„Par Amour” otrzymałam w prezencie ponad dwa lata temu. Do tego czasu nie oceniłam go tak szybko, jak to zwykle czynię przy innych zapachach. Zdecydowanie preferuję szypry, mimo to Par Amour urzekł mnie niezwykle mocno i z czasem doceniłam go coraz bardziej.
Perfumy „Par Amour” (Z miłości) pojawiły się po raz pierwszy w marcu 2005 roku wraz z „Par Amour Toujours” (Z miłości na zawsze), dwa zapachy, których ekspresją jest relacja miedzy matką a corką. Według Clarins „Par Amour” jest zapachem dla wszystkich kobiet podczas gdy Toujours, dla tych które dorastają, pierwszy zapach podarowany corce przez matke.
Pierwsze perfumy w historii marki Clarins ( a scislej rzecz biorąc powrót w segmencie zapachowym po Elysium) - "Par Amour" dla kobiet i "Par Amour toujours" dla ich córek.
"Par Amour" pieści zmysły kwiatowo-drzewnym zapachem. Nuty głowy są zdominowane przez różowe ziarenka pieprzu i czarną porzeczkę. Otwiera się dosc soczyście i pikantnie czarna porzeczka w towarzystwie rozowego pieprzu który przelamuje słodycz, pieprz nadaje zas lekkiej zadziorności. W sercu powoli acz dostojnie kwitnie subtelny zapach otomańskiej róży, który budzi zmysły i przywołując wyobrażenie czystej kobiecości. Następnie nuta róży osadza się na łagodnej i stabilnej (bezpiecznej) podstawie drzewa sandałowego i syjamskiej żywicy Benzoin. „Par Amour” naleza do gatunku orientalno-kwiatowych.
Początkowo zapach wydaje się być za słodki z powodu benzoiny (szczególnie latem taki odbior wydaje się być zasadny), z czasem jednak łagodnieje i stapia się z rozanym drzewem sandalowym. Pieknie się rozwija a potem trwa i trwa. Pikantna nuta głowy wciąż jest wyczuwalna na tle roży drzewa ze szczypta benzoinu, całość daje zmysłowe wrazenie ciepla kobiecego ciala, jego miekkosci , oddaje calą jego słodycz i erotyzm. Jednoczesnie jest w nim harmonia i spokoj, miękkość sprawiając, ze czlowiek chce się wtulic i trwac w chwili szczęścia jaką daje.
„ Par Amour" wyraza zapachem swoistą zmysłowość, tak kobiecą i pełną jak miłość własnie. Rozróżnienie na dwa zapachy wydaje się adekwatne. Toujours jest zapachem lekkim i frywolnym niczym mloda kobieta szukajaca wrażeń, wciąż to próbującej czegos nowego, "Par Amour" wyraza kobiecość w pelnej jej krasie i kalejdoskopie, kobiecość będąca przystanią, domem uosobieniem wszystkich tęsknot. Kiedy nosze "Par Amour" mam nieodparte skojarzenia z matką, zmysłową kobiecościa, macierzyństwem, cieplem, domem. Mimo, ze moja mama nigdy owego zapachu nie nosila, to Par Amour przywoluje mi jej wspomnienie, jej cieplo, calą jej kobiecość która jako corka podziwiałam i chciałam umiec posiadac.
Jak to pieknie ujął Christian Courtin :” Zapach jest dla tych kobiet które szanują, kochają i dają” Jest w Par Amour własnie ten czar milości kobiecej – bezwarunkowej, takiej ktorą może dac tylko matka. Tej wielkiej niezgłębionej milosci - wiecznej i trwalej. Nie zakochania. A miłości bezkresnej i głębokiej wynikającej z szacunku, akceptacji i chęci obdarowania drugiego czlowieka, milosci czyniącej szczęście i dające spokoj i bezpieczeństwo. Tak pachnie właśnie Miłość.
"Par Amour" posiada w sobie to samo cieplo i intymny erotyzm co Noa Cacharel, choc to dwa rozne zapachy, skojarzenia budza podobne. Z tym ze Noa to erotyzm czysty, niewinny, niczym cialo kobiety o poranku Par Amour zas kusi obietnicą wieczoru, zmysłowości rozgrzanego kobiecego ciala, kokietuje, ale wciąż zapewnia – u mnie jest bezpiecznie, możesz odpocząć, odpręż się.
Par Amour pachnie zadbaną kobiecą skórą.
Na ubraniach niezwykle trwaly i komfortowy.
Zapach niezwykle dobrze wyważony, cieply. Noszac go czuje się spokojna, pelna harmonii i akceptacji, szczególnie do samej siebie. Par Amour wyraza kobiecość w jej pierwotnym i niezmiennym charakterze, kobiecość, która fascynuje mężczyzn, która jest przekazywana z pokolenia na pokolenie i sprawia ze dla mężczyzn, bez względu na bliskość relacji, na zawsze pozostajemy tajemnicą.
Raphaël Haury jest twórca zapachu "Par Amour"nadał temu zapachowi słoneczne, świetliste akcenty. Zapach idealny dla każdej kobiety swiadomej swej kobiecości, akceptacji w każdym wieku. Nie jest to zapach wulgarny, drapieżny, ani mdły i nudny. Jest wywazony i balansuje pomiedzy kobiecą erotyką a matczynym ciepłem jakie może dac matka swym dzieciom. Zachowuje pewne sprzeczne cechy stapiając je w jedną całość , tworząc tym samym pelny obraz kobiety prawdziwej z krwi i kości na codzien.
Par Amour jest idealny na codzien, wspaniale sprawdza się jako otulacz w jesienne i zimowe chłody, jako „wizytówka” przy bardziej formalnych okazjach, dzieki nutom pieprzu i drzewa sandalowego. Latem może być zbyt otulający choć wystarczy wówczas odrobina.
Drugi zapach "Par Amour toujours" z kategorii kwiatowo-owocowej przywołuje wspomnienia dzieciństwa. Podstawą zapachu jest róża, różowe ziarenka pieprzu i czarna porzeczka. Wiencza go słodka woń różowego grejpfruta oraz malin. Osobiście Toujours dla mnie był zbyt lekki i banalny. Emilie Bouge stworzyła zapach "Par Amour toujours"
Pragnęła aby "par Amour toujours" przywoływały niewinne, dziecięce emocje. Jest to zapach dla małych dziewczynek i kobiet, które nie chcą dorosnąć.
Flakon Par Amour jest przepiekny w swej prostocie.
Kobiecy, zmysłowy z rubinowym sercem osadzonym w kryształowo przejrzystym korku odzwierciedla subtelne i symboliczne wyobrażenie miłości.
Federico Restrepo jest twórca flakonów perfum Clarins.
Artystka polskiego pochodzenia Liliana Guderska jest autorka wizerunku artystycznego perfum Clarins, stworzyła kolekcję litografii, przedstawiających drzewa symbolizując Zycie i wyplywającą zeń milosc. Drzewo posiada najbogatsze i najpowszechniejsze znaczenia symboliczne. Jest zarówno wizerunkiem jak i synonimem osi świata. Oś pomiędzy ziemią i niebem. Jego cykliczny charakter (regeneracja, zmiana liści wraz ze zmianą pór roku) stanowi demonstrację życia w pełni postępu i rozwoju oraz uosabia życiową energię.
Flakony wystepowaly jako stacjonarne o podstawie elipsy oraz jako Purse Spray - wąskie i smukłe.
Dodatkowy plus - producent wprowadzil dwie wersje flakonów: klasyczne i Refillable, które po odkręceniu można było uzupelnic uzupełniaczami (Refill) dostępnymi w wersji 100 ml.
Podsumowujac zapach klasyczny, piękny w swej prostocie i szlachetny zaś symbolika wokół niego niezwykle dopracowana. Szkoda jednak, że zakończono jego produkcję. Nie wiem gdzie znajde rownie wyważonego i szlachetnego nastepce.
Manifesto Isabelli Rosellini zdaje sie byc podobne w wyrazie z uwagi na nuty rózy i pieprzu, choć jest znaczaco mniej słodki i swietlisty a bardziej zielony i ziołowy (bazylia). Wciąz jednak daleko mu do Par Amour a blizej do córki Par Amour Toujours.
_____________________________________________________________
Wszystkie zdjęcia i artykuły zamieszczone na tych stronach są chronione prawami autorskimi.
Kopiowanie i używanie do innych celów bez pisemnej zgody redakcji zabronione
Używam tego produktu od: ponad dwa lata
Ilość zużytych opakowań: 1x30ml, 1x100ml