Givenchy Matissime Absolute Matte Finish Powder Foundation SPF 20
dodaj swoją opinię i zdjęcia do produktu
1 hit!
Givenchy proponuje nowy podkład matujący w kompakcie zapewniając lekkość, idealny mat i stabilny kolor.
Kosmetyk zawiera tzw. skanalizowane mikrosfery, dzięki którym jest bardziej chłonny, niż standardowy podkład. W każdej cząsteczce znajduje się sieć mikrokanalików, dzięki którym powierzchnia mikrosfer jest powielona. W ten sposób kosmetyk przyjmuje więcej sebum i wilgoci. Kanaliki sprawiają również, że skóra oddycha.
Matissime zawiera ponadto ekstrakt z irysa, znany składnik ściągający, który zawęża pory i wygładza strukturę skóry oraz cynk zamknięty w mikrokapsułkach, ceniony ze względu na działanie oczyszczające i regulujące.
Skład: /aktywne składniki/ Titanium Dioxide - 11.7%, Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate) - 5.994%, Benzophenone-3 - 2.0%.
/inne składniki/ Boron Nitride, Silica, Ethylene / Acrylic Acid Copolymer, Dimethicone, Barium Sulfate, Diphenyl Dimethicone / Vinyl Diphenyl Dimethicone / Silsesquioxane Crosspolymer, Methyl Methacrylate Crosspolymer, Nylon-12, Stearic Acid, Caprylic / Capric / Succinic Triglyceride, Magnesium Stearate, Phenyl Trimethicone, Alumina, Dimethicone / PEG-10 /15 Crosspolymer, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Agar, Sodium Dehydroacetate, Lauroyl Lysine, Tetrasodium EDTA, Water, Aluminum Hydroxide, Fragrance, Polyurethane-7, Alcohol, Butylene Glycol, Dipropylene Glycol, Methylparaben, Propylene Glycol, Butylphenyl Methylpropional, Iris Florentina Root Extract, BHT, Sodium Citrate, Zinc Sulfate, Geraniol, Carbomer, Tocopherol, Sodium Stearate, Atelocollagen, Retinyl Palmitate, Zinc Gluconate, Sodium Hyaluronate, Sodium Chloride, Butylparaben, Ethylparaben, Isobutylparaben, Propylparaben.
[ /- może zawierać: Mica, CI 77491 - CI 77492 - CI 77499 (Iron Oxides), CI 77891 (Titanium Dioxide) (21.11.2008)
Cena: 170zł / 7,5g
/ic/
Suchymi podkładami w kompakcie zaczęłam sie interesować po zaleceniu dermatologa, żeby odstawić podkłady w płynie. moje oczekiwania to krycie i mat. Używałam większości kompaktów dostępnych w perfumeriach (każdy kompakt clinique, double matte i double wear estee lauder, dior, chanel, lancome, smashbox, make up for ever... w miarę dobry okazał się YSL i benefit - chociaż tu mam zawsze problem z kolorem). Żaden nie pokrył i nie zmatowił mnie tak, jak Givenchy. Używałam trzech kolorów - 12 (najjaśniejszy), 14 i 15 (na lato). Mam bardzo jasną cerę, więc teraz używam wymiennie 12 i 14.
Plusy:
+super krycie (zawsze nakładam go gąbeczką, nakładany pędzlem daje tylko mat)
+ żaden z dotychczas używanych kompaktów nie zmatowił mojej skóry na tak długo, jak ten produkt. Gdy w ciągu dnia chcę poprawić mat (najczęściej poprawiam tylko raz, a pracuję w klimatyzacji, co przy innych kompaktach zawsze wzmagało świecenie się twarzy) , przykładam tylko gąbeczkę do miejsc, które wymagają poprawy, niekonieczne jest użycie wcześniej bibułek matujących, bo podkład się nie waży
Minusy:
- jeden - mało wydajny w stosunku do tego, ile trzeba za niego zapłacić (kiedyś kosztował poniżej 200 zł, teraz już sporo więcej), a zużywam go naprawdę szybko.
Mimo tego minusa, po żadnym podkładzie w kompakcie moja cera nie wygląda tak dobrze. Świetna propozycja dla osób, które nie lubią lub nie mogą używać podkładów płynie.
Używam tego produktu od: dwóch lat
Ilość zużytych opakowań: cztery - pięć, nie pamiętam dokładnie
Po pierwsze myślałam, że to jest podkład, okazało się że to tylko puder, po drugie mam za jasny kolor, który daje efekt pobielenia, po trzecie nie spodziewałam się ze aż tak mocno matuje i rzeczywiście sciąga, ale nie kryje. Kosmetyk typowo dla cer tłustych. Ja chciałam dla zmatowienia noska do torebki oraz zeby przykrył pory na nosie, ale nic z tego, zawiodłam sie.
Używam tego produktu od: męczę juz kilka miesięcy
Ilość zużytych opakowań: 1 zaczete - wydajny
Wydaje mnie się, że puder nie jest wcale aż taki zły, tylko oczekiwania - podyktowane ceną - są wysokie. Co do plam - mój nie plami ale to może dlatego że przezornie zanabyłam najjaśniejszy odcień (zawsze tak robię).
Matuje na czas jakiś, BARDZO ładnie wygładza cerę, efekt nie jest super długotrwały - generalnie nie odbiega kurcgalopem od jakości matujacego pudru Yves Rocher. Co przy tej cenie ma swoją wymowę. Dają 3* gdyż nie jestem ostatnio zwolenniczką do chlastania ocen za cenę - wszak każdy produkt ma swój target.
Używam tego produktu od: jesieni
Ilość zużytych opakowań: kończę 1
jesli chodzi o podklady i pudry to mam wrazenie,ze givenchy to jakas porazka,ten puder to nie wiem w ogole co to jest,niby ma matowac,a wcale tego nie robi,nawet dobrze nie kryje.wszytskie odcienie po nalozeniu na twarz przybieraja lekko pomaranczowy odcien,beznadziejny nie polecam naprawde,zdecydowanie lepszy jest dior skin forever compact.
Używam tego produktu od: od roku
Ilość zużytych opakowań: jedno
Kupiłam ten puder z myślą o tym by po standardowym nałożeniu podkładu (Icone Dior) i korektora, zmatowić buzię. No i niestety zawód. Mimo że pudernicą jestem od dawna same plamy na twarzy :/ spróbowałąm jeszcze raz, rozprowadziłąm sam podkład i znowu to samo. Pożałowałam już kasy wyrzuconej w błoto, bo plamiska wyglądały fatalnie, no ale jeszcze nałożyłam na twarz solo, potraktowaną tylko tonikiem nawilżającym, bez kremów. Olśnienie. Wspaniała cera. Efekt długotrwały, chociaż po ok. 3h pojawiło się świecenie w okolicach nosa. Jednakże i tak makijaż wyglądał bardzo ładnie, bez płaskiego matu, zdrowo :). Bardzo ładnie też ten podkład ( bo to PODKŁAD W KAMIENIU!) kryje. Można nałożyć trzy warstwy w rejonach, które chcemy i ukryć i efekt jest bardzo łądny. Nie mam obecnie wyprysków, jedynie ślady, niektóre czerwone, bardzo widoczne, po trądziku i te ukrył bardzo ładnie. Świetnie się czuję bez obciążania skóry podkładem. Uważam, że dla mieszanych/tłustych cer to bardzo dobry produkt.
Używam tego produktu od: dwóch dni
Ilość zużytych opakowań: w trakcie pierwszego
Kupiłam ten puder z głęboką nadzieją, iż kosmetyk w tym przedziale cenowym okaże się bezkonkurencyjny w kwestii matowania twarzy.Niestety, jestem ogromnie rozczarowana, ponieważ w żadnym wypadku nie wywiązuje się ze swego zadania.Aczkolwiek muszę przyznać,iż kolorystyka jest świetna - w sam raz dla bledziuchów (mam najjasniejszy odcień, bodajże dwunastkę), ponadto puder nie ciemnieje na twarzy i kolor cały czas jest jednolity.Największym zaskoczeniem był dla mnie jednak fakt, iż bardzo dobrze kryje rumieńce i zaczerwienienia,także w warunkach ekstremalnych tj. w trakcie wysiłku fizycznego, ćwiczeń itp.Gdyby był tańszy, pewnie dostałby ode mnie więcej gwiazdek, jednakże - jak na tą cenę, mam prawo oczekiwać czegoś więcej.Polecam tylko tym, którzy nie mają problemu z przetłuszczającą się cerą.
Używam tego produktu od:tygodnia
Ilość zużytych opakowań:w trakcie 1.
Mam cerę tłustą (w mojej ocenie bardzo tłustą) i od lat szukam dobrego pudru matującego do poprawek w ciągu dnia. I ten więc przewinął się przez moją kosmetyczkę i zalega w niej do dziś:(
Nie podoba mi się tekstura tego pudru: jak dla mnie jest za grubo zmielony co widać niestety na twarzy. Matuje bardzo kiepsko i po godzinie potrzebna jest ponowna aplikacja.
Nie wiem jak sprawuje się w roli podkładu (opis mówi że i tak można go stosować - rozumiem że wtedy na mokro) ale jako puder matujący to kiepski produkt.
Nie polecam:(Używam tego produktu od: kilku miesięcy
Ilość zużytych opakowań: w trakcie pierwszego
I znów posłuchałam panią w Sephorze i wtopilam 170zł. Chciałam kupić puder kompaktowy w pryzmch kolor 05 bo kupilam ostatnio po namowach pani w sephorze kolor 03 i okazał się za jasny. Doradzono mi to nowe cudo,że wspaniale matuje, zmniejsza pory,że to super nowość i.t.d. Ten puder nie spełnia ani jednej obietnicy producenta, w ogóle nie matuje, szybko schodzi, włazi i podkreśla pory (tuz po nałożeniu może są mniej widoczne, ale po ok godz.sa ogromne) a na dodatek strasznie mnie po nim wysypało-co raczej po podkładach mi się jeszcze nie przytrafiło. Próbowałam nakładać go na trzy różne bazy matujące, sam krem nawilżający i zawsze to samo-smalec na twarzy.Używam tego produktu od:tydzień
Ilość zużytych opakowań:jedno