Jean Paul Gaultier Classique X EDT (2010)

aasixx
    17 stycznia 2015 o 16:07
    bezpieczny
    klasycznej wersji classique nie znam, więc niestety nie mam porównania, jednak zważywszy na opinię to x collection przy klasyku wypada dość blado.. perfumy dostałam w prezencie w zestawie z żelem pod prysznic. na początku miałam mieszane uczucia bo to mimo wszystko nie mój zapach (jestem fanką słodkich zapachów typu lveb czy lolita lempicką) ale muszę przyznać, że z biegiem czasu się do niego przekonałam. jest to zapach cytrusowo-pudrowy, bezpieczny, dzienny, nie jest duszący i drażniący. myślę że podobałby się zarówno starszej kobiecie jak i młodszej. trwałość bez zarzutu. na koniec dodam, ze perfumy sa bardzo podobne do meskiego JPG Monsieur Eau du Matin, ktorych uzywa moj chlopak :) Używam tego produktu od: 1,5 miesiąca Ilość zużytych opakowań: w trakcie pierwszego 50ml
  • 22 lipca 2014 o 17:11
    Córka matce nie dorówna :)
    Tak, kupię go ponownie kiedyś - z tęsknoty za "matką" :) "Córka" niestety nie dorównuje. Jest jakby mniej pudrowa, bardziej cytrusowa, ale... Jest to "ale"... Bez tego "czegoś", powabu, klasyki, szlachetności. Bardziej ulotna, mniej trwała, mniej pociągająca mimo swojego młodego wieku :D Używam tego produktu od: miesiąc Ilość zużytych opakowań: 1/2 opakowania
  • 11 grudnia 2013 o 4:49
    Udane i bezpieczne
    Classique to perfumy o bardzo uniwersalnym zapachu. Noszę je ja, nosi je także dwa razy starsza znajoma. Pasują? Pasują. Klasykiem może nie są, ale zapach jest dość ponadczasowy biorąc pod uwagę fakt, że nie jest to zapach skierowany na konkretną okazję, dla osób z konkretnej grupy wiekowej, na konkretną porę roku czy dnia. Nada się zawsze, a to, w czyje gusta trafia - cóż, to już sprawa indywidualna. Jest to pudrowy i dość złożony zapach. Na mnie pachną ciepło i kwiatowo, z nutką cytrusów przełamującą delikatną słodycz, której zresztą zbyt wiele w nich nie ma. Absolutnie nie zgadzam się z opinią, że są mdłe. Zgodzę się natomiast z opinią, że są bezpieczne. Nie są to perfumy z charakterem, zapach ewoluuje w dość niewielkim stopniu i nie jest zbyt oryginalny. Jednak sprowadza się to do tego, że lubię je mieć pod ręką. Bywają dni, gdy nie wiemy, jakiego zapachu użyć, jesteśmy zaspane, a jak zwykle chcemy pięknie pachnieć ;) Czemu by wtedy nie sięgnąć po coś prostego i bezpiecznego, co wiemy, że może nie powali na kolana, ale bezapelacyjnie dopasuje się do nas w każdej sytuacji? Biorąc pod uwagę opinie, jakie tu czytam, można by sądzić, że nie jest to miły dla nosa zapach, lecz moje doświadczenie mówi inaczej. Mój chłopak osobiście go dla mnie wybrał, ponieważ ten zapach do niego przemawia, słyszałam też już dość konkretne komplementy na jego temat, szczególnie, że za trwałość ma u mnie plusa. Warto przejść się do perfumerii, przetestować zapach na nadgarstku i zastanowić się, jak my się w nim czujemy. Uważam, że jest wart swojej ceny biorąc pod uwagę niezłą trwałość (już za 150 zł można kupić tester 100 ml). Moim zdaniem nadaje się też świetnie na prezent, właśnie ze względu na dość uniwersalny charakter zapachu.
  • 10 września 2013 o 12:55
    mieszane uczucia..
    Zapach idealnie stworzony dala kobiet starszych, eleganckich, ale nie podejmujących wyzwań, działających dość rutynowo, dla kobiet może nawet nudnych. Zapach z uwagi na swoją mdłość może kojarzyc się ze starą szafą. Są ładne ale nie mają w sobie tego czegos, ten nuty ciepłej słodyczy, którą lubie. Używam tego produktu od: 4lat Ilość zużytych opakowań: 1x100ml
  • 16 marca 2013 o 6:36
    cytrusy w pudrze
    Jestem posiadaczką korpusiku 20ml i cóż. Zapach taki sobie. Dużo gorzkawych cytrusów unurzanych w delikatnym, odrobinę słodkawym pudrze i tyle. Obiektywnie zapach nie jest zły, fajnie się nosi, nie uwiera, nie męczy, ale kurcze, nie wywołuje żadnych emocji, jest taki zwykły, codzienny. Nie wiem co jeszcze mogłabym o nim napisać-ładny, nijaki. Używam tego produktu od: kilka dni Ilość zużytych opakowań: odlewka 5 ml, teraz w trakcie 20ml