Schauma Nature Moments, Odżywka do włosów suchych `Woda kokosowa i lotos`

• 8 października 2020 o 12:51
    Przyzwoita odżywka w dobrej cenie
    Moje włosy są bardzo problematyczne i niestety, tak jak problemy z cerą się zminimalizowały, tak moich włosów nie mogę doprowadzić do prządku. Dieta, suplementy, rezygnacja z suszarki i prostownicy minimalnie poprawiły ich stan - zostało mi chyba już tylko stopniowe skracanie aż wrócę do momentu z przed rozjaśniania ombre - dla moich włosów tak mocne rozjaśnianie to był istny koszmar! Przesuszone, z ciągle rozdwajającymi się końcówkami, puszące się, bez blasku i mocno plączące... Ciągle jednak po cichu liczę na jakiś mega hit kosmetyczny, który przyśpieszy ich regenerację. Stosowałam już tak wiele masek, odżywek, serum i szamponów, że głowa mała - niektóre lepsze, inne gorsze. Tym razem, przy okazji zakupów, sięgnęłam po odżywkę Schauma (w jednym z większych marketów). Cena bardzo niska także nawet się w sumie nie zastanawiałam nad zakupem - muszę jednak przyznać, że zaintrygował mnie skład a więc woda kokosowa i kwiat lotosu :) W butelce mamy 200 ml odżywki - u mnie starcza to na jakieś trzy tygodnie, może cztery tygodnie używania. Mam długie włosy i zawsze używam bardzo duże ilości szamponów, odżywek czy masek - nie daje rady na nich oszczędzać :) A dalej o opakowaniu - ładna szata graficzna, przyjemne kolory kojarzące się ze świeżością i czystością. Jakość dobra - butelka się nie pogięła ani nie połamała mimo dość częstych upadków z półki na brodzik. Odżywka ma bardzo przyjemny, lekko słodki zapach, który o dziwo dość długo utrzymuje się na włosach po umyciu. Konsystencja jest kremowa, łatwo nałożyć ją na włosy - nie spływa. Ja używałam jej regularnie co dwa, trzy dni - po umyciu szamponem dokładnie wyciskałam wodę z włosów i nakładałam odżywkę na całą długość na dosłownie minutę dwie (dodatkowo, wcierałam ją pod włos dla jeszcze skuteczniejszego działania). Po spłukaniu włosy są przyjemne w dotyku, o wiele łatwiej się rozczesują i są przyjemnie gładkie. Nie ma mowy o podrażnieniu skóry głowy czy przesuszaniu włosów. Po regularnym używaniu i wykończeniu całej butelki muszę przyznać, że jest to przyzwoity kosmetyk do pielęgnacji włosów, który faktycznie poprawia kondycję, ale sprawdziłby się raczej o wiele lepiej przy mniej zniszczonych włosach - moje potrzebują zbyt mocnej dawki regeneracji i odżywienia a ta odżywka jest po prostu za słaba. Było przyjemnie, ale szukam dalej :)
    Zalety:
    • Dostępność
    • Ładne opakowanie dobrej jakości
    • Bardzo przyjemny zapach
    • Kremowa konsystencja
    • Pomaga w rozczesywaniu
    • Wygładza i zmiękcza
    • Nie podrażnia i nie przesusza
    • Delikatnie poprawia ogólną kondycję włosów
    • Nie zawiera silikonów ani sztucznych barwników
    Wady:
    • Słabo działa w przypadku mocno zniszczonych włosów (suche i bardzo suche nie będą ani zregenerowane ani konkretnie nawilżone)
  • 13 marca 2020 o 17:13
    W porządku do nietypowych użyć
    Odżywkę kupiłam wyłącznie z myślą o pierwszym użyciu w metodzie OMO i w ten sposób sprawdza się dobrze. Jest gęsta, wydajna, ładnie pachnie, nie spływa z włosów. Czasem używam jej też do golenia i również w takim przypadku dobrze się sprawdza.
  • 18 listopada 2019 o 13:06
    Niby wszystko ok, ale jednak nie jestem przekonana
    Tak jak w tytule recenzji... odżywka rzeczywiście wygładza i nadaje miękkości włosom. Ciężko stwierdzić czy robi coś jeszcze, bo to najpewniej wymaga dłuższego stosowania, a jedna tubka wystarczyła mi na kilka (!!) użyć. Ok, mam długie włosy i raczej nie oszczędzam im odżywek ale mimo wszystko produkt baaaaardzo niewydajny. Z drugiej strony jego koszt jest niski i jednak działa na plus. Jest ok, ale raczej go nie kupię więcej.
    Zalety:
    • wygładza
    • nadaje miękkości
    • ułatwia rozczesywanie
    Wady:
  • 18 września 2019 o 10:21
    Dla mnie cudeńko
    Odżywkę kupiłam w zestawie z szamponem w Netto. Szampon okazał się niewypałem za to odżywkę pokochałam od pierwszego użycia. Mam włosy niskoporowate więc skłonne do obciążenia i przetłuszczenia. Ta odżywka ma lekką konsystencje, łatwo niewielką ilość rozprowadzić po włosach. Ma delikatnie kokosowy zapach, ale nie bije on po nozdrzach. Włosy po spłukaniu są śliskie, gładkie. Grzebień wręcz sunie przy czesaniu. Po wysuszeniu troszkę czuć zapach. Szkoda, że nie utrzymuje się dłużej na włosach. Włosy są pełne blasku, lekkie i najważniejsze nie są oklapnięte nawet drugiego dnia. Nie podrażnia mi głowy jak to robiła szampon. Naprawdę umilał mi czas przez wakacje. Przy krótkich włosach jest bardzo wydajna, ale to wiadomo.
    kamoni7
    8 września 2019 o 11:07
    Dla moich włosów okazała się hitem
    Odżywka znajduje się w wygodnym opakowaniu. Opakowanie stawiane jest na zamknięciu, dzięki temu produkt zostaje wykorzystany do samego końca. Opakowanie nie jest przezroczyste, więc nie można kontrolować stopnia zużycia. Odżywka jest koloru białego. Konsystencję posiada średnio gęstą, ale nie ścieka z wilgotnych włosów. Pachnie bardzo przyjemnie słodkim kokosem, a zapach czuć jeszcze długo po spłukaniu. Producent zapewnia, że produkt nie zawiera silikonów i sztucznych barwników. Odżywka skład ma nawet niezły. Wysoko w składzie, już na czwartym miejscu znajduje się hydrolizowana kreatyna, a za nią nawilżające i wygładzające składniki takie jak: glicyna, pantenol, wyciąg z kwiatów lilii wodnej i ekstrakt z kokosa. Odżywka jest wygodna w aplikacji. Bez problemu spłukuje się ją z włosów. Ja trzymam ją 30 minut pod czepkiem. Uważam, że taki czas wystarczy, aby włosy wchłonęły wartościowe składniki odżywki. Już w czasie spłukiwania czuję, że włosy są gładkie, śliskie, a dzięki temu mniej się plączą i łatwiej rozczesują. Po wyschnięciu pięknie lśnią, są miękkie, gładkie, dobrze się układają i mają ładny skręt. Stają się dociążone, mniej się puszą, a przy tym nie są obciążone, nie robią się z nich smętne strąki i nie są oklapnięte. Naprawdę po taniej i niepozornej odżywce nie spodziewałem się tak dobrych efektów. Jestem tą odżywką zachwycona. Dla moich rozjaśnionych, suchych, kręconych i puszacych się włosów okazała się po prostu hitem. Zalety: +wygładza, +nawilża, +zmiękcza włosy, +ogranicza puszenie, +ułatwia rozczesywanie, +nie obciąża, +wydajność, +konsystencja, +zapach, +skład, +opakowanie, +cena. Wady: -brak.