsca, wypłukując to, co w tych miejscach znajduje. A znajduje różne rzeczy...
Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
Nie wiem jakim cudem połączę 2 kierunki, miałam nie mieć problemów z pn-śr to mi na 3 roku wpierdzielili tyle godzin seminarium i literatur że praktycznie codziennie na 3 roku na mojej uczelni siedze od 8 do 16, ciekawa jestem kiedy mam się pojawić na drugiej uczelni
by się udało. To nie jest niemożliwe, choć dość trudne.
Sprawdź tylko pocztą pantoflową, kto ma przerost na własnym punkcie Ja nie wiedziałam, ze mój promotor ma własnie taki przerost ego nad treścią i padłam ofiarą
Cytat:
JUszykowalam sobie na jutro porcyjke eksperymentalna kolagenu hydrolizowanego to znaczy rozpuscilam w cieplej wodzie listek zelatyny kuchennej. Jutro sprawdze czy tego rodzaju proteina jakos na wlosy zadziala
Ciekawam, ciekawam!

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-04, 12:59   #43333
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
Nie marudzić tylko marsz po keratynę!
I jajco i oleje zmiękczają włosy więc będą lepiej nawilżone ale lekkim falom może na skręt nie pomóc. Spis odżywek proteinowych u mnie w podpisie, poza tym trzeba znaleźć swój sposób na stylizację

Unikam jak mogę bo mam nadwrażliwość skalpu (na tyle że OMO nie wystarczy, musi być brak). Strzelam że wystarczy SLS raz na miesiąc. Nie używam silikonów, raczej nie używam pq ale nie unikam strasznie namiętnie, ale mi się z czasem shea nadbudowuje i są już za miękkie.
Totalnie nie znam tych wszystkich produktów... nibysz używałam tych wszystkich pianek do kręconych włosów i nic. Jeszcze będę to wszystko przeglądać...

ten by mnie interesował o ile by mi włosy dobrze traktował blond ktoś wie gdzie go kupić??
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...rumiankowy.htm

Edytowane przez sailormaary
Czas edycji: 2011-10-04 o 13:14
Stary 2011-10-04, 14:26   #43334
Eloe77

Cytat:
Napisane przez gohs Pokaż wiadomość
najbardziej jest zadziwiające to, że jak już ich nie wyprostuje to są w świetnej formie mimo codziennego maltretowania
Rzeczywiście - wyglądają świetnie. Ciekawe, czym je zabezpiecza albo co nałożyła wtedy, gdy zrobiłaś zdjęcie. Choć końcówki do ścięcia.
Cytat:
Napisane przez little.b.blue Pokaż wiadomość
Zauważyłam że moje włosy mimo wygniatania ich rano, w ciągu dnia zmieniają swoją formę i robią się spirale (czy tam korkociągi, jest w ogóle jakaś różnica? ) od połowy do końców. Doszłam do wniosku że bez sensu jest wymuszanie na nich skrętu wyżej, chyba powinnam pozwolić im na samodzielne formowanie się, jak myślicie?
Jak wolisz To zależy wyłącznie od Ciebie, czego oczekujesz. Jeśli podobają Ci się własnie takie, to zostaw je same sobie.
Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
zdaje się ze było mnóstwo protestów i podpisów jak tylko poszły słuchy ze cos takiego chca wprowadzic. Potem protesty ze nie mozna tego tak od razu wprowadzac, rektorzy uczelni nawet mówili ze to za szybko. Ale co... dostałam już druki na "nowe stypendium".... złoże, ale wygląda na to ze nie tylko ja zrozumiałam ze trzeba miec i srednią I osiągnięcia. A nie jedno LUB drugie...
Zobaczymy...
To potwornie smutne Zamiast pilnować, w jaki sposób rozdziela się pieniądze na socjal - pamiętam, że te pieniądze za moich czasów dostawali nie co, co potrzebowali pomocy, ale ci, co mieli geny z uczelni - próbuje się punktować supermenów i supermenki
Cytat:
w ogóle to dziw nad dziwy...
Wspaniale! Może by to kontynuować? Nic im nie przeszkadzało, nic nie rozwiewało... świetnie.
Powiedz, czemu ich nie wycieniujesz? Ewidentnie o to proszą.
Cytat:
Napisane przez joanna871 Pokaż wiadomość
najpierw myje wlosy szamponem oczyszczjacym a zaraz po drugi raz szamponem do wlosow zniszczonych i farbowanych (przeciwlupiezowym)bo mam tendencje
Tendencję? A to chorobowy, czyli prawdziwy łupież, czy może tylko kosmetyczny albo wysuszony naskórek?
Cytat:
rzadko uzywam jakiegos serum chociaz po niektorych mam piekne zdrowe blyszczace loki i chyba czesciej zainwestuje
A jakie konkretnie?
Cytat:
poki co farbuje wlosy farbami zmywalnymi bez amoniaku zeby troche odzyly
To że farba nie ma amoniaku nie oznacza, że nie ma w niej innej destrukcyjnej chemii.
Mocny, piękny skręt, dobrze podkreślony na tym zdjęciu. Włosy dobrze zabezpieczasz silikonami (i widać, że włosom pasuje, więc nie ma sensu rezygnować), ale jeśli idzie o porządne odżywienie od środka to jest krucho. Pielęgnacja jest do wzbogacenia (oleje, proteiny).
Farbowanie do przemyślenia.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-04, 14:33   #43335
joanna871
Raczkowanie

