|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#57691 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XII część zakręconej opowieści
Cytat:
Jeśli coś jest nie tak, wskakuj na techniczne forum i pisz. Szukajka jest nadal w fazie poprawek. Cytat:
Cytat:
Nic nie namieszałaś. To jest własnie kuracja proteinowa. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#57692 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Czynniki atmosferyczne u mnie zdecydowanie maja wplyw na puszenie sie zwlaszcza ze mam wysoka porowatosc Ja nie stosuje polproduktow, kusza mnie ale narazie nawet nie mam czasu az tak sie skupiac na wlosach, od kiedy zaczelam olejowac nie wyobrazam sobie zycia bez tego! Moim skromnym zdaniem olejowanie jest bardzo potrzebne wlosom, zwlaszcza naszym Jesli chodzi o alterre pom. to jakos super sie u mnie nie sprawdza
|
|
#57693 |
|
Zadomowienie
|
nowe lokaski
a ja tak się zastanawiam czy tych moich ogonków też się nie pozbyć.. nie widać ich tu zbyt dobrze, ale na razie nie mam innego zdjęcia
|
#57694 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
**** milo Cie tu spotkac a dziekuje ![]() AAAAA boje sie po prostu ze nie podolam czy cos... ze to za bardzo skomplikowane jest i ze ja cos popsuje... I tyyyle wiedzy i jeszcze boje sie, ze sie zniechece. Ale trudno, najwyzej bede sie zalic Wam tutaj, mam nadzieje, ze mnie nie zabijecie wtedy. Dobra ide testowac nowe kosmetyki do wlosow
|
|
#57695 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
strasznie jestem zadowolona z wyglądu włosów, cieszę sie że do Was trafiłam ![]() a alterrę wredna matka da dzieciowi z prostymi włosami
|
|
|
|
|
#57696 |
|
Przyczajenie
|
Kamilon, ja też jestem na początku drogi pielęgnacyjnej - poczytaj sobie forum, mój wczorajszy wpis (podstawowe zmiany w traktowaniu włosów na początek) i bloga Anwen, gdzie jest coś jak podstawowe informacje dla rozpoczynających pielęgnację
![]() Eloe 77, Postaram się dorzucić zdjęcia do dziennika. Mam nadzieję, że będę nam Wami jakoś nadążała, bo nie każdego dnia będę miała okazję wchodzić na forum. Dziś były oleje, maska, odżywka b/s, płukanka, żel lniany (już rozcieńczony ![]() A, no i spróbuję z tą rycyną, choć naczytałam się jak trudno to cholerstwo się zmywa z włosów i trochę się boję. Dziewczyny przepraszam Was, ale wciąż tak średnio umiem cytować - może mi któraś podpowiedzieć, jak zacytować parę wypowiedzi w jednym poście? Dzięki
|
#57697 | ||||||||||||||
|
|
Wspaniałe!
Cytat:
Cytat:
Ale znalazłam Sprawdź, jak to to działa Skład oryginalny: woda, glukozyd kokosowy, olej kokosowy*, wyciąg z pokrzywy *, wyciąg ze skrzypu polnego*, lecytyna, wyciąg z rozmarynu*, sok z liści aloesu*, kwas lewulinowy & gliceryna (pochodzenia roślinnego), guma ksantanowa, wyciąg z brodaczki, kwas cytrynowy, wyciąg z rumianku*. Moja wariacja na temat: Proporcje zaczynasz od wody - od 50 do 60 % Coco glucoside do 15% Olej kokosowy od 5 do 10% wyciągi skrzyp/pokrzywa po 5% lecytyna ok. 5% Reszta w ilościach minimalnych. A tut. Sztuką będzie nie tyle dopracowanie proporcji, co techniki mieszania faz. Ale do dzieła! Cytat:
kolejna czepia się wierzchu, a ma świetny! Puch to nie zniszczenia. Puch to puch ![]() Cytat:
Koniecznie pielęgnuj z nami. Będą z tego naprawde fajne fale. Cytat:
![]() Obecnie sporo dziewczyn tutaj stosuje trwałe farby - nakłada je na olej. Metoda opisana w FAQ. Cytat:
Jesli masz cierpliwośc do szukajki w analizowym, walcz i sprawdź, cośmy o nich pisały. ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Panthenol tak i zawsze. W FAQ masz info o pierwszym mazidłowym zamówieniu. Wybierz coś, zerkniemy. Owszem, ale nie fajny, tylko rewelacyjny! Cytat:
Na dodatek nie wszystkie włosy lubią silikony - one przyczepiają sie do włosa, maskują ubytki, są jak plomby na zębach. By sprawdzić, czy nam pasują, czy też nie, trzeba wypróbować. Złe jest jeszcze to, że pielęgnacja oparta wyłącznie na silikonach - a taka ma większość ludzi - prowadzi do degradacji włosów. Nie daj się! ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Uciekam do łóżeczka... Nie dam rady więcej nadrabiać. przyjemnej nocki
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2012-02-24 o 09:47 |
||||||||||||||
|
|
|
#57698 | |||
|
Rozeznanie
|
No i teraz już nie masz na co narzekać
![]() No faktycznie, też to kiedyś zauważyłam Do tego mój TŻ pracuje w Twoim mieście i ja też czasem tam bywam Najczęściej na Orlenie przejazdem, wiem też gdzie jest Rossmann i Natura. Ja Koszalinianką nie jestem, siedzę tu od sierpnia 2011, bo pracę tu dostaliśmy (najpierw on, więc ja też tu szukałam). A powiedz mi dobra duszyczko, zlokalizowałaś w swojej mieścinie produkty Bingo? ![]() Cytat:
Swoją drogą ciekawe skąd one się biorą takie pojedyncze dziwaki ![]() No niestety zbytnio nie ma czego, bo zazwyczaj na kilku jazdach rocznie (jesienią) się kończy. Chociaż teraz mam samochód i obiecuję sobie, że zacznę jeździć regularnie, byle do wiosny
|
|
|
#57699 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2012-02-23 o 22:42 |
||||
|
|
|
#57700 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Napisałam do eko*** i byli łaskawi odpisac, że dopiero przyszła dostawa z bingo i nie ma niby moich produktów ![]() OK, następne mycie pewnie jutro to przetestuję. Oczywiście po ,myciu włosów jako ds, tak? A czy ta kuracja jest mi potrzebna? W sensie: kiedy ja stosować i co powoduje? Cytat:
Cytat:
|
||||
|
|
|
#57701 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję
dzisiaj też jest fajnie odżyły troszkę te moje włosy ![]() A oto skład kremu z henną Delia, kolor czarny: INCI: aqua, lawsonia inermis extract, cetrimonium chloride, bis-diglyceryl polyacyladipate-2, pq7, hyderoxyethylcellulose, hc blue no. 2, amodimethicone, c12-14 sec pareth 7, c12-14 sec pareth 5, phenoxyethanol, methylparaben, propylparaben, ethylparaben, butylparaben, isobutylparaben, hc yellow no.4, parfum, disperse blue 377, n.n'-bis(2-hydrozyethyl0-2-nitro-p-phenylenediamine, disosium edta, hc yellow no.2, aminomethyl propanol, hc red no.3, bht, hexyl cinnamal, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, linalool, eugenol, geraniol
|
#57702 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#57703 |
|
Raczkowanie
|
pussynka a bardzo cie prosze juz pisze swoj nieduzy zasob kosmetykow
![]() myje wlosy co 3-4 dni metoda omo, uzywam slsu tylko do mycia po farbowaniu czyli raz lub 2 razy w mies. (w tym wypadku jest to alterra morelowa) olejuje raz w tyg., maska tez raz w tyg., po kazdym myciu plukanka octowa, do stylizacji zel lniany. Mycie : odzywka - isana babassu, mycie - szampon babydream, odzywka - alterra morelowa na zmiane z garnierem aik Oleje: alterra pom., oliwa z oliwek (do tej pory najlepsza), oliwka babydream fur mama (uzylam raz, szalu nie bylo) Maski: Wax rainforest do blond, nowy zakup alterra z granatem (jeszcze nie probowalam) Plukanka octowa (2 lyzeczki octu jablkowego na 2 szkl. zimnej wody) i w sumie wsio jak narazie ![]() edit: zapomnialam o odzywce b/s, sa ta krem z biedronki (ulubiony) i joanna naturia miod i cytryna
dbam o włosy od 31.12.2011 zapuszczam do talii Edytowane przez agatka89 Czas edycji: 2012-02-23 o 23:08 |
|
|
|
#57704 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W sumie wygląda to podobnie. czyli na zmianę dajesz maskę przed myciem albo olej? |
|
|
|
|
#57705 | |
|
Raczkowanie
|
a teraz ide w kimono, dzisiaj na cala noc oliwa z oliwek ciekawe jak bedzie jutro, dobranoc kochane
![]() ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:14 ---------- Cytat:
maske po myciu max na pol godz., zawijam w folie i recznik. Stosuje wymiennie raz olej a raz maske. Wlasnie dziewczyny bo sobie przypomnialam, jesli myje wlosy to po splukaniu szamponu moge dac maske zamiast odzywki? Bo tak robie i zawsze sie zastanawiam, wydaje mi sie ze odzywka jest zbedna przed maska
|
|
#57706 |
|
Zakorzenienie
|
Kolorowych snów lokaski
|
#57707 | |||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam tak dopiero odkad zaczelam stosowac metode kubeczkowa, mam wrazenie ze naprawde cos zle robie, ale nie wiem co, a nie chce myc skoncentrowanym szamponem i niszczyc dodatkowo wlosow ![]() Cytat:
). Polproduktami i kapka olejku mozesz tez wzbogacac odzywki po myciu i trzymac je pod czepkiem i recznikiem. Pokaz zdjecia prosze, moze wcale nie jest tak zle ![]() Cytat:
![]() Miejmy nadzieje, ze imprezy nie trzeba bedzie poswiecic - teraz juz z grubsza zapaszek sie ulotnil ![]() Jak tam warunki na Czarnej? ![]() Cytat:
Wybaczcie. A ja sama jak zaczynalam to dowalalam keratyne z pantenolem do wielu rzeczy i dziwilam sie, ze dalej sa suche ![]() Cytat:
I jakie efekty u Ciebie? Ja dalam lawendowy i teraz wlosy na maxa pachna mi jakby mydlem Ale nie czuc juz jajcaagatka, mysle ze odzywka ds przed waxem tudziez inna maska jest zbedna a wrecz obciazylby wlosy taki zestawDobranoc!
|
|
|
#57708 |
|
Raczkowanie
|
claudiiin - dzięki za info o półproduktach
Czy dobrze kojarzą, że NMF, keratyna to do przechowywania w lodówce? Bo kwas hialuronowy na pewno... Ale kusi mnie ich zakup do kręcenia serum na twarz a może i czasem się uda do jakiejś maski przed myciem domieszać. Do mnie dziś po 2 dniach od zamówienia z tej drogerii Adria, co były kupony - doszły maski Bingo Mam teraz niezły zapas.Mam jeszcze do was kolejne pytanie: Jak pielęgnować baby hair? Mam sporo - chcę, aby urosły i się nie ukruszyły. Ale muszę uważać co nakładam na skalp, mam dużą tendencję do przetłuszczania. Co doradzacie? |
|
|
|
#57709 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
skomplikowana to jest fizyka nuklearna . Nie musisz sie od razu czytania skladow uczyc, dziewczyny wypisaly przykladowe odzywki, jest cala lista. Zainwestuj w oleje. Tu w ogole duzo porad zaczyna sie od slow :''Kup.....'' .Ide beltac kleik z kozieradki . I owsianke na sniadanie. |
|
|
|
|
#57710 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Też myślałam że kinky mogą być tylko afrykańskie, ale nieraz przekonałyśmy się że podziały sa baaardzo ogólne? Przez jakiś czas wydawało mi się że mam bardziej Kinky niż falowane Teraz to już nie wiem :P (to było trwałą i 3 rozjaśniania temu )Eloe dziękuję ![]() Po wczorajszym zestawie (-> codziennik) mam pierdzielnik i faliska Przeszłam się po mżawce więc do tego puch, ale dzięki niemu czuję się pełnoprawnie falowana ![]() Do tego bejbików jak mrówków ![]() Skończę opakowanie CP i przerwa :/ Organizm oczyszcza mi się w niefajny sposób (bolesne syfy w dziwnych miejscach :/) i nie nadążam z goleniem :sciana: Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-02-24 o 08:57 |
|
|
|
|
#57711 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() też ciagle macie ochotę robić coś z włosami ![]() w niedzielę moje pierwsze mycie zgodnie z waszymi radami (wcześniej ciągle mi czegos brakowało) wcierka jantar + olej winogronowy na kilka godzin mycie na długość isana bassabu rozczesywanie, skalp BD d/s Garnier avocado karite czesanie i chyba będzie podcinanie b/s Joaśka miód i cytryna żel isana, plunking, suszenie bez dyfuzora trzymajcie kciuki ![]() kurcze miałam kupić ocet jabłkowy do płukanki
|
|
#57712 | ||||||||||||
|
|
Cytat:
Robiłam płukanki wg. przepisów ZSK, zwiększając proporcje do 100 ml. Kiedyś zrobiłam jeszcze więcej i zostawiłam na później - zepsuła się. Wyrzuciłam razem z opakowaniem. Chyba nie muszę pisać dlaczego Psikadeł nie robiłam, ale dodawałam do odzywek i to był najmniej śmierdzący sposób jak u Paulowni: Cytat:
![]() Ale ja nawet ocet czuję, jeśli dam za dużo do płukanki ![]() Cytat:
Próbowałaś kiedyś po prostu umyć raz, zrobić wszystko jak zwykle i zobaczyć, jak zachowają się włosy? Bo może to po prostu tkwi w Tobie przyzwyczajeniach? Tak widzę, tak piszę Sama sprawdź.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pielęgnację masz ubożuchną, trzeba to obowiązkowo poprawić. [quote] Wiem, ze powiecie "skoro czytalas watki to powinnas wiedziec" otoz, owszem, macie racje, ale tego jest tak duzo, tak duzo sposobow, rzeczy do kupienia, metod, ze sie zagubilam i teraz juz kompletnie nie wiem co robic [/quoet] Problem jest taki - póki sama nie weźmiesz się za włosy, póty będziesz mieć z nimi problem.Przebrnąć i poukładać sobie informacje po prostu musisz. Nikt tego za Ciebie nie zrobi, bo... prędzej czy później się zgubisz. Samodzielność to podstawa. Ciesz się, że to wszystko jest zebrane i uporządkowane. Łatwo znaleźć, nie trzeba co chwilę przeszukiwać pół forum, jak to kiedyś miało miejsce. Czytaj, notuj, rozmyślaj, testuj. To Twoja praca. A my odpowiemy na Twoje pytania i spróbujemy rozwiać wątpliwości. No! Do roboty! Bo włosy czekają ![]() Cytat:
![]() Ani się obejrzysz, a sytuacje włosowe przestaną Cię zaskakiwać. Cytat:
![]() Ciekawam dalszych spostrzeżeń. Nie musi się pienić, by umyło Cytat:
Odpowiedź znajdziesz właśnie w FAQ. Cytat:
Jednak lepiej je lekko zmoczyć i ugnieść. Można ugnieść z odżywką lub żelem do włosów, jeśli to oczywiście potrzebne. Gdy włosy wyschną, suchymi rękami odciśniesz to, co jest sucharkiem. A tut! Czyli robimy reanimację fali Cytat:
Jeśli Alterra pomarańczowa Ci nie pasuje, to dlaczego się z nią męczysz? Odstaw na jakiś czas, dokapuj do odżywki, rób mieszanki. Cytat:
Powoli, nie mieszajmy problemów
|
|
#57713 |
|
Strażnik Wizażu
|
z tego miejsca chciałabym podziękować CHATUL za info dotyczące żelu mrożącego Joanny co mi odpowiada, bo rano mogę sama poprawić. Nie no, cud, miód! Dziękuję raz jeszcze Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2012-02-24 o 10:49 |
|
|
|
#57714 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest tylko jeden mrozacy? Bo w googlach patrzylam na zdjecia i wyskakuja 3 w ciemnym opakowaniu i tylko paseczki maja inne, fioletowy, pomaranczowy i czerwony
|
|
#57715 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
|
|
#57716 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
żeby nie było na mnie jak się nie sprawdzi i w sumie łatwo się go nakłada Mrożący jest jeden z tego co widziałam był w promocji w SP, ale nie wiem czy nadal jest. Trzeba sprawdzić.
|
|
|
|
|
#57717 | |||||||||
|
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Trzymam za słowo Cytat:
Konie... blisko mojego domu jest taka mała stadninka. W ogóle w gminie jest kilka regularnych stadnin Czekam do wiosny i przejdę się zapytać - nie ma ich w necie.Będziemy się wspierać w tej decyzji, dobrze? Cytat:
Jeśli nałożysz samą, zniechęcisz się. Z ta odzywką jak z silikonem - nie wiesz, jak stosować, możesz sobie krzywdę zrobić Cytat:
Cytat:
Proteiny stosujemy częściej latem - słońce, duża wilgotność. Zimą - suche powietrze - raczej ograniczamy proteiny. Przemyśl pielęgnację, ustal, kiedy ostatnio stosowałaś proteiny (mam na myśli wyłącznie hydrolizowany jedwab i hydrolizowana keratynę). Co powoduje stosowanie protein? Regenerację. Ponieważ to podstawowy budulec ciała i włosa, uciec od protein się nie da. Trzeba je uzupełniać. Cytat:
Teraz widać, ze to nie jest naturalna henna, choć na początku się pojawia. Dokładnie - krem z henną. Nie powinno działać tak intensywnie jak farba. I co? Nakładasz? Cytat:
- myjesz szamponem i nakładasz maskę zamiast odżywki - to jest ok, jeśli Ci służy, - odzywka przed maską - czyli co? Do omo? Czy może nakładasz odżywkę, myjesz szamponem całość i teraz maska? Nie rozumiem
|
|
#57718 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jest jakaś farna zgodna z cg? tak to przeważnie używałam Casting L'oreala, kolor ciemny brąz ![]() Po tej Delii jest tak: włosy delikatnie nabrały koloru ( chodziło mi o to, żeby siwe troszkę sobie podłapały, bo mam pare siwych włosów wśród kręciołków ) ale zmiana praktycznie niewidoczna, bo ja mam ciemny brąz naturalnie, włosy baaardzo błyszczą, są miękkie, skręciły się jak szalone, zobaczymy co będzie po następnym myciu
|
|
#57719 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() W takim razie przerzucę się na oliwę z rycyną przed myciem a ds (mam Isanę Bobassu, Garniera AK i Alterrę morelę i Artiste) dodawać trochę oleju? A może robić maski po myciu? Np. olej przed, póxniej mycie BD a jako ds maska z którejś z odżywek plus np. żółtko, olej, miód? jak myślicie? Jak trzeba, to ja dam radę wszystko zrobić, nie wiem tylko czy czasem nie przesadzę... Nie wiem szczerze mówiąc na czym się skupić - nawilżanie czy proteiny czy jeszcze inne trudne słowa Olejować będę cały czas, nie dam się! ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#57720 | |
|
Kazar Lady
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:55.

Nie wiem dlaczego tak, pewnie dlatego, ze za duzo w niej protein i humektantow w stosunku do emolientow. Zreszta ja jej kiedys uzylam sama i rzeczywiscie nie bylam zadowolona z efektu - puch i raczej suchosc. Teraz mieszam ja z Alterra. Eloe pisala gdzies o tym - z tego co pamietam

Mało połysku, mało ładnych loków. Kurcze no, nie wiem co robić. Druga sprawa, to rzadko mam okazję umyć włosy i nie wychodzić kilka godzin z domu - może tu przyczyna? Że zazwyczaj się spieszę i pogoda je psuje? Do końca miesiaca chcę wytrzymać z Alterrą pom. ale coraz bardziej kusi mnie przerzucić się z powrotem na oliwę z rycyną. A może jakies odzywki zamiast olejowania? Co myślicie?
Jesli chodzi o alterre pom. to jakos super sie u mnie nie sprawdza 
**** milo Cie tu spotkac 

Ile bym dała, żeby mieć znowu te 60-70 cm.
Jak dokładnie robi się wcierki
(wysoki sądzie przysięgam, że ich nie czesałam! nawet nie wiem, gdzie jest grzebień)
wczoraj pół dnia ogladałam codzieniki i dzienniki i rozpływałam się nad Waszymi włoskami
ZUMBA 

wsadzam tam niby piane ale jakos tak sie nie pieni, nie lubie jak sie nie pieni 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

z tego miejsca chciałabym podziękować CHATUL za info dotyczące żelu mrożącego Joanny