Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 2113 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-05-16, 18:04   #63361
AjriszMarta
Zakorzenienie

Dot.: Pielęgnacja loków, loczków i fal - XIII część zakręconej opowieści

Cytat:
Napisane przez czarno czarna Pokaż wiadomość
Przybyłam z pytaniem chyba Eloe dawno dawno temu pisała, że pewna kobieta ma włosy bardzo podatne 2a, a są traktowane jak proste. Jeśli coś przekręciłam to przepraszam, ale wiem że dalej było coś o błysku.
Włosy 2a podatne łatwo pomylić z prostymi ale są FALOWANE
Cytat:
Czy to oznacza, że takie włosy lepiej jest pielęgnować jak proste, a nie jak kręcone?
Rozważna pielęgnacja, wzorowana np na naszej bezsilikonowej CG będzie służyć każdym włosom
Cytat:
Chodzi mi o ugnitanie czesanie na mokro, stylizacja żelem. Czy można to zostawić i czy w takim wypadku będą wyglądać lepiej?
Czesanie na mokro nie jest dobre dla żadnych włosów.
Czesanie na sucho pozostaje do wyboru. Grubym falowanym nie szkodzi, cienkim może szkodzić bez względu na skręt
Stylizacja to tylko i wyłącznie wisienka na torcie [napisałam torbie ]. Zdrowe włosy obronią się same, stylizowane czy nie
Cytat:
Dlatego własnie pytam, czy mozna zwyczajnie zostawić skręt w spokoju, czesać na sucho, pominąć stylizację, ale dalej sumiennie pielęgnować?
Oczywiście że tak
A że siadają to może być źle dobrana metoda i stylizator a może i cięcie

Edytowane przez AjriszMarta
Czas edycji: 2012-05-16 o 18:05
AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 18:44   #63362
aniaamelia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Maliniarka Pokaż wiadomość
fale fale
na pewno nie są proste jak druty
ładnie się błyszczą na pierwszym zdjęciu

a te mocniejsze pewnie opierają się na szyi

może wyciągniesz z nich coś więcej pielęgnacją i stylizacją

coś robisz poza szamponem farmony (one chyba wszystkie mają SLES) i leciutką odżywką?
Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
aaaa jak mój zauszny
oczywiście że jest o co powalczyć

robimy zakłady jak szybko mnie przegoni?
Cytat:
Napisane przez claudiiin Pokaż wiadomość
Fale typu 2a Probowalas ugniatania, plunkingu, stylizatorow? Mysle, ze to wszystko mogloby byc pomocne w wydobyciu wiekszego skretu. Dodatkowo na ich kondycje, a w konsekwencji ich pofalowanie, wplynac pozytywnie powinna zmiana szamponu na delikatniejszy i/lub mycie odzywka
Dziękuje za odpowiedzi

Włosy myję co dwa dni. Używam szamponu Lilliputz (wcześniej miałam Hipp) a raz na około półtora tygodnia Farmona Herbal Care

Z odżywek mam:
- Seboradin balsam,
- Garnier Volume
- JMO
- Timotei Organic

Maski mam takie:
- Marion do ciemnych
- Biovax do suchych

Mam jeszcze oleje: kokosowy, z orzechów włoskich, alterra

Mam też Jantara wcierkę i Joanne Rzepa kurację.

Jeszcze nigdy nie używałam stylizatorów. Przy następnym myciu spróbuję żel lniany i którąś odżywkę użyć jako b/s.

Kiedyś miałam całkowicie inny zestaw kosmetyków, ale się nie spisywał jakoś rewelacyjnie, więc powoli wymieniałam wszystkie kosmetyki.
aniaamelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 19:17   #63363
claudiiin
Zadomowienie

Cytat:
Czesanie na sucho pozostaje do wyboru. Grubym falowanym nie szkodzi, cienkim może szkodzić bez względu na skręt
Jak to? Myslalam, ze wlasnie w CG jest wskazane czesanie na mokro... Na pewno bardziej niz na sucho

Cytat:
Napisane przez aniaamelia Pokaż wiadomość
Dziękuje za odpowiedzi

Włosy myję co dwa dni. Używam szamponu Lilliputz (wcześniej miałam Hipp) a raz na około półtora tygodnia Farmona Herbal Care

Z odżywek mam:
- Seboradin balsam,
- Garnier Volume
- JMO
- Timotei Organic

Maski mam takie:
- Marion do ciemnych
- Biovax do suchych

Mam jeszcze oleje: kokosowy, z orzechów włoskich, alterra

Mam też Jantara wcierkę i Joanne Rzepa kurację.

Jeszcze nigdy nie używałam stylizatorów. Przy następnym myciu spróbuję żel lniany i którąś odżywkę użyć jako b/s.

Kiedyś miałam całkowicie inny zestaw kosmetyków, ale się nie spisywał jakoś rewelacyjnie, więc powoli wymieniałam wszystkie kosmetyki.
Jesli chcialabys byc zgodna z CG to Twoja dieta wlosowa wymaga lekkiej modyfikacji Liliputz zawiera nabudowujacy sie skladnik oraz Sodium Coco Sulfate, ktory nie jest lagodnym detergentem. Hipp jest zgodny Mozesz sprobowac mycia odzywka, np. Hegron lub Gloria albo metody OMO (patrz podpiete watki na zakreconym forum: FAQ, Pigulka), mozesz tez zaczac stosowac rzadziej silny oczyszczacz jakim jest szampon Farmony i obserwowac swoje wlosy. Maski Marion tez nie sa zgodne z CG, zawieraja polyquaternium. Polecamy m.in. maski Bingo.
Odzywka bs to wazny element pielegnacji, u mnie Timotei Organic fajnie sie spisywala w tej roli (w niewielkiej ilosci), wprawdzie ta rozowa, ale moze ta ktora masz nada sie tak samo
Sprobuj na mokre wlosy nalozyc troche tej Timotei, poodciskac wlosy z nadmiaru wody ugniatajacym ruchem przy pomocy T-shirta lub recznika z mikrofibry (lub pieluszki jak niektore dziewczyny), nalozyc zel lniany (jego nie trzeba uzywac oszczednie ), jeszcze troche pougniatac, a nastepnie uzywajac drugiego, suchego T-shirta lub recznika z mikrofibry zrobic plunking. U mnie pochodzenie w plunkingu 20-30 minut i pozostawienie wlosow do wyschniecia daje fajny efekt Suche wlosy trzeba odgniesc z zelu lnianego, bo zwykle tworzy on takie suche strączki dopoki sie go nie odgniecie.

CG i olejowanie od listopada 2011 + walka z wypadaniem, zapuszczanie grzywy, powrót do naturalek...
claudiiin jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 19:45   #63364
hahihehy
Rozeznanie

Nie lubię takiej pogody jak dzisiaj włosy schły 10 godzin, mimo że były intensywnie podsuszone suszarką
A poza tym podrażnienie słabnie, chociaż wczoraj chciałam to rozdrapać do krwi... Dzisiaj znowu nałożę alogluta i rano umyję. Oby pogoda była bardziej sprzyjająca do dosychania, bo jeśli nie, to kudły potraktuję gorącym powietrzem (tak, to groźba - oby zadziałała )
I zastanawiam się co na włosy nałożyć

blogujemy (nie tylko) włosowo
naturalna pielęgnacja, kosmetyki DIY, recenzje, teoria pielęgnacji włosów i inne
hahihehy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 19:58   #63365
ania0506
Raczkowanie

Po dłuższym stosowaniu 3 olejów dochodzę do wniosków:
- alterra granat i awokado sprawia, że włosy są miękkie i ładnie błyszczą, jednak są za lekkie i bardzo się puszą,
- oliwka BD bardzo fajnie nawilża, jestem z niej zadowolona,
- oliwa z oliwek najlepiej sprawdza się w połączeniu z odżywką, miodem.

Oleje te trzymam zazwyczaj całą noc, bo niestety w ciągu dnia nie mam na to czasu.

Właśnie poszukuję oleju, który by 'osadził' włosy, żeby tak nie fruwały wszędzie. Myślicie że sezamowy się nada? Dodam, że moje włosy mają dość wysoką porowatość
Stary 2012-05-16, 21:32   #63366
Cjuban
Raczkowanie

Cytat:
to nie wyścigi
a jak pójdzie o zakład to jeszcze trwałą sobie walnie jak niektórzy

szukam olejów wnikających i gugle mi mówi: Olejowanie i bejcowanie podłóg | AZParkiety, Lakier czy olej - podłogi drewniane, deska barlinecka, montaż ...

deska barlinecka...coż to u czorta jest , aaa taka deska
Ah to google!

Cytat:
Przybyłam z pytaniem chyba Eloe dawno dawno temu pisała, że pewna kobieta ma włosy bardzo podatne 2a, a są traktowane jak proste. Jeśli coś przekręciłam to przepraszam, ale wiem że dalej było coś o błysku. Czy to oznacza, że takie włosy lepiej jest pielęgnować jak proste, a nie jak kręcone? Chodzi mi o ugnitanie czesanie na mokro, stylizacja żelem. Czy można to zostawić i czy w takim wypadku będą wyglądać lepiej? Mam długie, cienkie włosy, niezdarnie pocieniowane na końcach (ok,5 cm jest to "błąd młodości" ). Od około 3 miesięcy jestem CG i włosy wprawdzie są błyszczące i wyglądają na zdrowe, ale tylko gdy je rozczesze na sucho. Nie mam puchu.
Dlatego własnie pytam, czy mozna zwyczajnie zostawić skręt w spokoju, czesać na sucho, pominąć stylizację, ale dalej sumiennie pielęgnować? Właściwie, tak czy inaczej będę miała falowane. Nawet jak je suszyłam, prostowałam i traktowałam jak proste, po paru godzinach pojawiały się takie "niby falki" na całej długości. Dalej tak jest. Jeśli je pougniatam, dam żel itd. to pare godzin wyglądają jak fale z prawdziwego zdarzenia, a później się prostują do tych lekkich "niby falek", tylko poplątanych i sklejonych.
Dokładnie mam to samo i od ponad tygodnia zastanawiam się co z tym fantem zrobić. Ktoś ma ten sam problem co ja, jak miło!

Cytat:
Rozważna pielęgnacja, wzorowana np na naszej bezsilikonowej CG będzie służyć każdym włosom
Święta racja! Mnie służy

Cytat:
Oczywiście że tak
A że siadają to może być źle dobrana metoda i stylizator a może i cięcie
A jeśli przetestowałam już lniany (po nim zero efektu jakiegokolwiek), isane męską, żel mrożący, nivea FC, bielende, żel z półproduktów i po wszystkim jest to samo (po tych totalna tragedia) to zostawić stylizację w spokoju?

Po rozczesaniu szczotą (grzebień mi nie odpowiada, chyba że kupię lepszy) mam trochę puchu (zwłaszcza dzisiaj ), ale układają się w takie grubsze fale.

Cytat:
Gdzie ja wyczytałam, że jest odwrotnie
24 25 26 27 28 29 30
włosy 27 cm, fale-typ 2a/2b, porowatość ekstremalnie niska.Szukam ENCANTO!
Cjuban jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 21:52   #63367
Minia78
Raczkowanie

Czytam w Waszych wypowiedziach o odgniataniu suchych włosów. Proszę o instrukcję bo dawno mnie tu nie było i chyba coś przegapiłam.
Napiszcie proszę jak traktujecie swoje włosy 1-2 dni po myciu, kiedy fryzura po nocy straci kształt. Ja niestety rozczesuję, ze szkodą dla włosów bo ciężko je rozczesać ale póki co nie wiem jak inaczej mogę je reanimować.
Minia78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-16, 21:56   #63368
aniaamelia
Zadomowienie

Cytat:
Jesli chcialabys byc zgodna z CG to Twoja dieta wlosowa wymaga lekkiej modyfikacji Liliputz zawiera nabudowujacy sie skladnik oraz Sodium Coco Sulfate, ktory nie jest lagodnym detergentem. Hipp jest zgodny Mozesz sprobowac mycia odzywka, np. Hegron lub Gloria albo metody OMO (patrz podpiete watki na zakreconym forum: FAQ, Pigulka), mozesz tez zaczac stosowac rzadziej silny oczyszczacz jakim jest szampon Farmony i obserwowac swoje wlosy. Maski Marion tez nie sa zgodne z CG, zawieraja polyquaternium. Polecamy m.in. maski Bingo.
Odzywka bs to wazny element pielegnacji, u mnie Timotei Organic fajnie sie spisywala w tej roli (w niewielkiej ilosci), wprawdzie ta rozowa, ale moze ta ktora masz nada sie tak samo
Sprobuj na mokre wlosy nalozyc troche tej Timotei, poodciskac wlosy z nadmiaru wody ugniatajacym ruchem przy pomocy T-shirta lub recznika z mikrofibry (lub pieluszki jak niektore dziewczyny), nalozyc zel lniany (jego nie trzeba uzywac oszczednie ), jeszcze troche pougniatac, a nastepnie uzywajac drugiego, suchego T-shirta lub recznika z mikrofibry zrobic plunking. U mnie pochodzenie w plunkingu 20-30 minut i pozostawienie wlosow do wyschniecia daje fajny efekt Suche wlosy trzeba odgniesc z zelu lnianego, bo zwykle tworzy on takie suche strączki dopoki sie go nie odgniecie.
Dziękuję Jutro kupię szampon Hipp a w piątek rano umyję i zajmę się stylizacją wg Twoich wskazówek Wcześniej Hipp spisywał się bardzo dobrze.

Kiedyś myłam włosy odżywką, ale wtedy były zbyt obciążone i robiły mi się strączki.

Zamiast ręcznika używam pieluszki dziecięcej.

Zdam relacje w weekend.
aniaamelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 00:09   #63369
Maliniarka
Zakorzenienie

henna po umyciu ściemniała ładnie
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 00:49   #63370
syla_ba
Raczkowanie

GG do syla_ba

a jak mogę określić typ skrętu? gdzie znajdę jakieś...wytyczne?
syla_ba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 00:54   #63371
Maliniarka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez syla_ba Pokaż wiadomość
a jak mogę określić typ skrętu? gdzie znajdę jakieś...wytyczne?
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=404704
Makijaż z Lirene
Peelingi Nacomi
Rajstopki

Maliniarka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 00:56   #63372
syla_ba
Raczkowanie

GG do syla_ba

Cytat:
ślepa ja dziękuję!
syla_ba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 07:23   #63373
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Jak to? Myslalam, ze wlasnie w CG jest wskazane czesanie na mokro... Na pewno bardziej niz na sucho
Cytat:
Napisane przez Cjuban Pokaż wiadomość
Gdzie ja wyczytałam, że jest odwrotnie
Sprecyzujmy:
czesanie podczas mycia, razem z odżywką (d/s, myjąca - whatever) - gut
Czesanie mokrych po myciu - nie gut
Cytat:
A jeśli przetestowałam już lniany (po nim zero efektu jakiegokolwiek), isane męską, żel mrożący, nivea FC, bielende, żel z półproduktów i po wszystkim jest to samo (po tych totalna tragedia) to zostawić stylizację w spokoju?
na moich uparciuchach działa tylko jedna metoda "poprawiania" skrętu:
ugniatanie włosów polanych żelem lnianym i ociekających żelem lnianym! i na takich ociekających plunking
Cytat:
Po rozczesaniu szczotą (grzebień mi nie odpowiada, chyba że kupię lepszy) mam trochę puchu (zwłaszcza dzisiaj ), ale układają się w takie grubsze fale.
Znam
Z ujemną porowatością włosom nie szkodzi ale skręt nie ma okazji się rozwinąć

Stary 2012-05-17, 09:15   #63374
SugarbabyLove
Zakorzenienie

Cześć dziewuszki!
Dawno mnie tu nie było mam nadzieje ze mnie nie zapomniałyście..:rolleyes :
U mnie wiele sie zmienilo.. zmienilam kolor wlosów na brąz i waracam do korzeni.. nadal myje OMO lub samą odzywką i olejuje wloski jest poprawa ale nadal mam puch szukam dobrej maski bo ostatnie mi nie sluzyły w ogóle znalazłam jedną z takim składem
INCI: Aqua, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cocos Nucifera Oil, Bambusa vulgaris sap extract, Cetrimonium Chloride, Polyquaternium-32, Paraffinum Liquidum, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Propylene Glycol, Citric Acid, Parfum, Coumarin, , Hexyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone

mogłaby mi któraś z was w skrócie objaśnić? byłabym dozgonnie wdzięczna
Stary 2012-05-17, 09:18   #63375
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
henna po umyciu ściemniała ładnie
Ty się nie chwal, tylko pokazuj

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 10:31   #63376
affbe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Minia78 Pokaż wiadomość
Napiszcie proszę jak traktujecie swoje włosy 1-2 dni po myciu, kiedy fryzura po nocy straci kształt. Ja niestety rozczesuję, ze szkodą dla włosów bo ciężko je rozczesać ale póki co nie wiem jak inaczej mogę je reanimować.
tutaj wizaz.pl/forum/showpost.php?p=22923170&p ostcount=44
affbe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:14   #63377
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Minia78 Pokaż wiadomość

to akurat sprawa wybitnie indywidualna

ja nie rozczesuje miedzy myciami, czesanie (ale palcami) jest tylko po myciu jak naloze odzywke ds

drugi dzien - zalezy, jak tylko oklaply to glowa w dol, palce wsuwam miedzy wlosy tak pare milimetrwo nad skalpem i male potrzasanko, glowa w gore i to co sie nieladnie ulozylo przekladam, zazwyczaj pojedyncze pasma

trzeci dzien tak samo

jezeli tak sie wszystko odgielo ze wyglada tragicznie spinam na Wilme (Flinston), czasami drugi i trzeci dzien mam spiete, czasami drugi rozpuszczone a trzeci spiete, od czasu do czasu moge przechodzic i drugi i trzeci w rozpuszczonych (wtedy kiedy naloze naprawde malo stylizatora)

kazda krecona wizazanka ma inny plan dzialania
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 11:48   #63378
Chatul
ma zielone pojęcie

Znacie jakieś odżywki podobne składem do Ce Ce Med algowej? Tam w składzie jest głównie woda, parafina, algi, barwnik i konserwant. Ta odżywka jest świetna do mycia włosów... Ale w SP na stałe kosztuje 40 zł albo nawet 50 za litr, co jakoś mnie nie przekonuje...
Stary 2012-05-17, 11:54   #63379
Rabarba
Raczkowanie

Basia- kiedy mi to zdjęcie strzeliłaś, co? hehehhehe
Faktycznie mamy identyczne włosy

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Mnie pomaga rewelacyjnie

Oj, coś tam w codzienniku wstawiałam, ale tak naprawdę od niedawna wiem co lubię i chcę /wypadałoby dziennik uzupełnić/.
1. mycie: teraz raczej szampony, OMO: żel z pompką BD, od niedawna różowy balsam BD, raz na mniej więcej 2 tyg. sls
2. odżywki: jeśli mycie szamponem - wtedy emolientowa alterra, bingo z dodatkami, garnier, jeśli OMO - jakieś słabsze odżywki - lubię jajeczną joanny, organics żółtą /jest w analizowanych, bardzo fajna/,
3. bs - joanna naturia lub z apteczki babuni
4. teraz rzadko plunking, bo bardzo skraca mi włosy, czeszę nawet po odzywce bs
5. żele standardowe - mrożący, zielony z isany, bezbarwny grafitti
6. zawsze dyfuzor
7. dokapuję półprodukty: olejki, keratyna, elastyna, i co tam mam
8. olejuję 1, 2 razy w tyg.

Postaram się wkleić jakieś w miarę aktualne zdjęcie niedługo.

Ha, jak takie same to nie konkurencja
hehehe, racja
A gdzie można dostać tą odżywkę Organics? bo chyba jeszcze jej nie widziałam ja też nie robię plunkingu, bo mi skraca okropnie loczki i rozczesuję z odżywką b/s, nawet po piance rozczeszę, a potem one i tak się skręcą jak zwykle, nawet jeśli zrobię to gęstą szczotką czyli faktycznie mamy podobne włosy

Hmmm, pamiętam, że przez jakiś czas po farbowaniu nie można było czegoś robić- olejować, czy dawać proteiny? Wypadło mi z głowy, pomóżcie dziewczyny
Stary 2012-05-17, 12:11   #63380
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Znacie jakieś odżywki podobne składem do Ce Ce Med algowej? Tam w składzie jest głównie woda, parafina, algi, barwnik i konserwant. Ta odżywka jest świetna do mycia włosów... Ale w SP na stałe kosztuje 40 zł albo nawet 50 za litr, co jakoś mnie nie przekonuje...
Jeśli się nie mylę to od dziś jest -30% na wszystko Ce Ce

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 12:15   #63381
lulaluna
Rozeznanie

Dziewczęta jak się robi maskę z żelu lnianego? Czegoś dodać? Ile trzymać?
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 13:17   #63382
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lulaluna Pokaż wiadomość
Dziewczęta jak się robi maskę z żelu lnianego? Czegoś dodać? Ile trzymać?
Że tak pojadę autolansem:
http://czarownicujaco.blogspot.com/2...wilzajaca.html

Stary 2012-05-17, 13:30   #63383
lulaluna
Rozeznanie

Cytat:
Oj dzięki! Jak zwykle niezastąpiona

Wyczuwam w moim świeżo ukręconym glucie (my first time) bardzo duży potencjał nawilżający, ale jako stylizator jest bolesny oj. Czy wam też tak glut ciągnie włosy, a cebulki bolą jakby ktoś chciał loki pourywać? Czy może za dużo go pacnęłam
lulaluna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 13:32   #63384
AjriszMarta
Zakorzenienie

Nie przytrafiło mi się nigdy "za dużo gluta"
Chyba że mi uciekał ;]

Stary 2012-05-17, 13:36   #63385
Cjuban
Raczkowanie

Ajrisz: Dziękuję za rady Wypróbuję i dam znać
24 25 26 27 28 29 30
Stary 2012-05-17, 15:01   #63386
Martek_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez SugarbabyLove Pokaż wiadomość
Cześć dziewuszki!
Dawno mnie tu nie było mam nadzieje ze mnie nie zapomniałyście..:rolleyes :
U mnie wiele sie zmienilo.. zmienilam kolor wlosów na brąz i waracam do korzeni.. nadal myje OMO lub samą odzywką i olejuje wloski jest poprawa ale nadal mam puch szukam dobrej maski bo ostatnie mi nie sluzyły w ogóle znalazłam jedną z takim składem
INCI: Aqua, Stearyl Alcohol, Cetyl Alcohol, Cocos Nucifera Oil, Bambusa vulgaris sap extract, Cetrimonium Chloride, Polyquaternium-32, Paraffinum Liquidum, Ethylhexyl Stearate, Glycerin, Propylene Glycol, Citric Acid, Parfum, Coumarin, , Hexyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Methylchloroisothiazolino ne, Methylisothiazolinone

mogłaby mi któraś z was w skrócie objaśnić? byłabym dozgonnie wdzięczna
Ja pamiętam! Pokaż włoski, zaczynałyśmy w podobnym czasie .

Co do maski Ci nie pomogę, ale chyba nie jest zła - olej, ektrakt wysoko, silikonów nie ma, parafina trochę dalej..
Stary 2012-05-17, 15:04   #63387
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Nadrobiłam i znów... uf

Acha - pogodę mam dziś wredną: 12 stopni, a PR -3
I z tej okazji umyję wieczorem włosy.
Henny nadal nie było. I nie będzie...

Cytat:
Napisane przez paulownia Pokaż wiadomość
Chyba wlacze maslo do diety wlosowej. W kuchni uzywam na biezaco.
Masełko

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
no to piona! mam podobne poglądy na loki

Cytat:
tylko zawsze wolałam loki loki, od moich fal ale i je zaakceptowałam.
to tak jak ja afro od moich loków
Cytat:
. pani spytała się mnie (z pogardą w głosie) czy ja w ogóle te włosy prostuję?
to jakiś wymóg, jedyna opcja wyglądu włosów? Chore...

Cytat:
moje włoski z teraz po hennie gloss, zdj. z komórczaka, niemal proste hehe:
Wspaniały kolor.

Cytat:
dałam całą saszetkę, która była jako próbka, mogło tego być 2-4g. nie obciążyło to nic a nic ale dałam faktycznie na końcówki i trochę na spodnią warstwę włosów z tyłu gdzie lubią się mierzwić. i efekt świetny
Rozumiem.
Zamierzasz zakupić?

Cytat:
Napisane przez ania0506 Pokaż wiadomość
Szczerze powiedziawszy nigdy nie starczało mi cierpliwości do tego alby policzyć każdy włos który mi wypadł, jednak ostatnio zauważyłam (i moi bliscy) że wszędzie gubię moje włosiska!
Każdy to może nie. Nie potrzeba aż takiej dokładności. Jednak ta 2. uwaga jest istotna. Chodzi o określenie, czy tych włosów więcej, czy może nie.
Cytat:
Bardzo możliwe że ma na to wpływ długość, która wizualnie sprawia że wypadniętych włosów jest więcej. Myślę też że wpływ może mieć stres..
Owszem.

Cytat:
bałam się tego chłodu przy tym kolorze... ale po przemyśleniu stwierdzam że zostanę przy moim miedziano-kasztanowym brązie bo ten zbyt podobny do naturalsów ale nie mniej bardzo mi się podoba
chcę miedziany
Tylko raz i to z jamili i amli z mazideł wyszedł mi rudawy kasztan.
Zawsze za ciemno

Ale Khadi w orzechowym brązie polecam. Wchodzi wspaniale na włosach, o których ostatnio pisałam.

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Nie rozumiem związku.
Chodzi o zmywalność parafiny i jej pochodnych.
Cytat:
To samo piszą w artykule od Paulowni. Wystarcza łagodny surfaktant.
Uczepię się, bo betaina kok. dla mnie łagodna nie jest i napiszę - amfoteryczny. Ok?
Zresztą podejrzewam, że o ten sam artykuł szło Rybiorce
Próbowałam znaleźć wczoraj ten, w którym znalazłam info o alko, ale na tę chwilę bez powodzenia. Będę kontynuować poszukiwania
Ach - jedyne, co znalazłam, to informacja, że z okluzyjnym filmem poparafinowym nie radzi sobie gros surfaktantów. Brak jednak było konkretnej specyfikacji.
Cytat:
W tym, że potrzeba do usunięcia alkoholu?

Robi na tyle silny film, że surfaktanty mogą sobie nie poradzić ze zmyciem wszystkiego.
Cytat:
Wydaje mi się, że przy delikatnym myciu wszystko może się nadbudować - czyli po prostu niedokładnie zmyć. Przynajmniej tak rozumiem proces nadbudowania.
Ja go rozumiem nieco inaczej - jako dołączanie do już przyklejonych do włosa cząstek jednej substancji kolejnych jej cząstek. Tak się zachowują choćby proteiny - "przyklejają" do włosa i siebie. Natomiast wiele polimerów kationowych się nie nabudowuje, czyli nie dokleja bo ładunki się odpychają. Przyklejają się zaś do włosów.
Do zmycia nabudowanych i przyklejonych wiązaniem jonowym potrzeba zatem czegoś silnego jak siarczan.

Cytat:
Okluzyjny film to chyba marzenie każdego walczącego z ucieczką wody z włosa Dla mnie to wielka zaleta parafiny, że bardzo dobrze zatrzymuje wilgoć.
Owszem, to potrafi dzięki powleczeniu włosów i skóry filmem. Jednak potrafi też coś gorszego (podobnie pochodząca od ropy nafta) - pod filmem tworzy się coś w rodzaju mikroklimatu. Podczas gdy na włosie nie będzie to miało szczególnego znaczenia, to na skórze już tak - rośnie temperatura w miejscu aplikacji. To może prowadzić do podrażnień w postaci poparzeń. Widziałam to Dlatego unikam regularnej aplikacji parafiny na skórę. Sięgam po nią tylko wtedy, gdy jest naprawdę ciężko (poranione ręce, bardzo niska temperatura na zewnątrz, konieczność zabezpieczenia twarzy przed mrozem i ostrym słońcem jednocześnie).
W przypadku moich włosów, które potrzebują ochrony przed ucieczką wilgoci, parafina szybko przestała się sprawdzać. Film sprawiał, że nawet po szamponie włosy były obklejone, Nie wyglądały na tłuste (tak wyglądają po nafcie i shea ), ale na obciążone, pozbawione wigoru, zbyt ciężkie. Szybko traciły kształt. W ogóle nadanie im kształtu graniczyło niemal z cudem.
Cytat:
W odżywce b/s doskonale się sprawdza, po umyciu szamponem i nałożeniu maski/odżywki bogatej w substancje odżywcze i nawilżające, b/s z parafiną działa jak klucz, który zamyka drzwi, by całe to bogactwo nie ukradły złe warunki atmosferyczne
Niestety nie u mnie. Skutecznie obkleja nawet niewielka ilość, włos się prostuje.
Sprawdziłam to w wielu produktach, na wiele sposobów.
Cytat:
Wiadomo, każdy włos ma swoje preferencje.
dlatego nie napisze nigdy, że nie należy używać parafiny czy innych ropopochodnych. Nie mogę tego napisać, skoro zalecą się ją osobom z AZS! Napiszę jednak, że jeśli się je stosuje, to należy uważać i mieć na uwadze konieczność zmywania.

I co? I znów poza czasem Niedoczas jak u Schulza

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-17, 15:41   #63388
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
Jeśli się nie mylę to od dziś jest -30% na wszystko Ce Ce
Ślepa jestem, ale nie widzę tego w gazetce
Stary 2012-05-17, 15:41   #63389
Cjuban
Raczkowanie

Która henna przyciemni ładniej włosy koloru ciemny brąz: orzechowy brąz czy czarny?
24 25 26 27 28 29 30
Stary 2012-05-17, 16:09   #63390
SugarbabyLove
Zakorzenienie

oki więc tak.. od stycznia jakoś się "kuruję" fotki..
od początku do teraz.. no musze sie przyznać że były momenty kiedy się super układały a teraz mam wrażenie że nie umiem nad nimi znowu zapanować.. myślę ze się pogorszyło w polsce w kwietniu jak rozjaśniałam raz włosy.. i teraz znowu zmiana koloru hmm ale mam nadzieje ze się zregenerują
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg swiatlo dnia.jpg (109,5 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg tyłl.jpg (109,1 KB, 25 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg tył.jpg (130,8 KB, 32 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg RUDYY.jpg (102,8 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg LOKII.jpg (59,3 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg TO JAA.jpg (69,2 KB, 68 załadowań)

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości