Ustrzeliłam ten model suszarki w okazyjnej cenie na jednym z portali aukcyjnych. Jak go zobaczyłam, musiałam przetestować. Nigdy dotąd nie używałam suszarki kapturowej i byłam zwyczajnie ciekawa, jak taki produkt działa i czy sprawdzi się przy moich puszących się włosach.
Suszarka do włosów CF 6000 Ionic marki Krups jest zapakowana w kartonowe, średniej wielkości pudełko. Wewnątrz, znajdziemy instrukcję obsługi, kabel zasilający i oczywiście samą suszarkę kapturową. Kaptur wykonany jest z podwójnego delikatnego białego tworzywa, przypominającego ceratkę. Właściwa suszarka znajduje się w małej srebrnej obudowie wykonanej z dobrej jakości plastiku. Końcówkę montujemy w ujściu kaptura i wtłacza ona ciepłe powietrze do przestrzeni znajdującej się pomiędzy dwiema warstwami kaptura. Kaptur z kolei posiada na całej swej powierzchni nieduże otworki, przez które powietrze suszy nasze włosy. Sprzęt zasilany jest oczywiście na prąd.
Suszarka ta, zważywszy na kapturową konstrukcję posiada wiele zalet, których nie mają tradycyjne suszarki:
- nie trzeba trzymać jej w ręce, więc nie męczą się nasze ramiona,
- mając wolne dłonie możemy robić co tylko chcemy, sprzątać, robić makijaż lub pić ulubioną kawę,
- suszarka suszy każdy fragment naszych włosów w tym samym czasie, więc odbywa się to naprawdę ultra szybko (a jak wiadomo, czas to pieniądz),
- jest to idealna opcja dla włosów niewymagających modelowania,
- jeśli musimy szybko wyjść z domu, a mamy na suszarce wilgotną bieliznę lub skarpetki, które nie wyschły po praniu, można uruchomić suszarkę i włożyć wilgotną rzecz do kaptura. Testowałam ten sposób i działa (skarpetki doschły dosłownie w kilka chwil),
- podmuch powietrze w dół włosów domyka ich łuski, dzięki czemu są lepiej wygładzone (choć oczywiście nie wpływa jakoś znacząco to na włosy z tendencją do puszenia, takie jak moje),
- nową suszarkę kapturową można kupić w dobrej cenie, a jeśli skusimy się na model powystawowy lub używany, zapłacimy jeszcze mniej.
Oczywiście posiada też minusy:
- śmiesznie się w niej wygląda (ale kto by się tym przejmował),
- nie sprawdzi się, gdy włosy wymagają modelowania,
- posiadaczki długich włosów raczej nie będą zachwycone, bo końcówki włosów będą wystawać poza kaptur i trzeba będzie je oddzielnie dosuszać,
- kaptur zrobiony jest z delikatnego tworzywa, więc łatwo o jego uszkodzenie (odradzam amatorkom długich szpiczastych paznokci).
Jeśli chodzi o mnie, to serdecznie polecam tę suszarkę wszystkim, dla których suszenie włosów jest stratą czasu i męczarnią. Sprzęt radzi sobie zadziwiająco szybko z osuszaniem mokrych kosmyków i równomiernie dmucha ciepłym powietrzem w dół, dzięki czemu domyka łuski włosów, a nie je uchyla. Jeśli czyjaś fryzura nie wymaga modelowania na szczotce, to będzie to bardzo dobry wybór. Polecam również panom, dla których jak wiadomo takie zabiegi, jak suszenie włosów, są często zupełnie niepotrzebną stratą czasu.
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu