Ziaja Oliwkowa, Balsam do ciała

• 22 marca 2016 o 22:34
    Fajny produkt ;)
    Używałam go dawno temu, ale dobrze zapamiętałam ;) Super zapach, fajna konsystencja, balsam szybko się wchłaniał. Mam problem z suchą skórą na nogach, a ten produkt nie pogorszył sytuacji, pomagał za to w nawilżeniu. Lubiłam go stosować latem, nogi fajnie po nim wyglądały ;)
  • 2 grudnia 2015 o 19:48
    Dobra cena, dobry produkt.
    Kupiłam ten produkt, chcąc nawilżyć nogi. Dobrze działa, nie zużywa się szybko i jest miły w użyciu. Szybko się wchłania. Nie ma problemu ze zużyciem do końca. Opakowanie jest miłe. Jego zapach nie jest jakiś niezwykle przyjemny, ale odpychający też nie. Używam tego produktu od: Używam od miesiąca Ilość zużytych opakowań: Jedno.
  • 7 września 2014 o 17:22
    Dobry, ale nie dla mnie
    Balsam dostałam w prezencie. Rodzina najwyraźniej jest mało kreatywna co do prezentów, przez co zdarza się, że trafia mi się kosmetyk, którego sama bym nie kupiła. Tak samo jest z tym balsamem. Nie mam suchej skóry, jedynie moje przedramiona wysuszają się latem, ale z tym szybko sobie radzę. W związku z tym szukam raczej lekkich, szybko wchłaniających się balsamów/mleczek/kremów/masełek. Ten balsam niestety taki nie jest. Owszem, nawilża dobrze, całkiem przyjemnie pachnie. Wydajność znacznie lepsza, niż spodziewałabym się po gęstej, nieco tępej konsystencji. Największymi minusami są lepkość produktu i długie wchłanianie. Sucha skóra może ten produkt polubić, ja niekoniecznie. Przyjrzyjmy się jednak składowi, czyli temu, na co ostatnio zaczęłam zawracać większą uwagę ;) Oczywiście nie jestem encyklopedią, poszukując informacji korzystam z różnych źródeł, więc w razie błędów proszę mnie poinformować :) Przechodząc jednak do rzeczy: aqua (water) - woda isopropyl myristate - ciepły wosk. Substancja nawilżająca i odżywiająca. Tworzy na skórze warstwę ochronną, tzw. film. Może działać komedogennie (zapychać pory), dlatego należy unikać jej w produktach do twarzy. Ułatwia poślizg przy aplikacji, służy jako rozpuszczalnik dla innych substancji glycerin - gliceryna. Substancja nawilżająca, może działać komedogennie. Ułatwia transport innych substancji w głąb skóry. Wspomaga działanie konserwujące i zapobiega wysychaniu kosmetyku przy ujściu butelki mineral oil - parafina. Substancja komedogenna. Tworzy na skórze warstwę ochronną (film). Zmiękcza i wygładza skórę. Morze przyspieszać starzenie się skóry (nie pozwala jej oddychać). Zmniejsza kruchość kosmetyku, pełni funkcję rozpuszczalnika dla innych substancji dicapryl ether - tworzy warstwę ochronną na skórze (nie pozostawiając uczucia tłustości), zapobiegając dzięki temu utracie wody. Zmiękcza i wygładza skórę, pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji. Bardzo dobrze się rozprowadza helianthus annuus (sunflower) seed oil - olej z nasion słonecznika. Tworzy na skórze film, wygładza. Wykazuje działanie regeneracyjne petrolatum - wazelina. Może przyspieszać starzenie się skóry. Tworzy film ochronny. Zmiekcza, wygładza. Wpływa na lepkośc produktu. Może działaś komedogennie diisostearoyl polyglyceryl-3 dimer dilinoleate - substancja o właściwiościach kondycjonujących i zmiękczających dimethicone - silikon. Wygładza, zabezpiecza przed utratą wilgoci. Wpływa na konsystencję kosmetyku. Można zmyć go łagodnymi detergentami. Nie jest toksyczny, w produktach do ciała nie trzeba go unikać magnesium sulfate - siarczan magnezu. Stabilizator, środek konsystencjotwórczy olea europaea (olive) fruit oil - oliwa z oliwek. Tworzy na skórze film ochronny. Odżywiaregeneruje, nawilża. Wzmacnia barierę naskórka i poprawia ukrwienie panthenol - prowitamina B5. Substancja nawilżająca, działa przeciwzapalnie, przyspiesza regenerację naskórka. Nadaje skórze uczucie gładkości. Zapobiega wysychaniu kosmetyku przy ujściu butelki tocopheryl acetate - substancja hamująca procesy starzenia się skóry wywołane przez np. dym papierosowy i promienie UV. Wzmacnia barierę naskórka, zapobiega podrażnieniom, hamuje utratę wody. Poprawia ukrwienie skóry. Zapewnia produktowi większą trwałość cera alba - wosk pszczeli. Tworzy film ochronny, zmiękcza i wygładza. Emulgator (umożliwia powstanie emulsji). Przedłuża trwałość kosmetyków hydrogenated castor oil - uwodniony olej rycynowy. Może działać komedogennie. Tworzy na skórze film ochronny, zmiękcza, wygładza. Emulgator, zwiększa lepkość kosmetyków bha - może działaś komedogennie. Konserwant i przeciwutleniacz sodium benzoate - substancja konserwująca, chroni przed nadkażeniem kosmetyku. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol - konserwant, chroni przed zakażeniem kosmetyku. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu parfum (fragrance) - substancja zapachowa linalool - substancja zapachowa, alkohol. Imituje zapach konwalii. Potencjalny alergen citronellol - alkohol, składnik kompozycji zapachowych. Imituje zapach róży i geranium. Potencjalny alergen hexyl cinnamal - Składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen geraniol - alkohol, składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach polargonii. Potencjalny alergen benzyl salicylate - składnik kompozycji zapachowych. Potencjalny alergen benzyl alcohol - alkohol aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen d-limonene - składnik substancji zapachowej. Imituje zapach skórki cytrynowej. Potencjalny alergen hydroxycitronellal - składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach konwalii. Potencjalny alergen citral - składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach cytryny. Potencjalny alergen amyl cinnamal - składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen cinnamyl alcohol - alkohol aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen citric acid - kwas cytrynowy. Złuszcza i rozjaśnia skórę. Zwiększa trwałość kosmetyku i jego stabilność Jak widać, w składzie znajduje się kilka dobrych składników, kilka mniej pożądanych, w tym sporo alergenów. Tymi ostatnimi nie należy się zbytnio przejmować, jeśli nie jest się bardzo podatnym na wszelkie alergie. Podsumowując kosmetyk w skrócie: +cena +dostępność +nawilżenie +/-skład +/-dość długo się wchłania +/-wydajność -ciężko się rozprowadza Ja na pewno nie kupię ponownie, ale może ktoś się z tym balsamem polubi. Używam tego produktu od: Pół roku Ilość zużytych opakowań: Jedno całe (200ml)
  • 29 maja 2014 o 11:42
    Dobry na wakacje.
    Mam ten problem, że ilekroć zanużę nogi w jeziorze skóra na nich staje się sucha. Filtr wodoodporny, który stosuje nie daje im wystarczającego nawilżenia. Za to ten balsam daje radę. +dobre nawilżenie +nieprędko się zmywa podczas pływania (sądzę że to ze względu na konsystencję) +ładny zapach -tłusty, ciężko się rozsmarowuje -ciężko wydobyć z buteleczki końcówkę balsamu Używam tego produktu od: 2 lata Ilość zużytych opakowań: 2 po 200ml
  • 29 lipca 2013 o 23:33
    Godny polecenia produkt
    Lubię wszystkie balsamy z Ziaji. Ten jak dla mnie ładnie pachnie i dobrze nawilża. Dobrze się rozprowadza i w miarę szybko wchłania. Jak najbardziej okej produkt za tą cenę. Ma również całkiem wygodnie opakowanie. :) Polecam. Używam tego produktu od: 3 lat Ilość zużytych opakowań: 4 duże