Cytat:
Po co myjesz aż dwa razy pod rząd??? nie robimy tak .
napisałaś też, że po odżywce pantene masz zdrowe włosy...jeśli tylko po niej, a bez niej już nie, to znaczy, że wcale nie są zdrowe, tylko nabłyszczone silikonami, które dają złudzenie zdrowia, ale nie prawdziwe zdrowie...a pantene ma dużo silikonów, mi zniszczyło włosy jak nic ... niektórym silikony służą , to prawda, ale ja bym je na chwilę odstawiła, chocby po to, żeby zobaczyć w jakiej kondycji naprawdę są włosy...
zdrowych wlosow nie bede miec bo je farbuje a farbowane wlosy nigdy nie sa zdrowe mozna je jedynie pielegnowac aby jakos wygladaly ,co do mycia 2razy bylam kiedys na konsultacji ze znana dobra fryzjerka i jak najbardziej zalecila mi mycie wlosow 2razy roznym szamponem pod rzad,sama nawet myje 3razy a ma wlosy do tylka ,ja zauwazylam ze mam ladniejsze wlosy jak myje je 2razy ,sa mega czyste az lsnia nawet jak nie nakladam odzywki,nie wiem jak to jest naprawde ale ja widze roznice po dwukrotnym myciu

---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ----------

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
powtórzę, ze pierwszy raz miałam takie fajne włoski na drugi dzień, własnie po płukance lnianej i po spaniu w chustce

chustka musi być śliska, najlepiej jedwabna, ale wiadomo, że nie każdy ma

dzisiaj znowu miałam fajne włoski, zwłaszcza po lewej (niegdyś gorszej) stronie, jak jutro po spaniu z hcustką będzie dobrze, to uznam to za regułę, bo wzięłam identyczny zestaw (zaraz zrobię wpis w codzienniku)

dziewczyny czy mycie za każdym razem szamponem z SLES je zabije?

o kurczę, ciężka sprawa , mam nadzieję, że jakoś to rozwiążesz dobrze dla Siebie

koniecznie zdaj relację!

no czy w takiej świetnej formie, to bym polemizowała (suche i na dole niefajne), ale byłyby z tego cudowne loki, musisz ją przekabacić!

powinnaś częściej robić warkocz

mnie się wydaje, ze moje też w ciągu dnia się zmieniają, a czemu mają zmieniać się na gorsze? przecież to od warunków zależy, może wypiły wilgoć z powietrza i zrobiły się piękniejsze, a splot warkocza w tym pomógł

pięknie wyglądają po tym

kupiłam żel czarno-pomarańczowy z isany, jak nie podpasuje to TŻ dostanie
i kupiłam jantara 2 buteleczki po 8,50 jak dobrze, że spytałam i poprosiłam o sprowadzenie, a już chciałam brać na alledrogo za 17 (z przesyłką) a tu za tyle mam dwa jantary

jak już wspomniałam dzisiaj zrobiłam dokładnie to samo (no oprócz sody w szamponie) co po przyjściu od fryzjera i znowu jest dobrze tylko nie wiem czy powinnam tego szamponu z SLES używac co mycie pewnie niewskazane (Demcia kocham Cię za lnianą płukankę, no po prostu genialne , wiem, ze pisałaś, że to nie Twój pomysł, ale jakby nie Ty to bym nie spróbowała i w ogóle bym tu nie trafiła )
nawaliłam sporo b/s zawsze daję mało, część się spłukała

powtórzę jeszcze, że świetnie mi robi bardzo krótki plunking, tak żeby włosy były bardzo mokre i potem dopiero odgniatanie i harmonijkowanie przez koszulkę (z głową w dół jak i i w pozycji wyprostowanej z głową na boki), ale tez nie za długo, bo jak włosy robią się za suche to się sianko wytwarza

---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

przy naszych odżywkach b/s nie będziesz musiała myć tak często, chyba, że będziesz chciała

więc pewnie dwa razy je przesuszasz

zaczynając c/g rezygnujemy z odżywke zawierających silikony i pq, patrz pigułka w pierwszym wątku, włosy mogą wyglądać fajnie, bo są otaczane składnikami kondycjonującymi, które powodują ładny wygląd, a potem spłukujesz i włosy już nie takie...

jak wyżej, włosy wyglądają zdrowo, a zdrowe do końca nie są

to jak z podkładem, nakładasz i buźka wygląda super i promiennie
zmywasz i pojawiają się zaczerwienienia, wypryski itd. a one cały czas tam są, tylko przykryte warstewką podkładu
dlatego ważna jest systematyczna i cierpliwa pielęgnacja odpowiednimi środkami (znów odsyłam do faq i pigułki )

deja vu?

świetne nawyki godne pochwały

jak już koniecznie to na pewno lepiej tak farbować

zazdroszczę skrętu i objętości i długości! nic tylko pielęgnować i będzie bosko
dziekuje za rady a co do odzywek do splukiwania to wlasnie przy tej jednej herbal esence nawet jak ja splucze to mam super miekkie i blyszczace wlosy nawet jak nie nakladam odzywi bez splukiwania ,nie wiem sama jak to jest ale z ta odzywka tak mam

Włosy-57cm
Cel: 90cm zadbanych kłaczków
joanna871 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 14:35   #43336
Eloe77

Cytat:
paradoksalnie, im bardziej ścisły tym bardziej rozpostowuje...
Niekoniecznie paradoksalnie. Splatając ciasno, naciągasz włos, więc się nie pofaluje, ale rozprostuje.
Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Pozostaje mi kręcenie żelu lnianego, tylko to ciut uciążliwe na dłuższą metę...
uciążliwe?
Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Obiecałam już dawno, ale dopiero teraz wklejam. Włosy po po żelu lnianym - on jest cudny Nie wiem czemu tak długo zwlekałam z zastosowaniem go...

Cudownie wyglądają!
Rude, skręcone... jestem we włosowym niebie
Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Chyba i ja się zainteresuję żelem lnianym. On lepiej nawilża czy usztywnia/podkreśla skręt? Bo mnie zależy głównie na czymś, co by podkreślało skręt.
U mnie rozmiękczył włosy, ale to może być wina dodatków. Dziś nie mogę sobie poradzić, a nie chcę myć po raz trzeci z rzędu
Cytat:
chociaż w sumie...jesteś za bigamią? ja bym więcej lokasek do rodziny przyjęła
zgłaszam się
Cytat:
Mowil TZ, ze mozna zainstalowac filtr odkamieniajacy na kran i wtedy woda leci miekka i pitna, ale to kosztuje jakies obledne pieniadze.
Poza tym możesz mieć tak miękkie włosy, ze nie dasz rady ich ułożyć.

MÓJ IDEAŁ

Stary 2011-10-04, 14:46   #43337
joanna871
Raczkowanie

Cytat:
Rzeczywiście - wyglądają świetnie. Ciekawe, czym je zabezpiecza albo co nałożyła wtedy, gdy zrobiłaś zdjęcie. Choć końcówki do ścięcia.
Jak wolisz To zależy wyłącznie od Ciebie, czego oczekujesz. Jeśli podobają Ci się własnie takie, to zostaw je same sobie.
To potwornie smutne Zamiast pilnować, w jaki sposób rozdziela się pieniądze na socjal - pamiętam, że te pieniądze za moich czasów dostawali nie co, co potrzebowali pomocy, ale ci, co mieli geny z uczelni - próbuje się punktować supermenów i supermenki
Wspaniale! Może by to kontynuować? Nic im nie przeszkadzało, nic nie rozwiewało... świetnie.
Powiedz, czemu ich nie wycieniujesz? Ewidentnie o to proszą.
Tendencję? A to chorobowy, czyli prawdziwy łupież, czy może tylko kosmetyczny albo wysuszony naskórek?
A jakie konkretnie?
To że farba nie ma amoniaku nie oznacza, że nie ma w niej innej destrukcyjnej chemii.
Mocny, piękny skręt, dobrze podkreślony na tym zdjęciu. Włosy dobrze zabezpieczasz silikonami (i widać, że włosom pasuje, więc nie ma sensu rezygnować), ale jeśli idzie o porządne odżywienie od środka to jest krucho. Pielęgnacja jest do wzbogacenia (oleje, proteiny).
Farbowanie do przemyślenia.
prawda ze farba to farba i kazda w jakis sposob niszczy wlosy ale ta bez amoniaku tak mi nie pali wlosow po tych trwalych to wlosy mi garsciami wychodzily ,wszystko bylo by dobrze jakbym miala swoje naturalnie ciemne nie cierpie swojego naturalnego koloru czyli mysiego ,,co do tego lupiezu to kiedys mialam ostry lupiez lojotokowy ,plastry mi z glowy schodzily ,plastry skory oczywiscie to wyleczylam u dermatologa a potem mialam lupiez suchy czyli miliony bialych ziarenek na glowie hehe i kiedys mialam tak ze jak nie umylam glowy szamponem head &shouders tylko innym szamponem nawet przeciwlupiezowym ale innej firmy od razu na drugi dzien myslalam ze sie zadrape na smierc i sypalo mi sie z glowy ale juz od 1,5roku nie uzywam head &shoulders i jest ok zadnego lupiezu nie mam ,nawet jak myje zwyklym szamponem ,czasem mnie cos zaswedzi dlatego siegam po przeciwlupiezowy ale jako tako lupiezu nie mam od dluzszego czasu..../ co do serum to bardzo lubie to ,podaje linka
http://torebka.kafeteria.pl/index.php?mode=view&id=9349

albo tez to :

http://torebka.kafeteria.pl/index.ph...=view&id=19498

a uzywalyscie kiedys tych produktow ?ponoc sa swietne ,moja kumpela od roku uzywa i jak zobaczylam jej wlosy to nie wierzylam wlasnym oczom doslownie jak wlosy kobiet z filmow bollywood podaje linka
http://kosmetykidabur.pl/

Włosy-57cm
Cel: 90cm zadbanych kłaczków
joanna871 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 14:57   #43338
sailormaary
Zadomowienie

Hmm kupiłam sobie ten szampon
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...rumiankowy.htm
Mam nadzieję, że sprawdzi się zamiast tamtego Garniera rumiankowego, Znalazłam w liście tych szamponów bez silikonów.
Może ktoś poleci mi jakąś odżywkę własnej roboty na włosy?? Skoro tamta z jajkiem się nie sprawdziła..., żeby była lekka.
Stary 2011-10-04, 15:01   #43339
myszka2020
Zakorzenienie

Cytat:
w ogóle to dziw nad dziwy...rano (wiczorem myte) miałam włosy całkiem średnie - nie najgorzej nie najlepiej, puszak spory, związałam w warkocza i jazda na uczelnię. przychodzę do domu, rozplątuję włosy i....efekt ciekawy: puszak mniejszy, fale zrobiły się wyraźniejsze i jakieś bardziej ślniące ... na zrowy rozum, to włosy powinny się w ciągu dnia puszyć i rozkręcać...tym bardziej, że nic z nimi nie robiłam, po myciu żadnej stylizacji, żadnej reanimacji rano, w ciągu dnia też nic...jedyne co może za to odpowiadać to żel lniany dolany do szamponu, ale przecież go spłukałam...przestaje je rozmumieć, jak mam niby wykminić, co im służy a co nie, jak mi robią takie numery i w ogóle nie da się przewidzieć jak się zachowają? a chciałbym powtórzyć ten efekt...
dla porónania wstawiam foty, pierwszą z rana, drugą z wieczora:
Może lubią warkocz Taki luźny nie powinien zaszkodzić, a ładnie na wieczór wyglądają po nim

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
J
U mnie 7 odżywek, 4 szampony, dwa kremy do stylizacji, pianka. Inne to: parafina, panthenol, olej kokosowy, olej winogronowy, reszta seboradin niger, wcierka joanny z rzepą i w szafce robi się olej ziołowy.
Dla mnie za dużo. Conajmniej 2 odżywki posłałabym do diabła - dwufazową biovaxa z proteinami i ziaja codzienna pielęgnacja (prostujące paskudztwo). Kolagenowy szampon Bingo myje tak dokładnie, że włosy prawie znikają:P więc też nie używam.
Czekam na keratynę

Wypróbowałam ostatnio kilka środków do stylizacji. Myślałam, że dawna niechęć do żeli minęła, ale niestety, żel do włosów to zuo zaliczyłam po nim puch, jakiego od 2 miesięcy nie widziałam. Po piance (bez alkoholu) to samo. Pozostaje mi kręcenie żelu lnianego, tylko to ciut uciążliwe na dłuższą metę...

Znacie coś fajnego do układania loków? Jakiś krem?
Spróbuj może balsamu nivea flexible curls A żel lniany to ja przechowywałam jedną porcję ponad tydzień spokojnie w lodówce.

Cytat:
w środę mam w planach farbowanie ciekawe czy znowu będę ryczeć
(a jutro na studia wracam, co też dziewczyny powiedzą....hm..., na studium faluski się podobały )
Będą się włoski na pewno podobać

Cytat:
Napisane przez Benek23 Pokaż wiadomość
Obiecałam już dawno, ale dopiero teraz wklejam. Włosy po po żelu lnianym - on jest cudny Nie wiem czemu tak długo zwlekałam z zastosowaniem go...
Jakie muszą być mięciutkie, jak błyszczą, no i ten kolorek Cudne

Cytat:
Napisane przez LashStylist Pokaż wiadomość
Dobry Wieczór Ja po dzisiejszym dniu padam, nie mam siły już, a przede mną jeszcze kinetyka chemiczna, ale myślę, że zmęcze to w 1,5h Dzisiaj byłam w kręconych wlosach w szkole, wszystkim się podobało bardzo. Jutro będę probować tą zachwalaną płukankę lnianą, aktualnie siedzę z olejem ze słodkich migdałów na łepetynie (spotkanie pierwsze, mam nadzieje, że udane będzie ). Kupiłam właśnie olej ze słodkich migdałów i żel do włosów z czarną rzepą z Bielendy. Jutro skoczę do Biedrony po olej z pestek wingron i do Rossmana po Alterrę morelową . Od jutra zaczynam wcierać Jantar i Seboradin.
Fajny jest ten bielendowy żel, ja go bardzo lubię

Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
Witam serdecznie
Wiem, że obiecałam zdjęcie, ale nie dałam rady. Poprawię się w najblizszym czasi
Postanowiłam jutro z rana przepłukać włosy lnianą płukanką, zobaczymy co wyjdzie.

Nadrabiam Was trochę i trafiłam na tekst, że falowane włosy to takie "niedorobione proste" lub "niedorobione kręcone" i pomyślałam sobie: "halo, dokładnie tak się czuję" I dziś jak wstałam, to przestałam je męczyć, przeczesałam mokrymi palcami, podpiełam żabkami, a one nawet mi się odwdzięczyły i chyba nie straszę. Trzeba chyba będzie polubić te falki

Właśnie przyszło zamówienie z "zsk" Więc kropla keratyniny do odżywki ds wystarczy? Czy trochę więcej?
Ja tam daję z 10 kropel

Cytat:
No wiele fal tak miało a teraz nadal mamę muszę uczyć że mam fale a nie siano ;]
Piękny jest wpis Volyovej o falach, u niej w podpisie [/COLOR][/COLOR]

Niech mama wreszcie zrozumie

Cytat:

Pucharek i medale Czekam na dobre zdjęcia i wrzucę oj wrzucę
Czekam na zdjęcia pucharka i medali Super, że dobrze poszło

Oglądam na alledrogo ubranka, rożki, śpiworki i inne śliczne rzeczy dla maluszków, jakie to wszystko cudne W przyszłym tygodniu idę na USG połówkowe, może Maleństwo pokaże, co ma między nóżkami
Łóżeczko, przewijaczek i część ubranek na początek mamy od brata TŻ-ta na szczęście, to spory wydatek jednak, jakby wszystko podliczyć.
myszka2020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 15:31   #43340
Eloe77

Kall całkiem siarczanów odpuścić nie możesz, ponieważ w produktach są takie składniki, które nabudowują się na włosie i wymagają zmywania. Częstotliwość stosowania zależy od włosów. Obserwuj uważnie i wtedy decyduj, co zrobić.

Ktoś pytał o mieszanie odzywki b/s z żelem lnianym - przepraszam, zjadło mi cytat.
Ja mieszałam wielokrotnie i było ok. Stosowałam też lniany zamiast odżywki b/s i to była najlepsza opcja.

Cytat:
Tzn czy jest jakiś konkretny składnik dający mydłem? Chętnie go zlokalizuję, za młodu szkodziło mi wszystko o mydlanym zapachu
zapachów jest kilka, więc razem mogą dawać efekty niesamowite.
Zapach może pochodzić też od rozpuszczalnika.
Cytat:
Pucharek i medale Czekam na dobre zdjęcia i wrzucę oj wrzucę
Gratulacje!
Cytat:
Napisane przez Stefannia Pokaż wiadomość
Jak do bs to dodam do swojej makowej joaśki. Dziękuję bardzo za rady
Keratyna do b/s tu bym bardzo uważała, albowiem:
- mniejsza szansa na wniknięcie, czyli regenerację,
- większe prawdopodobieństwo usztywnienia,
- keratyna to nie tylko proteina lecz także humektant. Dziś, gdy punkt rosy jest średni może nie powodować puszenia, ale później, gdy spadnie i osiągnie minusowe wartości, może sprawiać problemy związane z regulacją poziomów wilgotności.
Radzę się zatem dobrze zastanowić i stosować ostrożnie.

Osobiście dodają keratynę tylko do odżywki d/s, jako b/s nie przynosiła efektów.
Cytat:
No właśnie te wszystkie żele nie za bardzo się sprawdzają ...
Raz mam pięknie zdefiniowane loki a innym razem siano i strąki. I częściej to drugie.
Nie mam pojęcia od czego to zależy i w końcu zrezygnowałam.
Może najpierw trzeba mieć bardzo dobrze nawilżone włosy czy coo ?
O tym decydować może wszystko: zawarty polimer, rozpuszczalnik, humektant, sąsiadowanie składników. Potem współgranie lub niewspółgranie z odzywką b/s i d/s. W końcu indywidualne preferencje włosowe i pogoda.
Mnie na dziś polimery nie służą i maziam się żelem aloesowym
Cytat:
Jak na razie po obu stronach widze sprezyny, mokre oczywiscie.

Cytat:
Eloe tak sie zastanawialam, czy nie posluzylyby Ci szampony MacUrth, na ten twoj wrazliwy skalp. Ja na razie mam caly czas ten pokrzywowo-tymiankowo-debowy, ale byly i dwie inne wersje - rozany, rumiankowy i chyba zielona herbata. Te mialy dodatkowo gliceryne, no i wszystkie byly na decylpolyglucose. Moze tym razem by nie swedzialo.
miło, ze o mnie pomyślałaś Rozumiem, ze w analizowym znajdę skład?
Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
I jeszcze jedna ważna sprawa.Dziękuje ci bardzo za pomoc odnośnie mojego przyklapu . Ze wszystkich metod żel lniany sprawdził się najbardziej czego się nie spodziewałam. Wczoraj wieczorem nasmarowałam tak jak radziłaś,wpiełam spineczki i poszłam spać. Rano miałam podniesione pasma jak nigdy
bardzo się cieszę, choć nie tylko ja pomogłam
Cytat:
Napisane przez milena798 Pokaż wiadomość
Oglądam filmiki loków na youtube i natrafiłam na tą dziewczyne KLIK
zobaczcie jakie ma piękne włosy mmm... marze o takich
Cudowne ale filmik obejrzę w bardziej sprzyjających warunkach, teraz tylko początek udało się obejrzeć
Cytat:
odżywki z Jajkiem którą zrobiłam według przepisu z neta
Według jakiego konkretnie przepisu?
Cytat:
ta pielęgnacja jest chyba nie dla mnie... i czas się chyba pogodzić z tym, że włosy mi się już nie będą kręcić... ;/
Poddawać się po tak krótkim czasie aż nie przystoi... I zabierać nam przyjemność z walki o kręcone razem z Tobą... niedobra
Cytat:
Oto efekty moich dzisiejszych wygibasow.
O tak! Takich spiralek jeszcze nie widziałam u Ciebie!
Cytat:
Ciemne, zazwyczaj ciemny, zimny brąz. Czego używam?
Jeszcze jak próbowałam farbować, to nie stosowałam się do zasad CG, więc szampon z SLS, odżywki do włosów farbowanych .
Zauważałam głownie, że farba się wypłukiwała, jak nałożyłam szampon, razem z pianą kolor spływał ;<
W sumie największą cząsteczkę mają czerwienie, więc nie powinny się ciemne brązy tak łatwo wypłukiwać.
Po farbowaniu zazwyczaj unikamy wszystkiego, co penetruje włos (np. oleju kokosowego) oraz tego, co wspomaga ucieczkę koloru (np. gliceryny i keratyny). Warto zwrócić uwagę na to, by stosowane przez dwa kolejne tygodnie produkty nie zawierały tych składników.
Do tego warto płukać regularnie włosy płukanką octową - pomoże domknąć uchylone farbowaniem łuski i zatrzymać kolor.
Nie myć gorącą i zbyt ciepłą wodą, ani nie płukać ich zbyt długo.
Uważać na szampony - lepsze będą te delikatniejsze, ponieważ nie będą uchylały łuski.
Cytat:
Tabletki anty brałam, i dodam, że z tarczycą(nadczynnością też mam problemy...
No to może mieć spory wpływ. Ale są na forum dziewczyny, które mają spore problemy z tarczycą i maja loki i fale.
Cytat:
Ja już nie pamiętam która to była odżywka chyba Yunga różowa... w każdym razie kupiłam w rosmanie...
Ten różowy Yung, podobnie jak biały (obecnie Isana) nie służy wszystkim. Ja różowego nie lubię wcale.
Cytat:
no jak już wspomniałam próbuje teraz ten szampon garniera bez silikonów i parabenów... ale rezultat jest opłakany;/ wyglądam jak zmokła kura ... a niby obiecywali objętość...
Nie to, co pisze producent jest istotne, ale to, co włożył do środka. Czytamy skład, nie marketingowe bajki.
Cytat:
Dodaję link do zdjęcia obecnie mam zupełnie inne włosy po myciu... ale to obrazuje jak wyglądają moje włosy po tym garnierze rumiankowym..
jeśli zwykle Twoje włosy wyglądają w ten sposób, to tutaj winno być lekko jak przy falach. Odzywka z jajkiem może być nie najlepszym pomysłem.

MÓJ IDEAŁ

Edytowane przez Eloe77
Czas edycji: 2011-10-04 o 15:33
Stary 2011-10-04, 15:56   #43341
Kall
Raczkowanie

Cytat:
Kall całkiem siarczanów odpuścić nie możesz, ponieważ w produktach są takie składniki, które nabudowują się na włosie i wymagają zmywania. Częstotliwość stosowania zależy od włosów. Obserwuj uważnie i wtedy decyduj, co zrobić.
Obserwuję, notuję i reaguję, gdy jest potrzeba O siarczanach napisałam w kontekście tego, że zamierzam myć włosy tylko odżywką, a miałam wątpliwości, czym je oczyszczać. teraz już wiem i kupię jakiś szampon o prostym składzie, wypróbuję i zobaczę, co ile i jak mam nim myć.

Niedługo mi minie tydzień odkąd działam zgodnie z zasadami CG Początki są obiecujące (poza moimi zabawami z nożyczkami ) i liczę, że tak dalej będzie
Kall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 16:19   #43342
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:

Ktoś pytał o mieszanie odzywki b/s z żelem lnianym - przepraszam, zjadło mi cytat.
Ja mieszałam wielokrotnie i było ok. Stosowałam też lniany zamiast odżywki b/s i to była najlepsza opcja.

zapachów jest kilka, więc razem mogą dawać efekty niesamowite.
Zapach może pochodzić też od rozpuszczalnika.
Gratulacje!
Keratyna do b/s tu bym bardzo uważała, albowiem:
- mniejsza szansa na wniknięcie, czyli regenerację,
- większe prawdopodobieństwo usztywnienia,
- keratyna to nie tylko proteina lecz także humektant. Dziś, gdy punkt rosy jest średni może nie powodować puszenia, ale później, gdy spadnie i osiągnie minusowe wartości, może sprawiać problemy związane z regulacją poziomów wilgotności.
Radzę się zatem dobrze zastanowić i stosować ostrożnie.

Osobiście dodają keratynę tylko do odżywki d/s, jako b/s nie przynosiła efektów.
O tym decydować może wszystko: zawarty polimer, rozpuszczalnik, humektant, sąsiadowanie składników. Potem współgranie lub niewspółgranie z odzywką b/s i d/s. W końcu indywidualne preferencje włosowe i pogoda.
Mnie na dziś polimery nie służą i maziam się żelem aloesowym

miło, ze o mnie pomyślałaś Rozumiem, ze w analizowym znajdę skład?
Cudowne ale filmik obejrzę w bardziej sprzyjających warunkach, teraz tylko początek udało się obejrzeć
Według jakiego konkretnie przepisu?
Poddawać się po tak krótkim czasie aż nie przystoi... I zabierać nam przyjemność z walki o kręcone razem z Tobą... niedobra
O tak! Takich spiralek jeszcze nie widziałam u Ciebie!
W sumie największą cząsteczkę mają czerwienie, więc nie powinny się ciemne brązy tak łatwo wypłukiwać.
Po farbowaniu zazwyczaj unikamy wszystkiego, co penetruje włos (np. oleju kokosowego) oraz tego, co wspomaga ucieczkę koloru (np. gliceryny i keratyny). Warto zwrócić uwagę na to, by stosowane przez dwa kolejne tygodnie produkty nie zawierały tych składników.
Do tego warto płukać regularnie włosy płukanką octową - pomoże domknąć uchylone farbowaniem łuski i zatrzymać kolor.
Nie myć gorącą i zbyt ciepłą wodą, ani nie płukać ich zbyt długo.
Uważać na szampony - lepsze będą te delikatniejsze, ponieważ nie będą uchylały łuski.
No to może mieć spory wpływ. Ale są na forum dziewczyny, które mają spore problemy z tarczycą i maja loki i fale.
Ten różowy Yung, podobnie jak biały (obecnie Isana) nie służy wszystkim. Ja różowego nie lubię wcale.
Nie to, co pisze producent jest istotne, ale to, co włożył do środka. Czytamy skład, nie marketingowe bajki.
jeśli zwykle Twoje włosy wyglądają w ten sposób, to tutaj winno być lekko jak przy falach. Odzywka z jajkiem może być nie najlepszym pomysłem.
Więc na wstępie ta odżywka http://www.naobcasach.pl/a.304.Odzywka_do_wlosow.html
Już zmyłam się nowym szamponem rumiankowym polecanym na forum
Efekt włosy lekkie, nie jest źle... minus strasznie się plątały, ale tak mam zawsze jak stosuje te naturalne szampony... Postaram się na razie nie rezygnować, ale już w zeszłym roku bardzo długo stosowałam tą terapie mycia odżywką itd bez silikonów, myłam szamponem z czarnej rzepy jeśli już nie myłam odżywką... He he już wiem z czym porównać moją fryzurę kiedy miałam loki świeżo po umyciu miałam taki sam fryz jak Johnny Depp jako Kapelusznik, kiedy zdjął cylinder Tyle, że ja mam blond He he
Stary 2011-10-04, 16:54   #43343
ewcia1807
Zakorzenienie

Dziękuję Eloe77 . Chyba w sobotę spróbuję pofarbować włosy i zastosuję się do twoich zasad

A myślisz, że będę mogła w czasie tych dwóch tygodni myć włosy Kallosem al matte?

Będę musiała porządnie oblukać składniki odżywek jakie mam i w razie czego nie używać ich przez te 2 tygodnie

Stary 2011-10-04, 17:20   #43344
sailormaary
Zadomowienie

Hmm tak sobie teraz czytam ten FAQ pigułkę i myślę sobie, że chyba faktycznie ten brak skrętu to zasługa hormonów, kiedy byłam dzieckiem miałam całkiem proste włosy i teraz też mam proste. Tylko jako nastolatka miałam kręcone włosy znaczy się jakoś 14-17 lat więc w okresie dojrzewania.
Stary 2011-10-04, 17:45   #43345
milena798
Rozeznanie

Cytat:
Tak dziewczynom już dziękowałam też pomogły

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

No to se zrobiłam maske z avokado obeszłam wszystkie warzywniaki,stragany.... i tyle tych sklepików jest i w żadnym avokado niema jedyna nadzieja w biedronce....
62 cm
Nie prostuję od lipca 2010
Moje włosy
milena798 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 17:46   #43346
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez joanna871 Pokaż wiadomość
farbowane wlosy nigdy nie sa zdrowe mozna je jedynie pielegnowac aby jakos wygladaly
I tu się nie zgodzę ani trochę. Farbuję włosy, same odrosty co 3-4 tygodnie. I mam bardzo zdrowe włosy. Nie rozdwajają mi się, nie są przesuszone. Wszystko zależy od odpowiedniej pielęgnacji.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 17:51   #43347
sailormaary
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
I tu się nie zgodzę ani trochę. Farbuję włosy, same odrosty co 3-4 tygodnie. I mam bardzo zdrowe włosy. Nie rozdwajają mi się, nie są przesuszone. Wszystko zależy od odpowiedniej pielęgnacji.
Ja nie farbuje, anie nie używam, żadnych stylizacji na gorąco... i nie zamierzam
Stary 2011-10-04, 17:59   #43348
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Ja nie farbuje, anie nie używam, żadnych stylizacji na gorąco... i nie zamierzam
Ok, super

Mnie nie podobają się siwe włosy, a naturalne mam czarne. Wobec tego farbuję. Suszę suszarką, również nie widzę zniszczeń. Nigdy nie narzekałam na zniszczone włosy.
Najważniejsze to umiar i zdrowy rozsądek, nie należy przesadzać ani w jedną stronę, ani w drugą.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 18:01   #43349
paulownia
Zakorzenienie

Obserwacje po masce z zelatynka wlosy mniej sie pusza i nabraly struktury, nie wiem czy to dzialanie proteiny czy oleju z jojoby. Po pierwszym uzyciu trudno cos stwierdzic. W kazdym razie im to nie zaszkodzilo, zobaczymy jak na dlugi dystans.
Eloe - szamponow MacUrth do analiz nie wklejalam, ale to postaram sie naprawic - wyszukam sklady i wkleje. Sama je tylko tak jakos niewyraznie pamietam.
Od jutra znow do pracy i bede miala malo czasu na zabawy z Wizazem.
paulownia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-10-04, 18:04   #43350
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez myszka2020 Pokaż wiadomość
Spróbuj może balsamu nivea flexible curls A żel lniany to ja przechowywałam jedną porcję ponad tydzień spokojnie w lodówce.
Dzięki Balsam FC miałam jakiś czas temu, skończył się i nie zostawił po sobie jakiegoś hiperpozytywnego wrażenia. Ale na pewno był lepszy niż żele i pianki.
Żel lniany trzymam w lodówce, ale na tydzień to raczej mi nie starcza (robię standardową porcję z 2-3 łyżek siemienia). Bardzo dużo schodzi na jedną aplikację, poza tym nawet w lodówce po dwóch dniach jego zapach robi się paskudny (zresztą... świeży też nie jest zbyt piękny).

Marudna jestem Męczy mnie ta pielęgnacja, włosy i tak robią co chcą, no kryzys mam i już. Mija rodzona siostra myje głowę zwykłym szamponem Welli, odżywki używa jak się jej przypomni a włosy ma lepsze i gęstsze niż ja. Nie ma sprawiedliwości

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości