|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#43321 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. IX
Cytat:
Właśnie też coś ostatnio mam taki lekki puch ;/
|
|
#43322 |
|
Zakorzenienie
|
To nie próbowałam.
Stosowałam standardowo - czyli wgniatam po umyciu i po nałożeniu odżywki bs. Nakładam też potem wieczorem na noc i rano normalnie myję - efekt jest jeszcze lepszy.
|
#43323 |
|
Rozeznanie
|
Oglądam filmiki loków na youtube
i natrafiłam na tą dziewczyne KLIKzobaczcie jakie ma piękne włosy mmm... marze o takich
|
#43324 |
|
Zadomowienie
|
o jo joj, ale wy tu dużo piszecie, można się zgubić... :P
próbowałam wczoraj tego szamponu bez silikonów i odżywki z Jajkiem którą zrobiłam według przepisu z neta, ale moje włosy nie kręcą się, ba nawet po myciu są jeszcze bardziej gładkie niż po zwykłym szamponie i zwykłej odżywce... takie lejące... niby odżywione i zdrowe, ale ja właśnie bym chciała, żeby były bardziej uniesione... nie wiem... ta pielęgnacja jest chyba nie dla mnie... i czas się chyba pogodzić z tym, że włosy mi się już nie będą kręcić... ;/ |
|
|
|
#43325 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:46 ---------- Dziewczyny, głównie pytanie się tyczy Przestrzegających mocno metodę CG. W ogóle nie myjecie włosów szamponem z SLS? Czy raz na jakiś (jaki?) czas?
|
|
#43326 | |||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Musze poszukać tych wcześniejszych zdjęć ![]() Cytat:
Ale czy to nie jest też tak, że w ogóle na Zachodzie te usługi są sporo droższe? Masłem. Jaki kolor nakładasz? Czego konkretnie później używasz? Cytat:
Woda z ujęcia gruntowego może być pozbawiona dodatku chemii, ale nie jest powiedziane, że nie niesie ze sobą innych pierwiastków - choćby wapna. Cytat:
Cytat:
Nafta się nadaje, ale to zależy od włosów. Musisz sprawdzić sama. Moje nie lubią nafty odkąd pamiętam. z nakładaniem na skalp należy uważać, bo podrażnia. W początkowej fazie użytkowania może też powodować wypadanie. Nie wolno zostawiać jej na dłużej niż 30 minut na skórze głowy. Cytat:
Cytat:
- może w produktach, które stosujesz coś działa puchogennie, - nie zależy wyłącznie od tego, czy jest bardzo wilgotno, ale też i głównie od tego, czy jest sucho, - nie widzę, byś zabezpieczała włosy olejami - Isana z babasu jest emolientowa, ale odżywki b/s i zastosowane w tej funkcji nie są wystarczające. Podstawą są te d/s, - trzeba włosom nieco odpuścić. To nie są proste włosy, ale kręcone i zawsze coś tam sobie pofrunie - poszukiwanie i utrata wody wciąż trwają. Poza tym nie da się mieć od razu idealnych włosów - zresztą nie da się mieć ideału wcale - takich bez puchu i cudnie skręconych. Na to potrzeba naprawdę dużo czasu. Ja czekałam półtorej roku. Nie wolno więc poddawać się po półtora miesiąca.
|
|
#43327 |
|
Zakorzenienie
|
Oto efekty moich dzisiejszych wygibasow
.Jak widac wlosy sa wciaz suche i matowe, skrecaja sie nieregularnie, ale jest lepiej niz bylo. |
|
|
|
#43328 |
|
Rozeznanie
|
Sprawdzę i dam znać
![]() Wydaje mi się, że nie reagują tak dobrze na odżywki, są trochę usztywnione i spuszone. A nie jestem zawsze 100% CG, więc się jakiś polyquat mógł przyczepić.
zakręcona od: 2010-07-30 Moje włosy Dumna fala (klik) Zakręcone lektury obowiązkowe, uzupełniające i filmiki instruktażowe -> blog ![]() Bryk dla zabieganych > Za dużo informacji, nie wiem od czego zacząc |
|
|
|
#43329 |
|
Zakorzenienie
|
Okey, okey
Masłem ![]() Ciemne, zazwyczaj ciemny, zimny brąz . Czego używam? Jeszcze jak próbowałam farbować, to nie stosowałam się do zasad CG, więc szampon z SLS, odżywki do włosów farbowanych . Zauważałam głownie, że farba się wypłukiwała, jak nałożyłam szampon, razem z pianą kolor spływał ;< Volyova Czekam na relację
CG od 30.09.2011 Olejowanie od 11.11.2011 28-...-36-37-38-39-40-41-42-43-44-45-46 -47-48-49-50 Zapraszam na mojego kosmetycznego bloga: www.kosmetyczny-raj.blogspot.com Edytowane przez ewcia1807 Czas edycji: 2011-10-04 o 11:54 |
|
|
|
#43330 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dodaję link do zdjęcia obecnie mam zupełnie inne włosy po myciu... ale to obrazuje jak wyglądają moje włosy po tym garnierze rumiankowym...
Edytowane przez sailormaary Czas edycji: 2011-10-04 o 12:00 |
|
|
|
|
#43331 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jajco i oleje zmiękczają włosy więc będą lepiej nawilżone ale lekkim falom może na skręt nie pomóc. Spis odżywek proteinowych u mnie w podpisie, poza tym trzeba znaleźć swój sposób na stylizację Unikam jak mogę bo mam nadwrażliwość skalpu (na tyle że OMO nie wystarczy, musi być brak). Strzelam że wystarczy SLS raz na miesiąc. Nie używam silikonów, raczej nie używam pq ale nie unikam strasznie namiętnie, ale mi się z czasem shea nadbudowuje i są już za miękkie. Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-10-04 o 12:21 |
|
|
|
|
#43332 | |||||||
|
|
Cytat:
A.d. 2001 to już nie miałam do dawna tej połowy włosów Cytat:
Po 3miesiącach miesięczna przerwa. Koniecznie uzupełniać wit. B (pokrzywa wypłukuje) oraz pić dużo wody (niebezpieczeństwo nadmiaru krzemionki w nerkach). Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
- ze względu na pogodę, - ze względu na włosy (o porowatości i kokosie jest w FAQ), - ze względu na czas pozostawienia na włosach (ja nie mogę dłużej niż 2 lub 3 godziny). To olej głęboko penetrujący. Spróbuj z oliwą z oliwek, jojobą, orzechem włoskim, migdałkiem, lnianym. Mniej penetruja, lepiej zabezpieczają. Całkowicie normalnym cudem - włosy to nie skóra. Mają inną budowę, inne pH, a co za tym idzie - odmienne wymagania. Cytat:
Zmiękczony to nie jest "nawilżony". "Nawilżony" to ogromny worek i możliwe, że zmiękczony w tym zakresie się mieści. Jednak nie są równoznaczne. A co konkretnie masz nam myśli pisząc: "mniej chemii"? Brak składników antybakteryjnych, odkażających nie oznacza, że w tej wodzie jest wyłącznie H2O. Ona płynie przez bardzo różne miejsca, wypłukując to, co w tych miejscach znajduje. A znajduje różne rzeczy... ![]() Cytat:
by się udało. To nie jest niemożliwe, choć dość trudne.Sprawdź tylko pocztą pantoflową, kto ma przerost na własnym punkcie Ja nie wiedziałam, ze mój promotor ma własnie taki przerost ego nad treścią i padłam ofiarą ![]() Ciekawam, ciekawam!
|
|
#43333 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ten by mnie interesował o ile by mi włosy dobrze traktował blond ktoś wie gdzie go kupić??https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...rumiankowy.htm
Edytowane przez sailormaary Czas edycji: 2011-10-04 o 13:14 |
|
|
|
|
#43334 | ||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
To zależy wyłącznie od Ciebie, czego oczekujesz. Jeśli podobają Ci się własnie takie, to zostaw je same sobie.Cytat:
Zamiast pilnować, w jaki sposób rozdziela się pieniądze na socjal - pamiętam, że te pieniądze za moich czasów dostawali nie co, co potrzebowali pomocy, ale ci, co mieli geny z uczelni - próbuje się punktować supermenów i supermenki Wspaniale! Może by to kontynuować? Nic im nie przeszkadzało, nic nie rozwiewało... świetnie. Powiedz, czemu ich nie wycieniujesz? Ewidentnie o to proszą. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Mocny, piękny skręt, dobrze podkreślony na tym zdjęciu. Włosy dobrze zabezpieczasz silikonami (i widać, że włosom pasuje, więc nie ma sensu rezygnować), ale jeśli idzie o porządne odżywienie od środka to jest krucho. Pielęgnacja jest do wzbogacenia (oleje, proteiny). Farbowanie do przemyślenia.
|
|
#43335 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
|
|
#43336 | ||||
|
|
Niekoniecznie paradoksalnie. Splatając ciasno, naciągasz włos, więc się nie pofaluje, ale rozprostuje.
Cytat:
uciążliwe?Cytat:
Cudownie wyglądają! Rude, skręcone... jestem we włosowym niebie Cytat:
Cytat:
Poza tym możesz mieć tak miękkie włosy, ze nie dasz rady ich ułożyć.
|
|
#43337 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nie cierpie swojego naturalnego koloru czyli mysiego ,,co do tego lupiezu to kiedys mialam ostry lupiez lojotokowy ,plastry mi z glowy schodzily ,plastry skory oczywiscie to wyleczylam u dermatologa a potem mialam lupiez suchy czyli miliony bialych ziarenek na glowie hehe i kiedys mialam tak ze jak nie umylam glowy szamponem head &shouders tylko innym szamponem nawet przeciwlupiezowym ale innej firmy od razu na drugi dzien myslalam ze sie zadrape na smierc i sypalo mi sie z glowy ale juz od 1,5roku nie uzywam head &shoulders i jest ok zadnego lupiezu nie mam ,nawet jak myje zwyklym szamponem ,czasem mnie cos zaswedzi dlatego siegam po przeciwlupiezowy ale jako tako lupiezu nie mam od dluzszego czasu..../ co do serum to bardzo lubie to ,podaje linka http://torebka.kafeteria.pl/index.php?mode=view&id=9349 albo tez to : http://torebka.kafeteria.pl/index.ph...=view&id=19498 a uzywalyscie kiedys tych produktow ?ponoc sa swietne ,moja kumpela od roku uzywa i jak zobaczylam jej wlosy to nie wierzylam wlasnym oczom doslownie jak wlosy kobiet z filmow bollywood podaje linkahttp://kosmetykidabur.pl/
|
|
#43338 |
|
Zadomowienie
|
Hmm kupiłam sobie ten szampon
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt-2...rumiankowy.htm Mam nadzieję, że sprawdzi się zamiast tamtego Garniera rumiankowego, Znalazłam w liście tych szamponów bez silikonów. Może ktoś poleci mi jakąś odżywkę własnej roboty na włosy?? Skoro tamta z jajkiem się nie sprawdziła..., żeby była lekka. |
|
|
|
#43339 | |||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Taki luźny nie powinien zaszkodzić, a ładnie na wieczór wyglądają po nim Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Niech mama wreszcie zrozumie ![]() Czekam na zdjęcia pucharka i medali Super, że dobrze poszło Oglądam na alledrogo ubranka, rożki, śpiworki i inne śliczne rzeczy dla maluszków, jakie to wszystko cudne ![]() Łóżeczko, przewijaczek i część ubranek na początek mamy od brata TŻ-ta na szczęście, to spory wydatek jednak, jakby wszystko podliczyć. |
|||||||
|
|
|
#43340 | |||||||||||||
|
|
Kall całkiem siarczanów odpuścić nie możesz, ponieważ w produktach są takie składniki, które nabudowują się na włosie i wymagają zmywania. Częstotliwość stosowania zależy od włosów. Obserwuj uważnie i wtedy decyduj, co zrobić.
Ktoś pytał o mieszanie odzywki b/s z żelem lnianym - przepraszam, zjadło mi cytat. Ja mieszałam wielokrotnie i było ok. Stosowałam też lniany zamiast odżywki b/s i to była najlepsza opcja. Cytat:
zapachów jest kilka, więc razem mogą dawać efekty niesamowite.Zapach może pochodzić też od rozpuszczalnika. Cytat:
Cytat:
- mniejsza szansa na wniknięcie, czyli regenerację, - większe prawdopodobieństwo usztywnienia, - keratyna to nie tylko proteina lecz także humektant. Dziś, gdy punkt rosy jest średni może nie powodować puszenia, ale później, gdy spadnie i osiągnie minusowe wartości, może sprawiać problemy związane z regulacją poziomów wilgotności. Radzę się zatem dobrze zastanowić i stosować ostrożnie. Osobiście dodają keratynę tylko do odżywki d/s, jako b/s nie przynosiła efektów. Cytat:
Mnie na dziś polimery nie służą i maziam się żelem aloesowym ![]() Cytat:
Rozumiem, ze w analizowym znajdę skład?Cytat:
![]() Cytat:
Według jakiego konkretnie przepisu? Cytat:
![]() O tak! Takich spiralek jeszcze nie widziałam u Ciebie! Cytat:
Po farbowaniu zazwyczaj unikamy wszystkiego, co penetruje włos (np. oleju kokosowego) oraz tego, co wspomaga ucieczkę koloru (np. gliceryny i keratyny). Warto zwrócić uwagę na to, by stosowane przez dwa kolejne tygodnie produkty nie zawierały tych składników. Do tego warto płukać regularnie włosy płukanką octową - pomoże domknąć uchylone farbowaniem łuski i zatrzymać kolor. Nie myć gorącą i zbyt ciepłą wodą, ani nie płukać ich zbyt długo. Uważać na szampony - lepsze będą te delikatniejsze, ponieważ nie będą uchylały łuski. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-10-04 o 15:33 |
|||||||||||||
|
|
|
#43341 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O siarczanach napisałam w kontekście tego, że zamierzam myć włosy tylko odżywką, a miałam wątpliwości, czym je oczyszczać. teraz już wiem i kupię jakiś szampon o prostym składzie, wypróbuję i zobaczę, co ile i jak mam nim myć. Niedługo mi minie tydzień odkąd działam zgodnie z zasadami CG Początki są obiecujące (poza moimi zabawami z nożyczkami ) i liczę, że tak dalej będzie
|
|
|
|
|
#43342 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Już zmyłam się nowym szamponem rumiankowym polecanym na forum Efekt włosy lekkie, nie jest źle... minus strasznie się plątały, ale tak mam zawsze jak stosuje te naturalne szampony... Postaram się na razie nie rezygnować, ale już w zeszłym roku bardzo długo stosowałam tą terapie mycia odżywką itd bez silikonów, myłam szamponem z czarnej rzepy jeśli już nie myłam odżywką... He he już wiem z czym porównać moją fryzurę kiedy miałam loki świeżo po umyciu miałam taki sam fryz jak Johnny Depp jako Kapelusznik, kiedy zdjął cylinder Tyle, że ja mam blond He he
|
|
|
|
|
#43343 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Eloe77 . Chyba w sobotę spróbuję pofarbować włosy i zastosuję się do twoich zasad
![]() A myślisz, że będę mogła w czasie tych dwóch tygodni myć włosy Kallosem al matte? Będę musiała porządnie oblukać składniki odżywek jakie mam i w razie czego nie używać ich przez te 2 tygodnie
|
#43344 |
|
Zadomowienie
|
Hmm tak sobie teraz czytam ten FAQ pigułkę i myślę sobie, że chyba faktycznie ten brak skrętu to zasługa hormonów, kiedy byłam dzieckiem miałam całkiem proste włosy i teraz też mam proste. Tylko jako nastolatka miałam kręcone włosy znaczy się jakoś 14-17 lat więc w okresie dojrzewania.
|
|
|
|
#43345 |
|
Rozeznanie
|
Tak dziewczynom już dziękowałam też pomogły
![]() _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ No to se zrobiłam maske z avokado obeszłam wszystkie warzywniaki,stragany.... i
|
#43346 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#43347 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i nie zamierzam
|
|
|
|
|
#43348 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Mnie nie podobają się siwe włosy, a naturalne mam czarne. Wobec tego farbuję. Suszę suszarką, również nie widzę zniszczeń. Nigdy nie narzekałam na zniszczone włosy. Najważniejsze to umiar i zdrowy rozsądek, nie należy przesadzać ani w jedną stronę, ani w drugą. |
|
|
|
|
#43349 |
|
Zakorzenienie
|
Obserwacje po masce z zelatynka
wlosy mniej sie pusza i nabraly struktury, nie wiem czy to dzialanie proteiny czy oleju z jojoby. Po pierwszym uzyciu trudno cos stwierdzic. W kazdym razie im to nie zaszkodzilo, zobaczymy jak na dlugi dystans. Eloe - szamponow MacUrth do analiz nie wklejalam, ale to postaram sie naprawic - wyszukam sklady i wkleje. Sama je tylko tak jakos niewyraznie pamietam. Od jutra znow do pracy i bede miala malo czasu na zabawy z Wizazem |
|
|
|
#43350 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Balsam FC miałam jakiś czas temu, skończył się i nie zostawił po sobie jakiegoś hiperpozytywnego wrażenia. Ale na pewno był lepszy niż żele i pianki. Żel lniany trzymam w lodówce, ale na tydzień to raczej mi nie starcza (robię standardową porcję z 2-3 łyżek siemienia). Bardzo dużo schodzi na jedną aplikację, poza tym nawet w lodówce po dwóch dniach jego zapach robi się paskudny (zresztą... świeży też nie jest zbyt piękny). Marudna jestem Męczy mnie ta pielęgnacja, włosy i tak robią co chcą, no kryzys mam i już. Mija rodzona siostra myje głowę zwykłym szamponem Welli, odżywki używa jak się jej przypomni a włosy ma lepsze i gęstsze niż ja. Nie ma sprawiedliwości
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:00.

-47-48-49-50 

i natrafiłam na tą dziewczyne 
, ale cala sesja trwa okolo 1,5 godziny... Jak bede po to wrzuce fotki...
?

za powodzenie akcji

, mam nadzieję, że jakoś to rozwiążesz dobrze dla Siebie 

)
nie cierpie swojego naturalnego koloru czyli mysiego ,,co do tego lupiezu to kiedys mialam ostry lupiez lojotokowy ,plastry mi z glowy schodzily ,plastry skory oczywiscie
ciekawe czy znowu będę ryczeć 

obeszłam wszystkie warzywniaki,stragany.... i