Balsam dostałam w prezencie. Rodzina najwyraźniej jest mało kreatywna co do prezentów, przez co zdarza się, że trafia mi się kosmetyk, którego sama bym nie kupiła. Tak samo jest z tym balsamem. Nie mam suchej skóry, jedynie moje przedramiona wysuszają się latem, ale z tym szybko sobie radzę. W związku z tym szukam raczej lekkich, szybko wchłaniających się balsamów/mleczek/kremów/masełek. Ten balsam niestety taki nie jest. Owszem, nawilża dobrze, całkiem przyjemnie pachnie. Wydajność znacznie lepsza, niż spodziewałabym się po gęstej, nieco tępej konsystencji. Największymi minusami są lepkość produktu i długie wchłanianie. Sucha skóra może ten produkt polubić, ja niekoniecznie. Przyjrzyjmy się jednak składowi, czyli temu, na co ostatnio zaczęłam zawracać większą uwagę ;) Oczywiście nie jestem encyklopedią, poszukując informacji korzystam z różnych źródeł, więc w razie błędów proszę mnie poinformować :)
Przechodząc jednak do rzeczy:
aqua (water) - woda
isopropyl myristate - ciepły wosk. Substancja nawilżająca i odżywiająca. Tworzy na skórze warstwę ochronną, tzw. film. Może działać komedogennie (zapychać pory), dlatego należy unikać jej w produktach do twarzy. Ułatwia poślizg przy aplikacji, służy jako rozpuszczalnik dla innych substancji
glycerin - gliceryna. Substancja nawilżająca, może działać komedogennie. Ułatwia transport innych substancji w głąb skóry. Wspomaga działanie konserwujące i zapobiega wysychaniu kosmetyku przy ujściu butelki
mineral oil - parafina. Substancja komedogenna. Tworzy na skórze warstwę ochronną (film). Zmiękcza i wygładza skórę. Morze przyspieszać starzenie się skóry (nie pozwala jej oddychać). Zmniejsza kruchość kosmetyku, pełni funkcję rozpuszczalnika dla innych substancji
dicapryl ether - tworzy warstwę ochronną na skórze (nie pozostawiając uczucia tłustości), zapobiegając dzięki temu utracie wody. Zmiękcza i wygładza skórę, pełni rolę rozpuszczalnika dla innych substancji. Bardzo dobrze się rozprowadza
helianthus annuus (sunflower) seed oil - olej z nasion słonecznika. Tworzy na skórze film, wygładza. Wykazuje działanie regeneracyjne
petrolatum - wazelina. Może przyspieszać starzenie się skóry. Tworzy film ochronny. Zmiekcza, wygładza. Wpływa na lepkośc produktu. Może działaś komedogennie
diisostearoyl polyglyceryl-3 dimer dilinoleate - substancja o właściwiościach kondycjonujących i zmiękczających
dimethicone - silikon. Wygładza, zabezpiecza przed utratą wilgoci. Wpływa na konsystencję kosmetyku. Można zmyć go łagodnymi detergentami. Nie jest toksyczny, w produktach do ciała nie trzeba go unikać
magnesium sulfate - siarczan magnezu. Stabilizator, środek konsystencjotwórczy
olea europaea (olive) fruit oil - oliwa z oliwek. Tworzy na skórze film ochronny. Odżywiaregeneruje, nawilża. Wzmacnia barierę naskórka i poprawia ukrwienie
panthenol - prowitamina B5. Substancja nawilżająca, działa przeciwzapalnie, przyspiesza regenerację naskórka. Nadaje skórze uczucie gładkości. Zapobiega wysychaniu kosmetyku przy ujściu butelki
tocopheryl acetate - substancja hamująca procesy starzenia się skóry wywołane przez np. dym papierosowy i promienie UV. Wzmacnia barierę naskórka, zapobiega podrażnieniom, hamuje utratę wody. Poprawia ukrwienie skóry. Zapewnia produktowi większą trwałość
cera alba - wosk pszczeli. Tworzy film ochronny, zmiękcza i wygładza. Emulgator (umożliwia powstanie emulsji). Przedłuża trwałość kosmetyków
hydrogenated castor oil - uwodniony olej rycynowy. Może działać komedogennie. Tworzy na skórze film ochronny, zmiękcza, wygładza. Emulgator, zwiększa lepkość kosmetyków
bha - może działaś komedogennie. Konserwant i przeciwutleniacz
sodium benzoate - substancja konserwująca, chroni przed nadkażeniem kosmetyku. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu
2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol - konserwant, chroni przed zakażeniem kosmetyku. Dozwolony do stosowania w ograniczonym stężeniu
parfum (fragrance) - substancja zapachowa
linalool - substancja zapachowa, alkohol. Imituje zapach konwalii. Potencjalny alergen
citronellol - alkohol, składnik kompozycji zapachowych. Imituje zapach róży i geranium. Potencjalny alergen
hexyl cinnamal - Składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen
geraniol - alkohol, składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach polargonii. Potencjalny alergen
benzyl salicylate - składnik kompozycji zapachowych. Potencjalny alergen
benzyl alcohol - alkohol aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen
d-limonene - składnik substancji zapachowej. Imituje zapach skórki cytrynowej. Potencjalny alergen
hydroxycitronellal - składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach konwalii. Potencjalny alergen
citral - składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach cytryny. Potencjalny alergen
amyl cinnamal - składnik kompozycji zapachowej. Imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen
cinnamyl alcohol - alkohol aromatyczny. Imituje zapach jaśminu. Potencjalny alergen
citric acid - kwas cytrynowy. Złuszcza i rozjaśnia skórę. Zwiększa trwałość kosmetyku i jego stabilność
Jak widać, w składzie znajduje się kilka dobrych składników, kilka mniej pożądanych, w tym sporo alergenów. Tymi ostatnimi nie należy się zbytnio przejmować, jeśli nie jest się bardzo podatnym na wszelkie alergie.
Podsumowując kosmetyk w skrócie:
+cena
+dostępność
+nawilżenie
+/-skład
+/-dość długo się wchłania
+/-wydajność
-ciężko się rozprowadza
Ja na pewno nie kupię ponownie, ale może ktoś się z tym balsamem polubi.
Używam tego produktu od: Pół roku
Ilość zużytych opakowań: Jedno całe (200ml)