- My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 ! - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-14, 13:02   #1981
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !

Cytat:
Napisane przez Amelia16 Pokaż wiadomość
Srebrna śliczne te literki, naprawdę Twoja robota? Masz talent powinnaś pomyśleć może nad jakimś małym biznesem, teraz jest wzięcie na takie cuda

Dziewczyny, od wczoraj przeżywam horror !!! Mała zmieniła położenie, dziś już jestem prawie pewna, że jest poprzecznie.... Nóżkami obkopuje mi w lewym biodrze a główkę wypycha na wysokości pępka po jego prawej stronie. Dyskomfort jest niemożliwy chwilami do wytrzymania. Możecie się śmiać, myśleć, że przesadzam, ale pierwszy raz mam takie fatalne uczucie i nie wiem jak to zmienić!!! Byłabym gotowa iść z tym dziś do gina, ale co mi doradzi? Dziecka nie obróci, nijak mi nie pomoże Noc porażka, budziłam się jak tylko mała się uaktywniała, leżałam na prawym boku, żeby tak nie wierciła w biodrze i przez skórę czułam jak przesuwa kolanko czy stópkę dokładnie, aż mi było niedobrze chwilami Ma któraś z Was taki problem?
Oj nieee Ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy, poza tym lubię precyzyjność i musiałabym nauczyć się wszystkich overlocków żeby to wyglądało ale miło takie słowa usłyszeć tym bardziej, że jak mam przyszyć guzik to zwlekam nie raz nawet pół roku

Współczuję ale ja dokładnie wiem jak to jest Tak jak pisałam ja cały czas czuję jak z lewej strony mnie nóżkami kopie, pupę wypina, główkę czasem u góry czasem centralnie z prawej strony...Już się przyzwyczaiłam i śpię np. częściej na prawym boku bo na lewym mała mnie tak kopie, że szok. Jutro sprawdzę co ona tam wyprawia Może spróbuj potańczyć, po kołysać biodrami i się przesunie?

---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 12:56 ----------

monic167 super podusie Może mnie natchnie i też jeszcze uszyję, utrę nosa teściowej bo moja teściowa nieszczęsna jest krawcową, no jej talentu nie odmówię i robi mi też na drutach jakiś kubraczek. Oczywiście mnie nie zapytała czy chcę i czy potrzebuję, zapytała tylko czy mocny róż czy jasny

Kasiula ja właśnie rozpaczam bo włączył mi się straszny apetyt...Nie wiem co się dzieje Miałam nadzieję, że dobiję max do 62 kg przed porodem ale jak tak będę wiecznie coś podjadać to źle to się skończy... Jutro będę się ważyć to zobaczę czy będę płakać

Najpierw mieliśmy siebie, potem stworzyliśmy Ciebie..teraz mamy wszystko 
Zuzia już na świecie

srebrna_smuga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 13:04   #1982
Agusiek89
Wtajemniczenie

Dot.: - My listopadowe mamy, brzuchy już na taczkach pchamy - część III - 2015 !

Cytat:
Napisane przez laszczmagdalena Pokaż wiadomość
Gwarantują, że zzo jest dla każdej rodzącej, ale już nie gwarantują, że będzie miał Ci je kto podać u nas właśnie nie ma anestezjologa i nie ma zzo. Może chociaż gaz rozweselający mają? zapomniałam zapytać
Muszę moją położną zapytać, czy u nas w szpitalu jest. Wiem, że na 100% jest gaz rozweselający i wanna do porodu w wodzie
Stary 2015-09-14, 13:04   #1983
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olilina Pokaż wiadomość
A tak z innej beczki. Moje spostrzeżenia ze szkoły rodzenia są takie, że większość dziewczyn chce cesarkę albo zzo.
Czy tylko ja jestem jakaś nienormalna / naiwna, że chcę próbować naturalnie bez zzo?
Ja też chcę naturalnie bez zzo, jakoś przeraża mnie wizja wkłucia w kręgosłup. Także ja staram się nastawiać pozytywnie na poród sn a jak się rozwinie sytuacja to zobaczymy

Cytat:

Dziewczyny, od wczoraj przeżywam horror !!! Mała zmieniła położenie, dziś już jestem prawie pewna, że jest poprzecznie.... Nóżkami obkopuje mi w lewym biodrze a główkę wypycha na wysokości pępka po jego prawej stronie. Dyskomfort jest niemożliwy chwilami do wytrzymania. Możecie się śmiać, myśleć, że przesadzam, ale pierwszy raz mam takie fatalne uczucie i nie wiem jak to zmienić!!! Byłabym gotowa iść z tym dziś do gina, ale co mi doradzi? Dziecka nie obróci, nijak mi nie pomoże Noc porażka, budziłam się jak tylko mała się uaktywniała, leżałam na prawym boku, żeby tak nie wierciła w biodrze i przez skórę czułam jak przesuwa kolanko czy stópkę dokładnie, aż mi było niedobrze chwilami Ma któraś z Was taki problem?
Współczuję takich doznań moja jest cały czas ułożona główką w dół i zaczyna mnie kopać po żebrach, ale nie sprawia mi to jeszcze dyskomfortu.
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 13:11   #1984
Amelia16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez srebrna_smuga Pokaż wiadomość
Oj nieee Ja nie mam cierpliwości do takich rzeczy, poza tym lubię precyzyjność i musiałabym nauczyć się wszystkich overlocków żeby to wyglądało ale miło takie słowa usłyszeć tym bardziej, że jak mam przyszyć guzik to zwlekam nie raz nawet pół roku

Współczuję ale ja dokładnie wiem jak to jest Tak jak pisałam ja cały czas czuję jak z lewej strony mnie nóżkami kopie, pupę wypina, główkę czasem u góry czasem centralnie z prawej strony...Już się przyzwyczaiłam i śpię np. częściej na prawym boku bo na lewym mała mnie tak kopie, że szok. Jutro sprawdzę co ona tam wyprawia Może spróbuj potańczyć, po kołysać biodrami i się przesunie?
Jak na moje oko masz niezłe zadatki na sprytną krawcową, może za kilka, kilkanaście lat jak będziesz miała za dużo czasu to pomyśl o poważniejszej zabawie w takie gadżety?
Twoja Zuza cały czas tak? Dziewczyno, jak Ty funkcjonujesz? U mnie mija doba i jestem wyczerpana ... Przez całe trzy ciąże takiego czegoś nie miałam, oddaję honor wszystkim mamom, których maluchy przez pół ciąży tak były ułożone! Lekarz Ci wspominał już o rozwiązaniu CC?

