Z roku - miesiąc, z miesiąca dzień, wkrótce spełni się nasz ślubny sen. PM2014 cz.26 - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-03-23, 23:36   #991
paula600324
Zakorzenienie

Dot.: Z roku - miesiąc, z miesiąca dzień, wkrótce spełni się nasz ślubny sen. PM2014

Cytat:
Napisane przez Kate Noir Pokaż wiadomość
Pierwszy raz słyszę o czymś takim! Byłam na kilku weselach w regionie Springtime i każdy kucharz miał ok 6-8 pomocników + kilku kelnerów.
No widzisz. Rodzice też byli wcześniej na kilku weselach w tej samej okolicy(wschód Polski ) i nie było czegoś takiego, a tu kucharka powiedziała, że muszą pomóc, bo sama wszystkiego nie przygotuje.

Edytowane przez paula600324
Czas edycji: 2014-03-23 o 23:37
paula600324 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 23:37   #992
ewaden
Raczkowanie

Z roku - miesiąc, z miesiąca dzień, wkrótce spełni się nasz ślubny sen. PM201...

Cytat:
nie za dobrze Ci?
to nie kwestia tego czy "dobrze"- w moim wieku jest to wskazane

Edytowane przez ewaden
Czas edycji: 2014-03-24 o 00:31
ewaden jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-23, 23:53   #993
Opiumalfa
Zakorzenienie

Dot.: Z roku - miesiąc, z miesiąca dzień, wkrótce spełni się nasz ślubny sen. PM2014

Cytat:
Sama chciałabym zobaczyć Sycylię, pd Włochy i Kanary Podobno jest tam cudownie.

właśnie uświadomiłam sobie, że kiedyś z nimi leciałam - chyba na Lankawi. Czym lecicie do Indonezji?

Jeszcze nie mamy samolotu. Nic nie mamy. Tylko przewodnik. Ale chyba KLM do kuala lumpur a potem lokalnymi liniami do Indonezji.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 00:02   #994
Kate Noir
Zakorzenienie

Zapomniałam Wam napisać, że ostatnio byliśmy zamówić obrączki - mieliśmy wybrany model klasyczny... tylko że w ostatniej chwili zmieniłam zdanie i będziemy szukać od nowa. Myślę że gdzieś tam wewnątrz mnie odezwała się taka małą sroka ;D

Cytat:
Napisane przez Opiumalfa Pokaż wiadomość
Jeszcze nie mamy samolotu. Nic nie mamy. Tylko przewodnik. Ale chyba KLM do kuala lumpur a potem lokalnymi liniami do Indonezji.
Przewodnik też dobry jest na początek My do KL lecieliśmy z airasia w promocji 400zł w jedną stronę. Szkoda, że przestali latać na tej trasie bo okazje były mega :/

aaa i prawie się zdecydowałam na kolor pierwszych butów! Będą nude, a drugie kremowo-złote, takie jakie ma Aguanieczka.

Edytowane przez Kate Noir
Czas edycji: 2014-03-24 o 00:11
Kate Noir jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 00:04   #995
say-hello
Zakorzenienie

dziękuję za wszystkie odpowiedzi napaliłam się na te Kanary! Andaluzja też jest piękna, Sevilla, Malaga... ahhh jaki trudny wybór
say-hello jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 00:14   #996
Opiumalfa
Zakorzenienie

Popatrz na Granade!!

Sent from my iPhone using Tapatalk
Opiumalfa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 03:03   #997
patricia_pati
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
to na nasze bedzie malo 60 tys
na tyle osób czy takie luksusowe??

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Hej
Witam na wątku - wyjadaczki i nowe PM
I coby dużo nie spamować mam pytanie - chodzi o zimną płytę. Oczywiście w naszym przykładowym menu jest baaardzo dużo ryb/mięsa w galarecie - a to ani dobre, ani apetyczne, ani na weselach nie schodzi dużo (a na pewno nie w ilościach ogromnych). No właśnie tylko co w zamian można zaserwować? Podajcie jakieś przykłady z Waszych menu
Zimne przekąski:
( 2,5 porcji na osobę)
galarciki drobiowe,
pomidory z mozarella,
schab z brzoskwinią w galarecie,
pasztet w zielonej pierzynce,
roladki drobiowe i łososiowe,
tatar tradycyjny,
ryba w galarecie,
szynka garnirowana,
śledzie w trzech sosach,
sałatki: hawajska, grecka, cezar

Cytat:
Napisane przez enzunio Pokaż wiadomość
Odwolalam panieński, tzn. moja swiadkowa odwołała na moja prośbę, moje koleżanki się tak burzyly o to, że nie dostały zapro na wesele (za każdym razem tak robimy, że nie zapraszamy się na wesela tylko na panieński całą paczką tylko u mnie była ta różnica że chłopaki z paczki tz będą) że nie mam ochoty z nimi siedzieć...

Wysłane z telefonu
dla nich dla Ciebie za decyzję i

Cytat:
Napisane przez Panna Izabela Pokaż wiadomość
nie wiem właśnie, na pewno nie róże ciężko mi znaleźć bukiet w kolorze miętowej zieleni, żeby nie był z róż... dlatego najlepiej chyba będzie biały - zawsze będzie pasował

DZIEWCZYNY - CZY KTÓRAŚ Z WAS MA KOLOROWE BUTY ŚLUBNE???
Bardzo bardzo bardzo proszę o link/informację na forum/informację na priv chcę buty w kolorze zielonej mięty lub brzoskwini, najlepiej max 5 cm, nigdzie nie mogę znaleźć takich ślubnych/ tanecznych
może tutaj coś ci się spodoba http://pozytywneinspiracjeslubne.blo...-poradnik.html
a jak nie to jasny bukiet + miętowe dodatki np. wstążka etc.

co do butów to dobrze poszukaj na tanecznych różnych, bo chyba widziałam, ale nie wiem jaki chcesz dokładnie odcień...
a tak w ogóle ten ślub w kolorze mohito
Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
no właśnie, apropo podróży. jakie miejsca proponujecie, żeby spełniały te warunki?
- niezbyt drogo - tzn większość kierunków egzotycznych niestety odrzucamy. dominikana i seszele nie w tym roku
- piękne plaże
- ale też coś do zwiedzania - wyspa pełna betonowch hoteli i samym pozagradzanych kurortów raczej nas nie interesuje
- nie Egipit :P

dziś czytałam o Gran Canarii i innych wyspach Kanaryjskich i wstępnie mi się podoba. można zabukować lot i hotel, a na miejscu wynając samochód i gdy tylko chcemy, pojechać i pozwiedzac.
Hiszpania, Włochy, Grecja, Cypr

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
My nie chcemy układu na pierwszy taniec. Po prostu TŻ musi się troszkę poduczyć tańczyć
dokładnie jak u nas

Cytat:
Napisane przez madzixx88 Pokaż wiadomość
co do tego pogrubionego to czy możliwe jest, że na poprawinach nie podają jedzenia z wesela tylko nowe? a to co zostało z wesela pakują w pojemnikicoś mi się obiło o uszy, że u nas tak jest, muszę się upewnić..
nie wiem jak u Was, u mnie podają z wesela + świeże ziemniaki + świeży żurek !

Cytat:
Napisane przez activelifestyle Pokaż wiadomość
W wiecie gdzie można dostać takie obrączki (zał.)? Wiem, że u Węca w Krakowie, ale czy gdzieś jeszcze?

ja chciałam podobny tatuaż. załączam
Cytat:
Napisane przez paula600324;45720880
Stwierdziłam, że kupię jednak zakręcane wina, bo z korkiem to jak to będzie cały czas otworzone? Wietrzyć się będzie? [FONT=Times New Roman

[/FONT]
chyba zakecane jakoś takie mało eleganckie jak dla mnie korki są włożone ale nie całkiem podobno tak się podaje...

Cytat:
Napisane przez springtime Pokaż wiadomość
Dziękuję
Napiszę Ci tylko jeżeli chodzi o wesele na sali z kucharką. Też tak mam i wiem, że obecnie to jest coraz mniej popularne. Sama się przed tym wzbraniałam mocno, ale robimy wesele + poprawiny na ok 200 osób (i to nie rodzina piąta woda po kisielu, sama się zdziwiłam bardzo jak napisałam listę gości ), więc wiem , że będzie na pewno taniej, ale czy gorzej? Wybrałam świetną kucharkę, jedyny minus to sporo pracy włożonej przed weselem, zakupów i załatwień. Deko znalazłam po wielu nieudanych próbach (styl rustykalny nie jest jeszcze modny w moim regionie) za 1200zł, dodatkowo sadzę własne kwiaty i sama ogarniam stoły dla gości (ale to sprawia mi samą radość - geny twórczości różnej się ujawniają ). Nie uważam, żeby moje wesele było gorsze od wesela w restauracji/hotelu itp. Będzie inne na pewno, ale to tylko od gości i nas będzie zależało czy się będą dobrze bawić. Gwiazdki hotelu czy restauracji tego nie zagwarantują
my zdecydowaliśmy się na restaurację tylko ze względu na dobrą cenę (była to nowa sala) i do tego 30 km od nas... ale warto, bo chcieliśmy uniknąc zakupów i dodatkowej pracy jako młodzi i marzył nam się z tych powodów lokal, aby na swoim ślubie nie byc zmęczonym jak moja kuzynka i jej mąż. jednak jest to kosztem zmniejszenia liczby gości... jednak jako gośc na weselach w lokalach czy w remizach/szkołach etc. nie widziałam żadnej różnicy (nawet nie w lokalu zazwyczaj więcej jedzenia), a czy zabawa była udana bardziej zależało od towarzystwa, młodych i zespołu!! sala nic do tego nie miała... raz lepiej było w lokalu, raz gorzej, podobnie na sali baaaa.. nawet na sali panowała luźniejsza atmosfera! i zabawa przyjemniejsza wtedy, mniejsza dbałośc o strój itd., bo zazwyczaj towarzystwo luźniejsze! tymbardziej, że w tych czasach dekoratorki robią takie cuda, że nawet wchodząc na salę nie ma zbyt dużej różnicy w efektowności... naprawdę!

mam pytanko drogie PM jak już o menu mowa jest... jak u Was z liczbą porcji?? podzielcie się, bo ciąglę się stresuję, że będzie mało, bo to dla niektórych z naszych rodzin bardzo ważny punkt wesela, jak nie najważniejszy
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20d565beaaf29423eb08fa874e8660bb.jpg (16,8 KB, 15 załadowań)

razem od 14.07.2009
zaręczeni od 13.01.2012
ślub 2.08.2014r.

Edytowane przez patricia_pati
Czas edycji: 2014-03-24 o 03:04
patricia_pati jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 06:08   #998
KaMilka4891
Zadomowienie

Panna Izabela jaki rozmiar szukasz?? przez te poszukiwania swoich butów zostałam specjalistą chyba może COŚ TAKIEGO?? Cena jednak powala
znalazłam kilka
BUTY 1
BUTY 2
BUTY 3
i takie ekstra ode mnie spodobały mi się KLIK

W kwestii butów, naczytałam się Was, tyle dziewczyn zamawia z białychbutów, że wlazłam na ta stronę... kiedyś już zaglądałam do nich, ale nie mieli takiego koloru skóry jaki bym chciała. Wczoraj zaglądam i JEST!!! myślałam, że zemdleję z radości, bo poszukiwanie amarantowych/różowych butów skórzanych z odpowiednim obcasem już przekraczałoby moje możliwości układu nerwowego zamawiam próbki, a potem buciki
Stary 2014-03-24, 07:20   #999
madzixx88
Zakorzenienie

Heej

U nas dzis 40 dni

Cytat:
Napisane przez mojakaren Pokaż wiadomość
super, że masz bieliznę! tą z serii Dżoany?
a z tą koszulą nawet mnie nie załamuj!

Nam koleś podał wycenę za druk tej okładki zaproszenia i wygląda na to, że robiąc zaproszenia sami sztuka wychodzi nas około 1,5zł tanio jak barszcz, no nie licząc naszej bezcennej robocizny

kurcze nie wiem czy to z tej serii wstawie fotke wieczorem
No z koszula sa niestety przejscia ale ten lamany kolnierzyk musi byc i koniec

Ale super cena za zapro, extra

Cytat:
Napisane przez Anesthesia Pokaż wiadomość
Fajna inicjatywa ze strony hotelu! Moja restauracja nie specjalizuje się stricte w weselach, więc niestety nie ma mowy o czymś takim...

Myślę, że to możliwe, ale wszystko zależy od lokalu. Ja mam "poprawiny" w cudzysłowiu, bo jesteśmy umówieni z restauracją, że pakują nam wszystko i my to zabieramy - poprawiny mam, ale w domu, rodzinne, a nie takie organizowane przez lokal
Aaa rozumiem no to tak-na spokojnie poprobujecie wszystkiego, na co na weselu nie bylo czasu

Cytat:
Napisane przez ewaden Pokaż wiadomość
ja za miesiąc lecę na Kanary na ślub brata- 9 dni grzania kości
dziś poprosiłam moją psiapsiółę o świadkowanie i się zgodziła
a i czekamy na wydruk i wysyłke zaproszeń- w końcu zamówiliśmy i zaakceptowaliśmy projekt

ale Ci dobrze !!

Cytat:

Gratuluję Pochwal się jaki model
Obfoce wieczorkiem i pokaze

Cytat:
Napisane przez patricia_pati Pokaż wiadomość

mam pytanko drogie PM jak już o menu mowa jest... jak u Was z liczbą porcji?? podzielcie się, bo ciąglę się stresuję, że będzie mało, bo to dla niektórych z naszych rodzin bardzo ważny punkt wesela, jak nie najważniejszy
U nas jest to przeliczane na gr/os. dokladnie sie dowiadywalismy, bo tez dla nas jest wazne, zeby jedzonka bylo duuzo i mies jest 200gr/os z kazdego rodzaju -a na obiad podaja 4 lub 5 do wyboru menadzerka powiedziala, ze nie da sie przejesc wedlin 100gr z kazdego rodzaju. Oprocz tego mamy wiejski stol wiec wydaje nam sie, ze bedzie git

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

Edytowane przez madzixx88
Czas edycji: 2014-03-24 o 21:10
madzixx88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 07:44   #1000
Ad rem
Zadomowienie

docik fantastyczna fryzura!
kiss12550 witaj
enzunio gratuluję super DJ'ów!
ewaden OMG a ja Listerine na codzień używam ! To sie chyba przerzucę na inny
KaEs ja kupowałam na all, ale z papierniczych firm online polecam paperConcept - mam od nich koperty
rossifumi JA cudna!
Opiumalfa aaa zazdroszczę tej Indonezji!!
Panna Izabela ja polecam bialebuty.com - mam od nich moje czerwone buty
Lemon gratuluje obrączek!!
madzixx gratuluje bielizny! Ja mam mieszankę - góra z Esotiq, dół (na razie) z jakiejś innej firmy (zabijcie mnie nie pamiętam nazwy)

Jeszcze 2 sztuki i kończę drukowanie zaproszeń

30.08.2014
Nasz Dzień

Ad rem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 07:57   #1001
springtime
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez czekooczekolada Pokaż wiadomość
u mojego kuzyna bylo podobnie, w tym ze nikt nikogo nie zaganiał, tylko wszyscy sami proponowali że pomogą, wychodzilo to poprostu z inicjatywy gościa. jeśli ktos chciał, to szedł. m.in ja, kroiłam warzywka itepe, a potem jaka byłam szczęśliwa z tego, że komuś naprawde dużo pomogłam, bo tam każda para rąk się liczyła. myslę, że młodzi pomoc bardziej docenili niż koperte
Dokładnie tak jest u nas. Rodzina czy znajomi przychodzą pomóc JEŚLI TEGO CHCĄ. Nikt nie jest zmuszany, a raczej to taka tradycja w moich stronach

Cytat:

Pierwszy raz słyszę o czymś takim! Byłam na kilku weselach w regionie Springtime i każdy kucharz miał ok 6-8 pomocników + kilku kelnerów.
Nie pamiętam już ilu pomocników i kelnerów ma moja kucharka, ale tak jak pisałam wyżej, to taka tradycja jest nawet, że przychodzi się pomagać. Z tego co z nią rozmawiałam, pomocy przy przygotowaniach nie będzie za dużo. Na szczęście minęły czasy pieczenia ciast na sali, wtedy to była masakra
Cytat:

my zdecydowaliśmy się na restaurację tylko ze względu na dobrą cenę (była to nowa sala) i do tego 30 km od nas... ale warto, bo chcieliśmy uniknąc zakupów i dodatkowej pracy jako młodzi i marzył nam się z tych powodów lokal, aby na swoim ślubie nie byc zmęczonym jak moja kuzynka i jej mąż. jednak jest to kosztem zmniejszenia liczby gości... jednak jako gośc na weselach w lokalach czy w remizach/szkołach etc. nie widziałam żadnej różnicy (nawet nie w lokalu zazwyczaj więcej jedzenia), a czy zabawa była udana bardziej zależało od towarzystwa, młodych i zespołu!! sala nic do tego nie miała... raz lepiej było w lokalu, raz gorzej, podobnie na sali baaaa.. nawet na sali panowała luźniejsza atmosfera! i zabawa przyjemniejsza wtedy, mniejsza dbałośc o strój itd., bo zazwyczaj towarzystwo luźniejsze! tymbardziej, że w tych czasach dekoratorki robią takie cuda, że nawet wchodząc na salę nie ma zbyt dużej różnicy w efektowności... naprawdę!
Na początku też byłam zdecydowanie za salą, ponieważ trochę boję się tego zmęczenia i stresu. Niestety, moja mama powiedziała, że nie ma opcji na mniejsze wesele, ponieważ jestem jej pierwszą córką i ona musi zaprosić cała najbliższą rodzinę. Aaa i muszą być poprawiny. Koszty takiej imprezy przerosłyby nas w restauracji zupełnie Drugim problemem jest brak fajnych lokali w pobliżu. Najbliższy to ok 30-40 km, więc jak dla nas trochę za daleko. Już się przyzwyczaiłam do myśli, że będzie zwykła sala Dlatego jak wklejacie linki to waszych lokali to nawet nie otwieram, bo niektóre cuudowne
Stary 2014-03-24, 08:16   #1002
madziara889
Zakorzenienie

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi na pytanie o napisy na samochodzie. Mają to przemyśleć.

Witam nowe PM, gratuluje wszystkich załatwionych spraw i zakupów.

Cytat:
Dziękuję
Napiszę Ci tylko jeżeli chodzi o wesele na sali z kucharką...
Też wynajmujemy salę (remizę czyli szok w tych czasach ) i mamy swojego kucharza. Z nim jest o tyle dobrze, że sam (ze swoimi pomocnikami i obsługą wesela) się wszystkim zajmuje. Wszystko kupuje sam (składniki na jedzonko, przyprawy, dodatki, owoce, serwetki, świece), sami ustawiają wszystkie stoły, wszystko nakrywają, po weselu wszystko sprzątają i szykują na poprawiny. Na poprawinach też obsługują i an koniec wszystko sprzątają.
Całe jedzenie przygotowuje u siebie w domu i w dniu wesela przywozi na miejsce.
Przeważnie jednego dnia obsługuje 4-5 wesel (tzn on przygotowuje jedzenie a reszta ekipy zajmuje się resztą). Dodatkowo to bardzo dobry znajomy mamy Tż.

Siostra też miała kucharza ale sama wszystko musiała kupować i to było okropne. W dniu wesela z samego rana jechałam jeszcze z mamą na targ po jakieś warzywa, bo im zabrakło Z tym kucharzem było o tyle dobrze, że sam wszystko zrobił, w niczym nie trzeba było pomagać, jedynie do smakowania potraw

U kuzynki za to... Kucharka przedstawiła cenę, za daną liczbę gości. Pół rodziny jej pomagało, żeby było taniej, ona w pewnym momencie praktycznie nic nie robiła ale oczywiście zawołała pierwotną kwotę.
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 08:28   #1003
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
Też wynajmujemy salę (remizę czyli szok w tych czasach ) i mamy swojego kucharza. Z nim jest o tyle dobrze, że sam (ze swoimi pomocnikami i obsługą wesela) się wszystkim zajmuje. Wszystko kupuje sam (składniki na jedzonko, przyprawy, dodatki, owoce, serwetki, świece), sami ustawiają wszystkie stoły, wszystko nakrywają, po weselu wszystko sprzątają i szykują na poprawiny. Na poprawinach też obsługują i an koniec wszystko sprzątają.
Całe jedzenie przygotowuje u siebie w domu i w dniu wesela przywozi na miejsce.
Przeważnie jednego dnia obsługuje 4-5 wesel (tzn on przygotowuje jedzenie a reszta ekipy zajmuje się resztą). Dodatkowo to bardzo dobry znajomy mamy Tż.

Siostra też miała kucharza ale sama wszystko musiała kupować i to było okropne. W dniu wesela z samego rana jechałam jeszcze z mamą na targ po jakieś warzywa, bo im zabrakło Z tym kucharzem było o tyle dobrze, że sam wszystko zrobił, w niczym nie trzeba było pomagać, jedynie do smakowania potraw

U kuzynki za to... Kucharka przedstawiła cenę, za daną liczbę gości. Pół rodziny jej pomagało, żeby było taniej, ona w pewnym momencie praktycznie nic nie robiła ale oczywiście zawołała pierwotną kwotę.
U mojej sis też była kucharka - wzięła 10 zł/os (7 lat temu), ale pomoc dla niej trzeba było wynająć oddzielnie. W tygodniu musiała mieć 2 pomocnice, a w dniu wesela 1 do zmywania naczyń, 2 kelnerki i 2 pomoce kuchenne

Jeżeli chodzi o tego kucharza, którego Ty masz, to chyba wiem o kogo chodzi. Byłam na dwóch weselach, które obsługiwała lokalna firma kateringowa pewnego pana - w remizach w Lubieniu i Kowalu. I faktycznie, wszystko było bardzo smaczne, a jedzonka baaardzo dużo

I bym zapomniała - byliśmy u księdza spisać protokół w sobotę, a w niedzielę pierwsze zapowiedzi wyszły

Edytowane przez niulka_1985
Czas edycji: 2014-03-24 o 08:30
niulka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 08:36   #1004
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Blondi2989 Pokaż wiadomość
Hej
Witam na wątku - wyjadaczki i nowe PM
I coby dużo nie spamować mam pytanie - chodzi o zimną płytę. Oczywiście w naszym przykładowym menu jest baaardzo dużo ryb/mięsa w galarecie - a to ani dobre, ani apetyczne, ani na weselach nie schodzi dużo (a na pewno nie w ilościach ogromnych). No właśnie tylko co w zamian można zaserwować? Podajcie jakieś przykłady z Waszych menu
U nas w propozycjach mamy
-kurczak faszerowany paskami cielęciny

-rolada z karkówki z sosem jałowcowym

-schab wieprzowy nadziewany suszonymi owocami

-domowy pasztet z kaczki podany z ćwiartkami grillowanych gruszek i żurawiną

-rolada z barramundi z mozzarellą i szpinakiem

-rolada z łososia

-kompozycje wędzonych ryb

-sałata z grillowanym kurczakiem, kukurydzą, papryką

-sałata z oliwkami , fetą, pomidorami i ogórkiem

Wydaje mi się, że półmisek wędlin nie zeschnie bez galarety, na każdym weselu były wędliny i pieczone mięsa i było ok.

Cytat:
Napisane przez enzunio Pokaż wiadomość
Odwolalam panieński, tzn. moja swiadkowa odwołała na moja prośbę, moje koleżanki się tak burzyly o to, że nie dostały zapro na wesele (za każdym razem tak robimy, że nie zapraszamy się na wesela tylko na panieński całą paczką tylko u mnie była ta różnica że chłopaki z paczki tz będą) że nie mam ochoty z nimi siedzieć...

Wysłane z telefonu
OMG ludziom to chyba odbija ostatnio

Cytat:
a teraz info dla PMek, które poszukiwały śmietankowej, taliowanej koszuli do smokingu-przeszliśmy dziś sklepy wzdłuż i wszerz i wszędzie były albo śnieżnobiałe a jak ivory to nie taliowane w końcu znaleźliśmy-w Kastorze jest opcja szycia na miarę, z haftem w cenie-400 zł ale tyle się za nią nałaziliśmy, że byłam skłonna z miejsca zamówić
kiedyś się dowiadywałam w Madonnie to u nich zamówienie śmietankowej za 350 zł, jutro jedziemy się upewnić
My kupowaliśmy koszulę w Lavard, śmietankowa, taliowana, do garnituru ale smokingowa też była, 199 zł.

Cytat:
Napisane przez karolinuuusia Pokaż wiadomość
springtime ja też jestem fanką Gali, podobaja mi sie ich sukienki sama mam z Gali swoją ktoś jeszcze ma z Gali?
Ja mam Suknie Gali są piękne, tanie i dobre jakościowo. Jedyna ich "wada" to to, że Gala jest polską marką iprzez to jest dyskwalifikowana przez salony slubne i PMki.

Gratuluję wszystkim załatwionych spraw!
nie jestem w stanie wymienić wszystkich z osobna

Rozdaliśmy prawie wszystkie zaproszenia
Z 72 sztuk zostało nam 3 do wręczenia i 17 do wysłania, reszta dostarczona osobiście.
Z ok 140 osób na razie mamy 7 osób które odmówiły i ok 46 osób które potwierdziły obecność.

W tym tygodniu do ogarnięcia:
- kościół i zgoda na ślub w innej parafii,
- USC i zaświadczenie o braku przeciwwskazań do zawarcia małżeństwa,
- mucha dla TŻ,
- drewniane litery i bejca do nich
- ślubne wieszaki,
- druga przymiarka garnituru TŻ
- wstępne poszukiwanie bielizny ślubnej.

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 08:55   #1005
springtime
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość

W tym tygodniu do ogarnięcia:

- drewniane litery i bejca do nich
Masz już jakieś upatrzone? Bardzo mi się podobają i mocno się nad nimi zastanawiam, ale mój Tż powiedział, że to wiocha
Stary 2014-03-24, 09:00   #1006
madziara889
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niulka_1985 Pokaż wiadomość
U mojej sis też była kucharka - wzięła 10 zł/os (7 lat temu), ale pomoc dla niej trzeba było wynająć oddzielnie. W tygodniu musiała mieć 2 pomocnice, a w dniu wesela 1 do zmywania naczyń, 2 kelnerki i 2 pomoce kuchenne

Jeżeli chodzi o tego kucharza, którego Ty masz, to chyba wiem o kogo chodzi. Byłam na dwóch weselach, które obsługiwała lokalna firma kateringowa pewnego pana - w remizach w Lubieniu i Kowalu. I faktycznie, wszystko było bardzo smaczne, a jedzonka baaardzo dużo

I bym zapomniała - byliśmy u księdza spisać protokół w sobotę, a w niedzielę pierwsze zapowiedzi wyszły
Bardzo możliwe, że wiesz o kogo chodzi, bo jest dosyć popularny w tych okolicach.
Jego dodatkowym plusem jest to, ze potrafi przyrządzić dania z dziczyzny i piecze pyszne ciasta.

Moja mama i siostra załamały się jak powiedzieliśmy im jak wygląda protokół. Siostra ślubowała 6 lat temu i wtedy jeszcze tego nie było.
madziara889 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 09:08   #1007
madzixx88
Zakorzenienie

Justynkie-bylismy w dwoch Lavardach i nie robia tam smietankowej do smokingu (z pionowymi plisami, lamanym kolnierzykiem i czarnymi guzikami tylko snieznobiale

madzixx88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 09:25   #1008
anusia4u
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
To już nie było lepiej założyć po ślubie i płacić raz? Mnie by było szkoda kasy. I pewnie po tej przerwie żeby znów będą świrować i się przyzwyczajać...
no właśnie zależało mi na tym, żeby do ślubu chociaż trochę je wyprostować.. aparat będę nosić 3,5 m-ca przed ślubem i około półtora roku po ślubie.. w sumie to jest moja wina bo za późno się obudziłam jeżeli chodzi o założenie aparatu ;/ ale ortodontka do której w końcu zdecydowałam się pójść, powiedziała, że najlepsze efekty noszenia aparatu są przez pierwsze 3-4 m-ce, więc akurat moja największa wada powinna ustąpić wiem, że zapłacę podwójnie, ale jak to któraś dziewuszka napisała, jest to inwestycja na całe życie..

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Dziś byłam na próbnej fryzurze Jestem mega zadowolona, zapłaciłam aż 30zł, ślubna będzie mnie kosztować 50zł Po prawej stronie zostało miejsce wolne, bo tam będę miała wpięte białe eustomie i żółta frezja.
Na żywo jest piękna, zdjęcie tego niestety nie odzwierciedla. Coś czuję, że będę wyglądać pięknie w dniu ślubu
śliczna fryzurka i ta cena :P pozazdrościć
anusia4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 09:25   #1009
justynkie
Wtajemniczenie

Cytat:
Justynkie-bylismy w dwoch Lavardach i nie robia tam smietankowej do smokingu (z pionowymi plisami, lamanym kolnierzykiem i czarnymi guzikami tylko snieznobiale

Z łamanym kołnierzykiem na pewno pani nam proponowała, nie wiem jak z plisą. Ale z czarnymi guzikami rzeczywiście może być problem.

Cytat:
Masz już jakieś upatrzone? Bardzo mi się podobają i mocno się nad nimi zastanawiam, ale mój Tż powiedział, że to wiocha
Litery się do mnie ślą, zamawiałam na allegro.
http://allegro.pl/show_item.php?item=4041991708

justynkie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 09:36   #1010
ysia
Zadomowienie

po pierwsze - Opiumalfa gratki na maks, zazdroszę i jestem pewna że będziesz się bawić cudownie!

po drugie - Warszawiak zakupił koszulę do muchy z firmy OSKAR i bardzo polecamy! Byliśmy w ich sklepie stacjonarnym, Pan nam dobrał idealny kolor (złamana biel), wymierzył Warszawiaka i dobrał rozmiar, koszula świetnie leży, jest z dobrego materiału (Pan nawet oferował że gdybyśmy chcieli z lepszego to może uszyć !!). Jesteśmy zachwyceni.

po trzecie
- im bliżej ślubu tym gorzej z moim mózgiem. Po nocach mi się śni zniszczona suknia itd. Teraz zaczęło mi się wydawać że mamy złą datę zgłoszoną w urzędzie. Na dodatek nie mogę znaleźć potwierdzenia z urzędu. Ja oszaleje przez te 30klika dni!

Profil FB
https://www.facebook.com/whitepointeshoes
ysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 09:37   #1011
niulka_1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madziara889 Pokaż wiadomość
Bardzo możliwe, że wiesz o kogo chodzi, bo jest dosyć popularny w tych okolicach.
Jego dodatkowym plusem jest to, ze potrafi przyrządzić dania z dziczyzny i piecze pyszne ciasta.

Moja mama i siostra załamały się jak powiedzieliśmy im jak wygląda protokół. Siostra ślubowała 6 lat temu i wtedy jeszcze tego nie było.
My spisaliśmy pierwszą część protokołu, czyli to:
. Dane personalne

1.
a. Nazwisko (panieńskie i poprzednio używane)
b. Imiona
c. Imię i zawód ojca
d. Imię, nazwisko panieńskie matki
e. Dowód osobisty (seria, nr, miejsce i data wydania)

2.
a. Data i miejsce urodzenia
b. Data i adres parafii chrztu
c. Rok i parafia i Komunii św.
d. Rok i parafia bierzmowania

3.
a. Miejsce i adres stałego zamieszkania
b. Miejsce, czas okres i adres tymczasowego zamieszkania
c. Miejsce, adres parafii i czas okres poprzedniego zamieszkania
d. Miejsce i adres zamieszkania rodziców

4.
a. Stan cywilny (wolny, wdowiec, cywilnie związany, rozwiedziony)
b. Wykształcenie
c. Zawód

5.
a. Wyznanie (obrządek)
b. Czy uznaje zasady moralności chrześcijańskiej?
c. Czy rozumie potrzebę modlitwy, przystępowania do sakramentów św. i uczestniczenia we Mszy św.?
d. Czy zamierza przed ślubem w sposób świadomy przystąpić do sakramentu pokuty i przyjąć Komunię św.?
e. Czy ukończył katechizację (podstawową, ponadpodstawową, przedmałżeńską)?

Część drugą spiszemy w połowie maja.
Stary 2014-03-24, 09:37   #1012
Elrosa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justynkie Pokaż wiadomość
Ja mam Suknie Gali są piękne, tanie i dobre jakościowo. Jedyna ich "wada" to to, że Gala jest polską marką iprzez to jest dyskwalifikowana przez salony slubne i PMki.
Dla mnie to akurat zaleta też mam sukienkę polskiej firmy. Design moim zdaniem nie ustępuje zagranicznym, cena o połowę niższa, a do tego moje pieniądze zostaną w Polsce i zapłacą rachunki polskiej krawcowej

Jestem mistrzynią nieogarnięcia! Byłam tak pewna, że salon otwierają o 9, że poszłam bez sprawdzania - oczywiście jest czynne od dziesiątej. Mam dziś zdjąć miarę do sukienki i niecierpliwie tupię nóżkami
Mam nadzieję, że w nagrodę za moją niecierpliwość panie zgodzą się na przeróbki, które sobie wymyśliłam. Mam sukienkę z zabudowaną górą, ale bez rękawków, a chciałabym z takim króciutkim rękawkiem zasłaniającym ramię i z jak najbardziej zasłoniętymi plecami - najchętniej coś takiego:

Ze względu na to, że mam kieckę z wiązaniem, pewnie to nie wyjdzie, więc alternatywnie chcę tak
Stary 2014-03-24, 09:38   #1013
nasturcja1308
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
Dla tych, które nie chcą ubierac auta typowo weselnie i mają alergię na kwiaty na masce (jak ja ), to moje inspiracje zapisane w załącznikach

My ubieramy tylko klamki + ewentualnie flamastrem na tylnej szybie coś napiszemy
świetne są! dzięki

Cytat:
Napisane przez say-hello Pokaż wiadomość
obcas 7 cm dziewczyny z klubu już widziały

a co do kalii - to może i są pogrzebowe (choć nigdy nie widziałam ich na pogrzebie), ale jako wiązanka wyglądają pięknie - ten bukiet z załącznika jest przecudny
no właśnie, śliczne buciki

Cytat:

Dziewczyny, do mojego ślubu miesiąc i 12 dni
nie wiem kiedy to zleciało

edit: w załączniku mój welon
tż jeszcze śpi to nie ma mnie kto z nim obfocić
super! pojedyncza mgiełka? a jaki jest długi?

Cytat:
Napisane przez docik10 Pokaż wiadomość
Dziś byłam na próbnej fryzurze Jestem mega zadowolona, zapłaciłam aż 30zł, ślubna będzie mnie kosztować 50zł
Zakupy udane, zostały mi jeszcze drobne rzeczy do kupienia
super wyszła fryzurka! i jak mało za nią ja za ostateczną też będę płacić koło 50 zł i za zakupy

Cytat:
Napisane przez ijaa Pokaż wiadomość
Nigdy nie sądziłam, że będę fotografować swoje majty.
No, ale bycie bridezille zobowiązuje prawda?
Zdjęcie w załączniku.
eeee....myślałam, że bardziej różowe ale taki kolor jest śliczny

Opium o matko ale zazdroszczę!

mam samochód! Tata załatwił u swojego szefa, ale się cieszę. TO była jedyna rzecz, którą miał zrobić i nie zapytał ile chcą
http://s2.blomedia.pl/autokult.pl/im...l-1-248591.jpg

nasturcja1308 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 09:38   #1014
niulka_1985
Zadomowienie

Dziewczyny mam pytanie - czy taka ozdoba pasuje do koronkowej sukni ślubnej?
Stary 2014-03-24, 09:42   #1015
karolinuuusia
Zakorzenienie

Cytat:
na tyle osób czy takie luksusowe??
ok 180 osób, takie średnie, wszystkjo będzie ale nei do przesady

Alicja

karolinuuusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 09:46   #1016
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Elrosa Pokaż wiadomość
Dla mnie to akurat zaleta też mam sukienkę polskiej firmy. Design moim zdaniem nie ustępuje zagranicznym, cena o połowę niższa, a do tego moje pieniądze zostaną w Polsce i zapłacą rachunki polskiej krawcowej

Jestem mistrzynią nieogarnięcia! Byłam tak pewna, że salon otwierają o 9, że poszłam bez sprawdzania - oczywiście jest czynne od dziesiątej. Mam dziś zdjąć miarę do sukienki i niecierpliwie tupię nóżkami
Mam nadzieję, że w nagrodę za moją niecierpliwość panie zgodzą się na przeróbki, które sobie wymyśliłam. Mam sukienkę z zabudowaną górą, ale bez rękawków, a chciałabym z takim króciutkim rękawkiem zasłaniającym ramię i z jak najbardziej zasłoniętymi plecami - najchętniej coś takiego:

Ze względu na to, że mam kieckę z wiązaniem, pewnie to nie wyjdzie, więc alternatywnie chcę tak
Ja też mam suknię polskiego producenta, dla mnie- duża zaleta. Suknia od podstaw powstaje na mnie, wszelkie poprawki są robione na bieżąco. Ani razu nie usłyszałam że się "nie da". Wszystko by się dało, nawet połączyć 3 suknie w jedną. Właśnie za niecałe 2 tyg mam przymiarkę i też sie nie moge doczekać, tak jak Ty
A panie faktycznie powinny Ci pójść na rękę za to czekanie
Ja jadę właśnie miejskim autobusem na wizytę do gina, są taaakie korki, że bardziej się przejmuję czy zdąże niż samą wizytą.

Stary 2014-03-24, 10:04   #1017
kiss12550
Zadomowienie

Hej wszystkim

Fajnie ze podałyście przykładowe menu na Waszych weselach, mnie dopiero czeka rozmowa z kucharką więc tym bardziej te listy mi się przydadzą

Marlenqa- my dopiero musimy zapisać się do tej poradni ale szczerze mówiąc nie chce mi się tam jechać jak nie wiem..mam tylko nadzieję że będzie w miarę chociaż ciekawie

Panna Izabela – tak jak mówisz coś za coś, póki co (odpukać) z tego co załatwiliśmy jestem w większości zadowolona , wiec nie jest tak tragicznie, ale oczywiście zaczyna się pomału tworzenie listy gości i zapraszanie ciotek które widziałam raz góra dwa – bo tak wypada , bo my też na weselu u jej syna byliśmy , uwielbiam to

Enzunio – co za wredne babska! Przykro mi że tak wszystko wyszło

TysiaBB- gratuluję wygranych paznokci! Fajnie ze mogłaś sobie obejrzeć jak to wszystko tam przykładowo wygląda, na pewno masz teraz większy pogląd na to co sama byś chciała na swoim weselu

Kate Noir- my też planowaliśmy się zapisać ale najbliższa szkoła tańca i tak była kawałek od nas..w końcu stanęło na tym że jakiś fajny układ wymyśli i nauczy nas go znajoma , która ma już jakieś tam certyfikaty (nie wiem jak to w branży tanecznej się nazywa ) i za niewielką opłatą nam pomoże, także kolejna rzecz odhaczona

Lemon_Drop dziękuje co do tego serca właśnie też się zastanawiam, do końca też jeszcze nie jestem przekonana, wiem tylko że na pewno będzie za nami kotara świetlna, a co dalej to jeszcze musze pokombinować. Zazdroszczę ze macie już zamówione obrączki, są piękne

Madzixx – poka bieliznę , sama musze udać się do esotiq w poszukiwaniu czegoś fajnego

Ewaden- gratki za zgode świadkowej i zaproszenia

Springtime – właściwie masz rację , ja mam chyba dlatego takie odczucia bo zawsze marzyło mi się wesele w jakimś najlepiej pałacyku takie "full eksklusiv" gdzie idziesz na gotowe i praktycznie nie martwisz się niczym oprócz wybrania menu czy koloru ewentualnych dekoracji ,a tu umowa podpisana na sale właściwie niczym nie wyróżniającą się od innych i chyba najskromniejszą , bo nie ma tam żadnych ozdób czy elementów dekoracyjnych, dużo czasu spędzonego na załatwiania wszystkiego od dekoracji po kucharkę ale tak jak mówisz to jak będzie zależy przede wszystkim od nas i gości, dlatego przestałam się już tym martwić za rozmowe kwalifikacyjną, daj znać jak poszło!

Ad rem- gratki za zaproszenia!

Springtime- my zdecydowaliśmy się na sale może nie tyle co ze względu na cenę w okolicznych hotelach/restauracjach ,ale bardziej dlatego że często opinie o nich nie były zbyt dobre, jak nie kelnerzy kradnący wódke , to zbieranie jedzenia z podłogi i ponowne układanie na talerzach co nawet plucie do jedzenia (bo oni mogą się bawić a my musimy pracować) – to tylko kilka przykładów lokali które wyglądają na naprawdę porządne i eleganckie ,brzmi absurdalnie ale jednak dobrze jest mieć znajomych pracujących w gastronomii

Paula- my co prawda już dostawaliśmy od wielu znajomych propozycję pomocy(co swoją drogą było bardzo miłe ) ale ja nie chciałabym przykładowo dzień przed weselem siedzieć w garach dlatego na początku kwietnia jade do kucharki obgadać wszystkie szczegóły i dokładnie dowiem się co i jak

Madziara- z tego co wiem to nasza kucharka też wszystko kupuje sobie sama i raczej sama też gotuje(zresztą ja nie widzę tego inaczej ) ,musze się właśnie dogadać jeszcze co z tym sprzątaniem ,
śmiałam się ostatnio że wyjdzie jeszcze tak że będę w białej sukni kible czyścić

Justynkie- za zaproszenia

a ja mam takie pytanko , któraś z Was planuje mieć na weselu coś typu fontanna z czekolady , alkoholowa czy "maszyne do dymu" ( nie wiem czy to ma jakąś swoją nazwę ) na pierwszy taniec?
Mnie zainteresowała ta fontanna czekoladowa ale Pani podała mi cenę 1000 zł więc z miejsca podziękowałam , jakoś bardzo dużo mi się to wydaje , ale nie mam w sumie porównania, powiedzcie ile takie atrakcje kosztują u Was ?
kiss12550 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 10:06   #1018
Robusta
Wtajemniczenie

mojakren
dziekuję

dziewczyny strasznie źle się czuję, mam okres jestem, płaczliwa, a najgorsze jest to że takie stany do mnie powracają regularnie od około miesiąca. Nie mam się czym martić, mam wspaniałego narzeczonego, pracuję a mimo wszystko zamartwiam się ? Skąd u mnie takie myśli ?
Pozdrawiam i życze miłego dnia

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20141018580820.html
Robusta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 10:06   #1019
asia1206
Raczkowanie

Kochane dziękuję za słowa otuchy w sprawie babci-wczoraj była u niej moja kuzynka i dała mi ją do telefonu-jestem spokojniejsza o nią i mam dobre przeczucia

Co do mięs i ryb w galarecie u mnie wygląda to tak:
ZIMNY BUFET 3 porcje na osobę, do wyboru 6 rodzajów :

1) – schab ze śliwką
2) – rolada z indyka z farszem
3) – galantyna z kurczaka
4) – ryba po grecku
5) – ryba w galarecie
6) – szynka ze szparagami
7) – tatar wołowy
8) – pierś drobiowa w tymianku

niulka_1985 podoba mi się ta ozdoba i moim zdaniem pasuje do koronkowej sukni ślubnej-razem powinno to wyglądać bardzo romantycznie
ps.zaczynam się bać tego protokołu-dobrze,że mamy jeszcze trochę czasu-wstępnie jesteśmy zapisani na koniec czerwca,ale na kolędzie proboszcz mówił że wyjeżdża i mamy się pojawić z dokumentami(świadectwa,po radnia,nauki,akt chrztu z adnotacją o komunii św.i bierzmowaniu,oraz dowody osobiste) na początku czerwca

Nasze kochane serduszko
asia1206 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-03-24, 10:07   #1020
Elrosa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kiss12550 Pokaż wiadomość
a ja mam takie pytanko , któraś z Was planuje mieć na weselu coś typu fontanna z czekolady , alkoholowa czy "maszyne do dymu" ( nie wiem czy to ma jakąś swoją nazwę ) na pierwszy taniec?
U mnie można wypożyczyć fontannę czekoladową (5 zł za gościa, w cenie czekolada i owoce), wypożyczenie alkoholowej to 250 zł za dwa dni (alkohol własny). O ile tą drugą odrzuciłam od razu, tak ta czekoladowa cały czas chodzi mi po głowie, mimo, że wszyscy mi odradzają - ja jestem absolutny czekoladowy łasuch...

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości