|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#63361 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Czesanie na sucho pozostaje do wyboru. Grubym falowanym nie szkodzi, cienkim może szkodzić bez względu na skręt Stylizacja to tylko i wyłącznie wisienka na torcie [napisałam torbie ![]() Cytat:
![]() A że siadają to może być źle dobrana metoda i stylizator a może i cięcie Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2012-05-16 o 18:05 |
||||
|
|
|
#63362 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Włosy myję co dwa dni. Używam szamponu Lilliputz (wcześniej miałam Hipp) a raz na około półtora tygodnia Farmona Herbal Care Z odżywek mam: - Seboradin balsam, - Garnier Volume - JMO - Timotei Organic Maski mam takie: - Marion do ciemnych - Biovax do suchych Mam jeszcze oleje: kokosowy, z orzechów włoskich, alterra Mam też Jantara wcierkę i Joanne Rzepa kurację. Jeszcze nigdy nie używałam stylizatorów. Przy następnym myciu spróbuję żel lniany i którąś odżywkę użyć jako b/s. Kiedyś miałam całkowicie inny zestaw kosmetyków, ale się nie spisywał jakoś rewelacyjnie, więc powoli wymieniałam wszystkie kosmetyki. |
|||
|
|
|
#63363 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Liliputz zawiera nabudowujacy sie skladnik oraz Sodium Coco Sulfate, ktory nie jest lagodnym detergentem. Hipp jest zgodny Odzywka bs to wazny element pielegnacji, u mnie Timotei Organic fajnie sie spisywala w tej roli (w niewielkiej ilosci), wprawdzie ta rozowa, ale moze ta ktora masz nada sie tak samo ![]() Sprobuj na mokre wlosy nalozyc troche tej Timotei, poodciskac wlosy z nadmiaru wody ugniatajacym ruchem przy pomocy T-shirta lub recznika z mikrofibry (lub pieluszki jak niektore dziewczyny), nalozyc zel lniany (jego nie trzeba uzywac oszczednie ), jeszcze troche pougniatac, a nastepnie uzywajac drugiego, suchego T-shirta lub recznika z mikrofibry zrobic plunking. U mnie pochodzenie w plunkingu 20-30 minut i pozostawienie wlosow do wyschniecia daje fajny efekt Suche wlosy trzeba odgniesc z zelu lnianego, bo zwykle tworzy on takie suche strączki dopoki sie go nie odgniecie.
|
|
|
#63364 |
|
Rozeznanie
|
Nie lubię takiej pogody jak dzisiaj
włosy schły 10 godzin, mimo że były intensywnie podsuszone suszarkąA poza tym podrażnienie słabnie, chociaż wczoraj chciałam to rozdrapać do krwi... Dzisiaj znowu nałożę alogluta i rano umyję. Oby pogoda była bardziej sprzyjająca do dosychania, bo jeśli nie, to kudły potraktuję gorącym powietrzem (tak, to groźba - oby zadziałała )I zastanawiam się co na włosy nałożyć
|
#63365 |
|
Raczkowanie
|
Po dłuższym stosowaniu 3 olejów dochodzę do wniosków:
- alterra granat i awokado sprawia, że włosy są miękkie i ładnie błyszczą, jednak są za lekkie i bardzo się puszą, - oliwka BD bardzo fajnie nawilża, jestem z niej zadowolona, - oliwa z oliwek najlepiej sprawdza się w połączeniu z odżywką, miodem. Oleje te trzymam zazwyczaj całą noc, bo niestety w ciągu dnia nie mam na to czasu. Właśnie poszukuję oleju, który by 'osadził' włosy, żeby tak nie fruwały wszędzie. Myślicie że sezamowy się nada? Dodam, że moje włosy mają dość wysoką porowatość
|
#63366 | |||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Po rozczesaniu szczotą (grzebień mi nie odpowiada, chyba że kupię lepszy) mam trochę puchu (zwłaszcza dzisiaj ), ale układają się w takie grubsze fale.Cytat:
|
|
#63367 |
|
Raczkowanie
|
Czytam w Waszych wypowiedziach o odgniataniu suchych włosów. Proszę o instrukcję bo dawno mnie tu nie było i chyba coś przegapiłam.
Napiszcie proszę jak traktujecie swoje włosy 1-2 dni po myciu, kiedy fryzura po nocy straci kształt. Ja niestety rozczesuję, ze szkodą dla włosów bo ciężko je rozczesać ale póki co nie wiem jak inaczej mogę je reanimować. |
|
|
|
#63368 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jutro kupię szampon Hipp a w piątek rano umyję i zajmę się stylizacją wg Twoich wskazówek Wcześniej Hipp spisywał się bardzo dobrze.Kiedyś myłam włosy odżywką, ale wtedy były zbyt obciążone i robiły mi się strączki. Zamiast ręcznika używam pieluszki dziecięcej. Zdam relacje w weekend. |
|
|
|
|
#63369 |
|
Zakorzenienie
|
henna po umyciu ściemniała
ładnie
|
|
#63370 |
|
Raczkowanie
|
a jak mogę określić typ skrętu? gdzie znajdę jakieś...wytyczne?
|
|
|
|
#63371 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#63372 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63373 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czesanie podczas mycia, razem z odżywką (d/s, myjąca - whatever) - gut Czesanie mokrych po myciu - nie gut Cytat:
ugniatanie włosów polanych żelem lnianym i ociekających żelem lnianym! i na takich ociekających plunking Cytat:
![]() Z ujemną porowatością włosom nie szkodzi ale skręt nie ma okazji się rozwinąć |
|||
|
|
|
#63374 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć dziewuszki!
Dawno mnie tu nie było mam nadzieje ze mnie nie zapomniałyście..:rolleyes : U mnie wiele sie zmienilo.. zmienilam kolor wlosów na brąz i waracam do korzeni.. nadal myje OMO lub samą odzywką i olejuje wloski jest poprawa ale nadal mam puch szukam dobrej maski bo ostatnie mi nie sluzyły w ogóle znalazłam jedną z takim składem INCI: Aqua, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cocos Nucifera Oil, Bambusa vulgaris sap extract, Cetrimonium Chloride, Polyquaternium-32, Paraffinum Liquidum, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Propylene Glycol, Citric Acid, Parfum, Coumarin, , Hexyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone mogłaby mi któraś z was w skrócie objaśnić? byłabym dozgonnie wdzięczna
|
#63375 |
|
Strażnik Wizażu
|
|
|
|
|
#63376 |
|
Raczkowanie
|
tutaj wizaz.pl/forum/showpost.php?p=22923170&p ostcount=44
|
|
|
|
#63377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to akurat sprawa wybitnie indywidualna ja nie rozczesuje miedzy myciami, czesanie (ale palcami) jest tylko po myciu jak naloze odzywke ds drugi dzien - zalezy, jak tylko oklaply to glowa w dol, palce wsuwam miedzy wlosy tak pare milimetrwo nad skalpem i male potrzasanko, glowa w gore i to co sie nieladnie ulozylo przekladam, zazwyczaj pojedyncze pasma trzeci dzien tak samo jezeli tak sie wszystko odgielo ze wyglada tragicznie spinam na Wilme (Flinston), czasami drugi i trzeci dzien mam spiete, czasami drugi rozpuszczone a trzeci spiete, od czasu do czasu moge przechodzic i drugi i trzeci w rozpuszczonych (wtedy kiedy naloze naprawde malo stylizatora) kazda krecona wizazanka ma inny plan dzialania
|
|
#63378 |
|
ma zielone pojęcie
|
Znacie jakieś odżywki podobne składem do Ce Ce Med algowej? Tam w składzie jest głównie woda, parafina, algi, barwnik i konserwant. Ta odżywka jest świetna do mycia włosów... Ale w SP na stałe kosztuje 40 zł albo nawet 50 za litr, co jakoś mnie nie przekonuje...
|
#63379 | |
|
Raczkowanie
|
Basia- kiedy mi to zdjęcie strzeliłaś, co? hehehhehe
Faktycznie mamy identyczne włosy Cytat:
![]() A gdzie można dostać tą odżywkę Organics? bo chyba jeszcze jej nie widziałam ja też nie robię plunkingu, bo mi skraca okropnie loczki i rozczesuję z odżywką b/s, nawet po piance rozczeszę, a potem one i tak się skręcą jak zwykle, nawet jeśli zrobię to gęstą szczotką czyli faktycznie mamy podobne włosy ![]() Hmmm, pamiętam, że przez jakiś czas po farbowaniu nie można było czegoś robić- olejować, czy dawać proteiny? Wypadło mi z głowy, pomóżcie dziewczyny
|
|
#63380 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#63381 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczęta jak się robi maskę z żelu lnianego? Czegoś dodać? Ile trzymać?
|
|
|
|
#63382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://czarownicujaco.blogspot.com/2...wilzajaca.html |
|
|
|
|
#63383 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Wyczuwam w moim świeżo ukręconym glucie (my first time) bardzo duży potencjał nawilżający, ale jako stylizator jest bolesny oj. Czy wam też tak glut ciągnie włosy, a cebulki bolą jakby ktoś chciał loki pourywać? Czy może za dużo go pacnęłam
|
|
|
|
|
#63384 |
|
Zakorzenienie
|
Nie przytrafiło mi się nigdy "za dużo gluta"
Chyba że mi uciekał ;] |
|
|
|
#63385 |
|
Raczkowanie
|
Ajrisz: Dziękuję za rady
|
#63386 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
.Co do maski Ci nie pomogę, ale chyba nie jest zła - olej, ektrakt wysoko, silikonów nie ma, parafina trochę dalej..
|
|
#63387 | |||||||||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Nadrobiłam i znów... uf
![]() Acha - pogodę mam dziś wredną: 12 stopni, a PR -3 ![]() I z tej okazji umyję wieczorem włosy. Henny nadal nie było. I nie będzie... Masełko ![]() Cytat:
![]() Cytat:
to jakiś wymóg, jedyna opcja wyglądu włosów? Chore...Cytat:
Cytat:
Zamierzasz zakupić? Cytat:
Cytat:
Cytat:
chcę miedziany ![]() Tylko raz i to z jamili i amli z mazideł wyszedł mi rudawy kasztan. Zawsze za ciemno ![]() Ale Khadi w orzechowym brązie polecam. Wchodzi wspaniale na włosach, o których ostatnio pisałam. Chodzi o zmywalność parafiny i jej pochodnych. Cytat:
![]() Zresztą podejrzewam, że o ten sam artykuł szło Rybiorce ![]() Próbowałam znaleźć wczoraj ten, w którym znalazłam info o alko, ale na tę chwilę bez powodzenia. Będę kontynuować poszukiwania Ach - jedyne, co znalazłam, to informacja, że z okluzyjnym filmem poparafinowym nie radzi sobie gros surfaktantów. Brak jednak było konkretnej specyfikacji. Cytat:
Robi na tyle silny film, że surfaktanty mogą sobie nie poradzić ze zmyciem wszystkiego. Cytat:
Do zmycia nabudowanych i przyklejonych wiązaniem jonowym potrzeba zatem czegoś silnego jak siarczan. Cytat:
Dlatego unikam regularnej aplikacji parafiny na skórę. Sięgam po nią tylko wtedy, gdy jest naprawdę ciężko (poranione ręce, bardzo niska temperatura na zewnątrz, konieczność zabezpieczenia twarzy przed mrozem i ostrym słońcem jednocześnie).W przypadku moich włosów, które potrzebują ochrony przed ucieczką wilgoci, parafina szybko przestała się sprawdzać. Film sprawiał, że nawet po szamponie włosy były obklejone, Nie wyglądały na tłuste (tak wyglądają po nafcie i shea ), ale na obciążone, pozbawione wigoru, zbyt ciężkie. Szybko traciły kształt. W ogóle nadanie im kształtu graniczyło niemal z cudem. Cytat:
Sprawdziłam to w wielu produktach, na wiele sposobów. Cytat:
I co? I znów poza czasem
|
|
#63388 |
|
ma zielone pojęcie
|
Ślepa jestem, ale nie widzę tego w gazetce
|
#63389 |
|
Raczkowanie
|
Która henna przyciemni ładniej włosy koloru ciemny brąz: orzechowy brąz czy czarny?
|
#63390 |
|
Zakorzenienie
|
oki
więc tak.. od stycznia jakoś się "kuruję" fotki.. od początku do teraz.. no musze sie przyznać że były momenty kiedy się super układały a teraz mam wrażenie że nie umiem nad nimi znowu zapanować.. myślę ze się pogorszyło w polsce w kwietniu jak rozjaśniałam raz włosy.. i teraz znowu zmiana koloru hmm ale mam nadzieje ze się zregenerują
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:25.

chyba Eloe dawno dawno temu pisała, że pewna kobieta ma włosy bardzo podatne 2a, a są traktowane jak proste. Jeśli coś przekręciłam to przepraszam, ale wiem że dalej było coś o błysku.

włosy schły 10 godzin, mimo że były intensywnie podsuszone suszarką
)
, aaa taka deska

to jakiś wymóg, jedyna opcja wyglądu włosów? Chore...
chcę miedziany 
Dlatego unikam regularnej aplikacji parafiny na skórę. Sięgam po nią tylko wtedy, gdy jest naprawdę ciężko (poranione ręce, bardzo niska temperatura na zewnątrz, konieczność zabezpieczenia twarzy przed mrozem i ostrym słońcem jednocześnie).