|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 | ||||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Z odchowalnią się witamy-to My majowo-czerwcowe Mamy 2012
Cytat:
Podejrzewałam to, ale zrobiłam test taki ze sklepu i jeszcze przy okazji badań zrobiłam HCG i na pewno nie jestem. Cytat:
2. Ja prawię od początku (w sumie to rozszerzam dopiero tydzień) podaję mu zupkę i potem do popicia herbatkę i nie daje mleka. Mleko podaję dopiero za godz lub dwie jak mały jest głodny. 3. Ja wprowadzałam równolegle z ziemniakiem. Przez 3 dni podawalam marchewkę, w 4 dzień dodalam do marchewki ziemniak a na wieczór do mleka trochę kaszki ryżowej jabłkowej i wszystko było ok. Co do picia, to Maks też mało pije. O ile herbatki czase się napije to wody nie chce wogóle. Pociągnie dwa razy i robi krzywusa i wypluwa. A chcialabym nauczyć go picia wody. Cytat:
![]() Cytat:
Czy taj nie chustowalam Maksa do tej pory to mogę zacząć teraz? I czy chusta sprawdza się w zimie? kapukat jak tam u Was sytuacja z wózkiem? Bo Maks ostatnio też nie chce jeździć w gondoli, podnoszenie oparcia nie pomaga. A nie chcę zrezygnowac ze spacerów. Nie chcę narzekać, ale mój Maksio to ostatnio diabełek wcielony W nocy nie chce spać, w dzień też, nic mu nie pasuje, usypianie tylko na rękach, sam się nie zabawi, no masakra jakaś. Mam nadzieję że to tylko chwilowe i znów będzie ok. Taka własnie sytuacja panuje u nas ostatnio ![]() http://www.facebook.com/photo.php?fb...count=1&ref=nf
|
|
#4292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kapukat nosi Adasia w nosidełku teraz
|
|
#4293 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
co za ludzie ![]() Kism trzymam kciuki za pracę
|
|
#4294 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Gluten już zaczęłam wprowadzać od początku tygodnia, dodaję go do zupek ![]() Jaki śmieszek fajny ![]() Cytat:
![]() Ja przewijaka już praktycznie nie używam, bo nie chce mi się go w kółko kłaść na łóżeczko i odkładać. Przewijam na naszym łóżku, mamy wtedy dużo miejsca, ja sobie siadam okrakiem i nie muszę stać Cytat:
Cytat:
Tak samo jak mu daję mleko, to 180ml to jest minimum, zazwyczaj chce więcej. Je niby co 3 godziny, ale czasem już wcześniej się drze o jedzenie ![]() Cytat:
Ten drugi akapit to o Sebie ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:58 ---------- Jeszcze pytanie: zupki dajecie przed mlekiem czy po? Bo ja daję po, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Seba dostaje butlę, ale troszkę mniej niż normalnie, więc jak skończy to się drze. Drącego muszę odbić, wsadzić do fotelika, zawiązać śliniak i dopiero dostaje zupkę i przestaje płakać. Chyba zmienię kolejność ![]() I jeszcze jedno pytanie: czym można usunąć pryszcza na policzku? Sebie wyskoczył taki wielki prychol z białym czubkiem już chyba z 3 tyg. temu i nic mu nie schodzi, cały czas jest taki sam. Nie wiem czym to smarować. Czy Waszym dzieciom wychodzą pryszcze? |
|||||
|
|
|
#4295 |
|
Wtajemniczenie
|
cześć dziewczyny
![]() Widzę że ostro idzie rozszerzanie diety... A my czekamy jeszcze (chociaż już teściowa komentuje że głodzimy dziecko). Ale wydaje mi się że jeszcze Antoś nie jest gotowy - nie siedzi i nie jest jakoś nadmiernie zainteresowany jedzeniem. Zobaczymy, poczekamy jeszcze trochę, tak czy inaczej zaopatrujemy się z krzesełko i te fartuchy do jedzenia I jakąś ceratę na podłogę Co do zasypiania u nas tez jest różnie. Czasami zasypia na cycku, czasami wystarczy zaśpiewać jedną piosenkę, czasem trzeba wziąć do chusty albo na rower Za to nam tez w nocy się częściej budzi. JAk był młodszy budził się raz na żarko, a teraz dwa-trzy razy. Może jakoś rośnie intensywniej.ladybird, nieźle śpi Twoja Mała żaaabcia, uroczy Dominiś! kism, powodzenia na rozmowie! _agata (liczyłam na Ciebie ). Zależy nam na jakiejś ładnej okolicy. . Chodzi o to, żeby się spotkać w połowie drogi między Śląskiem a Lubelszczyzną Do tej pory jeździliśmy w Beskid Żywiecki, ale to trochę za daleko na ten rok. Myśleliśmy po prostu o Roztoczu, ale to z kolei za daleko dla mojego brata z Gliwic No to chcemy się spotkać po środku, a góry świętokrzyskie też ładne, więc gdyby się udało znaleźć jakiś miły domek, z jakimiś miejscami do spacerowania, byłoby idealnie. Na razie mam takie dwa pomysły:http://www.zaciszestarawies.wczasywpolsce.pl/ http://www.boberowka.pl/opis.php |
|
|
|
#4296 |
|
Zadomowienie
|
Dopajacie (woda, herbatki, soczki) dzieci z butli czy z niekapków?
I tak sobie myślę, ile czasu korzysta się z krzesełka do karmienia? |
|
|
|
#4297 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
dziekuje ![]() Cytat:
Cytat:
Masz na mysli do ktorego miesiaca ?
|
|
|
#4298 | |||
|
Rozeznanie
|
dzięki laski za odp.
w sprawie tej kaszki to fakt, macie racje. pewnie jak przygotuję na samej wodzie to bedzie git. tylko jakbym chciała podawać mleczną i bezmleczną na przemian to wtedy dochodzi do mieszania tych mlek prawda? bo do bezmlecznej muszę dodać sama mleko a w mlecznej już będzie jakies inne. Wy się trzymacie jednej kaszki non stop? ja się zaopatrzyłam w te holla ale po kilka różnych rodzajów. co myślicie? Cytat:
uśmiałam się ![]() Cytat:
Marcia nie miała jeszcze pryszczy. miała na początku trądzik niemowlęcy i kazali go przemywacapiatek_1@poczta .onet.plgotowaną wodą. Cytat:
witam po obiedzie z kawką ![]() Agata - Maciek już 9kg??!! "zdrowy" chłop
|
|||
|
|
|
#4299 |
|
Zakorzenienie
|
ja dopajam z butli, bo się odwadnia, widać to po ciemiączku zapadniętym, wczoraj próbowaliśmy niekapka TT +6 i się krztusiła bo za szybko leciało
|
#4300 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak mąż wróci to popytam go co jeszcze ciekawego może polecić. Wiesz, tutaj właściwie gdzie byście nie zamieszkali, to będzie blisko wszędzie Chcecie coś bliżej stoku, będziecie jeździć czy wypoczywać? Noooo... ![]() Cytat:
|
|
|
#4301 |
|
Zakorzenienie
|
szybko strasznie ...
|
|
#4302 |
|
Zakorzenienie
|
hej... no wlasnie....
polecacie niekapki?? jakie ?
|
#4303 |
|
Zakorzenienie
|
|
#4304 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#4305 | |||
|
Zadomowienie
|
Żabciu ale Dominik podobny do Ciebie, szok!
![]() od 3 tygodni są bardzo brzydkie kupki i bardzo częste nie możemy sobie z tym poradzić Pierwsza diagnoza to było zatrucie, ale to nie to... A wygląda na to, że mleczko po prostu tak jakby nie było trawione do końca. Do tego nie możemy odstawić delicolu, pojawiają się jeszcze kolki i lekarz zdecydował o przejściu na Pepti. Bardzo stopniowo przechodzimy, bo ma dużo gorszy smak od innych mlek, dzisiaj już wszystkie porcje były z Pepti tylko, zobaczymy co się będzie działo.Cytat:
ja pracuję tylko troszkę i nie wyobrażam sobie póki co zostawienia Malutkiej na pół dnia. Pewnie kwestia oswojenia się z sytuacjąCytat:
wspaniałe złote rady!Cytat:
jak czytam o Maćku też
|
|
#4306 |
|
Rozeznanie
|
heya!
patrzcie jakie fajne spodnie w lidlu będą dla dzieciaków. http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/SID-...ndex_30610.htm szkoda że ich tu nie ma
|
|
|
|
#4307 | |
|
Wtajemniczenie
|
To był pojedynczy typowy pryszcz, ale już sobie poradziłam
![]() Z innej beczki: karmisz nadal swoim odciąganym? ![]() Cytat:
Probuję wodę i herbatki Bobovity i nic
|
|
|
|
|
#4308 | ||||||
|
Raczkowanie
|
Witam
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Nie martw się, ja jestem panikarą i też się zawsze wszystkim stresuję, a myślę, że jakoś sobie radzę z dzieckiem Cytat:
Trzymam kciuki ![]() Już myślałam, że moje dziecko zaczęło ząbkowanie, bo babcia zauważyła zgrubienie i przebijające się na biało w jednym miejscu, ale dzisiaj zauważyłam, że przy każdej 3-ce tak jest Poza tym była wczoraj strasznie marudna i jak już wyżej pisałam, ma mniejszy apetyt, więc tym bardziej podejrzewałam ją o ząbkowanie.Poza tym jestem już nieco wykończona noszeniem jej. Przez większość czasu nic jej nie odpowiada tylko chodzenie po domu na rączkach, bo przecież wszystko jest taaaaakie ciekawe. I nie można siedzieć z nią, tylko trzeba cały czas chodzić. Pewnie jakimś rozwiązaniem byłaby często tutaj wspominana chusta, ew. nosidełko. Tak w ogóle to do jakiego wieku/wzrostu/wagi można chustować? Kurczę, tak czytam o tych słoiczkach i rozszerzaniu diety, a ja jeszcze w ogóle tego w głowie nie mam No ale Celinka jest młodsza od większości Waszych dzieciaczków, więc mam jeszcze czas |
||||||
|
|
|
#4309 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuję za wszystkie kciuki!!!
choć póki co rozmowa przesunięta na wt.rinco, claudik, to wypatrujemy w takim razie jakiejś przyjemnej pogody! Kaj dziś zaszczepiony na pneumokoki, już na luzie podchodzimy do szczepień ![]() Byliśmy też obczaić dwa prywatne żłobki. Jeden porażka, kobieta wyzamykała wszystkie drzwi i w ogóle miała straszny problem, żeby cokolwiek mi powiedzieć I wreszcie naskrobałam cokolwiek zaległości... ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Ależ dżolo ![]() A propos naszych podobieństw, to chyba mam ten sam zestaw wypoczynkowy - już drugi raz widzę charakterystyczną poduszkę.Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Oby bez szkody dla kręgosłupa tak szalał!Kaj teraz prawie cały czas w domu poza spaniem i jedzeniem spędza na podłodze turlając się i pełzając tam i z powrotem między grzechotkami Myślę, że na siadanie jeszcze przyjdzie czas, a teraz niech sobie robi "ćwiczenia" w leżeniu.Cytat:
Najlepszego z okazji rocznicy! Jeszcze na pewno wiele spokojniejszych przed Wami
Edytowane przez kism Czas edycji: 2012-10-12 o 01:54 |
||||||
|
|
|
#4310 |
|
Zadomowienie
|
To pewnie zależy od dziecka bo ją starszemu synowi już schowała krzesło a ma 2,5 roku. Teraz siedzi przy takim małym stoliku z krzesłem. Za to szwagierka sadza syna do tej pory a kończy za kilka dni 3 lata.
|
#4311 | |
|
Zadomowienie
|
Tak właśnie
![]() Cytat:
![]() Teraz wam opowiem o moich wizytach u lekarzy. Moje wyniki wyszły w miarę dobrze, dostałam kilka leków i za tydzień ponownie badanie krwi. Wyskoczyła mi opryszczka, ale leczę plastrami, żeby małego też uchronić. Trafiłam na cudowną lekarkę, kobietę która doradzi, pomorze, wysłucha, zaleci wszystkie badania, nawet te na wszelki wypadek. Nie myślałam, że na swojej drodze spotkam jeszcze taką osobę. Lekarze małego -porażka Dermatolog- Wiem Pani, to się nazywa Atopowe Zapalenie Skóry Ja- tak wiem, chcę wiedzieć jak małemu pomóc D- Więc tak, nie może Pani jeść nabiału, cytrusów.. Ja- Tak wiem, jem tylko ziemniaki, ryż, kurczak, wędliny, ciemne, zbożowe pieczywo i jabłka D-...orzechów, czekolady, malin.... Ja- Tak wiem i mówię pani, że tego nie jem, nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam czekoladę D-...truskawki, warzywa wzdymające, cebula, czosnek... Ja- ![]() D-... oraz prosze uważać na wełne i jej pochodne. Ja- A jeśli to nic z tych rzeczy to co? D- Dam Pani maść do zrobienia w aptece... Ja- My już mieliśmy taką maść D-... i będzie ją pani go smarować. Prywatna wizyta u alergologa 80 zł. Alergolog- To jest Atopowe Zapalenie Skóry ( Ja- Tak wiem, wiem czego mam nie jeść, ale to nie pomaga A- Tak więc zrobimy badania i zobaczymy Ja- Co te badania wykażą? A- Czy jest alergia (ojej naprawdę Ja- Ale to przecież widać po jego skórze A- I z wynikami pani do mnie wróci i zobaczymy (no tak, kolejna wizyta 80 zł) Ja- Jeśli wyjdzie, że alergia to przecież takim maluchom nie robi się szczegółowych testów.. A- To wtedy przepiszemy maść i będzie musiała pani zachować dietę (taaaak?! noż ku**a nie wiedziałam!) I jak tu człowieka nie ma szlag trafić. Więc moje dziecko jest Atopikiem |
|
|
|
|
#4312 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4313 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Na nartach chętnie pojeździmy, jeśli będzie taka możliwość. Ale ja osobiście wielkim zapalonym narciarzem nie jestem. Bardziej mi zależy na jakiś fajnych miejscach do chodzenia. Swoją drogą ciekawe jak to będzie z chustą w zimie - i np noszeniem na plecach, bo to juz w sumie będzie ten wiek.A ciemiączko faktycznie szybko. Prędziutki ten Twój Maciuś ![]() Antoszkowe ciemiączko już mniejsze, ale do całkowitego zarośnięcia mu jeszcze daleko... Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
|
#4314 |
|
Zakorzenienie
|
onething, a chemia? Proszek, płyn do prania... może spróbuj w samej wodzie prać ubranka (właściwie to takie płukanie, ale może). No chyba, że to już wyeliminowałaś...
A myślałaś o zrobieniu biorezonansu małemu? Właśnie z koleżanką rozmawiałam, też miała podobne problemy. Nic prawie nie jadła, mały miał niedobór żelaza, w ogóle do dupy było. Do tego jak mu podawała preparaty z żelazem, to wymiotował i albo rozwolnienie, albo zaparcia miał. Tragedia była. Teraz jej syn ma już 6,5 miesiąca, większość rzeczy toleruje. Trzeba było czasu i uważnego obserwowania tego co je. Jadła tak jak Ty niewiele, ale np. wędlin nie mogła ruszyć, bo tam dodatki typu mleko, białka... no i w pieczywie tez mnóstwo alergenów siedzi...
o Edytowane przez _agata Czas edycji: 2012-10-12 o 11:46 |
|
|
|
#4315 |
|
Rozeznanie
|
Hej!
onething widzę że szalejesz z avatarkami. ![]() Z racji tego, że za kilka dni wprowadzamy gluten dziś próbowałam podać Hani na łyżeczce moje mleko. Chciałam jej pokazać do czego służy łyżeczka. Nie spodobało jej się. Miała non stop odruchy wymiotne i głównie wypluwała moje mleko. Zobaczymy co będzie dalej. Wiem że już pytałam milion razy ale zapytam jeszcze raz. Te mamy które karmiły tylko piersią i wprowadzały gluten. Podawałyście pół łyżeczki kaszki mannej na łyżeczce, tak? I gotowałyście ją na wodzie? I teraz pytanie do wszystkich mam. Jakie kupujecie kaszki dla swoich dzieci? Jaką kaszkę glutenową polecacie? ---------- Dopisano o 11:59 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- http://greenmama.pl/dla-tadka-jadka-...a-pszenna.html W opisie tej kaszki najpierw jest napisane: bezglutenowa a później: zawiera gluten.
|
#4316 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wędliny jem tylko z kurczaka i to takie, które mają zawartości mięsa nie mniej niż 85%, chleb od kilku dni zaczęłam jeść biały, bo nie wiem czy czasem jakieś zboże go nie uczula. O rezonansie pierwsze słyszę, ale popytam czy u mnie ktoś coś takiego robi. Twoja koleżanka doszła do tego co to było czy samo zaczęło mijać małemu? Cytat:
Jakoś nie mogę się za to zabrać.![]() Ahhh.... z tymi avatarami, mały jest taki boski i ma tyle przecudnych zdjęć, że co godzinę bym zmieniała avatara
|
||
|
|
|
#4317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ona wyeliminowała właściwie wszystko. Jadła ryż, indyka, jajka przepiórcze (miała pewność, że małemu nie szkodzą), jakieś chrupki ryżowe i dżemy. Po tym jak zaczęła tak jeść, to jemu się poprawiło, ale teraz widzi, że z czasem mija mu alergia na większość produktów.
|
|
|
#4318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dziecko wypluwa bo ciągle ssało a teraz nie wie co to łyżka ja podaję do obiadku łyżeczkę tej kaszki http://allegro.pl/holle-kaszka-pszen...688085991.html wystarczy zalać wodą i dodać do obiadku albo podgrzewając obiadek (bo mrożę) wtedy dodaję wody ciut i łyżeczkę kaszki a dziś na śniadanie jadła tą http://allegro.pl/holle-kaszka-jagla...685620130.html
09.04.2012 córa 19.04.2017 31.01.2018 06.02.2019 Kropek Edytowane przez śliweńka Czas edycji: 2012-10-12 o 16:07 |
|
|
|
|
#4319 |
|
Rozeznanie
|
hejka! troszkę zajęta jestem obserwowaniem tego co robi moje dziecko
no i katar nas wykańczał, bo dostaliśmy deflegmin i po podaniu musiałam pilnować i nosić dziecko, żeby nie zasypiało... a on miał inne plany niż ja z katarem męczę się nosefridą ale już krzyczy na jej widok, łapie w rączki i odpycha aż nie wiem co robić ![]() zaczął domagać się noszenia przodem do świata, oczywiście bez podpierania mu tyłka, ale nie bardzo chce się opierać i woli udawać że siedzi tzn. wisi i patrzy w dół ![]() podnosi główkę do góry oczywiście razem z nogami położony na brzuszek prostuje i odpycha się jedną ręką i leci na boczek/plecki sama nie wiem o co mu chodzi i co ćwiczy kupiłam kombinezon na zimę ![]() i znów spacerujemy, bo ileż można w domu siedzieć ![]() ja jestem o 1 rozmiar większa niż przed ciążą przynajmniej w tyłku... a raczej brzuchu mam nadzieję, że uda się to stracić... i nie będzie wystającej tej części nad szwem po cc...
|
|
|
|
#4320 |
|
Rozeznanie
|
Mamy pierwszy ząbek !!
![]()
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:55.

Nie ma co generalizować.
Próbowałam butelką i z łyżeczki i nic. Nie wiem co robić, teraz już chyba powinien coś pić 
W nocy nie chce spać, w dzień też, nic mu nie pasuje, usypianie tylko na rękach, sam się nie zabawi, no masakra jakaś. Mam nadzieję że to tylko chwilowe i znów będzie ok. 

I jeszcze: "a tu ma szyjkę odkrytą, nie zawieje go tam?" 

nie możemy sobie z tym poradzić
Nie wiem czy nasze kp nie dobiega końca