Eau Thermale Avène Cleanance Solaire, SPF 40 (Krem do skóry wrażliwej tłustej lub trądzikowej - wysoka ochrona)

• 24 stycznia 2012 o 10:31
    Świetna ochrona, ale zapycha
    Moja skóra jest mieszana, skłonna do przetłuszczania i zapychania. Od tego kremu oczekiwałam przede wszystkim dobrej ochrony i liczyłam na to, że jako skierowany do cery tłustej i trądzikowej nie zapcha. Nie wierzę, że istnieje filtr, który nie natłuści skóry, więc matu po nim nie oczekuję. A jak konfrontacja z rzeczywistością? Ochrona - tu krem w 100% spełnia swoje zadanie. Buzia była lekko opalona, ale nigdy nie oparzona czy choćby "zaróżowiona" słońcem. Nowych przebarwień "po czasie" też nie przybyło. Także najważniejsze zadanie uważam za zaliczone. Nawilżenie - nie był to priorytet, ale faktycznie w trakcie używania buzia była ładnie nawilżona, zero suchych skórek, a wiadomo w palącym słońcu pole do popisu jest ;P Konsystencja przyjemna, nie tak bardzo tłusta jak w większości filtrów, ale faktem jest, że całkowicie się nie wchłania i zostawia "ten błysk", który dodatkowo narasta z czasem, ale jak pisałam wcześniej nie czepiam się tego, bo nie wierzę, że coś i matuje i ma filtr. No i wszystko byłoby pięknie, ale... no właśnie, ale krem mnie zapchał! Spowodował okropne, podskórne krosty na moich policzkach, zaskórniki na brodzie itp. :( Doprowadzenie mojej skóry do stanu z "przed" kosztowało mnie trochę zachodu i niestety pieniędzy. Do kremu miałam kilka podejść, bo bardzo nie chciałam wierzyć, że to Avenka to spowodowała, ale za każdym razem tak samo się to kończyło :( Oczywiście każdy może inaczej na dany kosmetyk reagować, ale osoby ze skłonnością do zapychania powinny uważać i jeżeli jest taka możliwość przetestować przad kupnem. Używam tego produktu od: 1,5 roku Ilość zużytych opakowań: jedno
    effrena
    14 stycznia 2011 o 23:41
    niestety
    Kiedy nareszcie jakiś producent zlituje się nad posiadaczkami mieszanej cery i wymyśli lekki, matujący, a przynajmniej nie natłuszczający kosmetyk z silnym filtrem? Krem Avene jest tlusty, nie wchłania sie, nadaje twarzy nieapetyczny wygląd. Moja skóra "dusiła się" pod tym kremem, mocniej się przetłuszczała, wyglądała gorzej. Makijażu oczywiście nie dało się wykonać. A oczy łzawiły, mimo że nie mam wrażliwych spojówek. Działanie ochronne trudno mi ocenić, gdyż nie byłam w stanie wsmarowac w twarz przepisowej ilości preparatu. Cena- prawie 60 złotych. Używam tego produktu od: przez kilka miesięcy Ilość zużytych opakowań: 1 duże
  • 19 sierpnia 2010 o 18:45
    Sama nie wiem...
    Dopiero internet (wizaż, youtube) uświadomił mi jak ważna jest ochrona przed słońcem. Akurat w aptece dostałam do zakupów próbkę Biodermy i tak się zaczęło. Kiedy próbka mi się skończyła poszłam do apteki, ale że nie było tam kosmetyków Biodermy skusiłam się na Avene. Według producenta produkt skierowany jest do osób o cerze tłustej lub trądzikowej, a więc strzał w dziesiątkę. Nie posiada parabenów. Zawiera wodę termalną, nadaje się dla wrażliwej skóry. I jak jest podane na opakowaniu matowi skórę. Ja mam wersję 30 SPF. Zalety + poręczna tubka z pompką + dobrze się rozprowadza + wchłania się, po kilkunastu minutach nakładam podkład + nie świeci się aż tak mocno jak zwykłe kremy do opalania, ale mat to nie jest + nie zauważyłam pogorszenia cery Wady - twarz błyszczy się o wiele więcej niż normalnie - w lato dość ciężko jej używać ze względu na to mocne świecenie - częściej sięgam po bibułki matujące i puder - niestety trochę bieli skórę - cena 50zł (ale powiedzmy że za jakość się płaci) Z racji że przygodę z filtrami dopiero zaczęłam nie dam więcej gwiazdek. Testowałam ten krem w warunkach letnich, zobaczymy jak się spisze w zimniejszych miesiącach. Używam tego produktu od: 2 miesiące Ilość zużytych opakowań: w trakcie 1
    thefit
    11 stycznia 2010 o 21:15
    Filtrowa przyjemnosc
    Nie rozumiem do konca narzekania na ten filtr, przeciez to nie jest baza matujaca! Na opakowaniu nie ma napisane, ze nadaje sie pod makijaz (zwroccie uwage, ze jest to napisane na kazdym kremie, nawet na zwyklym garnierze). Mi wystarczy troche korektora i ten filtr, ktory pieknie zlagodzil moja swedzaca skore po kwasach i retinoidach. Twarz jest nim lekko otulona, co jest wrecz idealne na zime (chroni przed mrozem). Absolutnie nie zapycha mojej tradzikowej cery, a wrecz ja uspokaja i sprawia, ze moja skora sie nie przetluszcza (jest tylko pokryta tym lekko swiecacym, zdrowo wygladajacym fluidem, ktory pozostawia po sobie filtr). Majac go na sobie solo czuje sie naprawde dobrze (a jeszcze miesiac temu nie wyobrazalam sobie wyjscia z domu bez tapety). Dodam, ze pod makijaz sie zupelnie nie nadaje- poczatkowo nakladalam na niego sypki puder bambusowy, wygladalo to niezle, skora byla matowa, ale ja czulam ,ze sie dusi i bylo mi z tym niedobrze. Bez makijazu SUPER, z makijazem MASAKRA Używam tego produktu od:1 miesiac Ilość zużytych opakowań:1
    bogoss
    9 września 2009 o 15:04
    Pomylka
    Krem zdecydowanie nie nadaje sie do tlustej cery. Nie wchlania sie. Ma tlusta konsystencje, po nalozeniu twarz okropnie sie swieci i wydaje sie byc mokra. Zauwazylem zapychanie. Krem jest wedlug mnie jedna wielka pomylka Avene. Moze i chroni przed UV, ale jako taki komfort stosowania rowniez jest wazny. O wiele bardziej udane sa filtry Biodermy i RoC dla cery tlustej. Używam tego produktu od: okola miesiaca Ilość zużytych opakowań: polowa