Wakacyjne Mamy 2012 - część V - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-06, 17:01   #391
asia665
Wtajemniczenie

Dot.: Wakacyjne Mamy 2012 - część V

Cytat:
Napisane przez agunia82 Pokaż wiadomość
119zł

Cytat:
Napisane przez blueberry88 Pokaż wiadomość
Najlepszego

A ja byłam na spacerku mimo śniegu. W sumie nie wiem - w czym problem?
Dziękuje

Ja jak będzie dużo śniegu to nie wiem jak będę wychodziła na spacery . Mamy taki kijowy podjazd że masakra.

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
hej wpadłam się tylko przywitac i napisac że u nas ok rano załatwiałam zmianę przychodnie, potem miałam gości i za chwilę znów inni goście, także nadrobię Was wieczorem

---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:48 ----------

ja też gibało niexle i było -4, mały spał słodko i był cieplutki

Vestis ja tez nie ściagam laktatore, bo ściągałam niewielkie ilości, np 60 ml po 2h od karmienia z obu piersi, takż e pożegnałam laktator

ogólnie zmieniliśmy przychodnie KAMIEŃ Z SERCA
Super,że udało się zmienić przychodnie

Dziewczyny jak ubieracie teraz swoje dzieciaczki na taką pogode ??
Tzn . np u mnie dziś -5 ,słonecznie,lekki wiaterek.
Mam gruby kombineozn zimowy i cieniutką kurteczkę .To mam zakładać kombinezon, i co pod spód? Body na długi rękaw+rajstopki frotowe wystarczą?

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Jagoda u mnie podobnie :/ Młody dostał prezent od moich rodziców i chrzestnych( no i od nas. A od drugich dziadków nic :/

"...i jesteś już mym świadomym tak wolnym w niewoli."

Jestem mamą

asia665 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 17:16   #392
blueberry88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asia665 Pokaż wiadomość

Dziewczyny jak ubieracie teraz swoje dzieciaczki na taką pogode ??
Tzn . np u mnie dziś -5 ,słonecznie,lekki wiaterek.
Mam gruby kombineozn zimowy i cieniutką kurteczkę .To mam zakładać kombinezon, i co pod spód? Body na długi rękaw+rajstopki frotowe wystarczą?

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

Jagoda u mnie podobnie :/ Młody dostał prezent od moich rodziców i chrzestnych( no i od nas. A od drugich dziadków nic :/
Myślę, że zestaw ubraniowy i pogoda. którą opisujesz pasują do siebie Wiele zależy od tego jaka temperatura jest odczuwalna.

Jestem rozczarowana - powiem im co o tym myślę! Tylko muszę poczekać do końca dnia i dać jeszcze im szansę.
blueberry88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 17:18   #393
Mandragorrka
Zakorzenienie

Najlepszego dla Patryczka i Oskarka

Cytat:
Napisane przez karolka110 Pokaż wiadomość
aha!!! wczoraj dostałam info z Hipp'a
wszystko z mlekiem było ok, nie zagrażało ono zdrowiu dziecka, jego inny smak i zapach jest normalny, w mleku znajdują się rybne i roślinne kwasy tłuszczowe i poszczególne opakowania mogą różnić się zapachem i smakiem
dostanę nowe mleczko i jakieś słoiczki-zobaczymy co Nam podeślą
także Kasik12- to bardzo możliwe, że Twoje mleko zalatywało rybą
Hehe czyli rybi zapach mleka jest ok

Super, że się odezwali. Ciekawe co dostaniecie od Hippa

Cytat:
Napisane przez Kasik_12 Pokaż wiadomość
Poza tym od rana mam biegunkę + okres mam nadzieję , że pierwsze moment minie

Cytat:
Napisane przez allebazi Pokaż wiadomość
Nie wiecie jak zrobić spagetti nie smażąc mięsa na oleju?
Mięso mielone do spaghetti zawsze smażę bez oleju. Na ogół jest w mięsie tyle tłuszczu, że się wytopi i nie ma żadnego problemu ze smażeniem.

Cytat:
Napisane przez wanilllka82 Pokaż wiadomość
helolłł
dla tych ciekawych nie podaliśmy jeszcze antybiotyku, nadal się waham a moje matczyna intuicja mówi żeby nie dawać... kurde

ja mam to codziennie że mnie tak codzienne robienie brzuszków nie wciągnęło, wczoraj policzyłam że od 3 miesięcy codziennie wieczorem mówię sobie "od jutra robię brzuszki" jeszcze nie zaczęłam
Może warto zaufać matczynej intuicji?

Ja zaczynam zawsze od poniedziałku Ale teraz to czekam na nowy rok odkładam wszystko na po nowym roku

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
moi znajomi wożą 1,5 letnią córcię w foteliku nieprzypiętym w samochodzie(postawionym luzem na fotelu) i nieprzypiętą pasami w foteliku. Do tego jeździ jeszcze w nosidle. Ale ja już nie mam siły im tłumaczyć

Niestety takich bezstresowych rodziców jest sporo.

Cytat:
nie wracam do pracy bo jej nie mam, skończyła mi sie umowa i nie zamierzam niczego szukać przez najbliższe pół roku, chce być z małym, finansowo spokojnie damy radę z tym co ma tż
Ja mam pracę, ale raczej wrócić do niej nie chcę. Małż nas utrzyma więc póki co nacieszę się dzieciątkiem, a potem będę szukać pracy.

Cytat:
No to się teraz wnerwiłam, słuchajcie, kupiłam u babki na all legginsy, przy okazji do nich wzięłam body i spodnie dresowe, skoro i tak już musiałam płacić za przesyłkę. Zapłaciłam za przesyłkę priorytetową. Baba wysyła mi towar po prawie 2 tygodniach, nie informując nic o opóźnieniu. W poniedziałek wysłałam jej zapytanie, czy towar wysłany, we wtorek mi odpisała, że wysłała w czwartek. Doszła paczka, a tam data nadania - poniedziałek. Do tego brak legginsów, a baba słowem się nie zająknęła że czegoś w paczce nie ma. Więc znowu wysyłam maila co z legginsami, a ta mi odpisuje, że miały dziurkę więc ich nie spakowała i że mam podać nr konta to zwróci kasę
wysmarowałam jej odpowiedniego maila, pisząc uprzejmie acz stanowczo, że jest niepoważna i że oczekuje dodatkowo zwrotu przynajmniej różnicy między kosztem przesyłki priorytetowej a ekonomicznej, a najlepiej zwrotu całego kosztu przesyłki. Do tego poinformowałam ją, że jeśli zwróci tylko koszt legginsów rozważę odstąpienie od umowy kupna, czyli wtedy odeślę jej co kupiłam na jej koszt i ona ma obowiązek zwrócić mi kasę. Zobaczymy co zrobi.
I jeszcze bym do tego inaczej podeszła, jakby mnie poinformowała, że legginsów nie ma, okazję miała. A tak to co ona, jelenia szukała?
Więc jak coś zdecydowanie odradzam robienie zakupów u SZOPING_KIDS
Dziadostwo Nie lubię takich sprzedawców. Jak by było ciężko napisać maila albo zadzwonić. Zupełnie inaczej podeszłoby się do takiej transakcji.
Agunia nie daj się

Cytat:
Napisane przez wvictoria Pokaż wiadomość
Yyyy, no u mnie jest podobnie Odkąd jestem z moim mężem to mówimy sobie, że się kochamy bardzo często. Nawet mi nie przyszło do głowy, że to wyświechtane lub coś w tym stylu. Chociaż mój mąż czasem patrzy na mnie i mówi - pamiętaj, powiedziałem ci, że cie kocham i stan trwa, nie odwołuje. To też jest miłe.
A teraz jest jeszcze mały, któremu też ciągle mówimy jaki jest kochany, ważny, wyczekiwany...
No, o króliku nie wspomnę ale też słyszy, że jest naszym sloneczkiem i ulubionym pasztecikiem

Już chyba pisałam, że w tym roku moja znajoma miała stłuczkę jak przewoziła swojego ok. 6miesięcznego syna. Mały wypadł z fotelika bo go nie przypięła bo przecież jechała tylko 3km do swojej mamy. Dziecko wylądowało w szpitalu, na szczęście nic mu się nie stało.
Fajnie, że z małżem wymieniacie czułości. U nas jest tak samo i jest to bardzo miłe.
Pasztecik

Właśnie przez takie tylko często dochodzi do wypadków. W najbliższej rodzinie mam 2 kuzynki z małymi dziećmi. Kilka razy przy okazji rodzinnych imprez chciały aby odwieźć je do domu. Nie zgodziłam się bo nie miały fotelików. Oczywiście usłyszałam, że to tylko kawałek i przecież mogę je odwieźć.

Cytat:
Nie żebym wypominała, ale Twoja córa też wysoka i całkiem papuśna Pewnie też masz śmeitanę w cyckach
Mam nadzieję, że jej to przejdzie. Nie musi być taka wysoka jak małż

Cytat:
Napisane przez ewka5891 Pokaż wiadomość
Witam się z zapchanym nosem u mnie i u synka
muszę jeszcze udekorować ciasteczka bozonarodzeniowe, wczoraj robiłam na raty
Zdrówka dla Was

Jakie piekłaś ciasteczka? Jak ozdabiasz?

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 17:27   #394
Linka25
Zakorzenienie

Asia ja na minusowe temperatury takie jak teraz zakładam kombinezon a pod spód body krótki rękaw, bluzeczka z długim rękawem, spodenki dresowe, koniec. Generalnie lubię ubiór "na cebulkę" ale cienkie ciuszki
Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 17:36   #395
agunia82
Zakorzenienie

Ta baba z all mi odpisała ostro się tłumacząc, że ma małe dzieci, że chorują, że zapomniała mi napisać o tych legginsach, a nie wysłała ich specjalnie, żeby nie było, że wystawia wadliwe rzeczy i sprzedaje jako w stanie bdb. Poza tym twierdzi, że paczki na pocztę trafiły w czwartek i nie wie, dlaczego zostały wysłane dopiero we wtorek i to wyjaśni. No dobra, ja wiele mogę zrozumieć, ale jednak taki splot dziwnych wypadków troszkę "śmierdzi". Nie robię z tego grubszej sprawy, bo stanęło, że odda mi za legginsy plus różnicę w cenie między wysyłką zwykłą a priorytetową i nie robiła z tym żadnych problemów. Ale niesmak pozostaje.

A i wiecie jaka śmieszna historia? Mama do mnie właśnie dzwoniła. Oni mają zakład fotograficzny i oczywiście po całym zakładzie porozstawiane fotki Lu, bo mama jakie zdjęcia im nie podeśle zaraz wywołuje. I przyszedł znajomy malarz oddać zdjęcia do wywołania i pyta czyje to dziecko, to nasza pracownica mówi, że wnuczka szefowej. To kazał przekazać mamie, że jak będzie chciała, to namaluje z fotografii jej obraz za pół ceny, bo takie ładne to dziecko Nie powiem, moja próżność została mile połechtana

agunia82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 17:48   #396
anna99302
Zadomowienie

czesc!
Franek dzisiaj skonczyl 4 miesiace, w związku z czym dostał marchewkę I nie ukrywam, ale troszkę się krzywił

Cytat:
Napisane przez ooolllccciiiaaa Pokaż wiadomość
dziękujemy

jestem w szoku moje dziecko pierwszy raz od trzech tygodni zjadło bez spania i to 130ml spodobało mu się chyba zagęszczone mleczko bo szybciej lecia ja wreszcie nie muszę przebierać go 6 razy na dobę

pumka co do wczorajszego pytania-zarówno mleko z zagęszczaczem jak i mleko z kaszką daję smokiem z wyciętą dziurką średnicy zapałki te kaszkowe mają takie dziurska że chyba i ja bym się zakrztusiła
SUper, że OSkarek wraca do bycia sobą!!!
A jak wycieliście ten smoczek? My próbowaliśmy igłą ale nie wyszło...dzisaij mi doszły smoczki do kaszki TT ale się boję ich użyć

Dziewczyny czy podaje któraś z Was soczki??? Takie po 4. miesiącu np. jabłkowe albo winogronowe?

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

Cytat:
Napisane przez Linka25 Pokaż wiadomość
Asia ja na minusowe temperatury takie jak teraz zakładam kombinezon a pod spód body krótki rękaw, bluzeczka z długim rękawem, spodenki dresowe, koniec. Generalnie lubię ubiór "na cebulkę" ale cienkie ciuszki
A buźke smarujesz czymś?

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Cytat:
Napisane przez chmielinka Pokaż wiadomość
hej

u nas 0'C ale wieje

nie będę powtarzać tego co napisała agunia, ale my też nie powinniśmy jeździć w kurtkach. Poza tym jeżeli mówimy o takim malutkim człowieczku, to takie "luzy na pasach" mają większe znaczenie niż unas, poza tym "dorosłe" pasy mają napinacze regulujące długość pasa, a szelki w fotelku tego nie mają.
Ja nie zamierzam nikogo przekonywać na siłę, takie są fakty oparte na prawach fizyki. A czy ktoś sobie to weźmie do serca czy nie, to niech pozostanie jego sprawą. Nie życzę nikomu, żeby się o tym przekonał na własnej skórze, bo wtedy może być za późno.
no a propos jazdy w kurtce zimowej w pasach... moja siostra miała wypadek jak była małą dziewczynką. uderzenie było bardzo mocne. dzięki Bogu nic jej się nie stało. A gdyby nie miała kurtki to pasy zmiażdżyłyby jej mostek.
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 17:52   #397
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
tak najlepiej
mój miał dziś tylko pajacyka pod spodem bo było 0'

Cytat:
Napisane przez anna99302 Pokaż wiadomość
czesc!
Franek dzisiaj skonczyl 4 miesiace, w związku z czym dostał marchewkę I nie ukrywam, ale troszkę się krzywił

A jak wycieliście ten smoczek? My próbowaliśmy igłą ale nie wyszło...dzisaij mi doszły smoczki do kaszki TT ale się boję ich użyć

Dziewczyny czy podaje któraś z Was soczki??? Takie po 4. miesiącu np. jabłkowe albo winogronowe?

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:42 ----------

A buźke smarujesz czymś?

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

no a propos jazdy w kurtce zimowej w pasach... moja siostra miała wypadek jak była małą dziewczynką. uderzenie było bardzo mocne. dzięki Bogu nic jej się nie stało. A gdyby nie miała kurtki to pasy zmiażdżyłyby jej mostek.
brawo dla solenizanta, najlepszego

i wszystkim dziś solenizantom życzę 100 latków

nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 17:54   #398
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:

a moja koleżanka miała wypadek i jechała bez pasów. Potem powiedzieli jej (nie pamiętam czy policja, czy strażacy, czy lekarze), że jakby miała pasy zapięte, to by nie przeżyła.
A jak dawno temu to było? I czy były to pasy z napinaczami czy te starego typu, luźne?

Stary 2012-12-06, 18:05   #399
anna99302
Zadomowienie

Cytat:
a moja koleżanka miała wypadek i jechała bez pasów. Potem powiedzieli jej (nie pamiętam czy policja, czy strażacy, czy lekarze), że jakby miała pasy zapięte, to by nie przeżyła.
A jak dawno temu to było? I czy były to pasy z napinaczami czy te starego typu, luźne?
Luźne.
Ja nie podważam jazdy w pasach czy bez. Bo dla mnie absolutnie w pasach. ale mojego dzieciaczka nie widzę rozbieranego po wejsciu do auta i ubieranego przed wyjściem... wystarczy że przy ubieraniu mamy koszmar!

---------- Dopisano o 18:05 ---------- Poprzedni post napisano o 18:04 ----------

Też mama znajomą, która jakby jechała w pasach to by nie przeżyła. Tir zmiażdżył auto a ona wpadła po siedzenie. Gdyby nie to, to zmiażdżyłby i ją.
anna99302 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 18:05   #400
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Myślę, że zestaw ubraniowy i pogoda. którą opisujesz pasują do siebie Wiele zależy od tego jaka temperatura jest odczuwalna.

Jestem rozczarowana - powiem im co o tym myślę! Tylko muszę poczekać do końca dnia i dać jeszcze im szansę.
Z tą odczuwalną temperaturą to jedna wielka masakra. Mieszkam w takim miejscu gdzie jest najzimniej w mieście,zawsze wieje itp.
A jak wyjdę 300-400 m dalej to już jest zupełnie inaczej

Cytat:
A przykrywasz jeszcze malutką kocykiem?

Cytat:
Ta baba z all mi odpisała ostro się tłumacząc, że ma małe dzieci, że chorują, że zapomniała mi napisać o tych legginsach, a nie wysłała ich specjalnie, żeby nie było, że wystawia wadliwe rzeczy i sprzedaje jako w stanie bdb. Poza tym twierdzi, że paczki na pocztę trafiły w czwartek i nie wie, dlaczego zostały wysłane dopiero we wtorek i to wyjaśni. No dobra, ja wiele mogę zrozumieć, ale jednak taki splot dziwnych wypadków troszkę "śmierdzi". Nie robię z tego grubszej sprawy, bo stanęło, że odda mi za legginsy plus różnicę w cenie między wysyłką zwykłą a priorytetową i nie robiła z tym żadnych problemów. Ale niesmak pozostaje.

A i wiecie jaka śmieszna historia? Mama do mnie właśnie dzwoniła. Oni mają zakład fotograficzny i oczywiście po całym zakładzie porozstawiane fotki Lu, bo mama jakie zdjęcia im nie podeśle zaraz wywołuje. I przyszedł znajomy malarz oddać zdjęcia do wywołania i pyta czyje to dziecko, to nasza pracownica mówi, że wnuczka szefowej. To kazał przekazać mamie, że jak będzie chciała, to namaluje z fotografii jej obraz za pół ceny, bo takie ładne to dziecko Nie powiem, moja próżność została mile połechtana
Ad.1 Ciekawe ile w tej jej historii jest prawdy
Ad.2 Ale fajnie

Cytat:
czesc!

Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość

i wszystkim dziś solenizantom życzę 100 latków

Jestem mamą

Stary 2012-12-06, 18:09   #401
ewka5891
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość

Jakie piekłaś ciasteczka? Jak ozdabiasz?
tradycyjne, kruche ciasteczka o kształcie choinki, bałwana itp
co do ozdabiania to musze dzisiaj dokończyć, ja najbardziej lubię czyste, bez niczego, ale pewnie ozdobię je lukrem i posypką. Na łatwiznę póójdę, nie mam zdolności artystycznych

Cytat:
no no, nie dziwię się że jesteś dumna. Z Lu w końcu śliczna dziewczynka jest

Synek

"Wędrówką jedną życie jest człowieka..."
ewka5891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 18:10   #402
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
czesc!

A buźke smarujesz czymś?

Cytat:

Miałam ostatnio podobną sytuację. trzy miesiące się użerałam. Blokada konta na allegro, brak kontaktu ze sprzedającym, w końcu towar dotarł, z marnym wyjaśnieniem...eh szkoda gadać

No i gratuluję ślicznej córci.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

LadyMagnolia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 18:12   #403
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Luźne.
Ja nie podważam jazdy w pasach czy bez. Bo dla mnie absolutnie w pasach. ale mojego dzieciaczka nie widzę rozbieranego po wejsciu do auta i ubieranego przed wyjściem... wystarczy że przy ubieraniu mamy koszmar!
jak kto woli.
Ja jednak mając świadomość, że przy ubraniu zimowym w razie wypadku ubranie ulega takiej kompresji, że można między dziecko a szelki włożyć dwie(!) ręce bez żadnego problemu jestem w stanie uwierzyć w to, że istnieje naprawdę duże ryzyko wyślizgnięcia się dziecka z fotelika. A to się równa niezapiętym pasom.
Serio, czy latem zapięłabyś dziecku tak luźno szelki? A jak nie, to dlaczego, jaka to różnica w tym wypadku?

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:11 ----------

Cytat:
ad.2 ale fajnie

Cytat:
no no, nie dziwię się że jesteś dumna. Z lu w końcu śliczna dziewczynka jest

Cytat:
Napisane przez ladymagnolia Pokaż wiadomość

no i gratuluję ślicznej córci.:d

Stary 2012-12-06, 18:20   #404
asia665
Wtajemniczenie

Dziewczyny czy trzymcie się stałego schematu dnia?? Jeśli tak to mogłybyście napisać plan Waszego dnia??
Patryk śpi kiedy chce, czasami jest tak że śpi po 7 godzin w ciągu dnia i wówczas noc jest do tyłka:/
Spacery są zmorą.Kiedyś chodziliśmy od razu po jedzeniu, a teraz jak pójde po jedzeniu to wierci się strasznie i płacze, a jak pójdę w porze spania (mniej więcej 1,5 godziny o jedzeniu) to ubieranie kończy się tym ,że ja jestem cała spocona o Patryku nie wspomne, i zanim uśnie to też mam mniej więcej 20 min. ryku.

Pomyślałam,że może jakbym wprowadziła jakiś rytm dnia to byłoby lepiej?? Tylko jak go wprowadzić?

Jestem mamą

Stary 2012-12-06, 18:29   #405
Linka25
Zakorzenienie

Asiu z kocykiem różnie, w zależności od tego jak ja sama "czuję" temperaturę i wiatr.

Anna mam tylko krem Hippa do twarzy i ciała, ale TZ już coś wspominał że musimy kupić krem odpowiedni na mrozy dla malutkiej. Tylko ja nie wiem czy jest taka konieczność, jak dla mnie wystarczy ten, nie musi być żaden "specjalistyczny".
Stary 2012-12-06, 19:00   #406
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny czy trzymcie się stałego schematu dnia?? Jeśli tak to mogłybyście napisać plan Waszego dnia??
Patryk śpi kiedy chce, czasami jest tak że śpi po 7 godzin w ciągu dnia i wówczas noc jest do tyłka:/
Spacery są zmorą.Kiedyś chodziliśmy od razu po jedzeniu, a teraz jak pójde po jedzeniu to wierci się strasznie i płacze, a jak pójdę w porze spania (mniej więcej 1,5 godziny o jedzeniu) to ubieranie kończy się tym ,że ja jestem cała spocona o Patryku nie wspomne, i zanim uśnie to też mam mniej więcej 20 min. ryku.

Pomyślałam,że może jakbym wprowadziła jakiś rytm dnia to byłoby lepiej?? Tylko jak go wprowadzić?
My mamy coś w rodzaju planu dnia:
Najwazniejszy jego punkt to kąpiel!
1.)20 wieczorem kąpiel poprzedzone zabawą, leżeniem na brzuszku i na golaska ok 20 min.
2.) po kąpieli karmienie (czasem zsypia w trakcie, czasem nie, jak nie to układamy w łóżeczku- całus w oba oczka, w czółko, pogłaskanie i "dobranoc kochanie" . Wyciągamy tylko jak płacze i zaraz jak się uspokoi wkładamy z powrotem.
3) karmienie na śpiocha między 3, a 4.
4) rano pobudka około 7( sam się zazwyczaj budzi) na brzuszek na parę minut, jedzonko
potem to w zależności od dnia, ale czasem dojada, czasem coś pośpi, pobawi się
5) w okolicy 11 jedzonko plus witaminki i na spacerek- spanka na spacerku jest, różne czasowo
6) staramy się jeść tak około co trzy godziny, ale różnie wychodzi ...Czasem jest popołudniowa drzemka, czasem nie ma, czasem są nawet dwie. no i zabawy. Staram się małego kłaść na brzuch głównie przed planowanym jedzeniem, bo mamy problem z ulewaniem.
7)Nie jemy na pół godziny przed kąpielą, a kąpiel o stałej porze, tak, że jak się w ciągu dnia coś poprzestawia to następny możemy zacząć w miarę normalnie.

Oczywiście zmiany planu rozwalają trochę dzień, ale generalnie stałe punkty są i kp na żądanie jest. Przy ząbkowaniu generalnie jest mala masakra, bo ciągle na cycu wisi., ale dajemy radę.

A i też ryczy przy ubieraniu, chyba, że go kosmicznie zagaduję, śpiewam i "szukam" rączek.

The problem is not the problem. The problem is your attitude about the problem. - Captain Jack Sparrow

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Edytowane przez LadyMagnolia
Czas edycji: 2012-12-06 o 19:02
Stary 2012-12-06, 19:26   #407
Mandragorrka
Zakorzenienie

Cytat:
ale aby poprawić Wam humory pokaże Wam pomocnicę Mikołaja
Śliczności

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Przyszła dziś do mnie paczka z ciuszkami dla Gosieńki. Jestem zadowolona, bo sa to nowe pajace za niewielkie pieniądze i do tego firmowe! Patrzcie: http://allegro.pl/super-zestaw-spios...827128125.html
Doszło tez to zamówienie: http://allegro.pl/hm-zimowe-ubranka-...829247159.html - świetne ciuszki i http://allegro.pl/sliczna-paka-grati...818799953.html.
Super ciuszki

kasiulek84 witaj Jak znajdziesz chwilkę to pisz

Cytat:
ogólnie zmieniliśmy przychodnie KAMIEŃ Z SERCA

Cytat:

Ad 1. Pewnie coś ściemnia

Ad 2. Wcale się nie dziwię malarzowi. Lu jest śliczna i te oczka

Cytat:
czesc!

Najlepszego dla małego

Moja mama kilka razy podała małej świeżo wyciśnięty sok z marchewki, taki wyciskany w domu. Jednak było to kilka razy, nie praktykujemy tego na stałe.

Cytat:
tradycyjne, kruche ciasteczka o kształcie choinki, bałwana itp
co do ozdabiania to musze dzisiaj dokończyć, ja najbardziej lubię czyste, bez niczego, ale pewnie ozdobię je lukrem i posypką. Na łatwiznę póójdę, nie mam zdolności artystycznych
Ah zjadłabym takie ciasteczko
Ja piekłam pierniki, tylko czy je będę ozdabiać? Podobają mi się takie polukrowane, ale jakoś weny na to brak.

Cytat:

U nas nie ma stałego rytmu dnia. Wszystkim steruje mała. Z tym, że nie jest płaczliwym czy marudnym dzieckiem, więc nie ma to dla nas większego znaczenia i której porze je, śpi itp.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Mata która wczoraj kupiliśmy chyba małą "uwiera" w plecki. Ledwo co ją na niej położę na plecach to ona już jest na brzuchu

Cytat:
Napisane przez LadyMagnolia Pokaż wiadomość
1.)20 wieczorem kąpiel poprzedzone zabawą, leżeniem na brzuszku i na golaska ok 20 min.
2.) po kąpieli karmienie (czasem zsypia w trakcie, czasem nie, jak nie to układamy w łóżeczku- całus w oba oczka, w czółko, pogłaskanie i "dobranoc kochanie" . Wyciągamy tylko jak płacze i zaraz jak się uspokoi wkładamy z powrotem.
4) rano pobudka około 7( sam się zazwyczaj budzi) na brzuszek na parę minut, jedzonko
5) w okolicy 11 jedzonko plus witaminki i na spacerek- spanka na spacerku jest, różne czasowo
6) staramy się jeść tak około co trzy godziny, ale różnie wychodzi ...Czasem jest popołudniowa drzemka, czasem nie ma, czasem są nawet dwie. no i zabawy. Staram się małego kłaść na brzuch głównie przed planowanym jedzeniem, bo mamy problem z ulewaniem.
7)Nie jemy na pół godziny przed kąpielą, a kąpiel o stałej porze, tak, że jak się w ciągu dnia coś poprzestawia to następny możemy zacząć w miarę normalnie.

Oczywiście zmiany planu rozwalają trochę dzień, ale generalnie stałe punkty są i kp na żądanie jest. Przy ząbkowaniu generalnie jest mala masakra, bo ciągle na cycu wisi., ale dajemy radę.

A i też ryczy przy ubieraniu, chyba, że go kosmicznie zagaduję, śpiewam i "szukam" rączek.
Jak ładnie wszystko opisałam Ja poszłam na łatwiznę i napisałam, że wszystkim staruje mała. Ale w sumie jeśli się tak przyjrzeć to też mamy jakąś powtarzalność. Chciałam opisać ale moje maleństwo właśnie płacze. Muszę zająć się moim skarbem

"To nie my daliśmy Ci życie...
To życie dało nam Ciebie..."

Mandragorrka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 19:28   #408
depoison
Zadomowienie

Hello
Noc jednak nie była taka straszna - mała poszła z powrotem spać już po godzinie (czyli jakoś po 3)
Choć nie wiem, do której zdołam dziś wysiedzieć, a znów fuchę złapałam - muszę przetłumaczyć 3 strony tekstu. Niby niewiele, ale nie wiadomo, ile wolnego da mi ten mój Krokodyl. A tekst musi być jutro w redakcji o 7 rano

Do mnie też przyszedł Mikołaj! Przyniósł coś, co nazywa się "Kit per salumi" i zawiera drewnianą deseczkę, nożyk, szczypczyki i 4 kremy w 100g słoiczkach - oliwkowy, morelowy, truflowy i z czarnych oliwek. Lubię takie dziwadełka, choć dopiero muszę zgłębić temat, czy należy to traktować jako coś w rodzaju dipów () do wędlin. Jak myślicie? Z Włochami i u Włochów zdarzało mi się jadać często i dużo (mam na myśli włoskich znajomych, nie restauracje), ale z czymś takim się nie spotkałam.
Na wszelki wypadek mąż nabył też szynkę serrano i kilka rodzajów chorizo. Będziemy próbować

Cytat:
depoison-możesz podać linka do swojej maciorki??wiem,że już to robiłaś, ale z moim zmulonym netem, znalezienie tego zeszłoby mi pewnie do lata
to ta http://www.amazon.de/Puzzlematten-Sp...4815223&sr=8-9
Z przesyłką wyszło chyba 27€

Cytat:
cudowna ta pomocnica!

Cytat:
Dziś w nocy mały spał z nami. Jakoś tak niespokojnie spał więc go wzięłam do nas do łóżka bo jak przytulony to mniej się wiercił. W nocy zaczął lekko płakć bo mu smoczek wypadł. Znalazłam smoczek i wpychałam go do ust... męża :) Dopiero on się przebudził i mówi do mnie - ja nie chcę, daj młodemu.

Cytat:
Napisane przez bebe1987 Pokaż wiadomość
Przyszła dziś do mnie paczka z ciuszkami dla Gosieńki. Jestem zadowolona, bo sa to nowe pajace za niewielkie pieniądze i do tego firmowe! Patrzcie: http://allegro.pl/super-zestaw-spios...827128125.html
Doszło tez to zamówienie: http://allegro.pl/hm-zimowe-ubranka-...829247159.html - świetne ciuszki i http://allegro.pl/sliczna-paka-grati...818799953.html
świetne zakupy!
aż mi czasem żal, że tych ubranek mam aż tyle i że naprawdę już nie muszę, wręcz nie wolno mi kupować wszystkiego, na co miałabym ochotę
Ostatnio więc siedzę na allegro tylko po to, by spełniać dobre uczynki

Cytat:
A ostatnio jak się już bardzo rozżali to mu się zdarza dziwne "meme" gadać Dziwne dlatego, że zwykle piszczeniem się różnych rzeczy domaga, tzn. jak jest zły, albo żąda uwagi.
moja ma to samo! od jakiegoś miesiąca. Tyle, że brzmi to bardziej, jak "mymy". Dlatego mąż ostatnio nazywa mnie (w kontakście zosiowym) nie "mama" a "mymy"

Cytat:
Znalazłam idealnie depoisonowską sukienkę (dla starszego dziecka) Ale cena powala
widzę tylko str. główną

Cytat:
chodziło mi o to, że akurat super mocno sypie śniegpotem przestał i wyszłyśmy i upominki mikołajkowe znalezione
coście wynalazły?

Cytat:
Poza moją mamą i chrzestną póki co wszyscy zlali Małą - w kontekście Mikołajek. Przykro mi. Dostaną jutro zrypkę
to u was takie święto rodzinne?
Ja się w sumie nie spodziewałam niczyich wizyt i dobrze - nikt nie przyszedł. Babcia miała niby wpaść, ale że złapała jakiegoś wirusa, to też się nie pojawiła. Tym samym Mikołaja jakby.. tego, tam.. nie było (bo rzeczy ode mnie Zosia dostaje jednak prawie codziennie i niezapakowane )

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 19:29   #409
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:

ostatnio w końcu jakoś te nasze dni wyglądają
budzi się między 7 a 8, mleko
do godziny jest aktywny i zasypia albo sam przy "zabawie" albo jęczy i szuka smoczka
śpi do max. godziny ale raczej to 40min jest jest aktywny i
ok. 10-10.30 mleko znów aktywny i najczęściej zbieramy się na spacer, wtedy śpi
budzi się tuż na mleko i znów to samo i tak do 17 -18 kładę go na przewijak, najczęściej ściągam gaciorki a on tak macha nóżkami energicznie że się cały przewijak rusza wraca tata, kąpiel mleko i lulu.

Stary 2012-12-06, 19:34   #410
agunia82
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez depoison Pokaż wiadomość

widzę tylko str. główną
specjalnie dla Ciebie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg sukienka.jpg (10,5 KB, 33 załadowań)

Stary 2012-12-06, 19:47   #411
Linka25
Zakorzenienie

Asiu u nas wygląda to tak:
- o 8 budzi się mała, wyjmuję ją ze śpiworka, karmię, przewijam i... idę spać, a ona w łóżeczku się bawi
- o 9.30 wstaję ja
- o 10 mała już jest gotowa na drzemkę, śpi godzinę
- w południe zawsze spacerek
- potem na zmianę: aktywność i godzinne drzemki - w sumie tych drzemek jest w ciągu dnia 3 lub 4
- o 19 kąpiel (nie codziennie, co drugi dzień mniej więcej)
- między 20 a 21 spanie
- ja się kładę około 24 wtedy biorę ją sama na karmienie
- o 4 mam jeszcze pobudkę

karmię ją mniej więcej co 3 h - tzn to jest moim celem, ale zdarza się częściej

mała nie płacze i długo sama się bawi, jednego tylko nie mogę rozszyfrować: sporo jęczy a ja nie mam pojęcia dlaczego
Stary 2012-12-06, 19:49   #412
agunia82
Zakorzenienie

Lu zaczęła rozbrajać matę

Stary 2012-12-06, 19:59   #413
nel_a
Zakorzenienie

Cytat:
spryciula

Stary 2012-12-06, 20:09   #414
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
U mnie Antek dzisiaj leżąc na macie w jednej ręce trzymał papugę, w drugiej motyla i jeszcze oglądał obie nogi.

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Stary 2012-12-06, 20:14   #415
depoison
Zadomowienie

Cytat:
Dziewczyny czy trzymcie się stałego schematu dnia??
taaa, jasne
u nas też o wszystkim decyduje mała. Choć pewnie jakiegoś tam schematu można by się dopatrzeć.
Zosia wstaje między 11 a 12, bawi się godzinę-dwie, około 13 je, po jakiejś godzinie (jak ja się wygrzebię) wychodzimy (na ogół wtedy strzela sobie półgodzinną drzemkę), wracamy - bawi się, zjada pół słoiczka marchewki, jabłuszka albo czegoś w tym stylu, kolejne mleko je jakoś koło 18, zasypia na około 2 godziny (to ten aspekt tak nam "pomaga" w kładzeniu o normalnej porze ), bawi się gdzieś do 22, znów je (tym razem mleko z kaszką jaglaną), ale że wciąż nie jest śpiąca, to grasuje dalej i zasypia koło północy.
Między 7 a 8 budzi się na jedzenie i śpi do tej 11-12, jak już wspomniałam.
Wiem, całość brzmi dziwacznie

Cytat:
specjalnie dla Ciebie
dzięki
Rzeczywiście cudo!

Le roi est mort, vive le... reine!

depoison jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 20:31   #416
phdwao
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maciejka__ Pokaż wiadomość
Przeczytaj jeszcze opinie na ceneo.

Sprawdziłam, bo na fotelik.info miał najlepsze oceny.
Cytat:
helolłł
dla tych ciekawych nie podaliśmy jeszcze antybiotyku, nadal się waham a moje matczyna intuicja mówi żeby nie dawać... kurde
hmm chyba zaufałabym swojej intuicji, z reszta tak robiłam już
Cytat:
ale u mnie sypnęło śniegiem- no i ze spacerku nici....
i nie dam rady kupić upominku dla Małża, ani nic dla Niuni....smutno mi....

sliczna
Cytat:
I bardzo dobrze! Jak nam coś nie odpowiada, to trzeba zmieniać lekarzy i przychodnie, takie nasze prawo
dokłądnie

Kurcze maly je mniej ewidentnie bo chyba robia mi się zastoje w piersiach, bolała mnie najpierw jedna, mały wyssał przed snem i zostałam z drugą pełna i teraz czuję grudki i ból, nie wiem czy odciagac laktatotrem(nie chce mi sie) czy poczekac z 1,5h i przystawić małego na spiocha

Asiu u nas schemat dnia jest taki: pobudka ok 7(karmienie o ile ma ochote) rozmowy w łózku i spacer po mieszkaniu, ok 8.30 mały idzie w kimono i śpi ok godzinki, budzi się ok 10.00 wtedy sie bawimy, potem go karmię i idziemy na spacer ok 11.30, do domu wracamy koło 13 wtedy znów je, potem zaczynam szykowac jakis obiad-Jaś towarzyszy mi w kuchni i na koniec podrzewam mu marchewe i idziemy jeść ok 14.30 mamy koniec, wtedy bawimy się dalej i ok 15.00 drzemka trwa 45 mniut, przed 16 sie budzi dostaje piers(zazwyczaj mu sie nie chce jej jesc) no i przychodzi tata i bawi sie z Jasiem ok 18 robimy mu kasze i wtedy dobre 40 minut ja je, o 19 kapiel i koło 19.30-20 zasypia, potem karmienie koło 2 i 5 i zaczynamy dzień ok 7

A i kupiłam misia z "kup misia" taka mamy tradycję co roku, tym razem padło na czesia

Edytowane przez phdwao
Czas edycji: 2012-12-06 o 20:38
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 20:40   #417
Maciejka__
Zakorzenienie

Cytat:
Franek dzisiaj skonczyl 4 miesiace, w związku z czym dostał marchewkę I nie ukrywam, ale troszkę się krzywił ---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------
Następny poważny kawaler!
*
U nas dzisiaj była zupka jarzynowa Gerber - marchewka, pietruszka, skrobia kukurydziana, olej i chyba coś jezcze. W każdym razie bez selera i pora. Jadła chętnie. Za to przy owocach się krzywi. Na razie najchętniej jadła dynię z ziemniakiem.
Cytat:
Luźne.
No właśnie.
Poza tym w czasie mrozów samochód nie nagrzewa się tak szybko, jak jesienią, czy wiosną, a przecież nie mogę takiej kruszynki rozebrać i wsadzić do zimnego fotelika. Dzisiaj dam jej spokój, przed jutrzejszą (chyba) jazdą zapakuję ją do fotelika w lżejszym kombinezonie, a później pewnie zamówię fotelik.
Cytat:
A co to takiego?

Córcia w nocy śpi. Noc najczęściej zaczyna się między 21 a 1.
Na spacer idę, jak:
* jest najedzona (bo tak zalecają zimą), ale nie tuż po jedzeniu,
* nie śpi,
* nie muszę być w tym czasie w domu;
* nie pada.

Także te spacery czasem kończą się krótko przed końcem dnia.
Oczywiście kąpiel tylko wieczorem, ale nie zawsze o tej samej porze i po kąpieli jedzenie.
Dania warzywne staram się podawać między 12, a 14, ale zdarza się po spacerze. Zaczęłam pod wieczór podawać owoce, ale to nie jest dobry pomysł, bo później jeźdżą jej w brzuszku. Obiad musi być ok. południa (od soboty może być już z mięskiem), a owoce ok. 16-17.

Jak po jedzeniu zostawię ją na trochę w krzesełku (tylko w półsiadzie, a nie pozycji, jak do jedzenia), albo wezmę na ręce, to jest zajęta czymś innym i nie chce od razu mleka. Dzięki temu w mniejszym stopniu ulewa na kolorowo.

Ona na ogół budzi się ok. 9, ale bywa, że o 6.
Jak ma spać, to nie hałasuję i zapalam lampkę (o tym już pisałam).

W każdym razie nas jeszcze nie ma stałych pór jedzenia, spaceru, czy snu, jednak gdybym ją musiała usypiać, to robiłabym to codziennie o tej samej porze. Latem działał schemat spacer, kąpiel, mleczko i lulu, a później łóżeczko.

Edytowane przez Maciejka__
Czas edycji: 2012-12-06 o 21:23
Maciejka__ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 20:44   #418
asia665
Wtajemniczenie

Cytat:
Hehehehe

Cytat:

Cytat:
Napisane przez Mandragorrka Pokaż wiadomość
Śliczności

Super ciuszki

kasiulek84 witaj Jak znajdziesz chwilkę to pisz

Ad 1. Pewnie coś ściemnia

Ad 2. Wcale się nie dziwię malarzowi. Lu jest śliczna i te oczka

Najlepszego dla małego

Moja mama kilka razy podała małej świeżo wyciśnięty sok z marchewki, taki wyciskany w domu. Jednak było to kilka razy, nie praktykujemy tego na stałe.

Ah zjadłabym takie ciasteczko
Ja piekłam pierniki, tylko czy je będę ozdabiać? Podobają mi się takie polukrowane, ale jakoś weny na to brak.

U nas nie ma stałego rytmu dnia. Wszystkim steruje mała. Z tym, że nie jest płaczliwym czy marudnym dzieckiem, więc nie ma to dla nas większego znaczenia i której porze je, śpi itp.

---------- Dopisano o 19:26 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Mata która wczoraj kupiliśmy chyba małą "uwiera" w plecki. Ledwo co ją na niej położę na plecach to ona już jest na brzuchu

Jak ładnie wszystko opisałam Ja poszłam na łatwiznę i napisałam, że wszystkim staruje mała. Ale w sumie jeśli się tak przyjrzeć to też mamy jakąś powtarzalność. Chciałam opisać ale moje maleństwo właśnie płacze. Muszę zająć się moim skarbem
Cytat:
Napisane przez nel_a Pokaż wiadomość
ostatnio w końcu jakoś te nasze dni wyglądają
budzi się między 7 a 8, mleko
do godziny jest aktywny i zasypia albo sam przy "zabawie" albo jęczy i szuka smoczka
śpi do max. godziny ale raczej to 40min jest jest aktywny i
ok. 10-10.30 mleko znów aktywny i najczęściej zbieramy się na spacer, wtedy śpi
budzi się tuż na mleko i znów to samo i tak do 17 -18 kładę go na przewijak, najczęściej ściągam gaciorki a on tak macha nóżkami energicznie że się cały przewijak rusza wraca tata, kąpiel mleko i lulu.
Cytat:
Asiu u nas wygląda to tak:
- o 8 budzi się mała, wyjmuję ją ze śpiworka, karmię, przewijam i... idę spać, a ona w łóżeczku się bawi
- o 9.30 wstaję ja
- o 10 mała już jest gotowa na drzemkę, śpi godzinę
- w południe zawsze spacerek
- potem na zmianę: aktywność i godzinne drzemki - w sumie tych drzemek jest w ciągu dnia 3 lub 4
- o 19 kąpiel (nie codziennie, co drugi dzień mniej więcej)
- między 20 a 21 spanie
- ja się kładę około 24 wtedy biorę ją sama na karmienie
- o 4 mam jeszcze pobudkę

karmię ją mniej więcej co 3 h - tzn to jest moim celem, ale zdarza się częściej

mała nie płacze i długo sama się bawi, jednego tylko nie mogę rozszyfrować: sporo jęczy a ja nie mam pojęcia dlaczego

Cytat:
taaa, jasne
u nas też o wszystkim decyduje mała. Choć pewnie jakiegoś tam schematu można by się dopatrzeć.
Zosia wstaje między 11 a 12, bawi się godzinę-dwie, około 13 je, po jakiejś godzinie (jak ja się wygrzebię) wychodzimy (na ogół wtedy strzela sobie półgodzinną drzemkę), wracamy - bawi się, zjada pół słoiczka marchewki, jabłuszka albo czegoś w tym stylu, kolejne mleko je jakoś koło 18, zasypia na około 2 godziny (to ten aspekt tak nam "pomaga" w kładzeniu o normalnej porze ), bawi się gdzieś do 22, znów je (tym razem mleko z kaszką jaglaną), ale że wciąż nie jest śpiąca, to grasuje dalej i zasypia koło północy.
Między 7 a 8 budzi się na jedzenie i śpi do tej 11-12, jak już wspomniałam.
Wiem, całość brzmi dziwacznie

dzięki
Rzeczywiście cudo!
Cytat:

hmm chyba zaufałabym swojej intuicji, z reszta tak robiłam już

sliczna

dokłądnie

Kurcze maly je mniej ewidentnie bo chyba robia mi się zastoje w piersiach, bolała mnie najpierw jedna, mały wyssał przed snem i zostałam z drugą pełna i teraz czuję grudki i ból, nie wiem czy odciagac laktatotrem(nie chce mi sie) czy poczekac z 1,5h i przystawić małego na spiocha

Asiu u nas schemat dnia jest taki: pobudka ok 7(karmienie o ile ma ochote) rozmowy w łózku i spacer po mieszkaniu, ok 8.30 mały idzie w kimono i śpi ok godzinki, budzi się ok 10.00 wtedy sie bawimy, potem go karmię i idziemy na spacer ok 11.30, do domu wracamy koło 13 wtedy znów je, potem zaczynam szykowac jakis obiad-Jaś towarzyszy mi w kuchni i na koniec podrzewam mu marchewe i idziemy jeść ok 14.30 mamy koniec, wtedy bawimy się dalej i ok 15.00 drzemka trwa 45 mniut, przed 16 sie budzi dostaje piers(zazwyczaj mu sie nie chce jej jesc) no i przychodzi tata i bawi sie z Jasiem ok 18 robimy mu kasze i wtedy dobre 40 minut ja je, o 19 kapiel i koło 19.30-20 zasypia, potem karmienie koło 2 i 5 i zaczynamy dzień ok 7

A i kupiłam misia z "kup misia" taka mamy tradycję co roku, tym razem padło na czesia
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi

Kurde u mnie dzień wygląda różnie,czasami Patryk wstaje o 5 i koniec spania (tzn zabawa do 8 albo noszenie), a czasami wstaje o 7. Je mniej więcej co 4 godziny,ale ostatnio jest tak że np. o 12 zje 120 ml mleka i do 17 nic nie tknie. A jak ok. 17:30 chce mu dac mleko,lub cokolwiek innego to wypluwa .O co mu chodzi?

Jedyne co, to śpiący jest mniej więcej między 20-21 .

Zazdroszcze koleżance z klatki,ona wychodzi ze swoim synkiem zawsze o 11 ,lub pare minut po i wraca koło 13. Chciałabym tak

A jak polecacie wychodzić na spacer?Od razu po jedzonku,czy lepiej wyczuć zmęczenie i dopiero się zbierać?

Jestem mamą

Stary 2012-12-06, 20:45   #419
KarolinaPW
Zadomowienie

Piszę jedną ręką
Cytat:
chodziło mi o to, że akurat super mocno sypie śniegpotem przestał i wyszłyśmy i upominki mikołajkowe znalezione
Super! Fajnie masz, że Ci Lilutka pozwala chodzić po sklepach, u nas dalej porażka w tym temacie
Cytat:

U nas jest plan dnia, trochę do niego dochodziłam, ale jak na razie się sprawdza.
Tak jest kiedy nie ma nieprzewidzianych wydarzeń:
Pobudka o 7-8 wtedy daję mu ok.90ml żeby dotrwał do śniadania o 1o. Mały je i do 10 bawi się pod karuzelką, ja w tym czasie myję się, ścielę, jem śniadanie, itp.
O 10 M. je 180-200ml i daję go do łóżeczka "dziennego" czyli w salonie i tam się bawi lub podsypia
Ok. 12-13 wystawiam małego w wózku na taras lub idziemy na spacer, to jego główna a czasem jedyna drzemka w ciągu dnia.
O 15 znów jedzenie 180-200ml, potem na trochę do łóżeczka żeby strawił spokojnie i potem ćwiczymy, bawimy się, czytamy
O 18-18.30 jedzenie 180-200ml potem zabawa na macie edukacyjnej. ok. 19-19.30jest już marudny bo jest śpiący,wtedy go noszę, zagaduję, czasem podsypia mi na kolanach (jak w tej chwili)
W zalezności jak mąz wroci ok 20-21 kąpiel, masaż, krótkie ćwiczenia
Ok.21-21.30 ostatnie jedzenie, zwykle już podsypia w trakcie więc nie zawsze zje całą porcję.
W nocy są dwie opcje -z jedną pobudką ok 4-5 (je 150-180) lub dwoma ok. 2 i 5-6, jak są dwie pobudki nie daję wtedy tego pre-śniadania o 8 tylko już czekam do 10.
w dni w które jedziemy na rehabilitację(wyjeżdżamy o 11.15, wracamy o 14) na taras wystawiam go 14-15, reszta bez zmian.
Cytat:
Do mnie też przyszedł Mikołaj! Przyniósł coś, co nazywa się "Kit per salumi" i zawiera drewnianą deseczkę, nożyk, szczypczyki i 4 kremy w 100g słoiczkach - oliwkowy, morelowy, truflowy i z czarnych oliwek. Lubię takie dziwadełka, choć dopiero muszę zgłębić temat, czy należy to traktować jako coś w rodzaju dipów () do wędlin. Jak myślicie? Z Włochami i u Włochów zdarzało mi się jadać często i dużo (mam na myśli włoskich znajomych, nie restauracje), ale z czymś takim się nie spotkałam.
Na wszelki wypadek mąż nabył też szynkę serrano i kilka rodzajów chorizo. Będziemy próbować
Brzmi pysznie
też mi to pasuje do wędlin
And you’re crying
When you’re by my side
There is no defence
I forget to sense I’m dying"

Edytowane przez KarolinaPW
Czas edycji: 2012-12-06 o 20:47
KarolinaPW jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-06, 20:54   #420
LadyMagnolia
Rozeznanie

Cytat:
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi

Kurde u mnie dzień wygląda różnie,czasami Patryk wstaje o 5 i koniec spania (tzn zabawa do 8 albo noszenie), a czasami wstaje o 7. Je mniej więcej co 4 godziny,ale ostatnio jest tak że np. o 12 zje 120 ml mleka i do 17 nic nie tknie. A jak ok. 17:30 chce mu dac mleko,lub cokolwiek innego to wypluwa .O co mu chodzi?

Jedyne co, to śpiący jest mniej więcej między 20-21 .

Zazdroszcze koleżance z klatki,ona wychodzi ze swoim synkiem zawsze o 11 ,lub pare minut po i wraca koło 13. Chciałabym tak

A jak polecacie wychodzić na spacer?Od razu po jedzonku,czy lepiej wyczuć zmęczenie i dopiero się zbierać?
Dla nas to była w sumie metoda prób i błędów. Antek przywyczaił się, że śpi tak koło 11- 11.30 i nawet jak zjakiegoś powodu nie wychodzimy musi być wtedy lulany w wózku. Wychodzimy jakieś 15 minut po jedzonku, ale to chyba od dziecka zależy. Najpierw go odkładam na chwilę do łóżeczka i przygotowuje wszystko do wyjścia, a potem wychodzimy

I' ve never recived
my acceptance
letter to Hogwarts

So I'm leaiving
Shire

TO BECOME
A JEDI

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości