Vichy Capital Soleil, Micro - Fluid Mat SPF 50+ (Emulsja ochronna matująca)

• 8 lipca 2014 o 20:40
    świetny
    Filtrów używam od dawna, moim ulubionym była zawsze emulsja koloryzująca Anthelios XL z La Roche Posay, ale od zeszłego roku objawieniem jest ta emulsja matująca z Vichy. Plusy: + wchłania się szybko, do matu (!) + nie bieli. Czy trzeba dodawać więcej ;-)? Jeśli trzeba to: + sprawdza się pod makijaż (łatwo się rozprowadza, nie roluje się, nie bieli, nie tłuści – jest praktycznie niewyczuwalny na twarzy – zachowuje jak zwykły krem matujący bez SPF) + wydajny (mała butelka starcza na całe lato) Minusy: - dość intensywny, chemiczny zapach (mi nie przeszkadza, ale dla niektórych może być problemem) - cena (mimo, że cena jest porównywalna z innymi z tej półki cenowej, a krem jest wart każdej wydanej złotówki, to jednak do najtańszych nie należy – kosztuje ok. 50 zł i można znaleźć tańsze kremy z filtrem). Używam tego produktu od: rok Ilość zużytych opakowań: jedno całe
    elbaa
    28 sierpnia 2013 o 23:53
    piątka z plusem
    - skutecznie chroni przed powodowanymi przez słońce poparzeniami słonecznymi, - nie powoduje powstawania niemiłych niespodziank na skórze tr adzikowej :) (duży plus) - zdecydowanie matuje skórę -nie klei się -nie pozostawia białej warstwy - utrwala makijaż Szkoda tylko, że nie ma właściwości nawilżających (za co - 0,5 gwiazki), przez co nie jest zbyt dogodny kiedy chcemy go nałożyć na okolice oczu. Ogólnie jednak świetny produkt.
  • 18 maja 2012 o 21:32
    Chroni, ale poza tym kiepski
    Recenzowany produkt był moim pierwszym kremem do twarzy z spf 50. Stosowałam go jesienią zeszłego roku, a trafił do mnie jako prezent, kiedy moje naczynka zaczęły "szaleć" . Mam cerę mieszaną, wrażliwą, naczynkową, więc powinien być idealny, a jednak daleko mu do ideału, o czym przekonuję się, stosując od pewnego czasu podobny kosmetyk z innej firmy, bo teraz już mam jakieś porównanie. Zacznę od zalet: +Rzeczywiście chroni skórę przed działaniem czynników zewnętrznych (moje naczynka się uspokoiły) +Nie zapycha, a do tego ma przyjemną, lekką konsystencję emulsji. Widzę, że sporo osób tego nie lubi, ale mi akurat to bardzo odpowiada. +Można powiedzieć, że nie bieli tzn. Bieli, ale tylko na początku, po chwili to znika prawie bez śladu. +Nie spowodował podrażnienia. Minusów jest niestety więcej: -Miał matowić, tymczasem po prostu wysusza, zwłaszcza przy systematycznym stosowaniu :( Po czasie skóra na policzkach zaczęła mi się dosłownie sypać... -Nie nadaje się na okolice oczu, może podrażniać. -Bezpośrednio po nałożeniu tworzy białą, megaświecącą maskę. Po kilkunastu minutach wchłania się i biel znika, ale na wysuszonych policzkach pozostaje jednak trochę białego osadu. -Kolejny minus za paskudny, chemiczny zapach, na szczęście niezbyt intensywny. Nie wiem, może po prostu odzwyczaiłam się od chemicznego "aromatu" w kosmetykach,ale stosowanie kremu o takim zapachu było dla mnie raczej wątpliwą przyjemnością. -Opakowanie jest bardzo byle jakie, ale trzeba przyznać że współgra z zapachem tego kremu - jest równie nieatrakcyjne. Wiem, że nie to jest najważniejsze, ale w tej cenie to mogli się jednak trochę bardziej postarać. -Skład... Dostałam bez kartonika, a tutaj w zgłoszeniu też nie podano, ale już z opisu wynika, że to sama chemia. Zapach zdecydowanie to potwierdza. -Pomijając wszystko inne, Vichy testuje kosmetyki na zwierzętach... Są tacy, którym to nie przeszkadza, ale dla mnie tego rodzaju praktyki dyskwalifikują firmę i jej "wynalazki". Z resztą gdyby nawet nie testowali, to i tak wolałabym poszukać czegoś mniej chemicznego, tym bardziej że w tej cenie wybór jednak jest. Podsumowując: Na pewno sama nie kupię, bo to -wysusza -testowane na zwierzętach -chemiczne -śmierdzi chemią Chroni, to prawda, ale inne kremy też chronią, a bywają znacznie lepsze. Używam tego produktu od: w zeszłym roku Ilość zużytych opakowań: jedno pełnowymiarowe
  • 12 stycznia 2012 o 16:39
    całkiem całkiem
    mi ten filtr przypadł do gustu;p co prawda nie matuje za bardzo ale w porównaniu z filtrami biodermy nie jest taki tłusty;p doskonałe sprawdza się pod podkład, nie roluje się i ładnie się wchłania, jak dla mnie jest całkiem sensowny;p Używam tego produktu od: pół roku Ilość zużytych opakowań: w trakcie 2
    JulitaJ
    17 września 2010 o 13:47
    Nie matuje
    Mogłabym dać mu 4 gwiazdki, gdyby nie te nachalne reklamowanie emulsji, że jest matująca. Zalety: - dobra konsystencja, łatwo się rozprowadza - w miarę dobrze się wchłania, nie wałkuje się, można nałożyć makijaż po jakiś 3 minutach - dobre opakowanie, higieniczne, z kulką do mieszania - nie podrażnia, nie szczypie w oczy, pod warunkiem, że nie nakładam go na powieki - nie spływa do oczy - dobra ochrona przeciwsłoneczna - trochę pielęgnuje cerę, nie wysusza, u mnie sprawdził się w zimę Wady: - mimo konsystencji emulsji krem jest tłusty i tłuści cerę - błyszczę się po nim jak bombka, o matowaniu nie ma mowy - nie nadaje się na upały, za ciężki - twarz nawet po nałożeniu cienkiej warstwy jest tłusta i jeszcze bardziej się przetłuszcza, że bez nałożenia pudru matującego włosy przylepiają mi się do twarzy :/ - zatyka pory Używam tego produktu od: 6 miesięcy Ilość zużytych opakowań: 1