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ----------

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Ja też chcę naturalnie bez zzo, jakoś przeraża mnie wizja wkłucia w kręgosłup. Także ja staram się nastawiać pozytywnie na poród sn a jak się rozwinie sytuacja to zobaczymy

Współczuję takich doznań moja jest cały czas ułożona główką w dół i zaczyna mnie kopać po żebrach, ale nie sprawia mi to jeszcze dyskomfortu.
Dobrze napisane: JESZCZE nie sprawia w ogóle co u Ciebie z Mężem? Jakiś czas nie nadrabiałam i stanęłam na etapie wytargowania remontu za pierogi potem pamiętam, że się trochę na niego złościłaś... Już wszystko dobrze?
Stary 2015-09-14, 13:13   #1985
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Kończę kompletować wyprawkę, w sumie z większych wydatków został termometr bezdotykowy. Mamy może macie jakiś sprawdzony?
ja kupiłam w gemini termometr bezdotykowy Rossmax, ma dobre opinie i też 5 lat gwarancji http://www.aptekagemini.pl/termometr...ontaktowy.html póki co tylko sprawdziliśmy czy działa i mierzy błyskawicznie.
Cytat:
A tak z innej beczki. Moje spostrzeżenia ze szkoły rodzenia są takie, że większość dziewczyn chce cesarkę albo zzo.
Czy tylko ja jestem jakaś nienormalna / naiwna, że chcę próbować naturalnie bez zzo?
to chyba akurat takie towarzystwo się trafiło, bo na przykład tam gdzie ja chodziłam na 7 dziewczyn tylko 1 ma zaplanowaną cesarkę, a reszta chce SN + tylko jedna z tych SN chciała znieczulenie na pewno A ja akurat chcę tak jak Ty
Cytat:

biedactwo a może ciocia położna coś by poradziła, jaką pozycję przyjąć żeby było wygodniej albo żeby malutka zrozumiała że ma się obrócić (o ile się tak da)?
Cytat:
Napisane przez monic167 Pokaż wiadomość
Iclosemyeyes-wspolczuje samopoczucia, jak nie przejdzie to biegusiem do lekarza bo nie ma żartów :tuli:

KUPUJECIE LAKTATORY ?? mam z tym najwieksza zagwostkę

ja już kupiłam laktator ręczny z Medeli, ciekawe czy się sprawdzi. Ciężko przewidzieć z tymi laktatorami
Cytat:
Napisane przez Kasiula8708 Pokaż wiadomość
Nie wiem ile cm miała,aleana fejsie widać że porządna kluska z niej czytałam że teraz się dzieci dużo większe rodzą niż kiedyś przez suplementację witamin,ale czy w to wierzyć

Ważyłam się wczoraj u kumpeli i mam 2kg na plusie przez 3tyg,czyli pewnie za tydzień znów ok 3 kg będe do przodu,ile na miesiąc tyjecie?
ja też czytałam taką opinię, dlatego nie biorę żadnych suplementów dodatkowych oprócz magnezu, żelaza, kwasu foliowego i kwasu DHA.

co do wagi to ostatnio między wizytami w 25 i 28 tygodni też przytyłam 3 kg, a teraz przez 2 tyg nic nie ruszyło (chyba że waga mi się popsuła ) co mnie dziwi, bo jem dużo i kalorycznie
Cytat:
Kasiula ja właśnie rozpaczam bo włączył mi się straszny apetyt...Nie wiem co się dzieje Miałam nadzieję, że dobiję max do 62 kg przed porodem ale jak tak będę wiecznie coś podjadać to źle to się skończy... Jutro będę się ważyć to zobaczę czy będę płakać
jakie płakać to tylko cyferki, najważniejsze jest wasze zdrowie, a kilogramy po porodzie i tak polecą
Stary 2015-09-14, 13:13   #1986
olilina
Zakorzenienie

U mnie w szpitalu jest i gaz i zzo dostępne. Warunkiem podania zzo jest wcześniejsza konsultacja wyników badań z ich anastezjologiem.
Ale jak położna zaczęła opisywać to zzo, zakładanie cewnika, wkłucie w kręgosłup to masakra. Ja chyba na wszelki wypadek zrobię ta konsultacje z ich anastezjologiem, ale nastawiam się na poród bez wspomagaczy, no chyba, że gaz.

Srebrna smugo ja planuje poród w kolejowym chyba, że z powodu tej cukrzycy coś na etapie ciąży byłoby nie tak, wtedy pomyślę nad innym szpitalem, który ma co najmniej II stopień referencyjności.

Iclosemyeyes też czytałam o tym termometrze rossmax dobre opinie. W sumie wahałam się między tymi dwoma, ale wizualnie bardziej podoba mi się geratherm hehe

Edytowane przez olilina
Czas edycji: 2015-09-14 o 13:19
olilina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 13:15   #1987
Agusiek89
Wtajemniczenie

A czy któraś z Was będzie chciała rodzić w wodzie?
Stary 2015-09-14, 13:18   #1988
Amelia16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Iclosemyeyes Pokaż wiadomość

biedactwo a może ciocia położna coś by poradziła, jaką pozycję przyjąć żeby było wygodniej albo żeby malutka zrozumiała że ma się obrócić (o ile się tak da)?
Właśnie czekam na spotkanie z nią jak na zbawienie wierzę, że rozwieje sporo moich wątpliwości i dolegliwości jak wróżka, ech... Swoją drogą podobno im później tym trudniej się maluszkowi przekręcić w brzuchu a ta moja złośnica w ciągu równo 2 tygodni zmieniła już pozycję 3 raz

Cytat:
Ale jak położna zaczęła opisywać to zzo, zakładanie cewnika, wkłucie w kręgosłup to masakra. Ja chyba na wszelki wypadek zrobię ta konsultacje z ich anastezjologiem, ale nastawiam się na poród bez wspomagaczy, no chyba, że gaz.
ci.
Na samą myśl zaciskam nogi niestety nic miłego ...
Stary 2015-09-14, 13:21   #1989
lexie42
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze napisane: JESZCZE nie sprawia w ogóle co u Ciebie z Mężem? Jakiś czas nie nadrabiałam i stanęłam na etapie wytargowania remontu za pierogi potem pamiętam, że się trochę na niego złościłaś... Już wszystko dobrze?
Hehe remont a w zasadzie malowanie pasów było, pierogi też były generalnie wszystko u nas dobrze jutro idzie ze mną pierwszy raz na sr, a potem chcę go wyciągnąć po materac i może coś jeszcze dla małej kupimy.
lexie42 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 13:26   #1990
Amelia16
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lexie42 Pokaż wiadomość
Hehe remont a w zasadzie malowanie pasów było, pierogi też były generalnie wszystko u nas dobrze jutro idzie ze mną pierwszy raz na sr, a potem chcę go wyciągnąć po materac i może coś jeszcze dla małej kupimy.
Ooo super !! tatusiek pełną parą życzę w takim razie udanych łowów
Stary 2015-09-14, 13:31   #1991
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak na moje oko masz niezłe zadatki na sprytną krawcową, może za kilka, kilkanaście lat jak będziesz miała za dużo czasu to pomyśl o poważniejszej zabawie w takie gadżety?
Twoja Zuza cały czas tak? Dziewczyno, jak Ty funkcjonujesz? U mnie mija doba i jestem wyczerpana ... Przez całe trzy ciąże takiego czegoś nie miałam, oddaję honor wszystkim mamom, których maluchy przez pół ciąży tak były ułożone! Lekarz Ci wspominał już o rozwiązaniu CC?
Za duże słowa Pewnie i tak jeszcze się wyrobię bo przecież z Zuzią do szkoły trzeba będzie różne rzeczy robić, to sobie trochę przypomniałam No niestety...moja była tylko raz główkowo na II prenatalnym gdy ważyła 417 gr i pewnie latała bo miejsce miała U mnie jest to, że ja nie znam innego położenia ;p Jedyny dyskomfort to gdy główką ewidentnie uderza jakby w żołądek i jak leży w poprzek to główką ciśnie pod żebra. Niesamowity ból...

No ale może jutro się pozytywnie zaskoczę Jeśli nie to gin już mi mówiła o cc. Jakoś niespecjalnie się martwię, będzie co ma być

Cytat:
ja kupiłam w gemini termometr bezdotykowy Rossmax, ma dobre opinie i też 5 lat gwarancji http://www.aptekagemini.pl/termometr...ontaktowy.html póki co tylko sprawdziliśmy czy działa i mierzy błyskawicznie.

ja też czytałam taką opinię, dlatego nie biorę żadnych suplementów dodatkowych oprócz magnezu, żelaza, kwasu foliowego i kwasu DHA.

co do wagi to ostatnio między wizytami w 25 i 28 tygodni też przytyłam 3 kg, a teraz przez 2 tyg nic nie ruszyło (chyba że waga mi się popsuła ) co mnie dziwi, bo jem dużo i kalorycznie

jakie płakać to tylko cyferki, najważniejsze jest wasze zdrowie, a kilogramy po porodzie i tak polecą
O fajowy termometr To ciekawe z tymi witaminami, ja biorę bo muszę magnez, jod, DHA, kw. foliowy i moja Zuzia nie zachwyca zbytnio wagą jak na ten okres. Z tym, że mi endokrynolog mówiła że przy hashimoto dzieciaczki duże się nie rodzą :X Ahhh wiadomo, dzidzia najważniejsza Tylko mnie już tak ciężko i jakbym miała jeszcze nosić dodatkowe kg to zwariuję

Cytat:
U mnie w szpitalu jest i gaz i zzo dostępne. Warunkiem podania zzo jest wcześniejsza konsultacja wyników badań z ich anastezjologiem.

Srebrna smugo ja planuje poród w kolejowym chyba, że z powodu tej cukrzycy coś na etapie ciąży byłoby nie tak, wtedy pomyślę nad innym szpitalem, który ma co najmniej II stopień referencyjności.

Iclosemyeyes też czytałam o tym termometrze rossmax dobre opinie. W sumie wahałam się między tymi dwoma, ale wizualnie bardziej podoba mi się geratherm hehe
Już sobie przypomniałam Będzie dobrze, musi być

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Agusiek moja znajoma planowała poród w wodzie, była bardzo nastawiona, przygotowana ale u niej wszystko się tak szybko potoczyło że nawet nie zdążyła do tego basenu wejść

Zuzia już na świecie

Stary 2015-09-14, 13:38   #1992
JoyceSky
Zadomowienie

GG do JoyceSky

Cytat:
Napisane przez cynamon_ Pokaż wiadomość
Dziendobry dziewczyny ściany w sypialni juz w kolorze mlecznej czekolady jestem dumna z Tz-ta, dobrze mu poszło juz się niemoge doczekać az stanie tam łóżeczko i garderoba malutkiej
Jak już będzie gotowe to poprosimy zdjęcia

[QUOTE=dzikasliwka;5275752 0]
Cytat:
Ten Babysense też ma płytki? To pewnie będzie działał podobnie jak Angel.
Tak, babysense też ma płytki Ogólnie robiłam research i ten jest polecany bo ma certyfikat medyczny. Ja będę chyba zamawiać razem z nianią tutaj: http://www.sklepfirmowy.com.pl/produ...nia-SC210.html

Trochę kosztuje, ale ja znam siebie i wiem, że będę co chwilę stała nad łóżeczkiem i sprawdzała czy oddycha i chcę mieć większy komfort psychiczny. Odkładałam sobie kaskę po mału na ten cel już od jakiegoś czasu, więc teraz aż tak mnie nie boli ten zakup

Cytat:
Napisane przez fasterka90 Pokaż wiadomość
Ja dziś mam kolejny dzień lenistwa, obiad zrobiony,mieszkanie ogarnę jutro bo w środę przyjeżdża babcia a jak dziś posprzątam to i tak przed wizytą będę musiała poprawić o 13 mam szkole rodzenia,spotkanie z dietetykiem i stomatologiem, potem tą komodę ogarniemy, poustawiamy już wszystko w pokoiku musze koleżanki jakoś delikatnie zapytać jak jej idzie projektowanie obrazków do pokoju małej, zamówić firanki i będzie gotowe
Wow, nieźle zorganizowana jesteś skoro masz już obiad gotowy o 10 o której wstajesz?

Co do kuriera to właśnie tak to jest z nimi. Ja zamówiłam mebelki do pokoju małej i też zadzwoniłam popytać to koleś powiedział, że kurier mi nic nie wniesie i mam sobie radzić sama. Dziwi mnie to, bo zrobiłam naprawdę duże zamówienie - właściwie wzięłam cały komplet mebli z kolekcji i byłam chętna dopłacić za to wniesienie a oni, że nie. Bez sensu takie traktowanie klienta. Meble mają być podobno w tym tygodniu, a Tż jest na wyjeździe cały tydzień, więc super ciekawie się zapowiada

Cytat:
Napisane przez peachella Pokaż wiadomość
Dziś zaczynam 33 tc coraz bliżej......
zaczynam się bać

czeka mnie jeszcze telefon do siostry z informacją o zmianie planów. Ciekawe jak to przyjmie.....
Gratuluję 33 tygodnia co do telefonu do siostry to staraj się nie przejmować. Ja bym chyba normalnie powiedziała, że dziękuję jej za ofertę, ale to przemyśleliśmy i o wiele lepszą opcją będzie kupienie nowego wózka z pomocą teściowej. Tłumaczyć się jakoś szczegółowo nie musisz

Cytat:

A i jeszcze jedno po tym moim wywodzie,znajoma urodziła córeczkę po terminie 'maleństwo' ważyło 5200kg
Przez chwilę myślałam, że naturalnie rodziła i się przeraziłam

Cytat:
Hej dziewczynki Ale weekend zleciał szybko, szok. W piątek rozmawialiśmy z mężem i wszystko sobie wyjaśniliśmy. Skończyłam szyć literki, nie są idealne ale cieszę się że jakoś wyszło

Super Wam idą przygotowania My jutro wizyta u gina, czeka mnie wyprasowanie wszystkich ubranek, zwiedzanie szpitala, pakowanie torby Muszę rozłożyć to na parę dni żeby sił starczyło
Super te literki wyszły Wy tu wszystkie takie utalentowane jesteście.

A będziesz miała USG? Bo jestem ciekawa, czy Ci się mała obróciła

Cytat:

Witam się w rozpoczętym 34 tygodniu
Podczytuję Was ale nie jestem w stanie na bieżąco pisać z telefonu.
Jutro wizyta u gin, ciekawe ile mala przybrała, bo mnie od miesiąca waga stoi w miejscu.

Kończę kompletować wyprawkę, w sumie z większych wydatków został termometr bezdotykowy. Mamy może macie jakiś sprawdzony?
Gratuluję 34 tygodnia! Wy ze Srebrną_Smugą to lada chwilę na porodówce będziecie
Co do termometru to ja się zdecydowałam na geratherm non contact, bo miał dobre opinie.

Cytat:
Joyce wczoraj zauwazylam ze ja ma kolezanka dopieta do wozka, moim zddaniem jest meeega pojemna i warto ja kupic.
ona ma rozowa, i sama chyba tez ja wezme, szkoda ze tylko 3 kolory bo bym pewnie wolala jakąśbardziej neutralną .
macie jeszcze jakieś inne typy toreb ??
Dzięki za opinię. Chyba się zdecyduję chociaż tak samo jak Ty żałuję, że nie ma większego wyboru kolorów.

Cytat:
Ja robię tak, że przy przyjęciu do szpitala powiem, że najprawdopodobniej skorzystam z zzo i mi pobiorą już krew do badań, ale położna i anestezjolog mówili, że tak naprawdę mogę się zdecydować już w trakcie i tak zrobię. Najpierw zobaczę jak to jest

Cytat:
Biedaczka... moja z kolei jakaś mało ruchliwa i tylko czasami widzę, że wypchnie jakąś część ciała a tak to mam wrażenie, że siedzi jakaś schowana. Ale jeżeli to tak Cię męczy to może serio warto iść do lekarza, niech zobaczy jak ona tam siedzi i będzie miał jakieś propozycje ćwiczeń żeby ją zachęcić do zmiany pozycji? Ostatnio mi lekarz powiedział, że mam leżeć na lewym boku dużo, bo podobno tak się łatwiej dziecku obrócić? Nie wiem czy to prawda, ale on tak twierdzi

Któraś z dziewczyn (nie zacytowało mi) pisała o puchnięciu stóp. Mi też zaczęły bardziej puchnąć - gorzej niż w te upały co mnie dziwi i wkurza. Dłonie zresztą też - ściągnęłam już pierścionki. Aha i niestety ostatni wyszłam spod prysznica, patrzę w lustro i co? I pierwsze rozstępy na brzuchu mi się pojawiły

http://www.maxmodels.pl/joycesky.html
JoyceSky jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 13:39   #1993
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:

mnie też cała procedura zakładania tego znieczulenia bardzo przeraża, tak jak już pisałam boję się ogólnie igieł, jakichś zabiegów medycznych itp a co dopiero takiej igły w kręgosłup i cewnika

to jak geratherm Ci się bardziej podoba to wybór jest jasny ja go wcześniej rozważałam, ale na gemini go nie mają, więc znalazłam alternatywę.
Cytat:
Właśnie czekam na spotkanie z nią jak na zbawienie wierzę, że rozwieje sporo moich wątpliwości i dolegliwości jak wróżka, ech... Swoją drogą podobno im później tym trudniej się maluszkowi przekręcić w brzuchu a ta moja złośnica w ciągu równo 2 tygodni zmieniła już pozycję 3 raz

Na samą myśl zaciskam nogi niestety nic miłego ...
fajnie masz z tą ciocią, naprawdę skarb. Ja muszę w końcu zapisać się do przychodni i wybrać sobie położną.

a Ty miałaś ZZO przy porodzie SN? Czy piszesz o cewniku przy CC?
Cytat:
To ciekawe z tymi witaminami, ja biorę bo muszę magnez, jod, DHA, kw. foliowy i moja Zuzia nie zachwyca zbytnio wagą jak na ten okres. Z tym, że mi endokrynolog mówiła że przy hashimoto dzieciaczki duże się nie rodzą :X Ahhh wiadomo, dzidzia najważniejsza Tylko mnie już tak ciężko i jakbym miała jeszcze nosić dodatkowe kg to zwariuję
to nie bierzesz raczej dużo, tylko to co trzeba podobno ta większa waga może być po takich suplementach wielowitaminowych tutaj znalazłam coś na temat: http://www.wple.net/plek/numery_2012.../1015-1020.pdf
Stary 2015-09-14, 13:53   #1994
olilina
Zakorzenienie

Ja się igieł, krwi i td. nie boję, ale chciałabym po porodzie być jak najbardziej sprawna i świadoma a wiadomo, że cewnik zawadza. Po cc z kolei przez jakiś czas nie można wstawać.
Tak czy inaczej ja sobie mogę planować a życie i tak zweryfikuje

Co do suplementacji witamin i wagi dziecka, to też o tym słyszałam, ale u mnie póki co się to nie potwierdza. Od II trymestru biorę witaminy a mala jest jak narazie z tych mniejszych dzieci, ciekawe ile przybrała od ostatniej wizyty.
Dziś całą noc w ogóle się nie ruszała. W końcu rano poprosiłam męża żeby do niej przemówił i łaskawie się poruszyła :P za to teraz dostaję po żebrach. Ja ją czuję od dawna jak kopie zwykle jednocześnie z prawej i lewej strony a podobno jest główkowo ułożona
olilina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 13:58   #1995
karoseria
Wtajemniczenie

GG do karoseria

Cytat:
CZADOWE TE LITERTKI mi a to umyśliły sie takie gwiazdki ,i musze siostre pomeczyc zeby je uszyła

Iclosemyeyes-wspolczuje samopoczucia, jak nie przejdzie to biegusiem do lekarza bo nie ma żartów :tuli:

przy okazji rozmów o 5kg 'klockach" to ja zauwazylam ze te szpitalne sprzety maja takie przekłamanie ze chyba zawsze zz 0,5 kg na + dziecku trzeba dodać

u mnie dziś przyszła pierwsza paczka z wyprawki, chyba zrobie w tym tyg zamówienie na gemini.

Olilina- dziewczyny raczej chca CC albo ZZo ze względu na to ze nie wiedza co ich czeka tzn, tak mi sie wydaje. ja sama twierdze ze chyba dogadam sie z lekażem że jesli bedzie potrzeba to powiem czy chce czy nie nie,nie jesteś nienormalna

Akurat mi sie wydaje ze jest odwrotnie. Wlasnie wiedza co je czeka :P Ale ja mam spaczony poglad na ta sprawe
karoseria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 14:08   #1996
czekooczekolada
Zakorzenienie

Cytat:
a na czczo do 90?
tak, na czczo to max 90.

w ogóle to czemu kobiety w ciąży mają tak pod górkę ? z tego co się orientuję to normalny zdrowy człowiek godzine po posiłku może mieć cukier 160 i to norma. ;P a kobiety w ciazy 120

Life doesn't give you people that you want, it gives you the people that you need.
🤍

Stary 2015-09-14, 14:09   #1997
poznanianka1990
Zakorzenienie

srerbna_smuga, śliczne literki Zdolniacha z Ciebie

Właśnie zmierzyłam cukier po 1,5h od III śniadania, tak z ciekawości. Zjadłam banana i kawałek placka drożdżowego i cukier 106 Fakt, że akurat byłam w drodze do domu i kawałek z przystanku szłam pieszo (jakieś dobre 10 minut), ale to chyba i tak dobrze Zobaczymy co będzie po obiedzie

Nasz ślub 16.08.2014

Julcia 4.11.2015 g. 0:09
2740g 52 cm

poznanianka1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 14:11   #1998
Agusiek89
Wtajemniczenie

Cytat:
Za duże słowa Pewnie i tak jeszcze się wyrobię bo przecież z Zuzią do szkoły trzeba będzie różne rzeczy robić, to sobie trochę przypomniałam No niestety...moja była tylko raz główkowo na II prenatalnym gdy ważyła 417 gr i pewnie latała bo miejsce miała U mnie jest to, że ja nie znam innego położenia ;p Jedyny dyskomfort to gdy główką ewidentnie uderza jakby w żołądek i jak leży w poprzek to główką ciśnie pod żebra. Niesamowity ból...

No ale może jutro się pozytywnie zaskoczę Jeśli nie to gin już mi mówiła o cc. Jakoś niespecjalnie się martwię, będzie co ma być

O fajowy termometr To ciekawe z tymi witaminami, ja biorę bo muszę magnez, jod, DHA, kw. foliowy i moja Zuzia nie zachwyca zbytnio wagą jak na ten okres. Z tym, że mi endokrynolog mówiła że przy hashimoto dzieciaczki duże się nie rodzą :X Ahhh wiadomo, dzidzia najważniejsza Tylko mnie już tak ciężko i jakbym miała jeszcze nosić dodatkowe kg to zwariuję

Już sobie przypomniałam Będzie dobrze, musi być

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Agusiek moja znajoma planowała poród w wodzie, była bardzo nastawiona, przygotowana ale u niej wszystko się tak szybko potoczyło że nawet nie zdążyła do tego basenu wejść
Ja bym chciała też mam nadzieję, że zdążę
Stary 2015-09-14, 14:15   #1999
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agne19s Pokaż wiadomość
A czemu kupujesz osobno torbę? Co tam wzielaś z apteki?
Poziomkowa dzisiaj rano budzę się i coś mnie dziaslo bolało w miejscu ósemki, oglądam i badam sprawę językiem a tu trzecia ósemka mi wychodzi w przeciągu dwóch lat

A co do monitorów oddechu to kolega tz ma Angelcare i mówił że trzeba w nocy pamiętać jak się bierze malucha żeby przewinąć bo odrazu piszczy, dzieciak się wybudza i ogólnie z tej firmy nie poleca.[/QUOTE]

No nie, samo rośniecie jest dyskomfortem ale jeszcze nie takim bólem typowym. Ja mam 4wyrośniete i wszystkie sa chyba zepsute wiec do wylotu.

Cytat:
Napisane przez poznanianka1990 Pokaż wiadomość
peachella, super, widzę udane zakupy

Dziewczyny, czy Wy kupujecie wózki przed porodem? Ja chciałam w październiku kupić, albo przynajmniej zamówić, bo wiadomo, że to przeważnie się czeka. A moja mama się upiera, że mamy poczekać i kupić po porodzie, skoro mamy już ten fotelik. Będą nas goście odwiedzać i na pewno dadzą kasę (miała na myśli siebie i mojego tatę) na wózek... I mówi mi, że zawsze się po porodzie kupowało Jakoś sobie nie wyobrażam czekać z zakupem, aż ktoś nas odwiedzi i da kasę... Przecież możemy wyłożyć i kupić, a potem jak dostaniemy to się kasa zwróci...
Chcialam napisać ze nie wyobrażam sobie czekać do porodu ale sie skapłam ze sama tak robie haha pojedynczy wozek mam, jedynie wstrzymuje sie z tym podwójnym. Zobaczę ale wątpię czy leo mi przez 2miesiące tyle dojrzeje by normalnie sie zachowywać na chodniku hehe. Wiec pewnie kupimy zaraz po porodzie, mam juz upatrzony i w naszym mieście jest dostępny od ręki.

Cytat:
Napisane przez JoyceSky Pokaż wiadomość
Dziewczyny, któraś z Was zamawiała tę torbę babyono, prawda? Chciałam spytać czy już doszła i prosić o recenzję

http://allegro.pl/babyono-pojemna-to...161115438.html
Tak ja! Chcesz real foto? Moim zdaniem jest idealna nic bym nie zmieniła <3

Czekamy na dzidziusia
Poziomkowa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 14:22   #2000
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Poziomkowa89 Pokaż wiadomość
Tak ja! Chcesz real foto? Moim zdaniem jest idealna nic bym nie zmieniła <3
ja bym prosiła o fotkę, najchętniej bym ją zamówiła tylko szkoda, że nie pasuje mi wizualnie do wózka
Stary 2015-09-14, 14:27   #2001
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Cytat:
ja bym prosiła o fotkę, najchętniej bym ją zamówiła tylko szkoda, że nie pasuje mi wizualnie do wózka
Mi tez nie pasuje do wózka bo mam turkusowy i w jednym miejscu wzorki. Ok wrzuce ci zdjecia

Czekamy na dzidziusia
Stary 2015-09-14, 14:29   #2002
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Mi tez nie pasuje do wózka bo mam turkusowy i w jednym miejscu wzorki. Ok wrzuce ci zdjecia
eh ja mam cały we wzorki biało-czarne więc najbardziej by pasowała gładka, ale ta z baby ono jest taka ładna i tania
Stary 2015-09-14, 14:41   #2003
peachella
Rozeznanie

Cytat:
Zebrałam się i wstałam, na kompie ponadrabiałam fotki
wygooglowałam sobie ten wózek i fajnie się prezentuje, a opinie też ma dobre

skąd ta podusia? szlafroczek też fajny, chyba też go kupię, bo w takim zwykłym długim i grubym jest mi niewygodnie zazwyczaj.

bosko

a co do wcześniaczka z grudnia to napiszcie jakby było wiadomo coś więcej, mam nadzieję, że będzie z nią ok

tak zrobię, dzisiaj tylko leżę pod kocykiem i piję herbatki z cytryną

ja właśnie ostatnio takiego maluszka obsługiwałam jak moja najmłodsza siostra się urodziła, a to było już 15 lat temu więc trochę mi się zapomniało, ale mam nadzieję, że już w szpitalu mnie nauczą i w domu dam radę

wow taki noworodek ponad 5 kg to od razu wskakuje w rozmiar 68? jestem pod wrażeniem, że kobiety takie dzieci rodzą.
mam nadzieję, ze wózek będzie ok.
Poduszka jest z Ikei, jeszcze było okrągłe słońce z tego co pamiętam całe 25 zł
szlafrok jest fajny, cienki. Myślę, że grubszy by krępował ruchy poza tym mi wiecznie gorąco.
Cytat:
Na czczo norma dla nas to 60-90 mg/dl.
1 h po posiłku - norma poniżej 120 mg/dl.

Witam się w rozpoczętym 34 tygodniu
Podczytuję Was ale nie jestem w stanie na bieżąco pisać z telefonu.
Jutro wizyta u gin, ciekawe ile mala przybrała, bo mnie od miesiąca waga stoi w miejscu.
Coś mi się wydaje, że mogę zostać mamusią październikową, bo położna ze szpitala w którym chcę rodzic też mi potwierdziła, że przy cukrzycy ciążowej najlepiej zgłosić się do szpitala kilka dni przed TP.

Srebrna smugi literki wyszły Ci ekstra! Bardzo fajny efekt i pomysl z powieszeniem ich na łóżeczku
Moje są w trakcie tworzenia, planuje jednak zamiast malować je farbami, obkleić je materiałem, zobaczymy co z tego wyjdzie
ja też mam ten termometr z Rossmaxa, mam tez ciśnieniomierz z tej firmy i jest ok. Poza tym 5 lat gwarancji
Cytat:
Napisane przez dzikasliwka Pokaż wiadomość
Peachella ja też kupiłam tą podusię w chmurkę i własnie się zastanawiam czy ją prać Niby na metce jest 30 stopni, ale boję się, że się takie bryły porobią Będziesz prać swoją?
właśnie nie wiem czy ją prać już teraz. Na razie będzie raczej jako ozdoba, no bo wiadomo, ze do łożeczka jej na początku nie włoże. Chyba ją wypiorę później, raczej nie powinno się nic stać, jak jest informacja, ze można prać to pewnie tak jest i nic się nie powinno stać

Cytat:
CZADOWE TE LITERTKI mi a to umyśliły sie takie gwiazdki ,i musze siostre pomeczyc zeby je uszyła

przy okazji rozmów o 5kg 'klockach" to ja zauwazylam ze te szpitalne sprzety maja takie przekłamanie ze chyba zawsze zz 0,5 kg na + dziecku trzeba dodać
u mnie dziś przyszła pierwsza paczka z wyprawki, chyba zrobie w tym tyg zamówienie na gemini.

Olilina- dziewczyny raczej chca CC albo ZZo ze względu na to ze nie wiedza co ich czeka tzn, tak mi sie wydaje. ja sama twierdze ze chyba dogadam sie z lekażem że jesli bedzie potrzeba to powiem czy chce czy nie nie,nie jesteś nienormalna
ja mam laktator ręczny z Nuby Comfort. Dostałam go i zobaczymy jak się będzie sprawdzał. Myślę, że warto mieć chociaż ten ręczny

Co do ZZO to kiedyś pisała, ze jestem jak najbardziej za. Ale nie nastawiam się, ze chce na 100% wszystko wyjdzie w praniu.
Pójdziemy na dni otwarte w sobotę na Ujastek i zobaczymy jak to wygląda.
peachella jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 14:53   #2004
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Iclosemyeyes brałam na początku witaminy ale morfologia wychodziła mi bardzo dobrze więc pani doktor poleciła odstawić Myślałam, że to chodzi o wszystko co się bierze a tu o kompleks witamin

JoyceSky tak będziemy sprawdzać Sama jestem ciekawa, tym bardziej, że właśnie dostaję kopniaki w tyłek

Ogarniam dalej mieszkanie bo dziś mam mega opóźnienie

Zuzia już na świecie

Stary 2015-09-14, 15:06   #2005
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Porobiłam fotki tej torby. Dałam do środka pieluchy dada jedynki by bylo odniesienie do wielkości:p sorki jeśli sa bokiem.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1442235944029.jpg (82,8 KB, 27 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1442235962787.jpg (77,5 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1442235972727.jpg (67,0 KB, 11 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1442235983078.jpg (76,3 KB, 12 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 1442235995831.jpg (65,7 KB, 10 załadowań)

Czekamy na dzidziusia
Stary 2015-09-14, 15:41   #2006
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Srebrna smuga moglabys mi dopisać imię Ignacy?

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

A poznanianka wizytę na 9.10?

Czekamy na dzidziusia
Stary 2015-09-14, 15:42   #2007
fasterka90
Zadomowienie

Haha joycesky obiad został z wczoraj chociaż na 10 też bym spokojnie mogła mieć gotowy, wstałam o 6:30
Amelia moja jest dokładnie tak samo ułożona, tylko że ona cały czas tak jest, czasami jak się przesuwa to głową do góry... Bardziej mnie boli wypinanie głowy po boku niż te kopniaki.

U mnie na sr dziewczyny wszystkie na sn nastawione, jedna ma dużą wagę wzroku i zalecenie do cc ale jeszcze walczy sama ze sobą co zrobić. No i jedna ma bliźniaki to chyba odrazu się też cc robi?

Właśnie kurier jedzie z komodą
fasterka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 15:46   #2008
srebrna_smuga
Wtajemniczenie

Cytat:
Srebrna smuga moglabys mi dopisać imię Ignacy?

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

A poznanianka wizytę na 9.10?
Wybraliście imię w końcu? Bardzo ładne

Zuzia już na świecie

Stary 2015-09-14, 15:49   #2009
cornflower_girl
Zakorzenienie

Witam się po powrocie ze szkolenia, nadrabiam wszystko.
Dużo zdrowia dla chorujących

Cytat:
Napisane przez Agusiek89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny pomożcie, bo mam problem który spędza mi sen z powiek. Otóż tak jak pisałam wcześniej kupujemy mieszkanie na 4. piętrze, w bloku jest domofon, ale po wejściu na klatkę nie ma takiej zatoczki, żeby zostawić tam wózek
Nie wszystkie spacerówki (zwłaszcza lekkie) są kompatybilne z gondolami. My będziemy zostawiać wózek w bagażniku auta.

peachella Nie dziwię się, że problem z siostrą Cię tak martwi. A bardzo dużym wyrzeczeniem dla Was będzie wymiksowanie się z tego i zrobienie wyprawki po swojemu?

Kasiula Śliczny brzuszek

maartucha Wypoczywaj, to już niedługo.

Cytat:
wózek taki jak w załączniku, Xlander Xpulse
Świetny My ostatnio patrzymy po używkach, też wpadł mi w oko wózek z tego modelu (wariant beżowy) lub X-cite. Jakie opinie o nim czytałaś/ słyszałaś?

Dzika ropucha Spora dziewuszka

tylkokasia Ślicznie wyglądasz

limonka Kurcze, niedobrze słyszeć o tych problemach zdrowotnych, oby wszystko wróciło do normy...

cynamon Klaudia musi być duża

Cytat:
Wczoraj byliśmy na spotkaniu z położną, taka nasza mini-szkoła rodzenia, i zaproszona była położna z naszej porodówki i trochę mnie zniechęciła - myślałam, że tż będzie cały czas ze mną, a z tego co ta położna ze szpitala mówiła, to on więcej na korytarzu posiedzi niż ze mną przy rodzeniu a ja bez niego rodzić nie będę i już!
Nie ma sali do porodów rodzinnych? Wg mnie przy pierwszym porodzie dacie radę zdażyć do tego 2 szpitala.

lexie Bardzo ładny wózek.

srebrna_smuga Bardzo antypatyczna teściowa, zlej ją. Szkoda Twoich nerwów
Literki piękne, zdolna jesteś

Cytat:
Zostałam poinformowana, że weszło prawo dające wybór kobiecie po porodzie cc w jaki sposób chce urodzić kolejne dzieci. I tyle... Zamiast się cieszyć z nadchodzącego listopada ja zaczynam odpadać
Nie dziwię się, że masz obawy... Wiem, że cesarka jest zabiegiem chirurgicznym, ale z drugiej strony wiesz, czego się spodziewać, to daje Ci pewne poczucie bezpieczeństwa.

Cytat:
Napisane przez india_love Pokaż wiadomość
Położna na tych warsztatach słusznie nam poradziła aby po porodzie dać sobie i dziecku czas na wspólne poznanie się a co za tym idzie-aby poprosić rodzinę aby nie wpierdzielała się z butami do domu tylko dała młodym rodzicom czas na ogarnięcie się. Kilka dni.
Święte słowa. Amen
U nas też o tym mówiła, uważam że to najlepsze dla rodziny.

Joyce Nie ma powodów do obaw, jeśli dziecko mieści się w normach.

Cytat:
Napisane przez wonderka Pokaż wiadomość
Ja kończę kocyk, zostały mi rogi do zszycia. Wyszedł prawie prostokąt więc - sukces!! Mąż się śmieje, że wzorek śmieszny wybrałam.
Bardzo mi się podoba, lamy skadły moje serce

Gaabbi Trzymam kciuki, żeby jednak się obróciła

monic Cuda

poznanianka Wszystkiego najlepszego
Z wózkiem lepiej kupić trochę wcześniej - czas oczekiwania też jest całkiem spory, więc może przyjść długo po terminie.

Cytat:
nie wiem jak u Was, ale dla mnie ubieranie z dnia na dzień staje się coraz cięższe - dziś upchałam się dopiero w 4 parę skarpet stopy takie wielkie i spuchnięte
Pij pokrzywę, pomaga na puchnięcie

Cytat:
A i jeszcze jedno po tym moim wywodzie,znajoma urodziła córeczkę po terminie 'maleństwo' ważyło 5200kg
W rodzinie też mieliśmy takie maleństwo (też dziewczynka), na szczęście było cc.

Cytat:
Mała zmieniła położenie, dziś już jestem prawie pewna, że jest poprzecznie.... Nóżkami obkopuje mi w lewym biodrze a główkę wypycha na wysokości pępka po jego prawej stronie. Dyskomfort jest niemożliwy chwilami do wytrzymania.
Brzmi przerażająco
Może spacery by coś zaradziły albo ruch?

Cytat:
Tak, Medelę Swing (elektryczny). Zamierzam czasem zostawić mężowi dziecia do popilnowania, więc przyda się do odciągania pokarmu.

Cytat:
Wg mnie jesteś jak najbardziej normalna U mnie większość koleżanek chce cc (nie mają wskazań), co do zzo - zastanawiam się (chcę sobie zostawić taką furtkę).

Cytat:
Napisane przez Agusiek89 Pokaż wiadomość
A czy któraś z Was będzie chciała rodzić w wodzie?
Ja bym chciała, ale z tego co patrzę po porodówkach - może Ci nie być dane urodzić w wodzie. W wielu szpitalach wanna jest tylko jedna i akurat może być zajęta, poza tym położne polecają wannę tylko do I fazy porodu - jakbyś chciała urodzić dziecko do wody to może być to niemożliwe.

Byliśmy na dniu otwartym w szpitalu, który miał być docelowo miejscem, w którym chcemy rodzić (w Rydygierze). No i jesteśmy rozczarowani.
Wg danych fundacji Rodzić po ludzku, najmniejszy współczynnik nacięć krocza (12%). A pani położna prowadząca spotkanie mówi, że tną 80% pierworódek. Czyli wcale nie jest to tak, że większość położnych umie ochronić krocze podczas porodu.
Druga sprawa - jest sala do porodów rodzinnych (ładna odremontowana - Zdjęcie 1 | Zdjęcie 2). No ale ta sala bywa zajęta (jak np. wczoraj, nie mogliśmy jej zobaczyć).

Teoretycznie jak jest zajęta, zostaje "sala porodowa z trzema łóżkami, podzielona na boksy, z łazienką, z możliwością przeprowadzenia porodu rodzinnego" - w praktyce - trakt porodowy, sale czyli wnęki przedzielone ceratową zasłonką. Też nie mogliśmy zobaczyć, bo wszystko zajęte. Widziałam tylko trakt, zasłonki i rzucało się w oczy to, że ciężko o prywatność. Zdjęcia z neta mi niestety mi wystarczyły...

Nie wymagam luksusów, ale choć trochę prywatności by się przydało - o tę ciężko przy ceratkowej zasłonie i łazience (jednej) na te trzy boksy. A że remont, to często dwuosobowe sale poporodowe są trzyosobowe lub czteroosobowe (ogromny tłok).
Póki co wrażenia negatywne, w przyszłą sobotę obejrzymy dwa inne szpitale (Żeromskiego i Ujastek).

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-14, 15:59   #2010
Poziomkowa89
Zakorzenienie

Amelia moglabys rozwinać temat tego nowego prawa co do kobiet po cc? Plis!

Cytat:
Wybraliście imię w końcu? Bardzo ładne
Dzięki ciągle sie z nim oswajam...

Czekamy na dzidziusia
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości