Od ok. roku moim szamponem jest płyn Facelle, ale jak większość kobiet potrzebowałam odmiany.
Od "codziennego" szamponu oczekuję żeby nie zawierał siarczanu sodu (czyli SLS, SLES, ALS, Sodium coco-sulfate, itp.), nie kosztował zbyt wiele, dobrze mył włosy i ich nie plątał. Nie zależy mi natomiast na masie ekstraktów, cudotwórczych składnikach i Bóg wie czym jeszcze.
Wybrałam ten szampon ponieważ urzekł mnie zapach i różo-brokatowa zawartość opakowania (ach, to moje bachorkowo-księżniczkowe alter ego :D ). Skład też jest w porządku, a cena przystępna- 5 zł w promocji.
Konsystencja tego szamponu jest dość wodnista, niestety odbija się to na wydajności. Starczył mi na 2 miesiące, a zaznaczę, że nie mam długich włosów (są do ramion), przypuszczam, że posiadaczkom długiej, gęstej czupryny skończyłby się już po miesiącu.
Szampon pieni się całkiem dobrze (nie wpływa to na właściwości myjące, ale jeśli ktoś lubi pianę to powinien być usatysfakcjonowany).
Bardzo dobrze zmywa oleje i brud z włosów oraz skalpu. Obyło się też bez podrażnień. Niestety plącze włosy. Może nie robi jakiś strasznych kołtunów, ale jednak.
Trochę szkoda, że po cudownym zapachu nie zostaje nawet ślad kiedy nasze włosy stają się suche, po brokacie z reszta też (chociaż on już znika podczas płukania włosów).
Skład:
Aqua- woda
Sodium Cocoamphoacetate – łagodna substancja myjąca, otrzymywany z kokosa, powoduje łagodzenie ewentualnego działania drażniącego wywołanego przez anionowe substancje powierzchniowo czynne jak np. sodium laureth sulfate
Cocamidopropyl Betaine – substancja myjąca, otrzymywana z kokosa, aprobowana przez ECOCERT do stosowania w kosmetykach naturalnych
Xanthan Gum- stabilizuje emulsje, posiada właściwości żelujące, jest dobrze tolerowana przez skórę
Cocamidopropyl Hydroxysultaine – substancja antystatyczna, zapobiega elektryzowaniu się włosów
Sodium Coco-Glucoside Tartrate - emulgator
Panthenol - prowitamina B5
Hydrolyzed Silk – jedwab, substancja nawilżająca
Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride- substancja antystatyczna, zapobiega elektryzowaniu się włosów
Polyquaternium-7 – substancja antystatyczna, zapobiega elektryzowaniu się włosów
Hydroxypropyltrimonium Honey - substancja antystatyczna, zapobiega elektryzowaniu się włosów
Sodium Chloride - regulator lepkości
Calcium Aluminum Borosilicate - wypełniacz
Mica – pigment mineralny, nadaje perłowy wygląd
Silica – stabilizator, zapobiega rozwarstwianiu się
Tin Oxide - nadaje połysku, odbija światło
Sodium Polynaphthalenesulfonate – substancja zmniejszająca napięcie powierzchniowe
Denatonium Benzoate- organiczny związek chemiczny; nadaje ten okropny gorzki smak szamponom i płynom do kąpieli
Citric Acid – regulator pH
Phenoxyethanol - konserwant