To już mój kolejny płyn z serii Fresh Juice i przyznam szczerze, że na pewno nie jest ostatni! Im więcej ich wypróbowałam, tym bardziej mi się podobają i tak naprawdę ciężko powiedzieć, który wariant jest najlepszy, bo wszystkie jakie do tej pory miałam spełniły moje oczekiwania z nadwyżką. Dobry płyn micelarny powinien przede wszystkim dokładnie usuwać makijaż, nie przesuszać skóry, nie oblepiać jej nieprzyjemną warstwą, być łagodny dla skóry wokół oczu (a że mam wrażliwe to szczególnie zwracam na to uwagę). Płyn kupiłam już jakiś czas temu w promocji za nieco ponad 7 zł. Nie widzę już tych płynów w opakowaniu refill w Rosskach, ale są dostępne w innych popularnych drogeriach. Płyn jest idealny – łączy w sobie delikatność i skuteczność, a w dodatku ma cudowny skład i zapach. Dziewczyny, nic tylko brać!
OPAKOWANIE
Bardzo podoba mi się idea marki, która wprowadziła opakowania typu refilll. Idealnie sprawdzają się do napełniania mniejszych buteleczek po płynach lub dużej butli po jakimś innym płynie z serii Fresh Juice, bo pojemność zapasu to 500 ml, więc taka sama jak pełnowymiarowej butli. W sumie jest to też praktyczne, bo jadąc na wyjazd możemy zabrać mniejszą ilość płynu przelewając go do buteleczek podróżnych. Zapas to plastikowa saszetka generująca jak deklaruje producent 73% mniej plastiku – to rozwiązanie ekologiczne współgrające z ideą less waste a zarazem praktyczne, bo generujemy mniej odpadów. Korek znacznie ułatwia przelewanie cieczy i sprawia, że żadna kropla się nie marnuje. Bardzo podoba mi się kolorystyka charakterystyczna dla całej serii. Szata graficzna przedstawiająca połówkę yuzu (azjatyckiego cytrusa) w otoczeniu listków i kropelek wody wygląda uroczo. Towarzyszą mu logo marki oraz napisy określające główne cechy kosmetyku. Z tyłu znajduje się dokładny opis wraz z omówieniem właściwości poszczególnych składników aktywnych. Wszystko w przejrzystym układzie – różne czcionki, kolorowe ramki, tła, ilustracje.
PŁYN
Produkt dedykowany jest cerze szarej i zmęczonej, ma właściwości nawilżające, rozświetlające i orzeźwiające. Ten opis sprawił, że bez wahania włożyłam go do koszyka, bo nie dość, że uwielbiam cytrusy w każdej postaci, to moja cera latem potrzebuje solidnej dawki świeżości, więc wybór wydawał się słuszny. Lubie czuć, że moja cera jest czysta, ale nie ściągnięcia czy oklejona tłustą warstwą, musi być nawilżona, oczyszczona, miękka w dotyku i to właśnie daje ten produkt. Płyn jest bezbarwny, ma przepiękny zapach słodkiego, lekko kwaśnego yuzu – to zupełnie co innego niż klasyczna cytryna, o wiele słodszy i delikatniejszy. Ten zapach od razu wprowadza mnie w lepszy nastrój i umila demakijaż, który ma u mnie kilka etapów. Kosmetyk bardzo dobrze radzi sobie ze zmyciem kolorówki takiej jak: podkład tusz, szminka cienie, eyeliner, bronzer i inne kosmetyki (w tym miejscu jednak zaznaczam, że nie używam kosmetyków wodoodpornych, rzadko po nie sięgam i praktycznie nie mam takich w kosmetyczce, więc nie mogę wypowiedzieć się jak sprawdziłby się w takiej kombinacji). Mam wrażliwe oczy, jednak nie boję się go zastosować w te okolice, gdyż nie powoduje łzawienia pieczenia, nie podrażnia i jest niezwykle delikatny. Skóra jest przyjemnie oczyszczona, resztek makijażu praktycznie nie ma. Po użyciu kilku wacików z płynem, po chwili są one czyste i nie ma co zmywać. Nie trzeba go wiele, więc posłuży na długo biorąc pod uwagę sporą pojemność. Płyn ma za zadanie regulować wydzielanie sebum, usuwać zanieczyszczenia, działać antybakteryjnie, antyoksydacyjnie, nawilżać, wygładzać, witalizować – producent naprawdę wiele obiecuje. I dużo z tych obietnic spełnia. Skóra po użyciu tego płynu jest miękka w dotyku, wyraźnie nawilżona i gładka. Daje on niesamowite uczucie oczyszczenia i orzeźwienia zarazem, aż chce się go używać. Przy regularnym stosowaniu zauważyłam, że cera jest bardziej promienna i wygląda świeżo, co z pewnością jest zasługą ekstraktów z cytrusów. Co do ograniczenia wydzielania sebum, działania antybakteryjnego i antyoksydacji to uważam, że sam sobie raczej nie poradzi a może jedynie wspomagać działanie innych kosmetyków, ponieważ na skórze jest ona bardzo krótko. Z reguły zaraz zmywam resztki ewentualnego płynu żelem, a więc jego działanie w tym zakresie jest krótkotrwałe i nie ma szansy się wykazać. Myślę jednak, że akurat ta część obietnic jest trochę na wyrost. Za tę cenę warto go kupić, gdyż jest wydajny, świetnie spełnia swoją funkcję i ma przyjazny skórze skład. Już na drugim miejscu znajduje się wyciąg z cytryny, nieco dalej z yuzu, limonki, pantenol, gliceryna, a więc mieszanka mocno cytrusowa z dawką nawilżenia.
PLUSY
+ dobrze usuwa makijaż dzienny i wieczorowy
+ jest bardzo wydajny
+ ma ładny zapach
+ duża pojemność
+ korzystna cena
+ opakowanie przyjazne dla środowiska
+ bardzo dobry skład
+ spełnia większość obietnic producenta