Mimo tego, że, z wyjątkiem wyjątkowych „okazji”, zazwyczaj nie nakładam hybryd, jednie od czasu do czasu maluję paznokcie lakierem żelowym bądź „klasycznym”, staram się dbać, by moje paznokcie zawsze były czyste i zadbane, a także równe, nawet wtedy, kiedy z różnych powodów łamią się i pękają. Dlatego, obok cążków do obcinania paznokci, pilniczek jest dla mnie ważnym akcesorium, który staram się zawsze mieć „pod ręką”, a przynajmniej nie może go zabraknąć w domu. Zdecydowanie preferuję pilniczki szafirowe – wydaje mi się, że ten rodzaj jest najbardziej komfortowy dla mnie w użytku i lubi się z moimi paznokciami.
Pilniczek marki For Your Beauty, dostępnej w Rossmannie (jest to jedna z marek właśnie tej sieci drogerii i dlatego tylko tam można go dostać) jest tym, po którym sięgam od wielu lat i do którego ciągle powracam, pomimo że miałam czasem inne tego typu produkty. Jednymi z wielu powodów jest z pewnością jego bardzo przystępna cena oraz szeroka dostępność. Bardzo często będąc w tej sieci drogerii na innych zakupach, po prostu przypominam sobie, że muszę kupić nowy pilniczek do paznokci i wtedy sięgam właśnie po ten.
Produkt jest zamknięty w plastiku z zawieszką, wytłoczonego w taki sposób, by oddawał kształt pilniczka; do środka, dla utwardzenia całości, Na przodzie tekturki można znaleźć logo marki na szaro-srebrnym kwadracie, informację serii oraz o rodzaju produktu oraz niebieskie tło z białymi elementami, na którym został umieszczony produkt. Tylna część tekturki jest niebieska, znajduje się naj opis produktu w kilku językach.
Sam pilniczek ma czarną, nieco wyprofilowaną rączkę, na której umieszczono białą czcionką logo marki. Produkt ma, według mnie, przeciętną, ale bardzo poręczną długość i standardową, jak na tego typu wyroby, szerokość. Zgodnie z obietnicą producenta, mamy dwie części – jedną, o charakterystycznej dla pilników szafirowych chropowatej strukturze, która zajmuje większość powierzchni wyrobu, oraz gładką, szpiczastą końcówkę, którą można wykorzystać do polerowania wcześniej już wyrównanego paznokcia. Całość jest niepozorna, prosta, ale połączenie czarnego i srebrnego jest połączeniem dla mnie estetycznym i kojarzącym się z elegancją.
Najważniejsze jest jednak to, że produkt – choć może wygląda delikatnie – jest bardzo wytrzymały. Miałam już kilka różnych pilniczków innych marek i bardzo często zdarzało się tak, że wyniku różnych wydarzeń losowych, na przykład upadku czy przygniecenia pomiędzy innymi przedmiotami w torebce czy kosmetyczce, pękały, a najczęściej rączka oddzielała się od części szafirowej, przez co korzystanie z wyrobu stawało się bardzo niewygodne. Tu mocowanie jest, przynajmniej jak na moje standardy, odpowiednio trwałe, dlatego z produktem nie dzieje się nic niepożądanego. Jakość, jak na tak niską cenę, jest więc bardzo dobra.
Pilnik bardzo dobrze sprawdza się w użyciu. Jest poręczny i pomimo swojej wielkości bardzo łatwy i bardzo przyjemny w obsłudze, dzięki czemu wypiłowanie i wymodelowanie paznokci nie jest skomplikowane. Użyty z odpowiednim naciskiem nie niszczy moich paznokci, ani też nie powoduje żadnego dyskomfortu. Przede wszystkim jednak, przy dość intensywnym użyciu, jest ostry przez naprawdę długi czas, co, biorąc pod uwagę cenę, za każdym razem mnie zaskakuje. Chociaż trudno mi dokładnie określić czas, przez jaki jeden jest odpowiednio ostry, by bez żadnego dyskomfortu piłować paznokcie, ponieważ kilka egzemplarzy zdarzyło mi się w życiu zgubić, a obecnie posiadam ich kilka, ich jakość pod tym względem jest dla mnie bardzo satysfakcjonująca i znów – uważam – przewyższa znacznie inne tego typu wyroby w tym przedziale cenowym.
Pilnik szafirowy z Rossmanna jest moim niezbędnikiem w tej kategorii od wielu lat, o czym może świadczyć chociażby ilość kupionych przeze mnie opakowań tego produktu. Cenię go za bardzo dobrą jakość w stosunku do ceny – zarówno pod względem komfortu pracy, jakości wykonania wszystkich elementów oraz faktu, że przez długi czas pozostaje ostry. Dodatkowymi zaletami są naprawdę niewielka cena oraz szeroka dostępność w popularnej drogerii. Uważam, że o ile moje potrzeby związane z dbaniem o paznokcie oraz ich malowaniem się nie zmienią, ten produkt pozostanie ze mną jeszcze długo.
Zalety:
- cena
- dostępność
- prosty design
- wytrzymałość i jakość wykonania elementów
- pilnik długo pozostaje ostry