W związku z ostatnimi znacznymi podwyżkami cen usług, w tym m.in fryzjerskich, pewnego dnia postanowiłam, że wezmę sprawę w swoje ręce. Moje włosy są ścięte na prosto, wszelkiego rodzaju cieniowania powodują, że po jakimś czasie moje włosy są suche i bardzo brzydkie na końcach, tak więc tego typu cięcie najlepiej sprawdza mi się od lat. Tym samym nie oczekuję od fryzjera mega wygibasów, a zwykłego podcięcia końcówek. Szkoda, że niektórzy z nich za taką usługę biorą żyłę złota. W związku z powyższym, po przeczytaniu całej masy opinii na temat nożyczek od Jaguara zakupiłam egzemplarz na allegro, z nadzieją, że inwestycja mi się zwróci.
Jakie są moje włosy?
Są grube, jest ich dużo, lekko się falują. Tym samym - dla laika nie są najłatwiejszym egzemplarzem do podcinania. Trzeba dzielić je na kilka warstw, namaczać, sam proces trochę trwa.
Jakie są nożyczki?
Kupiłam rozmiar 5,5. Dla mniejszych dłoni jest idealny. Mojemu partnerowi niezbyt wygodnie się je trzymało, były ciutkę za małe, za to siostrze już o wiele lepiej. Nożyczki są leciutkie, bardzo łatwo się je rozszerza (sprężynki są elastyczne, nie zacinają się). Wykonane są ze stali nierdzewnej, dlatego nie ma problemu z tym, że trzymając je w wilgotnej łazience możemy po czasie zauważyć jakiekolwiek oznaki rdzy - u mnie tego nie było :) ja jednak wolałam trzymać je w oryginalnym opakowaniu, żeby przez przypadek ich nie upuścić i nie stępić.
No właśnie, a jak z ich ostrością? Były naprawdę turbo ostre do samej końcówki.
Jak się nimi tnie?
Mój partner miał małe problemy z podcięciem włosów, ale to zapewne przez to, że mam dużo włosów i nie potrafił ich ogarnąć. Czasami wziął zbyt gruby kosmyk, przez co zdarzyło mu się nie podciąć wszystkich włosów w kępce, ale ogólnie nożyczki tną bardzo dobrze. Trzeba jednak mieć odrobinę pojęcia o jak najbardziej efektywnym podcięciu włosów, mój chłop się poddał :) gdybym biała cieńsze włosy to zapewne byłby to pikuś.
Podsumowując recenzję - nożyczki są naprawdę dobre. Są wykonane z wysokiej jakości materiałów, są ostre, lekkie, bardzo dobrze zabezpieczone w opakowaniu. Warto w nie zainwestować. Przed zakupem warto się upewnić, czy na pewno mamy kim je użyć ;-) nie jest to tani zakup, ale na pewno na lata.
Zalety:
- solidne wykonanie z wysokiej jakości materiałów - ze stali nierdzewnej
- bardzo ostre - tną włosy, nie miażdżąc końcówek
- ładne, matowe
- poręczne, choć dla większych dłoni mogą być ciutkę za małe - ja miałam rozmiar 5,5
- dobrze zabezpieczone przed upadkiem
Wady:
- cena jest wysoka, ale w mojej opinii nożyczki są jej warte
- Trwałość / wykonanie
- Design produktu